2020-08-25 80 瀏覽
高雄過江龍既小店😍好多間店鋪賣古早蛋糕都冇限買幾多件🙈唯獨依間限一人只可以買兩件🤣應該係怕比人搶晒🤔.去到門口間店傳出好大陣既蛋香🥰真係會忍唔住買番一兩件番屋企‼️🧀黃金芝士 $75芝士唔叫好多,依個有少少失望🥺主打都係原味🙈雖然芝士味少左啲🥺但係成個蛋糕🍰都好有驚喜🤩濕度好高!唔會話好乾身😋仲要好軟身😚原味都好有驚喜😱估你唔到🤗老闆話芝士味要叮十秒香味出番☺️⚠️睇網評話綠茶味🍵既紅豆比較硬身😂
高雄過江龍既小店😍
🧀黃金芝士 $75
⚠️睇網評話綠茶味🍵既紅豆比較硬身😂
2020-08-24 51 瀏覽
好日都唔去灣仔因為裝修嘅關係去咗灣仔度搵材料!無意之間見到呢一間古早味蛋糕!之前已經聽唔少朋友講佢哋嘅蛋糕係台灣過江龍早味蛋糕!有時間一於買返件蛋糕返屋企食!望一望已經咁多人排隊啦我睇吓餐牌有咩選擇,見到比較特別嘅係蜂蜜蔓越莓。平時都都冇見過呢隻味,通常見都係抹茶味、朱古力味、原味、芝士味!香濃黃金芝士都好吸引但係最後咪一盒已經俾人買咗啦,錯過咗就唯有等下次於是我就買咗一件蜂蜜蔓越莓,睇吓佢有幾特別啊就咁睇佢個表皮已經好靚靚,好有代表性 蜂蜜蔓越莓味,帶一點少女感覺切開之後每一件都有蔓越莓嘅果肉,而且每一啖都好香濃蜂蜜味,食落口好濕潤而且果肉酸酸甜甜好開胃,如果蛋糕可以冇咁甜,可以食多一件,就更加好啦!
之前已經聽唔少朋友講佢哋嘅蛋糕係台灣過江龍早味蛋糕!

於是我就買咗一件蜂蜜蔓越莓,睇吓佢有幾特別啊

2020-08-24 80 瀏覽
有間本舖係台灣傳入,總店喺高雄🙆🏼‍♀️最鐘意門口隻有間小雞🐤對了我係為咗隻小雞同埋有間呢個名之黎,Cute得黎好有親切感🥰🍵抹茶紅豆 $75 抹茶味夠哂香濃,紅豆粒粒有咬感,兩者味道融合得恰到好處,紅豆份量多d就好啦~食左少少就覺得有飽肚感☺️🍯蜂蜜蔓越莓 $75放入焗爐焗一焗個外皮脆脆地,中層仍然好軟熟同濕潤,熱辣辣口感好鬆軟,蜂蜜味濃郁同埋會留喺口腔入面,蔓越莓酸甜酸甜咁好特別,如果蔓越莓份量多啲就好了😆

🍵抹茶紅豆 $75

🍯蜂蜜蔓越莓 $75
2020-08-24 66 瀏覽
最近開咗好多古早味蛋糕店 🎂身為為食專員嘅我當然要去試下啦, 我最鍾意食芝士味嘅嘢 😉今次就試咗呢一個 🍰黃金芝士味蛋糕🍰芝士味 ($75)原來一盒都好大份幾重,可以分到好多件,一家人食岩哂!😍蛋糕好鬆軟,好滑!芝士半溶好吸引,個底咸咸地真係幾好食!!😝蛋糕中間都有半溶既芝士,軟綿綿既蛋糕配上芝士🧀既鹹香味 好夾🤤👏面層有一粒粒既芝士, 我屋企人以為係菠蘿🤣芝士味夠曬濃郁但亦都食到蛋香味!😋

🍰芝士味 ($75)
原來一盒都好大份幾重,可以分到好多件,一家人食岩哂!😍
面層有一粒粒既芝士, 我屋企人以為係菠蘿🤣

芝士味夠曬濃郁但亦都食到蛋香味!😋
2020-08-23 44 瀏覽
在大坑食完咖哩午餐行去銅鑼灣,經過呢間來自高雄賣正宗古早味蛋糕,見到款式幾特別,據服務員講,原味最食到蛋味,芝士做得最多所以賣最多,但其實因為來自高雄,蜂蜜蔓越莓最有特色,蔓越莓即是小紅莓 cranberry。蛋糕個樣好靚,口感濕潤,有蛋香,我鍾意小紅莓,或者是加了蜂蜜的原因,甜甜地,比食過其他地方嘅原味蛋糕好食。送埋膠刀,容易切,唔散,涼咗一樣咁好,只能保持三日要放雪櫃,隔一日食,在焗爐烤熱,失了一些水份,大致效果依然保持。

2020-08-23
2020-08-20 79 瀏覽
由金鐘行去銅鑼灣,行行吓就聞到一陣好香嘅蛋香味,之前乘車時或路過也見人龍在等候,也聽過人講過台灣古早味蛋糕嘅小舖好正,見不算多人就去看看😂隔着玻璃見到剛出爐仲冒着煙嘅芝士味蛋糕依個芝士蛋糕用了三隻芝士,店主話係特別香!如果喜歡食芝士嘅人就一定唔可以錯過!每日供應嘅款式都有唔同,今日四款:原味、芝士、抹茶紅豆和蔓越莓!店內一座大焗爐我對有烙印嘅蛋糕有一種鍾愛,所以買咗原味和抹茶紅豆😂外賣兩款口味嘅古早味蛋糕一返屋企,急不可及待立即將佢地切件一同分享😋只係用刀輕輕一拉,未食已感受到蛋糕嘅鬆軟細綿,輕輕一按真係好似海綿,而組織都好細緻。要睇一件蛋糕嘅質素,必定係要試原味!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻說時遲那時快⋯⋯轉眼間只係剩返依兩件😭質素:香氣撲鼻、蛋糕鬆軟環境:光線充足衞生:整潔乾淨服務:笑容滿面、細心介紹、有傾有講

隔着玻璃見到剛出爐仲冒着煙嘅芝士味蛋糕

黃芝士

店內一座大焗爐

我對有烙印嘅蛋糕有一種鍾愛,所以買咗原味和抹茶紅豆😂

抹茶紅豆

原味

要睇一件蛋糕嘅質素,必定係要試原味!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

古早味蛋糕

說時遲那時快⋯⋯轉眼間只係剩返依兩件😭

質素:香氣撲鼻、蛋糕鬆軟
環境:光線充足
衞生:整潔乾淨
服務:笑容滿面、細心介紹、有傾有講
2020-08-19
抹茶紅豆
原味
古早味蛋糕
2020-08-20 51 瀏覽
由第一次無意中係旺角發現這間過江龍古早味蛋糕,已經愛上了!知道在公司附近開了一間,所以就去買回家開心一下!灣仔這間較旺角舖面大,店內還有坐位可以給客人等蛋糕出爐時坐,真是貼心!經典原味古早味蛋糕,吃古早味蛋糕當然要試試原味,吃原味便能試到這間蛋糕店的蛋糕是否吸引。這裡的原咪蛋糕會在蛋糕上再蓋上他們店名,出爐時聞到濃濃蛋糕香味,看上去非常鬆軟,而且很厚身,不會有種很實的感覺,非常惹味!黃金芝士古早味蛋糕,這款芝士味是我最喜愛的一款。不但蛋糕內有芝士,連蛋糕面頭也有芝士粒。蛋糕很鬆軟而且厚身,實在令人停不了口吃!一件古早味蛋糕通常都要分兩天吃,如果一天吃不完,可以把蛋糕放入雪櫃,第二天叮一叮熱食或者凍食也很好吃!
2020-08-17
  • 黃金芝士古早味蛋糕
近期在港流行起了源自台灣的古早味蛋糕,筆者之前就試過台灣淡水的「元祖」版本,新鮮出爐客人們都排大隊購買,入口質感鬆軟富蛋香,當時買了2個回港,放了3天還可保持著軟熟度,品質實在超乎預期。想不到事隔一年後,這款古早味蛋糕竟然傳到來香港,出現了不同的品牌,還賣得成行成市,人龍處處。而最近在筆者屋企附近就新開了一間據講真正來自台灣高雄的古早味蛋糕,從網上資料顯示,這品牌在台灣有近12間分店,遠至泰國亦有4間,而最近登陸香港大展拳腳後,亦已火速開了3間分店,據負責人透露,在取得代理權之前,他們須先到台灣總公司拜師學藝,每日不斷反覆練習焗製蛋糕的手法,直至台灣方面滿意其品質才可回流香港,果真誠意可嘉,相信亦因為這樣,其出品更是貼近台灣的正宗口味。古早蛋糕每小時輪流出爐,門前已貼出了當天不同口味的出爐時間,貨真價實,今次碰巧可試的是原味古早蛋糕,糕身大大件鬆軟綿密偏濕潤,不會一切就散,蛋香濃郁富彈性,是在本地試過多處不同品牌後,最貼近台灣淡水那店風味的一間。今趟試過這款蛋糕質素非常不錯,可以說是在本地試過最接近在台灣元祖店的質素,難怪能在雲雲對手當中別樹一幟,客如輪轉,下次一定要再試下另一皇牌黃金

古早原味蛋糕

今趟試過這款蛋糕質素非常不錯,可以說是在本地試過最接近在台灣元祖店的質素,難怪能在雲雲對手當中別樹一幟,客如輪轉,下次一定要再試下另一皇牌黃金芝士口味,看看是否也同樣出衆?!
2020-08-09
5 分鐘 (堂食)
2020-08-18 46 瀏覽
最近早古味蛋糕開到成行成市,食過好多間唔同牌子嘅古早味蛋糕,今日試咗呢間新店聽講呢間係台灣嘅過江龍,梗係要試試,嗰日放工地咁啱四款口味都有齊嚟得食蛋糕當然要叫番啲特別啲嘅口味,試咗蜂蜜曼越莓同黃金芝士好似出邊都未見過有呢款味道 - 蜂蜜曼越莓有間本舖既蛋糕質感綿密鬆軟得黎帶有回彈性,蛋糕嘅濕潤度剛剛好,香甜嘅蜂蜜味同曼越莓好夾,食落甜甜的,平時鍾意食甜嘅人士可以試呢款成家人都係芝士控,見到呢款自然就叫咗呢一款 - 黃金芝士,一切開覺得芝士唔算太過多,原來別有用心!有別於平時食開嘅芝士口味,佢哋呢度嘅芝士係用鹹芝士,食落帶有鹹香味,因為有鹹香味關係,所以芝士份量唔可以太過多,同佢哋口感鬆軟嘅蛋糕一齊食味道真係唔錯~不過返到屋企先至食,芝士已經硬左,可以放入微波爐加熱再食會更加好味😋兩款入邊我個人比較推介黃金芝士,因為少有嘅鹹香味令到我己有驚喜💕

好似出邊都未見過有呢款味道 - 蜂蜜曼越莓

2020-08-18
$75 (宵夜)
2020-08-17 34 瀏覽
一直都好鐘意食店式蛋糕,之前要台灣先有啦..後來香港都有既...但係港島就比較少!好開心灣仔有分店...等我le個港島人都可以好方便買台式蛋糕...未到門口,已經聞到陣陣既蛋糕香味.好想立即食呀今日我買左兩款味蜂蜜蔓越莓同黃金芝士..一鹹一甜...可以係唔同時間食...蜂蜜蔓越莓有一粒粒果肉,甜甜地...幾好食黃金芝士裡有好香濃既芝士!多到好似有一舊舊芝士係裡面!好正呀因為無防腐劑,所以要三日內食曬...但我唔洗三日已經食曬啦...哈哈哈

未到門口,已經聞到陣陣既蛋糕香味.好想立即食呀

今日我買左兩款味
蜂蜜蔓越莓同黃金芝士..

一鹹一甜...可以係唔同時間食...

蜂蜜蔓越莓有一粒粒果肉,甜甜地...幾好食

2020-08-15 43 瀏覽
台灣古早味蛋糕店🍰愈開愈多, 今次我都唔執輸😆, 去人氣爆燈💡🔥嘅🌟有間本舖🌟, 排隊買返個新鮮出爐嘅🍰古早味蛋糕! 🤩有4款古早蛋糕, 包括有經典原味 $60、黃金芝士 $75、蜂蜜蔓越莓 $75及 抺茶紅豆 $75!💕經典原味 $60🥚蛋香味道濃郁, 入口鬆軟, 濕潤度高🤗, 組織綿密, 但同時蛋糕彈性唔錯!🥰 係相當有質素嘅古早味蛋糕🍰, 好味道!😍 🌟有間本舖🌟嘅古早味蛋糕🍰份量超大💖, 厚度十足, 一日係唔會食得曬😂! 可放在雪櫃, 凍食或者用微波爐叮返熱, 質感依然好鬆軟❤️, 值得一讚!👍🏻下次想試埋其他口味嘅🍰古早蛋糕!☺️

💕經典原味 $60

下次想試埋其他口味嘅🍰古早蛋糕!☺️
2020-08-14 32 瀏覽
:古 早 味 蛋 糕 🍰 放工經過見到新鮮出爐 勁香噴噴😍即刻排隊買返個試吓~⠀▫️黃金芝士($75)蛋糕綿密,充滿蛋香味🥚上面有一粒粒芝士,而中間就一層車打芝士🧀 鹹鹹香香💛 不知不覺食咗幾塊😜如果再多啲芝士會更好~質地屬於較濕潤,擺喺雪櫃2~3日都唔會乾,又可以再焗一焗蛋香味出返嚟👍🏻 (P.S: 店員話蛋糕完全冇落防腐劑,所以擺喺雪櫃只可意會擺3日)⠀.有間本舖灣仔軒尼詩道365號地下.#gfoodglife

古 早 味 蛋 糕 🍰
放工經過見到新鮮出爐 勁香噴噴😍
即刻排隊買返個試吓~

▫️黃金芝士($75)
蛋糕綿密,充滿蛋香味🥚
上面有一粒粒芝士,而中間就一層車打芝士🧀
鹹鹹香香💛 不知不覺食咗幾塊😜
如果再多啲芝士會更好~

有間本舖
灣仔軒尼詩道365號地下
#gfoodglife
位於銅鑼灣的有間本舖,是一間大名鼎鼎的台灣過江龍古味味蛋糕店。品牌在台灣高雄創業,人氣超高企,經常大排長龍,日賣250件,非常受歡迎呀。在台灣有12間分店,在泰國有4間分店,在香港也有3間分店,迅速擴展業務,證明深得食客喜愛呢。古早味蛋糕源自台灣,而有間本舖則是台灣過江龍,口味和做法絕對正宗。香港代理人曾到台灣學藝二星期,不斷反覆練習,直至台灣老闆滿意品質,才取得代理權,保證香港客人也能吃到原味道呀。蛋糕店主力外賣自取,從透明的玻璃,可清晰看見店員製作、焗製、切割蛋糕,感覺上更加衛生。店外會有牌子寫上蛋糕出爐時間,每種口味匀每天新鮮製造,經過便能聞到香噴噴的蛋糕味。古味味蛋糕有四種口味,包括: 經典原味$60、黃金芝士$75、蜂蜜蔓越莓$75、抹茶紅豆$75。黃金芝士古味味蛋糕 $75據老闆說,最受歡迎的口味是黃金芝士。切件後的蛋糕,露出半溶化芝士,令人口水直流,非常吸引。聽聞每次焗製蛋糕,會加20至30入澳洲芝士片和撒上芝士粉,最後更會加入芝士粒,鹹香並重,蛋糕超鬆軟,同時不失彈性香軟,口感軟綿綿,太好吃了。
位於銅鑼灣的有間本舖
,是一間大名鼎鼎的台灣過江龍古味味蛋糕店。

品牌在台灣高雄創業,人氣超高企,經常大排長龍,日賣250件
,非常受歡迎呀。

在台灣有12間分店,在泰國有4間分店,在香港也有3間分店

,保證香港客人也能吃到原味道呀。

經過便能聞到香噴噴的蛋糕味。

古味味蛋糕有四種口味

黃金芝士古味味蛋糕 $75

口感軟綿綿,太好吃了。
2020-08-10
2020-08-13 35 瀏覽
收工行過,竟然發現公司附近開古早味蛋糕,仲要係台灣過江龍蛋糕🍰 正呀!正當留神睇電視介紹蛋糕款式,店員叔叔已經好有心又好落力咁介紹蛋糕,仲教埋你,蛋糕冷熱食都得!古早蛋糕共有4款口味經典原味黃金芝士🧀蜂蜜蔓越莓🍯抹茶紅豆🍵好好彩我黎個時段,款款地有現貨,我都諗左一陣,望下客人食咩款🤣🤣 店員叔叔真係好nice, 推介我試下 抹茶紅豆。蛋糕真係用料十足,抹茶味夠香濃,而且咬入口粒粒紅豆,口感十足!份量又大分,但自己一個都食左大半,嘆埋杯茶,what a prefect match!

古早蛋糕共有4款口味
黃金芝士🧀
蜂蜜蔓越莓🍯
抹茶紅豆🍵

🤩最近迷上古早蛋糕🍰🤩早幾日冇得wfh,返左公司開會,食完晏順便去遠少少買個古早蛋糕返公司❤️🥰,同同事一齊share,另外帶多個返屋企同老公食😋👍🏻📍抹茶紅豆蛋糕🍵($85)蛋糕體好軟熟濕潤,蛋香充足,抹茶蛋糕好濃郁抹茶香,配合紅豆好有口感👍🏻好好味😋,大家經過灣仔都可以試吓✨當日暫時得四款口味:原味、抹茶、芝士、曼越莓✨聽店員講,遲啲有新口味輪住出,例如南瓜、朱古力等等,不過日期不定

📍抹茶紅豆蛋糕🍵($85)

✨當日暫時得四款口味:原味、抹茶、芝士、曼越莓