2018-02-26 129 瀏覽
是日是情人節的前一天~就跟好姊妹一起去吃好的興祝一下~這間位於大角咀的日式餐廳~在奧運站大概走10分鐘就到~由於我們不是在黃金晚餐時間去,所以店內人不是很多~一進去就看到有很多日本酒樽店內可以可到師傅即埸整刺身壽司, 保證是即埸整即埸送上桌子給你品嚐~而且令有風味~氣氛一流一坐下店員就會送上餐前開胃小吃~味道酸酸甜甜的螺。食物選擇很多, 所以就聽了一下店員的推薦。店員服務態度有用心, 態度很好, 也樂意詳細介紹, 所以想不到吃什麼的小伙伴, 記得問一下店員今天推介喔~店員提提你~如果是什麼魚都想試都會吃的小伙伴,點盛合會比較抵食喔!這裡的お任せ刺身, 都是日本直送的, 保證新鮮~!我們點了お任せ的炙燒池魚和炙燒左口魚壽司(另外還點了帶子, 三文魚腩, 甜蝦蟹味噌壽司)料都很厚, 絕對不是薄薄一片。池魚上面配有蔥和薑容, 一起吃下去, 魚特有的味道會沒有那麼重。怕腥的伙伴也不用怕。炙燒左口魚壽司~ 原本我就很喜歡左口魚油油的口感, 這個真的很有油香, 但不是只有油油的吃進口就清失了的感覺,而是 帶有點魚肉咬口。這個在餐牌中看到就很勾起我的興趣。甜蝦蟹味噌壽司不建議沾醬油一起吃, 因為原本
是日是情人節的前一天~
就跟好姊妹一起去吃好的興祝一下~

這間位於大角咀的日式餐廳~在奧運站大概走10分鐘就到~

由於我們不是在黃金晚餐時間去,所以店內人不是很多~
一進去就看到有很多日本酒樽

而且令有風味~氣氛一流
一坐下店員就會送上餐前開胃小吃~味道酸酸甜甜的螺。

食物選擇很多, 所以就聽了一下店員的推薦。
記得問一下店員今天推介喔~

店員提提你~如果是什麼魚都想試都會吃的小伙伴
,點盛合會比較抵食喔!

這裡的お任せ刺身, 都是日本直送的, 保證新鮮~!

怕腥的伙伴也不用怕。

炙燒左口魚壽司~ 原本我就很喜歡左口魚油油的口感,
這個在餐牌中看到就很勾起我的興趣。甜蝦蟹味噌壽司
不建議沾醬油一起吃, 因為原本蟹味噌的味道已經很夠味, 再加醬油反而會蓋過其鮮味, 而且會很咸。
接下來是燒物~我們有點了店員推薦的月見免治雞肉棒, 燒雞肉串
雞肉棒咬起來是彈牙的, 裡面有點雞軟骨, 所以彈牙又有脆脆的口感
加上月見汁有雞蛋, 所以甜甜的,也很滑~
雞肉串還是選用新鮮雞的喔!!
這個也是店內特式菜色之一~刺身pizza~
不得不說,這個是比我想像的更好吃, 魚肉的軟加上飯燒得脆脆的口感, 又脆又軟口感一流
飯口感像飯焦, 但是是帶甜味的, 感覺吃多少塊都可以!!
必試推介!!

最後姊妹有點意猶未盡, 點了這個燒魚翅, 我原來是沒有吃過燒魚翅的。
來的時候還覺得, 喔, 就尤魚絲的類似阿。
可是吃起來, 不得了, 裡面還有汁!!
如果喜歡飲日本酒的小伙伴, 點這個配酒,絕對的一流之選喔!
題外話/補充資料: 節日時還會有特別的套餐, 例如情人節就有情人節套餐,不妨考慮一下喔~
2018-02-13
10 分鐘 (堂食)
2018-02-16 151 瀏覽
同老公兩個去左奧運個邊做野,午餐要周圍搵野食,朋友仔話大全街個頭都幾多餐廳,而且幾間都唔同菜式,可以去搵搵有無啱食,於是我地就行過去個邊,順便當散步。好少黎大全街呢頭,但原來呢度收埋好多餐廳,最後行左幾間都係決定食日本料理,加上見到入面企理光猛,就入去試一試。因為無食早餐,所以除左每人一個主食之外,都叫左幾款刺身,結論係樣樣都好味,如果唔係地點唔太方便自己平時出沒的地方,應該都會成日黎食。月見豬肉,以清甜的洋蔥炒豬肉片,入口唔覺得油膩,反而有種洋蔥的甜味散發,配上完全唔會腥的日本雞蛋,配埋個白飯唔錯。我就叫左鰻魚飯,條鰻魚霸氣到遮住整個白飯。魚肉厚身結實,入口軟軟綿綿但帶有少許口感,魚肉唔會煮得過鹹,個燒汁味道適中。鯛魚兩食,下面係薄切鯛魚刺身,入口爽爽地,唔使沾醬油都好味,即叫即切夠新鮮;小碗係鯛魚他他,細切後再醃漬,入口好香蔥味,少少酸甜幾開胃。最後再加左油甘魚刺身、三文魚腩刺身、帶子刺身,三款都食得出非常新鮮,而且都係厚切上檯,口感十分豐富。個人最愛好重魚脂味的三文魚腩,入口嫩滑細緻,肥美無比。

2017-12-22
2018-02-15 95 瀏覽
年三十晚 早收半日難得咁早收工 所以諗住食好d獎勵自己過去一年ge努力同朋友叫左2個lunch set 朋友:原條鰻魚don ($102) 半條就$78我: 5壽司加高湯烏冬(好明顯貪佢咩都有dd)一叫完就有沙律同小食沙律菜好新鮮 小食就咸左ddSet附送味噌湯同杯凍巨蜂提子汁我不嬲都唔飲味噌湯 所以俾唔到comment個巨蜂提子汁 太甜啦😐😐好快我d壽司就送左上黎有三文魚 北寄貝 鰻魚 鱆魚 劍魚(?我食完都唔知咩魚)附送 3個蟹柳卷不過不失 唔特別出色係一口size 黎個湯烏冬 我幾欣賞好in un 唔會過淋 湯底略咸(朋友share左佢果條鰻魚俾我 即刻變左鰻魚烏冬😛😛😛)鰻魚飯 我同朋友都覺得mama地冇乜味 皮厚肉少 可以唔洗試
年三十晚 早收半日
難得咁早收工 所以諗住食好d獎勵自己過去一年ge努力
同朋友叫左2個lunch set
朋友:原條鰻魚don ($102) 半條就$78
我: 5壽司加高湯烏冬(好明顯貪佢咩都有dd)
一叫完就有沙律同小食
沙律菜好新鮮 小食就咸左dd

Set附送味噌湯同杯凍巨蜂提子汁
我不嬲都唔飲味噌湯 所以俾唔到comment
個巨蜂提子汁 太甜啦😐😐

好快我d壽司就送左上黎
有三文魚 北寄貝 鰻魚 鱆魚 劍魚(?我食完都唔知咩魚)
附送 3個蟹柳卷
不過不失 唔特別出色
係一口size 黎

個湯烏冬 我幾欣賞
好in un 唔會過淋 湯底略咸
(朋友share左佢果條鰻魚俾我 即刻變左鰻魚烏冬😛😛😛)

鰻魚飯
我同朋友都覺得mama地
冇乜味 皮厚肉少 可以唔洗試
大角咀周圍也有餐廳等待發掘。放工後,我和同事在公司附近的一間日式餐廳吃個晚飯。這裡坐得很舒適,服務員的態度很好,幫我們下單的服務員的記性也非常好, 我們點了很多食物來吃,但她也不用寫下來, 仍能記得我們點了什麼食物。油甘魚刺身幾鮮甜, 由於是厚切的, 所以很有口感。我推薦這裡的岩鹽炙燒左口魚裙邊壽司,炙燒左口魚裙邊充滿油脂香,很嫩,吃兩件好像未能滿足到我呢!我很喜歡吃牛油果,所以點了一份牛油果卷物, 牛油果壽司很好吃!第一次吃舞茸串燒,帶點牛油香,好吃。三文魚茶漬飯上的三文魚肉質很嫩, 吃前要倒上附上的暖茶來吃。海鹽枝豆是我最喜愛的小吃, 它對我來說沒有飽肚感。可以一邊吃枝豆,一邊等待其他主菜的到來。三文魚刺身夠肥,但不夠鮮甜, 有少少雪櫃味。

油甘魚刺身幾鮮甜, 由於是厚切的, 所以很有口感。
舞茸串燒

第一次吃舞茸串燒,帶點牛油香,好吃。
三文魚茶漬飯

海鹽枝豆

三文魚刺身

三文魚刺身夠肥,但不夠鮮甜, 有少少雪櫃味。
牡丹蝦海老刺身
海鹽枝豆
三文魚刺身
  • 牛油果卷物
2018-01-30 93 瀏覽
在openrice看到月島的食評不錯,因為星期日去了奧海城看微型展,可以順便去試新嘢。晚上六時到達,我和友人是第一枱人客。店員有禮貌的推介食材,最後選了$568的六點食材;我好欣賞食物慢慢送上,令我們可以專注於每一道餸。魚生等食材新鮮,最驚喜是最尾送上的鰻魚炒飯,我和友人大呼好味,和平常吃到的炒飯是完全不同,真的……真的……真的很好味。
開咗咁耐,經過咁多次,都無入過去食,因為以大角咀嚟講,呢個價位實在高得誇張。終於第一次踏入去,首先感覺服務良好。既然服務水準高過大角咀水平,又唔怪得佢貴過大角咀價位。叫咗個八點刺身,好新鮮,對得住個價錢。海膽刺身合格,唔算非常好。燒豬腩肉好juicy,黑松露芝士好好送酒,文字燒水汪汪好噁心唔係我杯茶(最好無食晒。但一齊食嘅朋友話文字燒就係咁嘅樣),玉子燒散散地濕濕地,燒雞泡魚乾香口但好細份,海鮮鍋物連烏冬不過不失。清酒有久保田,配刺身好適合,就咁飲傾下計都啱。

清酒有久保田,配刺身好適合,就咁飲傾下計都啱。
2018-01-24 81 瀏覽
估唔到原來大角咀都幾多野食wor!😆行兩步就係一間餐廳🤔睇到我眼花撩亂🤦🏻‍♀️見到呢度環境好舒服 於是就入黎了-北海道丼(HKD78)包括了茶、果汁還有湯、沙律和泡菜😮而且不加一收費 環境舒服說實在的也算是性價比👍🏻魚生都算蠻新鮮的三文魚腩是整體來說最驚喜的😍極新鮮之餘每一口都極肥美😈 充滿三文魚油脂的香味🤤只有三塊實在太「唔夠喉」了第一次食海提子🍇吃起來像紫菜一樣😂幾過癮下🙈🌟Rate:6/10
估唔到原來大角咀都幾多野食wor!😆
行兩步就係一間餐廳🤔睇到我眼花撩亂🤦🏻‍♀️
見到呢度環境好舒服 於是就入黎了
北海道丼(HKD78)
北海道丼

包括了茶、果汁還有湯、沙律和泡菜😮
而且不加一收費 環境舒服
第一次食海提子🍇
吃起來像紫菜一樣😂幾過癮下🙈
🌟Rate:6/10
2017-12-27 1759 瀏覽
既然知道身邊那位最愛吃日本菜, 和他慶祝也自然揀他喜歡的。這次我就找到了一間頗有特色的小店, 無論裝修或是食物都看得出花了不少心思。月島位處食肆臨立的大角咀, 競爭十分激烈。但這間高質的日本食店在街上其實頗為突出, 門外已讓人置身日本了。如大部分的餐廳, 平日的晚餐時段優惠較多。餐牌中每款食物都很吸引, 我們真的花了不少時間去揀。最後我們點了一個三點精選, 再添了些壽司和推介小食。先送上來的沙律十分漂亮, 白裏透紅的魚生片令人食指大動。松露汁油甘魚薄切刺身沙律中的沙律菜不多, 油甘魚刺身才是主角。油甘魚屬白身魚, 味道較淡, 配上松露茸後味道即時提昇, 一點也不覺腥。加上魚身片中的油份, 剛好混和了松露霸道, 令它帶來多一層美味, 是個fusion 新鮮的配搭。如果喜愛三文魚籽看到這個滿到瀉軍艦一定很開心!!三件軍艦壽司載着甚有份量的配料, 大大粒晶瑩的三文魚籽更是溢了半碟。一咬下去魚油真的是爆出來, 是新鮮的食材才有這樣甘香的味道。中間的免治拖蘿軍艦是我最愛之一, 魚茸肥美豐腴, 口感幼滑。而海膽壽司不用多說也是高品質, 每片海膽都肥厚濃香, 吃完後口內還是充滿着它的甘香美味, 好不

最後我們點了一個三點精選, 再添了些壽司和推介小食。

先送上來的沙律十分漂亮, 白裏透紅的魚生片令人食指大動。

如果喜愛三文魚籽看到這個滿到瀉軍艦一定很開心!!

三件軍艦壽司載着甚有份量的配料, 大大粒晶瑩的三文魚籽更是溢了半碟。一咬下去魚油真的是爆出來, 是新鮮的食材才有這樣甘香的味道。中間的免治拖蘿軍艦是我最愛之一, 魚茸肥美豐腴, 口感幼滑。而海膽壽司不用多說也是高品質, 每片海膽都肥厚濃香, 吃完後口內還是充滿着它的甘香美味, 好不滿足。

三件軍艦壽司實在太少, 於是我們來多一客當日季節限定的四件壽司精選。

吃的日子還未真正入冬, 剛好還有秋刀魚。秋刀魚肉略炙後帶出了魚油, 令整件壽司好味指數提昇, 是平時吃烤秋刀魚吃不到的魚香。另一件炙過的鯛魚也十分美味, 肉質較杰實, 帶着點點魚甜, 有點像平時吃鱲魚的味道。當吃到這個"厚重"的海膽壽司也是十分滿足, 濃香得把整個味覺都溶抖, 只記得當日口中的鮮甜柔滑, 非常CREAMY。

雞腎串燒也燒得十分不錯, 雞腎粒一點也不會過火, 外微脆, 內軟韌適中。加上簡單的海鹽和蒜片調味, 味道已很足夠。

另一款的熱食我們點了炸蔬菜天婦羅, 味道不錯但沒有什麼驚喜。這麽多款中我還是最愛炸南瓜片, 不但外脆內軟, 還十分甜糯呢。

最後送上的關東煮物鍋, 是入冬後必吃的暖胃之選。

湯底帶着濃濃的柴魚味, 年糕及魚餅等東西既飽肚又吸湯, 簡單但好味。不過味道偏淡, 與日本街頭的好像風格不同。

這小店的服務十分周到, 位位店員都細心介紹食物, 魚材亦很新鮮, 是有心的餐廳。
2017-12-17 1191 瀏覽
朋友以前住大同新村,感覺佢樓下係美食沙漠,但係近呢兩三年真係完全唔同晒,朋友就搬咗去港灣豪庭,佢升級左,可能係咁連附近嘅食肆都升級晒。小店格調優雅,座位不多,但勝在坐得舒服,燈光柔和,兩個人撐枱腳真係不錯就連簡單嘅一個筷子座都係月光嚟㗎喎!睇得出有心思之餘,細節位一啲都唔求其一望到Menu就好開心,因為有晚餐懶人包,一個價錢 $568 包括 沙律、前菜、special cuisine 各兩款。松露汁薄切油甘魚刺身沙律,油金魚入口柔潤嫩滑很開胃的。如果淨係講沙律來講,真係好有驚喜因為我哋揀咗兩款都係刺身做主角嘅。牛油果吞拿魚刺身辣味沙律。對鍾意食刺身嘅老公來講,真係大滿足。估唔到牛油果同吞拿魚係可以咁夾接下來的 前菜個名叫做滿到瀉軍艦haha~really!真係滿到軍艦都承載不了。我最愛的組合海膽、免治拖羅、三文魚籽。海膽鮮甜又冇腥味免治拖羅肥美之餘真係一放入口就溶,鮮甜美味回蕩不息。三文魚籽粒粒晶凝通透,爆汁感覺好幸福喲!味噌汁燒牛小排,一樣有水準,牛小排切成粒狀,介乎 medium 和 medium well 之間,口感油潤豐膄,牛味濃郁到不得了。而我身邊的大胃王,最後還是要 ord

松露汁薄切油甘魚刺身沙律,油金魚入口柔潤嫩滑
很開胃的。

如果淨係講沙律來講,真係好有驚喜

接下來的 前菜個名叫做滿到瀉軍艦
haha~really!真係滿到軍艦都承載不了。

我最愛的組合海膽、免治拖羅、三文魚籽。海膽鮮甜又冇腥味

而我身邊的大胃王,最後還是要 order 蒲燒鰻魚炒飯,飯粒炒得乾身而且非常入味,長長的鰻魚烤得外脆肉嫩。水準之上

而另一個 cuisine 係海鮮炒烏冬,有大大隻而且鮮甜嘅蜆肉,仲有好 creamy 嘅忌廉汁伴烏冬,yummy yummy
餐廳節奏控制得很好,店員真係有留意我哋食嘅速度,然後自動自覺一道一款咁上菜,抵讚
慶祝紀念
生日
  • 牛油果吞拿魚刺身辣味沙律
  • 滿到瀉軍艦
  • 蒲燒鰻魚炒飯
2017-12-17 150 瀏覽
Near the  Festival, we date the old friend to  came together to gather together, deliberately pick the left most convenient transport both Mong Kok food put a victory, at a price, you can drink any food, will not exceed the budget. Some friends suggested to go "big happy", seated after 9 o'clock, the price plus one after each Department of 200 mosquitoes are looking for, so I always agree with everyone on the decision to go to dinner meal Jin ~ seating time there is no limit, so Time is easy to
budget.

seating time there is no limit, so Time is easy to control, from the seat of any appointment to take any food
for two minutes, with a price Lai said, absolutely confident back to this store most of the cards set, weekdays
have been packed, except the left Order Order is called wild food, and drinks, a small amount of cooked food,
salad

Extra large chunks, very full; salmon thick, even more refreshing sense of taste;

Both the degree of sushi has a lot of money, volumes, warships, fire moxibustion sushi are available, each piece of sushi rice are thin pieces, eat more than a few are not easy to eat
3K
2017-12-09 176 瀏覽
朋友話帶我黎食啲真日本料理,唔係放題果啲港式level喎,唔講又真係唔知大角咀有呢間正野,啲魚生入口完全係另一種感覺。餐廳名叫月島,餐具乾淨衛生,感覺優雅,個筷子座尤其特別。先送上前菜小吃,有一點牛蒡,冬菇,魚塊等漬物。朋友拍板叫了一個晚餐三點set($368),一個日本大米祭典的限定菜單,同一份佢大力推介的池魚刺身。松露汁油甘魚薄切刺身沙律三點set的第一道,賣相相當吸引。油甘魚魚油十足好肥美,少少的松露油更能帶出魚的鮮美,很美味跟本不用點豉油,沾少少芥末已足夠了。滿到瀉軍艦第二道菜,顧名思義是軍艦上的餡料超級多,多到滿到瀉了。三文魚籽極鮮味,爆漿感覺好正。拖羅肥美,入口滿口油脂感。海膽新鮮,入口即溶。三款軍艦都好好味,難以取捨。原條池魚刺身薄切($148)朋友重點推介的池魚刺身,佢話呢度有佢係日本食咁正喎,只看賣相已知道係正野黎。先吃刺身,魚質紮實有咬口,食落爽口鮮甜,完全沒有沾豉油,點一下隨池魚刺身附上的酸汁就夠了。再嘗嘗中間的池魚他他,加了蔥及其他調味,感覺又不一樣了,味道很清新。免治拖羅pizza($78)見到限定二字總有一種魔力要點一下,試試這個看起來不像pizza的日本米
餐廳名叫月島,餐具乾淨衛生,感覺優雅,個筷子座尤其特別。
先送上前菜小吃,有一點牛蒡,冬菇,魚塊等漬物。

松露汁油甘魚薄切刺身沙律
三點set的第一道,賣相相當吸引。
滿到瀉軍艦
第二道菜,顧名思義是軍艦上的餡料超級多,多到滿到瀉了。
原條池魚刺身薄切($148)
免治拖羅pizza($78)
見到限定二字總有一種魔力要點一下,試試這個看起來不像pizza的日本米pizza。
上層有櫻花蝦,紫菜絲,蔥蓉,免治拖羅同芝士,下層是炸香的日本大米,醬料用了蛋黃醬,味道是超級好味!上層味道豐富,下層的白米飯是靈魂呀~外層炸得香脆,內裏的白飯軟綿極有飯香,吃了一口便停不下來,火速KO了整個pizza。
磯煮飽魚
三點set中的最後一道菜,店員用心地先hold住鮑魚不要上枱住,免得食唔切放涼了影響味道。鮑魚肉厚十分爽口,醬油甜甜地完全不會蓋過鮑魚的鮮味,正。

食物相當有水準,價錢公道,唔怪得全店滿座啦。
2017-11-28
2017-12-09 170 瀏覽
同朋友係奧海城行完街又唔想係返商場入面食, 我地就決定去附近既大角咀個頭邊搵食啦~~行左幾條街, 原來呢頭都幾多特色餐廳, 重點係基本上間間都唔洗等位, 係有選擇困難症下最終選擇左月島, 貪佢環境舒服, 而且店內仲擺放左好多Sake同日式擺設, 好似去左日本d居酒屋既感覺~~食物選擇都唔少, 有散叫, 有套餐, 有限定菜單, 仲有牆上黑板有好多推介菜式tim! 緊有一樣啱你口味~ 先黎每人一份既前菜, 係花螺醬油漬, 味道鹹鹹地都幾惹味~產地直送鮮魚御造里5種            HK$288食日本野我地必叫刺身, 呢份產地直送鮮魚御造里5種刺身包括有一條池魚刺身, 原隻赤貝, 甜蝦, 三文魚同油甘魚, 每樣都好鮮甜, 赤貝仲好爽口, 池魚切碎連同d薑蔥同食, 由鮮到微辣, 口感更有層次, 正~~炸骨                             HK$18條池魚骨可以另加多HK$18蚊加工費攞去炸左佢黎食, 食落脆卜卜又唔油膩, 非常香口呀~~原條鰻魚飯              HK$128呢個原條鰻魚飯真係非常之重量級, 鰻魚除左長之外仲非常之厚身, 食落啖啖肉, 而

前菜

先黎每人一份既前菜, 係花螺醬油漬, 味道鹹鹹地都幾惹味~

產地直送鮮魚御造里5種            HK$288

炸骨

原條鰻魚飯

原條鰻魚飯              HK$128

呢個原條鰻魚飯真係非常之重量級, 鰻魚除左長之外仲非常之厚身, 食落啖啖肉, 而且肉質仲好爽脆, 個汁又啱啱好, 唔會太鹹, 連唔鍾意食飯既我都覺得都好好食呀~~

牛舌+雞腎

牛舌(一份兩串)                       HK$68
雞腎                                               HK$28

燒物都係未叫之選, 而燒物中我最愛即就係牛舌, 呢度既牛舌都算厚切, 牛味濃又夠爽脆, 雞腎同樣燒得好好食, 唔會太乾~~

蟹味噌玉子燒                  HK$88

呢份蟹味噌玉子燒同樣誇張, 我地無諗過甘大份的, 切開都有成八件甘多!! 玉子燒上面有一條帶鹹香既蟹膏, 而內面就有蟹肉, 令平凡既玉子燒即時變得不平凡, 而且食落更鮮更有次層感~~未食完都已經被佢KO了!!

兩個人食左甘多野, 真係有少少過份, 但又真係非常之滿足呀~~
前菜
炸骨
原條鰻魚飯
牛舌+雞腎
2017-12-06 112 瀏覽
大角咀也有好推薦的日式餐廳!推介這裡的岩鹽炙燒左口魚裙邊壽司! 炙燒左口魚裙邊好肥美, 吃下去時感受到油脂的香。免治拖羅軍艦上的拖羅蓉很新鮮, 很有口感 , 雖然個壽司放耐了, 但塊紫菜不會話因此而變得太淋。油甘魚刺身好鮮甜, 有口感。我很喜歡吃枝豆, 每次去到日本餐廳也會點一客枝豆來吃, 這裡的枝豆有兩種調味料供選擇, 可以選擇海鹽枝豆或胡麻醬枝豆。第一次吃胡麻醬枝豆, 挺新鮮的吃法, 我還吃下了兩碗呢。每一片池魚刺身也是薄切的。中間那碗是池魚刺身蓉, 味道新鮮, 有口感。
大角咀也有好推薦的日式餐廳!

油甘魚刺身

油甘魚刺身好鮮甜, 有口感。
麻醬枝豆

原條池魚刺身

三文魚籽丼
2017-12-05
油甘魚刺身
麻醬枝豆
原條池魚刺身
三文魚籽丼
去大角咀多是食豬骨煲,今次到小街有多間食肆,見到有間小店~月島! 食日本料理的。入到去,環境光猛,安排坐在半卡位,見到檯面有一個月亮形筷子座!非常貼題,同店名有相映之趣,不久店員已送來前菜,都奇怪未點菜,店只說是免費的,很窩心,還不馬虎,是油甘魚頭,食落較油份多,用味林浸醃製,冷食的。看見餐牌,見到有個套餐,有六點美食,樣樣有啲,前菜係松露汁油甘魚刺身沙律,切得有少少厚度,每塊均有黑松露,可包起一齊食。好香松露味配上油甘魚的魚油香味,好夾。另一沙律叫了沖繩海葡萄蟹肉沙律,海葡萄沒有在沖繩食時咁咸,相信係經大廚調過味至較清淡,配上鮮味的蟹肉,更顯清甜,旁邊有樽沙律醋適隨尊便。到上前菜,係廚師發辦的壽司併盤(四貫),新鮮刺身,店員介紹有間白-鱆紅魚,仿佛 ,油甘魚腩,秋刀魚,由淡至濃味刺身魚,鱆紅魚同仿佛較少食到,味道較清甜,肉質彈牙;當中自己較喜愛濃味魚,尤其我至愛的油甘魚腩,好香油脂味,雖比拖羅較淡味,但好滑;另一喜愛係切得非常有心機的格仔紋秋刀魚,已燒熟,師父有心機切出格仔紋,食下魚味十足,面放了少許薑蔥,夾埋食令魚味唔會太腥,另一前菜係黑松露油燒帶子刺身付紫菜,大大隻的帶子夠鮮味,
油甘魚魚較前菜

看見餐牌,見到有個套餐,有六點美食,樣樣有啲,

黑松露油甘魚刺身沙律

沖繩海葡萄蟹肉沙律

壽司四貫
秋刀魚壽司

另一前菜係黑松露油燒帶子刺身付紫菜,大大隻的帶子夠鮮味,肉質彈牙鮮甜,配以香味十足的黑松露,
黑松露燒帶子刺身

到主菜,餐牌叫逸品,係磯煮鮑魚,已醃製醬汁,非常入味,鮑魚夠晒大隻,好彈牙,切好每片有適當厚度,易進食,還有旁邊的白蘿蔔浸滿醬汁非常清甜入味。
璣煮飽魚

另一主菜叫個飽肚的海鮮炒烏冬,有三大隻蜆,肉質彈牙,用了醬汁炒過,醬汁剛好沾上烏冬,不置太乾太濕,剛剛好烏冬煙韌彈牙。
海鮮炒烏冬

埋單$625 食到鮑魚帶子海鮮,真超值呀!而且店員不時換碟加茶服務周到。
2017-11-30
璣煮飽魚
  • 油甘魚魚較
  • 鱆紅魚刺身
2017-12-03 78 瀏覽
今晚行過大角咀,和朋友都有點餓意,就隨便搵間餐廳醫肚,見呢間裝修得很有居酒屋feel的日本小店,便抱一試的心態行入去!入座後先黎一個餐前小食,味道清新開胃今晚大家都有啲唔舒服,所以冇點任何酒類飲料,侍應建議可試下他們的文字燒,大板燒廣島燒就食得多,文字燒真係比較少吃,今晚叫了一個海鮮文字燒,和平時食開的廣島燒比較,文字燒上面非常濕潤黏稠,並不像大阪燒和廣島燒那樣有個「餅」的形狀,但文字燒的底部有一層鍋巴,兩種層次交疊的口感十分新奇美味!是一個值得一試的菜式燒牛舌係燒物中我自己必點的,今晚這個牛脷燒得很香,牛脷入味,稔中有點爽口,不俗墨汁海鮮炒烏東,個汁醬做得好香,烏東入口軟滑,我朋友對呢道菜讚不絶口!四色手卷,以四種不同的魚做成的手卷,每款都各有特色,配上口味清新的牛油果手卷,每舊都能帶給你驚喜池魚薄切刺身,很鮮甜的肉質,唔係新鮮有質素的魚冇可能咁鮮甜,價錢又實惠,幾抵食呢間小店出品頗有水準,環境又幾舒服,值得一試

入座後先黎一個餐前小食,味道清新開胃

呢間小店出品頗有水準,環境又幾舒服,值得一試