呢間喺銅鑼灣一間新開嘅日本料理主打割烹料理既廚師發辦呢度除咗有餐廳制定嘅Menu 仲可以為客人度身訂造獨一無二嘅廚師發辦只要比budget同想/唔想食咩 餐廳就會幫手設計餐牌 裝潢有品味 好有日式既神秘感最岩一班朋友book場一齊品嚐美食花膠果凍前菜但係非常精緻用心原塊花膠既精華鎖係細細既方塊內一啖都食到滿口鮮味A4和牛丼其中一款主打lunch set 餐廳既和牛來自兵庫縣姬路聽講啲牛係放養18個月唔會困係牧場所以口感好香而且食幾多都唔會滯用個金便當盒上有儀式感得來又方便打卡和牛既份量多而且醬汁鮮甜好快就清哂一盒鹽燒鮮白鱔另一款主打lunch平日好少食鱔皆因怕腥呢個真係整得出色佢用左多種方法準備最後一步再燒所以鱔肉唔腥非常爽甜 外皮又燒得好脆 係心機菜色黃金和牛炒飯值得一提兩款lunch set都配和牛油炒飯粒粒炒到乾身包住黃金色既和牛油口感好飽滿配菜都有驚喜鯛魚湯係用原條鯛魚煎完再煲唔加味精 全靠魚身鮮味湯色奶白充滿骨膠原茶碗蒸做到嫩滑鍾意佢底下有少少栗子溶加強口感聽講晚市逢星期一至三老闆仲會請飲sake係一間有心既高級日料
呢間喺銅鑼灣一間新開嘅日本料理

係一間有心既高級日料
  • A4和牛丼
  • 鹽燒鮮白鱔
2023-07-15 109 瀏覽
這間餐廳有別於一般omakase係一間型格現代感既餐廳用日本高級材料做私家料理好特別如果客人鍾意仲可以「客人發辦」同餐廳預定想食咩,每位都係1000蚊起🔸先付🔹花膠果凍酸甜既柚子汁好開胃🔹和牛他他配富士蘋果絲和牛甘甜鮮嫩搭配清爽蘋果絲🔸向付🔹季節刺身三點牡丹蝦爽脆帶子厚肉鮮甜蜜柑鯛好有驚喜,真係食出有淡淡既蜜柑味🔸燒物🔹醬燒吞拿魚面頰肉用以薑絲同燒汁浸入味再燒香,好重油脂香味🔸炊合🔹海老丸野菜煮大根、紅蘿蔔同南瓜分別用唔同清湯和雞湯煮熟海老丸亦係自製,只有少少鹽調味好彈牙好味🔸強肴🔹A5和牛壽喜燒來自姬庫縣既A5和牛,BMS 達到12級呢隻和牛比起一般和牛比更味濃,脂肪甘香因為姬庫縣既A5和牛係放養,所以運動量比一般和牛大配上生雞蛋更加好味🔸食事🔹蟹黃磯煮鮑魚伴日本花山烏冬鮑魚慢煮加上炒鮑魚肝醬大閘蟹膏同松葉蟹肉細火炒烏冬彈牙,配上蟹肉好濃郁🔸止椀🔹鯛魚湯全碗魚湯完全無添加薑蔥胡椒都唔落但依然好濃郁唔會腥🔸水物🔹靜岡縣溫室蜜瓜清甜可口
這間餐廳有別於一般omakase
係一間型格現代感既餐廳
用日本高級材料做私家料理好特別
如果客人鍾意仲可以「客人發辦」
同餐廳預定想食咩,每位都係1000蚊起

🔸向付
🔹季節刺身三點
牡丹蝦爽脆
帶子厚肉鮮甜
蜜柑鯛好有驚喜,真係食出有淡淡既蜜柑味

🔸燒物
🔹醬燒吞拿魚面頰肉
用以薑絲同燒汁浸入味
再燒香,好重油脂香味

🔸炊合
🔹海老丸野菜煮
大根、紅蘿蔔同南瓜分別用唔同清湯和雞湯煮熟
海老丸亦係自製,只有少少鹽調味
好彈牙好味

🔸強肴
🔹A5和牛壽喜燒
來自姬庫縣既A5和牛,BMS 達到12級
呢隻和牛比起一般和牛比更味濃,脂肪甘香
因為姬庫縣既A5和牛係放養,所以運動量比一般和牛大
配上生雞蛋更加好味

🔸食事
🔹蟹黃磯煮鮑魚伴日本花山烏冬
鮑魚慢煮加上炒鮑魚肝醬
大閘蟹膏同松葉蟹肉細火炒
烏冬彈牙,配上蟹肉好濃郁

🔸止椀

🔸水物
🔹靜岡縣溫室蜜瓜
清甜可口
2023-07-15 24 瀏覽
日本料理「曜」位於銅鑼灣登龍街永光中心,離時代廣場步行約五分鐘左右。午市餐牌由簡單的御膳到價位較高的廚師發辦都有,第一次來先點御膳試試口味😜🍚A4和牛丼飯盒好靚,裡面盛裝著鋪滿和牛肉片的炒飯,看上去十分可口。牛肉油脂豐富,與洋蔥搭配甜鹹適中。炒飯粒粒分明,沒有過多調味,伴著牛肉油脂與香氣,簡單而高雅。🍚鹽燒先白鱔烤鱔魚外皮脆且有硬度,魚肉帶有微小的刺,肉質Q彈鮮美。另搭配一碗炒飯,增加飽足感🤪御膳還包含一個茶碗蒸與一碗鰹魚湯。蒸蛋上放了些醃漬過的干貝,與軟嫩滑順的蛋搭配的很棒。湯品用的是新鮮的魚熬煮的,味道十分甘甜順暢。整體而言,環境好座位舒適,價位偏高但食物水準不錯,下次再來嚐嚐廚師發辦。

🍚A4和牛丼

🍚鹽燒先白鱔

2023-07-15 89 瀏覽
今晚第一次到訪 曜 食左本月期間限定set $780,價錢唔貴,環境同服務已經值得。 呢間係以日本高級食材做私房料理,風格唔拘泥於傳統日式,有驚喜。呢set一共有8道菜。前菜花膠果凍: 果凍嘅材料主要係有花膠粒,同埋雞湯。食落去就好似飲緊花膠雞湯咁。和牛他他配富士蘋果絲:和牛他他好鮮味,好似食緊刺身咁樣,連埋紫菜包住一齊食嘅口感特別,又脆又軟。刺身刺身有三款,包括蜜柑鯛、帶子、大蝦。三款刺身都好新鮮,我比較鍾意食佢嘅帶子, 好鮮甜。蜜柑鯛都好特別,因為食到輕輕的蜜柑甘香燒物醬燒呑拿魚面頰肉。師傅將吞拿魚肉燒過,有陣陣嘅焦香味,再加上吞拿魚本身都好軟滑,食落去成件事都好豐富海老丸野菜煮野菜煮係一道用嚟清新我哋味蕾嘅菜,所以佢嘅味道都比較以清新鮮甜為主,味道唔會好濃。呢個野菜煮入邊會有南瓜,蘿蔔,蝦丸。最鍾意食佢蘿蔔,因為好鮮甜。姬路和牛配日本蛋壽喜燒係今晚呢一道菜嘅主菜,佢嘅牛係好嫩滑,我自己覺得佢嘅油脂唔算係超級多,但係佢嘅牛味幾出,連同日本蛋一齊食,十分之好味。師傅話啲牛係來自兵庫縣姫路A5+和牛,BMS達至12,即係最頂級。所以食落唔會有幾肥好濟嘅感覺,而係會食到好香牛味。磯煮鮑魚

前菜

刺身

燒物

海老丸野菜煮

姬路和牛配日本蛋

磯煮鮑魚•蟹黃 伴花山烏冬
最後一道主菜係烏冬,呢個烏冬主要用咗蟹黃去攪拌,而每條烏冬師傅都已經將佢掛上左滿滿嘅蟹黃糕。免頭再加上幾片鮑魚,係一款烏冬配海鮮嘅菜。

鯛魚湯
師傅話個鯛魚湯只係用咗釣魚去煲,冇加到其他任何嘅材料,所以能夠飲得出好明確嘅鯛魚味。

靜岡縣蜜瓜
蜜瓜好鮮甜,作為最後一道菜,可以清新返我哋嘅未來,係一個圓滿嘅結束。

後記
最後同師傅傾計,原來呢到有得「客人發板」,客人可以同師傅講食啲咩唔食啲咩,自訂menu,價錢都都一千蚊起。
同埋師傅幾鍾意請人飲sake😹😹 星期一至三都會free俾客人🌈
2023-07-13
  • 壽喜燒
香港既日本菜餐廳好多時都會提供日式定食,而係呢間餐廳既和牛丼係近期食過最好食既和牛丼,每款定食都會配埋一份前菜、茶碗蒸同埋鯛魚湯🥣,性價比都唔錯🤩 即刻要share比大家🫶🏻‣ 花膠雞湯啫喱配柚子汁前菜係花膠雞湯啫喱,食落口感幾爽,花膠口感唔錯,配埋特製酸汁一齊,味道都唔錯☺️‣ 鹽燒鮮白鱔($228)白鱔燒到夠乾身,外皮好脆,鱔肉好嫩滑,配埋特製鰻魚汁,味道好正,相信保持呢個火候真係唔容易;另外和牛油炒飯炒到粒粒分明,食落幾香口,又唔會太油膩🥰‣ A4和牛丼($198) A4和牛幾大塊,食落油脂豐富,口感好軟熟,而且肉味幾香,好出色🤩配菜有燒洋蔥同埋雞髀菇,同樣配埋和牛油炒飯,份量都唔少😋‣ 茶碗蒸 表面有蟹肉同埋蟹黃,底部有栗子粒;店員介紹個陣話,蒸蛋中間冇加其他食材,因為想令食客體驗各種單純蒸蛋既滑溜感,配埋蟹肉蟹黃一齊食,相互輝映😊‣ 鯛魚湯最後鯛魚湯好香濃,飲到鯛魚嘅鮮甜味,而且冇落味精架😋💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳地理位置幾方便,就係銅鑼灣登龍街~ 裝修風格以日本武士為主題,行型格路線,頗有心思;雖然同樣菜式係其他餐廳都會搵到,但呢到既用料同埋廚藝真係幾好,食落真係有

‣ 花膠雞湯啫喱配柚子汁

‣ 鹽燒鮮白鱔($228)

‣ A4和牛丼($198)

‣ 茶碗蒸

‣ 鯛魚湯
最後鯛魚湯好香濃,飲到鯛魚嘅鮮甜味,而且冇落味精架😋

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳地理位置幾方便,就係銅鑼灣登龍街~ 裝修風格以日本武士為主題,行型格路線,頗有心思;雖然同樣菜式係其他餐廳都會搵到,但呢到既用料同埋廚藝真係幾好,食落真係有驚喜,希望下次有機會再過黎試埋佢地既Omakase🥰

💰Total: $468.6 ($234.3pp 已包括10%服務費)
📍曜

🚩更多同類餐廳 #foodstep_日本菜
🚩更多同區餐廳 #foodstep_銅鑼灣

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
2023-07-09 17 瀏覽
♨️曜銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓@youkappouhk ♥️近年太多omakase,食材同做法都太同小異都有啲悶,呢間「曜」以日本高級食材做私房料理,風格唔同傳統日式菜。今次我哋叫咗兩個set試下先,其實呢度嘅招牌係「客人發板」,師傅好希望客人下次黎可以提前預訂話比師傅知道想食咩唔想食咩,設計一個自己鍾意嘅menu,都係每位$1000起,豐儉由人😋。老闆好鍾意飲酒,所有酒杯都係喺日本各地逐對逐對買返黎,非常特別,每逢星期一至三老闆仲會請大家免費飲sake,飲到夠為止仲有仲有,二來自兵庫縣姫路A5+和牛,BMS達至12,即係最頂級,完美嘅油花比例,喺香港少見,而且特別地方係唔似坊間和牛剩係入口即溶,完全冇牛味,又會食到好滯,呢隻和牛唔止有好香肉味,仲唔會覺得”漏”,因為聽師傅講呢個農場唔會好似其他農場咁夾硬用飼料谷肥啲牛,而係自由放養足18個月,所以先可以做到有肉味而且入口即溶得黎唔”漏”🔷A4和牛丼🔷鹽燒鮮白鱔蟹肉蒸蛋同魚湯都好出色,師傅仲好好人送咗啲小食俾我哋A4和牛果然名不虛傳,入口唔漏又重牛味,得👍🏻。而燒白鱔外皮香脆肉質爽口無腥味,食得出廚師用心製作食物:8/10抵食:8/
♨️曜
@youkappouhk

🔷A4和牛丼
🔷鹽燒鮮白鱔
而燒白鱔外皮香脆肉質爽口無腥味,食得出廚師用心製作

食物:8/10
抵食:8/10
環境:8/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #美食指南 #hkcafe #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #foodporn #foodphotography #foodstagram #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #coffeeholic #銅鑼灣美食 #食在銅鑼灣 #causewaybayfood #香港廚師發辦 #omakase #a4和牛 #燒白鱔
2023-06-30 14 瀏覽
除左呢兩個set比客人第一次黎試之外,其實招牌係「客人發板」,師傅好希望客人下次黎可以提前預訂話比師傅知道想食咩唔想食咩,設計一個自己鍾意嘅menu,都係每位$1000起,豐儉由人簡易版Omakase花膠果凍 酸汁口感似土筍凍,爽彈而開胃刺身*5水母刺身 醋漬啫喱超爽口的水母,醋漬啫喱提胃鮟鱇魚肝肥美而帶沙沙口感,燒炙過入口美味而不凍生蠔 仙鳳趾 爽口的仙鳳趾 size巨大,足有手掌的長度,相當易入口北海道網燒帶子帶網燒的澀香,層次多,口感更佳燒銀鱈魚燒過的鱈魚肥美得很,入口稔軟A5和牛西冷蘋果汁來自兵庫縣姫路A5+和牛,BMS達至12,即係最頂級的和牛,入口即化,以蘋果汁醃製, 甜中帶鹹更具特色鮨物*5松葉蟹膏濃郁的松葉蟹膏鹹和跟白飯是永遠的最佳搭檔鰤魚油甘魚的同宗,同樣肥嫩吞拿魚腦天 長芋漬吞拿魚額頭 一條只有兩塊,0.5%份量稀少,矜貴滑嫩右口魚邊 黑松露醬肥美至極,帶濃濃的魚油大拖羅除了濃濃的魚油,吞拿魚的鮮味帶起了整個壽司的香,入口即化大閘蟹 松葉蟹肉 茶碗蒸加入栗子🌰蓉,跟松葉蟹肉相互輝映,鹹甜交錯,滑嫩至極鯛魚湯只加入鹽作調味,魚湯相當濃郁,十分意外的鮮味靜岡温室蜜瓜甜而

簡易版Omakase
花膠果凍 酸汁
口感似土筍凍,爽彈而開胃

刺身*5
水母刺身 醋漬啫喱
超爽口的水母,醋漬啫喱提胃

鮟鱇魚肝
肥美而帶沙沙口感,燒炙過入口美味而不凍

生蠔 仙鳳趾
爽口的仙鳳趾 size巨大,足有手掌的長度,相當易入口

北海道網燒帶子
帶網燒的澀香,層次多,口感更佳

燒銀鱈魚
燒過的鱈魚肥美得很,入口稔軟

A5和牛西冷蘋果汁

鮨物*5

松葉蟹膏
濃郁的松葉蟹膏鹹和跟白飯是永遠的最佳搭檔

鰤魚
油甘魚的同宗,同樣肥嫩

吞拿魚腦天 長芋漬
吞拿魚額頭 一條只有兩塊,0.5%份量稀少,矜貴滑嫩

右口魚邊 黑松露醬
肥美至極,帶濃濃的魚油

大拖羅
除了濃濃的魚油,吞拿魚的鮮味帶起了整個壽司的香,入口即化

大閘蟹 松葉蟹肉 茶碗蒸
加入栗子🌰蓉,跟松葉蟹肉相互輝映,鹹甜交錯,滑嫩至極

鯛魚湯
只加入鹽作調味,魚湯相當濃郁,十分意外的鮮味

靜岡温室蜜瓜
甜而稔軟,完美句號
2023-06-30 21 瀏覽
今日嚟到銅鑼灣食日本嘢嚟到呢間今年年頭先新開嘅餐廳, 主打廚師發板同埋居酒屋嘅中間路線。餐廳裝修高額座位闊落, 我哋呢都係晏晝所以試咗佢午市御膳, a4和牛丼配黃金和牛油炒飯 同埋佢嘅總廚推介磯燒鮑魚蟹黃配烏冬。和牛丼特別之處係佢嘅飯底係用和牛嘅油炒成, 食落好香口, 和牛丼嘅醬汁亦唔會太鹹同太多令到所有配菜都無咗原先嘅味道, 提得出廚師有落心機去預備呢個menu。磯燒鮑魚好出色,入味得黎唔會太韌, 中保留到鮑魚嘅鮮味同埋入口彈牙。 烏冬係粗身闊條嘅非常特別, 配埋蟹王食啱啱好。配菜有茶碗蒸, 花膠凍 同埋鯛魚湯, 茶碗蒸最特別因為入面唔係用白果而係用栗子,比普通嘅更加香甜。

2023-06-29 31 瀏覽
今日過咗嚟銅鑼灣,同老公食咗個Lunch揀咗呢間高級日本餐廳,餐廳風格屬於行型格路線,好有現代感嘅格局,大約有12個座位嘅吧枱,有卡位同埋廂房我哋揀嘅Lunch包括有沙律、茶碗蒸同埋鯛魚湯-雞湯花膠果凍第一次食用咗雞湯同花膠製作嘅果凍,好特別!口感同味道都非常唔錯-松葉蟹茶碗蒸松葉蟹肉充滿鮮香味,蛋香味濃,而且入口順滑,加入有機栗子,口感豐富-磯煮鮑魚.蟹黃 伴花山烏冬 用左大閘蟹蟹膏同松葉蟹蟹肉,炒香左個醬再加入鮑魚,用鮑魚乾醬慢煮,口感軟腍,花山烏冬用咗煮花膠果凍嘅高湯,有淡淡花膠味-A4和牛丼 配黃金和牛油炒飯 和牛先煎左一邊,另外一邊用醬汁嘅熱力煮熟,熟嘅程度啱啱好,口感軟嫩又保留到肉汁,而且牛肉味香濃,炒飯底炒得好香口,粒粒分明,配菜菇同洋蔥都唔馬虎-鯛魚湯湯底呈奶白色,非常鮮甜,用鹽提味都已經好夠,好好飲🤤超想飲多碗午餐都咁高質素,下次可以試吓Omakase

今日過咗嚟銅鑼灣,同老公食咗個Lunch

我哋揀嘅Lunch包括有沙律、茶碗蒸同埋鯛魚湯

-雞湯花膠果凍

-松葉蟹茶碗蒸

-磯煮鮑魚.蟹黃 伴花山烏冬

-A4和牛丼 配黃金和牛油炒飯

-鯛魚湯

午餐都咁高質素,下次可以試吓Omakase

2023-06-25
午餐
  • 磯煮鮑魚.蟹黃 伴花山烏冬
自從政府宣佈復常之後,鮨店有如雨後春筍般冒現,當中不乏有心思、出品優質的餐廳。這間位於銅鑼灣的「曜You」主打日本高級私房料理、廚師發辦、割烹料理,選擇多多,講解以及餐牌設計都極富心思。最吸引我的一點是客人預訂廚師發板的時候,可以選擇專屬菜單,即客人可建議食物的種類以及內容,即度身訂造~屬於omakase 少有的形式,價格為800元人頭費。今次午市到訪這家鮨店,原本打算簡簡單單享用個lunch set,原來都不算「簡單」🫢魔鬼在細節,為我們帶來「極上」的享受☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️🍄跟午市set:花膠果凍👍🏻先來一道特別的前菜以花膠以及雞湯熬成果凍花膠味道相對較淡雞湯濃郁增添了鮮美的味道整體味道柔和清淡也不失鮮味。🍄總廚推介 :碳煮鮑魚·蟹黃伴烏冬$268👍🏻炒香大閘蟹的蟹黃、松葉蟹蟹肉鮑魚則慢煮處理 整碟菜用了鐵板原理用牛油、醬油、味醂 快煮 好香蟹肉味 蟹黃味道尤其突出至於烏冬是闊身白布烏冬 軟嫩彈牙 底下更有花膠雞湯 誠意十足 美味佳餚!🍄 A4和牛丼$198👍🏻汁燒牛的煮法!和牛油由自家提煉 煎香A4和牛至半熟然後拿起用牛油 爆香冬菇同洋蔥後 再將放才的半熟牛放進鍋再用醬汁余溫

☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️☘️

🍄跟午市set:花膠果凍👍🏻
先來一道特別的前菜
以花膠以及雞湯熬成果凍
花膠味道相對較淡
雞湯濃郁增添了鮮美的味道
整體味道柔和清淡也不失鮮味。

🍄總廚推介 :碳煮鮑魚·蟹黃伴烏冬$268👍🏻
炒香大閘蟹的蟹黃、松葉蟹蟹肉
鮑魚則慢煮處理 整碟菜用了鐵板原理
用牛油、醬油、味醂 快煮
好香蟹肉味 蟹黃味道尤其突出
至於烏冬是闊身白布烏冬 軟嫩彈牙
底下更有花膠雞湯 誠意十足 美味佳餚!

🍄 A4和牛丼$198👍🏻
汁燒牛的煮法!和牛油由自家提煉
煎香A4和牛至半熟然後拿起
用牛油 爆香冬菇同洋蔥後
再將放才的半熟牛放進鍋
再用醬汁余溫焗熟牛肉
同時 為了避開洋蔥🧅、菇吸收太多醬油
最後才淋上燒汁 !
亦能保持A4和牛的原汁原味
不會被燒汁遮蓋味道 ~
不得不說此菜式甚具巧思

蒸蛋上面用白蘿蔔汁打了一層薄薄的芡
而為了避免overcooked 令蒸蛋變柴
底部加入了綿香栗子🌰肉
是整道菜的小彩蛋
(也沒有加入蝦/蟹柳 避免有雪藏味!)

🍄跟午市set:魚湯
是日的湯品為雕魚湯
膠質滿滿 飲得出落足材料熬制而成
入口都好順滑 完美的一餐

BFF生日 當然要找間靚餐廳好好慶祝omakase流行 食法其實大同小異這間「曜」主打卻是割烹料理 頗為特別裝修以武士作主題 走型格路線現代氛圍餐廳主打私房料理 最特別是「客人發辦」預訂時告知budget 及喜歡的食材再由師傅度身訂做菜單 務求完全合心意 據說老闆是愛酒之人 從日本搜羅清酒杯逢星期一至三 更會請客人任飲Sake第一次來 就先試最抵食的季節餓媽卡些菜式甚有特色 服務熱心職員會用心解釋告知朋友生日亦送上驚喜 是慶生好選擇-◆ 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐌𝐞𝐧𝐮 ◆ $𝟕𝟖𝟎 /ᵖᵉʳ ᵖᵉʳˢᵒⁿ-⧫ 前菜 ღ 𝐀𝟓和牛他他配富士蘋果絲 ··據職員說 是來自兵庫縣的姫路A5和牛BMS達至最頂級12 是完美油花比例目前是香港獨家 特別在於自由放牧飼養肉質細嫩肉味香濃 入口有油香但不油膩作為前菜生食質地有點咬口 以紫菜包裹配上富士蘋果絲 口感清爽亦更有層次感調味帶點韓式香甜是最出色之處 很開胃-⧫ 刺身 ⧫ ღ 北海道仙鳯趾生蠔 ··生蠔不算十分飽滿 勝在鮮甜的味道搭夠 佐上柚子酸汁蘿蔔蔥花 很creamy-ღ 刺身五點 ··有帶子金目鯛吞拿魚 double甜蝦帶子相當鮮味 甜蝦連頭帶
BFF生日 當然要找間靚餐廳好好慶祝
omakase流行 食法其實大同小異
這間「曜」主打卻是割烹料理 頗為特別
裝修以武士作主題 走型格路線現代氛圍
餐廳主打私房料理 最特別是「客人發辦」
預訂時告知budget 及喜歡的食材

只落鹽調味 是簡單純粹的一道健康湯物
⧫ 甘味 ⧫
ღ 靜岡赤肉蜜瓜 ··
時令的日本靜岡蜜瓜 香甜多汁很難不愛
ღ 𝐂𝐫𝐞̀𝐦𝐞 𝐁𝐫𝐮̂𝐥𝐞́𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 ··

預先跟店員說朋友生日 想在甜品上寫字
意外地很精美 金色的字配合金色的蠟燭
蛋糕是送的也不失水準 烤得香脆的焦糖
下面濃滑芝士蛋糕 生日快樂我的好姊妹
2023-06-16
慶祝紀念
生日
2023-06-23 22 瀏覽
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥 📍 曜🔍 銅鑼灣登龍街28號永光中心16樓.🩵鮑魚蟹黃花山烏冬💰268鮑魚的口感非常嫩滑,與烏冬的細膩口感搭配得很好。蟹黃增加了整道菜的豐富度和口感,鮑魚經過慢煮兩小時後,入味更佳!口感極其嫩滑。烏冬則要另外倒入鮑魚蟹黃,真材實料好好味.🩵午市御膳A4和牛丼💰198餐盒十分精緻的裝住和牛丼,牛肉的質地非常嫩滑,肉汁豐富。餐廳使用高品質的A4和牛,味道非常好。.套餐配:🩵雞湯花膠果凍花膠的口感非常嫩滑,而用雞湯和花膠製作的果凍,清爽口感非常適合作為開胃菜。雞湯的味道也非常不錯,增添了豐富的口感。.🩵松葉蟹茶碗蒸🦀️有機栗子增添了豐富的口感,而松葉蟹的鮮香味道讓這道茶碗蒸更加美味。好正😛.🩵 鯛魚湯湯係純鯛魚,顏色奶白色,落少少鹽提味已經足夠,味道純正,非常好喝。
𝕀𝔾: 𝕙𝕜𝕡𝕝𝕒𝕪𝕝𝕚𝕤𝕥

🩵松葉蟹茶碗蒸🦀️

🩵 鯛魚湯
  • 鮑魚蟹黃花山烏冬
  • 午市御膳A4和牛丼
Omakase我都大大話話食咗好幾次,次次都係由廚司發辦,好多時都會有啲刺身自己麻麻哋但又要焗住食,或者同屋企人食,有啲會唔鐘意食魚生,所以令到整餐飯都食得唔太盡興🙊但今次食嘅呢間係以日本高級食材做私房料理,風格唔拘泥於傳統日式,第一次聽由客人發板嘅Omakase🫢有驚喜✨除左有兩個set比客人第一次黎試之外,其實呢度嘅招牌係「客人發板」,師傅好希望客人下次黎可以提前預訂話比師傅知道想食咩唔想食咩,設計一個自己鍾意嘅menu,都係每位$1000起,豐儉由人,呢個服務真係好特別✨而且餐廳風格行型格路線,連放餐具同裝碟擺盤都好靚好特別,連餐廳旁嘅裝修擺設都好有日式元素,現代感重💃今次我哋Lunch黎食,食咗佢哋嘅Lunch set,每一款食物都盡見廚司嘅用心👍🏻._.🐂|A4和牛丼飯|🍱丼飯用咗個好靚嘅日式便當盒裝住上枱,整個丼飯面頭都舖滿滿滿嘅A4和牛,和牛燒完,油脂感豐富,牛油香味撲鼻,飯粒亦好講究,索埋啲牛脂一齊食邪惡得黎好滿足✨·🔥|鹽燒鲜白鱔|🐟白鱔整法好講究,出面外表燒到香脆,但裏面嘅白鱔肉依然保留到佢嘅彈牙同嫩滑肉質,起曬骨,完全係啖啖肉呀😳再點上唔會濃味到死鹹嘅鰻魚汁,連
._.
🐂|A4和牛丼飯|🍱
🔥|鹽燒鲜白鱔|🐟
白鱔整法好講究,出面外表燒到香脆,但裏面嘅白鱔肉依然保留到佢嘅彈牙同嫩滑肉質,起曬骨,完全係啖啖肉呀😳再點上唔會濃味到死鹹嘅鰻魚汁,連我麻麻地鰻魚嘅人都讚不絕口👍🏻
💛(配黄金和牛油炒飯)💛
每個Lunch set都會配上呢個炒飯,又係廚司精心炒嘅飯,連飯都唔馬虎好講究,難怪炒飯飯到飯粒乾身之餘,仲要有和牛油包裹住,好惹味賣相好吸引✨
(附前菜沙律、茶碗蒸、鯛魚湯)
🧡前菜:果日嘅前菜係花膠啫喱雞湯,凍食,花膠啫喱入口即溶,好味又特別✨
🥚茶碗蒸:滑一滑嘅茶碗蒸,材料好豐富
🐟鯛魚湯:用鯛魚淆製出黎嘅奶白色鯛魚湯🤍可見好足料,只落鹽都唔腥,勁👍🏻
._.
午餐
2023-06-23 9 瀏覽
香港很多主打Omakase的日本料理店,食材同做法都太同小異,然而銅鑼灣新開的日本高級食材做私房料理「曜」,好肯定係銅鑼灣一帶唯一一間專屬客人發板的餐廳,風格唔拘泥於傳統日式,更加主打「客人發板」,師傅期待客人下次黎可時提前預訂,話比師傅知道想食咩海鮮唔想食咩,等師傅設計一個客人自己鍾喜歡嘅menu,而且價錢完全唔貴,每位$1000起已經有交易,豐儉由人。-餐廳設計行型格路線,現代感重。今次食飯雖然不是食主打客人發板,然而午市時份主打性價比高的日式套餐也很有驚喜。-特別必須要大推兵庫縣姫路A5+和牛丼飯,餐廳選用的A5+和牛BMS達至12最頂級,完美嘅油花比例,香港黎講都唔算多見,而且特別地方係唔似出面的和牛只剩得入口即溶,呢隻兵庫縣姫路A5+和牛唔會好似其他農場咁夾硬用飼料谷肥啲牛,而係自由放養足18個月,所以食落唔止有好香肉味,柔軟細膩之餘仲唔會覺得”漏”。-定食套餐還包括了每日新鮮煲煮的魚湯 和茶碗蒸,魚湯就即係純魚湯,無其他食材,唔會落Cream,簡簡單單魚的味道。而茶碗蒸面頭有松葉蟹肉夠咸香,最特別是底下放了有機的日本栗子, 果種香甜細膩同蒸茶碗蒸非常夾。-順帶一提,老闆好鍾

香港很多主打Omakase的日本料理店,
食材同做法都太同小異,
然而銅鑼灣新開的日本高級食材做私房料理「曜」,
更加主打「客人發板」,
師傅期待客人下次黎可時提前預訂,
話比師傅知道想食咩海鮮唔想食咩,
等師傅設計一個客人自己鍾喜歡嘅menu,
而且價錢完全唔貴,每位$1000起已經有交易,豐儉由人。

餐廳設計行型格路線,現代感重。
今次食飯雖然不是食主打客人發板,
然而午市時份主打性價比高的日式套餐也很有驚喜。

特別必須要大推兵庫縣姫路A5+和牛丼飯,

餐廳選用的A5+和牛BMS達至12最頂級,
完美嘅油花比例,香港黎講都唔算多見,

而且特別地方係唔似出面的和牛只剩得入口即溶,

而係自由放養足18個月,
所以食落唔止有好香肉味,

柔軟細膩之餘仲唔會覺得”漏”。

定食套餐還包括了每日新鮮煲煮的魚湯 和茶碗蒸,

魚湯就即係純魚湯,
無其他食材,唔會落Cream,
簡簡單單魚的味道。

而茶碗蒸面頭有松葉蟹肉夠咸香,

順帶一提,
老闆好鍾意飲酒,甚至餐廳所有酒杯都係喺日本各地逐對逐對買返黎
期待下次星期一至三黎食客人發板時飲老闆請的免費飲sake,
實飲到夠為止^^
2023-06-21 156 瀏覽
這間開業不久在銅鑼灣的Omakase口碑非常好,識食朋友再三推薦下,我們終於預約到午市時段,個人特別喜歡餐廳富現代化的風格,以黑色為主調,比起傳統風格的廚師發辦加入創新元素,這一點值得欣賞每道菜完全對得起這個價格,即是今日時間有點匆忙,來不及吃Omakase,定食質素也相當高,更重要看材料 整餐吃下来直观的感受就是店家真的材料下重本,超出預期!吃完我們都十分滿意🥢午市御饍 - 炭燒A4和牛 $240有如大理石般的A4和牛經過炭火炙燒,沒有辦法抗拒的美味,和牛味真的很香濃,就連隔籬枱都忍唔住問我哋點咗邊款,連炒飯真心好吃來自兵庫縣婭路和牛認證,不是隨隨便便可以買到,也最頂級、油花比例更佳,來源非常罕有🥢磯煮鮑魚•蟹黄 $268拌花山烏冬高端的食材,往往只需要最樸素的烹飪方式,鮑魚在高湯里磯煮,保留了味道上的甜,用慢煮的手法口感更佳,滿滿鋪滿的蟹黃蟹肉,份量出奇多,灑上高湯和花山烏冬一起吃,又是另一種滋味鯛魚湯乳白色香濃鮮甜 0腥味可以為這碗重料純鯛魚湯再來時令水果今日是來自靜岡縣的溫室蜜瓜清甜多汁完美用餐體驗都非常好,店長為我們介紹「客人發板」,可以提前選擇偏好的食物和魚類,度身訂造喜歡

🥢午市御饍 - 炭燒A4和牛 $240

🥢磯煮鮑魚•蟹黄 $268
拌花山烏冬

乳白色香濃鮮甜 0腥味
可以為這碗重料純鯛魚湯再來

時令水果

今日是來自靜岡縣的溫室蜜瓜
清甜多汁完美

用餐體驗都非常好,店長為我們介紹「客人發板」,可以提前選擇偏好的食物和魚類,度身訂造喜歡的餐單,就算唔鍾意習慣食刺生的朋友都可以享受到「廚師發辦」,期待下一次再訪

—————————————————

曜 (銅鑼灣)

—————————————————

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #紀念日 #點贊 #互贊 #福利 #銅鑼灣美食 #吃貨 #美食攻略 #日料 #週末好去處

___
🥇Follow @eathkgirls