2015-06-28 465 瀏覽
食泰國野梗係嚟九龍城啦,今次就試下新野。見佢裝修幾新穎,原來部份菜式都有別於一般泰國菜。首先嚟個基本野,馬拉盞炒通菜,馬拉盞香辣惹味,不過份量少咗啲。海鮮冬蔭公,海鮮都幾多幾新鮮,不過唔夠辣唔夠過癮。熱辣辣蒜蓉包,點冬蔭公都得喎。等咗好耐嘅燒豬頸肉,豬頸肉唔太肥,炭燒到佢微焦,香氣四溢,正!話係招牌嘅師傅竹夾雞肉糯米飯,糯米飯得一盅仔,五個人一人一啖就冇晒。竹夾雞肉只係將佢燒熟,又冇特別有竹燒味道,麻麻地。
海鮮冬蔭公,海鮮都幾多幾新鮮,不過唔夠辣唔夠過癮。
熱辣辣蒜蓉包,點冬蔭公都得喎。
2015-04-07
2015-06-01 488 瀏覽
 今日約左2位朋友一齊去九龍城食泰菜, 多年沒有出沒有九龍城, 唯一只懂得黃XX的泰國餐廳, 但聽同事說, 其他泰國菜也不錯, 今次就選擇了這間昭拍耶 一入餐廳, 發現裝修也算是較新穎及乾淨企理, 環境都不俗, 梳化位置較為寬敞 一行三人, 分別點了以下椰汁雞湯 – 這是我第一次飲這湯, 原來是辣的 (自己大鄉理出城), 有椰汁香同雞味, 未試過可以試下冬蔭功 – 泰菜最喜愛之一, 酸辣度適中, 個人嗜辣, 夠晒味, 蝦同菌類都唔錯; 不過同行朋友就覺得好辣柚子蝦沙律 – 相比其他, 這個較為失色, 沒甚麼特別炸蝦餅 – 新鮮熱辣辣, 夠彈牙, 1碟8件(1開2), 好味道蒜蓉炒棷菜苗 – 唔知係咪唔啱時候, 椰菜苗雖沒有喳, 但不是很嫩沙嗲串燒 – 有1打或半打選擇, 選了半打(3雞3豬), 不過不失濕炒肉片河 – 河粉是較粗的, 不是平時中式菜的河粉, 味道都幾好味 這間是較新開的, 他們有間老店是同名, 下次要試埋另一間先

一行三人, 分別點了以下
柚子蝦沙律 – 相比其他, 這個較為失色, 沒甚麼特別

這間是較新開的, 他們有間老店是同名, 下次要試埋另一間先
2015-05-28
2015-05-12 558 瀏覽
今晚又是老友幫出動的時間, Honey提議試這間新店, 泰國餐, 好呀, 好肚餓呀~ Let's Go, go go go~門面感覺唔錯呢, 內籠亦有點氣氛, 一來到印象幾好...星期一的晚上, 去到只有兩枱客, 任坐, 快快settle down, 看看有什麼好吃的...因為餐牌很精美又好多選擇, 我既肚餓但又心多多樣樣都想試, 為免花多眼亂拖慢進度, 先來一杯青檸薄荷特飲及青檸疏打, 再叫他們先叫幾碟頭盆/沙律吃, 讓我再慢慢看餐牌.老友記想吃生菜包, $62元, 來一客吧!  Presentation 唔錯, 但很袖珍, 不要被我的相片誤導以為很大份, 因為我影的時候用了近鏡, 碟碟都好似頗大碟...味道出乎意料地..."一般", 有點叫人失望.柚子沙律, $68元, 算是今餐最好味的一碟, 味道不錯, 酸酸甜甜, 柚子多汁, 但份量超少, 食過九龍城十間八間泰餐, 這碟都可謂攞了第一(細碟!!), 千萬千萬千萬不要被我影的近鏡誤導令人以為很大碟, 請看仔細一點, 你會看到其實每樣只有少少...就成為一碟了, 勉強可算是二人份量, 想分多份都不知從何入手...菠蘿雞翼, 碟頭很小

老友記想吃生菜包, $62元, 來一客吧!
生菜包$62, 青檸薄荷特飲$38

柚子沙律
菠蘿雞翼, 碟頭很小, 四只雞翼本來都不是問題, 但菠蘿只有十幾粒小小的, 非常"小家子氣"的感覺, 收得62元, 放幾件大件些小的鮮菠蘿也不是做不到吧!  而味道方面, 酸酸甜甜但不是有什麼特別, 有點失望.
菠蘿雞翼
嘩, 碟碟都咁'迷你', 因為今餐是老友記做東, 我不想她太破費, 我當下決定叫飯麵了, 泰式金邊粉$68, 炒飯$78, 可以頂肚了吧!  哈~ 我真是想過頭了, 當然又是袖珍版粉麵, 金邊粉要分3份真是每人兩箸, 而碟飯, 如果一隻煎蛋可以差不多蓋得著底下的炒飯, 可想而知飯量不會很多...食極都未有半肚, 再叫都不知要叫幾多碟, 以消費價估算, 每人叫大概250元應該才會有少許飽肚feel!  老友記一向都細食, 所以我沒有再order, 反正一會散band後我和honey有默契會再轉場, 其後我們去聯發食鮮油奶多及鮮油占多當甜品...
炒金邊粉
炒飯
總括而言, 這兒的碟頭細, 如果是全女班而且不似我為食又食量大的, 來這裡聚會氣氛很不錯, 又或者在其他地方吃過晚飯才轉場來這裡飲啤酒或特飲吹吹水也是一個好選擇, 計加一大概三/四十元一杯, 但有另一個問題就是人手不是不夠, 一男(估計是老闆因亮相過雜誌)全程齋坐, 一女(雞手鴨腳) 全晚得幾枱客但都頗甩漏, 上菜慢, 又要追食物又要等很久才來落柯打, 鄰枱舉手等了很久想叫飲品侍應每次都向她們說稍等但又走了去內堂吹水及又再出菜, 隔了幾轉才完成, 各位都要忍耐一下.

不要被此餐的每人消費$115誤導了以為很抵食, 其實應該要double個數至會夠飽...不過我都會俾"OK", 此店是可選擇性來幫趁的...
2015-03-23
柚子沙律
2015-04-27 551 瀏覽
某日突然心血來潮去了九龍城, 本來想吃越南菜, 但找來找去也找不到該店. 眼見就近有間泰菜館, 看起來像是新開的, 就決定入去吃午餐. 這間店叫做"昭拍耶", 名字似曾相識, 原來是同名泰菜館新開的分店. 這裡的裝修很新派, 高高的樓底, 又用黑白照片做裝飾.....如果不是那尊佛像, 根本不像泰菜館!午餐的餐牌主要有湯粉麵類, 炒粉麵飯類和沙律類, 包汽水, 另可以較便宜的價錢配泰式沙律.冬蔭功湯河 $45已經一段時間沒有喝冬蔭功, 於是點來過過口癮. 這個賣相也不錯, 不過喝一口湯後, 發覺湯底較稀和淡, 沒有椰香味, 明顯椰漿下得不夠; 冬蔭功湯的酸味足, 但辣度很輕, 連我這個不算是辣妹的也覺得不辣! 餸方面更只有秀珍菇, 草菇和小蝦三隻. 秀珍菇和草菇都帶點怪怪的味道; 小蝦雖然彈牙爽身, 但卻完全沒有味道, 連冬蔭功的辣味也滲不進蝦內, 令人懷疑不是與湯一同煮, 是上菜前才加進去......河粉不是常見的整齊而粗幼一致的河粉, 卻是粗幼不一, 偏闊大的"河粉". 吃起來不算滑, 但粗幼不一卻令人夾得有點困難. 泰式雞絲湯河 $38比起冬蔭功湯河, 這個明顯清淡得多. 同樣粗
冬蔭功湯河 $45
泰式雞絲湯河 $38
比起冬蔭功湯河, 這個明顯清淡得多. 同樣粗幼不一的河粉; 雞絲不太嚡口, 味道尚可.
泰式炒河 $58
河粉炒得不夠乾身, 豆卜很硬又乾; 蝦隻同樣是沒有味道的, 屬水準以下之作
青木瓜沙律  跟餐加$15
一直很喜愛青木瓜又爽又脆的味道, 見到加錢有得點當然不放過. 這個青木瓜沙律份量也不少, 有青木瓜絲, 蝦米, 花生, 豆角等材料, 加上有魚露, 青檸汁, 辣椒等做成的醬汁. 青木瓜份量頗多但較硬身, 味道不太辣, 反而青檸汁味道偏重, 酸酸辣辣又帶青檸的清新香味, 很不錯.
餐飲是支裝汽水, 可選雪碧,忌廉,coke zero等等. 雖然較細樽, 但起碼沒有加水, 味道原汁原味.

店員的服務一般, 間中也會送錯食物和漏單; 午餐的份量其實不大, 價錢也比區內大部份泰菜館貴, 而且星期日還要加一, 性價比不高, 不過一試也無妨.

2015-03-29
  • 青木瓜沙律
2015-03-12 662 瀏覽
九龍城素來都是我會耐不耐踩兩腳地方,原因不在首要尋找美食、而是多年來的故舊味道雖然時移世易,細時機場、以往出口店在時空中轉變不少,但那些矮矮故舊樓房總敎人有回到童年媽媽的記憶之上,那怕今天我抬頭已看不到飛機...高高樓底,水泥牆身、故舊方街磚,堆砌上一個簡單又麾登風格雖則這一套裝修已不再是前衛,但這一切總教人有一種舒態午餐方面粉、麵、飯通通都有,叫價以38.-$62.不等豐儉由人,冬陰公湯是泰菜中最愛一道、當然沒有走漏眼用上多多香茅和南薑做湯底前線,加點芫茜及辣椒唯一挑剔湯底做得較薄,椰汁風味再強一點就更見理想酸酸辣辣頗醒胃,配以幾隻開邊小蝦、就是今日一人午餐了河粉以粗粗大大不齊口製作,比坊間還要大、感覺怪怪邊爬邊夾,吃得自己有點狠狽但這可能就是特式麻...加上$15.配多一個柚子沙律,慷慨柚子肉本身味道不太酸,加上特製醬汁、配上泡過腂果及紫洋葱和辣椒絲口腔又再次爆發戰亂,不俗結尾時侍應『送』來一碗糖水,将南瓜切成幼狀加上淡淡薄奶感覺? 可有可無..午膳來計,比週邊平民版泰式食肆、可能感覺貴上十蚊八蚊但勝在坐得舒服,而且午巿星期一至五不設加一、個人認為可列入選擇之清單上。
高高樓底,水泥牆身、故舊方街磚,堆砌上一個簡單又麾登風格
雖則這一套裝修已不再是前衛,但這一切總教人有一種舒態
午餐方面粉、麵、飯通通都有,叫價以38.-$62.不等
豐儉由人,冬陰公湯是泰菜中最愛一道、當然沒有走漏眼
用上多多香茅和南薑做湯底前線,加點芫茜及辣椒
唯一挑剔湯底做得較薄,椰汁風味再強一點就更見理想
酸酸辣辣頗醒胃,配以幾隻開邊小蝦、就是今日一人午餐了
河粉以粗粗大大不齊口製作,比坊間還要大、感覺怪怪
邊爬邊夾,吃得自己有點狠狽
但這可能就是特式麻...
加上$15.配多一個柚子沙律,慷慨柚子肉
本身味道不太酸,加上特製醬汁、配上泡過腂果及紫洋葱和辣椒絲
口腔又再次爆發戰亂,不俗
結尾時侍應『送』來一碗糖水,将南瓜切成幼狀加上淡淡薄奶
感覺? 可有可無..

午膳來計,比週邊平民版泰式食肆、可能感覺貴上十蚊八蚊
2015-03-09
$60. (午餐)
2015-02-02 696 瀏覽
捕獲野生驚喜泰菜是日DAY OFF一心去九龍城行番轉食個泰LUNCH。發現近幾年九龍城轉變真係好大 除左泰菜之外仲有好多其他選擇中日韓cafe咩都有,已經唔係細個同家人去九龍城食飯個種小泰國 令人身處異地既感覺,多國菜既加入令到成個小區多左一份活力,加上無地鐵站,少了一份市區既煩雜,更加冇普通話同大行李箱,絕地係開飯好地點。講番正題其實本身係九龍都有食開既餐廳,今次行過比呢間餐廳裝修吸引,向來九龍城泰菜都有一種破舊/懷舊感覺無可否認有一份小店親切感,但呢間chaophraya一入去幾米高樓低就比人一種好舒服清新休閒感覺,門口種左好多植物仲有免費單張拎不過有部份都幾殘,如果要擺我諗放整齊同update d會更好。12:00 - 3:00?店員全是年輕人,感覺好醒神,而且衣著都講究,相信應該幾個都係老闆黎,好主動服務 可能去既時間係平日全場得我一個,一揮手就即刻有人過黎介紹,睇一睇餐牌價錢比出面貴,不過睇番周圍環境都值回票價,其實比起同區泰菜係貴左應該有2-30%青木瓜可以話係泰菜必食餐前食開胃又幫助消化味道方面酸味好夠配料都好足,爽口青木瓜酸酸辣辣,食完食慾大增。呢一杯顏色好特別黎既時候
捕獲野生驚喜泰菜

是日DAY OFF一心去九龍城行番轉食個泰LUNCH。
多國菜既加入令到成個小區多左一份活力,加上無地鐵站,
少了一份市區既煩雜,更加冇普通話同大行李箱,
絕地係開飯好地點。

講番正題其實本身係九龍都有食開既餐廳,
今次行過比呢間餐廳裝修吸引,
門口種左好多植物仲有免費單張拎不過有部份都幾殘,
如果要擺我諗放整齊同update d會更好。
12:00 - 3:00?
好主動服務 可能去既時間係平日全場得我一個

一揮手就即刻有人過黎介紹,
睇一睇餐牌價錢比出面貴,不過睇番周圍環境都值回票價,
其實比起同區泰菜係貴左應該有2-30%
青木瓜可以話係泰菜必食餐前食開胃又幫助消化
味道方面酸味好夠配料都好足,爽口青木瓜酸酸辣辣,
食完食慾大增。
蝶豆花荼
呢一杯顏色好特別黎既時候係藍色(deep blue)
慢慢變紫色
泰式撈面加脆肉
主角黎啦! 泰式撈面汁低食得出係自制汁唔係好似出面營多撈面咁成口味精,
加上少少生芽菜花生碎油膩感立即迎刃而解口感都好豐富,美中不足份量唔係好夠食應該都有兩舊面左右

加上比個沙律食開左個胃口 都係要掃街食多少少。
而脆肉本身期望不大因為食過間間鋪都係咁上下而且餐牌中可選肉類都唔多,
但係今次令我對脆肉重新定義 呢一塊係360度都係脆應該係炸多左一次,雖然幾油,
但真係好惹味!!!!!!!!!!!!
自問呢個叫法真係唔錯幾中和

總結味道環境都好好,價錢就貴人少少,可以再試晚市。
題外話/補充資料: 好鍾意門口個煙灰缸
2015-01-30
泰式撈面加脆肉
  • 脆肉,
  • 青木瓜沙律,
2015-01-27 614 瀏覽
之前經過店子門口,見其型格裝潢,已經決定要黎一試。終於......有丁點失望,驚喜欠奉。一行兩個人,叫左個臘腸鳮煲仔飯,鐵板蠔餅,炸南瓜粟米餅,椰青同花茶!先講煲仔飯(先唔理點解我朋友會揀響泰國餐廳叫煲仔飯)成個感覺似糯米雞,飯"林"林"的,煲底好油喔。鐵板蠔餅好大塊,無咩特別,下面大量笌菜鋪底,唔知係咪因為咁好多水走出黎。再黎係粟米餅,又係一大盤,個樣超級熱氣,其實未食都已經好飽,結果打包!最特別應該係我杯飲品-藍色既花茶甜甜的.加左一片青檸,襯左👍全部都好一般。以為新派泰菜會有驚喜!裝修雖有其風格,不過部分似乎有點格格不入。
之前經過店子門口,見其型格裝潢,已經決定要黎一試。
終於......有丁點失望,驚喜欠奉。

2015-01-25
今天,我和阿媽阿妹一起去九龍城,試一下柚子沙律68、泰式炒金邊粉午餐58、海南雞飯午餐58+26元炸蝦餅,我們叫三杯水,只給凍水<==又不好意思再叫熱水,其他客一樣要水,感覺上叫一樣做一樣,沒服務可言。先來金邊粉,拿了兩碗餐湯,點知海南雞飯沒來,把另一碗餐湯拿去給其他客,有沒有搞錯,來了一個餐就拿走一個湯,之後海南雞飯來了,又沒拿回餐湯<==我們最後沒叫她拿回湯,因為除了炸蝦餅熱的外,其他食物全部都凍,沒熱過。12點剛開門,有沒有理由給凍湯凍粉凍飯給人吃,還等了一陣才上菜,不會再去結帳還算多錢,好彩有看單
結帳還算多錢,好彩有看單
題外話/補充資料: 打電話去問近那邊,地址也說錯給我們,好大期望的一餐,失望而回
2015-01-25
1 分鐘 (堂食)
用餐優惠
現金券
2014-12-16 714 瀏覽
今日打完聯賽, 成team決定一齊食飯聯絡下感情順便慶祝聖誕啦! 係九龍塘打架taxi落九龍城食泰國菜! 朋友提議食泰金國, 即使我們一行5人9點先到九龍城仍然有不少人在等位... 最後我們轉戰昭拍耶! 店員話新舖先有位, 帶我們穿過後巷直接入新舖~ 新舖真正入口其實係後一條街, 裝修與舊舖南轅北轍, 感覺完全不一樣! 這裡好似港式冰室, 牆身沒有特別粉飾, 掛了數幅黑白相, 枱櫈都是玻璃枱木圓櫈, 懷舊味十足... 說是食泰國菜真的別有一番風味餐牌設計都非常新穎, 加插了不同圖案, 吸引我不斷細看每一味...同行有3個人都叫了椰青, 椰肉厚, 椰水甜, 弄得我都有點後悔無叫椰青.... 不過我叫的椰汁冰味道都很濃, 不錯!生蝦刺身有6隻, 蝦身算是肥大肉厚, 而且爽甜! 醬汁酸中帶辣, 挺開胃!泰國的炒菜真的零舍有味道! 炒得又香又爽, 味道又不會太咸, 送飯真的一流! 唯一敗筆就是份量略少, 5個人真的唔夠分...生菜包又是泰國菜中獨有的一碟! 這裡的肉碎煮得香, 夾生菜味道得以平衡, 不過朋友都話味道偏辣, 未必人人頂得順...冬陰功連爐上, 可以保溫保持辣味, 喜歡它的酸辣沒有
椰青
生蝦刺身
飛天菜苗
生菜肉碎包
冬陰功
冬陰功連爐上, 可以保溫保持辣味, 喜歡它的酸辣沒有被咸味掩蓋, 可能味道會太濃, 小心嗆到...>~<
青木瓜沙律
青木瓜沙律都算小辣, 份量不少, 爽爽脆脆口感不錯
chao2炒飯
跟店名一樣的炒飯, 好奇叫了~ 原來有海鮮, 蛋, 雞脾做料, 這個味道一般, 沒有大驚喜...
薄餅
薄餅熱辣辣食就真的不錯喎, 油油地有點咸味, 又煙煙韌韌, 質感OK! 後尾食唔飽還加了一碟!

真的沒想過會坐在如此港式的地方食泰國菜, 而且味道還不俗... 有機會一定再來!
5 分鐘 (堂食)
椰青
生菜肉碎包
薄餅
2014-11-15 843 瀏覽
本來想去九龍城隆姐, 經過南角道, 發現有一新店, 看門面以為吃西餐, 點知原來係昭拍耶嘅新店, 吃泰國菜的, sa-wa-dee-kar! 先嚟一個椰青, 夠哂清涼爽甜!再來柚子沙律, 甜酸度平衡得不錯:生蝦是賣飛佛!雞C湯河, 河粉是闊身那種, 不過不失:這是午餐餐牌的冬蔭功湯河, 水準ok, 後來我們再叫一個a la carte的椰青冬蔭功, 加入椰青肉的冬蔭功湯, 更加正, 把整碗湯的層次提高了:生菜包, 如加多一些爽口的材料會更理想:串燒飯啲串燒都幾好味:條魚一般啦, 略嫌啲肉唔夠鹽香味(不是鹹, 而是燒魚肉帶有鹽香味會更滋味):Happy Halloween, 叫個籃瓜咖喱應吓節, 用來拌飯或烤餅均一流:論環境和食物賣相, 昭拍耶把原本我們想幫襯的隆姐給比下去了, 吃過昭拍耶新店, 隆姐... 被拋諸腦後了~

先嚟一個椰青, 夠哂清涼爽甜!

再來柚子沙律, 甜酸度平衡得不錯:
生蝦是賣飛佛!
雞C湯河, 河粉是闊身那種, 不過不失:
生菜包, 如加多一些爽口的材料會更理想:
串燒飯啲串燒都幾好味:

2014-10-31
2014-11-12 728 瀏覽
這日與朋友在九龍城食午飯,大家無意發現昭拍耶在南角道,近衙前圍道口,新開了間裝修風格與舊店很不一樣的分店昭拍耶2。這新餐廳店址前身是間同屬昭拍耶的泰國雜貨店。舊舖地磚仍然保留著,灰牆上掛著的相片都是對舊店的點滴回憶。木製燈框,簡單簡約的枱凳,型格之餘亦給人懷舊,raw又隨意的自在感覺。身處如此休閒輕鬆的環境,加上店內播放著輕快泰文流行曲,有一刻真以為自己正在泰國某小店內度假呢~這裡的menu比起舊舖的看來設計得較young、較有活力。而lunch menu的款式和配搭也比舊舖多選擇。大致分爲湯粉麵類'noodle set'($38-$48),炒粉麵和飯類'rice & noodle set lunch'($52-62)和較輕盈的沙律類'light lunch - salad & others'($48-58)。價錢以包汽水,或可以用餐牌半價轉點其他飲品。另外,還可以加點多款泰式沙律和小食($15/款)。我點了香葉辣肉碎燴飯($58),另加配一份青木瓜沙律($15),和泰式凍奶茶($14)。青木瓜沙律由青木瓜絲加上花生,豆角和蝦米仔等配料,食起來爽口清新。這個由魚露辣椒等調的醬汁層次很不
這裡的menu比起舊舖的看來設計得較young、較有活力。
青木瓜沙律
青木瓜沙律由青木瓜絲加上花生,豆角和蝦米仔等配料,食起來爽口清新。這個由魚露辣椒等調的醬汁層次很不錯,集酸、甜辣、鹹與一身。不過對我來說,其實仲可以再濃和辣一點。
香葉辣肉碎燴飯
香葉辣肉碎燴飯,金不換香葉、辣椒加上豬肉碎炒得非常惹味,就算只有汁,都已經很好撈飯了
飯上面還有一隻見得流心的荷包蛋。好豐富的午餐,吃得好飽呢。
泰式炸蝦餅
朋友的炸蝦餅炸得外脆而蝦膠好彈牙,亦不會油膩。至於冬陰公金邊粉的香茅和香辣香料氣味一上枱大家都已經能夠聞得到,好吸引。朋友對小食和湯粉都好滿意。
冬陰公金邊粉
泰式凍奶茶茶色較港式的偏紅,賣相與甜甜的茶味道都與在泰國飲到的極似,開心。
泰式凍奶茶
最後還有店方送的椰汁南瓜西米露做甜品
椰汁南瓜西米露
切成扁條狀的南瓜清甜,椰汁西米露甜度適中,不錯。
這次初訪昭拍耶2留下良好印象。無論食物味道以至用餐氣氛都給我們身處泰國的'幻覺'。能在忙碌的工作天中charge charge電偷閑,真寫意~~
題外話/補充資料: 星期一至五免收加一。
香葉辣肉碎燴飯
泰式炸蝦餅