2011-09-02 1054 瀏覽
平時上班會帶飯,因為觀塘搵食都幾困難,人又多,價錢都唔平三、四十蚊閒閒哋.今次要歡送一個同事,去咗譽宴飲茶,未訂位之前我上嚟OPENRICE睇下D食家點寫佢.食評麻麻咋喎!但有同事話食過都OK架!咁就訂位試下喇!我早小小出門口去攞位先,到咗地下大堂等升降機超多人,上到譽宴竟然無人等位喎,同知客講我訂咗位,佢話未有位叫我等等.係我後面有幾位OL無訂位,點解個知客就話:「5位要等好耐架喎!我哋會先安排訂咗位既客人先入坐架!」都差唔一點鐘喇!我見四野無人,都無人係度等位,點解會話要等好耐呢?當我諗緊呢句話既時候,說時遲那時快我就有位喇!原本係我後面個幾位OL都有位喇! 其實我坐既位置係可以清楚望到知客同埋見到有冇人等緊位.但一直未見人潮.同事陸續嚟到,有位同事今日好想食义燒飯,但點心紙上無,於是就同一位年青既服務生講要加一碗义燒飯.等咗十分鐘點心同埋粉麵都陸續上枱,傳菜既嬸嬸唔理三七二十一就放係枱上,然後就離開.大家都趕快消滅枱上食物,好讓後上既食物可以有位置放.义燒飯遲遲都未到,第一次向男服務生追,再等咗十分鐘,再向女服務生追,女服務生返嚟講係早十分鐘前先落單,要再等等添..... 期待已

同事陸續嚟到,有位同事今日好想食义燒飯,但點心紙上無,於是就同一位年青既服務生講要加一碗义燒飯.等咗十分鐘點心同埋粉麵都陸續上枱,傳菜既嬸嬸唔理三七二十一就放係枱上,然後就離開.大家都趕快消滅枱上食物,好讓後上既食物可以有位置放.义燒飯遲遲都未到,第一次向男服務生追,再等咗十分鐘,再向女服務生追,女服務生返嚟講係早十分鐘前先落單,要再等等添..... 期待已久义燒飯終於上枱係本人最愛既半肥瘦义燒
,配以白飯味道唔錯,鮑汁鳳爪分量都唔小,煲仔上完隻鳳爪有8隻左右,味道暫時係我係觀塘各酒樓食過最好味既,蝦餃王皮薄足料新鮮,用$16優惠價就食到認真抵食!
馬拉糕唔太甜,熱食最正.仲有杏汁雪山飽,有香濃杏仁味流沙.......

我眼見服務生人數都唔少,經常係身邊行來行去,但唔知做乜架. 吉碟又唔收,水又唔加.當又一輪傳菜嬸嬸架臨,枱上已經無吉位喇!我為有將吉碟拎起,抬頭見有一位年青既服務生向住我哋嚟緊,諗住救星到喇!點知佢既眼睛一直都無向正前方既我哋望,就當佢差唔多走近我哋,佢就想係我哋張枱前既十字路口轉彎.佢無視我,我為有大叫,終於都見到我哋喇!

終於兩點鐘要埋單喇!剛巧有一個男服務係隔離張抬執緊嘢,我向佢示意(用手指在抬上打圈)要埋單(PS電腦化無記錄卡),好快佢拎住水壺過嚟加水,我同佢講要埋單唔係加水喎,佢竟然話頭先我拎起茶壺要求加水喎
有冇攪錯呀?我重新同佢講要埋單唔洗加水另外要一個膠袋,佢迅速拎個膠袋比我,我哋再等咗十幾分鐘,重未有人幫我哋埋單,終於我决定搵一個著黑西裝應該係經理既人講要埋單,唔洗一分鐘攪掂.

相片欠奉,因為本身無諗住要同人分享呢次經歷.其實食物水準滿意,環境幾好坐得舒服,但本人認為無論咩價錢都應該有好服務.......................
2011-08-31
  • 鮑汁鳳爪、馬拉糕、蝦餃王
2011-07-19 775 瀏覽
一行四人去食龍蝦, HK$72一人限叫一隻, 雖然細隻左D, 不過好鮮甜, 蒜茸蒸同埋芝士焗都好好味. 仲叫左糯米蒸聖子, 幾好味噃. 燒乳豬半隻, 皮脆肉滑, 不過唔明點解咁細隻BB豬都會咁肥? 之前係其他餐廳食過BB豬, 好瘦下架. 重食左醉鴿, 唔得, 肉"梅"又唔入味. 啫啫唐生菜, 好香, 不過正如樓上話齊, 得幾條菜. 最後叫左個三鮮焗飯, HK$99, 張圖見到有帶子... 上到枱, 只有雞肉, 豬頸肉同埋蝦仁... 味道一般, 超多飯勁少送. 我覺得蒸海鮮做得唔錯, 其他就普通. 不過服務真係差到無人有. 食完龍蝦一碟都係殼... 無人換架, 叫就換啦, 成個場得幾丁伙記, 想搵人沖水都好難. 因為有特價龍蝦, 我會再幫襯... 不過唔知特到幾時... 要自己打去問下.
2011-07-17
  • 蒜茸蒸開邊龍蝦_特價
(非會員)
2011-04-19 667 瀏覽
同意前一位食家的四個字"不知所謂", 今晚食完後, 深深體會到. 見同事介紹有優惠卷(<- 食滿$400減$100)用, 他們已經提醒了限制多多, 仲要每次講法不一, 要問清問楚先落單, 咁諗住問清楚就無問題既心態, 就帶同屋企人試試啦.預先上譽宴個website download print出黎用, 落單時問下個服務生有那些優惠不能同時享用啦, 點知個服務生第一句就話: 唔知你地呢張影印本用唔用得喎, 我要check一check先, 我都愕左然, 上official website download既coupon 唔可以print出黎用, 咁真係唔知點先用到呢????咁好啦, check完話用得, 咁check清楚都無妨, 然後叫A 東西, B東西, 都話唔得....真搞笑...佢仲要係無原價比你叫黎配合番個Coupon囉, 即是, 比多少少錢都食唔到, 要食就完全用唔到張coupon...最後揀到都無野可揀, 真係忍唔住要問, 咁不如你話我知邊D餸先點得啦....無奈該coupon話茗茶, 加一不計算在內, fine, 覺得合理, 但原來連啤酒都exclude....明

該coupon話茗茶, 加一不計算在內, fine, 覺得合理, 但原來連啤酒都exclude....明白哂!

食一餐飯, 要問咁多野, 自己都覺得好煩....好似好市儈要用盡佢o的優惠咁....根本所有餸都mark up哂個價, 貴酒樓又要推出優惠卷, 又要計到跟跟計較, 我有同事中過招, 諗住自己問清楚就得, 點知最後都不幸免, 用唔到d優惠卷, 十分無奈....最重要的, 餸菜一點兒也不好味....隻雞炸到過哂火, 班球個炸粉厚到唔覺得入面係魚來的, 糖水係用生粉弄出來的....後悔無影相同大家分享....絶無作大或誇大!!! 我同該酒樓無仇無怨, 最多自己唔幫襯啫....但覺得要提醒下大家消費者, 唔係大家要特登login黎吐苦水.

希望該酒樓好好改善, 黃金時間都唔夠一半入座率, 有優惠都無人食, 真係要檢討一下吧!
2011-04-19
2011-04-02 496 瀏覽
個碟就大, 但係D食物細碟到唔想比人食咁, 68元一個啫啫菜煲, 10個人食可以每人得1條菜, 離晒譜D服務九流, 人客唔多, D侍應唔知去晒邊, 要自己去沖水也不特止, 仲要沖完都飲晒, 都仲未有人發現無水實在太過份了食物的味道只屬很一般, 一定唔會去第2次, 亦會通知晒d親戚朋友, 千萬不要去, 無謂食到一肚氣總之4個字, 不知所謂

實在太過份了

總之4個字, 不知所謂

2011-03-30
2011-02-15 456 瀏覽
由彩福皇宴改名為譽宴, 內部裝修一切如昔, 八卦之下問下部長幾時改名, 原來都係改咗個多月, 改名是因為想矜貴啲。 就趁初六約好友人拜年順道開餐。 竹笙雞絲燴生翅: 全個餐最正, 成排翅, 芡汁濃杰度適中,口感味道非常好。 京滬擔擔麫: 如果食得辣, 呢個麪應該好合你心水。 可惜我唔食辣, 食落口有種麻麻嘅感覺。 譽宴一品燒雞: 略嫌乾身咗少少。

譽宴一品燒雞: 略嫌乾身咗少少。
譽宴一品燒雞(半隻)
京滬擔擔麫
鮮蟹肉扒西蘭花
2011-02-08
清蒸海虎班
京滬擔擔麫
譽宴一品燒雞(半隻)