2021-08-26 88 瀏覽
老人家生日飯帶佢去茶樓就最適合不過。🥢 黑蒜螺頭燉雞湯🥢 呢個黑蒜既味獨特到搵唔到野形容,好飲而且好健康。🥢 招牌胡椒蟹🥢 有冇搞錯? 晚市$298仲平過午市$468肉蟹係經油炸過,粉漿包裹肉蟹,索汁入味,第一入口你會食到淡淡既胡椒味,唔會好搶,食到肉就鮮甜。🥢 杭州香醋一口骨🥢 醬汁收到好稠密包裹住每件排骨,油炸過既排骨皮脆,甜中帶甘,上面一絲絲既係果皮。🥢 黑椒金薯牛仔粒🥢 有肉味又好有黑椒味既牛仔粒,配角薯仔炸到好香口但係太細年,呢到仲加左菇菌粒,好似食肉既口感,爽口多汁。🥢脆皮燒乳鴿🥢 乳鴿切半,手撕食就最正,D油順住手落,皮脆肉嫩多汁Juicy。🥢 乾隆石鍋炒飯🥢 呢個飯又多又簡單又好食,主要係佢個飯米做到煙韌乾爽,調味唔花巧帶出青蔥香味。
老人家生日飯帶佢去茶樓就最適合不過。

🥢 黑蒜螺頭燉雞湯🥢
呢個黑蒜既味獨特到搵唔到野形容,好飲而且好健康。

🥢 招牌胡椒蟹🥢
有冇搞錯? 晚市$298仲平過午市$468

🥢 杭州香醋一口骨🥢

🥢 黑椒金薯牛仔粒🥢

🥢脆皮燒乳鴿🥢

🥢 乾隆石鍋炒飯🥢
2021-08-25 83 瀏覽
總結1. 超超超expectation嘅酒樓全包宴!一路食一邊讚👍🏻👍🏻2. 完全冇諗過好食 所以冇影相 食到最後真係覺得欠佢一個好評3. 味味餸都熱到出煙 即叫即做同老人家食 初初諗住係鱷魚恤求其搵間酒樓 見得呢一間有好評(雖然都好耐之前🤣)真係喜出望外 人人讚好叫左白胡椒蟹套餐 八餸包飲品茶芥 未計加一肉蟹唔霉 胡椒惹味黑蒜湯有藥材味 唔啱我口味鮑魚同蒸魚豉油調得好 帶出鮮味炒飯用瓦煲上 有飯焦 有驚喜一定有下次!
總結

炒飯用瓦煲上 有飯焦 有驚喜
一定有下次!
2021-08-25
2021-08-25 108 瀏覽
好耐都冇同呀媽嘆茶,今日就嚟到鱷魚恤中心搵咗間酒樓食天花有深淺紫色舖成嘅燈,好夢幻點心拼盤-兩個人叫每人一件剛好,有酒樓必食嘅蝦餃同燒賣,仲有白糖糕同粉果,蝦餃整得晶瑩剔透,白糖糕甜度啱啱好沙拉蝦球-好有驚喜!每舊蝦都好大粒夠爽口彈牙,炸粉唔會好厚,加上甜甜哋嘅沙拉醬真係忍唔到口脆皮燒乳鴿-外脆內軟,肉質唔會榎,慢慢食好滋味家常燒豆腐-有豆腐、雲耳、肉絲同菇,豆腐索曬啲汁唔錯,而個汁有啲啲辣更香口黃金海皇炒飯-飯炒得粒粒分明好有鑊氣,除咗彈牙蝦粒外仲有鹹蛋嘅咸香味,正!紅豆沙-好香陳皮紅豆味,起沙得嚟又食到粒粒紅豆,但個人覺得偏甜
好耐都冇同呀媽嘆茶,今日就嚟到鱷魚恤中心搵咗間酒樓

天花有深淺紫色舖成嘅燈,好夢幻

脆皮燒乳鴿-外脆內軟,肉質唔會榎,慢慢食好滋味

2021-08-24
2021-08-25 1230 瀏覽
今日又喺觀塘行咗一日,不過今日係同屋企人行。自然晚黑係食中餐!黑蒜螺頭燉雞湯原粒黑蒜,算味十足,未開蓋已經聞到蒜香!黑蒜帶甜香!整個湯都係蒜嘅甜味,螺頭一咬都鮮!都唔算燒味拼盤就叫左叉燒、白切雞、燒鵝同埋海蜇叉燒半肥瘦,好實淨同埋唔會燒到有黑位。白切雞係雞翼同埋雞胸位,雞胸我麻麻地,不過妹妹鐘意。燒鵝皮都脆,酸梅醬get!白胡椒蟹超級好食,唔辣但夠香!男女老少都食到!抗疫價$298超級無敵抵!膏蟹皮薄脆肉厚,新鮮!個蟹鉗大過匙羹差不多兩倍!玉環鮑魚盅節瓜鮑魚配刀叉食!節瓜清甜,鮑魚有乾鮑煮過咁。有d溏心樣但唔係好溏心,始終細細個。勝在煮得入味夠濃夠濕潤!西施蛋白蝦球蛋白上邊有一個汁,應該係高湯嚟嘅,再之後有蘆筍同埋紅蘿蔔!成個感覺好精緻健康!蝦肉大隻彈牙,西餐燉蛋咁,幾好,岩哂年輕既屋企人。福建炒飯冬菇雞粒非常多餡料!冬菇、雞粒、瑤柱、帶子、蝦仁、蛋、鴨胸肉同埋翠玉瓜!雖然佢好多料,但一啲都唔咸!非常值得稱讚,就算有埋瑤柱絲都冇呢個問題!飯粒炒得非常之爽,起粒粒!鍾意食爽硬飯人好岩!飯量4-5人,對我哋來講好多!飽到上心口!紅豆沙起晒沙之多豆,甜左少少,多豆就ok啦!

黑蒜螺頭燉雞湯

燒味拼盤就叫左叉燒、白切雞、燒鵝同埋海蜇

白胡椒蟹

膏蟹皮薄脆肉厚,新鮮!個蟹鉗大過匙羹差不多兩倍!

玉環鮑魚盅

西施蛋白蝦球

福建炒飯

紅豆沙起晒沙之多豆,甜左少少,多豆就ok啦!
  • 白胡椒蟹
  • 福建炒飯
2021-08-23 101 瀏覽
趁假期完結前得閒黎觀塘飲茶,來到餐廳,見好多位都坐滿,好彩訂左位,有房間坐,比較靜。菠蘿咕嚕肉外層蘇脆,表層酸甜,裡面肉滿,配搭青椒營養均衡乾隆石鍋飯香氣撲鼻而來,原來係熱烘烘,有蛋絲,帶子粒,脆肉瓜粒,無念過可以一齊中菜館可以食到石鍋飯。叉燒燒肉叉燒肉質軟嫩帶汁,色澤鲜明。叉燒肥瘦適中。四季豆香噴噴,炒得好乾身夠火候。點心四拼有四樣野,蝦餃,菜餃,燒賣和穀麥糕點。蝦餃皮晶瑩剔透,蝦肉味鮮。菜餃皮薄餡滿。整體而言,環境和食物都不錯。

菠蘿咕嚕肉
外層蘇脆,表層酸甜,裡面肉滿,配搭青椒營養均衡

乾隆石鍋飯

叉燒燒肉
叉燒肉質軟嫩帶汁,色澤鲜明。叉燒肥瘦適中。

四季豆
香噴噴,炒得好乾身夠火候。

點心四拼

整體而言,環境和食物都不錯。
2021-08-20 81 瀏覽
呢日中午同同事去公司附近呢間酒樓食lunch,呢間酒樓午市超多人,建議早啲黎排隊。呢度既午市套餐好豐富,咩都有,首先有呢個好滋潤既老火湯,今日既湯係木瓜豬骨湯,好鮮甜,入面仲有白木耳,好潤肺。脆皮燒腩仔燒得好香。點心拼盤好豐富啊,入面有燒賣、蝦餃、菜餃同埋粗糧包,可以試咁多款點心,好滿足。主食方面,有一大碟既福建炒飯,佢非常足料,入面有好多蝦仁,又炒得好香。最後,仲有杭洲香醋一口骨,酸酸地,好開胃。食埋紅豆沙做甜品就perfect!
脆皮燒腩仔燒得好香。

最後,仲有杭洲香醋一口骨,酸酸地,好開胃。
食埋紅豆沙做甜品就perfect!
  • 杭州香醋一口骨
  • 紅豆沙
  • 點心拼盤
2021-08-19 82 瀏覽
今日同事問LUNCH食咩好? 我就諗諗啦,發現自己好似好耐無去飲過茶,就提議去飲茶...去鱷魚恤中心睇下食邊間好,同事話譽宴好大同食物都好好,所以我地上左去,地方都好大有好多枱,我地唔洗點等位~有個午市二人套餐 $238/位 ,包埋茶芥, 另加一覺得都幾抵下好多野食咁,又唔洗自己諗叫咩好,岩曬我唔洗諗有4道餸,黃金海皇炒飯和精選甜品首先黎到既係點心併盤, 有四款點心蝦餃,燕麥糕,燒賣同粉果.蝦餃同燒賣我喜歡, 蝦肉爽口肉質鮮甜彈牙!不過呢,粉果皮厚左d有燒乳鴿呀!燒到香噴噴,咬落肉汁流曬出黎果皮脆口, 肉質嫩滑,啖啖肉YUMMY YUMMY!沙拉蝦球見到呢個沙拉蝦球好似去左飲宴咁,哈哈~平時見有炸蝦球覺得好熱氣唔會食,今次吸引到我食呀,面頭有沙拉睇落唔係好炸,果皮唔厚,一咬就好爽口彈牙好多蝦肉喔...仲有菠蘿粒,整體甜甜酸酸感覺好開胃,食到曬咁多樣野呀! 家常燒豆腐食左幾樣肉,之後黎呢個素食平衡一下,有豆腐、雲耳、肉絲、栗米,豆腐都大件呀,而且好多汁JUICY AR!黃金海皇炒飯鹹蛋味好香而且炒得很好有穫氣,每粒飯好分明, 食落好有層次,仲有蝦肉粒同蔬菜粒炒埋。食到好飽飽啦~~最後就有

有個午市二人套餐 $238/位 ,包埋茶芥, 另加一
覺得都幾抵下好多野食咁,又唔洗自己諗叫咩好,岩曬我唔洗諗
有4道餸,黃金海皇炒飯和精選甜品

首先黎到既係點心併盤, 有四款點心
蝦餃,燕麥糕,燒賣同粉果.
蝦餃同燒賣我喜歡, 蝦肉爽口肉質鮮甜彈牙!
不過呢,粉果皮厚左d

燒乳鴿呀!

沙拉蝦球
見到呢個沙拉蝦球好似去左飲宴咁,哈哈~

家常燒豆腐

黃金海皇炒飯

食到好飽飽啦~~最後就有碗紅豆沙作一個完美的句號
2021-08-19 87 瀏覽
財爺派錢大家都開心😃出外消費。酒樓都坐滿八成食客。我們選左晚市套餐 每位$288。燒味拼盤:👍👍👍有燒腩仔、叉燒、海蜇、豉油雞,燒腩的皮很卜卜脆,叉燒肉質腍,海蜇好爽脆有麻油香味,豉油雞嫩滑。老火湯:雪耳木瓜南北杏排骨湯,很清甜又滋潤。💕💕脆皮咕嚕肉:薄脆皮的咕嚕肉加上香甜的菠蘿,真無得輸。涼瓜肉鬆煎蛋角:薄片涼瓜爽爽地無苦味,蛋煎得香香滑滑。黃金海皇炒飯:飯炒得粒粒分明,夠鑊氣又香口,配蝦仁、帶子粒、鹹蛋黃,味道不錯。甜品:紅豆沙和椰汁馬豆糕。
財爺派錢大家都開心😃出外消費。酒樓都坐滿八成食客。我們選左
晚市套餐 每位$288。
燒味拼盤:👍👍👍
老火湯:雪耳木瓜南北杏排骨湯,很清甜又滋潤。
💕💕脆皮咕嚕肉:薄脆皮的咕嚕肉加上香甜的菠蘿,真無得輸。
涼瓜肉鬆煎蛋角:薄片涼瓜爽爽地無苦味,蛋煎得香香滑滑。
甜品:紅豆沙和椰汁馬豆糕。
  • 燒味拼盤
  • 脆皮咕嚕肉
  • 陳皮紅豆沙
2021-08-15 110 瀏覽
好耐冇同過屋企人嚟飲茶啦🎈今次同佢哋搭車過到嚟觀塘到食下野啦,屋企人好鍾意飲茶,想搵間坐得舒舒服服,嘢食又好味嘅茶樓,於是上網見到依間茶樓評價好高,一於過嚟試吓啦,估唔到有意外嘅驚喜🤩首先餐廳地理位置好方便,喺觀塘開源道鱷魚恤中心,上2樓就到,呢度坐得好舒服,平時你最下舊都唔錯,而且嘢食好高質!首先叫咗一個點心拼盤,最鍾意係食燒賣同埋蝦餃,燒賣皮薄餡靚,餡料十足,食得出係手工制👅另外叫咗一個脆皮燒腩仔豬肉肉質好鮮嫩,皮脆肉嫩😆仲叫咗一個豐料老火湯你變落咗好多豬骨,火候十足,廚師仲要一啲都唔吝嗇,落足了,屋企都飲唔到嘅好味✌🏻最正係杭州香醋一口骨以前喺杭州都食過,味道好難忘,估唔到喺香港都可以食得番,酸酸甜甜勁易入口!另外福建炒飯同埋精選甜品都好高質🤩
好耐冇同過屋企人嚟飲茶啦🎈

另外叫咗一個脆皮燒腩仔

豬肉肉質好鮮嫩,皮脆肉嫩😆

仲叫咗一個豐料老火湯
最正係杭州香醋一口骨

另外福建炒飯同埋精選甜品都好高質🤩

2021-08-15 135 瀏覽
今日同朋友係apm行街,朋友話想食中式野,於是去左鱷魚恤中心食野😇🍴豐料老火湯一煲都好大下,仲有好多湯渣,算好足料👍🏻一煲湯可以裝到六碗,同朋友兩個食每個人都有三碗飲🤣🤣🤣啲湯都好甜又濃郁,而且真係冇味精,好好飲🍴燒味拼盤有燒肉、叉燒、油雞燒肉肥瘦分明,而且個皮算好脆幾好食有雞同叉燒就冇乜特別,但啲雞肉就好滑。🍴脆皮咕嚕肉啲肉比平時嗰啲大嚿,食落有口感比較滿足😆個皮唔係好厚,炸到好脆😁而且啲配料都好夠,菠蘿甜甜酸酸咁,好開胃。🍴涼瓜肉鬆煎蛋角煎得幾香口,涼瓜完全唔苦澀,送飯都幾好食🍴黃金海皇炒飯呢個炒飯相當唔錯炒到粒粒分明,但係又唔係會好油而且啲料都好夠,有好多蝦粒😃調味都唔錯👍🏻🍴甜品起晒沙嘅紅豆沙,唔太甜,最岩做飯後甜品

🍴豐料老火湯
一煲都好大下,仲有好多湯渣,算好足料👍🏻
一煲湯可以裝到六碗,同朋友兩個食每個人都有三碗飲🤣🤣🤣
啲湯都好甜又濃郁,而且真係冇味精,好好飲

🍴燒味拼盤
有燒肉、叉燒、油雞
燒肉肥瘦分明,而且個皮算好脆幾好食
有雞同叉燒就冇乜特別,但啲雞肉就好滑。

🍴脆皮咕嚕肉
啲肉比平時嗰啲大嚿,食落有口感比較滿足😆
個皮唔係好厚,炸到好脆😁
而且啲配料都好夠,菠蘿甜甜酸酸咁,好開胃。

🍴涼瓜肉鬆煎蛋角
煎得幾香口,涼瓜完全唔苦澀,送飯都幾好食

🍴黃金海皇炒飯
呢個炒飯相當唔錯
炒到粒粒分明,但係又唔係會好油
而且啲料都好夠,有好多蝦粒😃
調味都唔錯👍🏻

🍴甜品
起晒沙嘅紅豆沙,唔太甜,最岩做飯後甜品
2021-08-14 1454 瀏覽
假期輕輕鬆鬆嚟飲茶, 不過估唔到中午時間都 人山人海, 大家已經回覆之前嘅消費力😎😎。 特登同屋企人到觀塘,可以順便參觀 新開的裕民坊商場, 也可以 品嚐他最愛的 點心小吃。點心拼盤(鮮蝦餃、 蟹籽燒賣、 粉果 、燕麥糕)蝦餃皮薄餡靚, 大大隻鮮蝦, 爽彈鮮甜。 蟹籽燒賣肉質結實, 免治豬肉夾雜著少許豬肉粒 , 層次更加分明, 蟹籽鮮艷卜卜脆。 粉果外皮煙煙靭靭, 沙葛爽甜多汁, 鬆脆花生。 最特別是 燕麥糕, 望見以為像馬拉糕的口感, 原來係清甜版白糖糕😍😍 彈牙煙韌又不失 燕麥香味。脆皮燒腩仔肥瘦均勻的燒腩仔, 外皮燒得金黃鬆脆, 肉味濃郁鹹香足夠, 配上香濃芥辣醬, 更顯惹味口感。杭州 陳醋 一口骨芳香醇厚的陳醋, 微微的酸甜 帶起了肉類的 鮮味, 醬汁濃厚包著每一顆肉排, 非常醒胃惹味。 而且 陳醋可解肉排肥膩感覺。豐料老火湯老火湯清甜潤喉, 佛手瓜紅蘿蔔 瘦肉豬骨, 清潤滋補火喉十足。 本以為套餐的老火湯是每人一碗, 原來是份量極多的。福建炒飯精選必食推介, 家人對福建炒飯有情意結, 喜歡乾爽炒飯, 沾上香濃醬汁的口感。 這裏的福建炒飯, 飯身乾身煙韌有鑊氣, 蛋絲幼身又均勻

點心拼盤
(鮮蝦餃、 蟹籽燒賣、 粉果 、燕麥糕)

脆皮燒腩仔

杭州 陳醋 一口骨

豐料老火湯

福建炒飯
精選必食推介, 家人對福建炒飯有情意結, 喜歡乾爽炒飯, 沾上香濃醬汁的口感。 這裏的福建炒飯, 飯身乾身煙韌有鑊氣, 蛋絲幼身又均勻。 醬汁香濃不稠, 加上鮮蝦 🦐帶子更加 鮮味。

• 杭州香醋一口骨
2021-08-13 161 瀏覽
我地一家大細黎到食飯,本身都預左係普通中菜唔會特別好食。但無諗過門口個服務員已經係態度超差,黑口黑面,語氣又差,好似想趕客咁,如果唔係就老人家,都唔想受氣。野食係貴得黎一般般,普通既屋村酒樓都好食過佢,但收緊既價錢係屋村酒樓既兩倍,真係要人均二百幾蚊人,但都未食得飽。叫左個套餐有乳豬,食落都覺得係普通貨,其他菜式都係唔好食。食過稻香富臨覺得麻麻地,點知食完譽宴先知乜野叫低處未算低,真係貼錢買難受,無食物質素,價錢同服務態度都好差。無下次
叫左個套餐有乳豬,食落都覺得係普通貨,其他菜式都係唔好食。
2021-08-10 108 瀏覽
呢晚約咗長輩食飯,食中菜就最啱佢心水,想搵個好啲環境嘅地方食,醒起鱷魚恤有唔同嘅酒樓,之前亦食過譽宴都好唔錯,比較有信心。✨燒味拼盤拼盤有叉燒、燒肉、油雞、海蜇;叉燒肥瘦適中,微微脆燶邊,蜜味香濃;燒肉皮脆!入口油脂甘香,肥瘦相間,肉質彈牙鮮味;油雞好入味,肉質滑溜;海蜇爽口彈牙,好想自己一個人食晒佢😂✨黑蒜螺頭燉雞湯黑蒜湯有種獨特嘅香甜味,配埋螺頭同雞,味道濃郁得嚟好清甜!✨玉環鮑魚盅節瓜玉環夠腍身,入口融化,鮑魚彈牙,加上香濃嘅鮑魚汁,非常鮮味。✨西施蛋白蝦球蝦球大大隻爽口彈牙,底下蛋白好滑溜,蒸得啱啱好,而且吸收埋蝦球嘅鮮甜味!✨福建炒飯非常足料嘅炒飯,入面有大量蝦仁、珍珠帶子、雞粒;飯粒炒得均匀,粒粒分明。✨精選甜品呢晚嘅甜品係陳皮紅豆沙,陳皮味道醇厚突出,紅豆煲到起哂沙,好正!個人認為可以再少甜更好!

✨燒味拼盤

✨黑蒜螺頭燉雞湯
黑蒜湯有種獨特嘅香甜味,配埋螺頭同雞,味道濃郁得嚟好清甜!

✨玉環鮑魚盅

✨西施蛋白蝦球

✨福建炒飯

✨精選甜品
2021-08-10 80 瀏覽
今日同個客去觀塘鱷魚衫中心2樓譽宴商務午餐。午市酒樓生意很好,多街坊,但沒有影響服務和食物質素。點心拼盆熱騰騰好新鮮,見到都想食。蝦餃燒賣都出色,蝦爽脆,切肉有肉味,不肥膩。潮洲粉果清新,有沙葛、花生、中芹等,不糊口。蒸米糕微甜彈牙。燒味美味。义燒肥瘦適中有肉味,海蜇爽彈,燒肉皮鬆化。估唔到中午時段的小菜也甚有鑊氣和水準。我愛脆皮咕嚕肉,外皮脆肉質好,酸甜開胃。欖菜肉鬆四季豆好惹味,濃淡適中,平凡中顯出不平凡。乾隆石鍋炒飯足料,有蝦、帶子、蛋和翠肉瓜,炒得乾身香口。石窩好夠熱,放到最後吃,仍熱騰騰。吃到窩底竟然有香脆的飯焦,大滿足。甜品紅豆沙為今餐劃上完美句號。在這裡感受到久違了的熱鬧,大家都吃得開心。侍應很有效率,主動服務客人。餐牌所見,晚餐都有很多超值選擇。中秋來買個盤菜也不錯。

燒味美味。义燒肥瘦適中有肉味,海蜇爽彈,燒肉皮鬆化。

甜品紅豆沙為今餐劃上完美句號。

餐牌所見,晚餐都有很多超值選擇。中秋來買個盤菜也不錯。
Happy Friday! 今晚收工去食好野,地點係觀塘嘅譽宴 • 星海。星期五晚飯時段黎到,人山人海,好彩有訂位。廢事諗,叫左個餐,包好多野食,分別有脆皮燒乳鴿一隻,黑蒜螺頭燉雞湯兩盅,杭州香醋一口骨,黑椒金薯牛仔粒,乾隆石鍋炒飯,同精選甜品。每位$328另加一,茶芥已包。脆皮燒乳鴿脆皮燒乳鴿一隻開邊,上枱嘅時候見到隻乳鴿出哂煙,果然係新鮮熱辣燒起。乳鴿皮脆而肉汁豐富,唔洗點另上嘅喼汁都夠味,我特別欣賞佢唔過鹹。黑蒜螺頭燉雞湯黑蒜螺頭燉雞湯原盅上,熱辣辣,要擺一陣先飲得。先飲一啖湯,超香濃黑蒜味,甜甜哋好正。湯料足,黑蒜㷛到稔哂,又有螺頭同好幾舊豬肉同雞肉,我清哂全部湯料。杭州香醋一口骨(例)杭州香醋一口骨份量好多,眼見嘅都係骨冇配菜,全部食得,啲骨有大有細,都係一口食得哂。個皮係脆嘅,而入面有軟骨有硬骨,細軟骨都食得,肉嫩而味道甜甜酸酸,好好味。骨上面仲撒上果皮絲,伴碟仲有鮮花,賣相不俗。黑椒金薯牛仔粒 (例)牛仔粒都好多,食落嫩口又有牛味。其他配料就有三色燈籠椒,洋蔥,爽又稔嘅菇粒,蔥,同軟稔薯仔粒。呢味餸黑椒味極重但唔過鹹,又有多重口感。乾隆石鍋炒飯 (例)乾隆石鍋炒飯果然成個

黑蒜螺頭燉雞湯

杭州香醋一口骨(例)

杭州香醋一口骨

黑椒金薯牛仔粒 (例)

黑椒金薯牛仔粒

乾隆石鍋炒飯 (例)

乾隆石鍋炒飯

乾隆石鍋炒飯果然成個石鍋上枱,足足有5至6大碗飯。飯粒分明,食落煙煙韌韌,配料有唔少帶子,完全唔韌,仲有翠玉瓜粒,蛋花,瑤柱絲,蔥花,食落好香帶子同香蔥味。鍋邊仲有少少飯焦。

精選甜品

桂花豆沙糕

精選甜品係桂花豆沙糕。桂花同豆沙呢個組合好似好少見,但係原來食落都幾夾。桂花糕冰凉清香,中和左中間嗰一層豆沙餡嘅甜味。

招牌白胡椒蟹 $298 另加一

招牌白胡椒蟹

另外叫左我地最愛既招牌白胡椒蟹,晚市震撼價$298,真係好震撼,見到隻蟹仲震撼,比我之前喺度食過嘅仲大隻。首先好大個蟹蓋,蟹鉗同蟹腳都勁多肉,而啲肉係非常鮮甜多汁又嫩口,都有蟹膏食。
招牌白胡椒蟹

個白胡椒汁調得非常好,服務員上左隻蟹之後先淋碗汁上個鐵板,即刻就聽到吱吱聲同出哂煙,胡椒味唔過濃而又可以適當咁帶出蟹嘅鮮味。呢味招牌白胡椒蟹真心大推,我見好多人都有叫,識食。

紅豆沙

食完仲有糖水送。紅豆沙超熱,㷛到起哂沙而仲有粒粒紅豆食吓,甜度適中,為呢餐劃上圓滿句號。

今餐所有餸都好食,特別係招牌白胡椒蟹,兩個人食到好飽,捧住個肚返歸。
2021-08-06