2022-07-11 30 瀏覽
而家酸辣米線簡直周街都係,但係不得不介紹呢一間「星林居」,已經有好多好多年歷史,我記得十幾年前喺尖沙咀返工,一定會去食「星林居」就算唔喺尖沙咀返工都會特登走去尖沙咀食,因為佢個湯底真係好正😋😋👍🏻佢個湯底辣得來甜甜地,暫時冇一間可以超越,呢個純粹個人意見😆山長水又遠嘅嚟到,梗係要嗌多啲餸啦。同埋最鍾意佢夠細心,每一樣嘢,無論辣度,酸度或者配菜都有得自由選擇。明火小窩米線🍜(小辣,普通酸)嚟到一定要嗌佢個蘿蔔,清甜多汁又無渣,食米線點少得豬膶,豬紅同豬腸,彈牙清甜嘅鮑片,清甜爽脆嘅唐生菜🥬鹹檸檬七喜食辣嘢絕對唔可以少得呢樣,甜甜酸酸配埋七喜汽水🥤
而家酸辣米線簡直周街都係,
但係不得不介紹呢一間「星林居」,
已經有好多好多年歷史,
我記得十幾年前喺尖沙咀返工,
一定會去食「星林居」
就算唔喺尖沙咀返工都會特登走去尖沙咀食,
因為佢個湯底真係好正😋😋👍🏻
佢個湯底辣得來甜甜地,
暫時冇一間可以超越,
呢個純粹個人意見😆

山長水又遠嘅嚟到,
梗係要嗌多啲餸啦。

同埋最鍾意佢夠細心,
每一樣嘢,
無論辣度,酸度或者配菜都有得自由選擇。

明火小窩米線🍜(小辣,普通酸)

鹹檸檬七喜
食辣嘢絕對唔可以少得呢樣,甜甜酸酸配埋七喜汽水🥤

2022-07-10 16 瀏覽
星林居🌟樓上舖嘅米線 第一次去唔識路 行樓梯上左三樓🤣原來係有lift咖 唔洗行樓梯原來三樓成層都係佢地咖😜環境都幾舒適,好闊落 有好多卡位 坐得舒服點餐模式同舊時既車仔麵差唔多揀番自己中意嘅配菜 每個人係自己張紙度圈返雲南過橋 $65配料有冬菇 蟹柳 腐竹 牛展 豬腩肉 雞中翼 紅腸 腸仔可能太多餸既關係 餸係另外有隻碟裝住 米線都係每樣有一舊 可以試曬唔同類型既配料根據店員解釋 米線另上 本身都調好左味度 可以直接食 又可以加落碗湯到食芫荽,蔥,韭菜,芽菜 都可以自由選擇🍀🍀🍀🍀揀左之後 份量都十分夠 一大堆綠色鋪係面湯底岩食酸又食辣既朋友🥰我地揀左小辣 小酸 味道唔會太強烈 味道岩岩好湯底酸辣帶甜 味道豐富美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️$黑豆漿 $12有黑豆漿同白豆漿 好似黑豆漿健康d 🍴整體評價:聽聞星林居米線之前拎獎😋👍🏻可選既配料十分之多 緊有一款岩你湯底酸辣帶甜 可以試食下唔同口味既湯底推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️——————————————————————————————📌 尖沙咀金馬倫道14號金輝大樓3樓⏰ 11:00-00:00付款方式現金
星林居🌟
樓上舖嘅米線 第一次去唔識路 行樓梯上左三樓🤣
原來係有lift咖 唔洗行樓梯
原來三樓成層都係佢地咖😜
環境都幾舒適,好闊落 有好多卡位 坐得舒服
點餐模式同舊時既車仔麵差唔多
揀番自己中意嘅配菜 每個人係自己張紙度圈返

雲南過橋 $65
配料有冬菇 蟹柳 腐竹 牛展 豬腩肉 雞中翼 紅腸 腸仔
可能太多餸既關係 餸係另外有隻碟裝住 米線都係
每樣有一舊 可以試曬唔同類型既配料
芫荽,蔥,韭菜,芽菜 都可以自由選擇🍀🍀🍀🍀
揀左之後 份量都十分夠 一大堆綠色鋪係面

⏰ 11:00-00:00

付款方式
現金
2022-07-07 59 瀏覽
肥C9覓食記《星林居酸辣米線餐廳》最近C9我真係懶左好多,連老公🐸🐸都詐型話我少左煮飯😛😛過完第五波之後每日都要返工,無咁多時間煮飯了🙈但人總要食好西架嘛,所以C9我一於懶理投訴,帶埋老公🐸🐸出去食好野✌🏻嗱嗱嗱,食好野吾一定係好貴既野😆只要好食既,即使係米線都係好野!C9我平時食米線淨係會食麻辣湯底,但黎到星林居我就只會叫酸辣🤤因為佢地個酸辣湯底可以揀辣度之餘,酸甜仲非常突出😆😆岩曬我口味。依間餐廳除左有得揀酸度之外,配菜仲好少有地可以免費揀多芽菜/韮菜/芫荽/蔥等等😂😂😂你無睇錯,我都無講錯😂真係免費!作為一個C9就當然吾執輸,全剔要多啦😛結果碗麵一黎到就嚇親自己😂成碗堆到好高呀除左酸辣湯底之外,我每一次黎食都會叫腩肉同豬紅架😆腩肉係煮得好有誠意好入味果隻😆豬紅夠新鮮嫩滑,又吾會煮過龍👍🏻👍🏻間吾中偷懶一下,出街食下d回憶既味道都係一種享受😎
肥C9覓食記《星林居酸辣米線餐廳》

間吾中偷懶一下,出街食下d回憶既味道都係一種享受😎
2022-07-06 417 瀏覽
Noddle Holicdont tell me your are fans in noddle if you didnt ate Sing Lum Khui before!i am seriously😉😉let me introduce the various of dish:🔹Lettuce taste very crips🔹Mushroom very QQ🔹Spick Minced Pork can intergrate with soup🔹Chicken middle wing taste very smooth, a bite can spread the bone and meal🔹Pig Intestines 🔹Radish I love it that was very yummy🔹Crab Roe Dumping🔹Bell🔹Fatty BeefI think you will taste all dish if you‘ll get there!!
Noddle Holic

🔹Bell
🔹Fatty Beef

生菜
2022-07-05 55 瀏覽
記得以前返part-time,成日收工啲同事都話去尖沙咀食星林居,跟住就會鴨仔團咁樣,一行10人一齊出發☺️自從冇做之後就冇再一齊出嚟食🤪🤪🤪今晚行開尖沙咀,諗到頭爆都諗唔到食咩之時!突然間見到星林居個牌閃下閃下😜好啦再食多次回味下🤩果然,冇令我失望🥰都係依舊以前嘅味道最鍾意食係佢嘅米線🍜,質感爽滑,質地柔軟😍湯底酸辣自己選擇,而且自己可以✔️番自己中意嘅配菜🤘🏻🤘🏻🤘🏻雞翼尖,山根,油麥菜,炸醬小窩米線🍜$61。推介要食雞翼尖,超級入味,$6來講算係好抵🤭豬紅,豬腩肉,豬潤,雞翼小窩米線 🍜小中辣$71 兩隻雞翼超級大隻,同埋好肥美,豬腩肉配埋啲湯底即刻好惹味⋯⋯湯底好濃郁,明顯透過精心熬製而成🤘🏻🤘🏻🤘🏻
一行10人一齊出發☺️自從冇做之後就冇再一齊出嚟食🤪🤪🤪

果然,冇令我失望🥰都係依舊以前嘅味道

豬紅,豬腩肉,豬潤,雞翼小窩米線 🍜
小中辣$71
2022-07-04 52 瀏覽
星林居相信住得係香港既你再加上平時好喜歡研究米線既你一定有食過,未食過既你仲唔快啲嚟試下🤣🤣🤣因為我已經當左佢係我其中一個飯堂!事實上因為好好好食🤣又滿足到我咁喜歡食酸又食辣既人啦🥹🥹🥹我帶過咁多朋友去食個個自己都會約人去食 😜😜就知道我冇介紹錯啦餐單上面基本上我都食過晒但極力推介豬軟骨,夠入味蘿蔔,新鮮無根又入味!因為我好喜歡本身韮菜,所以呢碗嘢好滿晒到我🥹🥹🥹真係得呢間做到☹️
星林居
因為我已經當左佢係我其中一個飯堂!
事實上因為好好好食🤣
又滿足到我咁喜歡食酸又食辣既人啦🥹🥹🥹
我帶過咁多朋友去食個個自己都會約人去食 😜😜
就知道我冇介紹錯啦

餐單上面基本上我都食過晒
但極力推介
豬軟骨,夠入味
蘿蔔,新鮮無根又入味!

因為我好喜歡本身韮菜,所以呢碗嘢好滿晒到我🥹🥹🥹
真係得呢間做到☹️
去到尖沙咀都唔知食咩好,見到有間樓上舖嘅米線,又唔係好貴喎就諗住試吓啦。冇諗過上到去個環境都幾舒適,好闊落,仲有Wi-Fi用添🤣佢哋嘅米線雖然冇譚仔咁平,但真係湯底香濃,超級大碗,真心咪好食過譚仔啊!🍴明火小鍋米線 $35 炸醬 $7 豬腩肉 $10 蘿蔔 $10 牛展 $15 小辣 $77 (8/10)一上枱嚇親,真係勁大碗!有五舊豬腩肉, 三塊牛展兩舊蘿蔔,啲芫荽,蔥,韭菜,芽菜好似唔駛錢咁勁多,食到最後唔知食緊米線定食緊芫荽蔥😂湯底好香濃,小辣唔辣,要咗普通酸者偏酸少少,辣度唔辣又開胃,唔會太鹹太辣,個湯幾好飲!米線偏幼好滑身好淋,蘿蔔有兩大舊,食落清甜冇渣,豬腩肉偏瘦,唔會太肥,好軟滑,似打邊爐嗰種!炸醬好香,微辣,撈米線一流,個人覺得好食過譚仔個炸醬,香口好多同埋冇咁稀!牛展切得比較薄,係好淋,有牛味!真心啲餸同埋湯底啊各方面都好好食,口感好豐富!🍴 雲南過橋 $65 小小辣 (7/10)朋友叫嘅雲南過橋米線真係超級大碗,大碗到啲米線要另上😂 有豬腩肉,雞中翼,紅腸,腸仔,冬菇,蟹柳,腐竹,牛展,超級多餸,雖然每樣都係得一舊,但啱晒選擇困難症嘅人啊!湯底呢就係唔辣嘅,比較偏酸

🍴 雲南過橋 $65 小小辣 (7/10)
朋友叫嘅雲南過橋米線真係超級大碗,大碗到啲米線要另上😂 有豬腩肉,雞中翼,紅腸,腸仔,冬菇,蟹柳,腐竹,牛展,超級多餸,雖然每樣都係得一舊,但啱晒選擇困難症嘅人啊!湯底呢就係唔辣嘅,比較偏酸清淡少少🤏🏻

推薦指數: 8/10
如果去尖沙咀又想食米線嘅話不妨試吓呢一間,真係大碗又抵食,超級足料一定飽肚,湯底嘅話真係幾好飲好飲過好多米線鋪,絕對係好食過譚仔!真心食完個米線係可以飽足成日🤣
2022-06-25 137 瀏覽
有次朋友介紹過呢間米線,就諗住去試一試睇下係唔係喳好食,晚餐時間好彩唔使等位,我叫了一碗小鍋米線加生根腐皮角,仲可多茜多酸,大約10分鐘左右,米線比我想像中大碗,而家味道都很好味,酸酸辣辣,米線唔會太林,整體黎講,估唔到呢個價錢可以係尖沙咀食到呢個質素。
2022-06-02
5 分鐘 (堂食)
2022-06-18 103 瀏覽
平時一個人既時候,我多數會去食米線。星林居係朋友推薦下,專登去尖沙咀食。呢間係有攞獎既米線餐廳,同埋係開左好多年,我諗應該唔錯掛。我都係叫返平時食開既餸,個湯底係ok既,幾濃,米線既軟硬程度都適中,岩我中意食爽口既米線,份量都大碗,價錢唔算貴,但我覺得呢間中規中矩啦,不過不失,但未至於朋友所講既,食過返唔到轉頭。
2022-06-12 154 瀏覽
上到黎已經好似得罪左個staff,態度超唔好,呼喝我地scan 安心出行,又叫我地唔好掂到佢部機。坐低落單後,都好快送上黎。我叫左油麵筋同豬軟骨,中辣多酸。睇碗麵既外觀真係唔多吸引既,但湯底薪係按自己喜好選擇酸度同辣度,所以我覺得係好味既。但餸方面真係麻麻地,豬軟骨好硬好瘦,好難咬,食左一啖之後,完全唔想再食。米線今次唔知點解係特別碎,好難夾。到到最後真係食唔到,淨左半碗。至於同行朋友第一次食,就覺得幾好食。不過真係比以前差左好多好多

2022-06-11
2022-02-22 446 瀏覽
叫咗一個小鍋米線,加左雞翼尖肥牛芝士腸$63,份量少到傻,尖得四舊,啲肥牛細到好似平時打邊爐剩反既碎咁得幾塊,芝士腸就得果一條🙄啲米線不知所謂,唔知以為食緊壽x牌一包包果啲即食米線。食完全唔知食咗啲咩落肚。以前食冇咁差,而家真係好垃圾重要咁貴,冇下次
2022-02-18 587 瀏覽
平時其實好少食米線因為麻麻哋食得辣🌶不過今日趕住食lunch 試一試🌤以米線來講價錢都唔平🌝 原來擺晒米線的獎牌🏅️味道唔錯但CP值令我卻步⭐️ 小鍋米線 🍲⭐️ 冬菇 🍄⭐️ 豬腩肉 🥓⭐️ 豬大腸 🐷可以自選酸度辣度 第一次食揀咗小酸同少少辣🤣 好似略嫌唔夠雲南既重口味 有少少惹味感過下癮🥰 好在到最尾食完唔會太口渴👍🏻 面頭仲有大量芫荽同肉碎增加風味🌱 餸菜方面唔算太突出 冬菇無咩味 大腸偏肥 腩肉驚訝地唔太肥有點麻辣味😋 整體上湯底比較吸引⚡️

⭐️ 小鍋米線 🍲
⭐️ 冬菇 🍄
⭐️ 豬腩肉 🥓
⭐️ 豬大腸 🐷
2022-01-31 227 瀏覽
今日12點幾用某外賣速遞叫左3碗米線,點知速遞員送漏左一碗,甘唯有自己去拎,去到我問個收銀係咪依碗係我既,佢就已經好冇禮貌甘話"依家先黎攞,脹哂啦",我攞完就去等lift走啦,lift都未入,個冇咩禮貌既收銀同個職員就串我。。冇禮貌收銀:比錢人洗仲要自己黎攞,邊有甘戇居架,自己黎攞得啫係近啦!!甘我地多野做行唔開呀嘛,邊個話近就唔可以叫外賣架。。果個冇禮貌既收銀係個冇戴眼鏡40-50歲既阿叔。。
甘我地多野做行唔開呀嘛,邊個話近就唔可以叫外賣架。。
果個冇禮貌既收銀係個冇戴眼鏡40-50歲既阿叔。。
外賣送餐
2022-01-21 320 瀏覽
今日lunch食咗酸辣米線,呢間個個同事都大讚,話食完返唔到轉頭😂12:30左右到,幸好仲未要排長龍,只係等左幾分鐘就入得去,格局環境唔大,座位之間有少少迫,不過lunch hour都冇辦法啦,迫少少都要坐同事話豬腩肉最好食,因為驚豬腩肉好肥,所以我就冇叫啦我要咗菜肉雲吞、油麥菜,湯底係小酸小辣先講湯底,有少少肉碎,可以要多莞茜,湯底一流,味濃惹味,莞茜好靚好綠!鐘意嘅一定要叫多莞茜!但菜肉雲吞就好難食,入面好粉,皮又煮到腍到爛咁食咗塊豬腩肉,原來係瘦嘅,入味好食~下次再食都係要豬腩肉好啦~

同事話豬腩肉最好食,因為驚豬腩肉好肥,所以我就冇叫啦

我要咗菜肉雲吞、油麥菜,湯底係小酸小辣

但菜肉雲吞就好難食,入面好粉,皮又煮到腍到爛咁

食咗塊豬腩肉,原來係瘦嘅,入味好食~

下次再食都係要豬腩肉好啦~
2022-01-21
5 分鐘 (堂食)
  • 小鍋米線
2022-01-02 299 瀏覽
尋日同個friend喺尖沙咀staycation中午嗰時肚餓就去搵嘢食咁啱醒起之前有人介紹過星林居米缐係幾好食嘅⋯⋯於是我哋就出發去食啦!上到舖頭人唔算多嘅店員招呼都冇打啦自己掃完安心出行就直接搵位坐低點完餐之後等咗好鬼耐都未有嘢食嚟~朋友叫咗小窩米線係湯嚟嘅而我就揀咗撈米線⋯惡夢正式開始😌然後我望下自己個碗撈米線⋯我點左生根、豬大腸、魚腐同埋豬腩肉個生根呢就真係完全生嘅⋯夾上手點解好似平時喺街市買個d火鍋生根一樣成個波咁😂大佬~平時打邊爐都有烚一烚啦!個魚腐好似平時食即食零食咁樣,我自己都係比較鍾意食譚仔同三哥嗰個魚腐多啲⋯食食吓望到咦點解豬腩肉變咗肥牛嘅?唉⋯算啦 等咗咁耐我都費事搵阿姐講肥牛都係普普通通冇咩特別至於我最心愛嘅豬大腸基本上我每次食車仔麵或者米線有嘅話都一定會點呢間好un 好難咬 連我個friend都話唔OK佢個汁底實在太酸喇,我要普通酸 真係麻麻哋雖然我話要凍撈米線,但係個米線真係雪得太過分係硬㗎😔而我朋友就話個湯底佢覺得可以接受嘅總括而言我都唔明點解大家會覺得呢間野好食我第一次食已經覺得好唔掂 呢碗野$65 為咗唔晒錢硬食晒佢🙁每人再加多罐忌廉一共$155以後都唔

尋日同個friend喺尖沙咀staycation

中午嗰時肚餓就去搵嘢食
咁啱醒起之前有人介紹過星林居米缐係幾好食嘅⋯⋯

於是我哋就出發去食啦!
上到舖頭人唔算多嘅
店員招呼都冇打啦
自己掃完安心出行就直接搵位坐低

點完餐之後等咗好鬼耐都未有嘢食嚟~
朋友叫咗小窩米線係湯嚟嘅
而我就揀咗撈米線⋯

惡夢正式開始😌

然後我望下自己個碗撈米線⋯
我點左生根、豬大腸、魚腐同埋豬腩肉

個生根呢就真係完全生嘅⋯
夾上手點解好似平時喺街市買個d火鍋生根一樣成個波咁😂
大佬~平時打邊爐都有烚一烚啦!

食食吓望到咦點解豬腩肉變咗肥牛嘅?
唉⋯算啦 等咗咁耐我都費事搵阿姐講
肥牛都係普普通通冇咩特別