2022-09-22 474 瀏覽
I’m quite disappointed in this branch of Starbucks. I’ve been here three times in total and each time they’ve messed up my order: either given me the wrong size, or a hot ‘Frappuccino’ , or forgot to give me skimmed milk. While the staff is always very apologetic, it’s a hassle to have to wait for them to remake my drink. I normally order caramel macchiato in the morning, with skimmed milk. That day, I specifically told the barista my order, and double confirmed with him as He was writing my ord

I normally order caramel macchiato in the morning, with skimmed milk. That day, I specifically told the barista my order, and double confirmed with him as He was writing my order down on the cup. Somehow when my order came, it became a matcha latte with soy milk. I'm so confused how the mix up can be so big!
2021-02-06 567 瀏覽
國際展貿中心有好多辦公室,平日Starbucks人多。但到了周末,這裏的食肆就水靜河飛,Starbucks更極少顧客,是個安靜的傾計好地方。今天來到,有套餐。我點了藜麥芝麻吞拿魚包 $59(已包括$32熱飲,點其他飲品,可以補差價。)我點了latte (+$4)包上的藜麥芝麻非常多,包烘得很脆。麵包一點都不乾,裡面是厚厚的吞拿魚醬,還有生菜和青瓜,好好味。不過,latte咖啡味不夠濃,似飲熱鮮奶。Honey就散點。雞肉蘑菇批 $29 Mocha latte $36Mocha latte 好飲,甜甜的;不過,同樣,奶太多,綠茶粉太少。週末處處都人多,在一個人少的咖啡室談談天,非常好。

今天來到,有套餐。
我點了藜麥芝麻吞拿魚包 $59
(已包括$32熱飲,點其他飲品,可以補差價。)
我點了latte (+$4)
包上的藜麥芝麻非常多,包烘得很脆。
不過,latte咖啡味不夠濃,似飲熱鮮奶。

Honey就散點。
雞肉蘑菇批 $29 Mocha latte $36

週末處處都人多,在一個人少的咖啡室談談天,非常好。

2021-02-06
2016-10-12 1336 瀏覽
因為openrice送戲票,同家姐一早來到呢個商場,時間唔多,先去食個早餐,呢個商場內大部分都係連鎖店,唔想迫,所以去呢度,啡木傢私,燈光柔和,先去櫃臺落單,八達通比錢!再在櫃臺等埋食物,自助攞去坐低!揀咗櫃臺旁一張小圓枱!加上食物唔算闊落!店員已比刀比我哋切食物!煙肉車打芝士蛋酥皮三文治($35)攞嘅時候頂嘅麵包已經滑開了!酥皮麵包造型可愛,外脆內軟,半溶車打芝士濃香!蛋嫩口!好味!火腿瑞士芝士蛋白酥皮三文治($36)呢個包包比較淺色!無咁脆,一樣鬆軟!火腿幾香口,芝士無咁濃味,軟身好味!蛋白清爽!整體好味!焦糖咖啡 (Caramel Macchiato)($41)家姐飲Cappuccino($38)因為怕要入場,所以要求紙杯盛載,打開蓋無拉花,奶泡唔夠挺身,唔濃厚,咖啡微甘易入口!唔落糖都好味!ok!店員比較冷漠,落完單等到咖啡,一路都唔見到叫攞食物,點知原來已經出咗放在玻璃櫃上面!我哋自己去拎(其實我哋企在櫃台近沖咖啡位置,麵包嗰邊係好近)中間真係聽唔到有人示意可以拎食物!其實由落單到攞咖啡食物,店員都愛理不理咁!$75一個咖啡早餐,唔係呢種服務!

$75一個咖啡早餐,唔係呢種服務!
2016-09-25
$75 (早餐)
2016-06-26 577 瀏覽
今日都真係熱到爆燈!唔係要出黎買飛睇戲...連街都唔想出...入到黎買完飛都真係要搵杯冰凍飲品休息一下!星巴克係不二選!買飛佛其實係 Java Chip!但今日好想飲綠茶!好啦!改一改!真係冰凍好飲!綠茶味好夠!我今次叫左半糖...下次要走糖喇...真係好甜下!不過都可以接受!最緊要夠凍 👍🏻👍🏻
2016-06-25
2016-03-27 318 瀏覽
食完飯,最好就係嘆番杯咖啡先!休息下!懶洋洋的 !同事請我飲咖啡!我揀了一杯我至愛的焦糖咖啡。平時我只係飲齋啡咋!因為一般餐廳用奶粉冲!無營養!味道又怪怪的!但係 Starbucks佢哋用鮮奶打成泡泡,一陣陣的甜絲絲焦糖味,濃濃的咖啡!已經誘人呀!焦糖在泡泡上,賣相特别吸引!!如果加上一件藍莓芝士蛋糕,更加絕配!!新鮮的藍莓粒粒舖上蛋糕面,濃濃的重芝士一層一層的同蛋糕一齊!口感一流!世上如此有美好的食物!每次我都會幫襯架!!但係今次我已經食得飽飽的!所以沒有買到!下次,我一定會加買架!!
食完飯,最好就係嘆番杯咖啡先!休息下!懶洋洋的 !

同事請我飲咖啡
!我揀了一杯我至愛的焦糖咖啡。

如果加上一件藍莓芝士蛋糕,更加絕配!

每次我都會幫襯架!
2016-01-17 288 瀏覽
公司請飲starbuck,我地一口氣叫左三十幾杯飲品,留電話,整好左就call我地去拎。大概一個鐘就有得拎,三大袋紙袋上,杯杯都寫好名,又無出錯,熱飲黎到仲熱,真係幾好喎。叫左呢杯熱嘅hojicha latte,no sugar, skim milk,熱辣辣,微甜又香,間中飲一杯真係幾正。

2016-01-06
下午茶
2015-04-21 347 瀏覽
藜麥杏脯鬆餅 Quinoa Apricot Muffin ($18) 眼見面層有好多藜麥同甜甜的杏脯,烘燶D藜麥更有咬口,可惜藜麥同杏脯就只限於表面,裡面就只有半粒杏脯,其餘就真係齋鬆餅,雖然鬆餅都好濕潤唔乾,不過說真的真係冇味.....好啖好啖....,係有D失望嘅!焗蘋果酥卷 配雲呢拿汁 Apple Strudel with Vanilla Sauce ($29) 好開心呢個蘋果酥返來呀!同過往一樣咁好食,蘋果唔好過淋有得喉吓,酸酸甜甜的;酥皮好鬆化,加埋面頭杏仁片更脆,另有甜甜的雲呢拿汁,如果怕甜其他唔點汁已經好食,就算食哂成個都唔覺膩。海鹽焦糖朱古力撻 Salted Caramel Chocolate Tar ($24) 朱古力撻表面好似閃下閃下,有些少海鹽粒點綴,淨睇外表都唔錯嘅。朱古力層味道質感都幾濃且厚稠,唔甜幾滑,不過海鹽味就只有面頭果幾粒,當然咸死了,焦糖味在那呢?撻皮底其實唔厚架,但就硬到不得了,要用力才切得開,總括來講....一般啦。藜麥草莓士干餅 Quinoa Strawberry Scone ($18) 呢個牛油士干餅面層佈滿藜麥粒,烘烤耐D令面層更香脆,好食

藜麥杏脯鬆餅 Quinoa Apricot Muffin
藜麥杏脯鬆餅 Quinoa Apricot Muffin

呢個牛油士干餅面層佈滿藜麥粒,烘烤耐D令面層更香脆,好食。
草莓...就只有相片中見到那堆,味道酸酸唔甜;士干餅底充滿牛油味,香香脆脆的,但就只有牛油味,因為裡面同藜麥杏脯鬆餅一樣係冇餡的....
不過有得揀嘅話,呢個藜麥草莓士干餅好食過藜麥杏脯鬆餅嘅,起碼夠香脆。
2015-04-18
剛好星期天來到九龍灣展貿,正舉行一些展覽和活動,行左半日對腳想休息下,就同朋友一齊去左Starbucks坐底飲返杯意大利芝士餅星冰樂:)平時九龍灣展貿都唔覺有咁多人。。(或者我小黎XD)呢間starbucks係九龍灣展貿入面,開放式設計,無玻璃幕門,而係同展貿合二為一,環境尚算唔錯:)不過相比某些STARBUCKS呢間比較細,當日可能有展覽同演唱會舉辦既原因,人流比較多,不過等位時間並唔係太長,但等飲品就要返小小時間:)不過星期日,慢慢等都無所謂,做人食野飲野,係種享受,太趕龍肉都無味啦行到熱熱地,雙腳累透的話,來喝杯意大利芝士餅星冰樂真不錯平時我都好小飲咖啡,怕苦嘛呢杯味道唔算太苦,有D甜甜得黎又有D咖啡味好似食緊芝士餅,有D好似花生粒既野係CREAM位附近,都幾好飲:)另外,服務亦唔錯,都同往日STARBUCKS一樣會問你點稱呼。而環境有大SOFA同幾多既二人座位,一D吧檯吧椅,服務員亦經常清潔已離開食客既杯,食物等,清潔程度都唔錯:)呢杯意大利芝士餅星冰樂要$44。SIZE有分幾種,視乎你想飲幾大杯啦:)鍾意甜甜地既話,當然仲可以加CREAM啦:)
剛好星期天來到九龍灣展貿,正舉行一些展覽和活動,
意大利芝士餅星冰樂
平時九龍灣展貿都唔覺有咁多人。。(或者我小黎XD)
呢間starbucks係九龍灣展貿入面,開放式設計,
無玻璃幕門,而係同展貿合二為一,環境尚算唔錯:)
不過相比某些STARBUCKS呢間比較細,
當日可能有展覽同演唱會舉辦既原因,人流比較多,
不過等位時間並唔係太長,
但等飲品就要返小小時間:)
不過星期日,慢慢等都無所謂,
做人食野飲野,係種享受,太趕龍肉都無味啦

行到熱熱地,雙腳累透的話,來喝杯意大利芝士餅星冰樂真不錯

平時我都好小飲咖啡,怕苦嘛
呢杯味道唔算太苦,有D甜甜得黎又有D咖啡味
好似食緊芝士餅,有D好似花生粒既野係CREAM位附近,
都幾好飲:)

而環境有大SOFA同幾多既二人座位,一D吧檯吧椅,
服務員亦經常清潔已離開食客既杯,食物等,清潔程度都唔錯:)

呢杯意大利芝士餅星冰樂要$44。
SIZE有分幾種,視乎你想飲幾大杯啦:)
鍾意甜甜地既話,當然仲可以加CREAM啦:)
2014-08-24
意大利芝士餅星冰樂
2014-07-03 264 瀏覽
早前在facebook見朋友對新出的士多啤梨芝士餅星冰樂讚口不絕, 攪到我心思思都想買唻飲下, 今日睇戲前有d時間, 結果就踏出左我呢一步, 拿出47個大洋, 買左一杯特大裝同老公share, 但結果不似預期, 冇芝士餅味, 連士多啤梨味都唔多, 但好在無死甜, 淡淡的冰冰的, 個人認為m記十幾蚊杯的士多啤梨奶昔仲好飲d.
2014-06-02 377 瀏覽
今天要出席一個有意義的慈善活動,在Starbucks買了一杯鮮奶咖啡和一個牛角包吃。老實說,小妹平日唔多光顧這家店,第一價錢太貴,第二是飲品感動唔到我。但因為有一張$25禮卷,唔用會浪費,所以都破費再試一次。當我咬第一啖牛角包,就後悔忘記為它留倩影,原因是實在太好味啦!可能是店員細心地用焗爐為牛角包加熱,雖然唔肯定新唔新鮮,但肯定是香噴噴和香脆。其實這做法是很聰明,原因是牛角包焗後,令油份均勻散佈在整個包,不但唔會有膩和滯口的感覺,還可使它有新鮮熱辣辣出爐的口感。
但因為有一張$25禮卷,唔用會浪費,所以都破費再試一次。

2014-06-02
2 分鐘 (外賣自取)
$47 (早餐)
現金券
  • 牛角包
2014-01-23 191 瀏覽
有事到九展,3點未食午餐好肚餓,見到地下一層有星巴克,即入。咸食選擇不多,故選了經典三文治及凍Cappuccino,用渣打信用咭可升級中杯。九展環境隔渉,所以咖啡店只有三檯客,與其他地方比,這裏真是舒服好多,環境靜,沒人等位。凍Cappuccino 6.5分 : 基本夠凍,味道一般。經典三文治6分 : 麵包番熱了,但好硬,餡料有火腿,蕃茄,烚蛋,紫生菜,及類似香草雞醬。因番熱了,故蕃茄也是熱的,不太接受,而類似香草雞肉醬的東西,不咸不淡,重香草味的東西,不好吃亦不難吃,最好的是塊火腿,咸香有緻,成份三文治的靈魂所在,沒有它,份三文治不合格。
凍Cappuccino 6.5分 : 基本夠凍,味道一般。
2014-01-17
信用卡優惠
2013-08-05 34 瀏覽
近期不停做校對工作,眼睛累得快要睜不開,就在身心俱疲的晚上,收到一份窩心的吃點,感覺實在溫暖!接過包裝紙袋時,一股熱氣傳入手心,心裏已對這個雞批產生好感,它的「件頭」比坊間大份,樣子金金黃黃煞是誘人。用叉揭開外層酥皮,焗得異常鬆化可口,一不小心弄得滿枱餅碎。細味之下,嚐到絲絲牛油芳香,味道藏得含蓄又引人垂涎。內餡用料非常豐富,部份雞件肉質稍嚡,幸得調味得宜的白汁補充不足,再加上那些香濃的磨菇片,實在是優美和諧的配搭。這陣子雖然忙碌,但大家齊心打拼,互相抵礪扶持,那份共同進退的感覺,比一切都來得重要。

2012-04-28 28 瀏覽
從朋友轉發的訊息得知:Starbucks為鼓勵顧客響應環保,在4月22日舉辦Earth Day環保活動,只要自攜可循環再用的隨行杯,即可免費得到中杯裝本日推介咖啡一杯。如此著數的事,我又怎會錯過呢!帶了之前在Open Rice得到的水杯到九展看《高達巡禮》,中場休息便去Starbucks以咖啡提神。本日推介原來只是齋啡。未喝已嗅到濃烈的咖啡香,不過對我來說實在太苦,還是加入大量奶和糖,幾經調味,感覺不錯呀!大企業就是應該有良心,推動社會進步,Earth Day環保活動真有意義!

齋啡
2012-04-22
其他
其他
齋啡
趕著去演講廳又未吃午餐,反正買一個餐或一份小點都會很快見餓,不如只買小點。買了新推出了$12的紅莓巧克力條,吃時我再三看收據,仔細咀嚼,懷疑自己是不是搞錯了,不然為甚麼只吃到裡而的忌廉和外面的紅莓醬,嘗不出半點巧克力味呢?如果沒有「巧克力」三個字還順氣一些。

如果沒有「巧克力」三個字還順氣一些。
2010-10-23
5 分鐘 (外賣自取)
2009-05-17 48 瀏覽
講真,星巴克咖啡比我既感覺係貴得黎又幾好飲既。但呢次令我好失望,我未飲過咁差既咖啡。凍焦糖咖啡焦糖咖啡比我既感覺係甜得黎又有咖啡味,但呢杯就唔係好得啦。個外表就幾好睇,但杯野又唔係好甜。咖啡味又唔夠。我反而覺得奶味好重,似係飲緊焦糖忌廉奶,結果越飲越滯。未試過飲咖啡飲到想嘔既。講真,我對呢隻咖啡有反感。睇黎下次要帶眼飲咖啡。
講真,星巴克咖啡比我既感覺係貴得黎又幾好飲既。但呢次
令我好失望,我未飲過咁差既咖啡。

凍焦糖咖啡
焦糖咖啡比我既感覺係甜得黎又有咖啡味,但呢
杯就唔係好得啦。個外表就幾好睇,但杯野又唔係好甜。咖
啡味又唔夠。我反而覺得奶味好重,似係飲緊焦糖忌廉奶,
結果越飲越滯。未試過飲咖啡飲到想嘔既。

講真,我對呢隻咖啡有反感。睇黎下次要帶眼飲咖啡。
凍焦糖咖啡
2009-05-14