2015-08-26 1541 瀏覽
近十年,愛上咖啡同跑步的港人人數突然上升得好快。原因係咩?唔知。但本人都中意左飲咖啡。由開始時叫多奶到宜家走奶,再由少甜到走甜,宜家仲越飲越黑。原來一杯好既咖啡一啲都唔簡單。Starbucks除了一啲扮中 產既草根外仲有好多好學既學生們持續Hea住進修。為幾年後Hea住工作累積經驗。That is Life! 外國人hea 就是享受生活,為何港青hea就是癈青。有創意的港青們,加油。榛子咖啡,竟然唔記得叫走甜,好彩都唔會好甜,咖啡味道淡左少少,但都不錯,開蓋時飄來陣陣榛子的香味。呢度環境唔錯,不少單獨空間位,讓不少客人可以獨個一角享受咖啡,享受休閒。適度既Hea 是不錯的生活態度。每星期Hea二三次啦,忙碌既香港人。

That is Life!

2015-06-13 630 瀏覽
又係starbucks,我亦如常地order咗grande chocolate chip cream+另外新嘗試嘅mushroom & cheese pocket, 佢冰嘅比例唔算高,相反有好多朱古力粒,好有咬口^^另外mushroom & cheese pocket我覺得好打耳呀!XD切落去脆脆地但係入面卻係好似溶岩般嘅蘑菇同芝士嘅混合體,不過我覺得既然芝士係主角佢唔係好夠芝士味。
2015-04-25
2015-04-08 352 瀏覽
行街行到攰,又係時候hea下,唔講唔知原來starbuck開左係戲院呢個位,都幾難揾。人十分多,都預左無位,排隊買野先,好好彩又有人走,比友人霸到張枱,雖然好迫,但總好過坐店外。叫了green tea latte 同 mocha。雖然深綠色但無乜綠茶味,比其他分店淡,要了走甜同skimmilk,但依然好甜,點解呢?由於不停落單,飲品跟本出唔切,出黎啲野飲叫左幾聲都無人應,發覺原來出錯單,陸陸續續都錯左幾杯,又要番沖,現場真係幾混亂,好在店員仍有笑容,態度很好。

叫了green tea latte 同 mocha。

2015-04-03
2015-02-03 362 瀏覽
又係一個放兩個鐘午飯既空閒時間!只係次次都唔知食咩,諗得黎都可以去上堂了那時候,總覺得不遙既Starbucks是個救星脆辣腸罌粟籽烤卷由於是堂食,店員將烤卷對半斜切,放上碟並附上刀叉暖熱時要趁早食,香腸及麵包既配搭非常親民不是一個勁兒地玩獨特,簡單保險既味道有時候更像Comfort Food罌粟籽麵包表面滿佈罌粟籽,香口帶脆但就是密集恐懼者朋友的剋星吧?麵包出奇地頗有麵香,只係韌度十足,吃著吃著根本就是在鍛煉咀嚼肌脆辣腸係微脆既,毫無油膩感,鹹味一般唔會過頭辣度亦是極少既香辣味道,不太突出草草吃過一頓,打兩隻字,又要番去上堂老老實實,上堂都冇咩心機完全聽唔入耳,也許此學期……

又係一個放兩個鐘午飯既空閒時間!
只係次次都唔知食咩,諗得黎都可以去上堂了
那時候,總覺得不遙既Starbucks是個救星
脆辣腸罌粟籽烤卷

由於是堂食,店員將烤卷對半斜切,放上碟並附上刀叉
暖熱時要趁早食,香腸及麵包既配搭非常親民

罌粟籽麵包表面滿佈罌粟籽,香口帶脆
但就是密集恐懼者朋友的剋星吧?
脆辣腸係微脆既,毫無油膩感,鹹味一般唔會過頭
辣度亦是極少既香辣味道,不太突出

草草吃過一頓,打兩隻字,又要番去上堂
老老實實,上堂都冇咩心機完全聽唔入耳,也許此學期……

下午茶
2014-12-09 319 瀏覽
天口涼,去九龍塘又一城 shopping。途經星巴克,係果度買咗杯 hot chocolate。杯 hot chocolate我買咗大號裝。好香濃。飲落口好香淳。好重朱古力味。個杯設計好有聖誔feel。冬日飲杯熱朱古力好暖身。
題外話/補充資料: 個杯設計好有聖誔feel。冬日飲杯熱朱古力好暖身。
2014-12-08
$36 (宵夜)
hot chocolate
hot chocolate
2014-09-04 176 瀏覽
一向都好喜歡Starbucks 既餅食, scone 係其中一個至愛. 今日買左個blueberry scone. 佢既scone 好鬆, 焗熱左仲外脆內鬆軟. 而且入面既blueberry 都唔少, 酸酸甜甜, 減少左膩既感覺.無論做tea, 早餐定宵夜都一流!
一向都好喜歡Starbucks 既餅食,

scone 係其中一個至愛.
Blueberry scone

無論做tea, 早餐定宵夜都一流!
2014-09-04
1 分鐘 (外賣自取)
Blueberry scone
藍莓乳酪好味過芒果味,因為有果醬喺底,加埋d穀物脆片食真係唔錯,$26蚊叫ok啦紅豆抹茶星冰樂真係好好味,最好低糖(都係咁甜),但唔好要低脂奶脫脂奶同走cream,真係差好遠,全脂真係好正,而且我個人好鍾意d碎冰~飲得都預左高卡路里ga 啦!呢隻味出一排ga ja, 而家得返抹茶星冰樂,都好味ge~starbucks 成日都好多人,好難搵位坐呀

starbucks 成日都好多人,好難搵位坐呀

題外話/補充資料: 聽講starbucks話自己d coffee bean係公平貿易ge,原來真相係只得好少%係公平貿易.....
外賣自取
2014-04-12 454 瀏覽
一出已經想試對於鹹鬆餅我好有興趣也許係先前18Grams個鬆餅令我對鹹版既都有信心一拖再拖某日上堂前好急趕要快食既情況下終於就試左XD田園菠菜鬆餅菠菜味唔太重,因此味道唔會太青一咬開可以見到入面好多西蘭花既碎粒,反而佢既味道好突出豆角其實食落有d似蔥,因為佢焗過,乾脆微焦又扁身咁真係幾似芝士味好香濃,夾埋好似食緊焗芝士蔬菜既鬆餅Version鬆餅體外脆內軟,帶淡淡焦香,感覺不太油膩
一出已經想試
對於鹹鬆餅我好有興趣
也許係先前18Grams個鬆餅令我對鹹版既都有信心
一拖再拖
某日上堂前好急趕要快食既情況下
終於就試左XD
田園菠菜鬆餅
菠菜味唔太重,因此味道唔會太青
一咬開可以見到入面好多西蘭花既碎粒,反而佢既味道好突出
豆角其實食落有d似蔥,因為佢焗過,乾脆微焦又扁身咁真係幾似
芝士味好香濃,夾埋好似食緊焗芝士蔬菜既鬆餅Version
鬆餅體外脆內軟,帶淡淡焦香,感覺不太油膩
  • 田園菠菜鬆餅
RED
2014-02-24 307 瀏覽
紅豆Scone面頭有朱古力漿,增加甜度Scone一貫外硬脆內鬆軟,牛油香不重,不會太膩劑Scone外面有紅豆粒,焗得甜味好出,食落更有乾脆感入面有不少紅豆蓉,起沙,清甜不油膩
紅豆Scone
面頭有朱古力漿,增加甜度
Scone一貫外硬脆內鬆軟,牛油香不重,不會太膩劑
Scone外面有紅豆粒,焗得甜味好出,食落更有乾脆感
入面有不少紅豆蓉,起沙,清甜不油膩
2013-09-06
2014-02-18 281 瀏覽
放飯佳品就腳就肚就時間南瓜鬆餅有別於一般muffin既油膩感,呢款鬆餅走清新路線外層偏乾硬,有好多南瓜籽形成質感上既contrast味道好清甜,且帶焦香內層好濕潤卻不油膩,鬆軟而不碎散除左鬆餅有南瓜味,入面亦藏有南瓜粒(幾大粒架清甜,亦為鬆餅餅身增加水份,易入口個人認為呢個鬆餅又真係幾啱秋天同春天,清新暖心既感覺
放飯佳品
就腳就肚就時間
南瓜鬆餅
有別於一般muffin既油膩感,呢款鬆餅走清新路線
外層偏乾硬,有好多南瓜籽形成質感上既contrast
味道好清甜,且帶焦香
內層好濕潤卻不油膩,鬆軟而不碎散
除左鬆餅有南瓜味,入面亦藏有南瓜粒(幾大粒架
清甜,亦為鬆餅餅身增加水份,易入口
個人認為呢個鬆餅又真係幾啱秋天同春天,清新暖心既感覺
2013-12-24 34 瀏覽
上學的日子 素菜批酥皮批皮好重植物牛油香味 ,不過唔會好油如果唔係味道真係唔知佢係酥皮入面好足料,有西蘭花、茄子等,芝士好香濃但唔會太鹹太膩醬汁怪又加左好多茄汁,搞到味道似食pizza XDD已經問staff拎多左包,點知頭果包茄汁係食完面果層酥皮+茄子已經冇左,又唔好意思再問芝麻紅豆蛋糕新品!芝麻味好香濃 ,不過覺得所佔比例少左d紅豆係原粒果款,不過好清甜仲起沙既中間有cheese layer好creamy ,但冇咁甜可以清下味蕾餅底都好脆,而且唔會油好中意呢次既新品
上學的日子

素菜批

酥皮批皮好重植物牛油香味 ,不過唔會好油
如果唔係味道真係唔知佢係酥皮
入面好足料,有西蘭花、茄子等,芝士好香濃但唔會太鹹太膩
醬汁怪又加左好多茄汁,搞到味道似食pizza XDD
芝麻紅豆蛋糕
新品!
芝麻味好香濃 ,不過覺得所佔比例少左d
紅豆係原粒果款,不過好清甜仲起沙既
餅底都好脆,而且唔會油
好中意呢次既新品
  • 芝麻紅豆蛋糕
2013-12-06 44 瀏覽
向來唔多鍾意飲咖啡,所以對starbucks冇感覺但自從飲過一次熱鮮奶抹茶就變成常客唔叫少甜會好甜,雖然都好味,但少甜冇咁甜好味d,似食溶左的抹茶雪糕 ;D分大中細,價錢都係$3x,少少貴但好味都ok ge我叫開最大20oz,$37飲完飽到連飯都唔想食, haha不過呢因為成日冇位,所以我要去food court飲 T.T
向來唔多鍾意飲咖啡,所以對starbucks冇感覺
但自從飲過一次熱鮮奶抹茶就變成常客
唔叫少甜會好甜,雖然都好味,但少甜冇咁甜好味d,
似食溶左的抹茶雪糕 ;D
分大中細,價錢都係$3x,少少貴但好味都ok ge
我叫開最大20oz,$37
飲完飽到連飯都唔想食, haha

外賣自取
  • greentea latte
忌廉貓忌太甜, 但又好焦糖,特別是海鹽焦糖。只要看到這四個字便讓忌廉貓無從招架。去年嚐過Starbucks的salted caramel mocha後一直把它列作我的caramel beverage的第一位,可惜它是seasonal beverage, 深秋過後便不再供應。一得悉它又再推出就迫不及待地去試啦~要了grande size ($40), 每次都會要少甜,所以甜度剛好~雖然很邪惡但cream、焦糖漿和海鹽是最佳組合! 海鹽粒令焦糖的香甜更加特出。冷的時候喝著這一杯mocha,絕對是幸福。

一得悉它又再推出就迫不及待地去試啦~

salted caramel mocha

冷的時候喝著這一杯mocha,絕對是幸福。

salted caramel mocha
2012-05-27 22 瀏覽
心情差的日子,我總是愛到星巴克流連這天,在又一城隨意購物放鬆心情後,來到AMC側的星巴克中午時份,大家大概也在享用午膳,人流較少,沙發位是空的拿出早前的優惠卡,可以免費換領鬆餅及中杯裝手調飲料各一我先是選了藍莓鬆餅 Blueburry Muffin然後點了新推出的 曲奇脆脆朱古力咖啡星冰樂 mocha cookie crumble frappuccino侍應很友善, 親切的問是否需要加$3將中杯裝飲料加大沒有女侍應的親切提點,客人大概不知原來可以將飲料加大Muffin 加熱後還可以,不過外皮可以更脆身至於那新飲料,曲奇不夠大粒, 嘗不到「脆脆」的滋味如果曲奇脆脆可以換作McDonald曲奇麥旋風的大粒脆目cookie,那必定一流
心情差的日子,我總是愛到星巴克流連
這天,在又一城隨意購物放鬆心情後,來到AMC側的星巴克
中午時份,大家大概也在享用午膳,人流較少,沙發位是空的
拿出早前的優惠卡,可以免費換領鬆餅及中杯裝手調飲料各一
我先是選了藍莓鬆餅 Blueburry Muffin
侍應很友善, 親切的問是否需要加$3將中杯裝飲料加大
沒有女侍應的親切提點,客人大概不知原來可以將飲料加大
Muffin 加熱後還可以,不過外皮可以更脆身
至於那新飲料,曲奇不夠大粒, 嘗不到「脆脆」的滋味
2011-09-22 43 瀏覽
昨日miss lippy外出到festival walk工作,不忘給一眾mugthing友寫lip評,到了這麼多次starbucks, 還是首次看它的畫. 其實明明就是很想點green tea latte, 但為了給網民們一點新意思,就忍耐忍耐, 想了又想, 最後決定 HOT MOCHA!!!!! 凍MOCHA就點得多喇, hot mocha 飲過未? with cream on top!!!!看miss lippy的樣子, 又出洋相了!!!!! 朱古力味十分濃烈, 質地很滑!面頭上的cream很快就給熱溶了,融合於熱騰騰的朱古力之中很是配合.可是, 桌上的清潔程度.很的有礙觀瞻!!!!!!分看來要扣了!!!
不忘給一眾mugthing友寫lip評,
到了這麼多次starbucks, 還是首次看它的畫.

凍MOCHA就點得多喇, hot mocha 飲過未?

with cream on top!!!!
看miss lippy的樣子, 又出洋相了!!!!!

朱古力味十分濃烈, 質地很滑!
面頭上的cream很快就給熱溶了,
融合於熱騰騰的朱古力之中很是配合.

可是, 桌上的清潔程度.
很的有礙觀瞻!!!!!!
分看來要扣了!!!
2011-08-18