明閣 (香港康得思酒店)

Ming Court (Cordis Hong Kong)
餐廳: 明閣 (香港康得思酒店)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
「明閣」已久仰大名的米芝蓮一星中菜廳,那天朋友去川 spa 前跟她先享用水療套餐$285一位,個人認為物有所值 ,質素非常好。蝦餃、鹹水角、炒飯充滿驚喜😋好好味❗️(必食推介)✧點心拼盤: 蝦餃 、鹹水角、菠菜餃▫️蝦餃皮不算太薄但勝在夠煙韌,蝦肉夠彈牙又juicy 咬入口會爆汁👍🏾 鹹水角外層酥脆內裏煙韌多餡✧老火湯▫️蕃茄薯仔瘦肉湯,味道都幾濃✧黑皮雞樅菌炒蝦球▫️蝦球爽滑彈牙,味道偏清淡✧窩燒鮑魚粒瑤柱燴飯▫️師傅炒得非常好,飯粒分明,雖然係燴飯但不會太濕,餡料充足每啖都食到瑤柱和鮑魚粒✧蛋白杏仁茶

點心拼盤

✧點心拼盤: 蝦餃 、鹹水角、菠菜餃

菠菜餃

✧老火湯
▫️蕃茄薯仔瘦肉湯,味道都幾濃
天天老火湯

✧黑皮雞樅菌炒蝦球
▫️蝦球爽滑彈牙,味道偏清淡
黑皮雞樅菌炒蝦球

天天老火湯
窩燒鮑魚粒瑤柱燴飯
蛋白杏仁茶
2022-10-11 642 瀏覽
去過灣仔鷹君中心嗰間,今次嚟旺角,食品水平差不多,但是灣仔店比較闊落。重點:今次試咗佢生煎包⋯ 十•分•好•食 ⋯ 呢啲食店,點心即叫即做已經係基本。生煎包上枱個樣,都係中規中矩,所以冇諗住影相就食。點知一入口,就驚為天人,已經返唔到轉頭影相。佢個皮內綿外脆、厚薄適中⋯ 個皮好食過嗰啲餡。可惜已經叫咗其他嘢,唔係真係想叫多幾隻食 😆

重點:今次試咗佢生煎包⋯ 十•分•好•食 ⋯

可惜已經叫咗其他嘢,唔係真係想叫多幾隻食 😆
從未寫過食評,但呢次真係想寫個有建設性嘅食評。「整體評價」🤦🏼‍♂️食物質素係okay嘅。好味同價錢係相對,所以亦接受嘅。不過服務質素就真係有待改善。「Booking」Open Rice book星期日晏晝飲茶,3位。但係得返下晝兩點半,或者早上十點半。最後最後book左兩點半。「入座」😓星期日兩點半準時到,到reception同個女仔講,「你好,姓X, open rice book咗兩點半3位。」個女仔反問「係咪xxxxx(女姓英文名)?」不過個名讀錯咗。其實讀錯係絕對唔介意同好小事。我地亦都更正返佢,之後個女仔就話「哦,係呀。」不過就嬉皮笑臉咁帶我地埋位。(雖然佢無道歉,亦都唔介意。不過個處理有啲太casual,可以professional d)「叫菜」🥹我地入座嘅時候都唔早,不過好多普通點心都無哂,例如炒腸粉同春卷。最後我地嗌左蝦餃,燒賣,叉燒腸,鹹水角,和牛炒飯。「食物質索」👍🏼食物好食嘅,特別要一讚個腸粉皮真係好薄,燒賣好足料。炒飯唔平但係炒得好好食,夠乾身。🤩蝦餃個皮就有少少厚,好普通。「加單」👎🏿我地之後決定加多個燒腩仔。等左一陣,個女waitress就攞個餐牌黎話佢地la
從未寫過食評,但呢次真係想寫個有建設性嘅食評。

「整體評價」🤦🏼‍♂️

「Booking」

「入座」😓

「叫菜」🥹

最後我地嗌左蝦餃,燒賣,叉燒腸,鹹水角,和牛炒飯。

「食物質索」👍🏼

蝦餃個皮就有少少厚,好普通。

燒賣
和牛炒飯
叉燒腸粉

「加單」👎🏿
我地之後決定加多個燒腩仔。等左一陣,個女waitress就攞個餐牌黎話佢地last order, 問有冇野要加。我地話「唔駛喇唔該。」之後佢就再問「甜品呢?」態度上有少少blunt。咁我地亦都接左個餐牌自己睇,而佢亦都行開左,冇再返過嚟。我地都冇心水,所以冇再叫甜品

再過左一陣,我地再追一追個燒腩仔,記得係個男waiter/manager話睇過張單唔見有,加返啦。(又係太過casual, 並唔係親切果種casual)其實都有啲錯愕,無預過咁有名氣嘅餐廳會漏單。不過都明白,有時忙會掛一漏萬,所以我地都同意再加返。

大約再過多20-25分鐘,我地再追多一次個燒腩仔,呢次個女manager話3點其實截咗單(當時大約3點45分左右)。呢次就真係解到唔想再解喇。其實如果漏左,加返都唔緊要,但係如果加唔到,可以早啲講,唔會浪費左客人嘅時間。🤷🏼‍♂️

女manager有offer送糖水,但係真係唔啱。最後俾左85折我地就埋單走喇。

「價錢」😐
折左之後$690,人均消費$230

「後感」
食物絕對係比起一般酒樓餐廳好。價錢唔係平,但係想食得好就唔會嫌貴,何況質素上係覺得合理。不過一間好嘅餐廳,亦都抱係米芝蓮嘅名,有基本嘅服務同禮貌我相信係合理期望。希望間餐廳唔好因為食物質素好就認為基本嘅服務可以忽略。輸呢啲真係唔抵。

2022-10-09
燒賣
和牛炒飯
叉燒腸粉
2022-10-06 639 瀏覽
You'd think falling back into a hotel would be a reliable choice, especially since in the past this place has proven to put out some of the best tasting Chinese food in the city, but I am speechless.Yes, the environment and service makes for a great dining experience in that regard but it ends there. I can understand some level of blown up prices for prestige image but what they charge for very regular dishes like poached vegetables is obscene. I half expected a soul touching experience once the
I can understand some level of blown up prices for prestige image but what they charge for very regular dishes like poached vegetables is obscene. I half expected a soul touching experience once the soon-coming food entered my mouth and gigantuan portions after ordering my three dishes (compromised on price) while feeling my wallet stab me for betrayal.
Low and behold, everything was average. Everything was a regular sized portion, with the chicken being even less than such. The enormous streaming basket must have been for compensation. My vegetables tasted like nothing, and everything was drowned in oil. The exact opposite of what I expect from high class food.
I vow never to come here again.
Eggplant and preserved cabbage
Chicken pieces with mushroom
Spinach
2022-10-06
2022-10-06 696 瀏覽
#happybirthday to the hottest mum on earth 媽咪生日返去食 #明閣 唔知係咪生日呢?俾咗好大間房我哋坐🤩食咗八小碟 佢個Wasabi鴨舌已經拆晒骨牛展好香金橘味 食落完全冇平時好溜嘅感覺叉燒都係滿福樓好食啲燒肉陪佢特製芥辣嘢味脆口爵士湯超足料蜜瓜煲到溶晒花膠雞腳螺頭全部嘢都入味炒龍蝦不得了一大堆膏係上面下面鋪住成個龍蝦尾嘅肉強烈推介蝦膏芥蘭煲 非常之香口 係個芥蘭好似有少少根一定要讚和牛鵝肝炒飯佢喺個瓦煲度上匙羹放落口差唔多粒粒米都脆卜卜飯焦感覺極濃 但係有粒粒分明試咗佢個燕窩蘆薈椰汁糕面頭鋪滿超高燕窩不過偏清淡建議先食佢再食其他甜品
媽咪生日返去食 #明閣

面頭鋪滿超高燕窩
不過偏清淡
建議先食佢再食其他甜品
2022-10-04 464 瀏覽
芋角,外脆內軟,好好味,新鮮即造;义燒又軟又入味,肥瘦適中外間難找到!楊枝甘露,水果新鮮,超好味!毎款點心也有特色,也好味,有水準!蝦球伊麵,蝦有蝦味,吃完連湯也不放過!

點心
點心
2022-10-02 613 瀏覽
貴為米芝蓮既中菜廳·明閣,質素自然有一定嘅保證,唯一可以改善既係今次黎到可能比較多人,被安排坐房,就好似酒樓個啲廂房咁,上左啲餐前小食同茶之後就冇侍應行入嚟serve,所以睇完個Menu想order既時候就有啲無奈,見到隔離枱個熟客有啲嬲,仲同經理投訴,多得佢投訴完,啲侍應就入多左嚟🤣呢樣野係服務方面扣咗少少分,不過坐呢個位嘅好處係可以靜靜地傾吓計,唔會好似出面咁嘈咁多人,私隱度比較高!壺茶長期都有熱住,幾細心,雖然我覺得呢啲係酒店中菜廳黎講應該係基本!《酥炸釀鮮蟹蓋 $238》必試招牌菜😆炸得好酥脆,蟹蓋入面有一梳梳蟹肉,仲有忌廉同洋蔥,食落好creamy!《至尊蜜汁叉燒 $298》叉燒肥瘦適中,燒得好靚,成條厚切,如果燒得再燶邊小小就更好😄份量都幾大份,對得住佢既價錢!《即焗原隻鮑魚雞粒酥·陳年普洱茶 $88》Surprise地普洱茶好好飲😂鮑魚雞粒酥調味適中,屬於正常水平!《香酥蜂巢芋角 $72》炸得好香脆,食落唔油膩,充滿芋頭餡!《花膠鮑魚海參海味雞扎 $118》有別於平時食開啲雞扎,用料高貴!《鮑魚花膠竹笙海味灌湯餃 $138》必試灌湯餃!個湯底好好飲!《阿拉斯加蟹肉藍天使蝦

《酥炸釀鮮蟹蓋 $238》

《至尊蜜汁叉燒 $298》

《即焗原隻鮑魚雞粒酥·陳年普洱茶 $88》

《香酥蜂巢芋角 $72》
炸得好香脆,食落唔油膩,充滿芋頭餡!

《花膠鮑魚海參海味雞扎 $118》
有別於平時食開啲雞扎,用料高貴!

《鮑魚花膠竹笙海味灌湯餃 $138》
必試灌湯餃!個湯底好好飲!

《阿拉斯加蟹肉藍天使蝦菜苗餃 $82》
《油雞縱菌元貝藍天使蝦翠玉瓜餃 $82》
呢兩款餃冇咩特別,雖然個名聽落好似好勁咁,但係其實食唔出藍天使蝦同平時個啲既分別😂

《明閣流沙包 $62》
正常水平,不過不失!

《蛋白杏仁茶 $48》
杏仁味道唔會特別出,唔會太甜,唔錯!

《原盅燉官燕(薑汁) $398》
官燕仲可以揀椰汁,杏汁,紅棗,冰花或者花旗參,今次試咗薑汁味道都唔錯,唔會太甜,官燕嘅份量幾多,真係比足一大碗,好適合養生😎

明閣 (香港康得思酒店)
旺角上海街555號香港康得思酒店6樓

推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 酥炸釀鮮蟹蓋
  • 至尊蜜汁叉燒
  • 蛋白杏仁茶
疫情初第一次Staycation就是康得思酒店,當時套票已包大堂自助早餐,覺得質素不錯。這次約朋友來午飯聚會,無意之下選了明閣。看酒店電梯指示才知道,原來是米芝蓮中菜廳,心情有點興奮地試探這家是否名符其實吧!門面裝潢有氣派,是中國高級古玩風格。室內座位稀疏,給予一種寧靜舒適,寬敞感覺。食物方面 - 濃湯花膠雞絲羹︰已被燉成奶色,花膠滲透雞湯變得濃稠,湯料豐富。花膠絲品質說不上高級,雞肉質嫩滑,夾雜少許翅絲,是香港最傳統高級飲宴羹湯的級數。荷葉雲腿蒸雞︰不。得。了!是必點菜色。雞肉半隻就算不同部位都很嫩滑,豉油醬汁偏咸,是下飯小菜。每塊雞肉夾雜金華火腿片及鮮冬菇,增加層次感也能平衡濃味。我們三人點了6道菜,其他4道都沒拍照,就簡單介紹一下食材及味道吧!養生三色餃︰牛肝菌榆耳菠菜餃、杞子鮮蝦蟹肉甘筍餃、帶子羊肚菌紅菜頭餃先上桌三種艷麗色彩已經吸睛,配以不同餡料可以各自選擇喜歡配料。我吃的是牛肝菌榆耳菠菜餃,菠菜份量偏少,主要是牛肝菌的濃郁帶出內餡香味。用鮮綠色菠菜水晶皮配吃,咸度適中。唯一可惜是皮及餡太多油了,有點膩感。魚湯淮山雲耳浸時蔬︰菜心嫩滑,跟新鮮淮山片及雲耳都超爽口,奶白色鮮魚湯

食物方面 - 濃湯花膠雞絲羹︰

已被燉成奶色,花膠滲透雞湯變得濃稠,湯料豐富。
濃湯花膠雞絲羹 (每位)
荷葉雲腿蒸雞︰
每塊雞肉夾雜金華火腿片及鮮冬菇,增加層次感也能平衡濃味。
荷葉雲腿蒸雞(半隻)

魚湯淮山雲耳浸時蔬︰
菜心嫩滑,跟新鮮淮山片及雲耳都超爽口,奶白色鮮魚湯煲煮清爽毫不油膩。一般中菜館或酒樓會吃到的油浸蔬菜,差太遠。

榆耳上素羊肚菌白靈菇豆腐煲︰
經炸過的豆腐也很滑溜,外皮吸入濃郁醬汁。味道少有偏咸,比較適合配以飯麵。

鮑魚花膠竹笙海味灌湯餃︰
沒味精的香濃湯底,滑溜薄皮包著豐富餡料。味道雖不驚艷,但食材質素高,令人滿足。

最後 - 服務方面︰
在門口接待員人手足夠,不會讓客人久等入座,第一印象已經很好。
由下單、上菜、進餐到中途收拾餐具的各個步驟,各個崗位的員工都配合很好。不單是經理主動幫我們加茶水,就連收拾餐具那些崗位的員工都超有禮貌。每一次收拾員工伯伯都跟我說一句多謝,這聲小舉動,會讓食客有種輕喜悅。
米芝蓮餐館價錢也有性價比之分。明閣無論食材質素、味道、環境甚至服務態度,明顯就是高級類別。如果家庭聚會,不妨間中來豪華一次吧!
2022-09-26
濃湯花膠雞絲羹 (每位)
荷葉雲腿蒸雞(半隻)
  • 花膠雞絲羹 (每位)
  • 荷葉雲腿蒸雞
  • 花膠雞絲羹
2022-09-18 787 瀏覽
平日放假同屋企人嚟聚餐,想揀一達環境比較優雅少少嘅地方用餐。位於酒店內嘅餐廳,環境大多數都唔會有咩問題嘅。之前同客食過呢度嘅商務套餐覺得唔錯,所以相比屋企人試下。成個套餐唔算太多道菜,但係味道就非常之好,亦唔會有過多或者太少嘅感覺,分量控制得非常之唔錯!個人十分之喜歡1)頭盤 2)炒飯,同埋 3)甜品。我知道呢度都有得飲茶所以下次都想試下,整體嚟講如果唔介意洗多少少錢我覺得呢度同屋企人或者同客人食都唔失禮!
個人十分之喜歡1)頭盤 2)炒飯,同埋 3)甜品

2022-09-07
2022-09-17 707 瀏覽
由於小妹有幸跟男友先生去試試米芝蓮名菜,所以好想藉呢篇食評留個紀念,順便作為感謝男友先生訂座、安排一切的一份小禮物~每道菜都有誠摯既食評,請睇相片!而酒店環境相當舒適,能有機會靜靜享用一頓晚飯,如果讀者們都想有個好地方兩人嘆下美食同埋傾下心事,呢間會係相當唔錯既選擇<3
2022-08-31
十勝紅豆桂花糕·啤梨鳳梨酥
原隻吉品乾鮑扣花膠柚皮 (28頭)
龍蝦三重奏(桂花酒釀凍龍蝦 ‧ 魚子煙燻龍蝦 ‧ 金沙脆香龍蝦)
翠塘藍天使蝦羹
黑椒 M9 和牛龍蝦鉗
家鄉釀竹笙扒時蔬
中秋追月夜去左明閣,請daddy mammy食好啲*當歸燒大鱔*呢道菜有驚喜😍大鱔既底燒到脆卜卜,鱔肉保持嫩滑,火候控制要相當好先做到,鱔肉去晒骨啖啖肉,食落有點點當歸味,唔會太濃,加埋酸酸甜甜既醬汁好開胃,配以蕎頭絲醒胃同refresh口氣。*即燒化皮乳豬*皮同乳豬肉分開擺盤,下面鋪肉,上面鋪豬皮,豬皮燒得又脆又鬆化,入口即化,口感係似逐少逐少脆開咁,好好食😋*秘製鹽香雞(半隻)*雞肉味香濃,係粉嶺平原雞,肉質結實而嫩滑,配薑蔥蓉、鹽焗汁任君選擇。*榆耳上素羊肚菌白靈菇豆腐煲*清清地幾好味,醬汁並唔油膩亦唔會過咸,調味剛好,整體質素高過出面,略嫌少少唔夠鑊氣。*窩燒蔥香鵝肝M9和牛炒飯*炒飯同樣高質,米、肝、牛粒粒分明,料又足,每一勺飯都有鵝肝同和牛,炒得好有鍋氣,炒完飯放落砂窩再燒,窩底有少少飯焦,好有嚼口,戒緊澱粉既我都不自覺地勺多幾匙食🤫如果想再惹味啲,可以撈xo醬食,本身餐廳都比左麵豉醬同xo醬,仲有甜脆核桃,都好好味!我地叫左三樣甜品: 桃膠燉鮮奶、杏仁茶、楊枝甘露,價錢同出面糖水舖差不多,但質素遠高於出面水平,真係好足料味道夠!桃膠燉鮮奶鮮奶香濃又夠滑,甜度剛好,又養顏😍
中秋追月夜
去左明閣,請daddy mammy食好啲

*當歸燒大鱔*
呢道菜有驚喜😍

*即燒化皮乳豬*
即燒化皮乳豬

*秘製鹽香雞(半隻)*
秘製鹽香雞(半隻)

*榆耳上素羊肚菌白靈菇豆腐煲*
榆耳上素羊肚菌白靈菇豆腐煲

*窩燒蔥香鵝肝M9和牛炒飯*
窩燒蔥香鵝肝M9和牛炒飯

桃膠燉鮮奶鮮奶香濃又夠滑,甜度剛好,又養顏😍
杏仁茶沖調比例剛剛好,我自己本身對杏仁茶一般,太怕杏仁濃烈既味道,呢杯既比例係令我想飲落去,仲配左塊曲奇,好鬆脆,配菜都唔馬虎🤤
楊枝甘露係我食過最好食,糖水底超級足料,好香芒果味,芒果粒都好甜,粒粒西米、柚子粒,仲有件芒果糯米糍,煙煙韌韌皮薄餡靚,真心大推!😋

總結
作為米芝蓮餐廳,佢既菜保持到水準,質素對得住價錢,今餐飯食得好滿足,爸爸媽媽都話好食。餐廳環境又好,每張枱之間都有一定距離,坐得舒服,食得又放心👍🏼

即燒化皮乳豬
秘製鹽香雞(半隻)
榆耳上素羊肚菌白靈菇豆腐煲
窩燒蔥香鵝肝M9和牛炒飯
2022-09-04 909 瀏覽
𝕎𝕚𝕟𝕖 𝕡𝕒𝕚𝕣𝕚𝕟𝕘 常常聽𝕋𝕖𝕒 𝕡𝕒𝕚𝕣𝕚𝕟𝕘 還是第一次參與《盞盞紅》 茗茶午宴<𝑮𝑶 𝑨𝑳𝑳 𝑩𝑳𝑨𝑪𝑲> 𝑻𝑬𝑨 𝑷𝑨𝑰𝑹𝑰𝑵𝑮 𝑩𝑹𝑼𝑵𝑪𝑯雲南500年古樹紅茶2021春茶冷泡菜式精緻 食材上乘 環境幽雅每一道菜色與茶粉配合得天衣無縫明閣兩小碟🥢鹵水豆腐鵝片•玫瑰醉蝦餃🥂🌹ᴅᴏᴍᴀɪɴᴇ ʟᴀᴜʀᴇɴᴛ ʙᴀɴɴᴡᴀʀᴛʜ, ʟᴀ ᴠɪᴇ ᴇɴ, ʀᴏsé沒有想到ROSÉ 聞起來花香滿滿 喝起來帶點dry鎮江醋香鱈魚粒•至尊蜜汁叉燒台灣腐乳鹹蛋黃蝦球🍵雲南1500年古樹單株紅茶 2020 茶皇煙燻脆皮平原雞🍵福建武夷山小種功夫紅茶 2016 金不換本地南瓜鮮菌炒M9和牛粒大澳海味魚湯浸白玉鮑汁鮮蝦荷葉飯薑汁桃膠燉北海道鮮奶•柑桔陳皮豆沙酥🍵安徽补門貢品紅茶 2007
𝕎𝕚𝕟𝕖 𝕡𝕒𝕚𝕣𝕚𝕟𝕘 常常聽

薑汁桃膠燉北海道鮮奶•柑桔陳皮豆沙酥
🍵安徽补門貢品紅茶 2007
薑汁桃膠燉北海道鮮奶•柑桔陳皮豆沙酥
2022-08-25 942 瀏覽
服務:成間餐廳得1/3人都冇,都可以野食未食完就上下一道菜,未食完道菜就趕住收野食,趕住去死咁。唯一好處係,冇乜人,環境寧靜。服務上平差仲要食物都好一般, 特別係黑椒和牛龍蝦鉗。黑椒和牛龍蝦鉗 = 大快活黑椒汁漢堡排蝦肉Donki 20蚊一塊既和牛漢堡都完勝呢個牛, 個黑椒汁好重口味,好似同人講呢個牛係唔食得人,完全曬左個龍蝦鉗,分開三樣黎食都冇咁嬲。成餐飯最好食係個唔洗整既甜品(鳳梨酥)就連要整既紅豆桂花糕都有雀巢雪條既味其他唔洗講咁多,自己諗。
服務:

服務上平差仲要食物都好一般, 特別係黑椒和牛龍蝦鉗。

黑椒和牛龍蝦鉗 = 大快活黑椒汁漢堡排蝦肉

成餐飯最好食係個唔洗整既甜品(鳳梨酥)
就連要整既紅豆桂花糕都有雀巢雪條既味
其他唔洗講咁多,自己諗。
黑椒和牛龍蝦鉗
黑椒和牛龍蝦鉗
紅豆桂花糕
啤梨鳳梨酥
啤梨鳳梨酥
2022-08-06 1252 瀏覽
同朋友想揾1間米芝蓮餐廳聚一下,明閣果然是不錯選擇。聽聞他們的叉烧出名,一於就试一下,味道唔錯,份量都唔少,還有少許燶邊,不過肉質就梅左小許。另外點心都唔錯,全部都夠熱。下次找多些人飲茶,试一下其他部分
同朋友想揾1間米芝蓮餐廳聚一下,明閣果然是不錯選擇。
同事farewell 飯,決定豪一次黎到位於康得思酒店六樓米芝蓮食府-「明閣」。久仰大名良久,終於大快朵頤。餐廳🍴面積不大,圓枱數目不多,當日因為吾想同人坐得太貼,主動要求坐窗邊位,俯瞰旺角街市,看著夕陽西下🌇。早已有心水想食極尚乾鮑龍皇宴套餐,對於選擇困難症嘅人黎講真心不錯👍🏽,有曬前菜頭盤甜品。想食記得提早致電餐廳預訂🈯️。普洱跟其他分店一樣,會用上蠟燭🕯️助熱,提供餐前小食,脆身蜜糖琥珀合桃。龍蝦三重宴:桂花酒釀凍龍蝦:呈上時桂花酒香撲鼻,大量桂花乾碎浸透著,凍龍蝦用上蟹鉗位置,一絲絲龍蝦肉帶有桂花清新酒香,好特別。魚子煙燻龍蝦:龍蝦經過煙燻,木香味好濃,配上脆身卜卜魚子,鮮味再提升!金沙脆香龍蝦:龍蝦肉好扎實,竟然已用上胡椒醃製調味再去蘸上咸蛋黃去炸,香脆得黎,好有咸蛋黃香,仲有流心蛋黃醬可以蘸上。翠塘藍天使蝦羹:好大膽用上菠菜做湯底色調,加入一絲絲蝦肉同滑捋捋蛋白,整個湯頭色香味俱全,不會過咸的湯羹,飲落似飲緊帶子蟹皇羹。藍天使蝦不用多說是頂級食材,口感清甜,肉質結實。☺️黑椒M9和牛龍蝦鉗: 黑椒調味得好重手,有點過火,和牛肉質好鮮嫩多汁,唯比黑椒汁蓋住其牛味,龍蝦鉗好扎實,整體

龍蝦三重宴:

黑椒M9和牛龍蝦鉗: 黑椒調味得好重手,有點過火,和牛肉質好鮮嫩多汁,唯比黑椒汁蓋住其牛味,龍蝦鉗好扎實,整體一般。幸好有兩粒菜膽中和重口味。

原隻吉品乾鮑扣花膠柚皮:柚皮是一道好考功夫的菜,要經過無限次洗淨先可以使其入味不帶苦澀。柚皮吸收鮑魚汁精華,好軟糯!花膠高質食落黏口,骨膠原滿滿。重點吉品鮑魚好濃厚味道,彈性咬口,回味無窮。

家鄉釀竹笙扒時蔬:竹笙入面釀滿了豬同蝦肉混合物,好彈牙,大量菠菜做底部,用上高湯煮菜,清一清口腔不錯。

濃雞湯海味片兒麵:有得玩有得食既一道菜,一碗充滿雞絲、魷魚🦑、搖柱、蝦干、香菇海味,用「鮮」黎形容最好不過,片兒麵用上豬油炸至香脆,可適量淋上濃雞湯,變成豪華版麵條。

十勝紅豆🫘桂花糕+啤梨鳳梨酥:桂花味突出,紅豆清甜,夠曬凍同彈,不錯。 鳳梨酥造成啤梨造型,好可愛,而且夠曬熱辣辣,內餡鳳梨餡不會太甜, 恰到好處。

總結:
用餐環境舒適 店員恩勤有禮