明閣 (香港康得思酒店)

Ming Court (Cordis Hong Kong)
餐廳: 明閣 (香港康得思酒店)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
隔咗一年之後再訪Cordis入面嘅明閣😆感覺上食物質素依然維持到👍🏻而且今次安排到獨立房間,所以整體體驗唔錯😇🌟花膠螺頭蜜瓜爵士湯滿滿都好足料,有花膠、蜜瓜、同雞腳,淡淡都超級濃,而且落咗蜜瓜感覺好清新🌱🌟至尊蜜汁叉燒一上枱就覺得個色澤唔錯👍🏻叉燒好腍,半肥瘦,唔算好膿🌟酥炸釀鮮蟹蓋🦀已經係第二次食,但係依然覺得好impressive😍雖然今年冇咗個蟹形既碟作為擺盤,但味道依然出色,外表炸到金黃,而且淡淡蟹肉,加埋少少洋蔥,口感好creamy必食‼️🌟芙蓉蟹皇蟹肉燴伊麵成個面都鋪滿左蟹肉羹,唔算好濃味但伊麵好掛汁,驚太飽又想有啲粉麵落肚就啱晒啦😆🌟流沙紫薯酥等得有啲耐,但十分推介😆但小心超級熱‼️炸到脆卜卜而且入面既紫薯醬呈流心同埋質地好綿😍🌟楊枝甘露有西米粒芒果粒🥭一啲都唔酸😛反而塊餅出奇地鬆化好食😆👍🏻

🌟花膠螺頭蜜瓜爵士湯

🌟至尊蜜汁叉燒
一上枱就覺得個色澤唔錯👍🏻叉燒好腍,半肥瘦,唔算好膿

🌟酥炸釀鮮蟹蓋

楊枝甘露
流沙紫薯酥
楊枝甘露
2023-04-29 989 瀏覽
朝早兩個人去飲茶,隔離枱講嘢十分大聲,仲要keep住用電話speaker好大聲咁聽voice message🙄🙄無辦法唯有要求轉枱,服務員都好貼心咁幫我哋轉去第二個位置👍🏻👍🏻另外,服務員都好貼心咁話俾我哋聽4件嘅點心可以轉兩件,咁我哋就可以試多啲唔同嘅點心🩷帶子餃,燒賣,灌湯餃都好好食。香茜牛肉腸粉簡直一流!皮好薄,牛肉冇溝到豬肉但都彈牙!宜家好多地方嘅牛腸古靈精怪,咩和牛腸、窄菜牛肉腸…..其實只需要用心做最簡單傳統嘅牛腸就夠啦⋯⋯最後叫左紅豆沙,陳皮味剛剛好,唔會搶左紅豆味,紅豆粒粒起沙

2023-04-29
2023-04-15 806 瀏覽
訂位之前知道佢係Under一間酒店集團,雖則唔係top-tier嗰啲,但收得酒店中菜廳嘅價錢,就試吓啦。食完之後我要承認我低估咗OpenRice上關於佢哋服務嘅批評,佢哋嘅服務真係超差!!!超差!!!主要服務人員有四個人:一個類似高級少少嘅阿叔、一個金髮阿叔、一個後生仔、一個主要上菜同收碟嘅阿姐金髮阿叔可能平時做開茶記,點菜嗰陣表現唔耐煩,好似佢想幾時過嚟落單就幾時咁,同埋成枱八九個人,佢只係識得畀一份餐牌,仲要甜品餐牌係收埋咗,要問先有,酒店經營??類似高級少少嘅阿叔最有問題,埋單叫我簽名嗰陣竟然用隻手指指一指張單再hea爆講句「簽名」,畀番張卡我嗰陣冇講「多謝哂」,呢個集團可唔可以請番啲有high end工作經驗嘅人?或者佢只係求其喺街邊執番嚟做替工?後生仔態度幾好,影相仲好識do影多幾張,有耐性阿姐喺食甜品收碟前唔問一吓人就收,但又要收剩咗一set,叫佢加啲熱茶,佢就真係只加熱茶,唔識加埋熱水,其實壺茶側邊就係壺水😅一般酒樓嘅阿姐都識一次過加埋啦食物方面,叉燒、炸子雞、龍躉、香芋燉蛋白都唔錯嘅,其他就好普通,普通到食完都唔會記得,真心未去到米芝蓮一星咁驚艷,如果畀得呢個酒店價錢食

後生仔態度幾好,影相仲好識do影多幾張,有耐性

食物方面,叉燒、炸子雞、龍躉、香芋燉蛋白都唔錯嘅,其他就好普通,普通到食完都唔會記得,真心未去到米芝蓮一星咁驚艷,如果畀得呢個酒店價錢食中菜,我唔會推介呢間嘢,仲有好多好多好多更好味嘅選擇,某啲locate喺酒店裡面嘅中菜廳絕對好過呢間嘢(both食物質素同埋服務方面)

總結:畀得呢個價錢都會係有啲啲要求嘅人,所以喺度食完餐飯,只記得佢哋啲態度好差,而唔太記得佢哋啲食物,不是一個好經歷,證明佢地有極大改善空間
2023-04-08 1182 瀏覽
今次食中菜,嚟到旺角嘅明閣,係米芝蓮一星食府,一於試吓佢嘅摘星名菜🤩 明閣八小碟豬手滷得好腍,鴨舌有淡淡嘅wasabi味,海蜇爽口唔腥;其他小碟都唔錯。藍天使蝦黑椒粉絲煲🦐粉絲索晒蝦嘅鮮味,好乾爽入味!蝦肉實淨彈牙。黑椒辣辣哋,令成個粉絲煲更惹味。遠年陳皮煎雞🐓明閣精選美饌😋即叫即煎,雞皮十分脆口。醬汁好香陳皮味,煎雞蘸上陳皮汁,甘香醇厚。 西班牙黑毛豬東坡肉🐖🌟米芝蓮一星菜式!東坡肉入口即溶,肥而不膩。醬汁醋同糖嘅比例啱啱好,酸酸甜甜。東坡肉切落去嘅時候係啜刀㗎!可見個膠質係幾咁重!🤤 啫啫蝦乾蝦膏芥蘭煲🥬蝦乾同蝦膏勁香,芥蘭青脆嫩綠,清甜唔澀口。兩面黃炒麵魚肉嫩滑,洋蔥甜脆。炒麵香口,夠乾身。中間嘅麵條吸收芡汁,口感豐富👍🏻

藍天使蝦黑椒粉絲煲🦐
藍天使蝦黑椒粉絲煲

遠年陳皮煎雞🐓
遠年陳皮煎雞

西班牙黑毛豬東坡肉🐖
西班牙黑毛豬東坡肉

啫啫蝦乾蝦膏芥蘭煲🥬
蝦乾同蝦膏勁香,芥蘭青脆嫩綠,清甜唔澀口。
啫啫蝦乾蝦膏芥蘭煲

2023-04-05
藍天使蝦黑椒粉絲煲
遠年陳皮煎雞
西班牙黑毛豬東坡肉
啫啫蝦乾蝦膏芥蘭煲
兩面黃炒麵
位於旺角米芝蓮粵菜食府。價錢同食物嘅味道好似唔成正比🤔只是正常的中菜廳茶芥嘅琥珀合桃好食🥹🦆芥末鴨舌伴醋香小木耳 $168鴨舌已經去咗骨🫶🏻不過唔係好食到wasabi 味🤔醋香小木耳有好溫和嘅酸味,不錯🦀酥炸釀鮮蟹蓋 $268蟹蓋每啖都食到鮮甜蟹肉,蟹肉餡用咗忌廉同洋蔥做調味,再加埋外層薄嘅麵包糠,口感有層次。美中不足嘅係個蟹蓋好細🤔🥬金耳榆耳扒菠菜苗 $248金耳、榆耳係菌類植物,木耳銀耳嘅朋友。聽講對身體唔錯🤔今次係我第一次食金耳同榆耳,不是我喜歡的味道。菠菜苗口感幼嫩🍜芙蓉蟹皇蟹肉燴伊麵 $328清淡嘅燴伊麵,蟹黃蟹肉唔係好食到佢哋嘅味道🤔扮芙蓉嘅蛋白味比蟹味多🥚

茶芥嘅琥珀合桃好食🥹

🦆芥末鴨舌伴醋香小木耳 $168
芥末鴨舌伴醋香小木耳

🦀酥炸釀鮮蟹蓋 $268

🥬金耳榆耳扒菠菜苗 $248
金耳榆耳扒菠菜苗

🍜芙蓉蟹皇蟹肉燴伊麵 $328
2023-02-09 994 瀏覽
一年一度春茗,又剛剛疫情放寛,總想找一些好酒家慰勞所有員工,故特意找了名閣的珍饈優惠套餐,每位$888。明閣的下午行政套餐,我之前已試過,亦讚不絕口,不過今晚的盛宴,卻令我畢生難忘。由第一道開始,每道菜都有驚喜,用儘心思,不愧為米芝蓮食府,令每位員工都留下深刻印象。員工態度友善,亦感激名閣安排,讓我們有一個尊貴VIP房,空間寬敞,還有客廳,內設洗手間,讓我們不受外間騷擾,好適合有小朋友或行政開會之用。我們在座的都非常滿意,有機會一定會再來一試!第一道菜是有煙噴出的魚子醬蟶子,讓大家目瞪口呆!松茸焞椰皇,超清甜芝士龍蝦,超鮮味,如可以再大隻些會更好!🤣花膠鮑魚入口即溶黑松露珍菌A5 和牛,超讚,如和牛七成熟會更好。海味魚湯超鮮甜, 蘿蔔好甜,好想飲多碗雖然大家都有些飽,但這個蒸蝦竹筒飯一定要試!桃膠燉雪梨,完美的句號!這是包房的另一邊,足以放多一圍,左邊就係洗手間,超方便!

我們在座的都非常滿意,有機會一定會再來一試!

第一道菜是有煙噴出的魚子醬蟶子,讓大家目瞪口呆!

松茸焞椰皇,超清甜

芝士龍蝦,超鮮味,如可以再大隻些會更好!🤣

花膠鮑魚入口即溶

黑松露珍菌A5 和牛,超讚,如和牛七成熟會更好。

海味魚湯超鮮甜, 蘿蔔好甜,好想飲多碗

雖然大家都有些飽,但這個蒸蝦竹筒飯一定要試!

桃膠燉雪梨,完美的句號!

這是包房的另一邊,足以放多一圍,左邊就係洗手間,超方便!
2023-02-05
用餐優惠
優惠券
2023-02-08 915 瀏覽
試過了龍景軒之後,開始對星級中菜有興趣,明閣雖然味道上沒有大驚喜,但食材的高級及精緻的擺設,算是跟星級相符,物有所值。至尊蜜汁叉燒- 肉質鬆軟,肥瘦適中,夠燶夠香口,非常好食。筍尖藍天使蝦餃- 中間的餃很別緻,蝦肉滿滿又彈牙,皮夠薄。原隻鮑魚雞粒酥- 鮑魚好口感及有甜味,下面的酥撻更是香口。可惜我不懂欣賞付送的陳年普洱。韭黃藍天使蝦腸粉- 大大隻又爽口的蝦,腸粉皮很薄又不會一夾即散,是頂級的質素。香煎藍天使蝦墨魚餅- 口感一般,沒有驚喜。明閣炸子雞- 雞皮處理得很香脆,肉質及味道都不錯。茗茶- 味道記不起了,茶具精緻。
試過了龍景軒之後,開始對星級
相符,物有所值。
至尊蜜汁叉燒
- 肉質鬆軟,肥瘦適中,夠燶夠香口,非常好食

筍尖藍天使蝦餃
- 中間的餃很別緻,蝦肉滿滿又彈牙,皮夠薄。

韭黃藍天使蝦腸粉

香煎藍天使蝦墨魚餅- 口感一般,沒有驚喜。
香煎藍天使蝦墨魚餅

明閣炸子雞
- 雞皮處理得很香脆,肉質及味道都不錯。
明閣炸子雞

茗茶- 味道記不起了,茶具精緻

茗茶
2023-01-26 747 瀏覽
不是第一來但係第一次來試他們的點心。是貴的,但物有所值,尤其出面普通點心地方都不是太平。蝦餃大粒爽口:叉燒包不太肥、味道不太甜,我鍾意!雞扎好名貴,有鮑魚、花膠和海參:平時飲茶,係越飲越濃,要加滾水去冲淡,但又會變得無味。 今次不例外。待應幫我斟茶,我話不需要。因為已經好濃,但我又費事講咁多嘢。佢望咗我半杯墨汁茶一眼,然後攞走個茶壺。回來時話「呢壺淡啲」。我試咗,仲有茶味的。好醒目和貼心的服務!令我好難忘!
不是第一來但係第一次來試他們的點心。

是貴的,但物有所值,尤其出面普通點心地方都不是太平。

蝦餃大粒爽口:
蝦餃

叉燒包不太肥、味道不太甜,我鍾意!
叉燒包

雞扎好名貴,有鮑魚、花膠和海參:
雞扎

1905 瀏覽
2023-01-25
蝦餃
叉燒包
雞扎
2023-01-17 722 瀏覽
停左外食三年幾,社會面放開,自己都全面放開。多年會員,第一次覺得,個套餐係好食而抵食。見周圍都係食e個餐,好受歡迎呢!服務正面,環境良好,食物精美可口。希望保持,e家飲食界競爭太激烈。
2023-01-14 581 瀏覽
掛名米之蓮一星食物無驚喜服務仲驚人點心未上晒就經已收你餐具唔會主動加茶水唔係自己check客人有無上某樣點心而係反問客人有無上到個蒸籠仲有個包都問我要唔要係咪真係趕到咁緊要要人交枱?!吉枱唔少 都下下要做到趕客走咁價錢反映唔到服務真係谷鬼氣第一次亦係最後一次去
掛名米之蓮一星
食物無驚喜
服務仲驚人
點心未上晒就經已收你餐具
唔會主動加茶水
唔係自己check客人有無上某樣點心而係反問客人有無上到
個蒸籠仲有個包都問我要唔要
係咪真係趕到咁緊要要人交枱?!
吉枱唔少 都下下要做到趕客走咁
價錢反映唔到服務
真係谷鬼氣
第一次亦係最後一次去
2023-01-08 772 瀏覽
其實我都幾鍾意食中菜😚呢晚食左旺角康得思酒店6樓的米芝蓮一星粵菜食府明閣。Openrice book枱周不時都有優惠套餐,今次就食左今季既海皇珍饈冬宴,一共有八道菜,優惠價每位$888。冷盤係蟶子,有淡淡酒和,肉質爽口彈牙😋 原個椰皇燉湯好清甜keep到好熱,相當滋補☺️ 酥炸芝士龍蝦🦞好好食🥹炸得好香脆,龍蝦肉勁爽口,芝士汁都調得好好!南非鮑魚好入味,鮮甜厚肉有嚼頭☺️估唔到竹籠海蝦蒸飯都幾好食,啲飯都好香,乾身一粒粒,配埋海蝦既蒜蓉,成兜飯俾我食晒😚最後食埋燉雪梨,好滋潤🥰🔸魚子醬酒釀蘇格蘭蟶子🔸原個椰皇菜膽天白菇竹笙清燉松茸🥥🔸酥炸芝士龍蝦🦞🔸蠔皇扣原隻南非鮑魚拼堂弄花膠🔸黑松露珍菌A5和牛🐮🔸大澳海味魚湯浸本地蘿蔔🍲🔸竹籠海蝦蒸飯配古早醬油🦐🔸葛仙米桃膠燉原個雪梨🍐

🔸魚子醬酒釀蘇格蘭蟶子

🔸大澳海味魚湯浸本地蘿蔔🍲

🔸竹籠海蝦蒸飯配古早醬油🦐

🔸葛仙米桃膠燉原個雪梨🍐
2023-01-06 685 瀏覽
朋友有信用卡coupon,約我去試吓高級食府,俾高級價錢😂食肆地方寬敞,最特別係餐椅有一塊板伸出嚟可放手袋賣相普通,可能用靚豬肉,所以唔落太多醃料。味道偏淡,燶嘅地方唔夠香,勝在豬肉好腍,肉質鮮嫩第一次食咁嘅款式牛肉球😅。牛肉有口感但唔係死實實。如果上湯熱啲,點心的味道就會提升。蝦餃大隻,蝦肉份量足,但皮較厚,食唔到有筍。燒賣整體較蝦餃好,餡料配彈牙蝦肉,有口感呢個點心,唔係食灌湯餃,而係飲佢嘅熱辣辣鮑魚花膠海鮮湯,味道濃郁。灌湯餃就一般,皮薄,饀料切到細細粒,易入口。外脆內軟,比一般咸水角皮薄,幾好食!炒得入味,但XO醬唔夠,要自己加枱上面的XO醬調味。香脆好食,蝦肉都係彈牙。可能開始飽,沒有想食第二件的感覺!傳說中的蛋散都係不外如是,唔係特別鬆化,芝麻同糖漿亦唔夠。
朋友有信用卡coupon,約我去試吓高級食府,俾高級價錢😂
食肆地方寬敞,最特別係餐椅有一塊板伸出嚟可放手袋

上湯浸牛肉球

筍尖鮮蝦餃

鮮蝦燒賣

蝦餃大隻,蝦肉份量足,但皮較厚,食唔到有筍。
燒賣整體較蝦餃好,餡料配彈牙蝦肉,有口感

鮑魚花膠海味灌湯餃

。灌湯餃就一般,皮薄,饀料切到細細粒,易入口。
黑毛豬鹹水角

外脆內軟,比一般咸水角皮薄,幾好食!

炒得入味,但XO醬唔夠,要自己加枱上面的XO醬調味。
牛油果藍天使蝦春卷

香脆好食,蝦肉都係彈牙。可能開始飽,沒有想食第二件的感覺!
麻香蛋散

傳說中的蛋散都係不外如是,唔係特別鬆化,芝麻同糖漿亦唔夠。
上湯浸牛肉球
筍尖鮮蝦餃
鮮蝦燒賣
鮑魚花膠海味灌湯餃
黑毛豬鹹水角
牛油果藍天使蝦春卷
2023-01-02 491 瀏覽
妖你老未唔明點解呢間野會有星環境又嘈同酒樓冇分別服務又差問個侍應上緊咩菜都答唔到上菜又慢真係可以留返清明先再上唔知點解會有人比好評呢間野唔值得有好評呢間垃圾完全唔值得有星唔值呢個價錢
妖你老未唔明點解呢間野會有星
呢間野唔值得有好評
呢間垃圾完全唔值得有星
唔值呢個價錢
2022-12-31 671 瀏覽
作為米之蓮中菜館餐廳之一的「明閣」果然名不虛傳,是晚盛宴就選址康得思酒店內的明閣,菜式由入廚經驗幾十年的主廚主理,食物質素絕對有保證。🦀【酥炸釀鮮蟹蓋Stuffed crab shell, fresh crab meat, breaded, deep fried $238】招牌菜之一的酥炸釀蟹蓋基本是每枱「必點」,品嚐過不同酒店/中菜廳的釀蟹蓋,我認為此品也是水準之上;香酥不膩的麵包糠外層包裹著一梳梳、用料十足的蟹肉,配上剛剛好的忌廉醬汁及香口的炒洋蔥,簡單滋味卻又突出食材。👅Restaurant:明閣 (香港康得思酒店)📍Location:旺角上海街555號香港康得思酒店6樓

酥炸釀鮮蟹蓋
👅Restaurant:明閣 (香港康得思酒店)
📍Location:旺角上海街555號香港康得思酒店6樓
2022-12-30 470 瀏覽
簡單評論下,反正冇下次1. 食物質素:6/10 用料新鮮既,但味道平凡。剛發現米芝蓮係2018前的,唔怪得佢2. 環境裝修:4/10 裝修舊,同客就錯晒3. 服務質素:2/10 同我去左海港,美心差唔多。未叫埋單就攞單黎,高級餐廳玩到好似茶仔咁?4. 價錢:1/10 高級食府唔應該用性價比去計,但咁既質素,飲茶$400 per head,我覺得全個體驗$200就差唔多,所以唯有用性價比黎,所以bad list得😊
簡單評論下,反正冇下次
2. 環境裝修:4/10 裝修舊,同客就錯晒
2022-12-30