2018-02-09 287 瀏覽
見到飲食男女介紹,作為抹茶控的我當然要來試試!點左一份葛餅,一半抹茶味一半豆味,配上黑糖汁同埋煉奶。抹茶味既葛餅點黑糖汁超級好味!口感都超in un!反而豆味葛餅麻麻地。另外點左麥提莎糯米慈,感覺普通,IG買既仲好味~
見到飲食男女介紹,作為抹茶控的我當然要來試試!
另外點左麥提莎糯米慈,感覺普通,IG買既仲好味~
2018-02-08 318 瀏覽
星期日下奏去, 同朋友共4人, 剛好有食客用膳完畢, 我們便順勢入座入座時聽到店員同想買外賣的食客講賣晒, 好怕我地都無得食幸好重有葛餅同麥糍, 於是就各點了一份及4杯飲品, 但好多飲品都無, 我們點了3杯咖啡同1杯玫瑰茶, 玫瑰茶好好喝葛餅原味加上黃豆粉好好味😋麥糍則抹茶味較佳, 好濃👍🏻番薯蛋卷個面燒過, 脆脆的最後我再三問店員重有無雞翼, 因為見佢黑板有寫同埋我真係想食d鹹野醫下肚😂😂點知佢最後真係整左4隻雞翼出黎, 呢個真係不得了, 勁好味勁juicy, 好有驚喜本來入黎食佢d甜點但係原來鹹食都好出色, 我會為左佢個雞翼再黎唯一係得一個waiter喺店面, 要同時處理堂食及外賣客似乎處理唔晒, 呢樣要注意但讚嘅係我地坐好耐都無催我地走, 係個消閒好地方👍🏻
入座時聽到店員同想買外賣的食客講賣晒, 好怕我地都無得食
葛餅原味加上黃豆粉好好味😋
麥糍則抹茶味較佳, 好濃👍🏻
番薯蛋卷個面燒過, 脆脆的

但讚嘅係我地坐好耐都無催我地走, 係個消閒好地方👍🏻
麥糍
葛餅
2018-02-04
下午茶
葛餅
今日千里迢迢黎到元朗,主要因為之前喺網上睇到好多介紹野食嘅post,今日特地入黎一試。其中一間就係旮旯喇(其實我連間鋪點讀都唔識)。店鋪細細間,位置不多,我哋本來想堂食,最後都係決定外賣。企咗向門口一段時間,已經睇得出餐廳入面既客人有好多都未落order,咁我志就繼續等啦,等等等……感覺上似被當透明,我唯有問一句“唔該我想問落單係咪喺哩度落?”,男店員先話稍後時間幫我哋落order。再等,直到有一位女店員出嚟先問我哋要咩,佢叫我哋留埋電話號碼,話整好就會call我哋,時間大約30分鐘。就係咁,我哋就向其他餐廳進發……等左一小時都未有電話,我哋就打去餐廳問,點知打左2次都無人聽,最後唯有親自去番間餐廳,點知原來已經pack好,但無人通知囉……唉,當下真係好無奈……雖然我唔可以話餐廳店員服務態度差,但感覺似係佢睇我唔到,間餐廳又唔係大,點解做嘢可以咁慢……?同埋,你可以主動講聲叫我等一等,總好過當我透明囉……講番嘢食啦,我哋叫咗抹茶蕨餅同埋紅豆抹茶卷蛋。首先係卷蛋,三十幾蚊黎講件cake都算大,表面係濃濃嘅抹茶粉,中間就係抹茶cream加紅豆,都有少少迫爆嘅感覺。食入口,抹茶味道香濃,不比
)。

講番嘢食啦,我哋叫咗抹茶蕨餅同埋紅豆抹茶卷蛋。

首先係卷蛋,三十幾蚊黎講件cake都算大,表面係濃濃嘅抹茶粉,中間就係抹茶cream加紅豆,都有少少迫爆嘅感覺。食入口,抹茶味道香濃,不比其他遜色,但質感方面有點奇怪。蛋糕身偏硬,無鬆軟嘅感覺,而d cream比較杰,好似加咗魚膠粉咁,無左creamy嘅感覺。
紅豆抹茶卷蛋

另一個就係蕨餅,仲有一包黑糖同 煉奶。我都未試過食蕨餅要加煉奶,試左一舊,嗯,甜味同奶味偏濃,同抹茶唔太match吧。蕨餅味道不錯,以哩個價錢黎講都係可接受的,唯獨係隻木叉仔,其實係完全叉唔起舊蕨餅囉……
抹茶蕨餅

總結而言,2款食物都算不錯,去開元朗嘅朋友都可以試,但就不值得特登入元朗食了,而且考慮到買嘅過程,嗯……我應該不會再幫襯了。

2018-02-02 346 瀏覽
今天已是第六次經過,終於有幸品嘗旮旯,就算冇乜位要坐近門口bar枱位都okay,那怕有點凍,lunch選擇多(得4個)一早已知,落單餐飲加$12轉熱咖啡,聽聞不錯,冇乜人手會慢我明白,上左個粟米湯(普通)之後,等左起碼15至20分鐘先再黎杯咖啡,一問之下係冇糖提供,奇怪原來可以咁樣,確實唔慣有點苦,又再等多20分鐘見仲未有得食,真係唔對路,lunch hour得一個鐘巳過左40分鐘,要追喇!應該係漏單,唉!我心諗應該會馬上整俾我,唯有到時食快d,大约8分鐘後,以為有喇,點知係整多杯茶送俾我飲住先,我真係呆一呆兼好嬲,又飲??我問究竟要幾耐,佢話仲要10分鐘,點等呀?我成個lunch只係用黎等你!不知所謂,冇心做快d閂門,懶巴閉lunch開1230,last order1400, 1430清場兼唔可以外賣!p.s. 你杯咖啡飲McCafe好過!食物質素極普通,服務係劣評!個個客要就你,你真係值??
2018-01-23 859 瀏覽
之前見到ig食評知道係深水埗好受歡迎既食店,諗住滿懷歡喜同媽媽去試下!首先等餐已經等左好耐,但明白可能製作需時,如果係好好食既,我都可以接受!嗌左個冬陰公蜆肉意粉餐,其實賣相不錯!但⋯點知好鹹😭😭其實本人可以食得鹹,平時都食得好重口味,但呢盤意粉係死鹹,真係鹹到食唔出冬陰公味⋯😭😭好失望😭😭至於個湯就普通可以接受,最好食係個甜品同杯咖啡😖😖最後收銀既男仔問我覺得食物如何,我忍唔住講冬陰公蜆肉意粉好鹹,但佢就話呢個都係偏鹹⋯唉可能佢無試過味,試過佢就會明白我感受😩😩希望佢真係會反映下⋯可能佢地其他食物係ok,可能係廚師一時失手⋯但呢一刻勸大家千萬唔好嗌冬陰公蜆肉意粉。利申:唔係特地想詆毀呢間食店,但真係唔想大家中伏,同埋希望該店能改善。請試味後再俾客人進食😭
之前見到ig食評知道係深水埗好受歡迎既食店,
諗住滿懷歡喜同媽媽去試下!
嗌左個冬陰公蜆肉意粉餐,其實賣相不錯!
至於個湯就普通可以接受,最好食係個甜品同杯咖啡😖😖
2018-01-22 669 瀏覽
叫左個午餐SET,四十令蚊有意粉有湯有2粒麥提沙糯米糍1.意粉唔會話好油同一PATPAT,但可以再濃味少少2.個湯係海帶麵豉湯 (但我就唔食得海帶所以無飲到)3.單買麥糍都28蚊6粒, 而家個Lunch set 包左2粒小麥糍所以我就唔洗再額外買黎試( 個皮煙煙韌韌好過癮) 4.最後口痕加左12蚊多杯Latte, 咖啡就唔係話好澀, 不過對於平時飲開咖啡加糖既我就唔係好慣(*Tips:  無糖提供*)#不過店員都有推介過我如果想飲甜味咖啡,可以試下佢地既玫瑰咖啡同云呢拿咖啡但係我都係鐘意原味, 所以如果有糖可以比自己加就更好 會再幫襯喔 下次我要試下葛餅
叫左個午餐SET,四十令蚊
有意粉有湯有2粒麥提沙糯米糍
1.意粉唔會話好油同一PATPAT,但可以再濃味少少
2.個湯係海帶麵豉湯 (但我就唔食得海帶所以無飲到)
所以我就唔洗再額外買黎試( 個皮煙煙韌韌好過癮)
(*Tips:  無糖提供*)
但係我都係鐘意原味, 所以如果有糖可以比自己加就更好

會再幫襯喔 下次我要試下葛餅

2018-01-21
10 分鐘 (堂食)