2016-05-21 2575 瀏覽
日牛涮涮煱專門店今日第一次試食呢間火煱,要等左一陣先有位,都幾多人排。環境好舒適,唔係好迫。我講返食物先,我主打牛肉同豬肉兩款,有好多配料任你揀,大部份打邊爐既蔬菜、丸s呀都齊晒,亦非常新鮮,唔會係放左好耐咁,而分量自己控制,可以食多幾款唔同配料。個湯底香味好夠,味道亦都唔錯;牛肉同豬肉片都切得好薄好淋,肉質唔錯,新鮮同埋唔會結住冰咁上,好快食完一轉再叫,再落order亦非常快;雖然D牛肉唔係頂級,但以咁既價錢都已經相當唔錯喇。總括以上我好滿意呢間餐廳,有機會下次一定會再去。
日牛涮涮煱專門店

今日第一次試食呢間火煱,要等左一陣先有位,都幾多人排。

總括以上我好滿意呢間餐廳,有機會下次一定會再去。
2016-05-21
30 分鐘 (堂食)
午餐
2015-12-19 3473 瀏覽
如果兩人吃,日牛會在四人枱中間加上木屏障,使私隱度增加,很細心。一人一鍋,牛肉分幾個等級,今次先試最底等級的,只需$148+1,可選牛肉,豬肉,雞肉,牛和豬都偏薄,很快熟,而且很淋,不會很乾。雞件不是特別好吃,可主打吃牛肉和豬肉。火鍋配料種類不是很多,算是適中, 而且都算新鮮,有金菇,雞脾菇,秋葵-沾些麻醬好吃,豆腐芝士魚蛋,粟米,塘生菜,豆腐,烏冬,南瓜,脆皮腸,蕃茄,薯仔,芽菜,白蘿蔔,墨魚丸,年糕等。個人喜歡麻醬點牛肉和豬肉,或以柚子胡椒汁加辣味蘿蔔茸,酸酸辣辣,更開胃。汽水任飲,任唧乳酪,即使吃得很飽,乳酪作為此餐的結尾,才算完整。
雞件不是特別好吃,可主打吃牛肉和豬肉。
2015-12-18
2015-08-30 3987 瀏覽
放假日,入左第一城等媽媽上完教會,同媽媽食Lunch。由於佢一直都想試呢間,就陪佢去。環境唔錯,因為時間早,11:30am,基本上唔洗等就入得去。但個Menu設計有d難明,到落單先知點睇,不過個經理態度幾好,唔緊要啦整體價錢都算ok抵,一個涮涮鍋都係$69-79,貴d食材和牛都係$12X~$13X,有自助Bar台拎野,係第一城黎讀都算係咁啦,都好過食吉吉家果d啦!!!叫左一個牛骨湯,但個味就偏淡,另外有個辛辣湯,呢個我中意!牛肉可能因為唔係叫靚果d,有點un...甜品同BAR台選擇太少,不過呢個價錢,算啦值得一提係個鍋既設計,有個方盒包住,一黎唔會滾寫湯,二黎唔會話辣親手,哈哈!
放假日,入左第一城等媽媽上完教會,同媽媽食Lunch。
由於佢一直都想試呢間,就陪佢去。

日牛 $69
叫左一個牛骨湯,但個味就偏淡,另外有個辛辣湯,呢個我中意!

牛肉可能因為唔係叫靚果d,有點un...
甜品同BAR台選擇太少,不過呢個價錢,算啦
2015-08-30
2015-06-09 3760 瀏覽
經過第一城,看見遠處排人龍於是好奇的走過去看看不消10分鍾便有位坐最意想不到的是竟然有我心愛的YOGURT食!!!而且味道一D都唔比外面yogurt店差!!由於我們點了最普通的牛肉,質素只是一般,建議食家食第二款或以上的牛肉!!!!
經過第一城,看見遠處排人龍
於是好奇的走過去看看
不消10分鍾便有位坐
最意想不到的是竟然有我心愛的YOGURT食!!!
而且味道一D都唔比外面yogurt店差!!
由於我們點了最普通的牛肉,
質素只是一般,
建議食家食第二款或以上的牛肉!!!!
泡菜鍋
2015-05-01
10 分鐘 (堂食)
泡菜鍋
2015-05-25 3308 瀏覽
好抵食既放題第一次食放題俾我印象唔錯。每人揀定主食(牛肉或羊肉)之後其他都係任食,包括汽水飲料。肉質算新鮮。湯底推薦雞湯和番茄湯。同埋非常鍾意有無限frozen yogurt,仲可以自己加配料。服務員態度一般般,可以接受。中午時間去食非常抵,四人同行一人免費,但係排隊拍咗40分鐘。
好抵食既放題
肉質算新鮮。湯底推薦雞湯和番茄湯。
40 分鐘 (堂食)
2015-05-18 2817 瀏覽
吃火鍋就是一心想要大吃特吃,可是這間日牛,即使人客不多,亦會刻意地一過了一小時半,便立刻提醒客人時限已過,示意要客人離坐。這是個叫人失望的湯底,好像是清雞湯底,但味道卻淡如水,建議如果口味比較重的朋友可以嘗試番茄湯底。此外,上菜亦非常沒有效率,安理店員只需要為客人提供肉,工作輕鬆,可是苦等很久還沒有牛肉提供,建議在吃肉的中途便要點定下一盤的牛肉了,不然便要坐着吃西北風。

2015-03-06 3491 瀏覽
第一次返工既午餐去打邊爐,食過一次後,分分鐘會上癮,因為價錢同飲茶差不多,但就可以食到自己喜歡的食物,仲有乳酪雪糕添呀!抵晒!   雖說可book位,但電話長期無人接聽,唯有要預早去搵位,而且要超過半數才可入座。午市有單碟套餐+自助區放題 或午市放題,午市放題就是肉類可無限refill的,同樣限時90分鐘。   自助餐區的食物夠多,有菜類、丸類、麵類,幾款飲品和乳酪雪糕。   所以點個日牛(美國豬肩)單碟都夠食了,一碟差不多有八塊,口感像肥牛般嫩身,沾上自己調製的醬料(麻醬+柚子胡椒汁), 酸酸甜甜的,更加帶出鮮味來,不錯啊!   湯底五選一,愛美如我,當然要骨膠原雞湯! 味道是咸咸甜甜的! 一人一鍋,夠晒衛生!   乳酪雪糕多配料,又有朱古力醬、士多啤梨醬及焦糖漿,大人小朋友都會忍不住呀!吃了兩杯,第一杯較企身,第二杯有點稀,但味道甜甜酸酸的像益力多,好好味!

雪糕配料
乳酪雪糕
2015-03-05
5 分鐘 (堂食)
乳酪雪糕
2015-03-03 2596 瀏覽
今次係我第一次食呢種火鍋成間鋪頭比較暗 黑色製飾 感覺都幾高擋叫左個胡椒湯底 佢話係辣嘅 但係我覺得冇乜味出到黎到左主角出場 肉!係牛同豬啦 但係我都覺得好一般 唔un嘅 但係冇乜肉味 感覺就係唔好食 而其他出去嘅配料都幾一般 蘿蔔 南瓜 芝士腸 獅子狗 有幾普通得禁普通但係我就最中意有甜品 佢有得自己裝frozen yogurt食有士多啤梨 朱古力醬 其他配料比你任意配搭 係正嘅!!總括黎講 其他我覺得唔太扺食 成近二百蚊 但係肉唔好食 其他餸又禁簡單 唔通啲分計落個雪糕到咩 錦打邊爐 不如自己買料 係屋企打 仲扺仲正仲舒服啦!
今次係我第一次食呢種火鍋
係正嘅!!

總括黎講 其他我覺得唔太扺食
成近二百蚊 但係肉唔好食 其他餸又禁簡單
唔通啲分計落個雪糕到咩
錦打邊爐 不如自己買料 係屋企打 仲扺仲正仲舒服啦!
20 分鐘 (堂食)
2014-07-27 7308 瀏覽
如果佢星期五都係冇限時就好啦!得90分鐘夠食野又唔夠吹水...今日黎食日牛ge LUNCH!佢D長枱位有屏風隔住,幾有私隱!讚!一坐低即刻選好湯底,佢唔同另一間差唔多ge,呢度係一人一鍋,自己可以選擇自己鍾意ge!我選擇左壽喜燒!雖然係好味,但係似乎唔係好健康@@其實用佢黎煮ge野食全部都唔需要再點任何醬料架啦,入晒味架!我地都係選擇左任食澳洲穀飼牛肉,其實都唔錯!一黎黎左一碟牛同豚肉!牛肉ge肥同肉比例大概係2比8,口感唔錯夠薄,落湯5至8秒就食得啦!黎左4次牛肉都差唔多,正!其他野食有海鮮三文治,芝士腸,丸類,大量ge菜!我要推薦一下蕎麥麵,用壽喜燒整真係好好食,一流!!飲品方面得汽水,糖分好高@@如果有果汁就好!甜品係乳酪而非雪糕,應該岩一眾女生啦!
如果佢星期五都係冇限時就好啦!
得90分鐘夠食野又唔夠吹水...
今日黎食日牛ge LUNCH!
佢D長枱位有屏風隔住,幾有私隱!讚!
一坐低即刻選好湯底,
佢唔同另一間差唔多ge,
呢度係一人一鍋,自己可以選擇自己鍾意ge!
我選擇左壽喜燒!
雖然係好味,但係似乎唔係好健康@@
我地都係選擇左任食澳洲穀飼牛肉,其實都唔錯!
一黎黎左一碟牛同豚肉!
牛肉ge肥同肉比例大概係2比8,口感唔錯
夠薄,落湯5至8秒就食得啦!
黎左4次牛肉都差唔多,正!
其他野食有海鮮三文治,芝士腸,丸類,大量ge菜!
我要推薦一下蕎麥麵,用壽喜燒整真係好好食,一流!!
飲品方面得汽水,糖分好高@@如果有果汁就好!
甜品係乳酪而非雪糕,應該岩一眾女生啦!
2014-07-25
2014-06-23 6606 瀏覽
晚上九時多,剛收工,便於附近找地方醫肚。這間日牛在第一城開店至今,一直很想一試,奈何未有機會,便趁今天心血來潮嘗試一番。在門口看了餐牌,發現晚市只列有放題供選擇,便詢問門口職員,始知晚市只有Shabu Shabu或Sukiyaki放題 ,限時90分鐘,價錢由$138-$228,可加錢追加貴價食材。本來不打算在這麼晚我時間食放題,但在臨離開的瞬間,從玻璃窗外看到餐廳內擺滿了各式各樣的前菜,配料, 甚至froyo 都可以自助任添!我們便改變主意入內一試了。餐廳裏尚有7-8枱顧客,有趣的是每一枱都是Shabu Shabu,沒有是Sukiyaki的,可能是怕太夜吃Sukiyaki的話會過分熱氣吧!這裡是一人一煱制,共五款湯底可供選擇,我們兩人各點了清雞湯底和蕃茄湯底。決定湯底後,我們便走到自助區拿取前菜、配料、醬料和飲品。湯底送上時,侍應很周到地為我們開爐,同時捧上豚肉片及牛肉片各一盤。豚肉片油香很重,但牛肉片就缺乏牛味,而且肉質比較韌。蔬菜很新鮮很甜,又多元化,生菜、娃娃菜、金菇、鮮冬菇、京蔥、韮菜、粟米...另有芝士魚餅、片頭、三文魚餅、八爪魚丸、芝士腸、蟹柳...其中最令我印象深刻的是芝
決定湯底後,我們便走到自助區拿取前菜、配料、醬料和飲品。
豚肉片油香很重,但牛肉片就缺乏牛味,而且肉質比較韌。蔬菜很新鮮很甜,又多元化,生菜、娃娃菜、金菇、鮮冬菇、京蔥、韮菜、粟米...另有芝士魚餅、片頭、三文魚餅、八爪魚丸、芝士腸、蟹柳...其中最令我印象深刻的是芝士魚餅,魚餅加熱後,內裏的流心芝士簡直好吃得令人拍案叫絕!另外,醬料中的柚子胡椒醬油都很特別,很值得一試!
最後便是品嚐原味froyo,餐廳還很貼心地提供紙杯,讓客人可以帶走,邊行邊食!
2014-06-02
  • froyo
2014-05-22 7377 瀏覽
今晚試了沙田第一城的『日牛』中級特選牛肉豚肉$168,加任飲生啤清酒$25,牛肉味道不錯,兩個人吃了五碟,啤酒五杯清酒三支,配上大量蔬菜,挺清新呢!特別要讚讚這兒的服務員Adam哥,親切有禮,令這兒加分不少!
今晚試了沙田第一城的『日牛』
2014-05-22
  • 牛肉
第一次去第一城的日牛分店光顧,時常經過都見到有許多人等位,所以想試吓它的食物是否好吃。但真心講食物祇是一般,主菜是牛肉及豚肉,湯底有多個選擇,因為我們人多,可以選擇多款湯底,可是吃起來,覺得分別不是很大。其他配菜,客人可以自行在自助吧選擇蔬菜、丸類、麵食和混調不同醬汁,但這些配菜很行貨,魚丸和墨魚丸細細粒,很重麵粉味,菜的品種也不多,有芽菜仔、生菜、波菜、金菇菜、黃芽白,加冬菇和豆腐。不過麵食種類就相對不錯,仲有汽水同雪糕機。汽水可以任飲,雪糕可以任食,而且雪糕是全場最好吃的食物,酸酸甜甜很適合吃得很飽的人,又可以自己決定份量和朱古力配料。我不是吃得很飽,因為牛肉及豚肉不好吃,兩者的肉質都很粗糙,一點都不吸引人去吃,祇吃了點其他配菜,唯有吃了一大杯雪糕去扺消其他食物的不濟。不過這間日牛的服務就真不知所謂。在吃的過程中,客人需要加湯,她們加湯的態度非常惡劣,不情願的拿湯壼過來,最後我們自己取過她手上湯壼自己加湯。此外在未入座前己發生了不愉快事件。我們8大1小在晚上8時零4分訂位。當時有許多客人輪候中,而輪候分ABC等級以分別人數,因此我們取得大枱C1。在等候期間,有大枱結賬離開,可是職員

在等候期間,有大枱結賬離開,可是職員郤把該大枱分拆為3張細枱,安排輪候細枱客人入座。於是向職員查詢為什麼有大枱不安排等候大枱的客人入座?她說她們是以訂位時間先後而安排入座的,所以要先安排7點時段登記的客人。另外再向職員查詢為什麼沒有電話訂位,她說每天祇接受1/3的電話訂位,故此約滿就不再接受。
約8時40分左右,又有一大枱結賬離開,當時仍有兩枱7點時段登記的細枱客人,而店中已沒有其他大枱了。於是又再問職員,可否把這大枱給我們,她仍堅持說以訂位時間先後安排,故此會先安排早登記的客人入座。
稍後,再問若沒有大枱而未能安排我們入座,那其他較遲訂位的細枱客人是否也不能入座?她說不是,若有細枱她們會先安排他們入座。她先前一再強調以訂位時間先後安排,為何有不同的入座標準?當有大枱時,她們不安排等候大枱的客人先入座,而硬要把大枱拆細。那應該按訂位先後次序規定大枱客人未入座前,就不可以給後來登記的客人入座。
她後來說要請示而找來另一位職員,說可否先安排我們入座,那位職員同樣說不可以,要先安排先登記的客人。我再問相同的問題。她也是說會先安排細枱的客人入座,但會先向我們查詢是否願意分開坐,我問她為什麼要分開坐,她說因為她們沒有大枱。可是現在有大枱為什麼不可以先給我們呢?她祇再說一次他們的入座規定,同時他們的訂位規則並沒有列出供客人知悉,祇是上頭口頭指示。終於在8時52分,因等候細枱的客人已離去,才安排我們入座那一大枱。真是不知所謂,自己訂的入座規定也自相矛盾,自打咀巴,食不好食,服務又欠佳,不去也不損失。
題外話/補充資料: 仲攪笑,她們提供給客人的服務熱線電話是沒有登記的電話號碼。
2014-04-16
48 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2014-03-16 6245 瀏覽
無論咩時候, 都見到呢間shabu shabu好多人食, 今日終於去試番個lunch, 雖然限時90分鐘, 但都食到好飽, 真係幾抵食~lunch可以選擇叫set或者放題, 第一次食, 當然要先試放題啦~ 除咗shabu shabu之外, 佢仲有sukiyaki, 所以我地兩樣都叫, 咁咪一次過試勻lor~~ 呢度係每人一鍋的型式, 而每個鍋都會用個方木盒去包圍住佢, 咁樣就有咁易整親同郁到果煲湯, 真係切想周到~ 而如果你係坐長枱搭枱的話, 中間仲有塊屏風隔開, 夠哂私隱, 令你覺得唔似搭緊枱~醬料都係自助形式, 自己鍾意點混醬就點混~ 湯底shabu shabu的昆布清湯+日牛清湯同埋sukiyaki的甜豉油湯其實兩款清湯味道分別不大, 係甜豉油的湯明顯甜d, 所以先分得到, 而且覺得好似好味d~ 雖然上枱時只有半兜湯, 但佢呢度不定時都會有伙計埋嚟加湯, 而唔係加水, 所以伙計會問清楚你地d湯底係咩, 以免搞錯~  肉類澳洲殼飼牛+美國豬肩每樣都好薄切, 全部都係透光的, 而每一盒各有12塊, 食完一盒可以叫佢refrill, 但refrill速度唔算快, 超過5分鐘先上

昆布清湯+日牛清湯+甜豉油湯

肉類
澳洲殼飼牛
澳洲殼飼牛+美國豬肩
每樣都好薄切, 全部都係透光的, 而每一盒各有12塊, 食完一盒可以叫佢refrill, 但refrill速度唔算快, 超過5分鐘先上, 但你唔食完一盒係唔可以refrill的, 所以最好夾埋一盒, 然後盡快叫佢refrill, 咁樣就好d, 因為唔係閒日的話, 係限食90分鐘, 所以要分秒必爭~
唔知係咪因為薄切的關係, 絕對唔會un, 而且差不多一放入湯, 已經可以夾上嚟食, 而我由於大部份都係放入甜豉油度, 所以兩款肉都係好甜~

蔬菜類
自助任食吧
什菜
以自助方式响出面夾, 款式選擇雖然唔及中式打邊爐咁多款, 但都有幾款菜, 幾款丸, 腸, 麵, 芋絲, 粟米, 等等, 超過廿款, 而且樣樣望落都好新鮮乾淨, 絕對靠得住~

如果要飽肚, 可以食飯, 佢有白飯同黑松露紅米飯, 我試過個紅米飯, 好淡, 冇黑松露香, 最大問題係唔夠熱, 雖然佢係放响飯煲入面, 唔通個飯煲唔記得開掣?

甜品
乳酪
只有一個選擇, 就係乳酪, 而佢d乳酪係自己拉掣整出來的, 唔會話放响室溫, 搞到變壞, 所以我食咗兩大杯, 同時佢有六款配料+3款醬料比你任落, 真係好玩又好食~
乳酪機+汽水機
飲品
檸檬茶
成部coca cola汽水機比你自己斟, 仲有冰比你加, 最啱我呢d溝汽水的變態人, 可以一次過溝均咁多種汽水~

由於我係星期六食, 所以係限時90分鐘, 响入坐時, 伙計會提醒你以入座起計90分鐘, 而到差不多仲有15分鐘時, 會走嚟叫你先埋單, 而我地亦坐到佢叫我地走為止~
2013-03-23
5 分鐘 (堂食)
澳洲殼飼牛
乳酪
2014-03-03 4758 瀏覽
是日到醫院照結構, 一切都很順利, 真要感恩. 從醫院出來, 見時候尚早, 那不如一同吃午餐才回去工作吧. 小吉愛吃牛, 就來這裡吃火鍋吧.午市來到, 人客也不少. 如果晚十分鐘的話, 就要排隊等位了. 這裡的環境不俗, 我們坐在二人檯, 跟旁邊的客人有間隔分開, 感覺上私隱度較大, 很貼心的安排.這裡的午餐有不少選擇, 當中就包括有午市單碟套餐+自助餐放題. 價位由$68起, 實在是幾合理的, 就揀選兩份中價的特選澳洲穀飼牛吧.特選澳洲穀飼牛 $78: 7.5分, 這客午餐, 包括一碟特選澳洲穀飼牛, 另外還能任食自助餐檯上的食物. 湯底方面, 我的選擇是清湯, 最能夠吃到牛肉的鮮味.至於文迪的選擇就是番茄粟米湯, 味道鮮甜, 是比較健康的選擇, 把烏冬放在這邊就最合適.先看看自助餐檯上的食物, 有不少菜蔬, 吃火鍋當然要多吃點菜蔬才能夠吃得健康. 這裡的菜是幾新鮮的, 我就建議放在番茄粟米湯那邊吧.其他選擇還包括有獅子狗魚蛋, 海鮮三文治等等, 款式也不少.汽水亦是任飲的, 吃火鍋當然要多喝一點才是皇道呢.至於主角特選澳洲穀飼牛, 肥瘦相間, 肉質不俗. 肉味不算太濃郁, 但點上麻

清湯
番茄粟米湯
菜蔬
菜蔬
其他選擇
汽水亦是任飲的, 吃火鍋當然要多喝一點才是皇道呢.
汽水
至於主角特選澳洲穀飼牛, 肥瘦相間, 肉質不俗. 肉味不算太濃郁, 但點上麻醬同吃之後, 就依然是相當惹味.
特選澳洲穀飼牛
特選澳洲穀飼牛
最後, 還有甜品吃, 就是froyo, 不過就不是我杯茶, 因為實在太酸了, 不過愛吃酸一點的froyo的話, 此品就會合你心意.
froyo
日牛涮涮鍋專門店的午市套餐, 水準算是不俗, 當中的特選澳洲穀飼牛就令因滿意. 埋單每人只需$85, 就能夠吃得如此豐富, 實在是相當經濟的選擇. 想平平地吃個日式火鍋, 這裡會是個值得推介的地方.
2014-03-02 5365 瀏覽
跟好友相約飯聚,基於馬鞍山冇咩好食的緣故,最後決定去沙田第一城的 "日牛";朋友食過幾次都覺得唔錯啦。;) 一向都很喜歡一人一鍋,始終有時大家想要o既湯式都唔同嘛。選擇了最便宜的 $138 - 90 分鐘放題,因為我唔食牛肉的,所以就點了一個豚肉一個牛肉。選擇了秋冬推介的 "檸檬昆布" 湯底,感覺好像很清新呢,友人則選擇了 "蕃茄豬骨濃湯";而我的湯底上檯時幾片檸檬頓時覺得好健康開胃呀。牛肉看起來很新鮮,反而豚肉有擺耐左的感覺;相信是因為一早執定的原因吧。野飲選擇也挺多,一般汽水到雀檸都有;而一般的醬料也都俱備。出去拎配菜,選擇也有不少呢;我最喜歡是蓮藕片 / 魚片頭 / 魚腐啦。而不可或決的蔬菜有生菜 / 娃娃菜 / 菠菜 / 少見的粟米芯等,菇類就有金菇菜和鮮冬菇;都好新鮮呀。再追加一人一碟牛肉和豚肉,今次碟豚肉望落靚仔好多了。不得不推介我個 "檸檬昆布" 湯底,酸酸的同 d 食物夾埋一齊真係好好味;食物的鮮味都提昇了,又唔會覺得好濃好滯。兩個女仔又要食又要傾真係好忙,最後梗係食到過左少少時間啦;雖然最後都係比人趕,但至少店員都唔算態度唔好啦。不過間舖都唔 full,比我地坐住食埋

再追加一人一碟牛肉和豚肉,今次碟豚肉望落靚仔好多了。
兩個女仔又要食又要傾真係好忙,最後梗係食到過左少少時間啦;雖然最後都係比人趕,但至少店員都唔算態度唔好啦。不過間舖都唔 full,比我地坐住食埋個 yogurt 都得卦?=3=
2014-02-24