2022-07-17 1973 瀏覽
-日月堂🍽-麻辣牛肉冬粉 $75冬粉係最索汁同滑dodo咁勁好食所以小編要加$5轉冬粉🤣佢同麻辣湯溶為一體勁正😋牛肉係牛碾炆到好入味又林😌麻辣揀左小辣就冇乜辣味食得辣可以叫大辣🤣-紅燒豬手拌麵 $60豬手份量勁多成4舊塞滿個碗🤣豬手唔會話勁多肥膏所以食落唔會好膩👍葱油拌麵勁香啖啖葱油味😋-蚵仔煎 $42呢d夜晚必食蚵仔勁大粒一碟有到少10粒😂-麻辣臭豆腐 $38臭豆腐聞落好臭食落都香😌加埋麻辣湯係正既不過小編嫌呢個豆腐太粗糙如果係百頁豆腐就正🤣-鳳梨綠茶/金橘檸檬綠茶叫主食可以半價加飲品😌食台灣野點可以唔叫飲品🤣鳳梨推薦必加椰果😋-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_觀塘#foodieluveat_台灣菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食
日月堂🍽

#foodieluveat
#foodisluveat_hk
#foodieluveat_觀塘
#foodieluveat_台灣菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #台灣菜 #觀塘工廠區 #台灣牛肉麵 #台灣夜市 #蚵仔煎 #觀塘美食 #日月堂
2022-07-16
2022-07-13 1197 瀏覽
💛 #觀塘 #日月堂 #sunmoonchurch又喺觀塘揾飯食,今次嚟到呢間出名嘅小店「日月堂」💛 呢度有好多選擇嘅台灣菜,主食由台式便當、牛肉麵、至拌麵到有,亦都有好多種小食、甜品、飲品💛🐥 起司雞扒便當 ($73)邪惡芝士🤤 啲芝士漿除咗喺雞扒表面之外,雞扒卷起咗,裏面都好似掛汁咁掛咗啲芝士,啖啖芝士雞扒😋 雞扒香脆肉嫩,仲有雞蛋、魯肉、菜添,營養豐富☺️🐮 牛三寶麵 (牛腱肉、牛腩、牛肋條)($100)好大碗而且差唔多半碗都係肉!分別有牛腱肉、牛腩同牛肋條,三種口感,有煙韌啲嘅,嫩口啲嘅,一次過滿足你三個願望🥰 麵底轉咗米線,健康滋味💛🫔 起司肉鬆蛋捲餅 ($40)蛋餅係我嘅all time favourite 🤩 呢個蛋餅一上枱就香氣四溢,裏面仲有多到爆餡嘅芝士同肉鬆,加上少少醬汁,甜甜鹹鹹好滋味😋🍖 台灣香腸 ($40)台灣香腸加蒜蓉係絕配🤤🍋 台式檸檬紅茶(凍)走甜🍹 荔枝紅茶(凍)走甜,少冰
💛 #觀塘 #日月堂 #sunmoonchurch

起司雞扒便當

🐥 起司雞扒便當 ($73)
牛三寶麵

🐮 牛三寶麵 (牛腱肉、牛腩、牛肋條)($100)
起司肉鬆蛋捲餅

🫔 起司肉鬆蛋捲餅 ($40)
台灣香腸

🍖 台灣香腸 ($40)
台灣香腸加蒜蓉係絕配🤤

🍋 台式檸檬紅茶(凍)走甜
🍹 荔枝紅茶(凍)走甜,少冰

2022-07-12
台灣香腸
2022-06-18 2123 瀏覽
今日觀塘行街食飯,朋友話呢間台式小店唔錯,位置有啲隱蔽,喺興業街轉入一條小路再行到尾上工廠大廈。 餐牌選擇都是地道嘅台灣菜式,招牌台灣麵,台式便當,蛋餅同台式小食等等。枱面放咗鹽酥粉同梅粉及醬油,客人可以因應自己嘅口味加調味粉。宜蘭花枝丸花枝丸好大粒,外皮炸得好酥脆,內裏好有咬口,爽口彈牙,仲食到好多魷魚粒粒,外面曬左鹽酥粉好惹味,我自己再加左啲梅粉,酸酸甜甜好開胃。起司肉鬆蛋捲餅🫔半溶既芝士配上滿滿嘅肉鬆好夾,蛋香味濃,配上特製嘅醬汁更惹味,芝士嘅拉絲效果都好吸引。紅燒牛肉麵🍜湯底十分濃郁,面身爽口彈牙;紅燒牛肉煮到十分淋,入口軟熟,牛味香濃,口感層次豐滿;仲有其他配菜,包括酸菜,青菜同蘿蔔,蘿蔔都煮得好淋好入味,配埋酸菜酸酸甜甜更開胃。🍗滷雞腿便當🍱雞腿好大隻,肉質結實冇咩肥肉,不過裏面滷得唔太夠入味,滷蛋都係一樣唔夠入味,反而滷肉夠晒入味,肥瘦適中,滷汁比例偏向鹹味多啲,撈飯撈埋酸菜食一流。🍋金桔檸檬綠茶都幾大杯,酸酸甜甜幾開胃,甜度適中,茶味比較淡,感覺音樂又似金桔檸檬又似百香果。桂圓紅棗茶甜度適中,夠晒熱好暖胃,養生之選。整體來講,食物質素不錯,價錢合理;服務態度良好。

起司肉鬆蛋捲餅🫔

紅燒牛肉麵🍜

🍗滷雞腿便當🍱

🍋金桔檸檬綠茶
金桔檸檬綠茶

桂圓紅棗茶
甜度適中,夠晒熱好暖胃,養生之選。
桂圓紅棗茶

整體來講,食物質素不錯,價錢合理;服務態度良好。
2022-06-18
2022-06-14 1048 瀏覽
近期鍾意左搵啲上樓隱世小店,唔洗吓吓都係啲大商場大集團,另有一番風味。今次又係去左觀塘區發掘新野💪🏻今次呢間台灣店,味道一流,台味十足#我真係好想去台灣呀😩貪心既我梗食叫碗牛三寶麵($85)啦,咩都可以試下嘛,重有轉左做我喜愛嘅冬粉,煙靭彈牙,湯底牛味濃,重要所有牛既部位都炆到好淋入晒味,連蘿蔔都超水準發揮一啲渣都冇👍🏻另外,就叫咗佢出名嘅芝士雞扒麵($55)🐓,私底下炸得香脆得來,又有勁多芝士喺入面多到流晒出嚟😋食台灣嘢梗係唔少得小食啦,點可以唔食炸魷魚鬚($48)同埋佢最出名嘅芝士肉鬆蛋捲($40)😛窩心咁俾咗支鹽酥粉你自己加碼,重口味人士必備🤩🈵仙草奶茶🧋($24),有茶味,香芋奶茶加咗珍珠($29),係另一出色之處,「芋頭控必飲」👍🏻推薦度(10👍🏻滿):8👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):7⭐️環境(10⭐️滿):7⭐️賣相(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):9⭐️價錢(10⭐️滿):9⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):7⭐️[日月堂 (觀塘)]地址:觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室#日月堂 #觀塘 #sunmoonchurch #台灣菜 #觀塘美食#晚餐 #

#我真係好想去台灣呀😩

服務(10⭐️滿):8⭐️
地點(10⭐️滿):7⭐️

[日月堂 (觀塘)]
地址:觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

#晚餐 #晚餐吃什麼 #晚餐時間 #dinner #dinnerideas #dinnerrecipes #dinnertime #dinnertonight #foodiehk #foodiegram #foodiehkig #foodies #foodiesofinstagram #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #winsomelai
  • 起司肉鬆蛋捲餅
  • 牛三寶麵
  • 香芋奶茶
2022-06-12 1219 瀏覽
日月堂是隱身在觀塘工業大廈的一家台式餐廳,是頗有知名度的小店,因為在週末晚上餐廳都滿滿食客。餐牌上有的都是地道的台灣美食,想吃的有很多,但由於我和朋友只有兩人,所以只點了小食、飲品及主菜各兩款。炸鹽酥雞$48說到台式小食又怎麼能沒有鹽酥雞呢!雞塊即叫即炸的,上菜時熱辣辣。每一桌都提供鹽酥粉和梅子粉,喜歡用多少、要怎樣調味都能自己決定。雞塊外層相當酥脆,加上紫蘇還有獨特的清香。咬開後則是充滿肉汁的嫩滑雞肉,灑上鹽酥粉帶鹹香更加惹味!梅子粉的話則帶一點較清新的酸味。麻辣鴨血$48想吃點辣的我看到這碗麻辣湯是挺開心的,不太辣但會愈喝愈香。粒粒鴨血都相當滑溜,如布丁的順滑質感,味道只有麻辣香。牛三寶麵$80紅燒牛肉麵是我每次吃台灣菜都必定要吃的,就是要喝湯。如此深褐色的湯還有一點點稠度,是相當濃郁的紅燒牛肉湯,有牛肉的甜味,也有藥材的甘香,我們喝得很滿足。這家還有牛三寶的選項,可一遍品嚐牛𦟌、牛肋條及牛筋三種牛肉。份量十足,從顏色能看出牛肉都煮得十分入味:牛𦟌已煮至軟稔,入口已能化開不用怎咬;牛筋爽口帶有靭度但不會硬,湯汁吸好吸滿;牛肋條也是十分軟身很易咬開,牛味十足,正!麵的份量也不少,質感

炸鹽酥雞$48

麻辣鴨血$48

麻辣鴨血

牛三寶麵$80

牛三寶麵

麵的份量也不少,質感比較軟,如可硬身一點對我來說就perfect了!還有爆入味的深啡色蘿蔔,整碗的味道都相當濃厚。

滷雞腿便當$65
一碗有齊前菜、滷蛋、滷肉飯及原隻滷雞腿。雞腿的肉夠滑易咬,雖然入味程度沒牛肉般深,但也有甘香帶甜的味道。

滷雞腿便當

滷肉飯是驚喜位,肥肉不算多,醬汁和肉混一起的滋味讓我大口大口吃。

香芋奶茶$22
沒想到他們的茶底那麽香濃,一入口感受到的是帶茉莉香的清新茶味,然後才到香芋的味道和軟綿綿的香芋粒,最後則是茶的回甘。

桂圓紅棗茶$20
是我的養生之選,清甜的味道,還有不少果肉吃,挺足料的。

我們太晚才發現很多人推介蛋餅,但已經好飽,留待下次再吃吧!
麻辣鴨血
3天前 0 瀏覽
又嚟到觀塘呢一個樓上鋪集中地,而且喺而家越開越多嘅情況之下更多情況見到嘅就係臥虎藏龍,🫢連鎖店食得多嘅時候不妨上一上樓上鋪發掘一下每一間餐廳都絕對有佢嘅特色同埋專長,話唔定仲可能一試難忘。😍 台灣菜一直都係深受年輕香港人歡迎,冇得去台灣都唔緊要,有正宗嘅台灣菜陪住大家真係小確幸, 其中一間值得推介嘅就係日月堂🤤牛三寶麵— 🐮喺台灣其中一個出名嘅主食一定係牛肉麵,想再豪放啲嘅就必定係牛三寶麵,所謂嘅三寶就係牛踺肉,🐮牛筋同埋牛肋條。 🐮再配上牛肉湯同埋幼身嘅台灣麵,又香又熱又充滿牛味。 🥢首先牛踺肉絕對係半筋半肉嘅質地,牛味香濃肉質實在,另外每一條牛筋都係彈牙又爽口,半透明嘅質地顯得出清新鮮甜, 再加上每一條都係啖啖肉嘅牛肋條,🐮一碗麵食到三個部份嘅牛當然係非常enjoy,配合濃郁嘅牛肉湯夠晒正宗台灣古早味,麵方面就傾向幼滑,🍜每一箸面到好飽滿,配合埋香醇嘅牛肉湯,可以再加埋少少辣椒油就更帶出提鮮嘅作用🐮麻辣鴨血冬粉— 🦆喺台灣另外一個出名嘅小食當然就係麻辣鴨血,每一個鴨血都可以見到非常厚身,🌶重點係帶有少少甜味,就並唔係只係一舊鴨血咁簡單,🦆微微嘅麻辣湯就可以特顯到鴨血嘅甜味,食呢一個

牛三寶面

麻辣鴨血冬粉— 🦆喺台灣另外一個出名嘅小食當然就係麻辣鴨血,每一個鴨血都可以見到非常厚身,🌶重點係帶有少少甜味,就並唔係只係一舊鴨血咁簡單,🦆微微嘅麻辣湯就可以特顯到鴨血嘅甜味,食呢一個麻辣鴨血配嘅最夾應該就係冬粉,🍜冬粉就好似扁身嘅薯粉一樣,滑身透明但又小小煙韌,即使係涼拌都係一個好好嘅選擇,絕對係百搭嘅面類🦆
麻辣鴨血冬粉

蚵仔煎— 🦪呢一度小食相信就係路人皆知無人不曉嘅台灣必食,而且販賣地點主要是在各大夜市,幾乎每個台灣夜市都可以搵到賣蚵仔煎攤位。🦪材料方面其實都好簡單,先用平底鍋把油燒熱,放上生蠔、另外再加上雞蛋、蔬菜,淋上特製醬料後即可食用,製作方便,味道鮮美。🦪採用木薯粉整成嘅透明黏糯質地,好好咁包住每一粒蚵仔同埋生菜,最後就要加埋特製嘅靈魂醬料,每一啖都充滿海洋嘅味道,難怪去到台灣點都要食盡每一間嘅蚵仔煎🥢
蚵仔煎

荔枝紅茶— 🍹通常去夜市就一定係手揸住一杯手搖飲品再橫掃各大商店,茶飲就一定少不了,🍹清新荔枝紅茶又清新又解渴而且又可以下火,喺夏天嘅時候飲番一杯微甜嘅紅茶亦都係台灣一大特色,🍹大杯裝夠晒大份量,食完一餐大餐之後就啱啱好🍹
荔枝紅茶

日月堂 (觀塘)
觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
牛三寶面
麻辣鴨血冬粉
蚵仔煎
  • 牛三寶麵
2022-08-12 0 瀏覽
今日好開心有得早放工,同同事放工,喺附近是但搵嘢食,朋友話呢度呢間台式野,大件夾抵食,所以就試吓喺外面個裝修,已經好有台式韻味,入面環境都唔錯,啱晒一班朋友嚟簡單聚餐首先叫咗呢個起司雞扒麵,估唔到咁大份,特別係雞扒,炸得好脆,入面鮮嫩多汁,再加埋溶咗嘅芝士,口感十足,而且幾濃香有味,碗麵都大大碗另外叫咗呢個牛三寶麵,聽個名都覺得係鎮店之寶,果然台灣牛肉麵,係要夠入味先有水準,肉嘅份量唔少,特別欣賞牛筋,爽口,而且牛肉汁好入味小食方面叫咗呢個花枝丸,脆皮做得唔錯,最開心嘅係花枝丸唔止係普通墨魚丸,入面仲有一粒粒嘅花枝肉,而且都幾大粒,好有咬口仲有呢個台式滷水雞翼,非常入味飲品方面叫咗呢個黑糖珍珠奶茶,一啲都唔失禮,黑糖味道十足,當然我叫微甜都已經好夠黑糖味,想重口味啲都可以重料另外仲有呢個香芋奶茶,極濃香嘅芋頭味,鍾意食香芋嘅朋友就啱晒啦

仲有呢個台式滷水雞翼,非常入味

2022-08-11
2022-08-11 0 瀏覽
再黎觀塘尋找美食之前見有人介紹過呢間小店重要係黃店,點都要支持下😍等duck duck 試下佢d野食得唔得先🤩日月堂🤩紅燒牛肉麵🥩🍜牛肉好淋🥰又大舊又厚身個湯都幾有牛肉味不過麵偏淋少少(我地唔太好淋麵)性價比十足😍💰$70起司雞排便當🧀🐓🍱雞皮脆脆地 雞肉唔會鞋口芝士份量都好足滷肉飯啲滷肉半肥瘦 剛好有酸菜 可以解解膩💰$63玉米起司蛋捲餅🌽🧀🌯芝士好多 可以拉絲芝士控必試但就略嫌蓋過左粟米既味💰$38回頭率 : 🐥🐥🐥🐥/5 👍🏻大推紅燒牛肉麵 👎🏻個工廈有啲隱蔽 當日我地揾左好耐🥲
再黎觀塘尋找美食
之前見有人介紹過呢間小店
重要係黃店,點都要支持下😍
等duck duck 試下佢d野食得唔得先

🤩日月堂🤩

紅燒牛肉麵🥩🍜
牛肉好淋🥰又大舊又厚身
個湯都幾有牛肉味
不過麵偏淋少少(我地唔太好淋麵)
性價比十足😍

👍🏻大推紅燒牛肉麵
👎🏻個工廈有啲隱蔽 當日我地揾左好耐🥲
  • 紅燒牛肉麵
2022-08-09 0 瀏覽
見完客周圍搵食,search 之下 這間日月堂呼聲最高,就來試試😊位於活化工廈 地方算就腳 地方超大 座位好濶 坐得舒服😌點了最愛紅燒牛肉麵 湯底清甜而濃郁 麵底軟度適中 煙韌有口感 牛展大大件 材料份量好多 我一個大男人都好夠🤣🤣鹽酥雞係signature 當然要試 外酥肉嫩 保持肉汁😍😍吾會太咸 就咁配飲品都好適合👍👍黑糖珍珠奶茶 🧋必試夏天飲番杯凍飲🥤真係涼透心黑糖香濃 有茶香 比起好多茶飲店都要出色🥰🥰果然有料到 見餐牌仲有好多選擇,下次一於帶女朋友試吓😗😗

位於活化工廈 地方算就腳 地方超大 座位好濶 坐得舒服😌

黑糖珍珠奶茶 🧋必試
夏天飲番杯凍飲🥤真係涼透心
黑糖香濃 有茶香 比起好多茶飲店都要出色🥰🥰

果然有料到 見餐牌仲有好多選擇,下次一於帶女朋友試吓😗😗

2022-08-08 0 瀏覽
雖然隱身喺觀塘工廠大廈內,餐廳都頗有人氣去到時差唔多全部位坐滿餐廳裝修有台灣小店感覺,餐牌有幾多選擇,全部都係台灣地道食物🤩🥢紅燒牛肉麵 ($70)湯底夠濃郁,幼麵爽滑好掛湯👍🏻牛肉大大塊,肉質鬆化,即使燜到軟稔都仍有口感👍🏻👍🏻配菜紅蘿蔔同娃娃菜都煮到好入味🥢牛三寶麵 ($80)三寶即係牛腱肉、牛筋、牛肋條同紅燒牛肉麵一樣湯底濃郁,牛腱肉大大塊好足料👍🏻👍🏻牛筋燜得軟滑有咬口,但又唔會有膩嘅感覺👍🏻🥢炸鹽酥雞 ($48)炸得香脆好香口,肉質仍然juicy👍🏻調味唔錯,枱面有樽「鹽酥粉」可以另加,想重口味啲完全冇問題😂🥢起司🧀肉鬆蛋🍳捲餅🫔 ($40)捲餅皮鬆軟,充滿蛋香,有台灣嘅味道👍🏻餡料好足,每一口都食到肉鬆同軟綿綿嘅芝士👍🏻👍🏻🥤鳳梨🍍紅茶 ($30)🥤荔枝紅茶 ($30)飲品大大杯好解渴,兩杯都唔錯😆
雖然隱身喺觀塘工廠大廈內,餐廳都頗有人氣
去到時差唔多全部位坐滿

🥢紅燒牛肉麵 ($70)
湯底夠濃郁,幼麵爽滑好掛湯👍🏻
牛肉大大塊,肉質鬆化,即使燜到軟稔都仍有口感👍🏻👍🏻
配菜紅蘿蔔同娃娃菜都煮到好入味

🥢牛三寶麵 ($80)
三寶即係牛腱肉、牛筋、牛肋條
同紅燒牛肉麵一樣湯底濃郁,牛腱肉大大塊好足料👍🏻👍🏻
牛筋燜得軟滑有咬口,但又唔會有膩嘅感覺👍🏻

🥢炸鹽酥雞 ($48)
炸得香脆好香口,肉質仍然juicy👍🏻

🥢起司🧀肉鬆蛋🍳捲餅🫔 ($40)
捲餅皮鬆軟,充滿蛋香,有台灣嘅味道👍🏻
餡料好足,每一口都食到肉鬆同軟綿綿嘅芝士👍🏻👍🏻

🥤鳳梨🍍紅茶 ($30)
🥤荔枝紅茶 ($30)
飲品大大杯好解渴,兩杯都唔錯😆
2022-08-07 0 瀏覽
觀塘出左名多好野食😋,今日難得出城,緊係即刻搵番啲好野食🤭。打開 Openrice 隨手揀左間台灣野黎試下,觀塘好多餐廳都係工廈入面,今次呢間都唔例外☺️,唔熟路既我都要搵左陣先搵到🥹。🐂牛三寶麵 牛三寶麵有牛腱肉、牛筋、牛肋條一黎到已經聞到個湯底好香🤩飲落去仲有啲藥材既味道味道岩岩好唔會太濃 / 太淡👍🏻牛腱肉同牛肋條都整得好淋🤤而且仲好入味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)不得不讚下個牛筋❗️淋得黎又保留到佢既口感😋唔會整到好似啫喱咁淋到爛曬另外麵既份量都唔少食極都仲有好多😧🦪蚵仔煎 台灣既蚵仔煎有別於港式既蠔餅蚵仔煎既皮整得煙韌入面仲夾雜左生菜🥬而每隻蚵仔都漲卜卜好鮮甜♪( ´▽`)一啖放入口有唔同既感覺煙韌既皮同爽口既生菜造成左對比😚🌯起司肉鬆蛋捲餅 食台灣野一定唔可以少得蛋餅😌個人比較鍾意細卷少少既蛋餅可以一啖咬得曬啲餡之餘又唔會跌曬啲餡出黎蛋餅既皮整得微微脆👍🏻但又唔會好乾好硬而且入面既芝士味非常之香🧀🦑酥炸魷魚 而家有得食炸魷魚既地方真係唔太多😧魷魚既炸粉都好薄而且每一舊都好脆口但個人覺得偏咸左少少😣🧊愛玉凍 想食甜品但又唔想太飽既可以揀愛玉凍入面有蜂蜜蘆薈同青檸🐝味道酸酸地又好清甜食左咁多

🐂牛三寶麵
牛三寶麵有牛腱肉、牛筋、牛肋條
一黎到已經聞到個湯底好香🤩
飲落去仲有啲藥材既味道
味道岩岩好唔會太濃 / 太淡👍🏻
牛腱肉同牛肋條都整得好淋🤤
而且仲好入味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
不得不讚下個牛筋❗️

🦪蚵仔煎
台灣既蚵仔煎有別於港式既蠔餅
蚵仔煎既皮整得煙韌
入面仲夾雜左生菜🥬
而每隻蚵仔都漲卜卜好鮮甜♪( ´▽`)
一啖放入口有唔同既感覺

入面有蜂蜜蘆薈同青檸🐝
味道酸酸地又好清甜
食左咁多炸野用黎消滯真係好岩😚

2022-08-06 0 瀏覽
中午係apm做完野,想搵間台灣野就去OpenRice 搵到呢度試下位置都幾難搵係一條小路入去,工業大廈4樓。午餐好多人,我叫左排骨便當。10分鐘左右就到餐,魯肉飯一碗正常仲有少少菜,一點點青瓜薯條配菜冇咩特別,排骨幾好食唔硬,入味,份量一個男仔都ok。飲品叫左冬瓜茶不用加錢,味道不錯唔會死甜,也可加錢叫其他飲品。坐得幾舒服,食物質素不錯,觀塘區中午不錯選擇,不過要揾到可能都要有人帶路,天氣咁熱要揾到呢間第一次可能都要十幾分鐘。
2022-08-06 0 瀏覽
行開觀塘,突然間好懷念台灣嘅食品,我之後上網搜尋搵到呢一間工厦食堂,日月堂,去都好多人好熱鬧好彩不用等位,空間夠大炸鹽酥雞 去骨雞肉,炸到脆香,肉汁豊富, 沒有厚厚的炸粉,惹味香口宜蘭花枝丸花枝丸外皮炸得好脆,内裏好有咬口,爽口彈牙,表面加鹽酥粉都好惹味,唔夠還可以自己加添紅燒半根半肉麵湯底濃郁,面身爽口彈牙;半根半肉煮到淋,容易入口滷肉蔥油拌麵拌麵加了不同的醬料和滷肉,相比湯麵顯得更加滋味,拌麵用刀削麵有韌有嚼勁的麵條很有口感,味道好夠仙草奶茶 炎熱夏天來一杯凍凍,消暑生津、清心除火荔枝紅茶唔鍾意太甜,飲返個清清地荔枝紅茶,好飲

炸鹽酥雞
去骨雞肉,炸到脆香,肉汁豊富, 沒有厚厚的炸粉,惹味香口

宜蘭花枝丸
花枝丸外皮炸得好脆,内裏好有咬口,爽口彈
牙,表面加鹽酥粉都好惹味,唔夠還可以自己加添

紅燒半根半肉麵
湯底濃郁,面身爽口彈牙;半根半肉煮到淋,容易入口

滷肉蔥油拌麵

仙草奶茶
炎熱夏天來一杯凍凍,消暑生津、清心除火

荔枝紅茶
唔鍾意太甜,飲返個清清地荔枝紅茶,好飲
2022-08-04 0 瀏覽
日月堂係眾多觀塘樓上食店黎講都幾出名,一啲都唔隱世😂不過食完都覺得質素都幾高,係值得排隊黎食既🙈🐷虎咬豬(刈包)配蕃薯條$60唔好睇佢包仔細細,食呢個set好似仲飽過食飯🍚😂刈包質地鬆軟,加上好入味既滷腩肉,每一啖都係肉香,不知不覺食晒成個包搞到好飽😂😂😂反而蕃薯條炸得有少少過火,燶左啲,令到蕃薯條過於乾身鹽酥雞滷肉飯 $65鹽酥雞份量好多!明明叫客飯,本身諗住都係雞肉同滷肉飯放埋一個碗到,餐廳竟然成碗鹽酥雞咁上枱😳😳炸雞肉質好嫩滑,調味適中,唔會太咸,店內仲好貼心每枱都有一樽鹽酥雞既調味粉可以比客人自己添加😂 滷肉量都十足,夠晒撈飯🍚起司肉鬆蛋餅 $40其實食完正餐之後都唔太食得落蛋餅,蛋餅啲肉鬆芝士都好爆餡既,正常質素(可能太飽未食得出佢既好🙈)

🐷虎咬豬(刈包)配蕃薯條$60
虎咬豬(刈包)配蕃薯條

鹽酥雞滷肉飯 $65

起司肉鬆蛋餅 $40

虎咬豬(刈包)配蕃薯條
2022-08-02 33 瀏覽
-🔸蚵仔煎 $42🔸紅燒豬腳拌麵 $77🔸起司肉鬆蛋捲餅 $40🔸牛三寶麵轉米粉 $90🔸蜂蜜紅茶加蘆薈 $28🔸黑糖珍珠鮮奶 $32-想食台灣嘢就自然會諗起日月堂,又抵食又好味,推介過俾好多同事們都話正👍🏻今晚同男朋友撐枱腳,叫咗兩款小食:每次必食嘅起司肉鬆蛋餅,裡面啲芝士半溶㗎超正~仲有第一次食嘅蚵仔煎,真材實料好有台灣風味!主食叫咗牛三寶,有齊牛腱肉、牛腩同牛肋條,仲搭咗幾舊牛筋,好入味好腍滑勁正!再轉做台灣嘅新竹米粉,係我至愛~男朋友食紅燒豬腳拌麵,豬腳滷至入味,啖啖骨膠原補一補~
🔸蚵仔煎 $42
🔸紅燒豬腳拌麵 $77