2025-04-15 47 瀏覽
日月堂📍香港觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室🍲 牛三寶麵 $80
有燉得入味的牛腱肉,牛筋,牛助條 多層次口感🤤肉質鮮嫩湯頭鮮美🍲配紅蘿蔔、小白菜刀削麵面質不易斷 煙韌有咬口讓人回味無窮!🥩🍜🍲 牛肉蔥油拌麵 $56拌麵確保夠入味原汁原味配上鮮嫩牛肉和香氣撲鼻的蔥油配上半隻滷水蛋美味可口!🥩🍜🌿適合着咗靚靚衫的美美們 不怕整污糟件衫🍗 炸鹽酥雞 $48
外脆內嫩的炸鹽酥雞,每一口都充滿香氣,絕對是下酒的絕佳選擇!🍗🍗🔥🦪 蚵仔煎 $42
這道蚵仔煎酥脆可口,搭配特製醬汁,美味十足!🦪🍳😋🍵 桂圓薑母茶 $10
清香的桂圓薑母茶,溫暖身心,消暑解渴,絕佳的選擇!☕🌰🥤 凍香芋鮮奶 $34
冰涼的香芋鮮奶口感滑順,香濃可口,給人一種清爽的享受!🍠🥛🌬️🍲 紅燒牛肉麵 (轉刀削麵)
這碗紅燒牛肉麵配上轉刀削麵,肉質鮮嫩多汁,湯頭濃郁,讓人回味無窮!🍲🥩🍜🦆 麻辣鴨血
麻辣鴨血風味獨特,口感Q彈,辣味十足,絕對是辛香愛好者的最愛!🌶️🦆🩸🍚 手工滷肉飯 (小)
這碗手工滷肉飯香氣撲鼻,滷肉醬濃郁,配上軟糯的飯粒,美味可口!🍚🥢🍚🦑 酥炸魷魚
外酥內嫩的酥炸魷魚,每一口都充滿鮮美海味,絕對是下
日月堂
📍香港觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

🍲 牛三寶麵 $80
有燉得入味的牛腱肉,牛筋,牛助條
多層次口感🤤肉質鮮嫩
湯頭鮮美🍲配紅蘿蔔、小白菜
刀削麵面質不易斷 煙韌有咬口

配上半隻滷水蛋美味可口!🥩🍜🌿
適合着咗靚靚衫的美美們 不怕整污糟件衫

🍗 炸鹽酥雞 $48

🦪 蚵仔煎 $42
這道蚵仔煎酥脆可口,搭配特製醬汁,美味十足!🦪🍳😋

🍵 桂圓薑母茶 $10
清香的桂圓薑母茶,溫暖身心,消暑解渴,絕佳的選擇!☕🌰

🥤 凍香芋鮮奶 $34

🍲 紅燒牛肉麵 (轉刀削麵)

🦆 麻辣鴨血

🍚 手工滷肉飯 (小)

🦑 酥炸魷魚
外酥內嫩的酥炸魷魚,每一口都充滿鮮美海味,絕對是下酒佳餚!🦑🍴🔥

🍞 奶酥吐司
奶酥吐司外酥內軟,香甜可口,一口咬下滿滿的幸福感!🍞🧈😋

🍹 金桔檸檬紅茶
金桔檸檬紅茶清新解渴,酸甜可口,絕對是消暑的最佳選擇!🍹🍋☕

🍵 香芋奶茶加胚芽
香芋奶茶加胚芽口感順滑,香氣撲鼻,結合了奶茶和芋頭的美味,絕對是茶飲愛好者的最愛!🍵🍠🥤🌾

🥰想看更多內容可以追蹤筆者🥰
IG: ctc_foodie_hk
YouTube: CTC Songs n Jokes

#香港好去處 #香港旅行 #香港打卡 #香港小店 #香港製造 #香港生活 #香港品牌 #香港店 #香港景點 #香港街拍 #香港美食推介 #香港美食分享 #香港美食推薦 #香港美食天堂 #香港餐廳 #香港 #餐廳 #食物 #香港美食指南 #餐廳推薦 #香港打卡
#hongkong #hongkongfood #hongkongtrip #hongkongtravel #food #foodie #instafood #foodies #foodpics #yummy

📍 4/F, Room C2, Wing Hing Industrial Building, 14 Hing Yip Street, Kwun Tong, Hong Kong
🍲 Beef Three Treasures Noodles $80
Featuring well-stewed beef shank, beef tendons, and beef brisket, this dish offers a multi-layered taste experience. 🤤 Tender meat, delicious broth, accompanied by carrots and baby bok choy. The knife-shaved noodles are chewy and satisfying, leaving an unforgettable taste! 🥩🍜
🍲 Beef with Scallion Oil Noodles $56
These noodles are a perfect match for those dressed to impress. The dish ensures the flavors are rich and original. Paired with tender beef and aromatic scallion oil, and served with a half soy-sauce egg, it's a delightful treat! 🥩🍜🌿
🍗 Crispy Salt and Pepper Chicken $48
Crispy on the outside and tender on the inside, each bite of this chicken is full of flavor, making it a perfect choice for pairing with drinks! 🍗🍗🔥
🦪 Oyster Omelette $42
This oyster omelette is crispy and tasty, served with a special sauce that enhances its deliciousness! 🦪🍳😋
🍵 Longan Ginger Tea $10
This fragrant longan ginger tea warms the body and soul, perfect for quenching thirst and cooling down. ☕🌰
🥤 Iced Taro Fresh Milk $34
Refreshing and smooth, this iced taro fresh milk is creamy and delicious, providing a refreshing experience! 🍠🥛🌬️
These dishes are sure to satisfy your taste buds, offering a delightful experience with each bite! 🍲🍜🍗🦪🍞🍹🍵
🍲 Braised Beef Noodles (Hand-Shaved Noodles)
This bowl of braised beef noodles with hand-shaved noodles features tender and juicy meat, rich broth, creating an unforgettable taste experience! 🍲🥩🍜
🦆 Spicy Duck Blood
Unique in flavor, with a chewy texture and a spicy kick, this dish is a favorite among those who enjoy bold flavors! 🌶️🦆🩸
🍚 Handmade Braised Pork Rice (Small)
This bowl of handmade braised pork rice is aromatic and flavorful, with a rich braised pork sauce and tender rice grains, offering a delicious and satisfying meal! 🍚🥢🍚
🦑 Crispy Fried Squid
Crispy on the outside and tender on the inside, each bite of this crispy fried squid is full of delicious seafood flavor, making it a perfect dish to pair with drinks! 🦑🍴🔥
🍞 Butter Toast
Crunchy on the outside and soft on the inside, this butter toast is sweet and delicious, bringing a mouthful of happiness with every bite! 🍞🧈😋
🍹 Kumquat Lemon Black Tea
Refreshing and thirst-quenching, this kumquat lemon black tea is sweet and sour, making it the perfect choice to beat the heat! 🍹🍋☕
🍵 Taro Milk Tea with Germinated Brown Rice
Smooth and fragrant, this taro milk tea with germinated brown rice combines the flavors of milk tea and taro, making it a favorite among tea enthusiasts! All above remarks stem from a trial dining experience at the restaurant, reflecting the author's genuine feelings. This serves as a disclaimer, all comments for informational purposes only, and may not reflect all patrons' experiences.
🍵🍠🥤🌾
奶酥吐司
凍香芋鮮奶
桂圓薑母茶
  • 蚵仔煎
  • 手工滷肉飯(小)
2025-02-09 3396 瀏覽
工廠大廈真係好多好嘢,上網搵到呢間台灣小食,就俾個門面吸引左。入到去選擇都算多,同埋有各種打卡位。睇下有咩食先等食過程,就欣賞下舖頭牛三寶麵 $80紅燒牛肉湯浸住牛腱、牛筋同牛肋條,各有唔同口感。牛腱同牛筋炆得好腍,而今次牛肋條。粗麵好吸湯,可以慢慢品嚐牛肉湯嘅清甜。家鄉水餃 $40白菜水餃加蔥花同油蔥酥,係台灣小店嘅味道。炸排骨便當 $62呢度嘅便當係一大塊炸排骨,加一大碗滷肉飯,相當好食。滷肉飯係南部口味,即係一大塊五花腩切碎,滷汁同豬肉,本身好送飯,仲有黃蘿蔔同滷蛋,咁樣已經夠。所以最後香脆唔厚粉嘅炸排骨,變成就咁空口食。台灣香腸 $40香港好難有炭火牌照,煎香腸要用到嘅技巧都比較少,所以開頭叫,都係覺得安全而叫。但竟然有驚喜,呢度會將香腸切片,仲有大量生蒜,一片香腸,一啖蒜頭好過癮。凍黑糖珍珠奶茶 $34呢度嘅珍珠奶茶,加黑糖有香味,但唔太甜,一樣可以打卡,感覺幾好。桂圓紅棗茶 +$10同行友人話佢年紀大啦!要飲熱飲,目測跟餐飲品,都算幾大杯,同埋裡面都好多料,唔錯。Total:$266
睇下有咩食先

等食過程,就欣賞下舖頭

牛三寶麵 $80

家鄉水餃 $40
白菜水餃加蔥花同油蔥酥,係台灣小店嘅味道。
家鄉水餃

炸排骨便當
台灣香腸
凍黑糖珍珠奶茶
2025-02-08 3168 瀏覽
這間在觀塘的台灣菜 很受附近的上班族歡迎環境也比起一般觀塘的餐廳更加寬敞工業風裝潢 水泥牆幾有格調定價非常合理 難怪lunch time或者放工時間基本上都會滿足 記得早少少嚟排隊食物選擇也非常多 例如牛肉麵 便當 拌麵 台式小食 仲有我最鍾意食嘅蛋餅鍾意食台灣菜一定會滿意牛三寶麵 $80平時食開台灣牛肉麵 但係如果想豐富啲可以揀呢款,有牛肩肉、牛筋、牛肋條牛筋真係好淋 入口即溶牛腱肉 肉味好足 湯底又香 煮得好入味麵條粗幼適中相信我,好食程度同台北當地的差唔多另外 台式飲品揀咗芋泥鮮奶 和黑糖珍珠鮮奶大大杯 質素好好 認真製作👍小食:麻辣鴨血 麻辣鴨血好似果凍咁好滑作為小食非常唔錯便當:除咗牛肉麵,仲有唔少便當可以選擇滷雞腿便當$63 便當系列都係配上好吃的手工滷肉飯,平時單點都要35至42而套餐就包埋 感覺都幾抵滷肉飯肥瘦適中 好鍾意佢調味加埋台式滷雞腿 蛋白質滿滿食台灣嘢,唔少得鹽酥雞鹽酥粉仲可以自己添加 調整適合自己嘅口味啖啖肉 食得好滿足
這間在觀塘的台灣菜 很受附近的上班族歡迎

拌麵 台式小食 仲有我最鍾意食嘅蛋餅
鍾意食台灣菜一定會滿意

牛三寶麵 $80

平時食開台灣牛肉麵 但係如果想豐富啲
可以揀呢款,有牛肩肉、牛筋、牛肋條
牛筋真係好淋 入口即溶
牛腱肉 肉味好足 湯底又香 煮得好入味
麵條粗幼適中
相信我,好食程度同台北當地的差唔多

另外 台式飲品揀咗芋泥鮮奶 和黑糖珍珠鮮奶
大大杯 質素好好 認真製作👍

小食:麻辣鴨血
麻辣鴨血好似果凍咁好滑
作為小食非常唔錯

便當:除咗牛肉麵,仲有唔少便當可以選擇
滷雞腿便當$63 便當系列都係配上好吃的
手工滷肉飯,平時單點都要35至42
而套餐就包埋 感覺都幾抵
滷肉飯肥瘦適中 好鍾意佢調味
加埋台式滷雞腿 蛋白質滿滿

食台灣嘢,唔少得鹽酥雞
鹽酥粉仲可以自己添加 調整適合自己嘅口味
啖啖肉 食得好滿足

• 麻辣鴨血
觀塘日月堂—地道台式美食,份量十足又好味 🍜🐷✨尋晚去咗觀塘嘅 日月堂試幾款台式美食,真係唔錯,氣氛又有台灣風味👍❤️—清燉半筋半肉刀削麵 🍜🥩呢碗刀削麵係成晚嘅重點!湯底清澈但味道非常濃郁,帶住牛骨嘅自然清香,唔會太油膩。半筋半肉煮得好入味,牛肉嫩滑,牛筋入口即化,口感層次豐富。刀削麵夠彈牙,粗幼適中,吸晒湯汁,麵控一定會好滿足!湯頭清爽而又暖胃,絕對係必試之選! —虎咬豬 🐯🐖台灣小吃經典之一!外層嘅刈包(白色包子皮)蒸得鬆軟,內裡夾住煎得香噴噴嘅豬肉片,仲有花生碎同酸菜提味。花生碎帶啲微甜,加埋酸菜嘅酸爽,味道層次非常豐富。豬肉咬落去肉香濃郁,配埋鬆軟嘅包皮,食到停唔到口,真係感受到台灣街頭美食嘅魅力~ 芝士雞排便當 🍱🐔🧀雞排炸得香脆,外層係金黃薄薄嘅脆皮,唔會過厚,入面嘅雞肉保留咗嫩滑多汁嘅口感。重點係雞排上面加咗濃郁嘅芝士,鹹香味提升到另一個層次,完全唔覺膩。便當配埋白飯、滷蛋同少許台式配菜,份量十足,食完好飽肚,啱晒大胃王! 芋泥肉鬆蛋捲餅 🥔🥚呢個係超驚喜嘅組合!蛋餅外皮煎得香香脆脆,包住濃郁綿滑嘅芋泥同鹹香嘅肉鬆,甜鹹交織得非常完美,咬落口感豐富,完全唔會單調。芋泥濃而
觀塘日月堂—地道台式美食,份量十足又好味 🍜🐷✨

清燉半筋半肉刀削麵 🍜🥩

虎咬豬 🐯🐖

芝士雞排便當 🍱🐔🧀

芋泥肉鬆蛋捲餅 🥔🥚
呢個係超驚喜嘅組合!蛋餅外皮煎得香香脆脆,包住濃郁綿滑嘅芋泥同鹹香嘅肉鬆,甜鹹交織得非常完美,咬落口感豐富,完全唔會單調。芋泥濃而唔膩,肉鬆嘅鹹香味仲令整體更有層次,呢款蛋捲餅真係值得一試,特別啱鍾意鹹甜配搭嘅朋友!

熱黑糖珍珠奶茶 🥤🖤
黑糖奶茶係必點飲品之一!熱奶茶香濃順滑,黑糖味道非常突出,微甜而帶焦糖香氣,味道層次豐富。珍珠煮得剛好,彈牙有嚼勁,吸收咗黑糖嘅甜味,配埋熱奶茶,暖笠笠嘅感覺超滿足,特別適合冬天飲~

愛玉凍 🍋✨
愛玉凍係非常清爽嘅甜品,甜度適中,帶少少檸檬嘅清香,食落去冰涼解膩。愛玉凍嘅口感滑溜,唔會太甜膩,食咗濃味嘅主菜之後嚟一碗呢個,啱啱好可以中和返味道,作為飯後甜品真係一流!

📍日月堂 (觀塘)
觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
  • 起司肉鬆蛋捲餅
  • 起司雞排便當
  • 紅燒半筋半肉麵
2025-05-17 0 瀏覽
右前: 紅燒半筋半肉麵 $75 . 轉新竹米粉 +$5右後:牛三寶麵 (牛腱肉 . 牛筋 . 牛肋條) . 轉刀削麵 +$5炸鹽酥雞 $48雞塊炸得乾身, 無積油, 外脆內軟, 幾好~蚵仔煎 $42响點菜紙上寫上”走醬”, 精準黎到, 欣賞佢!Base 糯gel感 接近台灣食到的, 蚵仔脹卜卜~ 牛肋條牛筋牛腱肉三個牛嘅部件都好軟林入味, 特別鍾意食牛腱肉, 相間質感 感覺特別豐富呢~ 凍仙草奶茶 $28凍香芋奶茶 $26超級推介香芋奶茶!芋泥份量十足, 飲得好過癮啊!

右前:
紅燒半筋半肉麵 $75 . 轉新竹米粉 +$5

右後:

炸鹽酥雞 $48

雞塊炸得乾身, 無積油, 外脆內軟, 幾好~

蚵仔煎 $42

响點菜紙上寫上”走醬”, 精準黎到, 欣賞佢!
Base 糯gel感 接近台灣食到的, 蚵仔脹卜卜~

牛肋條

牛筋

牛腱肉

凍仙草奶茶 $28
凍香芋奶茶 $26

超級推介香芋奶茶!
芋泥份量十足, 飲得好過癮啊!

2025-05-15 0 瀏覽
今日喺觀塘放工,跟同事嚟到呢間台式餐廳日月堂食晚餐, 餐廳位於觀塘工廈,但係人氣極旺。我哋叫咗個紅燒牛肉麵、 起絲肉鬆蛋捲、 黑糖花生麻薯、 黑糖珍珠鮮奶。紅燒牛肉麵:麵質彈牙爽滑湯底濃郁,牛肉厚切肉質相當軟嫩入口即化,牛肉味道與湯底融合十分滋味。起絲肉鬆蛋捲:蛋捲外皮煎得微微焦香外酥內軟,餡料肉鬆與芝士融合仲有拉絲效果,口感豐富層次分明。鹵水雞翼:雞翼愛皮滑嫩肉質鮮嫩多汁, 鹵水汁調教得恰到好處,咸香中帶有微甜每一口充滿風味。黑糖珍珠鮮奶:珍珠Q彈有口感,奶香濃郁順滑。
紅燒牛肉麵:
起絲肉鬆蛋捲:
鹵水雞翼:
黑糖珍珠鮮奶:
珍珠Q彈有口感,奶香濃郁順滑。

試食活動
📷餐廳係永興工業大廈四樓,唔算難搵😀一入到去發現餐廳都幾大幾闊落,牆身貼滿拍攝於台灣嘅相,餐廳仲播住台灣歌,座位闊落,整體感覺幾舒服😗呢間嘅上菜速度都幾快,而且店員服務態度都好好,抵讚👍🏻🍴牛三寶麵💰HK$80✨推薦指數:8.5/10湯底帶有藥材味,飲落好濃唔會鹹,牛肉有三款,分別係牛腱、牛腩同牛筋,牛腱夠厚切,滷得好入味而且超淋,好好食😍牛腩份量都幾多,入味但就瘦少少,牛筋好大舊有咬口又夠淋,麵質幾有咬口,粗身又掛湯,幾好食😋🍴清燉半筋半肉麵💰HK$75✨推薦指數:8/10呢呢款同上面個款差唔多,係三款牛肉變做兩款,因為牛腱太出色,👧🏻會建議大家揀上面個款試🤣🍴麻辣鴨血💰HK$58✨推薦指數:7/10份量正常,鴨血咬口,辣度唔算好強,個調味可以更好😛🍴起司肉鬆蛋卷餅💰HK$40✨推薦指數:8.5/10蛋餅外皮煎得好香脆,中間夾住大量芝士同肉鬆,仲有得拉絲添,夠哂惹味,好食🤤🍴凍黑糖珍珠鮮奶(少甜)💰HK$34✨推薦指數:7.5/10鮮奶味幾出,嗌咗少甜嘅甜度岩岩好,不過珍珠味道偏淡,甜返少少🤏🏻會更好😗🍴凍檸檬紅茶加愛玉凍(少甜)💰HK$16✨推薦指數:7.5/10紅茶幾出,少甜後會

🍴牛三寶麵

✨推薦指數:8/10

🍴麻辣鴨血
💰HK$58
✨推薦指數:7/10
份量正常,鴨血咬口,辣度唔算好強,個調味可以更好😛

🍴起司肉鬆蛋卷餅
💰HK$40
✨推薦指數:8.5/10

🍴凍黑糖珍珠鮮奶(少甜)
💰HK$34
✨推薦指數:7.5/10

🍴凍檸檬紅茶加愛玉凍(少甜)
💰HK$16
✨推薦指數:7.5/10
紅茶幾出,少甜後會帶有茶嘅澀味同檸檬嘅酸味,味道健康,加埋愛玉凍增加口感😝
  • 起司肉鬆蛋餅
2025-05-14 0 瀏覽
一向都知道觀塘工廈臥虎藏龍👍🏻有好多好嘢食‼️今次同阿女發現到一間高質好食嘅台灣菜小店食物質素唔錯 性價比高,推介大家去試下❤️🍜紅燒半筋半肉麵好欣賞個牛肉同牛筋🥩燜到好淋 煮得非常入味湯底濃郁清甜👍🏻麵條彈牙有口感🍜成碗麵都好足料👏🏻🧀起司雞扒便當超邪惡‼️滿滿嘅拉絲芝士舖滿係雞扒上面芝士同雞扒呢個配搭好好食👅雞扒外皮炸得好酥脆💥肉質嫩滑唔乾身配埋滷肉飯🍚真係份量十足💯🌶️麻辣豬耳 豬耳有咬口又彈牙 拌埋麻辣醬汁勁惹味🔥🥠炸甜不辣外皮酥脆💥內裏QQ 唔蘸醬都好好食👍🏻🍍鳳梨紅茶 🍹荔枝紅茶兩杯都好清新,甜度岩岩好👍🏻又消暑又解渴💦估唔到觀塘都有咁高質嘅台灣菜💯下次要帶埋阿仔再黎食🫶🏻

一向都知道觀塘工廈臥虎藏龍👍🏻有好多好嘢食‼️
今次同阿女發現到一間高質好食嘅台灣菜小店
食物質素唔錯 性價比高,推介大家去試下❤️

🍜紅燒半筋半肉麵

豬耳有咬口又彈牙 拌埋麻辣醬汁勁惹味🔥

🥠炸甜不辣
外皮酥脆💥內裏QQ 唔蘸醬都好好食👍🏻

🍍鳳梨紅茶 🍹荔枝紅茶
兩杯都好清新,甜度岩岩好👍🏻又消暑又解渴💦

估唔到觀塘都有咁高質嘅台灣菜💯
下次要帶埋阿仔再黎食🫶🏻

2025-05-06
2025-05-14 0 瀏覽
麻辣鴨血 - 一股鮮香麻辣味道,鴨血鮮甜質地細膩,經過秘製麻辣湯的浸泡,不僅增添了辛辣的口感,也讓鴨血更加鮮嫩。每一口鴨血都能夠感受到辣椒的香氣和麻的感覺,這份辣味並非簡單的刺激,而是能讓人口感豐富,回味無窮麻辣牛肉麵 - 鮮香的牛肉和韌性的麵條為主,再搭配上豐富的麻辣湯底,使得整道菜色香味俱全。碗中的牛肉厚切,經過精心調味後,肉質鮮美多汁,而那層層疊疊的麻辣湯底,更是讓這道麵食在口中散發出無窮的魅力,讓人不禁一口接一口。炸排骨便當 - 香酥脆的排骨配上軟糯的飯粒,排骨外皮炸得金黃酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁,咬下去的那刻間,香脆口感和肉汁四溢的完美結合瞬間充盈著整個口腔,配埋肉燥飯讓人食指大動。芋泥肉鬆蛋捲餅 - 這道甜品是整個旅程的完美結尾。蛋捲餅外皮薄而酥脆,內部則是甜而不膩的芋泥和香脆的肉鬆,兩種口感的混合,讓人一試難忘。芋泥的柔滑和肉鬆的鹹香在口中慢慢散開,形成了一種奇妙的對比,讓人感受到了甜品的濃郁與層次感。
2025-04-23
2025-05-13 0 瀏覽
1. 清燉牛肉麵($70)牛肉好腍好入味,湯底唔會太鹹,牛味濃,好有層次,必食推介!2. 牛三寶麵($80)牛三寶有牛展、牛筋、牛肋條。全部都掹到好林好入味,加$5轉刀削麵,啲麵煙煙韌韌好好食,非常推介!3. 炸鹽酥雞($48)外皮炸到好脆,但keep住雞肉仲好嫩滑,同台灣食嘅一樣。4. 起司肉鬆蛋捲餅($40)喺香港好難搵到好食嘅蛋餅,呢間完全交到貨,夠多芝士,個皮又煙韌,好好食!5. 香芋鮮奶($34)芋頭蓉滿滿一大杯,好好味!6. 黑糖珍珠鮮奶($34)黑糖珍珠好味過外面茶飲店飲到嘅,讚!
1. 清燉牛肉麵($70)
牛肉好腍好入味,湯底唔會太鹹,牛味濃,好有層次,必食推介!

2. 牛三寶麵($80)

3. 炸鹽酥雞($48)
外皮炸到好脆,但keep住雞肉仲好嫩滑,同台灣食嘅一樣。

4. 起司肉鬆蛋捲餅($40)

5. 香芋鮮奶($34)
芋頭蓉滿滿一大杯,好好味!

6. 黑糖珍珠鮮奶($34)
黑糖珍珠好味過外面茶飲店飲到嘅,讚!

2025-05-13 0 瀏覽
眾所周知觀塘嘅工廈有好多嘢行有好多美食今次就同我Daddy去左日月堂 食台灣牛肉麵一間用心製作嘅良心小店,一入店已感覺到充滿濃濃嘅台灣風味,啱晒好掛住台灣,但係又未飛到去台灣嘅朋友仔去頂住癮先😝🐮紅燒半筋半肉麵 $75(+$5 轉新竹米粉)🐮牛三寶麵$80半筋半肉即係牛筋、牛肋條,份量好多,每件都好大嚿,煮得好腍好入味,湯底有超濃郁嘅牛肉味,新竹米粉索哂啲湯汁咁食👍而牛三寶有牛腱肉、牛筋、牛肋條,同半筋半肉麵差唔多,多咗份牛腱肉酥炸鱿魚$48即叫即炸,上枱熱辣辣,咬落超鬆脆,個炸粉唔厚亦唔會炸到太乾,魷魚爽口彈牙,加上枱面有鹽酥粉 & 梅子粉,可以因應客人唔同口味而調整自己鍾意嘅口味👍蚵仔煎$42經典嘅台灣小食,煎得個邊金黃鬆脆,中間軟糯口感,蚵仔份量好多,粒粒都鮮甜肥美,配埋個特製醬汁好好味凍香芋鲜奶 $34香芋鮮奶超多芋泥,芋泥超香滑,配搭鮮奶,變得口感順滑🤤熱香芋奶茶 $24而香芋奶茶就比香芋鮮奶多咗一份茶香味日月堂📍 觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
眾所周知觀塘嘅工廈有好多嘢行有好多美食
今次就同我Daddy去左日月堂 食台灣牛肉麵

🐮紅燒半筋半肉麵 $75(+$5 轉新竹米粉)
🐮牛三寶麵$80

酥炸鱿魚$48

蚵仔煎$42

凍香芋鲜奶 $34
香芋鮮奶超多芋泥,芋泥超香滑,配搭鮮奶,變得口感順滑🤤

熱香芋奶茶 $24
而香芋奶茶就比香芋鮮奶多咗一份茶香味

日月堂
📍 觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
2025-05-06
2025-05-12 0 瀏覽
好多朋友介紹呢間喺觀塘嘅牛肉麵,好耐冇去台灣,所以就嚟試吓啦。一上到去已經好多客人,如果大家想嚟嘅話記住早啲到。我就叫咗個牛三寶麵,佢嘅面質係比較粗嘅刀削麵,食落口感好好。而且佢嘅湯底好濃郁,啖啖都好有牛肉味,我認為呢個牛腱最好食,因為食物好腍同牛尾好濃郁。另外仲叫咗個鹽酥雞,估唔到份量咁多,而且雞肉好嫩滑,調味都啱啱好。食台灣嘢最緊要就係珍珠奶茶,估唔到呢度嘅珍珠奶茶比出邊奶茶鋪嘅更加好飲,唔會太甜之餘,珍珠咬口好好,非常解渴。這間餐廳性價比非常高,非常推薦大家嚟試吓。

這間餐廳性價比非常高,非常推薦大家嚟試吓。
  • 炸鹽酥雞
2025-05-11 0 瀏覽
小店藏身於工廈之內,無乜大型招牌,但識食的朋友總會發現依間好野,而且回頭指數極高!鷄扒起司便當雞扒外皮酥脆,內部肉質鮮嫩多汁。起司融化得恰到好處,增添了濃郁的奶香味,充滿幸福感。台式小食刈包外層麵皮,白香軟嫩,形似錢包,貌如虎口,將滷五花肉一口包住,彷彿是虎口咬住豬肉,所以刈包被稱為「虎咬豬」,相當有特色!起司肉鬆蛋捲餅蛋餅口感外脆內軟Q ,半溶起司芝味濃郁,加上奶香味,配搭滿滿肉鬆在口,層次豐富!家鄉水餃第一次吃口感不錯,特別是肉餡又多,飽腹感十足!
家鄉水餃第一次吃口感不錯,特別是肉餡又多,飽腹感十足!
2025-05-11 0 瀏覽
過來觀塘呢頭行街,咁就梗係要順便食個日月堂。完全係工廈隱世私藏台灣菜。今次過來要排隊!full曬,好在排隊都係排佐15分鐘唔夠就有位👌。兩個人來食,各點佐個主食+小食+飲品,💕最鍾意呢度嘅係可以轉新竹米粉同刀削麵🍜紅燒牛肉麵嘅湯底好味到會忍吾住飲多兩啖,鹽酥雞係大粒大粒雞塊,唔會炸完之後就得翻表層麵粉,滷水豬腳好入味,肥而不膩,仙草奶茶(少冰),唔輸出面街奶茶舖出品,唔會太甜,啱心水。其實仲想試下佢地嘅捲餅,不過已經好飽點佐會食吾曬,下次再來試啦。
紅燒牛肉麵嘅湯底好味到會忍吾住飲多兩啖,
鹽酥雞係大粒大粒雞塊,唔會炸完之後就得翻表層麵粉,
滷水豬腳好入味,肥而不膩,
仙草奶茶(少冰),唔輸出面街奶茶舖出品,唔會太甜,啱心水。
2025-05-11 0 瀏覽
今天約朋友去觀塘逛街街,大熱天很想飲凍飲,所以最後決定食台灣午餐🍜首先,我們一個選擇擇麻辣牛肉麵,湯頭咸香,牛肉入口即化。朋友是芝士雞扒麵,熱騰騰的半煎炸雞扒上覆滿濃郁的芝士,外皮酥脆。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻麵條份量非常充足,讓人吃到滿足,無論是味道還是份量。水餃的味道咸咸香香,菜肉餡的比例剛好,有八粒的份量,讓人吃得過癮。炸魷魚則是外脆內嫩,口感非常好,小吃非常好味。飲品方面,百香果綠茶的真材實料讓人驚喜,果粒清新,增添了風味。金桔檸檬紅茶在炎熱的天氣中飲用,清涼可口,甜度適中,不會過於膩。讓人期待再次光臨。

讓人期待再次光臨。
2025-05-07
  • 起司雞扒湯麵