2024-06-14 1957 瀏覽
岩岩旅行完返來,放血成功,同友人食飯都要搵D經驗實惠,又令我諗起佢未開餐,先叫嘢飲。提供多款台式飲品,分別點了熱百香果紅茶 ($26)及凍荔枝紅茶 ($30),兩杯份量超夠,甜度岩岩好,餐內飲唔完仲可以拎走繼續飲。主食先上枱,紅燒牛肉麵食得多,未試過牛三寶麵 ($80),原來三寶即係牛腱肉,牛筋及牛肋條。差唔多舖滿成個碗面,仲有紅白蘿蔔作配菜。三樣都煮得夠腍及入味,特別係牛腱肉,肉之間帶少少膠原蛋白,炆煮後口感更見Q彈。麵底選用刀削麵,麵質比較煙靭爽口。對呢度嘅麻辣鴨血麵($75)忘不了,差唔多每次黎都要食。麻辣湯底加上見到椒粒係米粉上,未食已經流口水。鴨血都佔滿四份一個碗面,入口相當嫩滑,係要配麻辣湯底先岩數。麵轉新竹米粉 (另加$5),鍾意佢幼細好索湯,放一注係匙上連湯一齊食,咀邊開始有點發麻,但過癮。加點綠色就要個麻辣青瓜 ($22),麻辣味唔太嗆口,撈埋落青瓜食幾醒胃口。台灣小食點少得蛋餅,多款選擇中,今次叫咗肉鬆蛋捲餅 ($39),一條切開4件方便易食。蛋香外皮包住甜味肉鬆,咸咸甜甜咁,唔錯。呢度嘅午市套餐時間可以去到五點半,若果習慣早食晚餐都可以考慮吓。

麵底選用刀削麵,麵質比較煙靭爽口。

對呢度嘅麻辣鴨血麵($75)忘不了,差唔多每次黎都要食。

蛋香外皮包住甜味肉鬆,咸咸甜甜咁,唔錯。

今天終於有機會到最優秀開飯「東南亞菜餐廳」獎和最優秀「觀塘區開飯熱店」獎日月吃午餐。到達門口時, 一句「縱未知明日福禍,仍約定你下月平安相聚。」相當有gimmick。餐廳不是很大,裝修也頗有特色,有一種Raw的感覺。我們點了:牛三寶麵(牛筋條、牛筋和牛腱肉)果真是最出色的麵!湯底十分濃郁,刀削麵底很有咀嚼感。牛筋條和牛筋都具有煙韌爽口的口感,而牛腱肉則更加軟嫩多汁。所有牛肉都是厚切的,咬下去有彈牙的口感,並且帶有濃郁的肉味。此外,配菜有白菜和紅蘿蔔,令湯底更加甜。白菜和蘿蔔吸收了湯底的味道,十分好吃。紅燒半筋半肉麵牛腱肉入口軟嫩而不黏牙。湯底香濃,味道濃郁。牛筋具有嫩滑的口感。麵底同樣是刀削麵,非常有咀嚼感。炸鹽酥雞外酥內嫩,味道香脆可口。內部肉質仍能保持著嫩滑多汁。枱上還有不同的調味粉供人調校自己喜歡的味道。蛔仔煎蚵仔大小適中,薯粉和蛋漿的比例恰到好處,味道很有特色。還有上面的醬汁甜甜酸酸的,和蚵仔煎非常夾。凍黑糖珍珠奶茶凍黑糖珍珠鮮奶口感順滑,甜度適中。珍珠夠彈牙。還有濃郁的茶味,份量也相當大。
牛三寶麵(牛筋條、牛筋和牛腱肉)

紅燒半筋半肉麵

炸鹽酥雞

蛔仔煎

凍黑糖珍珠奶茶
凍黑糖珍珠鮮奶

• 蚵仔煎
  • 紅燒半筋半肉麵
  • 黑糖珍珠鮮奶
在觀塘地區經營多年台式餐廳,主打台式牛肉麵、便當、特色小食及台式飲品,尤其在午市時非常受歡迎。👬👭- 紅燒牛肉麵 HK$75 🌶️🐂🍜出色又經典牛肉麵!!牛肉使用牛展部位,肉質燉到非常柔軟又富有牛肉香氣,鹵水味道入味。紅燒湯底超香濃,香料味道十分濃郁,惹味非常!!麵質有口感又滑溜,掛湯一流!!小食有地瓜條及甜不辣,十分有誠意!!- 冬瓜茶 ☕跟餐附送!!味道十分足料,充滿冬瓜純正香甜!!- 清燉牛肉麵 HK$75🐂🍜- 台式滷雞腿飯 HK$65 🍗🍛
清燉牛肉麵
- 紅燒牛肉麵 HK$75 🌶️🐂🍜
冬瓜茶
- 冬瓜茶 ☕
跟餐附送!!味道十分足料,充滿冬瓜純正香甜!!
紅燒牛肉麵
冬瓜茶
紅燒牛肉麵
台式滷雞腿飯
4天前 0 瀏覽
觀塘區抵食台灣菜!收工時間嚟到日月堂果然爆滿,建議晚市提前預約。牛三寶麵!有牛腱肉,牛筋同牛肋條,牛肉麵嘅牛肉超級多,牛肉軟稔入味,紅燒湯底相當濃郁!細食的話二人分享一碗都可能夠了起司雞排便當雞排配拉絲的芝士,睇到都流晒口水,一定要襯熱食!配雞蛋滷肉飯食相當滿足!酥炸魷魚魷魚炸到脆卜卜,台式的炸魷魚比港式大排檔的炸魷魚略咸一點,配飯就岩岩好起司肉鬆蛋捲餅誠心推薦,呢個蛋餅真係好好味,流心的芝士配肉鬆,簡單得嚟夠惹味。黑糖珍珠鮮奶可珍珠煙韌,怕甜嘅人可以選擇少,奶味香濃,推薦總結:位置尚算方便,價錢抵食,服務周到,推薦。

牛三寶麵!

起司雞排便當

酥炸魷魚

黑糖珍珠鮮奶
可珍珠煙韌,怕甜嘅人可以選擇少,奶味香濃,推薦

總結:位置尚算方便,價錢抵食,服務周到,推薦。
2024-08-08
觀塘食堂🫶🏻掛住佢啲蛋餅又要再黎幫襯啦食飯時間餐廳好爆 要預早黎呀🫢⭕️ 牛三寶新竹米粉牛三寶配料好豐富有齊牛筋 牛肋條同牛腱大件之餘又入味今次仲轉左新竹米粉自己就好中意食依款較幼細既米 勁索湯👍🏻⭕️ 半筋半肉冬粉半筋半肉同樣係餐廳招牌🎖️轉冬粉同新竹米粉都係要加$5冬粉係透明煙煙韌靭咁隻 好有咬口一樣好入味 連湯底既精華都唔放過😌⭕️ 滷水雞翼有驚喜🤩滷水汁好入味雞翼又飽滿 啖啖肉好正👍🏻⭕️ 芝士肉鬆蛋餅 蛋餅入口有陣陣煙燻味熱辣辣既芝士做出拉絲效果🧀蛋味香 加少少肉鬆做點綴always my favourite💖🧋加配部分飲品會有半價優惠以外賣杯去serve 同坊間手搖店既size差唔多真係勁抵飲⋯⋯👍🏻
觀塘食堂🫶🏻

以外賣杯去serve 同坊間手搖店既size差唔多
真係勁抵飲⋯⋯👍🏻
  • 起司肉鬆蛋捲餅
2024-08-22 0 瀏覽
工廈一向好多隱世小店,今次黎到觀塘,同大家二訪一間工廈人氣台式料理 一 日月堂 @sunmoon_402c 🌟紅燒半筋半肉麵 $75之前就同大家介紹過清燉牛三寶,今次就同大家試下紅燒半筋半肉麵 ,有别於清燉湯底比較清新,紅燒牛肉湯底比較濃郁,牛筋燘得入味軟腍而不爛,依然保有咬口,滿滿既骨膠原。而牛肉大大塊之餘,牛肉味亦相當濃郁,搭配口感Q彈既刀削麵🤤👍🏻🌟炸盬酥雞 $48盬酥雞炸皮夠薄,炸得金黃之餘,口感外酥內嫩,絕對不愧人氣之名🤤🌟仙草奶茶 $28飲品,我就嗌左仙草奶茶,有茶香之餘有奶順滑既口感,搭配口感Q彈既仙草🤤📍日月堂地址:觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

🌟紅燒半筋半肉麵 $75

🌟炸盬酥雞 $48

🌟仙草奶茶 $28

📍日月堂
地址:觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

2024-08-21 0 瀏覽
餐廳位於觀塘橫街的一棟工廈4/F內,門外的水泥牆有射燈照射着一句窩心的話語,餐廳內播放着輕鬆的台灣流行歌曲,令人倍感放鬆。📌牛三寶麵🍜麵條是人手製作的闊麪,厚實而富嚼勁,牛腱肉、牛筋、牛肋條和蘿蔔炆得又腍又入味,帶膠質的湯底香濃。📌酥炸魷魚🦑外脆內嫩,毫不油膩,再沾上鹽酥粉,讓人一口接著一口。📌蚵仔煎🍳蚵仔煎表面微脆,餅皮Q彈有嚼勁,飽滿的蚵仔,完全無腥味,搭配酸甜醬汁,讓人回味。📌凍鳳梨綠茶 + 珍珠🥤綠茶清新不澀,帶有鳳梨的果香。📌凍香芋奶茶 + 珍珠🧋茶味適中帶香芋味,甜度恰到好處,珍珠口感Q彈。📌仙草芋圓🍧仙草滑嫩順口,味道甘甜,芋圓和地瓜圓口感煙韌,消暑佳品。🍽️日月堂 (觀塘)📪觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

📌牛三寶麵🍜
牛三寶麵

📌酥炸魷魚🦑
酥炸魷魚

外脆內嫩,毫不油膩,再沾上鹽酥粉,讓人一口接著一口。

📌蚵仔煎🍳
蚵仔煎

📌凍鳳梨綠茶 + 珍珠🥤
凍鳳梨綠茶 + 珍珠

綠茶清新不澀,帶有鳳梨的果香。

📌凍香芋奶茶 + 珍珠🧋
凍香芋奶茶 + 珍珠

茶味適中帶香芋味,甜度恰到好處,珍珠口感Q彈。

📌仙草芋圓🍧
仙草芋圓

仙草滑嫩順口,味道甘甜,芋圓和地瓜圓口感煙韌,消暑佳品。

🍽️日月堂 (觀塘)
📪觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
2024-08-19
  • 蚵仔煎
  • 酥炸魷魚
  • 香芋奶茶
唔甘心食唔到蛋餅,轉戰另一間工廈(有少少隱蔽)!呢間牆壁貼左明信片,有客棧壁畫,重點係蛋餅冇咁快售罄😆 即刻叫左份起司肉鬆蛋捲餅,好味呀芝士有拉絲,肉鬆係深啡色個隻烤肉鬆,滿足了。碗紅燒牛肉麵湯頭今次唔係甜底,係咸香而濃,落咗類似磨豉醬,仲有幾粒豆豉,牛肉同紅蘿蔔炆到又稔又入味,仲有配白菜仔。揀左刀削麵,麵質煮得剛剛好,浸住濃湯食,飲番啖奶茶中和更佳。香芋奶茶係回憶中嘅紫色,飲落有少少芋頭沙沙感覺,冇講少甜都唔錯,嘿嘿~

紅燒牛肉刀削麵

香芋奶茶
起司肉鬆蛋捲餅
觀塘工廈超人氣台灣菜🇹🇼紅燒牛肉麵 $70: 濃郁紅燒湯底 牛肉嫩滑🫶🏼 麵條夠煙韌有質感😍 牛肉嫩滑又夠入味😁起司雞排麵 $55: 超邪惡芝士瀑布🧀 配湯麵,可以中和油膩感✨ 雞肉好嫩,而且雞皮好脆⭐️ 性價比好高!!蚵仔煎 $42: 用蛋煎香 邊位好脆,蚵仔好肥美飽滿🌟 醬汁味道好正宗 還原到台灣嘅味道✨宜蘭花枝丸 $38: 花枝丸質感爽彈 味道新鮮😚桂園薑母茶 $20: 薑味好突出,暖笠笠好舒服!黑糖珍珠鮮奶 $34
觀塘工廈超人氣台灣菜🇹🇼

紅燒牛肉麵 $70
起司雞排麵 $55
蚵仔煎 $42

宜蘭花枝丸 $38
: 花枝丸質感爽彈 味道新鮮😚
桂園薑母茶 $20
: 薑味好突出,暖笠笠好舒服!

黑糖珍珠鮮奶 $34
日月堂❣️日月堂呢個名聽左好耐,聽講佢地攞左「最優秀開飯東南亞餐廳」「最優秀觀塘區開飯熱店」大獎。今日終於入觀塘有機會去試下。晚飯時間好多人,入面相對都多位置,所以唔洗等咁耐😌🌟傳統豬腳便當份量不少。豬腳燜到超級淋,口感軟糯、肥而不膩,係滿滿的膠原蛋白😋滷肉醬汁不論濃稠度或鹹度都剛剛好,五花肉丁肥瘦均勻。米飯軟熟🍚粒粒分明。撈埋一齊食非常開胃入口。🌟麻辣牛肉麵牛肉份量多!牛展煮到好軟腍,味道鮮嫩。麵質好彈牙又掛湯,帶上又麻又辣的湯底,真係好夾又好惹味。辣度同麻度都係適中,我本身唔係好食得辣都食到。🌟鹽酥雞即叫即炸,入口熱辣辣。炸粉薄,火候都控制得剛剛好,唔會overcooked。外脆內嫩,雞肉嫩滑多汁。最正係鹽酥粉可以無限添加😛 鹹香可口,勁惹味。🌟麻辣鴨血鴨血口感外堅實彈滑,咬開卻好軟熟。而湯底食到濃郁麻香味,同埋少少辣味。卻冇搶走鴨血本身的味道,麻辣和鴨血簡直係天作之合。
日月堂

🌟傳統豬腳便當

🌟麻辣牛肉麵

🌟鹽酥雞

🌟麻辣鴨血
2024-08-19 0 瀏覽
今日一家去觀塘行街,去到下午茶時間,Mina姐話肚餓,咁岩見到工廈有日月堂的店牌,今次我哋就去試下觀塘工廈的人氣小店_日月堂日月堂位置於觀塘嘅工廈之中,觀塘地鐵站B2出口行向觀塘廣場方向行5分鐘就到,裝修充滿住台灣嘅古早味,用水泥牆嚟做裝飾,枱凳用木製為主,牆上掛住一塊塊木牌,好濃厚嘅台灣氣息。🌟紅燒牛肉麵牛肉炆得好腍又入味,每片牛肉都好厚,面嘅口感好彈牙,湯底夠濃,🌟 起司雞扒便當滷肉飯個滷汁煮得夠入味,雞扒炸得香脆內軟,配埋芝士醬,邪惡又惹味!Mina好鐘意食個雞扒同飯,食完2舊都唔夠,仲要叫爸爸再夾!🌟起司肉鬆蛋卷餅蛋餅即叫即整,新鮮又熱辣,外皮煎得微脆,中間嘅芝士夾雜着香口嘅肉鬆,咬落去每一啖都有芝士同肉鬆!🌟台灣香腸台灣人氣小食,自家製嘅台灣腸,每食一口就夾一片蒜頭,滋味又食唔停口!🌟黑糖珍珠奶茶食台灣嘢必叫嘅珍珠奶茶,加左黑糖都唔太甜🌟鳳梨紅茶食完咁多煎炸濃味嘅食物,飲番杯冰涼的鳳梨紅茶,解一解滯。

🌟紅燒牛肉麵

🌟 起司雞扒便當

🌟起司肉鬆蛋卷餅

🌟台灣香腸

🌟黑糖珍珠奶茶
食台灣嘢必叫嘅珍珠奶茶,加左黑糖都唔太甜

🌟鳳梨紅茶
食完咁多煎炸濃味嘅食物,飲番杯冰涼的鳳梨紅茶,解一解滯。
2024-08-05
2024-08-17 0 瀏覽
今日去觀塘行街突然想食台式野醒起有間人氣台式餐廳《日月堂》名就知好耐一直未有機會試~難得來到觀塘一於會一會佢🤭🤭位置唔難搵開源道一直殺落去就係😂😂一出𨋢大大個招牌一入門感覺寬敞完全冇迫嘅感覺😛因為食過好多台式台都好迫所以呢間感覺非常好~話晒第一次來穩陣d試基本野先🤭 叫左主食:起司雞排便當🍱 小食:炸甜不辣 同飲品:鳳梨紅茶 。雞排便當賣相好得體滷肉唔肥唔會咸味道剛剛好加埋條白菜仔餸飯好正而雞排真係起司好邪惡😋😋雞排炸得好脆嫩專登影張大特寫正所謂有圖有真相冇老吹~炸甜不辣都外脆內軟~讚👍🏻~天氣又熱飲返杯凍鳳梨紅茶簡直涼透心重點味道剛好清新同最重要既唔會好甜~爽丫😛😛下次再去觀塘一定會再去試埋其他出品🤭🤭
2024-08-10
紅燒牛肉面: $70這款紅燒牛肉面入口即化,肉質軟嫩可口。醬汁濃郁,恰到好處的調味,既不會過於咸,也不會過於甜膩。麵條Q彈有勁,吸附醬汁恰到好處。肉汁滋潤口腔,回味無窮。無論是冬日里的溫暖,還是夏日里的養生,這道紅燒牛肉面都是一道不可錯過的經典美食。🌟 評分: 7.5/10起司雞排便當: $63這款起司雞排便當色香味具全。雞排外酥內嫩,鮮嫩多汁。起司融化在雞肉之上,搭配清爽的蔬菜,完美平衡咸香甜味。飯菜搭配得宜,每一口都是滿足感。🌟 評分: 7.5/10炸鹽酥雞: $48這款炸鹽酥雞外酥內嫩,咸香入口即化。雞肉鮮嫩多汁,表層酥脆可口。調味恰到好處,不會過於油膩或咸。一口下去,讓人欲罷不能。值得一試的經典炸雞美味。🌟 評分: 8.5/10起司肉鬆蛋捲餅: $63這款起司肉鬆蛋捲餅餅皮Q軟,餡料香濃鮮美。起司融化在肉鬆之中,口感綿密滑順。蛋液恰到好處的熟度,不會過於生澀,也不會過於乾硬。整體口感柔軟,入口即化。🌟 評分: 8.5/10凍香芋奶茶: $26這款凍香芋奶茶香氣迷人,入口濃郁綿密。香芋的香甜滋味完美融合進奶茶之中,口感綿密滑順。不會過於甜膩,恰到好處的甜度令人回味無窮。🌟 評分:

紅燒牛肉面: $70

🌟 評分: 8.5/10

凍香芋奶茶: $26
🌟 評分: 8/10

凍冬瓜茶: $10
這款凍冬瓜茶清新爽口,回甘持久。冬瓜的清香味完美融入茶葉之中,層次感豐富。適度的糖度恰到好處,不會過於甜膩。冰涼的口感消暑解渴,非常適合炎熱的夏季。
🌟 評分: 8/10

🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 8/10
🧡 環境: 8/10
💛 服務: 8/10
💙 性價比: 9/10

📍 日月堂 (觀塘)
觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
2024-08-13 212 瀏覽
🌟 日月堂🌟🙌🏻💜💜牛三寶冬粉麻辣湯底🤩🤩🙌🏻讓人一試難忘!牛肉、牛肚、牛筋的組合,口感鮮美又富含肉香,再搭配麻辣湯底,真的是辣得過癮,香得回味無窮。😍😍起司肉鬆蛋捲餅✅✅簡直是一道味覺盛宴!酥脆的蛋捲,上面覆蓋著誘人的起司和肉鬆,每一口都能吃到濃郁的奶香和肉香,是午後小憩的絕佳選擇。鳳梨綠茶🔥🔥清爽的鳳梨味與綠茶的完美結合,讓你的味蕾在麻辣的美食中也能找到一絲清涼。💛💛
🌟 日月堂🌟🙌🏻💜💜

牛三寶冬粉麻辣湯底🤩🤩🙌🏻

起司肉鬆蛋捲餅✅✅

鳳梨綠茶
🔥🔥
💛💛
2024-08-11 284 瀏覽
見到openrice 咁多好評就黎試吓,點知好失望!非常中伏既一次體驗。下午黎,間店得幾個人,成間鋪好空,無咩客人,已經感覺唔係好對路,完全唔係好似d正評話好受歡迎,好多人,好滿座咁。兩個有鄉音既阿姐做店員,本身我以為間餐廳係好港式,點知又唔係。不過唔緊要啦,最重要都係食物。叫左個芝士雞扒便當,睇食評話好好,所以試吓。嘩,個雞扒超乾,又硬,又鹹(唔係出面鹽酥風味果種好味鹹),真係超難食,我食左一舊就無辦法繼續食落去。仲叫左個柯仔煎,呢個又係好伏,味道酸縮咁,質素好差。個雞扒我食淨好多,無點郁過咁,張台淨低好多野食,個阿姐都好快走黎問我食完未,收走d野食。好似趕人走咁,但明明成間店都無乜人。總括嚟講呢次咁差既體驗令我對工廈餐廳好無信心,我之後都係去返商場食穩陣d啦,今日浪費哂食野quota.
見到openrice 咁多好評就黎試吓,點知好失望!
非常中伏既一次體驗。
不過唔緊要啦,最重要都係食物。

叫左個芝士雞扒便當,睇食評話好好,所以試吓。
嘩,個雞扒超乾,又硬,又鹹(唔係出面鹽酥風味
果種好味鹹),真係超難食,我食左一舊就無辦法
繼續食落去。

仲叫左個柯仔煎,呢個又係好伏,味道酸縮咁,質素好差。

個雞扒我食淨好多,無點郁過咁,張台淨低好多野
食,個阿姐都好快走黎問我食完未,收走d野食。
好似趕人走咁,但明明成間店都無乜人。

食野quota.

2024-08-08