今天終於有機會到最優秀開飯「東南亞菜餐廳」獎和最優秀「觀塘區開飯熱店」獎日月吃午餐。到達門口時, 一句「縱未知明日福禍,仍約定你下月平安相聚。」相當有gimmick。餐廳不是很大,裝修也頗有特色,有一種Raw的感覺。我們點了:牛三寶麵(牛筋條、牛筋和牛腱肉)果真是最出色的麵!湯底十分濃郁,刀削麵底很有咀嚼感。牛筋條和牛筋都具有煙韌爽口的口感,而牛腱肉則更加軟嫩多汁。所有牛肉都是厚切的,咬下去有彈牙的口感,並且帶有濃郁的肉味。此外,配菜有白菜和紅蘿蔔,令湯底更加甜。白菜和蘿蔔吸收了湯底的味道,十分好吃。紅燒半筋半肉麵牛腱肉入口軟嫩而不黏牙。湯底香濃,味道濃郁。牛筋具有嫩滑的口感。麵底同樣是刀削麵,非常有咀嚼感。炸鹽酥雞外酥內嫩,味道香脆可口。內部肉質仍能保持著嫩滑多汁。枱上還有不同的調味粉供人調校自己喜歡的味道。蛔仔煎蚵仔大小適中,薯粉和蛋漿的比例恰到好處,味道很有特色。還有上面的醬汁甜甜酸酸的,和蚵仔煎非常夾。凍黑糖珍珠奶茶凍黑糖珍珠鮮奶口感順滑,甜度適中。珍珠夠彈牙。還有濃郁的茶味,份量也相當大。
牛三寶麵(牛筋條、牛筋和牛腱肉)

紅燒半筋半肉麵

• 蚵仔煎
  • 紅燒半筋半肉麵
  • 黑糖珍珠鮮奶
2024-01-11 2083 瀏覽
藏身於工廈之中嘅好味台灣菜🇹🇼,估唔到今次又搵到間好唔錯嘅牛肉麵🐮🌶️麻辣牛肉麵 $75我哋加咗$5轉冬粉,估唔到同個麻辣🌶️夾到咁,因為冬絲夠吸味,所以食落更加惹味😋,牛肉腍滑🥩、蘿蔔入味🥕推薦食得辣嘅朋友仔試吓咁叫啊🙌🏻🤤🍜牛三寶麵 $80有牛腱肉、牛筋、牛肋條,肉量算幾多🫃🏻肉質同樣腍滑入味🤌🏻,麵係闊條麵🍜,湯底味道幾好👍🏻,整體係幾有水準嘅牛肉麵😎但二選一會先選麻辣冬粉,因為唔係間間餐廳有得食🤣🫔玉米起司蛋餅 $38有大約4大件,餅身煙韌,餡料好足爆哂出黎,充滿芝士🧀同玉米🌽,唔洗點醬都好味👍🏻🌶️麻辣臭豆腐 $38豆腐都有6件左右,有白菜🥬墊底,聞落去夠臭味👍🏻食落去就唔會太臭,吸左麻辣湯好惹味🥰雖然都幾辣,但可以一試啊👻🧋黑糖珍珠鮮奶$34/茉香奶綠加仙草$28兩杯都幾大杯,奶綠甜度係微糖level,仙草有好多💕黑糖鮮奶珍珠都好味,而且甜度適中🤌🏻overall置身於工廈都咁多人食🏭證明都真係好唔錯👍🏻

🌶️麻辣牛肉麵 $75

overall
置身於工廈都咁多人食🏭證明都真係好唔錯👍🏻
2024-01-05
2024-01-11 1437 瀏覽
🧑🏻‍🍳 二訪嘅台灣菜,呢間位於工廠大廈入邊,價錢非常親民,質素都OK,喺附近返工嘅朋友可以試下,午市套餐嘅價錢會更加抵食—————————————————————🍴 炸排骨便當 ($62) 排骨炸得好酥脆,肥瘦適中,可以根據自己嘅口味再落鹽酥粉同梅粉,而飯上面有少少肉燥😋 美味指數: 8/10—————————————————————🍴 紅燒半筋半肉麵 ($75) 好足料嘅牛肉麵,有好多牛肉同牛筋,而麵係用厚切刀削麵,口感豐富,湯底就有少少辣,非常惹味😋 美味指數: 8/10—————————————————————🍴 炸鹽酥雞 ($48) 炸嘅外皮做得唔錯,係即叫即炸嘅,而肉質方面都ok😋 美味指數: 7/10—————————————————————🍴 宜蘭花枝丸 ($38) 炸花枝丸同樣炸得好好,另外自己可以落梅粉,我覺得加埋梅粉成個感覺同層次都提升咗😋 美味指數: 7.5/10—————————————————————🍴 桂圓紅棗茶 ($20) 😋 美味指數: 6.5/10—————————————————————🍴 凍冬瓜茶 ($20) 😋 美味指數: 7/10

—————————————————————
🍴 炸排骨便當 ($62)
😋 美味指數: 8/10

—————————————————————
🍴 紅燒半筋半肉麵 ($75)
😋 美味指數: 8/10

—————————————————————
🍴 炸鹽酥雞 ($48)
炸嘅外皮做得唔錯,係即叫即炸嘅,而肉質方面都ok
😋 美味指數: 7/10

—————————————————————
🍴 宜蘭花枝丸 ($38)
😋 美味指數: 7.5/10

—————————————————————
🍴 桂圓紅棗茶 ($20)
😋 美味指數: 6.5/10
—————————————————————
🍴 凍冬瓜茶 ($20)
😋 美味指數: 7/10
2024-01-10
2023-12-22 745 瀏覽
觀塘食店卧虎藏龍, 用心去搵,往往係工廠大廈有意想唔到嘅驚喜。日月堂平時lunch 時就好多人嚟食, 晚飯時間少咗office 客, 多返區外客,可以好好哋欣賞呢到嘅招牌牛肉麵😁😁😁😍😍😘😘牛三寶麵🐂$80共有三款唔同牛肉部位,即牛展,牛筋,牛肋條。牛展炆得好軟淋,筋位炆得好似啫哩咁,好好食。牛筋Q彈可口,每一口都有滿滿嘅骨膠原。牛肋條口感似牛腩,好入味。三款牛都處理得好好,我轉咗新竹米粉,米粉軟硬適中,係我好鍾意,有米味嘅米粉😊😊😊😁😁🥰🥰滷肉蔥油拌麵🐷$54滿滿嘅一碗,滷肉肥瘦相間,每一粒都好夠味,不論撈飯定係撈麵其實都會好好食,因為呢個滷肉做得好😛😛😘😘😗😗起司肉鬆蛋捲餅🫔$40呢度嘅蛋餅做得好出色,芝士份量好充足,可以做到拉絲效果,而肉鬆同樣畀得足料,肉鬆同芝士完美配合,令人停唔到口🥳🥳🥰🥰🥰🥰😚😚麻辣鴨血🦆$48麻辣味只係算輕微辣,就算唔食得辣嘅,都可以放心叫。鴨血Q彈入味,微辣嘅醬汁令鴨血變得更鮮😊😊😊😁😁😍😍桂圓薑母茶 $20 桂圓紅棗茶 $20🧋🥤呢兩杯都係熱飲嚟,好滋潤適合依家咁凍嘅天氣飲用😀😀😛😛😊😊😊

牛三寶麵🐂$80

• 起司肉鬆蛋捲餅
  • 牛三寶麵
  • 麻辣鴨血
2023-11-18 1739 瀏覽
2年前曾經去過觀塘食一間台灣野,當時一試難忘但因為好少落觀塘所以無乜機會再食,今日久違咁落到嚟觀塘梗係毫不猶豫衝去再試🤤。紅燒牛肉麵 $70望落好足料嘅牛肉麵,麵底用上刀削麵,配菜有蘿蔔同娃娃菜加上厚切又大塊嘅牛肉,味道方面刀削麵食落彈牙軟硬度啱啱好,麵身有好好吸收惹味湯汁,牛肉雖然厚切但咬落非常之軟腍多汁,而最正嘅就係個湯底,香濃又惹味,整體嚟講好出色👍🏻。牛三寶麵(轉新竹米粉) $85另一款就叫咗由牛腱肉、牛筋同牛肋條組成嘅三寶配上新竹米粉,湯底同樣香濃惹味,米粉食落幼滑爽口,吸收湯汁方面比刀削麵更出色,牛三寶方面最鍾意就係佢嘅牛筋,食落軟腍嫩滑又掛汁,非常美味😋。炸鹽酥雞 $48炸到外層爽脆又唔會太厚粉嘅鹽酥雞,而且入面嘅雞肉口感都保持到嫩滑,口味重嘅朋友仲可以用佢哋嘅鹽酥粉、辣椒油同梅子粉調配自己好口味。蚵仔煎 $42用蚵仔、薯粉、生菜同蛋煎製而成、食落香脆可口帶有蚵仔嘅鮮甜味,秘製醬汁亦非常出色。凍黑糖珍珠奶茶 $26加埋黑糖甜到入心嘅珍奶,珍珠十分之彈牙煙韌,而且食得出珍珠本身都有淡淡嘅甜味,最緊要係夠晒大杯。凍鳳梨紅茶 $30另一款鳳梨紅茶一樣好飲,茶底味道算幾香,鳳梨味

紅燒牛肉麵 $70

牛三寶麵(轉新竹米粉) $85

炸鹽酥雞 $48

蚵仔煎 $42

凍黑糖珍珠奶茶 $26

凍鳳梨紅茶 $30
另一款鳳梨紅茶一樣好飲,茶底味道算幾香,鳳梨味亦夠香濃,鍾意清新香甜口味嘅啱晒。

5天前 0 瀏覽
朋友強烈推介,又平又好食嘅台灣菜!必食牛肉麵,牛肉份量多到好誇張,食唔晒,最緊要係真心好食,又淋,又入味,但又唔會一入口就散晒,冇口感,鐘意食牛肉嘅一定要叫。個麵煙煙韌韌,有咬口,好好食。個人鐘意冬粉多啲,可以掛多啲汁,好正。小食試咗臭豆腐,係用百頁豆腐整,鐘意食百頁豆腐就啱晒。炸魷魚腳炸得好香口,仲可以自己加多啲味粉,必食推介。飲品平過街買,而居然係高與嘅,鮮奶珍珠奶茶同菠蘿綠茶都好得。最後想讚下服務好好,有笑容!
朋友強烈推介,又平又好食嘅台灣菜!

小食試咗臭豆腐,係用百頁豆腐整,鐘意食百頁豆腐就啱晒。

炸魷魚腳炸得好香口,仲可以自己加多啲味粉,必食推介。

最後想讚下服務好好,有笑容!

6天前 0 瀏覽
{隱世工廈台灣大餐 - $227}每個星期都要食一次台灣嘢!今次介紹嘅係日月堂,bookmark 左好耐但未去過,因為佢隱藏喺工廠大廈之內,原來真係好唔錯㗎!♦️ 紅燒半筋半肉麵又係一個有特濃紅燒湯底嘅台灣麵食,麵條質感相當唔錯,半筋半肉真係炆到好腍又入味!骨膠原滿滿!♦️ 傳統豬腳便當又係一個充滿着骨膠原嘅套餐,豬腳腍得嚟又入味,唔會覺得好肥膩,配合埋肉燥滷蛋飯一齊食真係一流!♦️炸鹽酥雞超級地道台灣小食,枱面有梅子粉任加,熱辣辣嘅炸雞加埋梅子粉,效果一流,真係好似去咗台灣旅行咁!♦️肉鬆蛋捲餅又係台灣必點小食一個,超級足料,捲起來淡淡肉鬆,亦好香蛋味,淨係食呢個已經飽飽。♦️黑糖珍珠奶茶+柑桔檸檬紅茶跟餐可以享受半價台式飲品,超多選擇,令人花多眼亂,呢個黑糖珍珠奶茶同埋柑桔檸檬紅茶都好有台式街頭風味,恍似置身台灣一樣!美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍 #日月堂 (觀塘)觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室
{隱世工廈台灣大餐 - $227}

♦️黑糖珍珠奶茶+柑桔檸檬紅茶

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 #日月堂 (觀塘)
2024-04-11 0 瀏覽
放假又係同老公去觀塘尋寶嘅時候,我哋今次發掘到工廠大廈入面一間性價比高又好食嘅台灣菜。📍觀塘 日月堂🌟必食推薦:紅燒牛肉麵💰70台灣出名又好食嘅嘢有好多,其中一樣係紅燒牛肉麵。湯底好濃,重牛味。牛肉係牛展,肉質結實得黎中間好嫩滑。🌟起司肉鬆蛋捲餅💰40食台灣菜一定唔少得蛋捲餅,蛋捲餅煎到好香脆,餡料肉鬆同芝士都多。🌟麻辣鴨血💰48鴨血冇腥味,麻辣汁好惹味。🌟凍鳳梨紅茶💰15鳳梨紅茶大大杯先💰15蚊好抵,鳳梨配紅茶好清新。🌟凍仙草奶茶💰28仙草奶茶表現正常🌟仙草芋圓💰32芋圓煙靭,仙草爽滑,好味。總結:可以經常食,價錢優惠之餘又好味。📍觀塘 日月堂觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室2人總數💰233人均💰116.510分滿分味道:8.5/10環境:7.5/10價格:7.5/10#hkfoodie #hkigers #hkig #hkblogger#chansfoodie.hk#hkrestaurants#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood #hongkongtravel #hongkonginstagram #香港探店 #香港探店分享

📍觀塘 日月堂

🌟必食推薦:紅燒牛肉麵💰70

🌟起司肉鬆蛋捲餅💰40

🌟麻辣鴨血💰48
鴨血冇腥味,麻辣汁好惹味。

🌟凍鳳梨紅茶💰15
鳳梨紅茶大大杯先💰15蚊好抵,鳳梨配紅茶好清新。

🌟凍仙草奶茶💰28
仙草奶茶表現正常

🌟仙草芋圓💰32
芋圓煙靭,仙草爽滑,好味。

總結:可以經常食,價錢優惠之餘又好味。

📍觀塘 日月堂

價格:7.5/10

#hkrestaurants
#香港探店 #香港探店分享 #香港探店打卡
#觀塘美食 #台灣菜 #牛肉麵
隱世人氣台灣餐廳✨日月堂🌕ʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡觀塘工廠大廈有間日月堂嘅 主打台式料理🌟價錢合理唔貴 而且款式選擇都幾多( •̀ᴗ•́ ) ̖́-地點就隱蔽少少 但google map下都好快搵到!💛起司肉鬆蛋餅捲蛋餅外皮微微焦脆 蛋味香 加上鹹鹹甜甜醬汁!食嘅時候蛋餅芝士已經做唔到拉絲效果✨但食到芝士鹹香 不過肉鬆比得好足料 正!🤎牛三寶麵牛三寶分別係牛筋、牛脻肉、牛肋條🐮牛筋有滿滿骨膠原 食落都幾軟腍( °‪꒳​° ).ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪牛脻肉同牛肋條厚身 而且煮到好入味~肉質都好軟好嫩 牛味都幾突出麵條粗身有口感 幾唔錯👍🏻湯底偏濃郁~🧡鹽酥雞滷肉飯鹽酥雞睇落賣相唔算好靚仔 但食落又唔差!炸完都唔算好重油膩感 炸粉唔算厚🫶🏻雞肉炸完都仲係幾嫩 外脆內軟( •̀ᴗ•́ ) ̖́-肉汁唔算多但亦唔會乾~~枱面仲可以自己加調味粉 更有風味🧂滷肉飯嘅滷肉夠入味 肥瘦適中 飯粒軟熟🍚有隻滷蛋但太鹹 另外仲有啲酸菜做配料~❤️虎咬豬(刈包)呢個刈包真係好邪惡呀 救命!包身鬆軟少少有甜味 入面嘅餡料豐富✨腩肉半肥瘦 入味又鬆軟 加入少少香蔥 酸菜
隱世人氣台灣餐廳✨日月堂🌕

觀塘工廠大廈有間日月堂嘅 主打台式料理🌟
價錢合理唔貴 而且款式選擇都幾多( •̀ᴗ•́ ) ̖́-
地點就隱蔽少少 但google map下都好快搵到!

💛起司肉鬆蛋餅捲
蛋餅外皮微微焦脆 蛋味香 加上鹹鹹甜甜醬汁!
食嘅時候蛋餅芝士已經做唔到拉絲效果✨
但食到芝士鹹香 不過肉鬆比得好足料 正!

🤎牛三寶麵
牛三寶分別係牛筋、牛脻肉、牛肋條🐮
牛脻肉同牛肋條厚身 而且煮到好入味~
肉質都好軟好嫩 牛味都幾突出
麵條粗身有口感 幾唔錯👍🏻湯底偏濃郁~

🧡鹽酥雞滷肉飯
鹽酥雞睇落賣相唔算好靚仔 但食落又唔差!
炸完都唔算好重油膩感 炸粉唔算厚🫶🏻
雞肉炸完都仲係幾嫩 外脆內軟( •̀ᴗ•́ ) ̖́-
肉汁唔算多但亦唔會乾~~
枱面仲可以自己加調味粉 更有風味🧂
滷肉飯嘅滷肉夠入味 肥瘦適中 飯粒軟熟🍚
有隻滷蛋但太鹹 另外仲有啲酸菜做配料~

❤️虎咬豬(刈包)
呢個刈包真係好邪惡呀 救命!
包身鬆軟少少有甜味 入面嘅餡料豐富✨
腩肉半肥瘦 入味又鬆軟 加入少少香蔥 酸菜~
一啖咬落去 仲有腩肉嘅肉汁同醬汁( °‪꒳​° ).ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪
整體口感豐富~個口細少少都咬唔哂

🖤黑糖珍珠鮮奶&苿香奶綠
呢到啲飲品都幾大杯 有得自選甜度冰度🧊
同外面手搖店嘅飲落冇乜分別 正常發揮~

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
📍 日月堂
2024-04-08 0 瀏覽
🐧 又黎觀塘工廈搵好野食😋 今次搵咗依間都幾有詩意嘅台灣菜🤭 入到去就見到韻味十足嘅壁畫、燈籠,同埋美美的櫻花飾品🌸 令人目不瑕給,好似去咗台灣旅行咁有feel🥰 食台灣野梗係要叫台灣牛肉麵😋 牛肉滋味好濃郁🤩 食落好軟好腍,一D 都唔韌👍 超級正🤭 麵條特登加錢改配刀削麵🫶 好彈牙又吸味,食盡牛肉湯底嘅精華👍 唔食走寶🤭 再㨂咗個極重台灣特色嘅肉鬆蛋捲餅😋 蛋餅好香蛋味,煎得好脆口👍 內裡填滿鬆脆濃香嘅肉鬆粒,食落鹹香又惹味,加埋特調嘅醬汁一齊食,真係好好味好出色❤️❤️❤️ 最後當然唔少得台式飲品😙 叫咗杯凍荔枝紅茶,另加蜂蜜蘆薈粒粒🫶 紅茶醇香又清新,帶有荔枝嘅果香和鮮甜,飲落好解膩好開胃😆 蘆薈粒粒甜甜地,口感爽滑又Q 彈,好有嚼口👍

2024-04-08 0 瀏覽
餐廳:日月堂 (觀塘)地址:觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室日月堂呢個名一早已經久仰大名,喺觀塘區台式料理之中好出名。難得假期,今日就搵埋朋友一齊嚟試吓。以前餐廳係駱駝漆大廈,依家已經搬咗去永興工業大廈。餐廳裝修以簡約工業風為主。牛三寶麵 ($80)牛三寶包咗牛腱肉、牛筋、牛肋條。三樣餸都係厚切,食落口感更豐富。牛腱肉好亂好多汁,牛筋骨膠原豐富超彈牙,牛肋條牛味勁濃,而且炆到好腍。麵底揀左寬身麵,煙煙韌韌。紅燒半筋半肉麵($75)牛筋同牛肋肉,同牛三寶一樣咁好食,而且份量更多。紅燒湯底好濃。麻辣鴨血($48)鴨血一上檯就聞到好香麻辣味,鴨血質地好滑,超有台灣風味。酥炸魷魚($48)酥炸魷魚外層酥脆,肉身彈牙。飲品黑糖珍珠奶茶($34)/黑糖珍珠鮮奶($34)餐廳價錢親民,性價比高。
餐廳:日月堂 (觀塘)
地址:觀塘興業街14號永興工業大廈4樓C2室

牛三寶麵 ($80)

紅燒半筋半肉麵($75)

麻辣鴨血($48)
鴨血一上檯就聞到好香麻辣味,鴨血質地好滑,超有台灣風味。

酥炸魷魚($48)
酥炸魷魚外層酥脆,肉身彈牙。

飲品
黑糖珍珠奶茶($34)/黑糖珍珠鮮奶($34)