2020-12-22 594 瀏覽
Book咗成個月先食到🥺❤️想試左好耐,好彩有朋友仔陪我去,環境一流又乾淨!除咗頭菜一般之外,其他都好好味!我真係超愛食wagyu,和牛他他我喜歡,但朋友仔麻麻地食他他,佢試少少之後我食埋佢嗰份😂生牛肉唔係個個都愛吃,陪埋炸薄薄片蓮藕一齊食就不膩之後更係重點岀埸係sukiyaki啦,和牛超嫩滑,湯汁配埋蛋醬更加滑流,米芝連一星⭐️名符其實👍真係好鐘意吃wagyu🤣超飽超滿足!而且啲服務超好!

2020-12-08 989 瀏覽
心心念念咗呢間嘢好耐次次WALK IN 都無位,所以提早咗一個月book 入去前會經過小竹林咁,勁有日本feel. 真係真係好想去旅行個海景真係好靚 前幾日買咗啲嘢所以換咗d coupon . 咁啱Lunch set 都可以用!! 超抵呀個蒸蛋滑嘟嘟平時我唔飲梅酒,但佢個梅酒Jelly幾好食,好fresh .叫咗杯mojito 試下,因為都幾中意無酒精幾好飲煮得入味好腍同易咬送飯食一流Staff會拎上嚟比你影相📸️跟住收走煮完先再分好拎出嚟,我哋2個人share 雪花分佈平均 A5鹿兒島和牛 西冷部位配有蛋汁豆腐,大蔥,洋蔥🧅同芋絲係底仲有白飯同麵豉湯同漬物入口即瀜一人一塊 少食多滋味想再encore 但已經好飽 唯有下次再嚟最尾一人一個柚子雪糕畫上完美句號
心心念念咗呢間嘢好耐

次次WALK IN 都無位,所以提早咗一個月book

個海景真係好靚

前菜  蒸蛋

個蒸蛋滑嘟嘟

Virgin  mojito

叫咗杯mojito 試下,因為都幾中意
無酒精

跟住收走煮完先再分好拎出嚟,我哋2個人share

雪花分佈平均 A5鹿兒島和牛 西冷部位
Sukiyaki  A5  wagyu

配有蛋汁
豆腐,大蔥,洋蔥🧅同芋絲係底
仲有白飯同麵豉湯同漬物

A5  和牛西冷
Sukiyaki  A5  wagyu
柚子雪糕
2020-11-30 1059 瀏覽
呢間日山好難book🙈,不過同時又有好多人話唔好食🙊,不過我點都要自己親自嚟試吓🐒.好彩被安排到坐包廂,擁有私人空間,對住無敵維港海景🏙.叫咗個lunch set壽喜燒A5和牛嚴選部份🐂.前菜首先有梅酒jelly、菠菜沙律🥗同茶碗蒸,粒啫喱好好食😋,想追加.牛肉🥩係鹿兒島嘅A5和牛肩胛肉,望落雪花就好靚,識落肉質都好滑😌,不過可惜一人得三塊,當中有兩塊拌蛋漿🍳,另一塊就拌洋蔥🧅同葛絲,不過三塊真係唔多夠食😫,性價比較低,另外碗飯仲要異常地濕🙄,lunch 以$500呢個價錢,可以有更多其他更好嘅選擇🤔
好彩被安排到坐包廂,擁有私人空間,對住無敵維港海景🏙
叫咗個lunch set壽喜燒A5和牛嚴選部份🐂

2020-11-22 1166 瀏覽
不能夠去東京能夠去到東京一星餐廳已經心滿意足,之前嘗試預約晚餐及中午數次(接近10次)都預約唔到,今日試試碰運氣walk in 午餐,約11:30am嚟到餐廳門口等大約11:45am問到員工有客人no show 所以12:30pm有位(餐廳開12點),簡直覺得幸運女神直情唔係企係我身邊係攬住左我.一入到餐廳係好靚嘅走廊感覺好舒適,雖然坐唔到玻璃窗位但係都隱約望到海景,環境感覺清靜優雅及最緊要超級衛生.同朋友坐低選餐(真的是性價比很強的午餐呀),因為朋友唔食牛所以嗌左個山椒鰻魚飯而我選擇左佢哋其中一個招牌菜曰山和牛壽喜燒丼伴溫泉蛋.前菜不只外貌精緻味道也細緻,蒸蛋味道也很不錯.主菜方面朋友的鰻魚飯正常高級版味道沒有很特別但我的那一個卻很有意外驚喜,他們在煮那兩片A5 和牛前會先給你欣賞一下你亦可以拍照,約5分鐘後煮好先上一碗浸左溫泉蛋的博燒和牛,服務員細心的建議怎樣食才是最好(蛋汁和飯一起吃),之後就是另一細碗和牛片放在燒洋蔥上面.服務員在期間會使新聞說不需要加溫泉蛋或飯所以男士不用擔心唔夠食.(唯一要考慮就係如果怕食生雞蛋可能就要點另外一個A5和牛招牌菜)甜品是一個檸檬雪巴,非常清甜可
前菜不只外貌精緻味道也細緻,蒸蛋味道也很不錯.
甜品是一個檸檬雪巴,非常清甜可口及實在,不會像一般雪巴有點像吃冰的感覺.

總結如果喜歡吃牛的這餐廳真是一流建議可以重複再來,午餐應該性價比比較高,但要早一點預約.

2020-11-19
30 分鐘 (堂食)
  • 日山和牛壽喜燒丼伴溫泉蛋
2020-11-19 779 瀏覽
Very impressed with the warm reception at start. Beautiful harbour view with nice decor. We all enjoy very much the good food & professional service. Looking forward to come again!
2020-11-13 1243 瀏覽
提前一個月才訂到了這間無敵海景餐廳週六的午餐,一入去,首先會穿過好似係竹林中的小路,令人印象深刻。正式步入餐廳就是無敵超正的海景,還沒有開餐,就已經感覺好好了。印象最深的是是燒雞泡魚乾,這個是餐廳在我們等食物期間贈送的,很貼心,味道超驚豔。另一個印象深刻的就是A5和牛壽喜燒,和牛油脂分布非常均勻,絕對不會讓人失望。其實對這個價格來講,午餐可以吃到這個質數的和牛真的已經非常好了,大力推薦。有機會一定試一下晚餐。
2020-11-13 983 瀏覽
同朋友約好左去日山試佢既壽喜燒,因為午餐個Menu比較相宜,所以今次我地係中午過去坐底左落完單好快就上菜,前菜有幾款各有特色。到主角牛肉會拎俾我地影相先,影完佢地會拎走幫你整埋。牛肉肥美,好軟熟,入口溶化,高汁。服務好,環境好靜,仲有好大海景睇。下次會考慮夜晚去

牛肉肥美,好軟熟,入口溶化,高汁。

服務好,環境好靜,仲有好大海景睇。下次會考慮夜晚去
2020-11-09 1200 瀏覽
平時呢間餐廳真係好難訂位,今次特登早咗一個月訂定位同媽媽慶祝生日。我request咗坐窗口位,媽媽表示滿意。每個餐都跟前菜,茶碗蒸。個梅酒啫喱好好食,酸酸甜甜咁好開胃。個蒸蛋都好滑同埋入面有好多材料例如有帶子仔同菇。難得book到位,我哋叫咗三個餐share.銀雪魚西京燒魚生飯鰻魚飯老實講鰻魚飯好一般,下次唔會再嗌。銀雪魚西京燒同魚生飯都好食😋甜品平時係柚子雪葩,但媽媽唔鍾意食生冷野,侍應好好咁幫佢轉左白朱古力慕絲。整體嚟講個服務都好好,放低每一樣食物都會同你介紹吓,加茶同收嘢都快手嘅。
平時呢間餐廳真係好難訂位,
今次特登早咗一個月訂定位同媽媽慶祝生日。

我request咗坐窗口位,媽媽表示滿意。

每個餐都跟前菜,茶碗蒸。
個梅酒啫喱好好食,酸酸甜甜咁好開胃。
個蒸蛋都好滑同埋入面有好多材料例如有帶子仔同菇。

難得book到位,我哋叫咗三個餐share.

銀雪魚西京燒

魚生飯

鰻魚飯

老實講鰻魚飯好一般,下次唔會再嗌。
銀雪魚西京燒同魚生飯都好食😋

甜品平時係柚子雪葩,
但媽媽唔鍾意食生冷野,
侍應好好咁幫佢轉左白朱古力慕絲。

整體嚟講個服務都好好,
放低每一樣食物都會同你介紹吓,
加茶同收嘢都快手嘅。

• 銀雪魚西京燒
2020-11-08 560 瀏覽
Great food + Great Service + Great view!! No wonder it’s always fully booked! Went over on weekday when I’m off (with reservation more than one month in advance) 🤣🤣🤣 is really impressive for the staff at reception counter indeed .....very sincere of her! Lunch set avail and we picked 薄燒A5和牛丼🥚+ 慢煮黑豚🐷🍚 both yuMMM .... 肉汁豐富 juicy 鮮嫩 + not greasy at all 😋😋😋apart from the lovely dishes, staff are also sincere with some intro of the dishes while serving 👏🏻👏🏻👏🏻 yuzu sorbet as the dessert of the lunch s

Lunch set avail and we picked 薄燒A5和牛丼🥚+ 慢煮黑豚🐷🍚 both yuMMM .... 肉汁豐富 juicy 鮮嫩 + not greasy at all 😋😋😋apart from the lovely dishes, staff are also sincere with some intro of the dishes while serving 👏🏻👏🏻👏🏻 yuzu sorbet as the dessert of the lunch set = soooo refreshing!

薄燒A5和牛飯伴溫泉蛋飯,

慢煮黑豚鞍伴柚子胡椒

柚子sorbet

Overall, nice dining experience and will visit again in Dec 😋😋😋
午餐
薄燒A5和牛飯伴溫泉蛋飯,
慢煮黑豚鞍伴柚子胡椒
柚子sorbet
2020-10-30 1496 瀏覽
日山·竹 $688首先頭盤 有三樣野 當中有梅酒啫喱、和牛串同和牛春卷 首先係食梅酒啫喱 感覺好清新 之後再食和牛片 食落牛味好重 肉質好淋 最後係和牛春卷 春卷既皮薄而且好脆身餡料都好多 頭盤設計由淡味食到濃味 慢慢叫醒味蕾而成晚重點既壽喜燒 職員話今次係用上鹿兒島和牛肩夾肉既部分第一塊和牛係正常煮熟 附上蛋汁 仲有舊豆腐係底 食落好淋身 未到入口即溶但配蛋汁就好唔錯🤩第二塊和牛配野菜包括有冬菇同粉絲 今次塊和牛會比第一塊生少少 有入口即溶既效果 而且野菜可以平衡返個油膩感🥰第三塊和牛係用燒汁做醬汁 呢個係三塊牛之中最濃味既 不過都冇蓋過和牛本身既牛味 呢塊都係煮得冇咁熟 食落入口即溶成個套餐仲有飯同烏冬揀 如果揀飯仲有個和牛麵豉湯送 都幾特別 而烏冬既湯底好似韓國雪濃湯既味 稻庭烏冬食落好彈牙 食落好清淡 個人幾推介烏冬~當晚甜品係白朱古力布甸 配料有柚子、士多啤梨同藍莓 布甸本得好滑而柚子白朱古力既甜膩作一個平衡 不過整體都係偏甜🤢評分: 8.5/10🌟餐廳既氣氛同環境(有大大個海景)都好出色 而食物質素都唔錯 不過無預期中食完會有好驚艷既感覺 所以唔算得上唔試唔得既餐廳 可以有
日山·竹 $688
首先頭盤 有三樣野 當中有梅酒啫喱、和牛串同和牛春卷

而成晚重點既壽喜燒 職員話今次係用上鹿兒島和牛肩夾肉既部分

評分: 8.5/10🌟

餐廳既氣氛同環境(有大大個海景)都好出色 而食物質素都唔錯 不過無預期中食完會有好驚艷既感覺 所以唔算得上唔試唔得既餐廳 可以有更好既選擇🤔
2020-10-10 2442 瀏覽
超級好食既壽喜燒😍呢個係lunch set $438壽喜燒A5黑毛和牛西冷兩片牛肉質素唔洗講店員會幫你煮到啱啱好壽喜燒汁好好味加埋蛋汁可以食幾碗飯🤤真係超級好味暫時喺香港食過最滿意嘅壽喜燒餐廳雖然貴啲但係值得如果想要海景記得早啲訂位我個日淨係得番入面呢間鋪長期都full Booking.*評分*環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢: ⭐️⭐️..📍 日山 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE302號舖
超級好食既壽喜燒😍
*評分*
環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️
味道: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢: ⭐️⭐️
📍 日山 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓OTE302號舖

2020-10-08 2071 瀏覽
提早一個月前預約的日山疫情都要提早一個月預約的日山貴為米芝連餐廳,的確要試吓Lunch set 價錢around 200-400前菜有沙律、茶碗蒸、梅酒蕃茄啫喱梅酒蕃茄啫喱好特別,食完好開胃主菜叫左個薄燒A5和牛飯伴温泉蛋A5 和牛真係好淋好入味銀鱈魚西京燒燒得岩岩好的銀鱈魚表面金黃,魚肉帶有淡淡甘甜味甜品係柚子雪糕,真係有粒粒柚子肉食落好fresh 好有口感,又可以清清味蕾整體CP 值不高,份量偏少,價錢偏貴
提早一個月前預約的日山

疫情都要提早一個月預約的日山
貴為米芝連餐廳,的確要試吓

Lunch set 價錢around 200-400

前菜有沙律、茶碗蒸、梅酒蕃茄啫喱
梅酒蕃茄啫喱好特別,食完好開胃

主菜叫左個薄燒A5和牛飯伴温泉蛋
A5 和牛真係好淋好入味

銀鱈魚西京燒
燒得岩岩好的銀鱈魚表面金黃,
魚肉帶有淡淡甘甜味

甜品係柚子雪糕,真係有粒粒柚子肉
食落好fresh 好有口感,又可以清清味蕾

整體CP 值不高,份量偏少,價錢偏貴
2020-10-02 2341 瀏覽
打算中秋節翌日放假同屋企人去食餐好嘅,於是訂咗出名食Sukiyaki嘅日山lunch試吓。大門入口好靚,打卡一流!每日限定十份嘅「北海道海膽雜錦魚生飯」,因為當日冇海膽到貨,所以換咗做拖囉,爸爸食完話好高質,好似係日本當地食咁,可以頂一頂日本思鄉癮!套餐前菜都好豐富:「壽喜燒A5和牛嚴選部位及野菜盛」$488/位肥美鮮甜有牛肉香!師傅煮得啱唔好,每人三片食之前仲怕太少,但當食到等二片就開始有啲覺得夠了仲有柚子雪糕做甜品!好滿足呀!
打算中秋節翌日放假同屋企人去食餐好嘅,
於是訂咗出名食Sukiyaki嘅日山lunch試吓。

大門入口好靚,打卡一流!

套餐前菜都好豐富:

「壽喜燒A5和牛嚴選部位及野菜盛」$488/位

肥美鮮甜有牛肉香!

仲有柚子雪糕做甜品!好滿足呀!
2020-10-02
2020-09-22 3200 瀏覽
平時walk in食唔到所以今次就早幾日book定我同朋友今次係食dinner 叫左個 日山。松每位$988 佢嘅價錢同服務質素成正比🧐 食物質素都唔錯 😗 個環境非常ok🥰Menu可以揀壽喜燒或者涮涮鍋🙈我同朋友都係揀咗壽喜燒 俾大家睇吓嘢食嘅相😛不過有啲無影到😝佢會俾咗你睇你份牛肉係咩樣先 然後再入廚房加工整壽喜燒 👍🏻以下就係佢加工完嘅樣😆佢會比你跟飯或者烏冬 而我自己就揀咗冷烏冬 (佢有冷熱烏冬俾你揀) 我冇影到相但係個冷烏冬我覺得幾好食😋佢有個冷麵汁同埋姜蓉同蔥花配搭而我朋友就揀咗白飯 佢會配一隻生雞蛋👍🏻仲有個甜品不過無乜特別整體幾好食 如果係食肉獸嘅朋友一定好啱你哋😃😃
平時walk in食唔到所以今次就早幾日book定
我同朋友今次係食dinner 叫左個 日山。松
每位$988 佢嘅價錢同服務質素成正比🧐

而我朋友就揀咗白飯 佢會配一隻生雞蛋👍🏻

仲有個甜品不過無乜特別

整體幾好食 如果係食肉獸嘅朋友一定好啱你哋😃😃
2020-09-21 2101 瀏覽
今日約左久違既朋友去左尖沙咀既米之蓮一星既日山去唔到日本食日本里,都係香港食住先。雖然係平日午餐 ,但由終係米芝蓮關係,同行朋友已經係一星期前就預訂定。但因為坐位有限,訂唔到坐outside 嘆住個維港景食大概13.40到達餐廳。門口服務員探熱後經過一條長叢林走廊再到達餐廳。店內環境舒服,唔會太多人,因為落雨關係,都係睇唔到個view服務員好有禮貌,一坐落已經比口罩套,再都menu, 我地揀左沖繩黑毛豬同A5和牛做個主菜,呢個lunch set包左三個前菜,本人比較欣賞個茶碗蒸,夠和夠滑上菜都上得好快,加上店內環境舒服本人覺得牛好味過豬,先講個牛都幾嫩,配個飯幾開胃。另外個豬我覺得一般般,因為有啲乾。另外都有個湯配埋。最後,個甜品係柚子雪芭,食完個牛有啲咸再食反個雪糕🍦,個人去反好清爽當然最後就梗係埋單走人 如果以米芝蓮一星泥講可以一試無妨,加上店員服務態度同環境都好好。
今日約左久違既朋友去左尖沙咀既
米之蓮一星既日山

上菜都上得好快,加上店內環境舒服
當然最後就梗係埋單走人