2020-06-15 1202 瀏覽
今日因為要出去尖沙咀嘅關係,同女朋友喺網上預約咗呢一間餐廳,見到有折扣感覺好似好抵咁去到見到餐牌都有幾多選擇,有飯同點心可以揀,仲有餃子料理添。不過唔知道牛肉料理會用啲乜嘢係烹煮,因為餐牌冇寫到係紅燒、咖喱定係就咁燒牛肉,所以就決定要咗豚肉飯、一個餃子同點心拼盤首先嚟嘅係秘製醬油豚腩肉伴流心蛋飯,睇落去豚腩肉好似好厚身咁,不過睇真啲見到脂肪嘅分佈仲多過肉,而且唔知點解流心蛋食落去酸酸地,感覺一般。最令我覺得反感嘅係底部嘅白飯浸左超級多醬料,食落去好鹹之後有點心拼盤,不過賣相同餐牌上面嘅圖片完全唔同,少咗一個冬菇包同埋鳳尾蝦餃,詢問店員之後得到嘅答案竟然係話圖片只供參考,實際未必有同樣嘅點心。。。。聽到之後真係呆咗,如果唔係因為餐牌上面嘅圖片我都未必會點呢一個拼盤最後呢一個餃子料理更加令人失望,首先我明明叫咗八粒,但係好明顯碗裏面只有七粒,再三追問店員之後先至再幫我哋安排俾返我哋。另外餃子皮好容易爛,同裏面嘅餡料唔太配合,加上芫荽味太重,希望可以改善下折扣左之後又唔太貴既,不過質素同原價唔多成正比。。。。

折扣左之後又唔太貴既,不過質素同原價唔多成正比。。。。
2020-06-08
用餐優惠
優惠券
2020-06-12 247 瀏覽
首先野食上枱等候既時間太長個湯底黎到滾埋 啲打邊爐材料都未到食物味道 好普通 本身透過openrice book 有折以為佢啲價錢都應該唔貴一埋單 真係嚇親...3個人食 8百幾蚊其實都接受到但我無辦法接受啲醬料要收$84 3位平均一個要$28 ? 個壺淡而無味既茶 要收$24同水無咩分別折完都仲好多extra既收費 ...味道又咁普通 200幾蚊打邊爐有大把選擇啦

首先野食上枱等候既時間太長
個湯底黎到滾埋 啲打邊爐材料都未到
食物味道 好普通
本身透過openrice book 有折
以為佢啲價錢都應該唔貴
一埋單 真係嚇親...
3個人食 8百幾蚊其實都接受到
但我無辦法接受啲醬料要收$84 3位
平均一個要$28 ?

個壺淡而無味既茶 要收$24
同水無咩分別
折完都仲好多extra既收費 ...
味道又咁普通
200幾蚊打邊爐有大把選擇啦

2020-06-12
見有節,又無限時,同埋豆乳鍋無咁熱氣,試下啦去到就同我地講,第幾頁無折,第幾頁得八折.好似得返兩頁野係真正7折.其實好多都係散叫,唔係餐,都無折,雖然唔差得多,但好似被騙咁五人叫左四人餐,夠食,不過有個餐係40隻餃(係for2個人既分量,點食呀?我地五個人食餃都食到滯啦,食餃唔流黎啦,真奇怪)湯式可以既,肉類同丸都唔差,但感覺係吉吉家好少少咁,真心唔丸值。40隻餃 有四個口味,係新鮮但味道一般,又無咩肉汁。有位後生少少既女侍應(可能新人啦),問咩都唔知,想問佢拎碗,又無左件事,最奇怪係我地有朋友生日,上蛋糕話‘好靚喎,係邊買架? 我-’係對面咋 你去睇下 女侍應-‘貴唔貴呀?我朋友忍唔住出聲話-‘其實li個問題好尷尬⋯⋯個女侍應唔出聲就行開左.😑想點?
見有節,又無限時,同埋豆乳鍋無咁熱氣,試下啦

40隻餃 有四個口味,係新鮮但味道一般,又無咩肉汁。
上蛋糕話‘好靚喎,係邊買架?
我-’係對面咋 你去睇下
侍應-‘貴唔貴呀?
我朋友忍唔住出聲話-‘其實li個問題好尷尬⋯⋯
個女侍應唔出聲就行開左.😑想點?
2020-05-01 205 瀏覽
餃子好味 但叉燒好韌點心拼盤可以打咭🤗雞肉餃入邊有大牛肝菌👍🏼黑松露豬肉餃很有黑松露味😋免費送湯還不錯可惜女王西班牙叉燒令人失望😣總體上都還算可以一試不妨
餃子好味

總體上都還算可以
一試不妨
  • 黑松露雜菌黑豚肉餃
2020-04-30 202 瀏覽
今次是兩人去用餐,經OpenRice 訂用餐時間90分鐘,去到連點幾樣東西也沒有,問了先知道,原來因疫情關係,有些食材沒有貨,之後諗住叫邊火鍋、但原來我想吃的鍋要等半小時才可以上枱,如果要等鍋上枱再加點餐10-15分鐘,基本得45-50分鐘吃,最後放棄了,所以我覺得餐廳應該要彈性處理,如食午餐餐牌當然90分鐘夠,今次吃了點心拼盤,雞肉餃子(餃子還有蟲草花湯送),醉雞翼,蝦球,味道不錯,員工態度也算親切有禮!
2020-03-25 127 瀏覽
平日晚上和友人相約在尖沙咀食晚飯,今次就來到日和茶舍食點心,一於試試這裡最皇牌的食物。首先就點了一籠相思,用一個漂亮的鳥籠裝了三隻可愛的小鳥造型鳳梨酥,鬆脆的外皮內有滿滿的鳳梨肉及加上陳皮,是非常可愛又好食的吸睛點心。之後點了一份日和點心拼盤,包括有傻豬叉燒包、奇趣金魚蝦餃、黑松露冬菇燒賣、海中明蝦餃和金沙熊貓包。每款的造型都相當可愛,奶皇包的流心效果都很好,雖然份量不大但都相當精緻好食。同時點了一份女王黑毛豚叉燒,梅頭肉肉汁都很鬆軟,雖然份量也是偏少但配起醬汁食味道也不錯。

• 一籠相思
  • 女王黑毛豚叉燒
  • 日和點心拼盤
2020-03-15 156 瀏覽
今日黎到一間好適合同朋友傾計既餐廳"日和茶舍"。 茶舍走日系簡約風,以木色為主,比人有一種家既舒適感覺。餐廳寬敞,比客人有一個空間談天說地。茶舍擺放了精美的鳥籠,唔留心睇我以為係真既雀仔。餐廳好適合一班閨蜜黎,每個角落都係打卡位。我地嗌左澳洲和牛野菜鍋同日式咖喱脆脆炸西班牙橡果粟子豬扒飯。豬扒飯用上優質豬扒,由於豬用橡果栗子作主要飼料,味道甘甜可口,又炸得恰到好處,不油膩,好吃。豬扒飯仲有碗自家靚湯食,窩心。澳洲和牛野菜鍋個湯底係麻辣蕃茄湯,少辣開胃。

澳洲和牛野菜鍋個湯底係麻辣蕃茄湯,少辣開胃。

2020-03-14 138 瀏覽
最近行過尖沙咀,見到堪富利士道有一間叫日和茶舍嘅餐廳,個名好特別,好有日本風情。於是上網search下睇下食咩啦, 原來lunch係食點心,夜晚係食日式鍋物。環境非常美麗,日式嘅氣氛,配有花同鳥嘅裝飾,女仔一定鍾意。我哋點咗一個特上肋骨上肉野菜鍋一人前,同十隻日和餃子配自家製美味豆乳雞湯。先來前菜,麻醬野菜沙律非常新鮮,醬汁亦美味。十隻餃子可以選兩款,我哋選咗黑松露同芝士味,個人較喜歡芝士那款,做到拉絲嘅效果,好驚喜。豆乳雞湯最啱唔食得辣嘅朋友,濃濃嘅雞味好正😋。牛鍋就係麻辣蕃茄鍋湯底,確有啲辣。

環境非常美麗,日式嘅氣氛,配有花同鳥嘅裝飾,女仔一定鍾意。

2020-03-14
2020-03-11 103 瀏覽
最近餐餐都響屋企食咁屈悶,想去間靚靚餐廳食飯relax 下,所以搵到呢間環境舒適裝潢又靚嘅日式火鍋店呢!內裡好有日系feel, 用粉紅、木色做主調,清新舒服。牆上嘅紙花裝飾都好靚呀,打卡一流。我最鐘意嘅木製餐具呀!我屋企都有一套就好了🙈 另外有好多個木雀籠及雀鳥公仔做裝飾,好可愛呀,亦到睇得出餐廳嘅用心佈置,等食其間都不防周圍望欣賞下🥰有2人火鍋套餐 / 1人套餐,1人套餐喺新餐牌,因為呢家好多人唔敢共用一鍋,所以加左一人一鍋餐牌供選擇。其實呢度空間感好大,我覺得同朋友一齊食食火鍋都食得安心呢。醬料有:麻辣醬、辣椒醬、鼓油前菜:芝麻醬沙律上面有粒粒黑芝麻,所以芝麻嘅香味更重,連埋新鮮嘅沙律菜食更顯香甜,好味。特選西班牙豚肉豆腐白雞湯鍋1 人前 $158西班牙橡果粟子豚肉、日本豆腐配自家製美味豆乳白雞湯,及日本珍珠白飯用左女生們鐘意嘅 staub 鑄鐵銅鍋原鍋上,更能保溫可以慢慢食。白雞湯有淡淡的雞味,西班牙豚肉好唸、肉質厚身,而且豬味比較重,與我平時食嘅豚肉好唔同,呢個好味好多,正。豆腐好滑,和配料金菇、白菜連同湯汁一齊食,餸飯一流。醉爆雞野菌鍋1人前 $148健康無激素雞扒配上美味

醬料有:麻辣醬、辣椒醬、鼓油

前菜:芝麻醬沙律

特選西班牙豚肉豆腐白雞湯鍋1 人前 $158

醉爆雞野菌鍋1人前 $148
健康無激素雞扒配上美味本菇配上秘製醬汁,及日本珍珠白飯

其實我呢家少左食雞因為太多激素,而呢家我可以放心食,因為用左無激素雞,各位女生完全可以食得放心呢。雞扒有煎過所以味道更香,而且肉質好滑又juicy, 忍唔住連雞皮都食埋,味道又唔會太咸,食得健康。配料有白草菇、翠肉瓜、三椒,全部都好鮮甜。

見menu 餃子都用西班牙黑毛豬和無激素走地雞,下次再黎試😋
食材好好,味道清啖健康,好啱我呢個養生女子😆 加上環境又靚又舒適,下次要同閏密們黎gathering 下先❤️
2020-03-04
10 分鐘 (堂食)
2020-03-11 113 瀏覽
今天和朋友在尖沙咀購物後,剛好經過一間日式餃子舖,打算休憩閒談一下,便無意中發現一間高質素的日式餐廳,想和大家分享一下。在尖沙咀這鬧市中能夠找到一間讓人心情放鬆坐位舒適的餐廳已經十分不錯,而堪富利士道這一間,食物更物超所值。我們分別叫了日和雜錦餃子野菜鍋一人前和特選西班牙豚肉豆腐白雞湯鍋一人前。日和餃子配自家豆腐的配搭十分出色,豆腐湯不會蓋過一過餃子的鮮味。特選西班牙豚肉鮮味可口,豆腐軟滑。最後我們還點了日本大蔥豚肉餃子和黑松露雜菌豚肉餃子。兩個鍋雖然都是同一個湯底但是配料的味道,但各有各特色。絕得值得一試!

特選西班牙豚肉鮮味可口,豆腐軟滑。
最後我們還點了日本大蔥豚肉餃子和黑松露雜菌豚肉餃子。
兩個鍋雖然都是同一個湯底但是配料的味道,但各有各特色。

絕得值得一試!
2020-03-02 88 瀏覽
🎋餐廳環境清雅 比較日式🎍主要都係用木材做主調 仲配襯埋一啲花花同鳥籠🌸之前食過二人餃子鍋 今次就叫左兩個dinner set🤪好抵食!前菜係胡麻藜麥豆腐😋藜麥係super food有非常高既營養價值🤩而且有咬口 配上豆味香濃既滑豆腐都幾夾😎同埋個個茶壺好靚🥰🇯🇵日和雜錦餃子野菜鍋係一人前既餃子鍋😍$118可以自選兩款餃子🥟total 10隻揀左野生牛肝菌雞肉餃子 🐔牛肝菌唔會切得太細粒 好有口感雞肉係無激素 食得健康🤩同黑松露雜菌豚肉餃子🐷(必食推介!❤️)黑松露味好突出☺️個嗚門卷有熊貓仔係上面好可愛🍥🍥餃子皮厚度適中 肉餡好鮮味😋😋🇯🇵特選西班牙豚肉豆腐白雞湯鍋$158🐖奶白色嘅湯底味道香濃 無味精既湯底唔怕飲 飲落仲好清甜😍豚肉一睇就知新鮮 夠哂粉嫩食落仲好爽口 而且份量好足夠👍🏻👍🏻
🎋餐廳環境清雅 比較日式🎍

豚肉一睇就知新鮮 夠哂粉嫩

食落仲好爽口 而且份量好足夠👍🏻👍🏻

• 黑松露雜菌黑豚肉餃
2020-03-01 95 瀏覽
一入到黎見到好多人都係食火鍋 但因為上網見到人介紹啲水餃好家庭式 有南瓜等健康食物 同埋啲點心造型好靚 但係去到嘅時候原來水餃冇咩選擇 因為我同朋友都鍾意食黑松露所以就叫咗個黑松露雜菌水餃但我哋都覺得冇咩黑松露味 個湯就幾好飲本身期望呢個女王叉燒會好啲 腌製得幾惹味 但可惜識落太多筋同肥肉 而且份量好少成餐最好味反而係個流沙包 其他點心都係普普通通 勝坐呢度環境靚 適合傾計而且兩個人都可以坐大枱 但食物就真係冇咩過人之處唔明點解咁多人讚
但我哋都覺得冇咩黑松露味 個湯就幾好飲
2020-02-27 90 瀏覽
呢排疫症肆虐,對於餐飲業黎講係好難過嘅時間,但都阻止唔倒我去發掘特色嘅小店!為咗防疫,餐廳嘅衛生係我最重視嘅野,同埋一定要坐得舒服,枱同枱之間唔可以太逼,有啲私隱度,避免互相感染。今次起openrice見倒呢間餐廳環境夠大,而且好多好評,一於就黎食吓!今次黎得比較早,所以有得揀卡位坐。餐廳做得非常好嘅野係一入門口就要客人踩踩消毒地墊先,同埋用搓手液洗手。呢個時間,防疫真係好重要,抵讚!店主推介呢個近期推出嘅晚市套餐,啲菜式望落去都係健康嘅嘢,唔似其他餐廳會見倒嘅野。我地叫咗個醉爆雞野菌鍋,同埋日和雞餃子鍋。首先黎左個前菜,有椰菜、藜麥,上面再加啲麻醬,好開胃!呢個係醉爆雞鍋啲雞食得出係好新鮮嘅,肉質好彈牙,同埋有鮮雞肉嘅味道,睇得出佢地用料係好精緻同埋高級。個汁食得出有落日本味噌,夾晒佢成間餐廳嘅和式Feel,而且唔油膩呢個係日和雞餃子鍋。見倒有啲雞油起個湯嘅表面,就知呢個係真係用雞煮出黎嘅湯,唔似味精湯,我飲咗成碗!佢啲餃子可以揀兩款味道,唔知係咪自家製嘅呢而佢有三款醬料俾我點餃子。我最鍾意就係最左邊嘅麻辣醬,好特別,有咸香味,出面好少餐廳有提供,好想成樽買番屋企食!Overall黎

我地叫咗個醉爆雞野菌鍋,同埋日和雞餃子鍋。

首先黎左個前菜,有椰菜、藜麥,上面再加啲麻醬,好開胃!

呢個係醉爆雞鍋

呢個係日和雞餃子鍋。

佢啲餃子可以揀兩款味道,唔知係咪自家製嘅呢

Overall黎睇,好感受倒老闆有用心去做呢間餐廳,好多細節上同埋餐點都令我感覺倒有家嘅溫暖,唔係講笑

2020-02-01 85 瀏覽
餐厅空间很大,装扮的十分小清新,菜单分几类,有日式饭,日式面,饺子或汤饺,日式小火锅,日式小吃以及点心系列,种类可谓够丰富的了。点了黑松露鸡肉水饺,牛油果水晶粉,两份点心拼盘一咸一甜。总体还可以。前菜牛油果卷粉,作为凉菜味道一般。饺子馅儿十分入味,吃的出鸡肉品质很好。点心造型胜出,味道中规中矩。
前菜牛油果卷粉,作为凉菜味道一般。
饺子馅儿十分入味,吃的出鸡肉品质很好。
点心造型胜出,味道中规中矩。

2020-01-25 78 瀏覽
🇭🇰<健康餃子🥟>尖沙咀頗為新的樓上cafe,夜晚都唔算多人,地方挺大坐得很舒服👍🏼 夜晚沒有了飯麵類食品,主打火鍋🍲所以我地只是叫餃子。黑松露豚肉餃和牛肝菌雞肉餃豆好似好健康,味道淡淡地!配埋蟲菜湯,覺得好養生咁!另外叫了黑毛豚肉叉燒,使用了梅頭所以肉感鬆化,個醬汁都好好味😊最值得推介係榴槤蛋捲,佢係新鮮製熱辣辣,裡面好濃既榴槤蓉,推薦!📍Hunphrey’s Ave, TST💰$100-200+ pp⭐️7.5/10
📍Hunphrey’s Ave, TST
💰$100-200+ pp
⭐️7.5/10