2023-02-07 244 瀏覽
好耐冇食廚師發板, 呢間都幾出色,試完覺得同出面嗰啲真係有少少唔同。食"朝"嘅set,食咗隻蠔,佢個賣相非常唔錯, 面頭仲有啲cavier。好似係仙鳳趾蠔, 餐廳話佢哋全年都會供應, 蠔嘅鹹味適中, 有埋柚子醋&cavier, 成件事高級咗同埋 道鹹鹹酸酸甜甜,quite special。佢呢個土瓶蒸嘅湯都好靚, 原個茶壺上台, 有銀杏,貝類,魚, 花竹蝦,等等。 我記得個名非常重雞味, 記得好似話用鹿兒島嘅雞,所以特別濃味。 成個湯好夠火候, 食完啲壽司刺身飲落去,個胃非常舒服。推介推介!

每道菜師傅都好細心介紹好新鮮食材配搭有心思前菜⭐️仙鳳趾蠔配特上馬糞海膽及魚子醬蠔味咸度適中 好Fresh刺身⭐️ 愛知縣產白象拔蚌刺身⭐️ 鳥取縣產活松葉蟹🦀酒肴⭐️日本車海老天婦羅🍤炸得剛剛好 外面乾身香脆裏面仲有水份勁Juicy😌酒肴⭐️北海道產活毛蟹配特上馬糞海膽壽司⭐️ 鮮帆立貝 梭子魚 煙燻寒鰤壽司🍣沙甸魚壽司😍沙甸魚出產時間較長野生沙甸魚味道更有口感層次魚香味濃勁正🐟季節料理⭐️帆立貝🎏目光魚🐟獅子唐青椒🫑食事⭐️冬季限定鳥取縣產活松葉蟹土鍋飯勁fresh蟹膏味勁香 仲有少少飯焦😋配上三文魚子唔會太漏簡約日系風環境舒服🇯🇵創新風格 以白色為主軸🤍塑造簡約而恬靜用餐環境好多靚靚打卡位勁IGable📸
每道菜師傅都好細心介紹

日本車海老天婦羅
鮮帆立貝 梭子魚 煙燻寒鰤壽司
沙甸魚壽司
2023-02-04 166 瀏覽
有人覺得日本食Omakase不如自己嗌。不過如果餐廳信得過我又唔識嗌,廚師發辦一定好過我亂點鴛鴦。朋友介紹我去新開張無耐嘅《Hiru Omakase 日》。餐廳以日系簡約風格裝修,感覺好舒服新淨,厨師同店長都好好服務。食物方面,全日太多好嘢食我就唔一一盡錄。我個人最impress 係北海道特上級鮟鱇魚肝,海膽同岩手縣Toro mix 赤身mix 呑拿魚蓉嘅手卷。同我去嘅朋友都話返唔到轉頭。幫我準備食物嘅師傅叫Denis,有興趣試下可以揾佢!

2023-02-03
2023-02-02 126 瀏覽
我又同omakase姊妹去食好野😋第一次見以白色為主嘅簡潔裝修,所以感覺舒服乾淨(畢竟有小小污糟都好明顯)食物太多,精選幾張我最愛😚特別係帆立貝,啲紋路出哂嚟,都係第一次食依啲程度嘅😂海膽鮮甜就基本,其他食物嘅刀工呀安排先重要🤤師傅好細心,會問定需唔需要少飯😛我咁大食就當然唔洗,佢都好好傾同好搞笑😂😂btw食食下飯仲見到明星😳🤫好低調的都無打擾到人,依到臥虎藏龍睇嚟價格都同其他同類嘅舖差不多,都有幾個set揀 值得一試!!!
我又同omakase姊妹去食好野😋
第一次見以白色為主嘅簡潔裝修,所以感覺舒服乾淨
(畢竟有小小污糟都好明顯)
食物太多,精選幾張我最愛😚

2023-01-30 226 瀏覽
初七人日,人人生日! 於是決定嚟個《一人鮨境》慶祝一番。 返工見到利園對面新開咗間純白日式簡約風餐廳,日。廚師發辦,感覺幾和諧舒服;正好配合我想靜靜哋嘆餐飯嘅氛圍,所以決定一試。 板前Denis師傅相當之健談,亦都樂於分享佢嘅烹飪技藝,呢個係食Omakase嘅重要加分位。 因為廚師同食客之間有互動,先可以令餐飯變得有獨特性。 Omakase 餐牌有18款菜式,分量都幾多幾足,而且有生有熟,啱我個胃嘅口味。 前菜:蛋黃醋花竹蝦刺身:勘八薄切捲馬糞海膽北海道毛蟹鰤魚 櫻煮八爪魚 + 鮟鱇魚肝海苔汁配磯煮鮑魚寿司9點:勝蒲地金目鯛、島池魚、北海道產北寄貝、北海道帆立貝、北海道沙甸魚、岩手赤身醬油漬、岩手天然拖羅、秋山商店馬糞海膽、拖羅蓉海膽手卷魚湯甜品:和歌山產富有柿+金時蕃薯+芝麻奶凍佢哋嘅漁貨明顯係比較新鮮同質量高啲。當中鰤魚同鮟鱇魚肝係特別令我覺得驚艷。 鰤魚經過碳火灸烤表面之後,香氣撲鼻。就算厚切都唔會覺得膩呢點真係好驚訝。而向來怕鮟鱇魚肝又腥又膩嘅我經Denis師傅開導後試咗一細嚿,又真係魚油甘香得恰到好處。 Denis師傅笑言呢個就係貨源優質嘅威力(當然,我個人認為係師傅謙厚先咁
初七人日,人人生日! 於是決定嚟個《一人鮨境》慶祝一番。

因為廚師同食客之間有互動,先可以令餐飯變得有獨特性。

前菜:蛋黃醋花竹蝦
刺身:勘八薄切捲馬糞海膽
鰤魚
寿司9點:
魚湯
甜品:和歌山產富有柿+金時蕃薯+芝麻奶凍

佢哋嘅漁貨明顯係比較新鮮同質量高啲。
當中鰤魚同鮟鱇魚肝係特別令我覺得驚艷。
鰤魚經過碳火灸烤表面之後,香氣撲鼻。
就算厚切都唔會覺得膩呢點真係好驚訝。
Denis師傅笑言呢個就係貨源優質嘅威力(當然,我個人認為係師傅謙厚先咁話姐~

壽司方面,北海道冬日出產嘅貝類就是鮮甜絕味!個北寄貝爽甜到不得之了! 🥰🥰
拖羅亦都係入口即化到有感動嘅感覺,大滿足。

熟食方面,佢哋嘅天婦羅同某店好似,應該後廚都係《四季菊》出身之後先會貼得咁近呢種風味。👍
海苔汁配磯煮鮑魚質感做到彈牙而嫩滑。
有別於一般濃味烹調,清新淡雅嘅海苔汁反而形成一種剛剛好嘅咸香,令鮑魚變得鮮嫩雅致。

無論味道、環境氣氛、以至服務都係俾到好寫意舒服嘅感覺,係可以重賽嘅寶物小店。
炙烤鰤魚刺身
北海道馬糞海膽
岩手縣大拖羅
北海道北寄貝
2023-01-29 179 瀏覽
上週末去了Hiru Omakase 日食廚師發辦只能說 :充滿驚喜啊餐廳用簡約日式庭園設計好似入咗個花園咁好療癒除咗環境舒服 服務都好好(有置身日本嘅錯覺每道食材同食法都會好細心咁講解一下除咗用上了頂級新鮮食材最欣賞係廚師安排的 #獨特食序令我品嚐到每款美食的層次!!不得不提擺盤好靚 像一碟碟小小的藝術品最難忘係北海道産特上級鮟鱇魚肝又香濃又幼滑 入口即化當然最愛的海膽同金目鯛也不得不提好新鮮同好鮮甜啊 成個用餐體驗良好好啱同朋友或者另一半嚟
上週末去了Hiru Omakase 日食廚師發辦
只能說 :充滿驚喜啊

餐廳用簡約日式庭園設計
好似入咗個花園咁好療癒
除咗環境舒服 服務都好好(有置身日本嘅錯覺
每道食材同食法都會好細心咁講解一下

除咗用上了頂級新鮮食材
最欣賞係廚師安排的 #獨特食序
令我品嚐到每款美食的層次!!
不得不提擺盤好靚 像一碟碟小小的藝術品

最難忘係北海道産特上級鮟鱇魚肝
又香濃又幼滑 入口即化
當然最愛的海膽同金目鯛也不得不提
好新鮮同好鮮甜啊

成個用餐體驗良好
好啱同朋友或者另一半嚟
2023-01-27 149 瀏覽
終於試到有新意的廚師發辦,餐廳以日式庭園 - 枯山水(Zen Garden)為設計概念,以白色為主軸,塑造簡約而恬靜的用餐環境。講究「不時不食」,不再侷限於由淡味至濃味的框架順序去進膳,這次在《Hiru Omakase 日》享受獨特的用膳經驗。😋.🔥當天品嚐了多款餐點,師傅呈現每一道料理都會介紹食材來源以及烹調方式,不單只是日本嚴選食材新鮮直送,加上純熟的料理技巧,帶來不一樣的味覺饗宴,擺盤精緻每一道都很賞心悅目,米飯方面飯粒軟硬適中,酸味、溫度都拿捏得很好。.🌟其中有幾個特別的亮點是同一款食材利用不同層次烹調創造獨特的口感,或是利用天婦羅料理的方式讓食材的鮮味與口感放大,或是慢煮濃縮食材的柔嫩香醇,令人眼前一亮。.前菜(瀨尿蝦佐日本蔬菜)兵庫縣生蠔佐酸汁jelly剝皮魚刺身配肝醬秋刀魚卷北海道公魚天婦羅魔鬼魚面珠燈天婦羅配高湯日本蔬菜慢煮八爪魚、安康魚肝握壽司:金目鯛北海道鮮帆立貝牡丹蝦北海道蟹大吞拿魚北海道根室海膽土瓶蒸釜飯、魚湯甜品(柿、芝麻奶凍、金時)
前菜(瀨尿蝦佐日本蔬菜)
兵庫縣生蠔佐酸汁jelly
剝皮魚刺身配肝醬
秋刀魚卷
北海道公魚天婦羅
魔鬼魚面珠燈天婦羅配高湯日本蔬菜
慢煮八爪魚、安康魚肝
壽司
大吞拿魚
北海道根室海膽
土瓶蒸
釜飯、魚湯
甜品(柿、芝麻奶凍、金時)
2023-01-02 1115 瀏覽
銅鑼灣新開鮨店店內以簡約的白色為主整個裝潢好有質感🤍從挑選時令食材到食物擺盤師傅們都真的可以用一絲不苟去形容而且每一道菜他們也會認真去烹調和介紹讓我們也可以了解到當中精粹~第一道菜已經有被驚艷到!!師傅把香箱蟹起肉,混合蟹籽和蟹膏讓客人一次過全部放入口內享用,味道和口感也很有層次😍慢煮鮟鱇魚肝也是我很喜歡的另一道菜~慢煮後再配上切碎了的千本漬,魚肝的油脂變得更加柔嫩香醇,整個口感很滑嫩!其他料理如北海道牡丹蝦、剝皮魚、天婦羅山菜和慢煮磯煮鮑魚都很出色。除了賣相精緻,調味也恰到好處,令人眼前一亮。米飯方面餐廳選用與兵衛赤醋飯,飯粒軟硬適中,酸味和溫度也拿捏得很好。當晚的手握壽司包括間八、深海池魚、北海道新鮮帆立貝、煙燻平政魚、黑鯥、由三種不同部位(中拖羅 大拖羅和面頰)組成的拖羅和馬糞海膽,全部都是經過師傅挑選的新鮮時令食材。其中最愛的是間八和黑鯥,間八的魚肉肥而不膩,口味鮮甜。而黑鯥的魚皮也被師傅微炙過,超香的魚油令整個口感更加香滑。隨後是餐廳推介的鰈魚翅,師傅在魚介湯底加入了雞腳慢熬而成。鮮甜帶有咸香的湯頭跟滿滿的膠質蛋白,冬天來一碗感覺好幸福😋烤雞舞茸五目飯也有驚喜,米飯Q彈不黏濕
銅鑼灣新開鮨店
店內以簡約的白色為主
整個裝潢好有質感🤍
從挑選時令食材到食物擺盤
師傅們都真的可以用一絲不苟去形容
而且每一道菜他們也會認真去烹調和介紹
讓我們也可以了解到當中精粹~

隨後是餐廳推介的鰈魚翅,師傅在魚介湯底加入了雞腳慢熬而成。鮮甜帶有咸香的湯頭跟滿滿的膠質蛋白,冬天來一碗感覺好幸福😋烤雞舞茸五目飯也有驚喜,米飯Q彈不黏濕,雞肉嫩滑,一掀開蓋直接被香得口水直流。最後以牛乳葛餅和日本富有柿為甜點作結,好幸福的一頓晚餐~
2023-01-01 708 瀏覽
銅鑼灣新開鮨店餐廳以白色為主調帶日系簡約風格空間感十足 簡約得來坐得好舒服👏🏻由於有主理開懷石料理既Ronald 師傅所以有別於一貫既日本廚師發辦 食材用料上會有更多創新稔法 更會因應季節揀選時令食材再加上Denis 師傅純熟既手藝 整個用餐都非常滿意 絕對好推薦大家去試吓🙌🏻🌟香箱蟹師傅將香箱蟹起左肉再製作成啫喱狀 包裹住鮮味既蟹籽同蟹膏賣相精緻又好味😋🌟剝皮魚膩感重既魚肝配上清甜且肉質爽彈既剝皮魚兩者非常之夾 加上紫蘇花更帶出刺身既鮮甜感🌟北海道牡丹蝦 蝦肉甘甜鮮味十足 而肉質爽滑帶膠質 配上海膽豉油作調味💯🌟慢煮鮟鱇魚肝以慢煮方式保留左鮟鱇魚肝綿密細膩既口感再搭上切碎既千本漬 好好味🌟天婦羅山菜師傅將山菜-蜂斗菜花芽炸成成天婦羅食落苦中帶回甘 配上甜味噌 好特別🌟慢煮磯煮鮑魚濃郁既海苔醬汁裹住鮮嫩彈牙既鮑魚再配上鮑魚肝醬素麵 好清新✨醋飯用上與兵衛赤醋 味道溫度都整得好好 ✨🌟間八 味道濃郁 豐腴肥美🌟深海池魚鮮甜爽脆 魚皮炭燒過 帶魚油香 🌟北海道新鮮帆立貝 肉質柔軟鮮味濃郁 簡單配上青檸汁已好好味🌟煙燻平政魚 肉質結實 油脂剛好 味道鮮而不膩兼帶煙燻香氣🌟黑鯥肉質結實油脂較多
銅鑼灣新開鮨店

肉質結實油脂較多
將魚皮微灸逼出油脂 魚油香十足

🌟拖羅
用上青森大間既野生吞拿魚
魚味好香濃 三種不同部位(大,中拖羅, 面頰)
口感層次豐富💯

🌟馬糞海膽