2023-08-14 774 瀏覽
隔左好耐好耐 我終於都再去食到omakase今次試間新野 喺銅鑼灣蘭芳道嘅HIRU omakase以白色日式簡約做主題 雖然鋪頭細細 但都空間感十足 晚餐想食飽D 就叫左「露」$1600唔係平但食物都幾特別同質素高首先嚟緊嘅係漬物 幾好食幾開胃啵 最中意個牛蒡同蒜跟住嘅蟹肉蕃茄仔 廚師提我地食左個蕃茄仔先蟹肉好鮮甜又唔乾 最得意係d花係可以拆埋出黎食 又多一個層次跟住就係鯛魚刺身 鮮味突出 有少少入口即溶而吞拿魚卷裡面夾左d瓜 口感豐富唔好睇小個櫻煮培茶八爪魚唔知係咪櫻煮 所以八爪魚唔會煮到韌左 但又好入味個培茶味就雖然唔係好出 但個Aftertaste就幾勁天婦羅方面 小茄子同日本蕃薯就不過不失而抹茶鹽嘅調味就恰到好處池魚刺身口感鮮嫩 估唔到日本野會用上洋蔥汁 感覺幾特別蜆肉水雲個蜆肉好肥美 特別在佢加左D類似山藥蓉嘅野喺面 令到個水雲多多種口感日本真蠔真係嚇親 勁大隻勁長真蠔鮮味十足 一隻已經令人好滿足肝汁鮑魚幾得意 鮑魚煮得嫩口同夠鮮甜不在話下用左肝汁嚟調味呢件事好邪惡 仲好貼心咁擺左少少飯喺隔離同肝汁撈埋嚟食 好似食緊蟹膏撈飯咁鹿兒島A5和牛上面加左特製嘅脆脆醬 一啖食落去好惹
隔左好耐好耐 我終於都再去食到omakase

螺片湯有海水鮮味 新鮮螺片仲好嫩同有味
唔會因為煮湯而無晒味

最後 以黑糖蕨餅同靜岡蜜瓜作結 兩者都帶出不同嘅甜蜜滋味
2023-08-11
Office最近搬咗去CWB Lee garden 附近,同事係蘭芳道見到 omakase又叫埋成team 一齊去!Very sweet price at 300up & 600up! 同一般的 omakase有啲唔同,interior 基本上全白,it’s actually pretty dope! 個Garden 仔幾靚~ 不過冇得出去食😂 夏天走出去睇好熱.Food quality 不錯!d壽司刺身都好新鮮,魚既種類 relatively 多, 板長 very funny and great personality ! 亦都介紹得好好!Forgot the name of it, 但係呢一舊壽司特別好食!layering of the fish flavor 非常好!女侍應 good service, 仲介紹我哋下次食 dinner omakase😌 對過軟殼 lobster幾有興趣!

2023-08-01
2023-07-25 313 瀏覽
今日行過銅鑼灣,經過見到間牆身全白既餐廳幾吸引,行埋去發現原來係omakase 😱望一望價錢發現午市300幾同600幾唔貴,決定試下😚覺得最好食既係北海道白海膽壽司同金線鯛🤤海膽好creamy,份量勁多!金線鯛上面加咗少少即磨新鮮柚子皮,令魚嘅味道酸酸甜甜勁夾🤤另外北海道金蝦,中間夾左蝦膏,但個人覺得味道偏重左小小,不過蝦就好新鮮😆仲有隻我未食過既骹疊魚!好香好肥美,第一次食好有驚喜😂 同埋有款昆布漬真鯛,味道都幾唔錯👍🏻平時食唔到好多,師傅仲好貼心咁整左少飯比我🫶🏻

覺得最好食既係北海道白海膽壽司同金線鯛🤤

平時食唔到好多,師傅仲好貼心咁整左少飯比我🫶🏻
2023-07-25
2023-04-25 495 瀏覽
👍🏻👍🏻原來有得包場食!平時晏就Lunch Time試過幾次已經覺得好唔錯!食材新鮮,環境靜靜地優雅舒服!晏晝多數睇時間會食omakase 或者Set!咁岩問走Team meeting 有冇得包場,竟然俾我哋發現有隱世VIP房俾我哋坐多啲人! 有興趣可以去試下👍🏻聽講隱世VIP房淨係做比熟客🤭🤭順帶一提,VIP廁所係唔同啲,又大又靚!之前午餐坐喺sushi bar 就一嚿一嚿壽司咁食,今次喺房成條Team一齊坐,所以上菜方式轉左一碟碟咁上! 成Team 係一齊傾偈食晏黎講,又舒服又盡興。店員同埋壽司師傅都非常熱情款待! 我哋成班掛住傾偈,都唔算影咗好多相,環境嚟講真係好舒服! 帶子壽司、深海池魚壽司、小肌壽司、拖羅壽司(有大佬請食飯,梗係要追加拖羅壽司)
👍🏻👍🏻原來有得包場食!

有興趣可以去試下👍🏻聽講隱世VIP房淨係做比熟客🤭🤭

順帶一提,VIP廁所係唔同啲,又大又靚!

帶子壽司、深海池魚壽司、小肌壽司、拖羅壽司

(有大佬請食飯,梗係要追加拖羅壽司
2023-04-16 425 瀏覽
銅鑼灣區真係好多美食😋今次約咗一樣鍾意食嘢嘅好友一齊去咗HIRU OMAKASE享受午餐🥰我哋揀咗「午」,前菜有日式野菜無花果沙律,茶碗蒸同埋壽司12貫🍣✨赤貝壽司✨間八壽司✨金目壽司✨池魚他他壽司✨帆立貝壽司✨牡丹蝦壽司拼中拖羅✨黑鯥壽司✨赤身醬油漬壽司✨海膽壽司✨大拖羅壽司✨左口魚邊壽司全部嘅食材都非常之新鮮,池魚他他壽司用咗紫蘇花同埋萬能蔥,入口好鮮甜帶有陣陣清新感覺😋牡丹蝦壽司拼中拖羅嘅賣相非常精美,牡丹蝦好爽甜,肥美嘅中拖羅仲可以連埋菊花一齊,口感好獨特!金目、黑鯥同埋左口魚邊壽司都炙燒過,所以特別香口,最難忘一定係北海道海膽壽司,入口即溶,鮮甜到不得了呀🫶🏻吸物係用咗牡丹蝦頭熬煮嘅麵豉湯,啖啖蝦膏精華好濃郁、好鮮甜!最後嘅甜品係雲呢拿曲奇雪糕。同美女一邊傾偈,一邊享受咁豐富嘅美食,真係好滿足呀🥰

✨赤貝壽司
✨赤身醬油漬壽司
✨海膽壽司
✨大拖羅壽司
✨左口魚邊壽司

同美女一邊傾偈,一邊享受咁豐富嘅美食,真係好滿足呀🥰
| #和食料理 |.日和、光明和寧靜的日子....相約好友 Cherrie Chung - 小蘭 共聚午餐,伴隨著精緻美味嘅和食料理,心情一樂也。.餐廳環境舒適,一大片落地玻璃望向內園,柔和光線下享受美食,暫時放緩緊張嘅步伐 ,享受片刻嘅慢活時光。食材食鮮爽甜、刺身肥美,赤貝、間八、金目、池魚他他、帆立貝、牡丹蝦 拼 中拖羅黑鯥、赤身醬油漬、海胆、大拖羅、左口魚邊,吸睛度高嘅池魚他他配紫蘇花感覺清新好有驚喜,大拖羅入口即溶甘香魚油齒頰留香,滿滿鮮甜肥美嘅海胆幸福感滿滿!前菜、蒸物、刺身、壽司、湯物到甜品都好滿意,每一口感受到廚司心機之作,為完美下午展開美麗嘅序幕。-Hiru Omakase香港銅鑼灣蘭芳道21號.Hiru Omakase 日.廚師發辦#Hiruomakase #廚師發辦 #日本料理 #Omakase #香港美食 #お任せ #先付け #刺身 #omakasehk #和食 #日本菜 #個室 #鮨 #日本直送 #銅鑼灣美食 #日本料理 #清酒 #日本酒 #hkomakase #finedininghk #hkfood #香港美食 #日本美食 #銅鑼灣好去處========
| #和食料理 |

日和、光明和寧靜的日子....

相約好友 Cherrie Chung - 小蘭 共聚午餐,

伴隨著精緻美味嘅和食料理,

心情一樂也。

餐廳環境舒適,一大片落地玻璃望向內園,

柔和光線下享受美食,

暫時放緩緊張嘅步伐 ,

享受片刻嘅慢活時光。
食材食鮮爽甜、刺身肥美,

赤貝、間八、金目、池魚他他、帆立貝、牡丹蝦 拼 中拖羅

黑鯥、赤身醬油漬、海胆、大拖羅、左口魚邊,

吸睛度高嘅池魚他他配紫蘇花感覺清新好有驚喜,

大拖羅入口即溶甘香魚油齒頰留香,

滿滿鮮甜肥美嘅海胆幸福感滿滿!

前菜、蒸物、刺身壽司、湯物到甜品都好滿意,

每一口感受到廚司心機之作,

為完美下午展開美麗嘅序幕。

Hiru Omakase

香港銅鑼灣蘭芳道21號

Hiru Omakase 日.廚師發辦

============

2023-03-31
午餐
這兩個月基乎每五天吃一資廚師發辦🫶🏻,好開心呀!!! 不但能吃到當季的魚鮮,又能與師傳交談學到更多日本料理的知識,增廣見聞,身心都好滿足🤭~ 朋友推介下,今晚來到銅鑼灣的 🇯🇵 Hiru Omakase日‧廚師發辦 試試吧!! 白色為主調的餐廳,在街道上特別顯眼✨。店內走日式庭園枯山水作設計,寧靜優美,好特別呀~ 「 露🍣$1988/位 」 包括: 前菜、刺身4品、酒肴4品、壽司8貫、季節料理、食事、湯、日本水果 及 甜品,超級豐富哦💕!!! _間八刺身🐟捲著北海道馬糞海膽,爽甜的魚刺身,捲著鮮甜海膽,好好吃~ _炙燒深海池魚🐟,魚肉肥美,燒後多一鼓焦香。配上炒過木魚碎,更濃味呀~ _北海道毛蟹🦀,比想像中還要鮮甜😍,超鮮美。底下是蟹肉加蟹膏,更重蟹味。 _野生拖羅😍,肥美到不行。入口即化的拖羅,配上蘿蔔蓉和洋蔥汁,有解膩作用。 _炙燒金目鯛壽司🧡,橙紅吸引,肉質爽彈。 _炙燒梭子魚壽司🍣,當季時令魚,非常肥美哦~ _吞拿魚醬油漬壽司🍣,味道帶酸,更開胃。 _北海道牡丹蝦壽司🦐,放上馬糞海膽後,更有層次,鮮味更特出。_三重県拖羅😍,有兩件中拖羅加一件大拖羅,油脂非要甘香,入口化掉,深得
這兩個月基乎每五天吃一資廚師發辦🫶🏻,好開心呀!!!

「 露🍣$1988/位 」

_炙燒金目鯛壽司🧡,橙紅吸引,肉質爽彈。

_炙燒梭子魚壽司🍣,當季時令魚,非常肥美哦~

_吞拿魚醬油漬壽司🍣,味道帶酸,更開胃。

_三重県拖羅😍,有兩件中拖羅加一件大拖羅,油脂非要甘香,入口化掉,深得我心~

_磯煮鮑魚✨,鮑魚彈牙,配上新鮮紫菜煮的汁,更加鹹鮮。

_雞湯魔鬼魚翅🟡,雞湯好濃郁,好吃~

最後有靜岡蜜瓜🍈、師傅自家製杏仁豆腐及蕃薯🍠,好滿足的一餐,開心🥳美味しい!
2023-03-19
又去食我最愛嘅日本菜啦😋今次約左朋友去呢間新開幾個月位於銅鑼灣嘅☀️《Hiru Omakase 日》,有別一般傳統日本餐廳,呢度以白色簡約風為主,入面仲有個日式庭園,環境舒適又明亮! 今次我哋揀咗哦午市壽司12貫嘅Omakase,除左有12款唔同嘅壽司,仲有前菜、茶碗蒸、湯和甜品/咖啡,非常豐富呀😍!前菜:🦑螢光魷魚醋物螢光魷魚好鮮甜彈牙,配上微微酸甜嘅昆布同青瓜醋物,好開胃呀! 💛干貝茶碗蒸茶碗蒸整得好香滑,面頭再加上一絲絲嘅干貝,令整個茶碗蒸味道更提鮮呢! 🍣壽司12貫🔸真鯛:肉質爽彈,加上柚子皮點綴更清香🔸鰆魚:微微炙燒過,更加香口😋🔸島池魚:入口清爽 ,脂肪比例又適中🔸帆立貝:好鮮甜,加上岩鹽味道更提昇🔸鰤魚:肉質甜美,加上柚子胡椒帶點微辛味🔸牡丹蝦:蝦肉好鮮甜,細綿又帶爽!🔸毛蟹:有爆滿蟹肉混合蟹膏,超級鮮甜😍🔸鱈魚:入口軟嫩,魚油豐富!🔸赤貝:肉質爽厚,鮮味十足🥰🔸赤鯥:輕輕炙燒過,入口肥美,肉質嫰滑🔸天然拖羅:魚油脂甘香,入口即溶呀!🔸馬糞海膽:海膽份量十足亦好高質,師傅俾足兩層海膽,味道非常鮮甜🤩! 💛玉子燒整至立體方形,口感綿密富蛋香,好香甜💖拖羅手卷另外再追加的拖羅手
又去食我最愛嘅日本菜啦😋
今次約左朋友去呢間新開幾個月
位於銅鑼灣嘅☀️《Hiru Omakase 日》,
有別一般傳統日本餐廳,呢度以白色簡約風
為主,入面仲有個日式庭園,環境舒適又明亮!

今次我哋揀咗哦午市壽司12貫嘅Omakase,
除左有12款唔同嘅壽司,仲有前菜、茶碗蒸、
湯和甜品/咖啡,非常豐富呀😍!

前菜:
🦑螢光魷魚醋物
螢光魷魚好鮮甜彈牙,
配上微微酸甜嘅昆布同青瓜醋物,好開胃呀!

💛干貝茶碗蒸
茶碗蒸整得好香滑,
面頭再加上一絲絲嘅干貝,
令整個茶碗蒸味道更提鮮呢!

🍣壽司12貫

🔸真鯛:肉質爽彈,加上柚子皮點綴更清香
🔸鰆魚:微微炙燒過,更加香口😋
🔸島池魚:入口清爽 ,脂肪比例又適中
🔸帆立貝:好鮮甜,加上岩鹽味道更提昇
🔸鰤魚:肉質甜美,加上柚子胡椒帶點微辛味
🔸牡丹蝦:蝦肉好鮮甜,細綿又帶爽!

🔸毛蟹:有爆滿蟹肉混合蟹膏,超級鮮甜😍
🔸鱈魚:入口軟嫩,魚油豐富!
🔸赤貝:肉質爽厚,鮮味十足🥰
🔸赤鯥:輕輕炙燒過,入口肥美,肉質嫰滑
🔸天然拖羅:魚油脂甘香,入口即溶呀!

💛玉子燒
整至立體方形,口感綿密富蛋香,好香甜

💖拖羅手卷
另外再追加的拖羅手捲,
拖羅真係好肥美,
加上醃製蘿蔔絲,呢個配搭都好好味!

🥣湯
味增湯味道濃郁,亦好足料!

🍨甜品/咖啡
我哋揀咗甜品,當日是咖啡味雪糕,
咖啡味香濃帶點奶香,
仲有果仁粒在內,
令口感更豐富🤗

2023-03-02 252 瀏覽
2月份是幸運月試咗好幾間高質好味嘅餐廳當中包括 - HIRU🌸都係我覺得好好味嘅omakase 其中之一除咗食材當造仲食得出師傅料理配搭嘅用心當中有好幾道菜都好有驚喜包括:毛蟹配蟹膏、北寄貝刺身、炭燒北寄貝裙邊、慢煮鮟鱇魚肝、天婦羅、赤鯥海膽飯都好美味~😋最後嘅甜品日本士多啤梨🍓超級香甜配埋果味香、易入口嘅清酒成餐飯都非常滿足呀!另外,裝修風格以明亮嘅白色做主調感覺好乾淨舒服!.晚餐一共有三款我食嘅係🔹時雨 - $1580:.🔸前菜螢光魷魚用土佐醋、味噌調味,酸酸地又惹味。🔸刺身3品▪️鰻魚苗 伴土佐啫喱、柚子皮、芽蔥,酸甜清香。▪️北海道毛蟹、蟹膏 師傅用咗模仿海水嘅調味,食落係好鮮甜,蟹膏又濃,甘香好食!▪️北海道北寄貝超新鮮爽口彈牙,帶有本身嘅甜味,好好食。▪️炭燒北寄貝裙邊 好有驚喜❤️,炭香撲鼻,燒到又軟又爽,配七味粉更惹味。🔸酒肴3品▪️慢煮鮟鱇魚肝 煮得勁綿滑,食落有少少清酒香,真係要慢慢品嚐,配黃蘿蔔蓉增加口感。❤️▪️野菜、公魚、大尾魷天婦羅炸物出色!又脆又唔油,大尾魷厚身,彈牙得嚟係爽的,好好食。▪️磯煮白螺螺肉肥美鮮甜,醬汁煮得入味。🔸握の6貫▪️金目鯛▪️北海道帆立貝▪️沙甸魚▪️北海道
2月份是幸運月
仲食得出師傅料理配搭嘅用心
當中有好幾道菜都好有驚喜
都好美味~😋

最後嘅甜品日本士多啤梨🍓超級香甜
配埋果味香、易入口嘅清酒
成餐飯都非常滿足呀!
另外,裝修風格以明亮嘅白色做主調
感覺好乾淨舒服!
晚餐一共有三款
我食嘅係🔹時雨 - $1580:

🔸前菜
螢光魷魚用土佐醋、味噌調味,酸酸地又惹味。

🔸刺身3品
▪️鰻魚苗
伴土佐啫喱、柚子皮、芽蔥,酸甜清香。
▪️北海道毛蟹、蟹膏
師傅用咗模仿海水嘅調味,食落係好鮮甜,蟹膏又濃,甘香好食!
▪️北海道北寄貝
超新鮮爽口彈牙,帶有本身嘅甜味,好好食。
▪️炭燒北寄貝裙邊
好有驚喜❤️,炭香撲鼻,燒到又軟又爽,配七味粉更惹味。

🔸酒肴3品
▪️慢煮鮟鱇魚肝
▪️野菜、公魚、大尾魷天婦羅
炸物出色!又脆又唔油,大尾魷厚身,彈牙得嚟係爽的,好好食。
▪️磯煮白螺
螺肉肥美鮮甜,醬汁煮得入味。

🔸握の6貫
▪️金目鯛
▪️北海道帆立貝
▪️沙甸魚
▪️北海道牡丹蝦、馬糞海膽
▪️右口魚邊
▪️赤鯥、海膽飯
▪️千葉縣銚子大拖羅、中拖羅
▪️馬糞海膽手卷
『金目鯛』係當造季節,魚腩位比較甜d,軟滑好食。
『帆立貝』用海藻鹽調味,甘甜鮮味。
『赤鯥、海膽飯』燒過嘅赤鯥油香滿滿,海膽甘濃,夾埋一齊食勁好味!
『大拖羅、中拖羅』好軟滑、入口即溶,2種拖羅可以食到魚香油香,配搭一流。

🔸季節料理1品
▪️魔鬼魚翅 燉高湯
🔸吸物
麵豉湯
🔸日本水果、甘味
北海道草莓、杏仁奶凍、甘薯
環境以白色為主調🤍師傅好nice🥰呢餐有驚喜😍好讚👍🏻值得一試!前菜螢光魷魚、青醬麵豉深海池魚、酸汁、清新又開胃磯邊卷 - 沙甸魚、青瓜絲、三星漬、味道豐富、好食!北海道帆立貝、非常大粒、肥美😍燒拖羅、好香、油膩感十足!八爪魚北海道公魚天婦羅、春野菜金目鯛北寄貝北海道毛蟹、馬糞海膽北海道牡丹蝦唔同部位嘅拖羅馬糞海膽中拖羅手卷、京蔥磯煮鮑魚、新鮮海苔醬、稻庭烏冬、紫蘇花點綴、鮑魚好腍,好好食😍🫶🏻魔鬼魚翅雞湯、舞茸菇個湯好濃同滋潤👍🏻魚湯甜品自家製杏仁奶凍、甜番薯、北海道草莓,好正呀🤤Dinner 時雨set $1588下次再去🥰

環境以白色為主調🤍
師傅好nice🥰
呢餐有驚喜😍好讚👍🏻值得一試!

前菜
螢光魷魚、青醬麵豉
深海池魚、酸汁、清新又開胃
磯邊卷 - 沙甸魚、青瓜絲、三星漬、味道豐富、好食!
北海道帆立貝、非常大粒、肥美😍
燒拖羅、好香、油膩感十足!
八爪魚
北海道公魚天婦羅、春野菜
金目鯛
北寄貝
北海道毛蟹、馬糞海膽
北海道牡丹蝦
唔同部位嘅拖羅
馬糞海膽
中拖羅手卷、京蔥

魔鬼魚翅雞湯、舞茸菇
個湯好濃同滋潤👍🏻

魚湯
甜品
自家製杏仁奶凍、甜番薯、北海道草莓,好正呀🤤

Dinner 時雨set $1588

下次再去🥰

【銅鑼灣 ⋄全新日式Omakase】 🍽 日 Hiru Omakase📍銅鑼灣蘭芳道21號地鋪最近小編日與夜都在工作 壓力很大要吃好西獎勵自己🥹店家以日與夜作靈感 用上黑、白色打造了2間日本餐廳🇯🇵分別是「日 Hiru Omakase」和「夜 Yoru Teppanyaki」這次小編到訪了蘭芳道新開的「日」室內以全白色為主調一改日本餐廳傳統木系風格 同時保留日式庭園的元素✨很喜歡枯山水的設計概念 就像一間純白色的文青咖啡店🤍私心推薦晚市的「時雨」Omakase 整體食物水準挺高!套餐包括前菜、刺身、6貫壽司、季節料理、湯和甜品第一道菜的瑩光魷魚 口感彈牙 配上青醬麵鼓漬 很有心思特別喜歡磯邊卷 加入三星漬、沙甸魚、紫蘇葉、青瓜絲👍🏻整頓飯的亮點是馬糞海膽 整個口腔都被鮮甜的海膽包圍~天氣有點冷 師傅細心準備了鮑魚稻庭烏冬給我們暖身🥰另外一口氣喝掉舞茸菇魔鬼魚翅雞湯和鮮魚湯 真的很滿足整體的食物質素不錯 而且師傅很nice 主動和客人交流🫶🏻⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ✄ ❝我地食咗咩? ت ❞ ☞ Dinner Omakase「時雨」
【銅鑼灣 ⋄全新日式Omakase】
🍽 日 Hiru Omakase
📍銅鑼灣蘭芳道21號地鋪

最近小編日與夜都在工作 壓力很大要吃好西獎勵自己🥹
店家以日與夜作靈感 用上黑、白色打造了2間日本餐廳🇯🇵
這次小編到訪了蘭芳道新開的「日」室內以全白色為主調
一改日本餐廳傳統木系風格 同時保留日式庭園的元素✨
很喜歡枯山水的設計概念 就像一間純白色的文青咖啡店🤍
私心推薦晚市的「時雨」Omakase 整體食物水準挺高!
套餐包括前菜、刺身、6貫壽司、季節料理、湯和甜品
第一道菜的瑩光魷魚 口感彈牙 配上青醬麵鼓漬 很有心思
特別喜歡磯邊卷 加入三星漬、沙甸魚、紫蘇葉、青瓜絲👍🏻
整頓飯的亮點是馬糞海膽 整個口腔都被鮮甜的海膽包圍~
天氣有點冷 師傅細心準備了鮑魚稻庭烏冬給我們暖身🥰
另外一口氣喝掉舞茸菇魔鬼魚翅雞湯和鮮魚湯 真的很滿足
整體的食物質素不錯 而且師傅很nice 主動和客人交流🫶🏻
❝我地食咗咩? ت ❞
☞ Dinner Omakase「時雨」 $1,588 p.p.
⋄前菜

⋄舞茸菇魔鬼魚翅雞湯

⋄鮮魚湯
⋄北海道士多啤梨配番薯漬
⋄自家製杏仁奶凍

⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄ ⋄
前幾天和朋友一起來吃廚師發辦,餐廳使用日系白色調,還有個日式小庭園,整體環境感覺清新明亮,恬靜清雅。很喜歡omasake可以看著師傅製作壽司的過程,感覺好專業,廚師安排的獨特食序,讓我對下一道料理更充滿驚喜和期待。桌面擺設的整齊有質感。點餐後很快上了前菜。醋物:螢光魷魚魷魚新鮮彈牙,微酸的味道搭配下面的昆布和蔬菜很開胃。干貝茶碗蒸香滑的蒸蛋帶著干貝絲,味道鮮甜。接著準備吃壽司啦!貼心附上毛巾,可以擦手。壽司12貫:真鯛:口感Q彈,帶著柚子香氣。鰆魚:炙燒過的鰆魚香氣十足,三片疊在起的口感也很特別。島池魚:搭配了柚子胡椒,帶著微微的辣,刺激味蕾。帆立貝:新鮮彈牙的帆立貝,上面有現磨的鹽粒,更帶出鮮甜。鰤魚牡丹蝦:口感很綿密,很鮮甜。毛蟹:蟹肉很鬆軟鮮甜,一口吃到滿滿的蟹肉,超滿足!赤鯥:炙燒的香氣,上層微微焦脆,內層軟嫩。赤貝:很驚喜的爽脆口感,味道很清甜,打破了對於貝類的印象。鱈魚:我最喜歡鱈魚柔軟的口感和脂肪的香氣,天然托羅:一入口就感受到油脂香氣四溢,口感非常軟嫩。廚師有特別告訴我們是來自千葉縣的銚子 旋網的天然拖羅。馬糞海膽:期待已久的海膽,非常新鮮,口感綿密,味道鮮甜!玉子燒:
前幾天和朋友一起來吃廚師發辦,
廚師安排的獨特食序,讓我對下一道料理更充滿驚喜和期待。

桌面擺設的整齊有質感。
點餐後很快上了前菜。
醋物:螢光魷魚
魷魚新鮮彈牙,微酸的味道搭配下面的昆布和蔬菜很開胃。
干貝茶碗蒸
香滑的蒸蛋帶著干貝絲,味道鮮甜。
接著準備吃壽司啦!貼心附上毛巾,可以擦手。
壽司12貫:

真鯛:口感Q彈,帶著柚子香氣。
鰆魚:炙燒過的鰆魚香氣十足,三片疊在起的口感也很特別。
島池魚:搭配了柚子胡椒,帶著微微的辣,刺激味蕾。
帆立貝:新鮮彈牙的帆立貝,上面有現磨的鹽粒,更帶出鮮甜。
鰤魚
牡丹蝦:口感很綿密,很鮮甜。
毛蟹:蟹肉很鬆軟鮮甜,一口吃到滿滿的蟹肉,超滿足!
赤鯥:炙燒的香氣,上層微微焦脆,內層軟嫩。
赤貝:很驚喜的爽脆口感,味道很清甜,打破了對於貝類的印象。
鱈魚:我最喜歡鱈魚柔軟的口感和脂肪的香氣,
天然托羅:一入口就感受到油脂香氣四溢,口感非常軟嫩。
廚師有特別告訴我們是來自千葉縣的銚子 旋網的天然拖羅。
馬糞海膽:期待已久的海膽,非常新鮮,口感綿密,味道鮮甜!
玉子燒:軟嫩綿密的口感,味道甜甜的。
托羅手捲
第一次吃到這麼好吃的手捲,鮮美的托羅帶著柚子香氣,讓我忍不住一口接一口!
味增湯
口味清爽不會太鹹,暖暖的很舒服。
甜品:咖啡味雪糕
甜品可以選咖啡或是咖啡味的雪糕,
雪糕綿密清甜,而且有些果仁顆粒在裡面,口感豐富,感覺很驚喜!
窗外的景色能看到日式小庭園,很愜意。
也有包廂,很適合4-6個人一起聚餐。
這次用餐體驗很棒,
師傅每一道料理都會介紹食材來源以及烹調方式,
而且是日本嚴選食材新鮮直送,
再加上純熟專業的料理技巧,讓每一道料理能更精緻的呈現。
我特別喜歡炙燒過的壽司,那種獨特香氣,口感和味道也有更多層次。

《Hiru Omakase 日》的大門外觀也是低調的白色,清新簡約。
2023-02-19 195 瀏覽
新開無耐既一間高質omakase,但係見星期六日多數都full booking,難得甘岩星期六book到lunch,仲有房可以比鐘意靜啲既人,環境以白色為主調,樸素簡單,後面還有一個小小園林比客人休息&打卡。食物都精緻好味😋😋,叫了兩客午(12貫)$688 & 一客晴 $1288 套餐。師傅都好細心解釋每道菜既食法👍🏻前菜:螢光魷魚 & 茶碗蒸壽司:新鮮&鮮甜刺身季節料理甜品:有雪糕&布甸,還可選擇咖啡Sake

前菜:螢光魷魚 & 茶碗蒸
前菜
茶碗蒸

壽司:新鮮&鮮甜

刺身

季節料理

甜品:有雪糕&布甸,還可選擇咖啡

2023-02-18
茶碗蒸
2023-02-08 416 瀏覽
喺Hiru Omakase食左個快lunch, 因為佢唔係廚師發板慢慢嚟,係一個套餐咁, 所以中午過嚟食都幾好,而且價錢仲好抵。雜錦魚生丼飯set , 仲有茶碗蒸,湯&野飲。魚生丼飯我覺得色彩繽紛之餘,大細都切得好靚, 裏面嘅海膽好好食,仲有間八呢款魚好爽口。 最印象深刻係員工同我講,啲米叫一見鍾情米。我同事食咗個蒲燒鰻魚set都好好味, 點咗少少三椒粉,辣辣地感覺唔錯,第一次點辣粉食鰻魚。 嚟緊有機會一定過嚟試下dinner set! 晚餐多啲時間享受,希望可以驚喜到我唔,好似食嗰鰻魚咁驚喜!

2023-02-08 258 瀏覽
等咗好耐終於食到omakase , 呢間我覺得唔錯嘅。 壽司同刺身中間會有其他菜餚夾雜下冇咁悶。 然後最鍾意係佢個蟹肉飯, 蟹肉土鍋飯有拆咗肉嘅蟹啦,蟹膏,蛋絲,三文魚子等等。 可能係用鍋所以最底有少許飯焦,但我係十分鐘意嘅,佢令到個飯有層次感, 而且佢哋揀嘅蟹蟹味幾濃。 之後都好鍾意佢哋嗰啲天婦羅, 同出面係有啲分別嘅, 唔會好油亦都唔會好乾。 有啲蔬菜同埋其他嘢, 外面脆卜卜但裏面仲係多汁。 好似唔會好油嘅原因係特別落少咗麻油,所以就唔會自己bid油出嚟。 下次希望天父囉有得食其他嘢啦,例如炸蝦咁樣,期待新menu。
等咗好耐終於食到omakase , 呢間我覺得唔錯嘅。 壽司刺身中間會有其他菜餚夾雜下冇咁悶。 然後最鍾意係佢個蟹肉飯, 蟹肉土鍋飯有拆咗肉嘅蟹啦,蟹膏,蛋絲,三文魚子等等。 可能係用鍋所以最底有少許飯焦,但我係十分鐘意嘅,佢令到個飯有層次感, 而且佢哋揀嘅蟹蟹味幾濃。