2023-01-20 118 瀏覽
好出名既重慶火鍋香港有好多間分店近排改名為方叔叔重慶老火鍋鴛鴦鍋一定要試的鴛鴦鍋要左菌湯+麻辣鍋再配上油碟真係勁正美國Prime 牛小排牛味濃,油脂同肉既比例相當好30秒就可以食得麻辣湯配上濃味牛肉👍🏻稻田毛肚7上8下10秒就食得好大片新鮮爽口唔韌鮮黃喉好新鮮爽脆沾上油碟同湯底味道食得特別口感手打魚籽蝦滑真材實料每啖蝦滑都食到有一粒粒蝦肉手打香菜牛肉滑好特登既牛肉滑,濃郁的香菜味乾貢菜好少地方有得食,又係食口感超級爽脆,下次可以再encore 熟鵪鶉蛋每次食麻辣火鍋都要叫完全地吸收湯底既味道嫩牛肉久煮不韌,仍然食出牛肉味道每片都有厚度食落滿足鴨血最後點少得麻辣火鍋一定要有既鴨血夠嫩滑吸味生津止渴楊梅汁/水仙烏龍檸檬茶超大杯的飲品夠凍夠解辣
好出名既重慶火鍋
香港有好多間分店
近排改名為方叔叔重慶老火鍋

鴛鴦鍋
一定要試的鴛鴦鍋
要左菌湯+麻辣鍋
再配上油碟真係勁正

美國Prime 牛小排
牛味濃,油脂同肉既比例相當好
30秒就可以食得

手打魚籽蝦滑
真材實料
每啖蝦滑都食到有一粒粒蝦肉

手打香菜牛肉滑
好特登既牛肉滑,濃郁的香菜味

乾貢菜
好少地方有得食,又係食口感
超級爽脆,下次可以再encore

熟鵪鶉蛋
每次食麻辣火鍋都要叫
完全地吸收湯底既味道

嫩牛肉
久煮不韌,仍然食出牛肉味道
每片都有厚度食落滿足

• 手打香菜牛肉滑
  • 乾貢菜
  • 熟鵪鶉蛋
  • 鴨血
📍#方叔叔重慶老火鍋 (apm) (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)5樓L5-2號舖♡人均消費: $763 @ 2🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺今次已經係第三次encore呢間火鍋店,佢有幾間分店,而且地理位置好方便,每次想食重慶火鍋都會揀佢~ 當日星期三夜晚去到都爆場🥶好彩都唔係等咗好耐已經有位~ 方叔叔主要用QR code落單,每樣食物都可以揀半份,小人打邊爐嘅話都可以試多啲唔同嘅款式~ ❣️#鴛鴦麻辣鍋我哋叫咗#重慶麻辣鍋 #大骨滋補鍋,重慶麻辣鍋 辣度剛好,初初食嘅時候冇咁辣,到後來越煲越辣,越食越正! ! #大骨滋補鍋 配料都幾豐富,裏面有紅蘿蔔、粟米、馬蹄、仲有一舊大豬骨~ 所有材料都煲到入哂味😋❣#紐西蘭精品羊肉卷(半份)肉類方面我哋揀咗#紐西蘭精品羊肉卷 ,羊肉卷帶有少許羊羶味,個人來講就幾鍾意。❣️#黑豚腩肉(半份)黑豚腩肉就好肥美~❣️#手打墨魚滑(半份)同朋友都覺得幾有驚喜,墨魚滑口感彈牙~❣#鮮竹笙(半份)竹笙索晒啲湯底🤣😂 重口味人士必點❣️#油條(半份)其實即係油炸鬼我都係第一次將油炸鬼放入火鍋度食😆感覺特別得來又幾好食 原理同響鈴一樣~都係索晒啲湯😂❤️‍

📍#方叔叔重慶老火鍋 (apm) (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)5樓L5-2號舖

♡人均消費: $763 @ 2

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

今次已經係第三次encore呢間火鍋店,
佢有幾間分店,而且地理位置好方便,
每次想食重慶火鍋都會揀佢~
當日星期三夜晚去到都爆場🥶
好彩都唔係等咗好耐已經有位~

方叔叔主要用QR code落單,
每樣食物都可以揀半份,
小人打邊爐嘅話都可以試多啲唔同嘅款式~

❣️#鴛鴦麻辣鍋
我哋叫咗#重慶麻辣鍋 #大骨滋補鍋,
#大骨滋補鍋 配料都幾豐富,
裏面有紅蘿蔔、粟米、馬蹄、仲有一舊大豬骨~
所有材料都煲到入哂味😋

❣#紐西蘭精品羊肉卷(半份)

❣️#黑豚腩肉(半份)
黑豚腩肉就好肥美~

❣️#手打墨魚滑(半份)
同朋友都覺得幾有驚喜,墨魚滑口感彈牙~

❣#鮮竹笙(半份)
竹笙索晒啲湯底🤣😂 重口味人士必點

❣️#油條(半份)
其實即係油炸鬼
我都係第一次將油炸鬼放入火鍋度食😆
感覺特別得來又幾好食 原理同響鈴一樣~
都係索晒啲湯😂❤️‍🔥
❣#韭菜豬肉水餃 (半份)
餡料係幾足料既,水餃皮唔厚~ 加左分
❣#鮮黃喉(半份)
之前朋友極力推介,
之後每一次打邊爐幾乎都有佢出場🫶🏻😆
鮮黃喉好快熟,大概30秒左右已經食得😝
口感爽脆~

❣#紅糖冰粉
呢個紅糖冰粉都係朋友極力推薦下嘗試左,
之後每一次食見到餐廳有都好想食🫶🏻
完全愛上咗呢個甜品😂 食完辣嘢必點🫶🏻
我鍾意佢個冰粉上面有好多配料,包括:提子乾、杏仁、合桃等等
多重口感,每一啖都好豐富🔥
下次再嚟都一定要食😋

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2023-01-17 82 瀏覽
等朋友收工去APM方叔叔打邊爐,依家商場入面仲有賀年禮品攤檔,好有新年氣氛🎊🎉 ❣️雖然改左名叫方叔叔(以前係渝味曉宇),不過服務依然冇變好窩心,入去坐底店員即時送上「冰糖紅棗雪耳糖水 」,暖下胃❤️湯底揀左麻辣鴛鴦鍋,重慶火鍋配大骨滋補湯😊 ❣️鍾意佢啲食物有得叫半份,兩個人食都可以叫多幾款配料~ ~美國Prime小牛排 $128~牛肉味濃,必食推介~嫩牛肉(半份)$48~鮮龍躉片(半份)$78~手打魚籽蝦滑(半份)$58~熟鵪鶉蛋$18~稻田毛肚 (半份) $78~功夫萵筍片 (半份) $28~淮山條 $28~武隆苕粉(半份) $28
苕粉類似紅薯粉,吸收哂麻辣湯底嘅精華,正😋~百香果雞尾酒,大大杯酸酸地,中和麻辣解,解膩一流😋 ❣️最後叫埋紅糖糍粑,外脆內軟QQ感 🌟呢度地方乾浄寬落,卡位坐得舒服,用電話scan QR code落單,食物好多選擇又可以揀半份,上菜速度快,食物用材新鮮,好多特色嘅火鍋材料款式特別,依家仲推出期間限定嘅羊肉鴛鴦鍋同晨洲生蠔,呢度啲員工好有禮貌,招呼到位,收費合理,值得光顧😊😋

❣️鍾意佢啲食物有得叫半份,兩個人食都可以叫多幾款配料~

~美國Prime小牛排 $128~牛肉味濃,必食推介
~稻田毛肚 (半份) $78
~功夫萵筍片 (半份) $28
~淮山條 $28
~武隆苕粉(半份) $28
苕粉類似紅薯粉,吸收哂麻辣湯底嘅精華,正😋
~百香果雞尾酒,大大杯酸酸地,中和麻辣解,解膩一流😋

❣️最後叫埋紅糖糍粑,外脆內軟QQ感

2023-01-17
先黎紅棗雪耳糖水暖暖胃喺度揀緊嘢食/等緊煲湯滾嘅時候 都有得食住先 .湯底當然唔會無麻辣火鍋🌶️貪心既我 將鴛鴦麻辣鍋的另一邊揀左羊肉湯唔係淨係得個湯咖 入面真係有羊肉的都幾多舊 軟腍入味 一啲羶味都無 .火鍋料入面我最大推這幾款:𓋯 鰻魚(白鱔)肉厚新鮮 淥一淥肉質Q彈爽脆 勁鮮味點埋大量蔥同蒜同香油 香味加倍.𓋯 嫩牛肉 平時打邊爐食親都係肥牛 難得呢度有嫩牛肉好滑身 嫩口唔韌 𓋯 美國牛板腱薄得黎唔會甩皮甩骨穿哂 淖一淖食得 保持咬感 牛味濃𓋯桂花蚌味道鮮甜爽口 仲要無膽固醇無脂肪記住淥30秒就夠𓋯鮮鵝腸處理得好乾淨 食落非常脆嫩 𓋯手打魚籽蝦滑唔係全部蝦肉打到變滑㗎 裏面有蝦肉 𓋯淮山條平時自己買返屋企又洗又切就比較麻煩呢啲梗係要出街食 好鍾意佢嗰種介乎芋頭咁粉同梨咁爽脆嘅口感中間𓋯皇帝菜皇帝菜好爽脆 打邊爐特別可以索晒啲汁

先黎紅棗雪耳糖水暖暖胃
喺度揀緊嘢食/等緊煲湯滾嘅時候 都有得食住先

湯底當然唔會無麻辣火鍋🌶️
貪心既我 將鴛鴦麻辣鍋的另一邊揀左羊肉湯
唔係淨係得個湯咖 入面真係有羊肉的
都幾多舊 軟腍入味 一啲羶味都無

火鍋料入面我最大推這幾款:

𓋯 鰻魚(白鱔)
肉厚新鮮 淥一淥肉質Q彈爽脆 勁鮮味

介乎芋頭咁粉同梨咁爽脆嘅口感中間

𓋯皇帝菜
皇帝菜好爽脆 打邊爐特別可以索晒啲汁
2023-01-06 181 瀏覽
估唔到天氣一凍 真係咁多人都想打邊爐😆 8點去到APM嘅方叔叔都有好多人排隊等位等食重慶火鍋😆 好彩好快都有位置 入面都算幾多座位👍🏻入座後店員會先為你送上熱辣辣滋潤甜品 係紅棗雪耳糖水 冬天食咗一碗熱辣辣嘅滋潤糖水真係加晒分😍一場嚟到當然都要試吓佢哋嘅重慶火鍋 所以我哋揀咗鴛鴦麻辣鍋 麻辣鍋好惹味 根據店員嘅指示 製作左蒜蓉香油仲可以解辣添👅 另一款湯底我哋揀咗大骨滋補湯 有一大舊豬骨 湯底熬到奶白色 鮮甜美味😋呢度最好嘅地方係火鍋配料可以揀要半份 啱晒我哋就算兩個人打邊爐 都可以試到多款配料又唔驚食唔晒🥰嫩牛肉 必點 牛肉真係非常嫩滑😍 放湯滾兩滾就食得 勁好食👍🏻美國Prime牛小排 油脂分布平均 而且牛味會重一點 都係我哋打邊爐好鍾意叫嘅一款食物😋鮮竹笙超級大條 索晒湯好好食👅手打四寶丸手打丸爽口彈牙 特別係墨魚丸最為出色👍🏻長城小白豬午餐肉正正常常 不過午餐肉打邊爐真係幾正😆珊瑚蚌鮮豬心平時比較少食 原來放喺麻辣湯底係咁惹味🤤鴨血點得麻辣湯一定要叫嘅鴨血 幾嫩👍🏻重慶炸酥肉加咗花椒 夠哂麻 香脆可口😍功夫萵筍片萵筍切成一片片薄片卷成花型 唔單止打卡靚 口感食落更佳😆水仙烏龍檸

必點 牛肉真係非常嫩滑😍 放湯滾兩滾就食得 勁好食👍🏻

水仙烏龍檸檬茶
超級大杯 好解喝解辣🤤

紅糖冰粉
加咗大量果仁同埋提子乾 口感昇華 甜絲絲 一定要點嘅甜品🌟
放假喺APM行街 😸行到肚餓 天氣又凍冰冰我梗係要食啲熱辣辣嘅嘢啦💓🔥上網搜尋俾我見到呢個(方叔叔重慶老火鍋 )即刻俾啲內容吸引到✨入到去坐低環境都幾好 幾啱傾偈冬天限定仲出咗「羊肉湯底」🫶🏻✨食完個人即刻暖笠笠 見佢有組合優惠😳叫埋佢限定嘅-晨洲生蠔-可以減免羊肉湯嘅費用我朋友鍾意食 所以就叫黎試吓啦🤣原本完全唔食生蠔嘅我 都試咗一隻只可以話真係比出面嘅鮮甜 比較容易入口但我真係接受唔到 旁邊嘅朋友,就非常之鍾意食啦🤫佢話好新鮮、鮮甜又夠份量 口感好好 我自己口味比較小朋友 俾我揀,我就鍾意食亁貢菜、現炸豆皮、海帶苗、 珊瑚蚌、嫩牛肉,同埋苕粉🤣🤣🤣朋友就鍾意食魚面,同埋耗兒魚✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨平日去時間比較充裕 傾住計慢慢食 真係一流服務都幾好 食完坐喺度傾偈 啲員工都會過嚟幫你斟茶😺👍🏻真心推介 下次晏晝嚟試吓 啲午市套餐都幾抵又有湯底免費 💓
放假喺APM行街 😸行到肚餓 天氣又凍冰冰
食完個人即刻暖笠笠
我朋友鍾意食 所以就叫黎試吓啦🤣
原本完全唔食生蠔嘅我 都試咗一隻
只可以話真係比出面嘅鮮甜 比較容易入口
朋友就鍾意食魚面,同埋耗兒魚
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
  • 貢菜
  • 豆皮
  • 苕粉
2023-01-03 124 瀏覽
呢間嘢湯底係香港食過麻辣火鍋之中最正,麻辣鮮香!今日第二次食呢間,食完感覺好滿足,特登上來寫俾中意食麻辣火鍋啲朋友仔參考下,呢道除左湯底吸引我之外啲食物都好新鮮,最中意食佢啲毛肚,時令菜樓面介紹咗神州3號(原來係晨州生蠔)鮮甜招呼都幾好,兩條友食8舊幾水,正
鮮甜
招呼都幾好,兩條友食8舊幾水,正
2023-01-01 117 瀏覽
2022年最後一次火鍋,店鋪坐位寬敞,食物用材新鮮,有別於一般火鍋店。而且款式也特別。所以價錢相對比較貴,每人大約要$300以上。每樣火鍋料都有明確指示需要煮多少時間。雖然進餐時為控制時間而有點忙碌,但就令到食客能夠掌握每樣食物的落鍋時間,正因如此可以令食客品嘗到食物最真實應有的味精。餐前與餐後亦有不同甜品,尤其是餐後的那個很清涼可以幫助解辣。
2022-12-19 184 瀏覽
與朋友嘗試新開的火鍋店,見不是放題或套餐,預計埋單不平,但應該食物質素有返咁上下。可惜,食物選擇不多,火鍋主角牛肉的質素都一般,鮮牛片都嫩滑的,但沒有牛味。而其他食物味道都是一般,並且只是普通食材。全晚最好食的是豬心,夠爽口和新鮮,而唯杯特飲夠大,座位空間足夠,環境可能新裝修,所以仍很整潔!結果埋單每人四百幾,朋友話貴在裝修和有店員講解點食喎,但比這價錢,我們卻沒有滿足感,有點令人失望。我相信不會有下次了!
2022-12-17 150 瀏覽
改咗名後的「方叔叔」裝修同以前差不多,今次來試吓全新改名後重慶火鍋。閑日晚上去, 6:30已經坐咗不少客人。先來一個鴛鴦湯底,重慶火鍋配一個菇菌湯底。菇菌湯底菇味濃郁,重慶火鍋依然都係非常香辣。坐低後先來一個(免費贈送)的雪耳紅棗糖水暖胃。雖然得兩個人,但係叫到一大枱食物,非常滿足。墨魚滑,同埋蝦滑 ,質素依然很好。鴨血很嫩滑,麻辣牛肉十分之辣。鮮淮山、牛筋丸,四寶丸,龍躉片,保持一貫質素, 十分之新鮮。食辣嘢,點可以唔凍飲🥤特飲非常之大杯,水果茶水果豐富,果味濃郁。檸檬茶亦很大杯。無論食物質素質素,環境舒適度,或者服務,都依然保持得很好,可能唯一比較遺憾的就是價錢比較偏貴。

閑日晚上去, 6:30已經坐咗不少客人。

先來一個鴛鴦湯底,重慶火鍋配一個菇菌湯底。
菇菌湯底菇味濃郁,重慶火鍋依然都係非常香辣。

坐低後先來一個(免費贈送)的雪耳紅棗糖水暖胃。

雖然得兩個人,但係叫到一大枱食物,非常滿足。

墨魚滑,同埋蝦滑 ,質素依然很好。

鴨血很嫩滑,麻辣牛肉十分之辣。

食辣嘢,點可以唔凍飲🥤
特飲非常之大杯,水果茶水果豐富,果味濃郁。
檸檬茶亦很大杯。

2022-12-16 1710 瀏覽
呢排夜晚特別凍,搞到好想打邊爐😂見APM新開左一間主打靚料既精緻川式火鍋🍲於是同朋友即刻去試吓先🤭佢哋環境感覺高尚舒適,枱又大張,就算點幾多野食都無問題👍我地點左一個鴛鴦鍋,一邊辣一邊唔辣😋而家呢個時候仲有羊肉湯鍋,不過我同朋友本身麻麻羊,所以無點到🤭鍾意食羊朋友可以試吓☺️手機📱落單,同朋友兩個都點左幾多野食☺️牛肩胛肉雪花紋理靚,肉質又香嫩👍👍嫩牛肉平時都唔係咁鍾意點,係因為試過好多次都麻麻地,估唔到呢間牛肉超級嫩滑,又好味😋蠔大大隻,又飽滿,食落勁肥美又新鮮炸豆皮本身想點響鈴,但係估唔到呢度冇!不過比我發現呢個好類似嘅🤭唔記得係咪叫呢個名,但係好新鮮又好食🤤番薯芝士丸超級推介大家必試,如果你都係鍾意食甜食及煙煙韌韌嘅嘢食,你一定會好鍾意🥰🥰另外仲嗌咗其他火鍋配料,包括牛柏葉、牛骨髓、桂花旁、雜菜籃、蝦滑、牛丸、芝士腸等等😄都係正正常常幾新鮮就唔特別講啦😏😏因為講多無謂,大家快啲去試🤭🤭📌 方叔叔重慶老火鍋 (apm) (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)5樓L5-2號舖

佢哋環境感覺高尚舒適,枱又大張,就算點幾多野食都無問題👍

手機📱落單,同朋友兩個都點左幾多野食☺️

牛肩胛肉
雪花紋理靚,肉質又香嫩👍👍

嫩牛肉

大大隻,又飽滿,食落勁肥美又新鮮

炸豆皮

番薯芝士丸

📌 方叔叔重慶老火鍋 (apm) (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)5樓L5-2號舖
2022-12-12
  • 嫩牛肉
  • 牛肩胛肉
  • 炸豆皮
  • 番薯芝士波
2022-12-15 146 瀏覽
近排天氣凍咗緊係要去打邊爐啦🍲最近就去咗觀塘呢間——🌟 @unclefonghotpothk 🌟方叔叔重慶老火鍋🌟佢有新出嘅羊肉鴛鴦鍋同晨洲生蠔🦪緊係要試下💕仲有好多特色嘅火鍋材料呢🤩._.🌟|湯底|🌟🐐羊肉鴛鴦鍋底,另一邊就揀咗麻辣湯底🌶冬天最啱就係食羊肉👍🏻材料好足,件數都算多,最讚係羊肉好淋身,啲骨好易整開啖啖肉,而且羊肉係無羶味,好驚喜💛而另一邊就想刺激啲,揀咗小麻辣味,呢個就香辣得好過癮🥵·🌟|火鍋料|🌟🦪晨洲生蠔🦪大大粒好鮮甜,有半份同一份揀,佢依家仲做緊優惠,叫半份生蠔🦪可以減去羊肉鍋湯底費$20,好抵食💕·🐖鮮豬心🐖豬心薄砌,唔會韌,食落有啲似牛肉口感,咪道好食·🤍鮮黃喉🤍呢個平時好少機會食到,好爽口彈牙·🦐手打蝦滑🦐最愛食蝦滑,我火鍋必點嘅嘅一款食物·🧡桂花蚌🧡有提示碌30秒就食得,香甜爽口·🐚珊瑚蚌🐚有提示碌30秒就食得,香甜爽口,平時火鍋我都會點黎食·🐂美國牛板腱🐂打邊爐點少得牛肉,肉質好鮮嫩,一啲都唔鞋口👍🏻._.
._.
🌟|湯底|🌟
🌟|火鍋料|🌟

🦪晨洲生蠔🦪
🐖鮮豬心🐖
豬心薄砌,唔會韌,食落有啲似牛肉口感,咪道好食
🤍鮮黃喉🤍
呢個平時好少機會食到,好爽口彈牙
🦐手打蝦滑🦐
最愛食蝦滑,我火鍋必點嘅嘅一款食物
🧡桂花蚌🧡
有提示碌30秒就食得,香甜爽口
🐚珊瑚蚌🐚
有提示碌30秒就食得,香甜爽口,平時火鍋我都會點黎食
🐂美國牛板腱🐂
打邊爐點少得牛肉,肉質好鮮嫩,一啲都唔鞋口👍🏻
._.
Missing you Uncle Fong😚 nice Hot Pot❤️♨️🥢..冬日想keep 住暖笠笠♨️ 食咩好,一定唔少得打邊爐!所以今次又去左搵Uncle Fong😆,lunch 食好豐富又好抵食,所以耐唔時諗唔到食咩,都有籍口去滾一滾😚!地方乾淨舒服,座位闊落🤗。【方叔叔午市二人火鍋套餐】 $558🔸雙拼鴛鴦鍋(套餐)普通辣🔸養生花膠雞鍋(+$20/位)套餐抵食之處,就係一個套餐價包含湯底、醬料及茶水,而且湯底可選2款 (麻辣鍋 & 自選湯底一款),我就愛吃養生花膠雞鍋🐥,食落足料有雞件 & 藥材,更滋補岩晒女生冬天可以潤一潤。🔸鴨血 🔸珊瑚蚌 🔸手打魚籽蝦滑🔸鮮黃喉🔸霞浦海帶苗 🔸乾貢菜🔸武隆苕粉🔸滕椒牛舌(半份)$58🔸田園蔬菜籃🔸嫩牛肉 🔸黑豚腩肉🔸晨洲生蠔(半份)$88呢度既火鍋配料好新鮮❤️,其中嫩牛肉🐮、鮮黃喉、珊瑚蚌,吃麻辣湯底最岩,麻辣中帶出鮮味;而手打魚籽蝦滑🍡,新鮮彈牙,口感豐富;滕椒牛舌👅,惹味爽脆,同樣新鮮出色。而冬日限定既晨洲生蠔🐚,亦新鮮肥美,都值得點選呢!特飲方面,🔸洛神花鮮橙特飲(凍) +$30 & 🔸水仙烏龍檸檬茶 (凍) +$30,大大杯都係

地方乾淨舒服,座位闊落🤗。

【方叔叔午市二人火鍋套餐】 $558
🔸雙拼鴛鴦鍋(套餐)普通辣
🔸養生花膠雞鍋(+$20/位)

🔸鴨血 🔸珊瑚蚌 🔸手打魚籽蝦滑

🔸鮮黃喉🔸霞浦海帶苗 🔸乾貢菜
🔸武隆苕粉🔸滕椒牛舌(半份)$58

🔸田園蔬菜籃🔸嫩牛肉 🔸黑豚腩肉
🔸晨洲生蠔(半份)$88

而冬日限定既晨洲生蠔🐚,亦新鮮肥美,都值得點選呢!

特飲方面,🔸洛神花鮮橙特飲(凍) +$30 & 🔸水仙烏龍檸檬茶 (凍) +$30,大大杯都係吃火鍋不能少喔,喝後熱氣全消!

最後一定要食佢既滋潤糖水🔸紅棗雪耳糖水 & 🔸紅糖冰粉:

一款膠質重滋潤養顏,一款冰凍透心涼加上煙韌帶甜果乾 & 堅果,有口感更健康。大滿足喔!
×××[方叔叔重慶老火鍋]×××
©觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)5樓L5-2號舖
🍴雪耳紅棗糖水 (7/10)甜甜地非常之暖胃,紅棗好甜好補身,幾唔錯!🍴鴛鴦麻辣鍋 每位$38 醬粒每位$20🍴山珍菌湯 (8/10)有猴頭菇,茶樹菇,牛肚菌,冬菇,秀珍菇!好香嘅猴頭菇味,菇味真係好濃郁!比較清淡,鍾意食菇菌人最愛!感覺好補身!🍴重慶辣 (8/10)有超多辣椒蒜頭同埋葱,第一下已經食到超級香辣椒味,後勁都幾強,不過就真係辣辣香香,好過癮!🍴麻辣牛肉 半份 $48 (8/10)牛肉沾滿左辣椒乾,牛肉係好嫩滑,但真係爆辣,仲辣過個重慶湯底!食唔到辣嘅話真係唔好叫!真心🥵🍴手打墨魚滑 半份 $58 (9/10)墨魚滑都好彈牙,有墨魚粒粒,墨魚味好重!🍴淮山條 半份 $28 (7/10)好粉,好香淮山嘅味道,都幾健康!🍴鮮龍躉片 半份 $78 (7/10)好重魚味,食得出係新鮮嘅魚龍躉魚片!🍴手打四寶丸 半份 $58 (7/10)有墨魚丸,蝦肉丸,牛肉丸,豬肉丸,墨魚丸比較實心有墨魚味,豬肉丸係有豬肉嘅香味,有少少似肉丸粥嗰一種肉丸,一個純豬肉嘅味道,牛肉丸似山竹牛肉球嗰種感覺,有少少香菜鹼水味,蝦肉丸係有蝦味!收到四寶丸,冇蝦滑墨魚滑咁彈牙口感比較實心!🍴滕椒牛舌 半份 $
🍴雪耳紅棗糖水 (7/10)
甜甜地非常之暖胃,紅棗好甜好補身,幾唔錯!

🍴鴛鴦麻辣鍋 每位$38 醬粒每位$20

🍴山珍菌湯 (8/10)

🍴重慶辣 (8/10)

🍴麻辣牛肉 半份 $48 (8/10)

🍴手打墨魚滑 半份 $58 (9/10)
墨魚滑都好彈牙,有墨魚粒粒,墨魚味好重!

🍴淮山條 半份 $28 (7/10)
好粉,好香淮山嘅味道,都幾健康!

🍴鮮龍躉片 半份 $78 (7/10)
好重魚味,食得出係新鮮嘅魚龍躉魚片!

🍴手打四寶丸 半份 $58 (7/10)

🍴滕椒牛舌 半份 $58 (8/10)
滕椒味好濃,都幾辣,牛舌非常薄切,爽口彈牙係真係好食㗎!

🍴嫩牛肉 半份 $48 (9/10)
口感非常軟腍,真係好嫩滑!好好食!

🍴潮汕手打牛筋丸 半份 $28 (7/10)
口感比較實淨,爽口,彈牙有肉汁!

🍴手打魚籽蝦滑 半份 $58 (9/10)
蝦滑好爽口,彈牙,有淡淡的蝦味!

🍴鴨血 半份 $48 (8/10)
非常大舊又嫩滑,啱晒落麻辣湯,超過癮!

🍴水仙烏龍檸檬茶 $48 (8/10)
烏龍好香濃,但係有少少清澀嘅味道,應該係水仙烏龍嘅特色,飲完之後仲大少少回甘,檸檬多平,起碼有一隻以上,大大杯好抵飲!

🍴洛神花鮮橙特飲 $48 (7.5/10)
酸酸甜甜,洛神花味都好出,好開胃!

推薦指數: 8.5/10
真心好食又非常正宗嘅重慶麻辣火鍋,值得一試!
2022-11-30 239 瀏覽
每月都要食一次嘅好好食川式麻辣火鍋😋😋必食蝦滑、牛肉、鵪鶉蛋同酥肉!新出嘅炸蝦油條都好好味,就咁食又得,浸落湯食都得~甜品有紅糖冰粉,食完麻辣食物再食個冰粉就又減辣又滿足喇~每月都要食一次嘅好好食川式麻辣火鍋😋😋
每月都要食一次嘅好好食川式麻辣火鍋😋😋
必食蝦滑、牛肉、鵪鶉蛋同酥肉!
新出嘅炸蝦油條都好好味,就咁食又得,浸落湯食都得~