食韓式燒烤/韓國料理,是我至愛。韓燒即燒即吃,新鮮熱辣,還有新興爐邊蛋,韓國料理則有傳統風味,再加豐富韓式前菜,真是多采多姿。今天在坑口東港城二樓新麻蒲BBQ就嚐了既簡約又經濟的韓式燒烤/韓國料理套餐。新麻蒲BBQ佈置簡潔,環境舒適,每張枱都設有火鍋爐和燒烤爐各一,亦有個別排煙槽,增加空氣流通。坐下後,看看餐牌,主要分有午市韓式燒烤套餐和韓國料理套餐,有多款口味選擇。韓式燒烤套餐有豬肉套餐,豬/牛肉套餐和特級套餐。韓國料理套餐選擇更多,有拌飯、炒飯、泡菜湯、大醬湯、豆腐湯、鮑魚參雞湯、芝士炒年糕、燉牛排骨和部隊鍋等。叫了韓國料理套餐燉牛排骨($88)和韓式豬肉燒烤套餐($98)。未吃主菜,枱面已放滿韓式前菜,有大豆芽菜、泡菜、洋蔥、沙律和淹漬蘿蔔等。前菜都製作認真,味道不錯。另亦有多款韓式醬料供應。燉牛排骨以慢火炖煮,排骨燉得入味,肉質夠冧嫩滑,微甜肉湯伴以白飯,既飽肚,又好味。韓式豬肉燒烤套餐有新麻蒲護心肉80g、秘製豬頸肉80g和什錦菇類,而且均配紫菜飯。護心肉和豬頸肉事先調味醃好,輕輕一燒,肉香撲鼻,細細片的護心肉非常嫩滑,豬頸肉肉質鬆軟,十分好味。至於什錦菇類亦夠厚身,鮮冬菇燒

韓式豬肉燒烤套餐有新麻蒲護心肉80g、秘製豬頸肉80g和什錦菇類,而且均配紫菜飯。護心肉和豬頸肉事先調味醃好,輕輕一燒,肉香撲鼻,細細片的護心肉非常嫩滑,豬頸肉肉質鬆軟,十分好味。至於什錦菇類亦夠厚身,鮮冬菇燒熟後仍菇汁充沛,鮮味十足。烤鍋亦備有爐邊泡菜雞蛋,燒完豬肉,再吃剛熟爐邊蛋,真是雙得益彰。

套餐飲品叫了酸梅汽水和7喜,冰凍解渴。

新麻蒲BBQ午市套餐,味道不錯,經濟抵食,更有買3送1推廣優惠,認真超值。
2018-09-22 3831 瀏覽
又要嚟新屋打點,中午一餐自然要去附近解決。初嚟報到,人生路不熟,對商場嘅食肆認知不多。記得之前朋友提過東港城有間「新麻蒲 BBQ」,午市套餐非常抵食,最平 $68 已經有交易,反正午餐還沒想到吃什麼,就一於不作他想。餐廳門口放有午市套餐餐牌,到埗後先跓足細看。原來午市套餐價錢真係非常經濟,由 $68-$168 不等,而且選擇非常之多,足足有成 22 款,就算每日吃一款,都要三個禮拜先可以試勻曬。另外所有套餐,均可享買 3 送 1,如果約埋幾個朋友嚟食,就更加化算。來到時大約中午十二點半,初頭還以為時間尚早,估唔到餐廳咁旺場,入面幾乎座無虛席。由於剛才在門外已經看過餐牌,所以入座後便馬上點餐。小鬼愛吃肉,點了一個特級午市燒肉套餐,而我就揀咗一客火山芝士泡菜炒飯,另外再加咗個韓式煎餅拼盤一齊分享。點完餐後,店員便立即為我們端上沙律、前菜、配菜和醬料,並於爐邊注入蛋漿。前菜嘅款式非常豐富,除了有經典嘅辣泡菜外,還有海帶、洋蔥、醃蘿蔔、大豆芽,單單是吃前菜已經飽了不少,另外仲有口味清新的田園沙律同用來包烤肉嘅生菜,擺滿一檯。趁套餐未上,先試下這個韓式煎餅拼盤 ($88),原來這個拼盤同一般的韓

趁套餐未上,先試下這個韓式煎餅拼盤 ($88),原來這個拼盤同一般的韓式煎餅好唔同,拼盤內有魚肉、杏鮑菇、冬菇同翠肉瓜,每款均裹上蛋漿煎香。最正就係翠肉瓜,味道輕巧,吃起來爽脆又多汁。
火山芝士泡菜炒飯 ($78),飯邊滿是香口的蛋漿,飯頂還有不少芝士,加上泡菜的組合,滋味十足,而且泡菜和炒飯非常融合,每一口都有酸酸辣辣的味道,夠曬醒胃。
至於特級午市套餐 ($168),陣容亦絕對唔弱,除了有牛霜降肉 50g、牛肋排 50g,還有新麻蒲護心肉 50g、新麻蒲五花肉 50g、什錦菇類同海鮮大醬湯,另外套餐亦會配有一碗紫菜飯。海鮮大醬湯用料非常豐富,以韓式大醬加入蝦、蜆、豆腐、冬菇、翠肉瓜等煮成,據說這款湯是韓國男生最喜歡的家常菜。
至於烤肉方面,牛霜降肉色澤深紅,油花分佈平均,肉嫩又帶油份,最啱就係用生菜包住嚟食。牛肋排水準亦唔錯,肉味不俗,烤完後點上海鹽同吃,更能提升食味。護心肉口感柔韌有彈性,而五花肉經輕燒後亦嫩滑富肉味,無論係淨食,又或者用生菜包住嚟食,都一樣咁味美。
套餐包飲品,紅色嗰杯係石榴果醋,而藍色嗰杯就係藍天檸檬汽水,味道酸酸甜甜,消暑解渴,是吃烤肉的最佳組合。
2018-09-22
2018-09-21 109 瀏覽
蔡瀾說過韓國的醬油蟹十分美味,我不伯吃生,跟老死也愛嚐新奇菜式,她勇子當頭和我到這間韓國料理,冒死一試。環境十分清雅,很愛它的林屋頂裝潢,有一種很浪漫滿屋的感覺,沙發讓人坐得舒適。我們齊齊點了韓式醬汁醃生蝦伴飯,點菜的一刻猶豫地問侍應,吃生蟹不怕有菌? 侍應叫我們放心好了,生蟹加了韓國米酒,辣椒,蒜,全部都有殺菌作用,可放心享用。我們期待的醬汁蟹來了,蟹是海水肉蟹,膏是有的,不是太多,我先吃腳連肉的部份,入口先嚐到是濃郁咸香中帶點兒甜的醬汁味道,鮮味中有蒜和辣椒的味道,再吃蟹肉,肉帶海水鮮味,鮮糯之中透著咸香,甜甜的餘韻味道又吊出了蟹的鮮味,味道很複雜,再吃帶些膏的蟹蓋部份,醬汁灌滿蟹蓋,我急不及待蟹汁連醬油徐徐咽下,蟹汁混醬汁的味道極為鮮美帶酒香,再吃蟹膏,那甘香實在妙極。此時此刻,你會知道何解要伴飯了,那咸鮮有酒香的蟹醬汁,混著飯吃,伴飯的蔬菜很豐富,有茹,有紅白籮蔔,有泡菜,淋上醬汁,是何等的滋味和滿足,韓國人發明的醬油蟹讓人一吃不能回頭,我真的愛上了!

2018-09-12 128 瀏覽
今日去左將軍澳同一班朋友食飯,大家都係韓迷,對韓式餐廳更加係非常喜愛!我地中午就去左新麻蒲!午餐都有燒肉?有!我地叫左豬肉拼盤和特級燒肉拼盤!朋友都係燒肉高手,無論去日本/韓國旅行,都一定會去食燒肉!我就當然坐定定負責食啦!豬肉燒得好焦香呀!朋友愛心燒,一定好食!豬肉燒得香口唔乾身,外層微微燒脆,中間充滿肉汁,入口無想像中咁乾身!另一個特選拼盤有我最愛既護心肉,入口油脂唔重,脂肪分布得非常平均,充滿濃濃肉味。薄薄一塊入口唔會太飽濟,可以食多幾塊!追加左芝士泡菜炒飯和人參雞湯,再加個韓式煎餅拼盤,我地非常喜歡芝士泡菜炒飯,濃香芝士愈食愈停唔到口!加上微辣泡菜,入口非常滋味!人參雞湯充滿香濃參香,雞肉唔會鞋口,我好怕人參味,所以小小地飲左兩啖!煎餅去親韓國都會叫,依度餅底唔厚唔會太飽濟,充滿麵粉香非常滿足!午餐有好多碟韓式小碟和包埋餐飲,好抵食!唔怪得要排隊啦!

2018-09-12 97 瀏覽
將軍澳真係愈來愈多餐廳,假日黎到依邊真係人山人海。午餐同朋友食咩好呢?大家經過新麻蒲,都想試試韓式午餐。店員會問坐唔坐燒烤枱,難得黎到韓式烤肉店,一定會黎食個韓式烤肉宴啦!我地先叫左一個豬肉套餐和特級燒肉午市套餐!朋友負責燒,我就負責食!豬肉燒得好香口,外層微微脆口,內裡有肉汁,好清甜!護心肉最好食!入口香嫩唔會乾,而且充滿肉香,油脂平均唔會太膩口!火山芝士泡菜炒飯,味道好惹味!泡菜唔會太辣,香濃芝士拉絲度高,加上炒飯攪拌味道香口,我地仲要爭食!之後叫左一個鮑魚參雞湯,我唔鐘意人參味,無試到,我見到大大隻雞好足料!追加韓式煎餅拼盤,餅皮唔會太厚,食完唔會太頂胃!仲有多款韓式小碟,好似去左韓國一樣!仲有餐飲供應,價錢好抵食呀!

2018-09-11 89 瀏覽
I come for dinner at this Korean BBQ restaurant quite often since it opened, normally we order the set meal with unlimited served side dishes.  We feel the food is overall decent considering for the price we paid that is truly good value for money.  Spicy Pork Belly & Marinated beef prime rib are our favour main dishes!The place is now less packed with line-up customer compared when it was new.  We appreciated the staff always tries their best to serve us a nice corner table, or at the booth are

The place is now less packed with line-up customer compared when it was new.  We appreciated the staff always tries their best to serve us a nice corner table, or at the booth area that give us having better comfortable dinning experience when possible.

Just for our latest visits, we found it the main grill BBQ food portion become smaller, and we were being told most of the yummy side dishes are being sold out after one time order, we were disappointed for non-refill availability on some of our favour options. The kimchee and served lettuce are super fresh as usual that maintained good standard.

We will come back soon, just hope the staff keep up, and the food quality will remain the standard and not cutting portion further.
Side Dishes
unlimited Side Dishes
Grill pork belly
  • Spicy Pork Belly
2018-09-09 126 瀏覽
週六和媽媽在新麻浦吃午市套餐,未點好吃什麼之時,店員已經為我們端上四大碟惹味前菜,分別為魚糕、甜辣泡菜、茄子和酸酸的海帶👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻而無論是芝士炒年糕伴湯麵還是韓式豬肉餃子刀削麵,兩者只各售$68連加一,非常抵食😝😝😝兩種麵都爽彈有嚼口。前者伴上芝士和甜辣汁,加上煙煙韌韌的年糕和魚糕,實在滋味!後者有兩大隻豬肉餃子和勁多配料如冬菇、翠玉瓜、蘿蔔絲、蝦仁、蠔等等,非常豐富🌶🍜🥟

2018-09-08
2018-09-04 73 瀏覽
鮑魚蔘雞湯$88,比起其他set lunch貴(大部份都係$58-68),我都知材料貴,不過白飯都無就爭少少啦,始終無飯落肚好像唔多飽咁,個湯又無蔘味,味道一般般啦~好在環境夠大坐得舒服,lunch time唔駛等位都幾重要!朋友話佢戈個都好味既~所以下次再試下其他lunch set啦~

午餐
2018-09-04 105 瀏覽
冇去坑口東港城一排,發現二樓多左間一田,同埋好多日韓餐廳。今日就去左之前向大家推介既nenechicken 隔離既新麻蒲BBQ。 喜歡呢到環境寬敞,又有個抽煙管,食韓燒都唔會食到臭賓賓。——————-其實我幾鍾意食韓燒,但係因為好heavy,所以都唔多食。但最近佢推出既護心烤肉味道都唔錯,好嫩,點埋佢果到既甜甜既秘製烤肉汁,正而且護心肉係一隻豬最珍貴既部分:豬的橫隔膜,心臟跟肝中間的部份,不含脂肪,又有豐富既維他命d。 係呢個烤肉拼盆上就有大大塊。仲有剪刀比我地剪肉,我建議臨食先剪塊燒肉,如果係肉半熟狀態剪,熱熟後既肉 既肉質會非常硬。———雖然埋單400 幾一個拼盤同部隊鍋都味話唔貴,但係一尼有唔同既頭盤小食,同埋烤爐邊既泡茶蛋漿都係免費添加。個部隊鍋好足料,非常推介,裡面有豆腐,菇,午餐肉,豬肉片等,但最滋味既係佢仲放左芝士————-食到最後成個底都係芝士😂——————呢個係我地叫既晚市餐牌,係唔平,但係燒肉既質素比放題韓燒好好多

喜歡呢到環境寬敞,又有個抽煙管,食韓燒都唔會食到臭賓賓。

——————-
其實我幾鍾意食韓燒,但係因為好heavy,所以都唔多食。

———

————-
食到最後成個底都係芝士😂
部隊鍋加豬肉烤肉拼盤

——————

部隊鍋加豬肉烤肉拼盤
同朋友都好中意食生蟹 就去左新麻蒲試下🙊新麻蒲 除左有燒肉同大部份韓式舖頭既醬油蟹之外仲有韓式甜辣醃生蟹!!!🦀🌶😍.1️⃣ 韓式醬油醃生蟹伴飯 ($178)每一舊都有蟹膏 好鮮甜 唔會過咸 亦都唔腥~將個蟹伴飯溝落蟹殼隻生雞蛋同蟹膏到 好滿足🤤.2️⃣ 韓式甜辣醃生蟹 ($178)食落甜甜辣辣 最好配埋白飯食!!🍚但平時食小辣既我都覺得幾辣🙈🙈🙈除非你對韓式甜辣醬有種情意結如果唔係你都未必會中意🙊
同朋友都好中意食生蟹 就去左新麻蒲試下🙊
新麻蒲 除左有燒肉同大部份韓式舖頭既醬油蟹之外
仲有韓式甜辣醃生蟹!!!🦀🌶😍
1️⃣ 韓式醬油醃生蟹伴飯 ($178)

每一舊都有蟹膏 好鮮甜 唔會過咸 亦都唔腥~
將個蟹伴飯溝落蟹殼隻生雞蛋同蟹膏到 好滿足🤤
2️⃣ 韓式甜辣醃生蟹 ($178)

食落甜甜辣辣 最好配埋白飯食!!🍚
但平時食小辣既我都覺得幾辣🙈🙈🙈
除非你對韓式甜辣醬有種情意結
如果唔係你都未必會中意🙊
工作得太疲累的時候,要吃一下烤肉獎勵自己。在商場看見這間店,看著很多人等位,想像到有多吸引。很快就安排了入座,看著餐點上的各種選項,選了一份2人牛肉套餐,決定了一個小肉架,食物亦很豐富。底層:牛花五肉及牛肋排 採用了秘製果醬汁醃肉,味道很合適,肉質非常有口感,帶點油香,夾著洋蔥及大蔥(香茅),再微微點上醬油,味道更突出好食。霜降牛肉:雪花分佈平均,入口有種快要溶化的口感,咬落去滿滿的肉汁。肉的厚度剛好,味道太難忘了,會很想再點一份品嘗。前菜:用作開胃的小吃,酸再帶點香辣非常惹味。部隊鍋:這個第一次在外面號,很微妙的質感,習慣了中式火鍋的表示,這個就是填飽肚子的。不過都很豐富,份量一點也不少。芝士粟米與爐邊蛋,簡直係最完美的組合。這個份量,作為2個女生吃,是超級滿足。肉也很好吃,蔬菜量亦達到平衡,真的太好吃了xd。下次一定要點些酒精飲品,多人的話,可以點多點食物/飲品,這樣才是最完美的食物配搭。

底層:牛花五肉及牛肋排

霜降牛肉:
霜降牛肉

前菜:用作開胃的小吃,酸再帶點香辣非常惹味。

部隊鍋

芝士粟米與爐邊蛋,簡直係最完美的組合。
爐邊蛋

這個份量,作為2個女生吃,是超級滿足。
2018-06-28
霜降牛肉
爐邊蛋
2018-08-21 87 瀏覽
韓式午餐😋·韓式清燉牛尾湯配飯(牛尾湯清甜,餸飯一流)·韓式豬肉餃子刀削麵 (麵身白麵,有口感)有四款配菜冇限refill , 有酸酸地既海帶,泡菜,茄子同西蘭花,飲品選了柚子蜜和石榴果醋
韓式午餐😋
·韓式清燉牛尾湯配飯(牛尾湯清甜,餸飯一流)
·韓式豬肉餃子刀削麵 (麵身白麵,有口感)
2018-08-13 144 瀏覽
之前去過新麻蒲食韓菜覺得不錯, 今日去到東港城找朋友就話不如去這間餐廳,去到見到不少梳化位,空間感十足,喜歡吃蟹的我們看到有生蟹而且價錢抵食,就叫了2款蟹來吃,整體份量不少而且新鮮,下次再來探朋友可以試其他烤肉。在韓國餐廳食飯當然不少多款的前菜啦,食完之後開胃不少就等待蟹的到來,首先來的是韓式甜辣醃生蟹 $178之前去過新麻蒲食韓菜覺得不錯, 今日去到東港城找朋友就話不如去這間餐廳,去到見到不少梳化位,空間感十足,喜歡吃蟹的我們看到有生蟹而且價錢抵食,就叫了2款蟹來吃,整體份量不少而且新鮮,下次再來探朋友可以試其他烤肉。在韓國餐廳食飯當然不少多款的前菜啦,食完之後開胃不少就等待蟹的到來,首先來的是韓式甜辣醃生蟹 $178,這個是我第一次食的味道所以十分期待,見到份量首先不少,而醬汁十足仲以為好辣,當一口咬沒想到辣度都可以十分惹味,還帶點甜甜的味道幾特別。蟹肉好嫩口感不錯,而且蟹肉吸晒醬汁好入味。之前在韓國食過好味所以見到這裡有韓式醬油醃生蟹伴飯 $178,當然二話不說叫一個來吃,來到時看到蟹都不少而配上飯已經十指大動。一拿上手看到蟹有不少蟹膏在裡面,醬油味道剛好,味道好濃郁而且完全食到

之前在韓國食過好味所以見到這裡有韓式醬油醃生蟹伴飯 $178,當然二話不說叫一個來吃,來到時看到蟹都不少而配上飯已經十指大動。一拿上手看到蟹有不少蟹膏在裡面,醬油味道剛好,味道好濃郁而且完全食到蟹的新鮮味道,而且將蟹和飯混和一起吃又另一個味道,帶多點飯香和口感。這個價錢真的十分抵食。

最後和朋友都忍不住再吃一個白飯來混蟹一齊食,食完後都幾飽肚,今次一次食2款不同味道的蟹十分滿足。這個是我第一次食的味道所以十分期待,見到份量首先不少,而醬汁十足仲以為好辣,當一口咬沒想到辣度都可以十分惹味,還帶點甜甜的味道幾特別。蟹肉好嫩口感不錯,而且蟹肉吸晒醬汁好入味。

2018-08-12 108 瀏覽
難得可以返工返遲d 補下鐘當然要食返d好野 獎勵下自己 之前努力工作有2 星期無得食好野 好耐無烤過肉la所以 shinmapo bbq就係我是你食堂la呢d一人烤肉set. 最啱我 咩都未落肚 la入面都好多人食lunch50 %人order bbq ;50% 日常lunch set見到個前菜陣張檯都好差不多放唔晒有kimchi 有沙律菜 有海帶洋蔥 豆芽 豆醬 鹽真係應有盡有主角未到 食住個紫菜飯先d紫菜都幾有鹽分 記得撈多d飯去食主角到二話不說 落pan. 先燒到都就熟la護心肉 同 牛肋排 都好正牛肋排 到咁上下 記得cut開看看 會唔會太生/太熟我個人 鍾意肉點d 鹽 再包 生菜 加d. 洋蔥 同豆醬 夾來吃覺得好似 隔一隔 會無咁油膩 當然唔少得 食埋個爐邊蛋不過個人就鍾意 無配菜純蛋 就正正子la 呢杯覆盆子醋 我個人覺得好酸好重醋味今餐 簡直大滿足最估唔到 我出去見到一間新開張 飲品店。。二話不說 買左野飲
難得可以返工返遲d 補下鐘

純蛋 就正正子la

呢杯覆盆子醋 我個人覺得好酸
好重醋味

今餐 簡直大滿足
最估唔到 我出去見到一間新開張 飲品店。。
二話不說 買左野飲
2018-08-04 146 瀏覽
將軍澳都有好野食!Lunch set 叫左個芝士年糕撈麵,勁多芝士,朋友食部隊鍋,勁大份。同一般韓式料理餐廳一欂,配料任食,有個魚蛋好好食,仲不停refill 泡菜,連埋飲品,每個lunch set 都係$58-$68, 午餐時段仲要買三送一,四個朋友黎食超抵食。最緊要係環境好大,夠多位,午市黎食都唔洗逼!行入去就有位,平靚正。下次有機會會黎試埋dinner. 之後lunch 應該都會間唔中就黎食!下次我都要食部隊鍋!
將軍澳都有好野食!