2022-08-06 347 瀏覽
晚饭去食尼间,感觉每个菜都好够锅氣,服務態度不錯👍但埋單時卻發現收費與餐牌上價格竟相差20-30不等~~提提:全場得一位女員工,人手不足,上菜好慢,餐廳內噪音不是一般大,根本無法舒服家庭聚餐
2022-05-09 354 瀏覽
湯圓你食得多,炸湯圓你食過未🤭 piggy因為濕疹所以唔食得糯米,但都破解食咗三粒,仲有椒鹽瀨尿蝦,幫你剝埋殼乾手淨腳😬 蒸魚雲小辣夠鮮甜,其他小菜都好夠鑊氣,飲埋啤酒埋單每人二百零蚊算ok啦🤗
2022-05-01 212 瀏覽
禽日行山後去試下放寬晚市4人即係去食飯朋友同事介紹我地都有叫推介菜式#咕嚕肉(冰鎮差$20)好鬆脆👍🏻見佢唔係拔絲所以唔要冰😅#炸豬手好香口配酸薑冇咁油膩👍🏻#小抄王加芋絲脆口有白飯魚干抄得乾身👍🏻#頭抽煎焗魚頭有d 失望係炸唔係煎焗價錢唔抵食#椒鹽鮮尤唔太鍾意個脆皮太厚身總括嚟講夠鑊氣價錢貴咗d小店得九張枱多數細枱可以訂位
禽日行山後去試下
放寬晚市4人即係去食飯
朋友同事介紹
我地都有叫推介菜式
#咕嚕肉(冰鎮差$20)
好鬆脆👍🏻見佢唔係拔絲所以唔要冰😅
總括嚟講夠鑊氣價錢貴咗d
小店得九張枱多數細枱
可以訂位

2021-08-10 349 瀏覽
可能該店獲讚的食評多了,所以生意不錯,一開始已覺得服務有問題,我們帶了紅酒,叫老板娘拿幾個酒杯來,,她竟叫我們倒了杯茶做番個杯來飲酒,我真的O晒嘴,我覺得我們要多一隻杯來飲酒是正常不過的,跟着進餐,没甚麼,但老板娘竟然在我們我們的酒杯內還有紅酒叫我們埋單,我入厨房問老板他老婆這樣做會趕客,老板竟然回應我店小便要這樣做,可能我係生客(第二次去,上一次去係疫情期間和中午,所以只有我們一枱客,所以不覺服服務有問題),如果她有禮貌地對我說有客等枱希望我讓張枱出來我一定會識做,但我係受軟不受硬的人,所以在影響她做生意最少的情況下多坐10分鐘便走了。 再談一談食物,整體鑊氣是夠的,椒鹽白飯魚炸䊢太厚而且味精落得太重,𦍑葱生𧐢先用上生粉槳炸完才煮失去𧐢的鮮味,鼓椒炒花甲味道不錯,可能不當造所以殼 大肉少,而且我們叫花甲上碟的卻是蜆!唯一要讚的係我們自來魚加工煮得味道不錯,但斤多重的魚加工費$170不便宜啊!而且我起初叫老板兼大廚魚要紅燒他竟然說未聽過紅燒的煮法,而且說這是內地才有的,最後要我教他怎樣煮他才明白!最後埋單$620並不貴,但不貴並不等於沒有服務。最後
最後埋單$620並不貴,但不貴並不等於沒有服務。
最後總結這是一次極不愉快的進餐經驗,希望該店主人檢討一下以便他日生日越做越好。
2019-08-04 1131 瀏覽
餐廳距離深水埗地鐵站大約行5分鐘路程條街比較僻靜舖名同格局都似係普通茶餐廳如果唔係朋友推薦嚟呢度食晚飯真係好難發掘到呢間充滿驚喜嘅隱世餐廳必食招牌菜(一): 冰川無骨咕嚕肉咕嚕肉就食得多但冰鎮咕嚕肉就真係第一次試(掛住食影到out-focus😆)咕嚕肉外脆內軟冰鎮食落去外皮凍凍地 咬落去中間又熱辣辣冷熱交融 口感好得意甜酸汁味道調校得啱啱好去哂骨方便進食連本身麻麻地咕嚕肉嘅我都覺得好正👍必食招牌菜(二): 避風塘瀨尿蝦肉平時好少食瀨尿蝦尤其喺街外 因為剝殼太麻煩 加上d殼又拮手👉👈呢道菜嘅瀨尿蝦起曬骨先炸 真係啱曬我呢種懶人食避風塘口味食落非常香口 D炸蒜送飯一流🤤不過瀨尿蝦份量唔算好多 大約有8-10隻花甲非常大隻 蜆肉好飽滿豉汁又係好啱用嚟送飯食而且份量都算多芥蘭嘅菜葉索曬啲薑汁食落都幾香不過略嫌落左太多油去炒同埋啲芥蘭老咗少少 有D嚡口4個小菜連酒水4位埋單合共$510平均每人百幾蚊 都算幾抵食!總括而言呢度嘅小菜夠哂鑊氣小菜款式選擇都幾多部分傳統大路菜式用咗新嘅煮法充滿驚喜 而且食物質素都唔錯而且價錢亦唔貴 下次一定會約多啲人一齊食咁就可以叫多幾款餸試下聽講芥末牛柳粒同荷葉飯都
餐廳距離深水埗地鐵站大約行5分鐘路程

必食招牌菜(一): 冰川無骨咕嚕肉
咕嚕肉就食得多
但冰鎮咕嚕肉就真係第一次試
冰川無骨咕嚕肉

(掛住食影到out-focus😆)
咕嚕肉外脆內軟

不過略嫌落左太多油去炒
同埋啲芥蘭老咗少少 有D嚡口

4個小菜連酒水
4位埋單合共$510
平均每人百幾蚊 都算幾抵食!

總括而言
而且價錢亦唔貴
下次一定會約多啲人一齊食
咁就可以叫多幾款餸試下
聽講芥末牛柳粒同荷葉飯都係必食菜
一定會再嚟試下!
2019-08-03
豉椒炒花甲
拍薑芥蘭
2019-07-30 452 瀏覽
今日去左呢間新金多寶小廚食晚餐首先嗌左個蒸泥鯭,佢既蒸泥鯭係超級新鮮,味道好青甜,相當好食!而且份量足夠給4人食,性價比高!!!!!之後叫左一碟避風塘原隻剝殼賴尿蝦,呢一碟避風塘原隻剝殼賴尿蝦超有獲氣,佢既賴尿蝦好入味,但唔會太咸,而且好多肉,d殻又好容易剝,值得一試!!!!!!最後嗌左碟上湯芝士龍蝦伊麵,佢個芝士味好重好足夠,唔會得小小芝士。而個龍蝦又係啖啖肉,超級新鮮,伊麵軟硬程度岩岩好,十分好味!
今日去左呢間新金多寶小廚食晚餐
首先嗌左個蒸泥鯭,
佢既蒸泥鯭係超級新鮮,味道好青甜,
相當好食!
而且份量足夠給4人食,
性價比高!!!!!

之後叫左一碟避風塘原隻剝殼賴尿蝦,
呢一碟避風塘原隻剝殼賴尿蝦超有獲氣,
佢既賴尿蝦好入味,但唔會太咸,
而且好多肉,d殻又好容易剝,
值得一試!!!!!!

最後嗌左碟上湯芝士龍蝦伊麵,
佢個芝士味好重好足夠,
唔會得小小芝士。
而個龍蝦又係啖啖肉,超級新鮮,
伊麵軟硬程度岩岩好,十分好味!

2019-07-29
2019-05-20 382 瀏覽
有鑊氣!小菜好好食!侍應好靚仔好養眼有一個開放廚房嘢食味道很好服務態度更加好推薦大家去試吓如果一次必定上癮冰鎮咕嚕肉好正好似店員咁正冰火融合再加上有小鮮肉送上一試難忘百般滋味在心頭

有鑊氣!
再加上有小鮮肉送上
一試難忘
百般滋味在心頭
2019-03-27 457 瀏覽
早兩日行完黃金商場,見附近無咩好食,就行左過隔離街,離遠見到有間新開嘅舖頭,門口幾光猛,裏面又坐滿人,就走左入去試下。3個人叫左半煲雞燉翅,一捧上黎已經有驚喜,非常足料,飲得出唔係味精湯,翅燉得夠淋身同入味(可惜太肚餓唔記得影相)椒鹽鮮魷夠香脆,個粉漿同酒樓果啲唔同,似係酥炸,食到尾都仲脆椒鹽瀨尿蝦肉出面嘅椒鹽瀨尿蝦多數得個殼有味,呢度直頭拆埋肉做椒鹽,夠曬雕轉,估唔到個味道又出奇地夾喎,好惹味黑椒薯仔牛柳薯仔炸過,牛柳粒夠林,水準以上之作蝦子時蔬扒柚皮呢啲功夫菜而家出面啲小舖好少有得食,所以一見到唔洗諗即刻落order,期待以上,夠入味👍仲有好多野想試,不過得3個人,下次encore。

椒鹽鮮魷
夠香脆,個粉漿同酒樓果啲唔同,似係酥炸,食到尾都仲脆

椒鹽瀨尿蝦肉

黑椒薯仔牛柳
薯仔炸過,牛柳粒夠林,水準以上之作

蝦子時蔬扒柚皮

仲有好多野想試,不過得3個人,下次encore。

2019-03-25
  • 雞燉翅
  • 椒鹽鮮魷
  • 椒鹽瀨尿蝦肉
2019-03-21 319 瀏覽
昨日同朋友行過見到好似幾好食錦就入去試下。店員介紹話必食尿蝦同埋雞煲翅。好見到店員錦有誠意就試下。先上台既系雞煲翅個翅一上台香味已經好吸引再試一下湯。雞湯個味岩岩好雞味好夠。再食一下翅個翅分量好足呢個我系好滿意會比90分。第二個菜好快就到個尿蝦一上台見到已經好有睇頭。食第一件就同朋友講話呢間野下次可以再黎。點解因為D野系新鮮一食經已食出系令貸。到結帳時都系六百幾蚊價錢十分公道。下次會再黎因為今次太餓無影到相下次黎再影番相。希望呢間小廚可以保持水準。。
2019-03-21