2016-09-11
放工同老公去九龍城搵野食,食得太多泰國野同西餐,今次想試下第二樣。行行下見到有間越南野,都不失為一個唔錯既選擇,可以為我地月尾既蜆港次旅做好準備。一入去見到裡面裝修好溫馨,掛滿鳥籠令人感覺好寫意。座位都好闊落,果個時段唔係太多人,好快就安排左我地入座喇。餐單選擇好多,但我地胃口不大。我地兩個人揀左三樣野食:生牛肉河、牛柳粒紅飯同牛油田雞。《生牛肉河》生牛肉河係我最鍾意既Vietnam food,必點。上枱熱辣辣、好香香料味,伴碟有青檸、生青紅辣椒同香草葉,可以按需要加入。我就重口味既,差唔多放哂所有配料落去。先飲一啖湯,好夠火候,有齊各重香料味,都有少少肉味,仲有淡淡藥材既清香。再食一塊牛肉,好鮮甜,係新鮮手切牛,值得加分。河粉切到薄一薄,又唔會輕易夾斷,都係好考功夫的。份量方面,牛肉有十塊以上,都算好足料;但河粉唔多,大食既男士要注意。《牛柳粒紅飯》呢個就係老公既飛佛,基本上都係佢既必點項目。價錢唔平,好彩上枱都夠份量。牛柳粒有好多,大大粒,甜中帶少少酸,幾惹味。紅飯帶誠意,認真煮過,但我地覺得可以再乾身少少。《牛油田雞》呢個不得了喇!我平時好鍾意食牛油雞翼,貪其重口味。估唔到呢度有
生牛肉河
牛柳粒紅飯
呢個不得了喇!我平時好鍾意食牛油雞翼,貪其重口味。估唔到呢度有得食牛油田雞,勇敢既我地當然要一試啦!基本上製作同成品都同牛油雞翼差唔多,好香口好濃郁牛油味,但裡面就係田雞。田雞同雞翼唔同,唔會啖啖肉,但更有咬口。成件炸物都充斥住牛油味,非常邪惡,但我地就好滿意喇。
牛油田雞