2023-11-07 37 瀏覽
🔥🔥🔥新肥全海鮮大排檔🔥🔥🔥好有香港特色嘅大排檔😎市政大樓上邊唔派風吹雨打,日曬雨淋,都可以食到大排檔嘅風味👍🏻地方闊落⋯⋯重點‼️好有鑊氣🔥🔥黃金涼瓜~$118(一落枱大家感覺楊子普通😂但食落個個都讚,炸得好香脆,外面包滿鹹蛋黃😋,真係又邪惡又好味😆)🔥豉椒炒蟶子~$208(聖子非常新鮮,而且好鮮甜,讚!)🔥肥泉小炒王~$118(小炒王唔係所有地方都炒得好食,呢間嘅小炒王就值得一讚,連腰果都係好香脆👍🏻真係要叫多兩碗飯)🔥鹹魚雞粒炒飯~$98(呢個鹹魚雞粒炒飯,我比滿分,啲飯吵到粒粒分明,鹹香十足)🔥Asahi啤酒~$33
🔥🔥🔥新肥全海鮮大排檔🔥🔥🔥

🔥黃金涼瓜~$118

🔥豉椒炒蟶子~$208
(聖子非常新鮮,而且好鮮甜,讚!)

🔥肥泉小炒王~$118

🔥鹹魚雞粒炒飯~$98
(呢個鹹魚雞粒炒飯,我比滿分,啲飯吵到粒粒分明,鹹香十足)

🔥Asahi啤酒~$33
  • 肥泉小炒王
  • 黃金涼瓜
  • 鹹魚雞粒炒飯
2023-11-04 37 瀏覽
聽到大排檔有任飲任食,立即去試吓!大排檔位於市政大廈2樓熟食中心,佔地很大,中心沒有空調,但有很多風扇。大排檔主打港式風味的小炒,全新推出的任食放題有3個套餐價錢選擇,限時90分鐘、多款啤酒汽水任飲。套餐有小炒、砂鍋煲、湯羮、粥粉麵飯、小食等過百款菜式任點。菠蘿咕嚕肉,咕嚕肉微甜微酸的味道,加上菠蘿的酸甜讓肉質變得不再油膩。魚香煲茄子,茄子加入少許煎香的鹹魚粒, 提鮮提味; 加以豆瓣醬的鹹辣, 味蕾胃口頓開, 肉碎惹味鮮香。韭黃炒滑蛋,滑嫩清香。可愛BB鴿肉鮮嫩且骨軟脆。七味豆腐粒色澤金黃,有如小金磚,豆腐入口香脆,內裡滑溜。銀芽肉絲炒麵,麵條煎炸至卜卜脆,並於炒麵上淋上肉絲及醬汁,無論口感和味道都一流!

韭黃炒滑蛋,滑嫩清香。

可愛BB鴿肉鮮嫩且骨軟脆。

七味豆腐粒色澤金黃,有如小金磚,豆腐入口香脆,內裡滑溜。

佐敦熟食中心呢間新肥泉都算係小有名氣,網路上一向都見唔少關於佢嘅討論,今次我終於有機會親身試下呢間傳說中嘅海鮮大排檔到底係咪浪得虛名~大排檔通常係散嗌形式,但新肥泉比較創新,用「放題」形式營運。餐單上有兩個選項,A餐主打小炒+煲仔,B餐就有埋火鍋呢個選項。不過都要提醒大家,雖然形式上算係港式「放題」,大家都要遵守呢度嘅規則,每人每次只可以叫2款食物,同埋要食曬先可以點下一輪~ 記得食得曬先好叫,食剩任何嘢要全單自付㗎~我同朋友點咗個麻辣雞鍋、滑牛肉、特級美國肥牛、魚香茄子煲、海鹽香煎雪花和牛粒、椒鹽雞軟骨、粟米魚肚雞粒羹、菠蘿咕嚕肉。呢餐飯比我嘅最大感受就係份量十足!!!好飽肚!!!大食嘅人類可以過嚟挑戰下~可以睇到不論一檯幾多人,餐廳都唔會偷工減料,當日我同個朋友兩丁友一齊去,餐廳依然比咁大煲嘅粟米羹我地!計落我地平均每人飲咗都有至少十碗先清得曬!大食嘅朋友一定好興奮啦~魚香茄子算係我同朋友都好鍾意嘅菜式,味道濃郁,撈飯/烏冬都一流!!不過又要提醒大家,由於每一輪可以點嘅菜式數量有限,大家一定要plan好啲,同一時間叫定白飯同埋呢啲小炒,否則只可以食餸㗎喇hahaOverall呢間餐

Overall呢間餐廳咁特別,真係一生人點都要拜訪一次!尤其胃口大嘅朋友更加要嚟征戰下呢間大排檔,相信你地食得飽肚一定好有滿足感!
💥黑椒薯仔牛柳粒 $138微辣既黑椒汁包裹薯仔同牛肉,薯仔好香好粉,牛柳粒咬上去超嫩!絕對係一道充滿鍋氣既香口的组合!🌶️🥔🥩🔥黃金九肚魚 $148椒鹽九肚魚就食得多,黃金就第一次試。魚炸到香脆乾爽,蛋黃鹹甜交替!一口咬下,回味無窮! 🐟💥🦐招牌海明蝦球 $138蝦球彈牙大隻,炸衣脆到爆!咕嚕汁酸酸甜甜,非常開胃!一口接一口停唔到!🍤😋🍚翡翠蛋白帶子炒飯 $108蛋白帶子走油超滑,配料豐富,炒飯略嫌炒得唔够乾 🍳🐚🍚第一次黎佐敦官涌熟食中心食飯,大排檔既菜式果然好考廚師功力既地方,兩位師傳走油拋鑊,時間火侯控制得恰到好處🔥🥘加上估盡地理優勢,採購到新鮮既食材。真係自己係屋企煮唔到!最岩叫埋親朋好友黎暢飲𣈱食🍻🍻🍻佐敦寶靈街17號官涌市政大廈熟食中心2樓佐敦c2出口
💥黑椒薯仔牛柳粒 $138

🔥黃金九肚魚 $148

🦐招牌海明蝦球 $138

🍚翡翠蛋白帶子炒飯 $108
蛋白帶子走油超滑,配料豐富,炒飯略嫌炒得唔够乾 🍳🐚🍚

佐敦寶靈街17號官涌市政大廈熟食中心2樓
佐敦c2出口
  • 黑椒薯仔牛柳粒
2023-11-02 21 瀏覽
天氣開始涼爽啦!又諗返起呢一間好有鑊氣嘅小炒係喺街市上面嘅大排檔風味呀😋😋好好嘅一坐落就有大壼茶畀我哋洗下啲碗碗碟碟👍真係有大排檔風味嘅😁😁招牌豉椒炒大蜆, 好大碟呀,嘩!蜆肉隻隻都好大隻㗎👍同埋份量真係好足💯 有好多青椒同埋洋蔥好惹味又有鑊氣喎👍👍粟米炸斑塊, 炸到每一塊斑塊都脆卜卜咬落好多汁肉質仲好新鮮添😋仲有粟米汁可以用嚟撈飯😁😁👍👍邪惡黃金大蝦仁, 真係超級邪惡呀😁唔係蝦仁啦😂係蝦球呀!每隻蝦都好大隻㗎💯💯全部呢就占滿曬 鹹蛋黃醬好惹味又脆卜卜勁香口呀仲有兩個靚仔添🍚🍚嘉士伯同可樂🍺🥤, 好多種啤酒㗎今次就揀咗嘉士伯好大支喎28蚊抵飲啦新肥泉海鮮大排檔佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

仲有兩個靚仔添🍚🍚

新肥泉海鮮大排檔
佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

2023-11-01 65 瀏覽
其實麻甩佬都會怕熱,天氣熱嘅時候,就算有大牌檔美食,都會嫌太熱唔想出街。但天氣轉涼,就係食大排檔風味嘅好時候!今日我去咗「新肥泉大排檔」!我一次過叫咗三個風味小炒!海鹽香煎雪花和牛粒個牛肉煎得香脆,加埋海鹽嘅味道,好開胃!菠蘿咕嚕肉個菠蘿嘅酸甜同炸得酥脆嘅肉塊,一齊食好開心!薑蔥生蠔煲生蠔鮮甜多汁,同薑蔥嘅味道完美配合,真係好滋味!好多人成日介紹內地美食,好少會講「來香港消費」。但其實「新肥泉大排檔」喺好方便嘅位置,佐敦、西九龍高鐵站、柯士甸站都好近,幾分鐘就可以到!每個站都有明確指示去官涌街市,非常方便!總括而言,我對「新肥泉大排檔」嘅食物印象深刻!三個風味小炒各有特色,味道都好好!如果你想食正宗嘅大排檔美食,不妨試下呢間餐廳!

我一次過叫咗三個風味小炒!

海鹽香煎雪花和牛粒
個牛肉煎得香脆,加埋海鹽嘅味道,好開胃!

菠蘿咕嚕肉
個菠蘿嘅酸甜同炸得酥脆嘅肉塊,一齊食好開心!

薑蔥生蠔煲
生蠔鮮甜多汁,同薑蔥嘅味道完美配合,真係好滋味!

2023-10-31 24 瀏覽
又來了,係新肥全,食多幾次都吾厭,一樣的獲氣,一樣的美味😋😋😋🍺🍺🍺🍺椒鹽九肚魚佢個口感酥脆,魚肚經過椒鹽炸至金黃色。每一口都可以嚐到魚肚嘅鮮嫩口感同外層酥脆嘅質感。味道方面,椒鹽調味帶嚟一種微辣同香脆嘅風味,令人回味無窮。😋😋😋沙薑新鮮雞雜佢個口感嫩滑,雞雜經過炒煮,保持住肉質嘅鮮嫩。每一口都可以感受到雞雜嘅柔軟口感同經過沙薑調味嘅香味,令人垂涎欲滴。🐔🐔🐔沙爹肥牛煲佢個口感嚼勁十足,牛肉嫩滑多汁,肉質有嚼勁同口感。每一口都可以品嚐到牛肉嘅鮮味同沙爹醬嘅獨特風味,令味道更加豐富。🥘🥘🥘

椒鹽九肚魚

沙薑新鮮雞雜

沙爹肥牛煲

🥘🥘🥘
黑椒薯仔牛柳粒: 一道充滿香氣既菜餚,由小牛柳切成小塊,然後以黑椒調味烹飪。 牛肉既鮮嫩口感搭配黑椒醬汁,味道濃厚,與馬鈴薯一同烹調。蝦醬通菜炒鮮魷魚: 一道傳統既粵菜,以蝦醬為基礎,將鮮魷魚炒製而成。 蝦醬賦予菜餚深厚既鹹味同鮮美既口感,同通菜和鮮魷魚相得益彰。鹹菜豬肚浸大蜆: 一道將鹹菜和豬肚煮熟,再用來浸泡蛤蜊既菜餚。 鹹菜同豬肚帶來了濃厚既鹹味,與蛤蜊既鮮美相互交融。

2023-10-26 34 瀏覽
🍴餐廳:新肥泉海鮮大排檔(佐敦)📍地址:佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心爺爺生日,帶佢去大排檔食海鮮飲啤酒🍻亦都係Kalaam第一次去大排檔,係時候食下香港地道小炒。大排檔喺街市上面熟食市場,估唔到環境同洗手間都幾乾淨,同埋係用手機落單。新肥泉好多款式嘅小菜,但我地都例牌一定要叫豉椒炒蜆、黃金蝦、同埋粟米斑塊,今次試埋麻辣嗦螺、椒鹽鮮魷、椒鹽九肚魚、啫啫鮮雞煲、福建炒飯因為呢啲真係平時茶餐廳食唔到,豉椒炒蜆一定要大排檔食加啤酒,粟米炸斑塊大排檔先可以食到超脆炸魚,加埋新鮮香甜粟米汁,小朋友至愛,應該都係大家嘅兒時回憶,個汁已經可以食曬成碗飯。特別推介麻辣嗦螺,第一次食有驚喜喎,細細粒一鍋有5,60粒,好勁麻辣食到出哂汗但好快散,粒肉口感爽爽地,送啤酒好正。今日食飯成家氣氛好好,爺爺都係鍾意食中菜,五個人埋單9百幾。
🍴餐廳:新肥泉海鮮大排檔(佐敦)
📍地址:佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心

爺爺生日,帶佢去大排檔食海鮮飲啤酒🍻
亦都係Kalaam第一次去大排檔,係時候食下香港地道小炒。

2023-10-24 72 瀏覽
【新肥泉海鮮大排檔】係香港除咗平時普通餐廳之外其實好多嘅熟食中心都有好多好野食架❕#新肥泉海鮮大排檔 係高鐵柯士甸站 F 出口行過去全程都唔洗5分鐘就已經可以去到🚇雖然係完全唔起眼嘅街市外表但係大排檔入面嘅氣氛真係好熱鬧又道地😋.🍴鼓椒炒聖子 - 💰208用咗三色鼓椒同洋蔥炒嘅聖子共有4⃣️大隻,蔬菜全部切成粗條狀,顏色鮮豔之餘聖子超級新鮮、肥美鮮甜,肉質鮮嫩爽口,啖啖肉咁超有口感❤️💛💚🍴黃金九肚魚 - 💰148平時去中餐廳都係叫開椒鹽味多,呢款用咗鹹蛋黃炸嘅九肚魚,每一舊都被鹹蛋黃滿滿包裹住,激發出魚肉本身嘅鮮味,魚身肉質細膩、入口即化,一舊一舊食到停唔到口🐟九肚魚本身比較多幼身嘅魚骨,雖然魚骨可以吞,但食嘅時候最好都要小心d!🍴黑松露帶子炒飯 - 💰108炒飯粒粒分明,超多帶子,大部分都係切半,帶子肉質一d都唔老,鮮美口感同黑松露香氣超級夾,估唔到炒飯唔單只食落去好入黑松露味,認真咁望清楚真係會見到好多黑色松露粒粒,超級足料,真係食多幾碗都仲得🍚🖤.超出色大排檔水準,海鮮真係好新鮮大隻🌟有機會會想再約埋朋友一齊去試多幾款~.味道:❤️❤️❤️❤️❤️價錢:❤️❤️❤️❤️環境:❤️❤️❤️❤️📍地址:佐敦寶靈街
【新肥泉海鮮大排檔】
但係大排檔入面嘅氣氛真係好熱鬧又道地😋
🍴鼓椒炒聖子 - 💰208

🍴黃金九肚魚 - 💰148

🍴黑松露帶子炒飯 - 💰108
超出色大排檔水準,海鮮真係好新鮮大隻🌟
有機會會想再約埋朋友一齊去試多幾款~
味道:❤️❤️❤️❤️❤️

鼓椒炒聖子
黃金九肚魚
黑松露帶子炒飯
2023-10-21 45 瀏覽
去到夜一夜冇乜餐廳仲開緊,就諗起呢間大牌檔🤩🤩決定同朋友幫襯多次,係高鐵個邊行過嚟過左C出口,轉右行到右邊公園就兜左入黎官涌市政大廈😎😎😎試試佢水準有冇唔同。分別叫左雪花和牛粒,黃金九肚魚,同鐘意食蠔絕對唔可以錯過既生蠔煲🥰🥰🥰雪花和牛粒🐮🐮🐮煎得焦香,上色上得好靚。牛味濃厚,食落去油脂味好夠,真材實料,成個口充滿着和牛既香味。🤓🤓黃金九肚魚🐟🐟好香鹹蛋黃味,炸得酥脆,配埋冇乜骨既九肚魚簡直一流。薑蔥生蠔煲🦪🦪🦪新肥泉嘅經典之選,拎到埋黎枱邊已經聽到啫啫聲,香味四湧。新鮮嘅生蠔與香辣嘅薑蔥醬汁十分之夾,好夠薑蔥味,香港人必食。每隻蠔都好大隻,份量都好夠,必試。最後叫左兩支藍妹同朋友一路吹水一路食,簡直一流😬😬😬係好好既享受。

新肥泉海鮮大排檔佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心星期一至日 12:00-23:45香港傳統大排檔🎇 好介紹 豉油皇炒新鮮鵝腸 $138 心機之作!鵝腸洗得好乾淨,食落入而無污髒野 食落好爽口 仲大大條 用豉油皇炒,鵝腸好入味 炸子雞 $168 😇 雞肉鮮嫩 炸得好脆口,炸得岩岩好仲係好熱嘅扇貝 $198🤓 肉質鮮嫩,食得出係新鮮海鮮用蒜蓉煮,簡簡單單,汁同粉絲撈埋送飯一流黑松露帶子炒飯 $108 🥳啖啖都食到帶子! 好香口! 食到好重黑松露味重心推薦!
新肥泉海鮮大排檔
佐敦寶靈街17號官涌市政大廈2樓熟食中心
星期一至日 12:00-23:45

香港傳統大排檔🎇 好介紹

豉油皇炒新鮮鵝腸 $138

心機之作!
鵝腸洗得好乾淨,食落入而無污髒野
食落好爽口 仲大大條
用豉油皇炒,鵝腸好入味

炸子雞 $168 😇
雞肉鮮嫩
炸得好脆口,炸得岩岩好
仲係好熱嘅

扇貝 $198🤓
肉質鮮嫩,食得出係新鮮海鮮
用蒜蓉煮,簡簡單單,
汁同粉絲撈埋送飯一流

黑松露帶子炒飯 $108 🥳
啖啖都食到帶子! 好香口!
食到好重黑松露味
重心推薦!

2023-10-17 24 瀏覽
今次去到左敦同柯士甸交界中間點左敦街市熟食中心食好野!除左呢間店好多位置寛敞舒適之外!餐廳既食物種類亦都好多選擇!今次我同朋友主打想食小小海鮮同飲湯!就一於飲下大煲D既湯啦!呢個湯可以比3-4人份量飲甘多!再加上好鐘意佢個湯勁足料!呢個湯叫豆腐魚雲皮肉片湯!魚雲好滑再加上超嫩!之後我再叫咗個豆豉炒油麥菜!鑊氣超勁,香濃!菜質都好爽口!之後再叫左個豉椒蟶子煎米粉底!蟶子好新鮮加上豉椒味好出!米粉香口!食落好夾!最後係黑椒炒牛柳薯仔粒!呢個係我暫時最鐘意食個個!好香濃牛柳牛肉質地彈牙容易咀嚼!再加上薯仔唔係炸既係煎味道香甜食落爽口又唔乾!都想講講呢個位置喺柯士甸九龍站之間高鐵嚟講非常方便!直行大概8分鐘左右就到!位置一啲都唔難搵再加上座位好寬闊食嘢都坐得舒服啲!餐廳名叫新肥泉海鮮大排檔!就喺佐敦街市上面嘅熟食市場非常容易見到!

2023-10-17 11 瀏覽
在官涌街市樓上🛋環境:系街市入面以為環境唔會ok la,又算整潔,好多風扇所以都唔會好熱,甚至風太大,吹到凍凍得😂🍽食物:上餸都幾快,松子魚真系好普通不推薦!甚至覺得伏🥲海鮮都幾新鮮!帶子鮮甜椒鹽九肚魚好香口鵝腸成晚最鍾意食,每條腸都好長😂
在官涌街市樓上

🛋環境:

🍽食物:
上餸都幾快,松子魚真系好普通不推薦!甚至覺得伏🥲
海鮮都幾新鮮!帶子鮮甜
椒鹽九肚魚好香口
鵝腸成晚最鍾意食,每條腸都好長😂
2023-10-16 19 瀏覽
為食妹好耐都冇去過大排檔食嘢啦無飯家庭既我地,每日都要食d唔同種類既野🔸西蘭花炒象拔蛙片西蘭花配象拔蛙片又幾好,西蘭花都好新鮮,象拔蛙片爽口彈牙😍🔸豬潤啫啫鮮雞煲豬潤同雞既量都好多呀,雞好入味好嫩滑,配合左唔同嘅香料,令到個雞煲好惹味,用嚟送飯就一流🥰🔸黑椒薯仔牛柳粒黑椒薯仔牛柳粒係我一定要食嘅,薯仔佢都係炸過,係我鍾意食嗰種,牛柳粒都好大粒,而且佢炒完完全唔會老👍🏻兩個人食三個小菜,再加兩個白飯,咁就啱啱好👍🏻呢度係有加一既
為食妹好耐都冇去過大排檔食嘢啦

無飯家庭既我地,每日都要食d唔同種類既野

🔸西蘭花炒象拔蛙片
西蘭花配象拔蛙片又幾好,西蘭花都好新鮮,象拔蛙片爽口彈牙😍

🔸豬潤啫啫鮮雞煲

🔸黑椒薯仔牛柳粒

兩個人食三個小菜,再加兩個白飯,咁就啱啱好👍🏻

呢度係有加一既