2023-04-01 140 瀏覽
早早來到餐廳,餐廳無咩人,落單後等左40min無人理,問左之後才確認order,整個餐廳非常缺乏管理,unorganized,無論食物質素如何,這一餐真令人失望
2023-04-01 3122 瀏覽
今日晏晝去咗灣仔同朋友搵嘢食,咁啱朋友話想食泰國嘢,行過大王東街呢一間新泰東南亞餐廳就決定入去試吓,我哋午餐時間去到,餐廳都幾多人 輪候時間大概10分鐘就入咗去,侍應嘅態度亦都非常有禮貌地為我哋安排座位 餐廳嘅裝修,以泰式風格為主,餐廳入邊都見到好多唔同泰國風格嘅吊燈同埋裝飾,好有去咗泰國嘅感覺店內亦都非常光猛,座位亦都唔會好迫,坐得非常舒服 我哋今日就叫咗一個午市套餐,同埋兩個小食,兩個人share。午市套餐有好多唔同選擇,而呢一個價位來講都算幾抵。我哋叫咗一個星洲大蝦喇沙,再加春卷小食(+28)另外再加牛油雞翼同埋軟殼蟹米紙卷。軟殼蟹米紙卷口感非常清新,有酸蘿蔔絲芒果同埋生菜,食落唔會好油膩,配搭上亦都非常襯,令人忍唔住食完一件又一件喇沙湯底,亦都非常濃郁,有好香嘅椰奶味,再配四隻大蝦 每隻大蝦都非常爽口彈牙,豆卜同埋芽菜亦都吸收晒湯底嘅精華,非常好味 牛油雞翼一份有六隻,份量都幾多唔會太少,每一隻雞翼都好大,有濃烈嘅牛油香味,朋友食完都讚不絕口最後飲埋杯青檸梳打,非常滿足!埋單每人$130 大家不妨嚟試吓

店內亦都非常光猛,座位亦都唔會好迫,坐得非常舒服

喇沙湯底,亦都非常濃郁,有好香嘅椰奶味,再配四隻大蝦

最後飲埋杯青檸梳打,非常滿足!埋單每人$130
大家不妨嚟試吓
  • 香芒軟殼蟹米紙卷
  • 越南絲網春卷
2023-03-29 168 瀏覽
最近幾個朋友去左泰國玩 搞到心思思想食泰菜就搵老公同我去之前食過覺得唔錯既新泰食灣仔呢間分店有3層高 第一次坐第2層餐廳本身已經幾寬敞 上層更闊落舒服食泰菜我同老公都各自有自己食泰菜必點既菜式我必點既菜式就係泰國名物 - 泰式生蝦!一碟有6隻 晶瑩通透既生蝦配生蒜同辣椒蘸埋泰式酸辣汁 酸辣又醒胃老公必點就係魚 - 泰式明爐魚有烏頭同鱸魚揀 我地聽店員推薦 揀左烏頭魚爐底有火㷫住 由頭到尾都keep住溫度鍋里面有香茅、南薑、檸檬葉令到烏頭一d泥味都冇 魚下面墊左椰菜、蘑菇、肉碎,吸哂魚湯d精華串燒沙爹唔少得😋豬肉、雞肉、牛肉各2串串燒燒到岩岩好 雞肉咬起上黎仲有肉汁蘸埋沙爹醬 超惹味泰式炸蝦餅熱辣辣 好香口咬落好彈牙椰青而家唔多地方有 好耐冇飲到 凍冰冰好清甜食完濃味野飲 最正!
最近幾個朋友去左泰國玩 搞到心思思想食泰菜
就搵老公同我去之前食過覺得唔錯既新泰食
灣仔呢間分店有3層高 第一次坐第2層
餐廳本身已經幾寬敞 上層更闊落舒服

食泰菜我同老公都各自有自己食泰菜必點既菜式
我必點既菜式就係泰國名物 - 泰式生蝦!
一碟有6隻 晶瑩通透既生蝦配生蒜同辣椒
蘸埋泰式酸辣汁 酸辣又醒胃

老公必點就係魚 - 泰式明爐魚
有烏頭同鱸魚揀 我地聽店員推薦 揀左烏頭魚
爐底有火㷫住 由頭到尾都keep住溫度
鍋里面有香茅、南薑、檸檬葉
令到烏頭一d泥味都冇
魚下面墊左椰菜、蘑菇、肉碎,吸哂魚湯d精華

串燒沙爹唔少得😋

咬落好彈牙

椰青
而家唔多地方有 好耐冇飲到
凍冰冰好清甜
食完濃味野飲 最正!

2023-03-29
2023-03-29 119 瀏覽
好耐都冇食泰國菜,今日收工就決定同老婆去到灣仔食呢間評價唔錯既泰式餐廳-新泰!餐廳佔地面積好大,有埋樓上,空間好大,傾計食飯坐得舒服!泰式生蝦生蝦鮮甜爽口,加埋蒜頭同佢特製既醬汁,辣辣地好開胃👍🏻炸蝦餅份量都唔小,所以都幾抵食,而蝦餅口感彈牙,同泰式辣醬係最佳配對串燒賣相相當唔錯,我地點左豬、牛、雞各2串,餐廳既沙爹醬非常夠味濃郁,點黎食好滋味!泰色明爐魚可以選擇烏頭或鱸魚,我地就揀左烏頭,由於一路有爐火燒住係保持魚既熱度,因此烏頭既湯會漸漸減小,但餐廳提供埋湯一路添加,甘就可以一路保持熱度同味度,除左肉質鮮嫩厚實既烏頭,仲有埋肉碎,一樣好入味加上超正甜甜既泰式椰青,冇去到泰國都好有泰國風情
餐廳佔地面積好大,有埋樓上,空間好大,傾計食飯坐得舒服!
泰式生蝦
生蝦鮮甜爽口,加埋蒜頭同佢特製既醬汁,辣辣地好開胃👍🏻
炸蝦餅

泰色明爐魚
除左肉質鮮嫩厚實既烏頭,仲有埋肉碎,一樣好入味

加上超正甜甜既泰式椰青,冇去到泰國都好有泰國風情

2023-03-27 109 瀏覽
放工後同朋友經過呢間泰國餐廳,聽朋友講話呢間喺尖沙咀都有分店,佢之前食過覺得幾好味,所以就決定dinner食泰菜😊雖然係平日晚上,餐廳都幾多人。一入到去,職員本身想叫我地坐樓下,但我同朋友都想上樓上坐,職員都好好比我地坐樓上。我地叫咗個炒通菜,炸蝦餅同炒金邊粉食。炒通菜新鮮,味道夠咸香,好惹味;炸蝦餅唔油,口感彈牙;炒金邊粉都唔會好油,上面層蛋整得好靚,餸料多,食完覺得好滿足。整體嚟講,餐廳性價比都高,份量充足,味道正常偏好,下次會同朋友再嚟。

我地叫咗個炒通菜,炸蝦餅同炒金邊粉食。

2023-03-26 184 瀏覽
進入餐廳時,已見有很多細檯已坐滿, 本以為要等, 突然店員叫我們上楼上坐。 原來樓上的環境跟樓下有很大的分別! 但由於肚餓,所以,先點食物,後再欣賞環境。1)泰式菠蘿炒飯$118.-~ 味道真的一般,菠蘿又少、也見不到有什麼肉,飯也少;連隨餐伴碟的腰果都淡而無味道,真的談不上是炒飯,都不太想食。2)東蔭功海鮮金邊粉$78~ 反而,這個東蔭功味道不錯,料雖然不是很多,但都算是合格。3)日本南瓜焗海鮮飯$118~ 沒想到這個南瓜飯,無論是賣相和味道給我們很大的驚喜!南瓜很甜,味道也很好,可以說是優勝過👆菠蘿炒飯😅!4)泰式去骨海南雞(半隻)$128~ 味道和肉質真的一般,可以說是:正常,沒有甚麼特別或特出的地方。5)泰色炒雜菜$75~ 有西蘭花、芥蘭、粟米芯、紅蘿蔔愛、草菇等等炒埋一碟,味道淡淡,可以說是一般,也沒有甚麼鑊氣可言!6)泰色甜品小拼盤$88(8件)~ 分別有:椰汁西米糕、椰汁糕、斑斕千層糕,另外是疑似用糯米造的椰青班戟,每款有2件。我覺得最好吃都是椰汁西米糕👍😋、另一款就是椰青班戟,顏色是深啡、但糕是暖暖的,椰汁味也很濃!其餘兩款,味道都是一般,普通的的甜糕品一樣。~ 這裡

1)泰式菠蘿炒飯$118.-

2)東蔭功海鮮金邊粉$78

3)日本南瓜焗海鮮飯$118

4)泰式去骨海南雞(半隻)$128

5)泰色炒雜菜$75

6)泰色甜品小拼盤$88(8件)

~ 這裡的食物雖然不是樣樣都好食,但樓上的環境真的別有風味;尤其是近窗的檯,有柔和的燈飾配合下,猶如身在外國,令人感覺很輕鬆和舒服!👍

[IM
泰色菠蘿炒飯

泰色 去骨海南雞

日本南瓜焗海鮮飯

泰色甜品小拼盤
2023-02-05
日本南瓜焗海鮮飯
2023-03-23 123 瀏覽
💜 新泰東南亞餐廳📍 灣仔大王東街興旺閣地下至2樓------------------------------1️⃣ 泰式海南雞飯 $75推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻油飯香🥰海南雞肉質不算滑嫩 配菜一般😂湯亦不算正宗 欠缺雞味2️⃣ 冬蔭海鮮炒飯 $75推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻海鮮有蝦 青口肉 魷魚🦑炒飯較濕 3️⃣ 巴東牛腩配白飯 $75推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻牛腩非常腍滑🥰非常容易咬開 辣味適中 但辣味不夠香4️⃣ 星洲喇沙蝦米線 $75推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻喜歡💕魚片厚切有口感 亦有蝦 湯底香濃 椰香味足 小辣🥰5️⃣ 醃無骨鳳爪沙律 $28推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻酸酸辣辣的 鳳爪入味 口感清爽☺️沙律🥗味道亦不錯6️⃣ 飲品龍眼冰、椰汁冰、紅豆冰、咸檸檬七喜推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻整體飲品偏甜 麻麻地😂------------------------------平日下午不用等位 卡位坐得相當舒服 空間感十足😆整體氣氛不錯 上菜快 服務員態度不錯👍🏻總評味道:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
💜 新泰東南亞餐廳

喜歡💕魚片厚切有口感 亦有蝦 湯底香濃 椰香味足 小辣🥰

5️⃣ 醃無骨鳳爪沙律 $28
酸酸辣辣的 鳳爪入味 口感清爽☺️沙律🥗味道亦不錯

6️⃣ 飲品
龍眼冰、椰汁冰、紅豆冰、咸檸檬七喜
整體飲品偏甜 麻麻地😂

總評
味道:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-03-22 116 瀏覽
之前已經喺尖沙咀食過呢間新泰東南亞餐廳,覺得味道好味之餘,價錢又唔貴, CP值幾高。所以呢一日過去灣仔處理一啲私人事務嘅時候,順便約喺附近返工嘅朋友過嚟食晚餐!我哋六點左右到達,樓下已經坐滿左一半人,走嘅時候甚至出邊有少量顧客排隊,可見呢間餐廳都真係幾受歡迎!我哋叫咗串燒沙嗲拼盤,泰式炸蝦餅,燒豬頸肉沙律,泰式青咖喱(雞),泰式蝦炒金邊粉,同埋兩杯嘢飲(椰青&紅豆冰)泰式炸蝦餅好好食,炸到外層金黃酥脆,入邊啲蝦膠又彈牙,食嘅時候再點上泰式辣醬,真係自己食晒成碟都可以🤤另外一樣大推嘅食物就係燒豬頸肉沙律👍🏻,估唔到呢啲沙律小食,豬頸肉嘅份量可以有咁多,超級抵食!至於串燒、金邊粉同青咖喱味道都正常,同外面嘅泰式餐廳差唔多,都係我每次食泰式料理必食菜式😍
2023-03-21 91 瀏覽
環境闊落舒適 Thai food!!😍🍚每次午餐時間經過都好多人要排隊餐廳位於灣仔鬧市今次一於夜晚嚟試吓先~舖頭有兩層樓~ 第一次食呢一款👍🏼參峇炒通菜坊間多數係馬拉盞呢款有啲蕃茄仔味道都好香濃但係又唔會太鹹👍🏼值得一試Stir-fried Morning Glory Sambal$75串燒有三款肉類沙嗲汁少少甜 唔會辣🌶️雞肉同豬肉都唔會鞋牛肉都唔錯呢一款燒雞入面有黃薑飯食到停唔到口雞肉非常好食 肉質夠滑~大推 有驚喜黃薑飯能夠降血脂tim 同消炎功效最後就叫咗三色冰入面有啲果肉 鍾意甜嘅朋友就可以試吓😆仲有好多食物都想試泰國餐廳來講款式真係好多要來多幾次先可以食得晒不過個燒雞真係太大份兩位食完都已經好足夠
環境闊落舒適 Thai food!!😍🍚
每次午餐時間經過都好多人要排隊
餐廳位於灣仔鬧市
今次一於夜晚嚟試吓先~
舖頭有兩層樓~

雞肉同豬肉都唔會鞋
牛肉都唔錯

呢一款燒雞入面有黃薑飯
食到停唔到口

雞肉非常好食 肉質夠滑~
大推 有驚喜

要來多幾次先可以食得晒
不過個燒雞真係太大份
兩位食完都已經好足夠

2023-03-19 99 瀏覽
如果唔係要去灣仔睇show 搵餐廳食,都唔知呢個位有2層高嘅泰國餐廳,仲要都幾近地鐵站,重要係性價比高。- 6串串燒 牛豬雞 香噴噴,而雞串燒到金黃色,睇落都留口水,仲配上大大碟嘅沙嗲汁。-泰式炸蝦餅 估唔到有8塊咁多,而且炸粉啱啱好,唔會太厚,肉質好有彈性。-燒豬頸肉沙律呢個好有驚喜,其一啲豬頸肉好多,其二,個醬汁酸辣辣咁,配埋啲生菜🥬多層口感。-泰式蝦炒金邊粉 呢個食襯泰國菜都要必叫,果然無失望,個賣相好吸引,有個黃金蛋罩包圍住,賣相夠晒精緻。味道都唔錯,又唔會太濕,成碟清晒easy job la。-泰式青咖喱對我嚟講偏辣,而且估唔到入面有南瓜,仲有泰國嘅茄子(如果無記錯😂)係香港好少食到,食落又幾特別 ,仲有大大塊雞肉。-紅豆冰好彩唔會太甜,但係紅豆太少啦! -椰青水正常,必叫。
- 6串串燒 牛豬雞
-泰式炸蝦餅
估唔到有8塊咁多,而且炸粉啱啱好,唔會太厚,肉質好有彈性。
-燒豬頸肉沙律
-泰式蝦炒金邊粉
-泰式青咖喱
-紅豆冰
好彩唔會太甜,但係紅豆太少啦!
-椰青水
正常,必叫。

2023-03-13
  • 椰青
  • 泰式炸蝦餅
  • 泰式蝦炒金邊粉
本人已不是第一光顧此餐廳,上回堂食已感上菜速度慢,已點的菜式要多次催促才奉上。今回嘗試外賣自取,可惜換來的是一肚氣。點了冬蔭功海鮮炒飯,青木瓜沙律,油飯,甜品原隻椰青糕等。在店內等候過了二十分分鐘向女店員查詢外賣情況及需時多久等,店員未有查核外賣情況便回覆:「今日好多單,要等。」十分鐘過後仍然無外賣消息,故嘗試找另一男店員協助,男店員同樣在未有查核外賣情況便作毫無體諒的回應:「今日好多單,佢都唔知要等幾耐。」敷衍了事,卻連簡單一句表示歉意的説話也懶得説,説罷便立即離開。可是,不到半分鐘已見男店員手持外賣袋為外賣打包中,即是外賣很可能一早已準備好,只是店員懶得去打包外賣,而店員拎到過嚟也只是冷冷的一句:「外賣是咪XX號?」説罷又再次拂袖而去,一句多謝、致歉的説話也沒有,完全無體諒客人苦等三十分鐘才有的外賣。雖然不是堂食不需付加一服務費,但態度確實差到極點,從未有過咁差的外賣體驗,下次光顧?No way🤨

2023-03-18
30 分鐘 (外賣自取)
  • 椰青
2023-03-15 64 瀏覽
雖然難得開關終於可以去旅行,但係返工請唔到假😢唯有星期六日放假喺香港尋覓地道異國風情嘅餐廳止一止癮🤪今次揀咗一間想食好耐嘅泰國餐廳🍴成日都見佢門口好多人排隊或者睇menu,今次竟然比我見到灣仔呢一間分店有三層樓咁高,一定有位啦😎所以就即刻入去坐低開餐😝餐廳好闊落,一入去亦已經聽到好多泰文同埋有啲泰國style嘅背景音樂,原來呢度嘅同事全部都係泰國人😲去唔到泰國🇹🇭嚟呢度都一樣可以感受到泰國人嘅熱情❤️‍🔥佢哋有lunch set同埋唔同嘅set menu for唔同嘅人數(當然都可以叫A La Carte!)🧍🏻‍♂️👭🏻👨‍👩‍👧‍👦今次order一個二人套餐($228)另外再加左一份沙嗲串燒($88)😋二人套餐我哋揀咗泰式炸春卷,泰式青咖喱雞,馬拉盞炒通菜,印度烤餅同埋加$16 ($8/1)叫咗兩杯特飲綠豆沙冰&椰汁冰🧉🍸串燒我哋要咗三串雞三串豬total有6串咁多😍泰式炸春卷配咗一個芒果醬🥭酸酸甜甜啱啱好可以cover春卷嘅油膩感,食落好清新但係又好滿足好多料👍🏻青咖喱雞就唔使講,一上枱即刻聞到個味已經覺得好似喺泰國食嘅一樣🥺辣中帶甜,雞肉又大大嚿,薯仔變南瓜更健康💪🏻真係超級推介🙌

青咖喱雞就唔使講,一上枱即刻聞到個味已經覺得好似喺泰國食嘅一樣🥺辣中帶甜,雞肉又大大嚿,薯仔變南瓜更健康💪🏻真係超級推介🙌🏻

食得咖喱就梗係配薄餅啦🫓平時喺屋企已經食得夠多飯,今次個薄餅好鬆脆但係又好軟熟,點少少咖喱再配埋啲沙嗲串燒一齊食,真係久違嘅味道😭

不過今餐我最鍾意嘅係個馬拉盞炒通菜🥬當你以為呢一碟會係最普通嘅時候🤨點知佢就係出其不意地好食同埋食得出佢用嘅醬都係真材實料,入面有一隻隻細蝦米,炒得好入味👍🏻

最後我哋覺得自己真係眼闊肚窄,食完二人套餐嘅餸已經好飽🤰🏻但係嗰六條串燒完全係開拓咗我哋另一個胃😂燒得好香同埋個沙嗲醬都好正🙆🏻‍♀️肉質都ok,下次可以叫埋牛肉試吓👍🏻

最後兩杯特飲都好有泰國特色😋可能我見識少,綠豆沙冰真係第一次飲,估唔到又幾夾😲椰汁冰就唔使講去得泰國或者食泰國嘢一定要叫😎

兩個人埋單$365👍🏻完全係超值,因為我哋兩個都係捧住個肚走🤣🤣
2023-03-13 2054 瀏覽
里間新泰竟然係有3層㗎!!入面有條樓梯,上到2樓就見到有張大枱,坐到12個人,好少見!!入面好有泰風味,坐得舒服😌Lunch menu 性價比超高!!馬拉肉骨茶公仔麵 $75見佢咁得意一於試下啦🤭肉骨茶藥材味相對重,而且甜甜地!之後就見到原來佢都放咗幾粒紅棗,好啱口味呀!!麵入面仲有冬菇,豆卜,肉排,生菜,芽菜👍🏼好多餸!芽菜令成個麵口感多咗啲爽嘅感覺,唔錯!!越式蟹肉炒粉絲 $98好色彩繽紛!!皆因上面有蘿蔔絲,黃椒,韮黃,蟹肉,基本上咩顏色都有😍睇到都食慾一振!!!味道清淡,唔會太咸太濃味!一家人食啱唒!!蟹肉好多㗎都!!巴東牛展 $88印度酥餅 $32好多人都推!梗係要試下啦😍果然無點錯呀!!!好夠味!!啲牛展大大舊,啖啖肉,唔會好硬,好鬆軟,重牛味!!啲巴東汁點酥餅亦都好正😍綠豆沙冰 $8因為係跟個lunch set,所以加$8就有特飲!!係店員推薦嘅!但真係好唔錯😍好似食到綠豆沙咁,仲要係綠豆沙雪條,有兒時回憶!!!椰青沙冰 $58It’s my favourite!!今餐最好食最鐘意,必點嘅!我佢係用椰汁再加椰子肉打成smoothie!!好滑,好重椰味!!!就算放到最後,都

Lunch menu 性價比超高!!

馬拉肉骨茶公仔麵 $75

越式蟹肉炒粉絲 $98

巴東牛展 $88
印度酥餅 $32

綠豆沙冰 $8

椰青沙冰 $58
It’s my favourite!!今餐最好食最鐘意,必點嘅!我佢係用椰汁再加椰子肉打成smoothie!!好滑,好重椰味!!!就算放到最後,都無出現椰汁同冰分開情況,仲係好好飲!!!
  • 椰青沙冰
  • 巴東牛展
2023-03-12 84 瀏覽
呢一間泰式餐廳,食物質素真係唔錯,而且留意到好多侍應都係請咗泰國人,成個感覺好似去咗泰國咁!所有嘅食物份量都好足夠,首先係泰式炸魚餅,個外層炸得好鬆脆,入面有魚肉同埋泰式香料,好好味!不過個魚餅太大,有啲油膩,食多咗就會膩。泰式去骨海南雞半隻,雞肉好嫩好滑,加上泰式香料,味道好正宗,好好味!半隻雞份量兩個人一定夠食!建議可以叫一碗飯一齊食。飲品方面,我地叫咗蔓越莓汁同埋青檸梳打,兩款都好清涼好解渴,好好飲!總括黎講,呢間泰式餐廳嘅菜式質素唔錯,味道正宗,好啱泰國菜嘅愛好者。

2023-03-12 54 瀏覽
去咗一間泰式餐廳,款式好多,而且食落都好正宗。幾乎所有嘅泰國菜呢度都有得食呢款泰式柚子蝦沙律,柚子蝦沙律係一道好傳統嘅泰國菜,配上新鮮嘅蝦仁同埋柚子,味道好鮮甜,好開胃!份量非常多,仲有啲腰果,口感豐富再嚟就係馬拉盞炒通菜啦!馬拉盞係泰國嘅傳統醬,加上炒好嘅通菜,味道好香,辣度適中,好啱啲唔太食辣嘅人食嘅。建議可以加啲飯一齊食,送飯一流!最後就係串燒沙嗲啦!豬肉、牛肉同埋雞肉都有啲泰式香料,味道好惹味,肉質都好嫩,沙嗲醬甜甜地,好夾!