2022-06-07 202 瀏覽
心血來潮想食青咖喱,估唔到係灣仔站附近就有一間,而且價錢親民之餘、網上亦有唔少好評,當然要去試試佢~推薦度 (5⭐為滿分) 燒豬頸肉 ⭐⭐⭐⭐泰式青咖哩 ⭐⭐⭐印度薄餅 ⭐🐷燒豬頸肉豬頸肉淋得黎帶點爽口,再點埋酸辣汁,酸酸地好fresh好開胃🥰🍲泰式青咖哩味道正正常常,都幾足料PS: 咖喱加左泰式香草,食肉獸表示唔鐘意🫓印度薄餅本身諗住叫黎送咖哩,點知又乾又硬又冇韌性,而且唔索汁,完全享受唔到咖哩🥲🥲🥲如果食咖哩既話建議配飯

推薦度 (5⭐為滿分)

燒豬頸肉 ⭐⭐⭐⭐
泰式青咖哩 ⭐⭐⭐
印度薄餅 ⭐

🐷燒豬頸肉
燒豬頸肉

🍲泰式青咖哩
味道正正常常,都幾足料
PS: 咖喱加左泰式香草,食肉獸表示唔鐘意
泰式青咖哩

🫓印度薄餅
如果食咖哩既話建議配飯
2022-06-04
燒豬頸肉
2022-06-07 86 瀏覽
仍然好想去旅行,好想去旅行!雖然泰國開左關,但返黎都係要隔離,唯有食住泰國菜頂住先啦!食泰菜又唔一定要去九龍城嘅,呢間餐廳都唔錯,又抵食串燒有豬牛同雞,燒得幾好味,唔乾有肉汁個沙嗲醬先係精粹,有啲啲花生粒,增加香氣同口感泰式明爐魚條魚好大好抵食!魚肉好滑,唔多骨,加埋啲湯煲下煲下好惹味,亦都唔怕食得慢會凍哂加埋啲泰式酸汁,同魚肉味都幾夾椰青沙冰呢個真係十分之值得推介!餐廳用左椰青水同椰肉打成沙冰,一路飲會食到一粒粒嘅椰絲夏天飲真係一流!好清爽,唔會太甜而且溶得好慢,食完成餐飯都仲有沙冰
食泰菜又唔一定要去九龍城嘅,呢間餐廳都唔錯,又抵食

串燒
有豬牛同雞,燒得幾好味,唔乾有肉汁
個沙嗲醬先係精粹,有啲啲花生粒,增加香氣同口感

泰式明爐魚
條魚好大好抵食!
加埋啲泰式酸汁,同魚肉味都幾夾

椰青沙冰
呢個真係十分之值得推介!
餐廳用左椰青水同椰肉打成沙冰,一路飲會食到一粒粒嘅椰絲
夏天飲真係一流!好清爽,唔會太甜
而且溶得好慢,食完成餐飯都仲有沙冰
2022-06-02 152 瀏覽
又到跟朋友周圍走搵食時間😊又黎灣仔🤣🤣有排俾小編搵食~今日經朋友介紹去試間泰國菜😋泰菜都係小編喜愛之一😎唔一定要食辣都可以好好味既😃帶埋大家一齊GoGoGo—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻大讚~環境舒服仲有個露台位~坐位唔逼幾闊落~野食亦係有驚喜👍每道菜都感受到廚師用心製作~令各位食客食得開心~依間一定會係小編回頭之選😍所以係度特別介紹俾大家去試試😜🥳

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻

2022-05-21 317 瀏覽
Sun Thai☀️被列入為我經常到訪的泰國🇹🇭連鎖餐廳名單之一📋 除了食物款式多樣化外 份量及質素也令人滿意🍽 即使男士👦🏻享用也不用擔心😆🐷蜜糖燒肋骨烘烤過後肉質仍保持鮮嫩 充滿油香✨ 同時外層帶蜜點甜味🍯即使不用沾任何醬汁 已十分香濃入味🌟🌟🍝泰式乾抄河Pad See Ew一直是我的最愛🤍相比中式乾抄牛河 這款較為濕潤 醬油味道更濃烈 味道偏甜 河粉質感更耐嚼👍🏻份量十足 鑊氣惹味🔥 適🈴️與我一樣喜歡重口味的人士一試🍡芒果糯米飯芒果鮮甜🥭黑糯米煙韌有咬口 白糯米軟糯不黏牙🍚夾著淡淡的椰香味✨整體味道不會過甜 同時能夠滿足兩種口感💫🧉椰青冰沙即使擺放很久 椰香味沒有減退🥥 味道清甜濃郁🥰 份量超級多👍🏻 足夠兩人份量而且底部有果肉 可見真材實料 十分值薦🌟🌟🍹芒果沙冰芒果味道突出🥭整體味道偏甜 個人比較喜歡椰青沙冰 清甜透心涼的口感🙈

🐷蜜糖燒肋骨

• 蜜焗燒肋骨
  • 泰式乾抄河
  • 椰青沙冰
2022-05-20 264 瀏覽
好耐冇食泰國菜啦😍,今晚就約朋友回味吓泰國的味道啦。曾經聽好多人講過新泰的泰國菜好好好,原來在公司附近開了一間,只有十多分鐘的路程,所以就嚟試吓啦☺️。 餐廳樓高幾層,好大好舒服。整間店有濃濃的泰國特色,打下卡都唔錯呀🤣。我們二人叫了五個菜式,全部都好好食,好有驚喜喎。 麵包焗咖喱軟殼蟹 $208 勁大個麵包焗咖喱軟殼蟹啊!二個人食連飯都唔洗叫啦😂。我同朋友都好喜歡吃麵包,這個包預先分好,把部分焗脆,再把空心部分加入咖喱😍和殼蟹,超香超吸引。麵包吸滿咖喱後,更加好食。 馬拉盞芥蘭 $75 原來這道菜是馬拉盞通菜,不過我不愛通菜,原來可以轉芥蘭。鹹香的炒菜,有大量蝦米仔㗎!
好耐冇食泰國菜啦😍,今晚就約朋友回味吓泰國的味道啦。

麵包焗咖喱軟殼蟹 $208

馬拉盞芥蘭 $75

2022-05-18
2022-05-20 204 瀏覽
你有幾耐冇去過泰國呢?回想以前一年飛十多次,總有一兩次去泰國,不過現在都沒得去啦🥹。港人愛泰國菜,我都一樣,今晚就去食在泰菜界非常有名的新泰啦。餐廳提供超多種泰國菜式,我們試了數款,每款都好食,難怪八時後依然要排長龍,超級誇張啊🤫!越式蝦米紙卷 $68朋友減肥中,食東西都好小心。這個越式蝦米紙卷,包著大量的蔬菜,味道清新又清爽啊🤣。串燒 $88愛肉的我,馬上要份泰國串燒。串燒可各2雞、2牛、2豬,每款都可以試一條。當中雞肉最好食,甜甜地㗎!芒果糯米飯 $68最後的芒果糯米飯有黑白糯米,配埋甜芒果和椰汁,正!

越式蝦米紙卷 $68

串燒 $88

芒果糯米飯 $68

最後的芒果糯米飯有黑白糯米,配埋甜芒果和椰汁,正!
2022-05-19
東南亞菜一向都範範掂,你噏得出既泰國菜、越南菜、印度菜既餐廳,周圍都係。但係我心目中宏觀黎計呀下,就緊係最好咩都有d咁喇,不過始終最想食都係泰國野,喂,點解呀?嘩……好味囉!👇📌C U R R Y -▪️ Beef Shank · Rendara - $88▪️ Roti · Indonesian Style - $32 ▫️ 咖喱迷必食之一既「巴東牛展」,一入口就知炆得非常腍滑,加上吸收哂醬汁精華,仲有陣陣既椰香,夠哂經典;而「印度薄餅」外層烘得淡淡焦香,口感軟綿,連埋咖喱一齊食就梗咖啦,份外惹味呀!📌S O U P -▪️ Tom Yum Kung - $78(Small)▫️ 又一泰菜必試既「冬蔭功」,人少少嗌左碗細size,湯身唔會太辣太酸,反而椰奶香味搭夠,加埋香茅、草菇,味道正宗;而蝦肉夠新鮮爽彈,整體唔錯。📌S W E E T S -▪️ Sweet Sago Flour · Topped Coconut Milk - $55▪️ Thai Young · Ccoconut - $45▫️ 整埋個甜品「椰汁西米糕」就完美啦,表面班蘭葉香味滲哂入去,面頭椰醬夠濃香,粒粒西米夾雜住栗米、馬蹄
東南亞菜一向都範範掂,你噏得出既泰國菜、越南菜、

印度菜既餐廳,周圍都係。但係我心目中宏觀黎計呀下,

就緊係最好咩都有d咁喇,不過始終最想食都係泰國野,

喂,點解呀?嘩……好味囉!👇

📌C U R R Y -
▪️ Beef Shank · Rendara - $88

印度薄餅

加上吸收哂醬汁精華,仲有陣陣既椰香,夠哂經典;
巴東牛展

而「印度薄餅」外層烘得淡淡焦香,口感軟綿,
連埋咖喱一齊食就梗咖啦,份外惹味呀!

📌S O U P -
▪️ Tom Yum Kung - $78(Small)
巴東牛展

▫️ 又一泰菜必試既「冬蔭功」,人少少嗌左碗細size,
湯身唔會太辣太酸,反而椰奶香味搭夠,加埋香茅草菇
味道正宗;而蝦肉夠新鮮爽彈,整體唔錯。
冬蔭功

📌S W E E T S -

椰青

▫️ 整埋個甜品椰汁西米糕」就完美啦,表面班蘭葉香味滲哂入去,
面頭椰醬夠濃香,粒粒西米夾雜住栗米馬蹄,口感爽甜精緻,
椰青

呢個相當出色;而「椰青」正正可以清熱解喝,岩哂!
2022-05-10
15 分鐘 (堂食)
冬蔭功
2022-05-10 230 瀏覽
今晚約了Honey在灣仔食飯,見到這家餐廳特別漂亮,還有2樓3樓。6:30人不算多,有位,就在此落腳。職員很熱情地招呼我們上2樓坐下,餐廳裝點得美倫美煥,滿載東南亞風情,餐牌也印刷精美,內容非常吸引,花多眼亂,樣樣都想吃。😋還是身邊人實在,點了最常吃的東南亞菜,說這樣才知道廚師功底。😛雖然是周日,但人客開始多了,職員忙前忙後,效率還不錯。肉骨茶,無骨海南雞,炒雜菜先後上桌,還點了一碗飯。菜餚同餐廳外表一樣,漂漂亮亮的,華麗而不失實際。肉骨茶湯甜材料多,有排骨,冬菇,豆卜,無骨海南雞皮薄肉嫩,青瓜鮮甜,薑蓉製作出色,令海南雞更有味道。炒雜菜稍遲上桌,芥蘭較老,美中不足,最突出是一碗飯,是其他餐廳的2倍份量。😘這麼精美又實惠的餐廳,下次要試下其他菜式。🙃

😘這麼精美又實惠的餐廳,下次要試下其他菜式。🙃
  • 泰式海南雞飯
2022-05-10 189 瀏覽
喺灣仔返左工咁耐第一次行過黎大王東街呢頭搵嘢食,比呢間三層高嘅泰國菜吸引到,喺灣仔乃至港島都算罕有咁大,今晚就決定食呢間入到黎上左二樓,環境的確又大又闊落,坐得非常舒適,十分推介一大班人過黎飯聚再黎睇下餐牌,食物種類都幾豐富,從傳統泰菜再到新派fusion泰國菜都有。我地第一道餸就叫左呢個泰式青咖哩,搭配埋呢個印度酥餅,簡直食到停唔到口再黎就係每次食泰國野必叫嘅拼盤,睇中佢呢個用雞肉整嘅生菜包,非常美味又特別,其他小食例如蝦餅,魚餅仲有春卷都係水準之上。再有就係呢個越式燒春雞釀香茅黃飯,燒雞賣相非常討好,切開就係香噴噴嘅香茅飯,口感十分滿足,跟餐仲有個泰式沙律,酸酸甜甜,非常開胃。最後就係呢個泰國經典甜品,芒果糯米飯,同外面一般嘅糯米飯相比,呢度除左白糯米仲有黑糯米,食落去風味非常新鮮且驚喜,絕對值得一試。我地兩條友嗌左四人份量食到要打包走都係六百幾蚊,值得推薦
食到要打包走都係六百幾蚊,值得推薦
呢間泰國餐廳非常寬敞,有成三層樓高,超多座位,佈置亦富泰國特色,籐製燈飾和籐椅,令人仿如置身泰國🤩🌟泰式蝦醬炒飯套餐 $75落左臘腸、櫻花蝦、豆角、蝦醬炒成既飯,粒粒都沾滿醬汁,超香超惹味🤤,仲配埋腰果同肉鬆,口感非常豐富!😝跟餐送熱飲,加$8升級特飲—紅豆冰🌟冬蔭公海鮮金邊粉 $78份量超多,好足料,有青口、墨魚、蝦,海鮮好新鮮,冬蔭公夠酸夠辣,檬粉吸晒湯汁好惹味🤤🌟越式蝦米紙卷 $68米紙包住大蝦、紅蘿蔔🥕、青瓜、生菜、檬粉,食落口感豐富😙大蝦好彈牙👍🏻呢道菜低脂又健康,係必試😍點埋酸甜醬更惹味😋🌟三色冰 $38染了紅、綠、黃色既馬蹄食落爽口,配香濃幼滑既椰汁味道都幾特別😋📍新泰東南亞餐廳 (興旺閣) (灣仔)灣仔大王東街21-23號興旺閣地下至2樓

🌟泰式蝦醬炒飯套餐 $75
跟餐送熱飲,加$8升級特飲—紅豆冰

🌟冬蔭公海鮮金邊粉 $78

🌟越式蝦米紙卷 $68

🌟三色冰 $38

📍新泰東南亞餐廳 (興旺閣) (灣仔)
灣仔大王東街21-23號興旺閣地下至2樓
2022-05-06 1599 瀏覽
<新泰>呢間泰國菜餐廳,一直以來都讓我覺得好食又抵食,款式多選擇,份量又夠,環境又舒適,所以晚市堂食一放寬,就立即來食番餐!!~是夜八點鐘,餐廳都好多人,都坐得幾滿。餐廳嘅環境非常闊落,所以坐得好舒服。餐牌有勁多選擇,一般嘅咖哩、泰式串燒、小食、海鮮、特色炒河同焗飯都有。燒烤肉類都非常豐富。<越式燒春雞釀香茅黃飯 $188>呢個燒春雞一啲都唔細,上枱都幾大隻,入面釀咗好多好惹味,用上多種香料來煮成的薑黃飯。外面包裹住嘅雞肉烤得非常之香,而且雞嘅肉質亦非常之嫩滑,一啲都唔鞋口。旁邊附上一道泰式醬汁做成嘅沙律,沙律菜非常新鮮爽甜,而且伴有嘅醬汁都非常好味,入口味道酸酸甜甜,極為開胃。<鴨肉生菜包 $78>一般來講,泰國菜生菜包都係用上豬肉嚟炒成,但今次呢間餐廳用咗鴨肉來炒,我覺得非常特別,所以都叫嚟試下。鴨肉炒得非常香口,非常惹味,並帶有點點微辣及香料的味道,再用上生菜包裹著,來中和當中的強烈味道,非常好食。<泰式乾炒牛河 $78>泰式乾炒牛河嘅味道,入口帶微甜,河粉好滑,炒得夠乾身,牛肉又腍又嫩,加埋少少配菜,非常好食。今晚

是夜八點鐘,餐廳都好多人,都坐得幾滿。

餐廳嘅環境非常闊落,所以坐得好舒服。

燒烤肉類都非常豐富。

<越式燒春雞釀香茅黃飯 $188>

<鴨肉生菜包 $78>

<泰式乾炒牛河 $78>

今晚呢一餐飯,無論食物質素,環境同服務,我都非常滿意,而且價格吾貴,真心抵食又好食。

• 鴨肉生菜包
  • 越式燒春雞釀香茅黃飯
2022-05-06 226 瀏覽
呢間Sun Thai Restaurant 喺平時都見好多人排隊,小弟都食過唔少次,身為普通嘅打工仔梗係食lunch sets 啦,今日就同大家介紹下佢。🍲椰香青檸海鮮海鮮湯粉絲 $75等咗好耐下先送到,一上枱椰香的確好濃,正唔正宗我就唔知,聞落好正咁。一食入口有陣酸酸地嘅味,應該係青檸,我鍾意食酸,覺得好開胃。比咗好多粉絲,撈埋湯一齊食其實好正嘅,但無可能齋食湯粉架嗎,可惜嘅係啲海鮮配料一般般,魷魚新鮮唔梅嘅,算係唯一亮點。仲有幾隻蝦,雖然係爽身但唔知點解有啲腥。跟住就係啲魚片蟹柳,唔駛講都知係普通嘢。飽就一定飽,雖然個湯我鍾竟,但抵食程度唔高,唔建議叫。☕️跟餐嘅熱奶茶一般~🍖泰國街邊豬肉串 跟餐加$28豬肉串本身甜甜哋,配送嘅啲醬汁要有啲辣,唔太啱我,整體普通唔覺得需要特登加$28去換🥘🍚星馬咖哩雞配白飯 $75今次係同事叫嘅,小弟之前都食過,感覺好好多,咖哩係偏甜果種,雞肉多都算嫩滑,中伏機會低好多。總括而言,價錢喺灣仔嚟講係算係平平哋,以我嘅經驗揀配飯嘅餐會正常好多,食佢唔好對佢有太大期望就好了。諗唔到食咩食佢就啱。

🍲椰香青檸海鮮海鮮湯粉絲 $75
。跟住就係啲魚片蟹柳,唔駛講都知係普通嘢。
飽就一定飽,雖然個湯我鍾竟,但抵食程度唔高,唔建議叫。
椰香青檸海鮮海鮮湯粉絲
椰香青檸海鮮海鮮湯粉絲

☕️跟餐嘅熱奶茶一般~

🍖泰國街邊豬肉串 跟餐加$28
泰國街邊豬肉串

🥘🍚星馬咖哩雞配白飯 $75
星馬咖哩雞配白飯

2022-05-06
3 分鐘 (堂食)
2022-05-02 303 瀏覽
五一補假,今日下午行完Hong Kong Park,去灣仔early dinner。上網揾到新泰東南亞餐廳都有好多好評,一行三人上去試下。*環境店内泰式佈置,卡位寬濶坐得舒服,泰式木枱木凳很有特色乾净,ceiling 用上黃色的燈胆,光量又不刺眼,泰式屏風和牆上的大木雕襯起來好像置身東南亞。*服務大部分侍應是泰國人,很polite和照顧週到,看不到她們站開交談,training 做得好,識講本地話。食物質素*冬陰公湯👍叫咗個细的,但是足三個人飲用,免強可4碗。湯味濃郁,酸、甜和辣分明,加上適當的椰汁,個湯非常美味,不能吃太辣的我也喜歡😋*串燒沙嗲👍雞、牛、豬各二串,燒得色澤鮮名,加上沙嗲醬,可以慢慢飲番杯酒,每串份量都算大,非常抵食,唯一弹下係D牛串有些韌。*椰菜苗炒香菰👍食泰國菜,一定要叫椰菜苗,本地及中國大陸都没有椰菜苗供應,只有從泰國入口,一般係如何炒都好食,脆口一咬即開😅*麵包軟壳蟹👍Order 時見幅圖都唔覺得佢份量大,還叫咗兩碗白飯,見到個包上枱時,非常後悔,個農夫飽足有6吋直徑,周圍還放有6件烤脆了的飽,多個半人都夠食,個飽脆而密度不高,索汁量亮特高,農夫飽中心挖空放下軟

*環境

*服務

食物質素
*冬陰公湯👍

*串燒沙嗲👍

*椰菜苗炒香菰👍

*麵包軟壳蟹👍
Order 時見幅圖都唔覺得佢份量大,還叫咗兩碗白飯,見到個包上枱時,非常後悔,個農夫飽足有6吋直徑,周圍還放有6件烤脆了的飽,多個半人都夠食,個飽脆而密度不高,索汁量亮特高,農夫飽中心挖空放下軟壳蟹和咖哩蟹汁,熱辣辣,觀賞性、味道俱佳,二人來就要想清楚先好叫,叫咗唔使食其他嘢了。

最终三個人食到攬住個肚走,最遺憾係冇能力再食菓糯米飯😥,下次一定補番。

麵包軟壳蟹

冬陰公湯(細)

2022-05-02
麵包軟壳蟹
冬陰公湯(細)
  • 椰菜苗炒香菰
2022-05-01 440 瀏覽
勞動節約左舊同事一齊食lunch,我記得佢鍾意食泰國菜,所以約左佢食新泰東南亞餐廳。我之前食過佢其它兩間分店兩次,兩次都覺得好好食,呢間位於大王東街既分店就第一次食。我地叫左個二人套餐$228、芒果糯米飯同椰青沙冰。越式蝦米紙卷清清地作為頭盤唔錯,但又唔會好淡口無味。馬拉盞炒通菜幾惹味,唔會好鹹,通菜炒得岩岩好,有鑊氣。咖哩當然要配印度烤餅啦。馬沙文牛腩食唔到辣既都可以食到,比較溫和,好易入口,牛腩大大舊又唔韌。印度烤餅配咖哩食就一流啦,屬於軟熟口感既烤餅,好味。芒果糯米飯用上紫色同白色既糯米,淋上椰漿,糯米暖笠笠又煙韌,芒果非常之甜,相當滿足。椰青沙冰份量好多,沙冰打得幼細,椰味又濃,非常透心涼,正。
我地叫左個二人套餐$228、芒果糯米飯同椰青沙冰。
越式蝦米紙卷
清清地作為頭盤唔錯,但又唔會好淡口無味。
越式蝦米紙卷
馬拉盞炒通菜
幾惹味,唔會好鹹,通菜炒得岩岩好,有鑊氣。
馬拉盞炒通菜
咖哩當然要配印度烤餅啦。
馬沙文牛腩、印度烤餅
馬沙文牛腩
馬沙文牛腩
印度烤餅
配咖哩食就一流啦,屬於軟熟口感既烤餅,好味。
印度烤餅
椰青沙冰
份量好多,沙冰打得幼細,椰味又濃,非常透心涼,正。
2022-05-01
$226.6 (午餐)
2022-04-29 258 瀏覽
新泰經常有幫襯,無論係尖沙咀定灣仔分店都好,係附近都會選擇佢,有時都專程過海食,因為真係好平好高質,重點係環境乾淨,服務態度良好。疫情關係,無左晚市堂食,終於開返,就一定要去食心念念既新泰生菜包🤩🤩拼盤 - 包左蝦餅、春卷、仲有生菜包,樣樣都想試又食唔曬甘多,叫拼盤就最好,新鮮炸起熱辣辣上枱,生菜包既肉碎炒到好有鑊氣,水準一流,必試!泰式青咖哩(雞)- 普普通通既咖哩,勝在份量好多,雞肉都唔少,絕不馬虎。配上薄餅就真係一流,而且唔辣,食唔到辣嘅朋友都可以揀呢一個黎配薄餅芒果糯米飯 - 呢個又係食泰國菜必點嘅菜式之一,呢度嘅糯米飯好特別,佢配有紫米同埋糯米兩種唔同嘅,顏色上面好吸引人嘅目光,味道方面當然都有返甘上下功力,唯一不足嘅就係芒果份量有啲少不過真係好推介一試呢間,真係好食又唔貴

不過真係好推介一試呢間,真係好食又唔貴

小食拼盤
青咖喱