2022-05-06
<新泰>呢間泰國菜餐廳,一直以來都讓我覺得好食又抵食,款式多選擇,份量又夠,環境又舒適,所以晚市堂食一放寬,就立即來食番餐!!~是夜八點鐘,餐廳都好多人,都坐得幾滿。餐廳嘅環境非常闊落,所以坐得好舒服。餐牌有勁多選擇,一般嘅咖哩、泰式串燒、小食、海鮮、特色炒河同焗飯都有。燒烤肉類都非常豐富。<越式燒春雞釀香茅黃飯 $188>呢個燒春雞一啲都唔細,上枱都幾大隻,入面釀咗好多好惹味,用上多種香料來煮成的薑黃飯。外面包裹住嘅雞肉烤得非常之香,而且雞嘅肉質亦非常之嫩滑,一啲都唔鞋口。旁邊附上一道泰式醬汁做成嘅沙律,沙律菜非常新鮮爽甜,而且伴有嘅醬汁都非常好味,入口味道酸酸甜甜,極為開胃。<鴨肉生菜包 $78>一般來講,泰國菜生菜包都係用上豬肉嚟炒成,但今次呢間餐廳用咗鴨肉來炒,我覺得非常特別,所以都叫嚟試下。鴨肉炒得非常香口,非常惹味,並帶有點點微辣及香料的味道,再用上生菜包裹著,來中和當中的強烈味道,非常好食。<泰式乾炒牛河 $78>泰式乾炒牛河嘅味道,入口帶微甜,河粉好滑,炒得夠乾身,牛肉又腍又嫩,加埋少少配菜,非常好食。今晚
是夜八點鐘,餐廳都好多人,都坐得幾滿。
餐廳嘅環境非常闊落,所以坐得好舒服。
燒烤肉類都非常豐富。
<越式燒春雞釀香茅黃飯 $188>
<鴨肉生菜包 $78>
<泰式乾炒牛河 $78>
今晚呢一餐飯,無論食物質素,環境同服務,我都非常滿意,而且價格吾貴,真心抵食又好食。