招聘中
4天前
4天前
26天前
2022-08-07 95 瀏覽
新泰東南亞呢間餐廳都已經開咗好多年啦👍🏻好多年前喺灣仔都食過幾次覺得質素都唔錯☺️而且性價比都OK 果然今日見到佢哋分店越開越多🤪 證明係做得好係會有人欣賞嘅👅今次嚟到尖沙咀呢一間分店試吓佢嘅lunch set🍱我哋叫咗海南雞飯🐔同埋豬肉串糯米飯🐷海南雞飯固然係佢哋嘅招牌菜好好彩咁仲有雞髀食添 食落又香又滑非常抵食但係豬肉串糯米飯都係一個驚喜 豬肉串燒得非常之香 配上辣汁更加惹嘢咪 越食越想食但係糯米飯唔知係因為放得太耐定其他原因識落好晏食咗幾啖就冇食lu

2022-08-03 170 瀏覽
2022-07-30同女朋友去尖沙咀行街🚶🏼‍♀️行到攰攰地,搵間餐廳食個下午茶🫖行過新泰東南亞餐廳🇹🇭餐廳內裡嘅裝修很有泰國風味😉大門仲放咗架督督三輪車🛺好似去咗泰國旅遊咁😂星期六下午茶時間,餐廳客人唔算多😉店員安排我哋坐四人圓枱4️⃣我哋點咗兩個午巿套餐,泰式蝦炒金邊粉,75蚊碟,依然是很有鑊氣的炒金邊粉,麵條茄汁作醬汁,材料有幾嚿蝦,份量正常,味道就一般🧐泰式海南雞飯,75蚊碟,海南雞套餐跟湯,菜,雞皮微黃表面滑溜溜,下面啲雞肉有光澤,唔會乾爭爭,食落去好嫩滑彈牙,醬汁係酸辣醬,酸酸地好開胃,想講吓個油飯,應該落咗好多雞湯煮,超入味,不錯嘅選擇😝越南蝦米紙卷,跟套加28蚊,我好後悔加,唔知食咗乜,完全無味道😂整體環境坐嘅空間都幾闊落😀服務好好全部都係泰國人,用廣東話招呼你,有禮貌☺️食物就一般,唔算太好食😅#新泰東南亞餐廳#泰式蝦炒金邊粉#泰式海南雞飯#越南蝦米紙卷
2022-07-30

同女朋友去尖沙咀行街🚶🏼‍♀️
行到攰攰地,搵間餐廳食個下午茶🫖
行過新泰東南亞餐廳🇹🇭
餐廳內裡嘅裝修很有泰國風味😉
大門仲放咗架督督三輪車🛺
好似去咗泰國旅遊咁😂
星期六下午茶時間,餐廳客人唔算多😉
店員安排我哋坐四人圓枱4️⃣

整體環境坐嘅空間都幾闊落😀
服務好好全部都係泰國人,用廣東話招呼你,有禮貌☺️
食物就一般,唔算太好食😅

#新泰東南亞餐廳
#泰式蝦炒金邊粉
#泰式海南雞飯
#越南蝦米紙卷
2022-08-02 116 瀏覽
新泰東南亞餐廳今日同朋友去試食泰國風味餐廳,出乎意料地好食,而且座位舒適寬敞,加上環境燈光暗暗地,好適合坐底同朋友聚餐傾計😎門面:內在環境:餐牌:1.燒豬頸肉✓外脆內軟 軟硬度適中✓醬汁甜 酸 辣 加上香草味🍀 配豬頸肉🐖好開胃✓唔會太鹹2.泰式金邊粉✓用蛋包住入面啲金邊粉 好精緻🥰✓金邊粉點上酸酸甜甜嘅汁更易入口✓軟硬度剛好✓份量好夠🍜✓有青檸可以中和返成碟菜3.馬拉盞通菜✓成碟菜非常香口 蒜頭同蝦醬🦐香味好夠✓菜唔會太老 非常新鮮💦4.泰式青咖哩雞+印度薄餅✓咖哩好香 辣味加埋椰香味令人一試難忘🤤✓雞🐔好嫩滑✓有唔同嘅瓜同辣椒配搭 更惹味✓印度薄餅好脆 配搭青咖哩可以冇咁熱氣 又可以突出薄餅味道👍5.芒果糯米飯✓熱嘅糯米飯配上甜嘅汁 真係可以代替好多凍嘅甜品🍨 ✓芒果🥭非常新鮮6.椰青沙冰✓好冰🧊非常解渴✓裏面有椰子肉🥥✓好大份!7.番石榴沙冰✓夏日之選🏖好解渴✓每一淡都有冰 新鮮番石榴味好夠✓唔會太甜✓好大杯總結:野食冇想象中咁重口味,味道剛好,唔會太heavy,加上三人食咗差唔多$600,唔算太貴,推薦大家去試😄
新泰東南亞餐廳

✓每一淡都有冰 新鮮番石榴味好夠
✓唔會太甜
✓好大杯

2022-08-02 3558 瀏覽
好耐冇食過泰國菜 決定揀間人氣泰式餐廳😄一入到去就見到有個tuk tuk 車🛺非常可愛 !打卡一流😍 果然係人氣旺盛既餐廳 平日既7點已大排長龍 😎 環境很舒服🏖我地坐既位都好闊落 仲有啲cushion chill到爆炸👏😉野食既質素都好有保證😙全部點既菜皆很滿意☺️首先我地叫左 燒豬頸肉($78)佢每塊都好薄 且冇多餘既筋/肥膏 食落去好香口 外邊更是燒得脆脆的 非常之出色💯 點埋佢個醬 酸酸辣辣既 勁香勁惹味🤩 係值得再食既小食😏另外 個 馬拉盞通菜($75)也是我必點之選🥬它炒得超香 好有獲氣 ! 有蒜粒、蝦乾🦐、洋蔥🧅、辣椒🌶️一齊炒 夠哂辣 搭配爽脆通菜 無得頂😻食落去仲有啖啖蝦醬味tim!泰式蝦炒金邊粉($108)都唔錯😎 佢既份量都幾多🤪 金邊粉上更以蛋包住 很可愛😍 蝦有3大隻 我地3個人岩岩夠分😙 特別鐘意佢個麵唔會過濕 😚 酸酸咁 加埋啲 芽菜 蛋絲一齊食 是推薦既主食😜除外 我地叫了 泰式青咖哩雞 ($88) 配上印度薄餅🇮🇳($32)個泰式青咖哩雞既汁明顯地唔係湯包溝水 啖啖放入口都會感受到多重香料😚落足本去煮 椰香味就較重😎🌴仲要都有點辣 很爽😙 當中有青豆 南
好耐冇食過泰國菜 決定揀間人氣泰式餐廳😄

野食既質素都好有保證😙全部點既菜皆很滿意☺️

另外 個 馬拉盞通菜($75)也是我必點之選🥬
馬拉盞通菜

個泰式青咖哩雞既汁明顯地唔係湯包溝水 啖啖放入口都會感受到多重香料😚落足本去煮 椰香味就較重😎🌴仲要都有點辣 很爽😙 當中有青豆 南瓜 🎃雞肉 材料非常之豐富
配上脆口既薄餅 簡直一流😜薄餅 好酥脆 十分多層香口 就咁樣點青咖哩嚟食都飽肚又過癮🤗

野飲方面 我地share 椰青沙冰🥥 ($58)夏天飲好清涼解渴 ❄️🧊飲落去仲有啖啖椰青肉 會比滿分💯同埋食完辣野飲啖椰青沙冰正好解辣🤗 冇揀錯
椰青沙冰

最後仲食埋 必食既 芒果糯米飯🥭 ($68)
啲芒果簡直是完美 熟度正好 非常甜🤤 加埋熱騰騰既 黑白糯米飯 同埋椰奶 十分幸福☺️

呢到環境好 服務都唔錯 食物質素更唔使講 絕不令我失望 相信好快我又會再食🤗
椰青沙冰
2022-08-02 81 瀏覽
店鋪門面看似很普通,估唔到一落地庫間鋪超級大,好適合一家大細聚餐!店舖價格定位親民,味道亦非常平均,不會偏辣!米紙卷:皮薄用料靚!印度薄餅配青咖喱,非常好味,能夠帶既汁很多炒金邊粉,乾炒不流水,非常乾爽!

店舖價格定位親民,味道亦非常平均,不會偏辣!

米紙卷:皮薄用料靚!

印度薄餅配青咖喱,非常好味,能夠帶既汁很多

炒金邊粉,乾炒不流水,非常乾爽!
2022-08-02 88 瀏覽
門口等位有架好得意嘅tuk tuk taxi, 真係好似去左泰國咁餐廳喺地庫,落到去驚覺餐廳好大好闊落我坐嗰邊有幾張大枱,仲有兩間房座位都算幾寬躺,似乎都幾啱一大班人食飯原來另外一邊地方仲大,仲有卡位,七點去到已經滿座咁多人我就唔方便影相啦泰式炸魚餅 $78炸魚餅大大份勁足料!一上枱俾個份量嚇親,有八大舊每一舊個厚度都係平時食開嘅double!熱辣辣新鮮炸起真係好好食紅咖哩個比例啱啱好,唔會搶晒魚味新鮮檸檬葉好香,切得夠幼香味揮發得夠出之外仲好易咬,有啲地方切得粗會好鞋又咬唔斷豆角粒都成為一個好出色的配角,增加魚餅口感本身仲驚食唔晒,點知秒殺冬蔭功海鮮炒飯 $88又係大大碟勁多餸,多餸都差唔多遮晒啲飯海鮮有蝦, 青口, 魷魚,份量都算多仲有草菇同秀珍菇佢個炒飯唔係就咁落冬蔭功醬,佢落左好多新鮮香料,真係幾似食緊真材實料嘅冬蔭功泰式明爐魚 $188有烏頭同鱸魚揀,我就揀左鱸魚又係嗰句,又大又多配料,兩個人真係驚食唔晒佢個火好夠猛,雖然條魚本身都係熟,但係我鍾意滾滾下先過癮本身個湯都有味,佢個酸汁真係畫龍點睛酸酸辣辣好惹味本身都飽飽地點知成條魚清晒Overall 食物質素好高,份量大上菜速

餐廳喺地庫,落到去驚覺餐廳好大好闊落
我坐嗰邊有幾張大枱,仲有兩間房
座位都算幾寬躺,似乎都幾啱一大班人食飯

泰式炸魚餅 $78
炸魚餅大大份勁足料!
一上枱俾個份量嚇親,有八大舊
每一舊個厚度都係平時食開嘅double!
熱辣辣新鮮炸起真係好好食
紅咖哩個比例啱啱好,唔會搶晒魚味
豆角粒都成為一個好出色的配角,增加魚餅口感
本身仲驚食唔晒,點知秒殺

冬蔭功海鮮炒飯 $88
又係大大碟勁多餸,多餸都差唔多遮晒啲飯
海鮮有蝦, 青口, 魷魚,份量都算多
仲有草菇同秀珍菇

泰式明爐魚 $188
有烏頭同鱸魚揀,我就揀左鱸魚
又係嗰句,又大又多配料,兩個人真係驚食唔晒
佢個火好夠猛,雖然條魚本身都係熟,但係我鍾意滾滾下先過癮
本身個湯都有味,佢個酸汁真係畫龍點睛
酸酸辣辣好惹味
本身都飽飽地點知成條魚清晒

Overall 食物質素好高,份量大
上菜速度都算快
坐得舒服服務幾好,水refill 得好快
好啱多啲人一齊食,咁先可以試多幾款

📍 新泰東南亞餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈地下1A舖及地庫

#ftf_尖沙咀環境裝潢一流 美味抵食泰菜二人套餐 $228越式蝦米紙卷⭐️⭐️⭐️米子卷味道不過不失,正常發揮,冇太大驚喜,醬汁酸酸甜甜,夏天作為開胃菜都係唔錯嘅選擇。不過下次我可能會試春卷,哈哈!馬沙文牛腩⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️咖喱味道濃郁,椰香味重,唔辣,男女老幼都啱食!牛腩炆得好軟淋,但亦都唔會一咬就散,夠晒入味,口感一流!印度烤餅⭐️⭐️⭐️⭐️份量一啲都唔吝嗇,薄餅烤得脆香,唔油膩,但個人認為牛油香味可以再重啲,點咖喱嚟食,簡直係Perfect match !馬拉盞炒通菜館⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️馬拉盞惹味夠鑊氣,通菜新鮮爽脆,冇得彈!綠豆沙冰 跟餐加$8⭐️⭐️⭐️⭐️椰汁底,將綠豆打匀,味道唔算太甜,我鍾意!青檸梳打 跟餐加$8⭐️⭐️⭐️⭐️穩陣之選,唔會唔好飲~椰汁糕⭐️⭐️⭐️估唔到套餐最尾仲有甜品附送,有椰香,味道唔會太甜,真係大滿足!整體環境裝潢有氣氛,空間感十足,夠晒闊落,而且價錢好抵,食物份量剛好,味道唔錯,值得再訪!回頭率🤡🤡🤡🤡🤡性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
#ftf_尖沙咀

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

印度烤餅

馬拉盞炒通菜館
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
馬拉盞惹味夠鑊氣,通菜新鮮爽脆,冇得彈!

綠豆沙冰 跟餐加$8
⭐️⭐️⭐️⭐️
椰汁底,將綠豆打匀,味道唔算太甜,我鍾意!

青檸梳打 跟餐加$8
⭐️⭐️⭐️⭐️
穩陣之選,唔會唔好飲~

椰汁糕
⭐️⭐️⭐️

回頭率🤡🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
新泰東南亞餐廳🏖係香港已經營業左好多年啦 入去食野真係有去左泰國旅行嘅感覺😛 因為佢地係裝修上面都用左唔少心機👍🏻 將成個環境打造到好有泰國風情🇨🇷 就算而家冇得去旅行 都可以幻想下自己係泰國食緊野✈️呢到嘅菜式味道都調節到適合香港人口味👅 唔會太辣或者太酸😝 咁岩大家胃口 唔怪得呢幾年分店愈開愈多啦👍🏻 鐘意食泰菜嘅朋友一定要黎試下呀☺️👉🏻 泰式海南雞飯🐤💰HKD7️⃣5️⃣黎到泰式餐廳當然一定要叫返個海南雞飯啦😝 呢到嘅雞肉份量都好足 而且入口嫩滑😜 加埋油飯粒粒甘香😚 剩係食飯都夠曬正呀🥳👉🏻 泰國街邊豬肉串配糯米飯🐽💰HKD7️⃣5️⃣呢個豬肉串燒真係一流🔥 雖然我地掛住影相 📸 但係凍左食落都係好香口🫦 肥瘦相間嘅五花腩配上特製辣汁💥 好食到好似真係飛左去泰國咁😍👉🏻芒果糯米飯🥭💰HKD6️⃣8️⃣而家呢個天氣就岩晒食芒果啦😋 因為當造嘅關係 所以啲芒果又香又甜 配埋黑糯米中和返甜味 一個字 正🤩加一服務費✅整體評分(滿分❤️x5)服務❤️❤️❤推薦度🧡🧡🧡🧡回訪度💛💛💛💛抵食度💜💜💜💜環境💚💚💚 💚

新泰東南亞餐廳🏖係香港已經營業左好多年啦

配埋黑糯米中和返甜味
一個字
正🤩

加一服務費✅

整體評分(滿分❤️x5)
服務❤️❤️❤
推薦度🧡🧡🧡🧡
回訪度💛💛💛💛
抵食度💜💜💜💜
環境💚💚💚 💚
2022-07-29 119 瀏覽
今日同朋友黎到尖沙咀呢間泰國餐廳~裝修幾靚啲野食又唔貴😽 燈光暗暗地,都幾有氣氛星期日中午時間都幾多人幾熱鬧~ 不過都岩岩好即刻有位😆 青咖喱雞批薄餅 🐓🐓🐓好濃好香😍薄餅都好夠脆身,單食都好好味呀🍕🍕肉碎生菜包 🥬🥬🥬啲肉碎酸尾尾,好開胃!份量都好夠多,可以整大大舊生菜包呀😋🥓🥓冬陰公湯 🥣🥣🥣少少酸辣,配料都充,味道唔錯😛🦐🦐椰青沙冰 🥥🥥🥥好巨型⋯椰青甜甜地😆 滿足感度好大

星期日中午時間都幾多人幾熱鬧~ 不過都岩岩好即刻有位😆

青咖喱雞批薄餅 🐓🐓🐓
好濃好香😍薄餅都好夠脆身,單食都好好味呀🍕🍕

肉碎生菜包 🥬🥬🥬

冬陰公湯 🥣🥣🥣
少少酸辣,配料都充,味道唔錯😛🦐🦐

椰青沙冰 🥥🥥🥥
好巨型⋯椰青甜甜地😆 滿足感度好大
2022-07-27 126 瀏覽
🇹🇭去了泰國一趟🇹🇭同朋友一齊食lunch😊😊喺門口已經有個泰國姐姐招待 lunch set一般$78 包嘢飲 食咗個金邊粉冬陰功海鮮粉絲 個湯可以當冬陰功咁飲 好味牛肉炒河粉 略嫌有少少油 但係味道一流 肥少少都要食😜😜😜環境好好 好似去咗泰國 🇹🇭所有侍應都係泰國姐姐上菜速度快 🏎🏎🏎🏎環境相當闊落⬜️⬜️⬜️⬜️唔使卜位 walk-in 直接入座⭕️⭕️絕對係三五知己 飲嘢食嘢好地方💞💞💞💞
🇹🇭去了泰國一趟🇹🇭

環境相當闊落⬜️⬜️⬜️⬜️
唔使卜位 walk-in 直接入座⭕️⭕️
絕對係三五知己 飲嘢食嘢好地方💞💞💞💞

2022-07-26 144 瀏覽
一向食開灣仔店,一來唔貴,二來味道正宗選擇多估唔到尖沙咀店咁爆!星期五晚訂左枱8點,早左少少到已見好多人… 前台位小姐mark 低左話等一等,係咁叫我哋掃左code 先… 諗住等一等,應該唔會太耐掛… 點知等左九個字!最後差唔多9點先入座😭事緣係前台個小姐好亂,一邊有人訂左枱,另一邊係walk-in 拎飛… 但佢又不是順次序叫!睇住有2枱,都係訂枱,但明明訂枱張紙喺我名後面,又叫佢哋入先!我哋8點齊人準時到反而未有… 有次又話有枱叫左我哋落去(但就咁指我哋,無講姓) 落到去個姐姐又話唔係我哋又要上返去等… 然後叫叫下訂枱天叫左啲walk-in ! 亂到九彩😣 好懷疑佢係亂嚟… 平時灣仔果間都不至於咁亂… 真係咪攪😣馬沙文牛腩,但偏咸😞冬陰功夠多料好吃! 其他都無乜心機影,因為等到腳軟好餓… 落單果時個姐姐又話有排,最好一次過叫… 不過最後出菜唔算太耐,啲食物都仲係有水準!如果前台個阿姐安排好少少就不至於咁慘😭
一向食開灣仔店,一來唔貴,二來味道正宗選擇多
估唔到尖沙咀店咁爆!
諗住等一等,應該唔會太耐掛…

點知等左九個字!最後差唔多9點先入座😭

然後叫叫下訂枱天叫左啲walk-in ! 亂到九彩😣
好懷疑佢係亂嚟… 平時灣仔果間都不至於咁亂… 真係咪攪😣

馬沙文牛腩,但偏咸😞

冬陰功夠多料好吃!

其他都無乜心機影,因為等到腳軟好餓…

如果前台個阿姐安排好少少就不至於咁慘😭

45 分鐘 (堂食)
2022-07-25 145 瀏覽
門口等位嘅時候見到有篤篤😍 好似去到泰國咁,又要講多次 - 真係好想去旅行🥲🔥重點推介 - 椰汁沙冰睇到個個都係OpenRice推薦,就諗住試下,點知竟然咁好飲‼️ 係將入面嘅椰汁同埋白色嘅椰肉連冰整成沙冰,超級重椰香味,口感又好順滑,好似食緊甜品咁❤️ 我絕對會為咗佢再嚟食😍泰式鱸魚每次食泰式魚都覺得佢個湯汁好惹味😋 有烏頭同鱸魚揀,我哋揀咗鱸魚,多啲骨但係肉好滑,推薦 👍朋友好鍾意食個柚子蝦沙律,醬汁酸酸甜甜十分開胃,有啲腰果大蝦同埋八爪魚,非常好嘅開胃菜👍馬拉盞通菜正常通菜,加咗馬拉盞味道豐富左有少少辣,食咗菜好似健康啲😂麵包咖喱蟹呢一個比較普通,咖喱無辣味唔太啱我哋口味,如果你鍾意比較creamy 既咖哩,就一定要試下佢。

🔥重點推介 - 椰汁沙冰

泰式鱸魚

馬拉盞通菜
正常通菜,加咗馬拉盞味道豐富左有少少辣,食咗菜好似健康啲😂

麵包咖喱蟹

• 椰青沙冰
2022-07-25 121 瀏覽
今日黎到環境好靚既新泰食泰國菜✌🏻餐廳位於地庫,分左右兩邊~🛒🛒🛒呢日人手好似唔太夠,上菜都普遍偏慢😣🥺,但啲樓面都好好,都有好好幫你跟進番~而且啲野食幫佢加番分!❤️❤️♥️♥️♥️燒豬頸肉 🐖🐖🐖好有炭香風味🍖🍖,肉質唔會太韌☺️ 配有辣汁~不過都幾辣下😂😂椒鹽軟殼蟹 🦀🦀🦀啲軟殼蟹切到細細舊一件,方便進食~😽 每一件都好夠香脆👻👻,超級推薦!菠蘿沙冰 🍍🍍🍍味道不過不失~🙌

燒豬頸肉 🐖🐖🐖

椒鹽軟殼蟹 🦀🦀🦀

菠蘿沙冰 🍍🍍🍍
味道不過不失~🙌
2022-07-23 163 瀏覽
突然記得尖沙咀新泰嘅泰國菜水準不嬲都好高,就同朋友行過去食晚飯。七點來已經有好多人喺餐廳出邊等緊 等咗一陣終於可以落去醫肚😃😃 我哋叫咗軟殼蟹芒果米紙卷、燒豬頸肉、濕炒海鮮河、小食拼盤、同埋一個青咖喱加薄餅。首先就係嚟咗軟殼蟹芒果米卷。面頭有少少炸洋蔥,卷入邊包咗軟殼蟹粉絲蘿蔔絲生菜絲 配埋酸酸甜甜嘅芒果再點埋去嘅醬汁好開胃😃👍🏻👍🏻 同埋個米紙浸得好好軟林林 冇平時炸春卷咁熱氣清新啲。燒豬頸肉本身已經醃得好好 再加埋佢個醬汁點落去係有畫龍點睛嘅感覺 厚薄度啱啱好 個汁酸酸辣辣又係好開胃🔥🔥🔥 海鮮濕炒河粉有好多料,有蝦青口粟米筍蘿蔔絲椰菜蘑菇西蘭花芥蘭 我好鍾意佢炒到好有鑊氣 成碟一拎上枱熱辣辣 啲河粉炒到啡色同埋啲芡汁好多好正 !小食拼盤有春卷魚餅蝦餅同埋生菜肉碎 份量都好夠好大碟青咖喱個塊薄餅比我想像中冇咁油膩 我以為係類似手抓餅好多油個種點知呢種冇咁油食落去清新啲!再點埋咖喱面頭有少少椰汁 好香濃 紅黃綠最鍾意就係青咖喱🫣🤣🤣😍 咖喱入邊有細嘅茄子 雞肉同埋好多蔬菜🥬 好味讚讚👍🏻😜 最後嗌埋個雙色芒果糯米飯同埋椰絲芋頭 糯米飯真係超香 發現紫色糯米飯好似會香啲同埋冇白色糯米

青咖喱個塊薄餅比我想像中冇咁油膩 我以為係類似手抓餅好多油個種點知呢種冇咁油食落去清新啲!再點埋咖喱面頭有少少椰汁 好香濃 紅黃綠最鍾意就係青咖喱🫣🤣🤣😍 咖喱入邊有細嘅茄子 雞肉同埋好多蔬菜🥬 好味讚讚👍🏻😜 最後嗌埋個雙色芒果糯米飯同埋椰絲芋頭 糯米飯真係超香 發現紫色糯米飯好似會香啲同埋冇白色糯米飯咁黏🫣🫣 加埋椰汁同芒果100分🔥 最後加埋人頭椰青 冇得彈
2022-07-23 119 瀏覽
黎新泰都食左十次八次,一於寫返篇食評讚下佢。新泰就算星期幾黎都好,總係需要等位,但好在佢等位又唔係等好耐喎。星期一晚8點後入座,難得直入唔洗等,正😄今晚就叫左個蔗蝦、柚子大蝦沙律同埋炸蠔餅。柚子大蝦沙律柚子清甜多汁,大蝦夠爽彈,重有啲鮮魷添,料多份量夠汁又酸酸甜甜咁,好開胃😋蔗蝦同炸蝦餅個蝦膠係一樣嘅,蔗味就唔係好覺,勝在個蝦膠夠晒厚又夠彈牙,唔似係溝左好多粉嗰種。最後黎左個鐵板炸蠔餅,蠔餅個底係一大堆短芽菜,我最愛芽菜,清甜爽口新鮮,我覺得個芽菜好味過蠔餅。蠔仔唔算多,蛋餅炸得太過,有啲乾硬。最後要叫個龍眼冰降一降火先得🤣
黎新泰都食左十次八次,一於寫返篇食評讚下佢。

蔗蝦
泰式柚子蝦沙律