2022-09-25
好耐冇食生日飯,今次去尖沙咀食泰國嘢有驚喜!去到已經人聲鼎沸,全場爆滿!餐廳裝飾幾好,有泰式風情,係大餐廳風範!一去到即叫串燒羊肉,羊肉一上枱超級吸睛,份量超足!有唔同嘅配料例如蕃茄仔、青椒紅椒同埋菠蘿點綴,加上佢個醬汁超級惹味。最重要羊肉味道好鮮,冇乜筋,第一個餸菜已經令我感到驚嘆❗️之後一定要叫一個主食,叫左一個泰式菠蘿炒飯,整個新鮮菠蘿上碟🍍超有誠意大大個!菠蘿炒飯可能都係冇乜特別,但係我想講佢味道超級鮮甜,菠蘿用新鮮嘅唔使講,呢個係基本條件,再配埋肉鬆更加正!成個炒飯非常之新鮮!最後最後一定要叫鍾意食嘅甜品🍮芒果糯米飯一定唔少得!好多時芒果糯米飯易整難精,因為糯米唔夠咬口,或者椰漿做得太甜或者太糊身等。呢個份量啱啱好,我最欣賞佢係有普通白米同埋紫米嘅糯米飯!各有各好,前者比較有咬口後者非常之香!椰漿嘅份量亦都啱啱好,唔會太甜唔會太糊。配上適當嘅芒果🥭好想一食再食!飲品亦都叫咗經典嘅椰汁沙冰,呢個都係經典應該要做得好嘅飲品,佢一樣冇失望,椰汁味道濃厚,份量亦都夠!為豐富嘅晚餐畫上完美句號!泰國嘢香港好多地方都有得食,但係要做得好其實唔係咁容易。多謝你陪我這餐生日飯!
餐廳裝飾幾好,有泰式風情,係大餐廳風範!