招聘中
3天前
3天前
25天前
2022-08-26 117 瀏覽
尖沙咀有一間超好食嘅泰國餐廳一定要試,亦都係OpenRice推介嘅餐廳之一🫢 已經唔止第一次嚟呢間食啦,因為佢啲食物質素好有保證,同埋好好食😋今次就嚟試咗佢嘅平日lunch set😍 都幾抵食呀,包一個主食同埋飲品,仲可以以優惠價加配小食添!我會推介佢嘅「南瓜咖喱帶子焗飯」🎃 同埋「星馬咖喱雞配白飯」 🍛 兩款都整得好好食😋佢嘅咖喱唔辣嘅,但係好香口👏 南瓜都唔會太大陣味,就算平時唔鍾意食南瓜嘅都一定OK🤪 另外都加配左一個小食 - 「街邊豬肉串」有少少似沙嗲串燒不過就冇沙嗲嘅🤣 都幾開胃😋飲品就可以揀泰式特飲,我就當然試咗佢嘅紅豆冰啦,都幾好飲🍹椰汁味都好重,好解渴但唔會太甜😊

南瓜咖喱帶子焗飯
星馬咖喱雞配白飯
南瓜咖喱帶子焗飯
星馬咖喱雞配白飯
2022-08-26 73 瀏覽
新泰東南亞餐廳 (尖沙咀)尖沙咀加拿分道25-31號國際商業信貸銀行大廈地下1A舖及地庫=======================今日放工去K11 行左陣街,又夠鐘食飯啦! 諗住在K11 食飯之際, 見到對面有間餐廳勁多人排隊! 原來呢間叫新泰東南亞餐廳價錢非常親民, 裝修非常華麗, 地方比想像中大! 😍有啲似去咗泰國旅行!泰式燒豬頸肉$78豬頸肉真係燒到啱啱好,嗰邊燒得好好味!再沾上佢嘅醬汁,真係好夾!蒜蓉包$32一碟有四大塊,非常香脆!適合同朋友share!馬拉盞炒通菜$75好足料,分量又多! 每條菜都沾上馬拉盞!真係非常入味!而且好有鑊氣!泰式乾炒河粉$78河粉有牛肉,豬肉同雞肉選擇!我今次就揀咗炒雞肉!估唔到啲雞肉又多又大嚿,仲醃得非常入味!加埋河粉真係色香味俱全!😆以尖沙咀呢個地理位置來講只係需要呢個價錢,真係超級抵!味道仲要好食!難怪平日晚上都咁多人排隊!
新泰東南亞餐廳 (尖沙咀)
=======================

泰式燒豬頸肉$78

蒜蓉包$32
一碟有四大塊,非常香脆!適合同朋友share!

馬拉盞炒通菜$75

泰式乾炒河粉$78

2022-08-25 129 瀏覽
openrice 人氣爆燈嘅泰菜一直都想試公司去完k11 做野,就請助手食番餐好嘅平時都咁多人,好彩有book直入泰國風味十足十分整潔,舒服檯同檯唔會太close香芒軟殼蟹米紙卷$88先上個輕食芒果味唔算太出,冇酸味,有小小甜師傅功夫十足馬拉肉骨茶  (s)$78好味,d 藥材味好夠勁多肉,我覺得d 湯可以多d不過d 湯先係精華鸭肉生菜包$78佢地推介正常生菜包鴨肉唔算太出,有芫茜所以我麻麻綠豆沙冰$38全晚之最綠豆愛好者必叫好好飲夏天飲左勁消暑泰式炒椰菜仔$98健康之選好大碟,食左好耐都食唔哂串燒羊肉(4串)$88羊肉好大粒好有咬口,重口味鹽焗烏頭$128同事點名叫我對泰魚麻麻試左小小,唔太好同事話好正,成條清左個汁都清埋
openrice 人氣爆燈嘅泰菜
一直都想試
公司去完k11 做野,就請助手食番餐好嘅

平時都咁多人,好彩有book
直入

泰國風味十足

十分整潔,舒服
檯同檯唔會太close

香芒軟殼蟹米紙卷

香芒軟殼蟹米紙卷

先上個輕食
芒果味唔算太出,冇酸味,有小小甜
師傅功夫十足

馬拉肉骨茶  (s)

好味,d 藥材味好夠
勁多肉,我覺得d 湯可以多d
不過d 湯先係精華

佢地推介
正常生菜包
鴨肉唔算太出,有芫茜
所以我麻麻

全晚之最
綠豆愛好者必叫
好好飲
夏天飲左勁消暑

健康之選
好大碟,食左好耐都食唔哂

羊肉好大粒
好有咬口,重口味

同事點名叫
我對泰魚麻麻
試左小小,唔太好
同事話好正,成條清左
個汁都清埋

2022-07-25
5 分鐘 (堂食)
2022-08-21 95 瀏覽
位於尖沙咀嘅#新泰東南亞餐廳 成日都見到好多人排隊 今日星期日中午黎到都唔算多人排隊叫咗兩個午市套餐同埋芒果糯米飯 仲額外加多個椰青沙冰😎冬陰公海鮮炒飯🦐🦑炒飯望落幾紅 食落都充滿冬陰公嘅酸辣味道 味道唔會過分刺激 但又非常開胃 而且有幾多海鮮 蝦魷魚青口 令到個炒飯冇咁單調巴東牛腩配白飯牛腩超級淋 仲食到啲牛筋嘅膠質 加埋個好惹味嘅醬汁 撈埋白飯一齊食 好快就食完個飯啦🤤都幾推薦依個飯椰青沙冰天氣咁熱 見到個椰青沙冰咁巨量 都忍唔住order黎試吓 飲落好清爽好消暑🌬❄️🧊芒果糯米飯🥭🥥分別有紫糯米同白糯米飯 面頭有好香甜嘅椰漿 兩款糯米飯當中我就比較鍾意紫糯米 感覺比較軟 可惜芒果就唔夠甜帶有少少酸🥭餐廳入面眼見大部分都係泰國/東南亞國家嘅員工 感覺上野食都幾正宗 而且餐廳幾闊落 坐得幾舒服 食物質素ok 價錢都唔算貴 幾適合一大班朋友過嚟食👯👯‍♂
位於尖沙咀嘅#新泰東南亞餐廳

餐廳入面眼見大部分都係泰國/東南亞國家嘅員工
感覺上野食都幾正宗 而且餐廳幾闊落 坐得幾舒服
食物質素ok 價錢都唔算貴
幾適合一大班朋友過嚟食👯👯‍♂
同朋友行K11經過見到呢間泰國餐廳已經比大堂吸引非常有泰國風情🇹🇭恍如置身泰國🇹🇭🇹🇭餐廳喺地下地方大環境好舒服💕💕好似好多職員係泰國人感覺幾正宗🤔🤔🤔_同朋友叫咗二人餐有炒通菜通菜好有鑊氣😆_青咖喱配薄餅非常推介試佢嘅薄餅好香脆好好食😋_泰式炸春卷_包埋兩杯飲品試咗綠豆沙冰好特別好消暑解渴👍🏻👍🏻_每日佢好似都有限定甜品送今日職員送咗椰汁紫米糕俾我哋為成餐飯錦上添花🥰_總括嚟講性價比幾高環境好舒服值得再去!
同朋友行K11

• 馬拉盞通菜
  • 泰式蝦炒金邊粉
  • 印度薄餅
2022-08-17 116 瀏覽
再次光顧的泰國菜餐廳,不論食物質素和環境的舒適度都保持良好水準。冬陰功海鮮炒飯 ($75)• 海鮮用料豐富而且份量也不吝嗇:青口、蝦仁、魷魚筒、蜆肉等等。• 冬陰功辣味適中、酸度輕微,當中香料的味道亦頗有層次,飯和海鮮都被均勻吸收。• 飯粒的乾濕程度適中,比起海鮮更能吸收冬陰公的辣味,吃起來也很惹味。巴東牛腩配白飯 ($75)• 咖哩味道濃郁、極之惹味,香料味道突出而有層次,繼而有絲絲的椰醬香味和輕微辣味。• 牛腩肉質飽滿香腍,肉絲之間充分吸收了醬汁的精華,十分香口。• 兩者配合白飯一拼進食相當滋味。蒜蓉炒貴妃苗 (+$28)• 非常鮮嫩爽口、清脆,配蒜蓉快炒令惹味程度大大提升。• 同時會帶有點草青味。椰汁冰 (+$8)• 甜度中等、味道清新。

冬陰功海鮮炒飯

冬陰功海鮮炒飯 ($75)

巴東牛腩配白飯

巴東牛腩配白飯 ($75)

• 兩者配合白飯一拼進食相當滋味。

蒜蓉炒貴妃苗

蒜蓉炒貴妃苗 (+$28)

• 非常鮮嫩爽口、清脆,配蒜蓉快炒令惹味程度大大提升。

• 同時會帶有點草青味。

椰汁冰

椰汁冰 (+$8)

• 甜度中等、味道清新。
蒜蓉炒貴妃苗
2022-08-16 109 瀏覽
越式蝦米紙卷夏天食清爽米紙卷開下胃先~越式米紙內包住多樣材料,有蘿蔔糸、青瓜絲、生菜、豆苗等,再加上越式蝦米一同沾上酸酸甜甜醬汁,食落非常清新同開胃!馬沙拉咖哩(雞)新鮮整起熱到出煙既咖哩最岩送飯! 馬沙拉咖哩味道唔係好辣,超適合我呢D又怕辣又想食咖哩既人! 入面除左雞粒之外仲有好多蔬菜,好似蕃茄仔、洋蔥、紅青椒,令味道更有鮮味同層次。泰式菠蘿炒飯原個菠蘿送上,份量都好大碗,炒飯有D黃薑粉味道,加入蠟腸、菠蘿同蝦仁食,食落都唔錯,當然配埋D咖哩汁食就更加滿足啦~提提大家應該要book訂位,平日夜晚去都幾多人,仲要等位,好彩我地早到,等一陣就入得!另外,呢間餐廳碟碟既份量都好多,覺得要多D人來食先食得晒同埋試得多D想食既菜。
越式蝦米紙卷
夏天食清爽米紙卷開下胃先~

馬沙拉咖哩(雞)

泰式菠蘿炒飯

2022-08-15 4016 瀏覽
環境佈置華麗, 地方寬敞,充滿泰式風情, 餐廳由泰國人打理, 可以品嘗到正宗泰國菜,門口啲篤篤車, 更是顧客們打卡熱點。泰式海南雞飯 (午市套餐) $75去骨的海南雞, 喜歡啖啖肉口感,黃油雞皮彈牙,雞肉軟嫩滑溜, 再沾上泰式醬汁, 份外滋味, 仲配上我喜歡的油飯, 帶淡淡雞油香味, 別有一番風味, 套餐還有炒雜菜、清甜的蘿蔔餐湯跟配, 美味 又抵食。香茅豬扒湯河(午市套餐) $75香茅豬扒湯河,是餐廳人氣必點 , 湯底鮮甜,又唔會肥膩, 與河粉一起食, 滋味無窮 ,配料好豐富,足兩人份量, 有爽口芽菜仔、入味青、紅蘿蔔及軟淋淋的香茅豬扒, 別有一番風味。泰式炸春卷 ( 升級優惠加 $28)即叫即製炸春卷 ,外皮炸到金黃酥脆, 外脆內軟, 內裏卷上豐富的雜菜絲,沾上酸酸甜甜的泰式醬汁, 惹味過癮。泰式炒雜菜 ( 升級優惠加 $28)翠綠的雜菜, 十分爽甜, 越吃越滋味。椰汁西米糕 $55的的骰骰的椰汁西米糕, 用班蘭葉 製成小盒子, 造型精緻, 包裹著香稠誘人的椰漿, QQ彈牙西米, 軟糯的芋頭粒, 口感相當豐富,有層次感 , 充滿泰式風味的甜品。龍眼冰 ( 升級優惠加 $8 )啜一口

泰式海南雞飯 (午市套餐) $75

香茅豬扒湯河(午市套餐) $75

泰式炸春卷 ( 升級優惠加 $28)

泰式炒雜菜 ( 升級優惠加 $28)
翠綠的雜菜, 十分爽甜, 越吃越滋味。

椰汁西米糕 $55

龍眼冰 ( 升級優惠加 $8 )
啜一口龍眼冰, 甜度適中,慢慢滲出清新果香, 還有粒粒龍眼果肉, 香甜潤喉。

朋友介紹食既泰國菜首先環境唔錯既 濃厚既泰國風情暗暗地都幾有feel😂但地下就好跣 要步步為營加上有好多級樓梯要行所以小朋友同老人家會唔太方便.食物方面泰式蝦炒金邊粉$108😯😯份量都幾多下 啲味道都幾貼近係泰國食麵質又唔會太濕又唔會太乾👍🏻仲想講佢啲青檸超多汁 好正.串燒(6串)$88牛·豬·雞 各二佢贏左係個汁到👍🏻👍🏻 肉質就正常發揮 唔乾身 同埋都幾厚肉.泰式凍奶茶$38幾好飲 不過唔重茶味 奶味會香啲但整體都唔錯既 會有淡淡既香料味.綠豆沙冰$38呢杯野出奇地好飲 好解渴啲冰都整得幾碎下 唔錯因為我麻麻地鐘意食到有冰粒都推介 可以試下叫😋.芒果糯米飯$68首先我係‘反椰人士’😂😂好抗拒我為左朋友就試試佢😂佢既椰汁唔重 如果想食椰汁既人 應該幾失望似係椰汁加花奶咁 結身 但我就一般般佢有分兩種糯米 一種係普通 一種係黑糯米黑糯米有咬口 普通果隻就綿口啲芒果好甜 唔酸 自行決定叫唔叫啦😝.埋單$374(加埋一)
朋友介紹食既泰國菜

黑糯米有咬口 普通果隻就綿口啲
芒果好甜 唔酸
自行決定叫唔叫啦😝
芒果糯米飯

埋單$374(加埋一)

2022-08-13
10 分鐘 (堂食)
2022-08-13 221 瀏覽
在Openrice找到這個極力推薦的泰國菜餐廳,翻查資料,這餐廳前身是泰屋,在港經營已20多年了,由泰籍廚師主理,創造更多適合香港人口味的菜式,亦不斷融合創新的菜式,與時代並進我跟朋友有預先訂位,入座前都看到有很多人在門外排隊,而門口有擺放泰國特色的🛺篤篤車。店內環境很寬敞,有獨立卡位🛺篤篤車相信有去過泰國的人都乘搭過了,是泰國經典代表性交通工具,在街上揮揮手就可以截車了,當然要跟司機先談談去目的地價格,有些司機會開天殺價🤑🔸️泰式生蝦🔹️拼盤👍內有蝦餅、魚餅、春卷、肉碎生菜包蝦餅蝦味鮮濃,口感彈牙春卷外皮酥脆,內裏素餡口感豐富平時吃拼盤可能只有一些香脆的炸物但這個拼盤竟然有生菜包🥬🔹️越南烤庶蝦🔹️燒原隻魷魚👍🔹️馬拉盞通菜🔸️咖喱蝦咖喱偏甜及濃稠,有別於以往在泰國餐廳吃的咖喱濃度🔸️印度酥餅👍酥餅香脆,皮酥內嫩層層分明,還帶點奶香味,適合沾上濃郁的咖哩,或單吃已經很好吃了🔹️冬陰功湯 (小)🔹️椰子

🛺篤篤車

🔸️泰式生蝦
泰式生蝦

🔹️拼盤👍
內有蝦餅、魚餅、春卷、肉碎生菜包
蝦餅蝦味鮮濃,口感彈牙
春卷外皮酥脆,內裏素餡口感豐富

平時吃拼盤可能只有一些香脆的炸物

🔹️燒原隻魷魚👍
燒原隻魷魚

🔹️馬拉盞通菜

🔸️咖喱蝦
咖喱偏甜及濃稠,有別於以往在泰國餐廳吃的咖喱濃度
🔸️印度酥餅👍
咖喱蝦

🔹️冬陰功湯 (小)

🔹️椰子
2022-08-13 89 瀏覽
如果唔係朋友帶我嚟都唔知原來尖沙咀有一間咁有特色嘅泰國餐廳地方非常大 嘢食又好食又特別雖然得兩個人但好多嘢都好貪心好想試所以一於嗌多幾樣嘢囉軟殼蟹米卷每次食泰國嘢/越南嘢都會叫感覺上健康得來又飽肚一樣四件已經好開胃肉骨茶湯(小)喺泰國餐廳食到肉骨茶湯都幾特別個湯夠濃 排骨夠軟熟作為健康之選既我梗係會叫碟菜椰菜仔出面唔係成日食到一上菜就覺得好大碟不過略嫌有少少硬要努力啲咬鴨肉生菜包平時生菜包得豬肉呢度有牛肉同埋鴨肉揀比較特別所以就叫鴨肉肉醬好入味 又唔會有so味羊肉串燒本身 以為係平時食串燒既size一上碟有啲嚇親冇諗到係咁大份仲要燒得好好味 推介!最後仲叫左條泰式燒鱸魚又係平時出面唔會食到嘅菜式免頭用咗啲泰式醬焗充滿泰國嘅風味估唔到呢間餐廳咁有驚喜下次想再試其他特色野!
如果唔係朋友帶我嚟

羊肉串燒
本身 以為係平時食串燒既size
一上碟有啲嚇親
冇諗到係咁大份
仲要燒得好好味 推介!

最後仲叫左條泰式燒鱸魚
又係平時出面唔會食到嘅菜式
免頭用咗啲泰式醬焗
充滿泰國嘅風味

估唔到呢間餐廳咁有驚喜
下次想再試其他特色野!
2022-08-13 67 瀏覽
同朋友一早book咗位,點知撞正打風,入到去見到都仲係幾多人幫襯,咁應該真係好好食😚而且環境好靚,好有驚喜!唔係好肚餓,所以只係叫咗三樣嘢,其中一樣係甜品,就揀左唔洗後上。第一樣嚟咗嘅野,就係個芒果糯米飯!個芒果糯米飯真係超級好食架!係我食過最好食嘅芒果糯米飯!佢個糯米飯好柔軟,暖暖地,少少煙靭,口感真係勁好,好似食緊糯米糍咁樣。紫米都好香。椰汁好香濃,食每一啖都好幸福。芒果亦都好甜!而且賣相都好靚!另外叫咗喇沙蝦米線,嚟到泰國餐廳竟然會見到喇沙🥰又係好好味!好大兜!湯底好香濃,忍唔住飲左好多湯底。蝦又大大隻,有四隻!好足料呀!最後仲叫咗燒西冷牛扒。中意食肉嘅我,一見到menu牛扒張相就決定要點佢!嚟到塊扒都係份量十足,我數過有12塊牛肉咁多架!附上兩種唔同嘅醬汁,一個酸酸辣辣,一個係甜辣,兩隻醬都好味,同個牛肉好夾。呢度環境又靚,而且連d碗碟都好靚😍真係第一次食泰國野食到咁賞心悅目!絕對會再幫襯!
  • 芒果糯米飯
  • 燒西冷牛扒
2022-08-10 175 瀏覽
呢間泰國餐廳位於尖沙咀中心地帶,最適合行完街之後黎呢度醫肚。餐廳風格好有泰國特色,一入正門就有架篤篤車喺度,真係令人懷念去曼谷旅遊既歡樂。再落地庫先喺堂食位置,嘩!餐廳比想像中大間,非常濶落,裝修亦都唔錯。仲估唔到星期日既中午時份都有午市套餐供應,價錢很經濟,幾十蚊有找仲有飲品,真係好抵食,咁當然要叫個午餐啦 – 黃咖哩海鮮配白飯同青檸梳打。香噴噴既咖哩汁同熱辣辣既白飯真係絕配黎,令人不其然咁就成碟白飯食哂,睇黎食完又要做番多啲運動先得喇。另外再叫左個冬蔭功同燒豬頸肉。冬蔭功好好味,辣度適中好啱我口味,仲有2隻新鮮大蝦,呢碗細size倆個人飲份量啱啱好。燒豬頸肉係炭燒既,燒到少少燶邊非常香口,肉質又爽又juicy。午餐2個人埋單都係2百幾,真係好抵!

黃咖哩海鮮配白飯 / 青檸梳打

冬蔭功

燒豬頸肉

午餐2個人埋單都係2百幾,真係好抵!
2022-08-07
黃咖哩海鮮配白飯 / 青檸梳打
冬蔭功
2022-08-08 176 瀏覽
一段時間冇黎食今日非常失望 係直情難食唔會再比多次機會以前好中意食呢度既串燒羊肉今次冇晒蜜汁香直情好似蜜糖都冇落咁芒果糯米飯 個芒果係檸檬黃色酸到根本冇可能食啲糯米飯 差多少少就變粥嗌左幾樣燒烤既野全部同一個汁好敷衍以前食開好味既油飯冇晒應有既香味唯獨係個炸蝦餅同椰青沙冰一直都係咁好食但已經挽救唔到成件事臨走問佢係咪換左師傅佢話唔係咁更加冇理由再黎埋單$6xx 未試過食呢度食到咁唔願意埋單實在太失望浪費左一個原本好好既夜晚絕對唔會再光顧
一段時間冇黎食

• 椰青沙冰
  • 泰式炸蝦餅
  • 燒西冷牛扒
2022-08-07 95 瀏覽
新泰東南亞呢間餐廳都已經開咗好多年啦👍🏻好多年前喺灣仔都食過幾次覺得質素都唔錯☺️而且性價比都OK 果然今日見到佢哋分店越開越多🤪 證明係做得好係會有人欣賞嘅👅今次嚟到尖沙咀呢一間分店試吓佢嘅lunch set🍱我哋叫咗海南雞飯🐔同埋豬肉串糯米飯🐷海南雞飯固然係佢哋嘅招牌菜好好彩咁仲有雞髀食添 食落又香又滑非常抵食但係豬肉串糯米飯都係一個驚喜 豬肉串燒得非常之香 配上辣汁更加惹嘢咪 越食越想食但係糯米飯唔知係因為放得太耐定其他原因識落好晏食咗幾啖就冇食lu