為食囡囡話好想食芒果糯米飯 所以這晚就去了食泰國菜喇 !!! 為食妹一坐下,就點了杯冰凍的芒果沙冰 HK$38 降溫 芒果沙冰大大杯又不太甜,真是超解暑 ~~點了客我倆都鍾意食的 ... 椒鹽軟殼蟹 HK$78軟殼蟹的炸漿不太厚,炸得又酥又香,清爽不太油膩椒鹽軟殼蟹裡面有很多香口又惹味的炸蒜粒本來不太餓的我,也要點多碗油飯 HK$25用這些鹹鹹地又香又脆的炸蒜粒來拌飯,真是一陣就食清一大碗飯蜜糖燒肋骨 HK$88豬肋骨不會燒到太乾,入口夠 juicy,加埋甜絲絲的蜜糖醬汁,好好食呢 !!!甜品是囡囡期待的 ... 芒果糯米飯 HK$62有半個芒果,芒果香又多汁,稍嫌酸了少少黑白糯米各半,軟軟糯糯,配搭甜中帶微鹹的椰漿,令人食不停口 ** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享和感受,一試 / 合用與否請自行決定
為食囡囡話好想食芒果糯米飯
所以這晚就去了食泰國菜喇 !!!

為食妹一坐下,就點了杯冰凍的芒果沙冰 HK$38 降溫
芒果沙冰大大杯又不太甜,真是超解暑 ~~

點了客我倆都鍾意食的 ... 椒鹽軟殼蟹 HK$78
軟殼蟹的炸漿不太厚,炸得又酥又香,清爽不太油膩

椒鹽軟殼蟹裡面有很多香口又惹味的炸蒜粒
本來不太餓的我,也要點多碗油飯 HK$25
用這些鹹鹹地又香又脆的炸蒜粒來拌飯,真是一陣就食清一大碗飯

蜜糖燒肋骨 HK$88

甜品是囡囡期待的 ... 芒果糯米飯 HK$62
有半個芒果,芒果香又多汁,稍嫌酸了少少
黑白糯米各半,軟軟糯糯,配搭甜中帶微鹹的椰漿,令人食不停口

2017-08-28
  • 芒果糯米飯
  • 油飯
1K
剛轉換工作環境,來到尖沙咀區,相信即將會多寫這邊的午餐。新泰東南亞餐廳 - 印象中應該曾去灣仔分店吃過晚餐,經歷不差雖不深刻。午市套餐一口價$75元,雖然有點貴,但尖沙咀區基本上都是此價位。泰式海南雞飯: 配有冬瓜湯,蠻清甜解渴。海南雞件算滑嫩,但部份雞胸質感必然稍差。看似黃油,賣相蠻佳,雞味未許香濃,但算及格,可沾薑蓉/ 泰式酸辣醬增味。黃薑飯粒粒分味,微香不嗆。即磨咖啡富豆香,算是香濃,不帶酸味,以此類餐廳來說,滿足矣。

2017-04-21
2017-09-11 173 瀏覽
今天和數名好友相約在尖沙咀晚餐,因為一早就預約好位子,來到看到人潮頗多,但等了十分鐘就可以入座。食物的款式多樣, 因為朋友想吃生蝦就叫了作為前菜。另外,也點了豬肉生菜包,泰式炒金邊粉及燒春雞等。食物方面,質素頗好,賣相精緻而且也十分新鮮。最推介的菜式我認為是咖喱牛肉, 配上酥軟的薄餅, 不用吃飯也可以。另外,餐廳也有多款飲品供選擇。最令人驚喜的就是椰子沙冰, 我認為比主食更加有驚喜。椰子沙冰是以原個椰子上, 份量十足,和朋友兩人飲剛剛好。椰子味香濃,飲完沙泳還可以吃裡面的椰子肉。雖然價錢比其他泰菜稍貴,但環境舒服而且沒有限時,和朋友邊吃邊談到11點,物超所值。

椰子沙冰

2017-09-01
15 分鐘 (堂食)
椰子沙冰
2017-09-10 4738 瀏覽
朋友一早open rice見呢間好多好評, order慶生去試一試~好在我一早訂位 (食到中途門口已經勁多人排隊= =") 最衰限時1.5小時, 想傾計坐耐D都唔得, 不過野食係OK的!龍眼冰有3,4粒好大的龍眼我未食過椰菜仔, 不過知道出面超市買挺貴的, 見menu有就試下......點知原來食落苦苦地........一D都唔好食...另外泰式炒法就係普通炒菜...呢碟要$95 !!!牛河少少辣, 乾身, 好入味又唔會太咸, 炒得唔錯, 推薦!芒果沙冰都OK拼盆都有幾多款式, 魚餅, 蝦餅, 春卷都不錯, 中間的肉碎生菜包超級辣!!! 連生菜食都覺得好辣, 後來決定放落D飯入面食~咁又OK WOR~咸檸檬幾重味, 唔錯~鳳爪都辣, 不過好食~好開胃~南瓜飯是把飯放入南瓜後焗!!仲要好大的一個~可能一邊吃飯一邊食南瓜, 日本南瓜軟身食落清淡連飯食都OK海鮮有蝦, 青口, 魷魚圈, 八爪魚仔各少量呢間泰國菜勁好生意!食物質素也不錯, 可以下次再食~
龍眼冰
龍眼冰有3,4粒好大的龍眼
泰式炒椰菜仔

我未食過椰菜仔, 不過知道出面超市買挺貴的, 見menu有
就試下......
點知原來食落苦苦地........一D都唔好食
...另外泰式炒法就係普通炒菜...呢碟要$95 !!!
泰式干炒牛河

芒果沙冰

芒果沙冰都OK
拼盆

咸檸七

咸檸檬幾重味, 唔錯~
無骨鳳爪沙律

鳳爪都辣, 不過好食~好開胃~
日本南瓜海鮮焗飯

南瓜飯是把飯放入南瓜後焗!!仲要好大的一個~
可能一邊吃飯一邊食南瓜, 日本南瓜軟身食落清淡連飯食都OK
海鮮有蝦, 青口, 魷魚圈, 八爪魚仔各少量
呢間泰國菜勁好生意!食物質素也不錯, 可以下次再食~
2017-09-08
慶祝紀念
生日
泰式干炒牛河
無骨鳳爪沙律
2017-09-09 146 瀏覽
香港真係要乜有乜,想食泰國午餐,上樓都有既。set lunch 75蚊,最正路既海南雞飯同肉碎炒飯梗有啦。叫左個青咖哩雞飯,諗住都快,不過竟然係耐過同行友人叫既海南雞飯。佢地覺得都ok.但我個飯,就太咸,雞肉係好多,不過太多,一粒茄子都冇。有少少失望。不過 可能係偶有失手only, 去過好多次,都ok 既。始終有裝修,有泰國味道,價錢合理既泰菜係尖咀係唔多。
香港真係要乜有乜,想食泰國午餐,上樓都有既。

不過 可能係偶有失手only, 去過好多次,都ok 既。
始終有裝修,有泰國味道,價錢合理既泰菜係尖咀係唔多。
大病初癒,之前吃得太多西藥,口寡寡也沒甚麼食慾 >.< 想起了開胃又下飯的泰國菜,不過九龍城實在太遙遠,交通又不方便,所以就來到尖沙咀的新泰東南亞餐廳~門口的木系裝飾散發泰式的異國韻味。自然原始的木雕品,帶來點點禪意,讓客人感受古樸的民俗風情。座位寬敞舒適,環境衛生潔淨,昏黃的燈光配上木系裝潢頗有格調。還可俯瞰尖沙咀的鬧市街景,感覺開揚。幸好這天早來了,weekday 晚上都全場滿座,到我七時半離開時,已經要等位入座,所以最好事先book 定枱。餐牌都有很多款式,看得人三心兩意 *v* 蜜糖燒肋骨 $88表面的蜜糖醬汁帶點微甜,十分惹味,甜美外層添上焦意香氣。豬肋骨肉質鬆軟,不會過韌,入口半帶脂肪卻沒有肥膩的感覺,只要輕輕一咬便骨肉分離。泰式蝦炒金邊粉 $98每次吃泰菜我最想點的都是Pad Thai XD 蛋網賣相極盡精緻誘人,製成薄皮裹著金邊粉,實在讓人不忍心撕破啊 吃之前先滴上青檸汁,口感會更清爽也能消除油膩,一切開裡面份量十足,金邊粉幼滑爽口,不會黏成一團,味道酸酸甜甜好醒胃。蝦肉夠新鮮爽口,不過一碟只有約五六隻,數量就似乎少了點。奄列海鮮炒飯 $85擺碟賣相色彩

門口的木系裝飾散發泰式的異國韻味。

自然原始的木雕品,帶來點點禪意,讓客人感受古樸的民俗風情。

還可俯瞰尖沙咀的鬧市街景,感覺開揚。

餐牌都有很多款式,看得人三心兩意 *v*

蜜糖燒肋骨 $88
表面的蜜糖醬汁帶點微甜,十分惹味,甜美外層添上焦意香氣。

泰式蝦炒金邊粉 $98

泰式蝦炒金邊粉

蝦肉夠新鮮爽口,不過一碟只有約五六隻,數量就似乎少了點。

奄列海鮮炒飯 $85
擺碟賣相色彩鮮豔,同樣都是吸引人眼球,以嫩滑蛋皮包著炒飯,更富蛋香。
奄列海鮮炒飯

切開後亦見到裡面有蝦肉、魷魚、青口等海鮮配料,炒飯炒得粒粒分明有鑊氣,不過就略嫌炒得有點油膩,這碟飯量不少,一個人肯定吃不完呢!
奄列海鮮炒飯
2017-09-04
2017-09-02 162 瀏覽
放工同男朋友去食泰國菜... 早去所以唔洗等位!夏天飲番個椰青,啲椰子肉有啲老但汁算淸甜。個面包咖哩軟殼蟹幾濃味,但食食下幾濟!個蠔麻麻地...沙津酸味味幾開胃!食得太飽,條魚食左好少,但味道唔錯!
放工同男朋友去食泰國菜... 早去所以唔洗等位!

夏天飲番個椰青,啲椰子肉有啲老但汁算淸甜。

個面包咖哩軟殼蟹幾濃味,但食食下幾濟!
個蠔麻麻地...

沙津酸味味幾開胃!
食得太飽,條魚食左好少,但味道唔錯!
令人一再回味的新泰東南亞餐廳上星期接媽咪放工, 她突然說今天好累不想煮飯好吧~就和你出去找好吃的~我們到尖沙咀行了一會就找到這間在太子集團樓上的新泰東南亞餐廳餐廳以馬來西亞佈局, 好舒適店員建議我們坐樓上,樓上園林景致的確環境不錯, 如果不是看到室外景觀, 還以為自己去了泰國渡假呢可惜樓上沒有冷氣, 而且是吸煙區, 怕熱的媽媽還是選擇坐下面了餐廳雖然人客不停進進出出, 不過樓底高, 也不算很吵鬧天氣熱, 先點了一杯龍眼冰 $38 消暑解渴清清地好潤喉, 還有清甜龍眼肉吃椒鹽軟殼蟹 $78不算貴的價錢, 份量不算多鬆脆香口的軟殼蟹味道非常香口, 好想再多吃一點旁邊的配菜反而沒有吃脆口軟殼蟹還有鮮味蟹肉與椒鹽一咸一鮮份外惹味泰式蝦炒金邊粉 $98 金黃色的賣相令人胃口大開酸酸甜甜的味道越食越開胃金邊粉炒得剛剛好, 不會太乾也不會太濕每條金邊粉都滲著酸甜滋味特別要讚的大蝦新鮮彈牙, 數量也不少呢~好足料芒果糯米飯 $62非常正宗的芒果糯米飯, 微溫的黑白糯米, 一軟一煙軔再配合新鮮清甜芒果一起吃, 真的很想飛一轉泰國呢~兩個人吃得非常之滿足, 媽咪還說下星期要再來, 爸爸一定喜歡吃~哈哈~也
令人一再回味的新泰東南亞餐廳
上星期接媽咪放工, 她突然說今天好累不想煮飯
好吧~就和你出去找好吃的~我們到尖沙咀行了一會

就找到這間在太子集團樓上的新泰東南亞餐廳

餐廳以馬來西亞佈局, 好舒適

店員建議我們坐樓上,

餐廳雖然人客不停進進出出, 不過樓底高, 也不算很吵鬧

天氣熱, 先點了一杯龍眼冰 $38 消暑解渴
清清地好潤喉, 還有清甜龍眼肉吃

椒鹽軟殼蟹 $78
不算貴的價錢, 份量不算多

鬆脆香口的軟殼蟹
味道非常香口, 好想再多吃一點
旁邊的配菜反而沒有吃

脆口軟殼蟹還有鮮味蟹肉
與椒鹽一咸一鮮份外惹味

泰式蝦炒金邊粉 $98
金黃色的賣相令人胃口大開
酸酸甜甜的味道越食越開胃

金邊粉炒得剛剛好, 不會太乾也不會太濕
每條金邊粉都滲著酸甜滋味

特別要讚的大蝦新鮮彈牙, 數量也不少呢~好足料

芒果糯米飯 $62
非常正宗的芒果糯米飯, 微溫的黑白糯米, 一軟一煙軔
再配合新鮮清甜芒果一起吃, 真的很想飛一轉泰國呢~

也付上餐牌讓大家看看吧~^^~

題外話/補充資料: 兩個人吃得非常之滿足, 媽咪還說下星期要再來, 爸爸一定喜歡吃~哈哈~
2017-08-15
2 分鐘 (堂食)
  • 芒果糯米飯
  • 泰式蝦炒金邊粉
  • 椒鹽軟殼蟹
  • 龍眼冰
2017-08-30 155 瀏覽
今晚約左舊同學食飯,佢地提議話想食泰國菜,於是就book左呢度食。我地5個人叫得唔算多野食,個個食到好飽,價錢又唔貴,坐得又舒服,下次會再黎呢到食生蝦刺身,生蝦新鮮彈牙,沾上特製既酸辣汁,非常之開胃。椒鹽軟殻蟹,軟殻蟹炸得非常鬆脆,而且非常之多蟹肉,再混合炸蒜蓉和椒鹽粉帶點辣味,特別惹味,十分推介。串燒沙嗲雞牛豬,燒到岩岩好,D肉唔會燒到好乾,食落好juicy,沾埋沙嗲汁,好惹味明爐烏頭,魚新鮮,肉質嫩滑,用泰式湯汁烹調,酸酸地幾好味,好醒胃。馬拉盞通菜,淨係食肉點得架,叫碟菜食下健康D,不過碟菜就無乜特別燒春雞釀香茅黃飯,賣相唔錯,隻雞燒得好靚金黃色,雞肉嫩滑,黃油飯係雞入面,索晒D雞汁,非常好食

生蝦刺身,生蝦新鮮彈牙,沾上特製既酸辣汁,非常之開胃。

2017-08-29
5 分鐘 (堂食)
  • 生蝦刺身
  • 椒鹽軟殻蟹
  • 燒春雞釀香茅黃飯
上次到訪尖沙咀太子集團中心,留意到8樓有一間叫新泰的東南亞餐廳,窩夫與蝦子餅一向喜歡吃東南亞菜,早前在尖沙咀找地方吃晚飯便去試試看。餐廳的裝飾和擺設以木為主,很有泰國特色,環境給人舒適的感覺。窗旁設有四至六人的卡位,亦有幾張大圓桌,適合一大班親朋戚友相約聚餐。餐牌上有兩款標記供食客點餐時參考,分別是廚師推介的大拇指標記,以及2016年最具人氣食品的筷子標記。很久沒有喝過椰青($42),這個椰青不會雪得太凍,正合窩夫的心意,椰青肉白白滑滑,椰青水味道清甜,消暑解渴一流。小拼盤($98)有蝦餅和魚餅各兩個,每個一開二共8件。蝦餅爽口彈牙,略嫌外層炸得稍為硬了一點。窩夫近年愈來愈愛吃泰式魚餅,喜歡那些香茅和檸檬葉的香味,新泰的魚餅做得不錯,不會很辣。除了泰國菜,新泰還提供多款其他東南亞國家的菜式,如新加坡的叻沙和馬來西亞的肉骨茶等,窩夫與蝦子餅則點了來自越南的蒜蓉牛油雞翼($68)。跟平日吃的蒜蓉牛油雞翼有點不同,雞翼用大量蒜蓉和洋蔥炒過,上桌時香氣撲鼻,鑊氣十足。泰式蝦炒金邊粉($98)用蛋網包著,賣相吸引,個人認為味道偏淡,可以濃味一點。壓軸的是芒果糯米飯($62),黑白糯米飯都很好吃,

椰青

小拼盤

蒜蓉牛油雞翼

芒果糯米飯

壓軸的是芒果糯米飯($62),黑白糯米飯都很好吃,來自泰國的芒果有一種很特別的香味,但窩夫與蝦子餅還是比較喜歡呂宋芒的味道。
2017-08-21
椰青
小拼盤
芒果糯米飯
2017-08-22 181 瀏覽
記起上次去新泰東南亞餐廳食過午餐,覺得味道很不錯。這天下午在附近做完 facial,肚子非常餓,又好想食泰國菜,那就入去慢慢品嚐一下啦 ~入到餐廳內環境寬敞,我坐在卡位,可遠望街景,感覺開揚舒適!餐牌裡選擇種類很多,海鮮、燒烤、咖喱、沙律、蔬菜、飯麵類、小食、甜品、湯及飲品等,各式其式,款款都很吸引。最後我選擇了泰式柚子蝦沙律、泰式青咖喱雞、椒鹽軟殻蟹、蒜蓉包及芒果沙冰,一次過滿足了!泰式柚子蝦沙律  $98有我最喜歡的泰式柚子蝦沙律,大蝦彈牙爽口,新鮮美味,柚子味道清甜吃後醒胃,清香的沙律汁不油膩且帶出清新感覺,這個絶對是不錯的選擇!泰式青咖哩雞   $78青咖喱是屬於辣味較少,味道溫和,最適合不吃太辣的我,香氣撲鼻的青咖喱,椰香味濃又帶甜,雞肉軟滑,濃郁惹味,好好吃喔!蒜蓉包   $30脆脆的法包,鋪了粒粒蒜蓉,香濃惹味,用來沾滿青咖喱汁,美味可口!椒鹽軟殻蟹   $78新鮮炸起的軟殻蟹是如此鬆脆香口,肉味極鮮甜美味,蟹殻特軟,而且混合大量炸蒜蓉,吃起來特別鬆脆惹味,比平時食的軟殻蟹更為香脆。 芒果沙冰    $38口感濃厚而新鮮的芒果,香香甜甜的,清涼消暑。在如此舒服優閒的環境下

入到餐廳內環境寬敞,我坐在卡位,可遠望街景,感覺開揚舒適!

泰式柚子蝦沙律  $98

泰式青咖哩雞   $78

蒜蓉包   $30

椒鹽軟殻蟹   $78

芒果沙冰    $38

口感濃厚而新鮮的芒果,香香甜甜的,清涼消暑。

在如此舒服優閒的環境下,享用的泰菜美食,這裡會是非常好的選擇,真的要快來 encore !
2017-08-21
  • 泰式柚子蝦沙律
  • 泰式青咖哩雞
  • 椒鹽軟殻蟹
  • 蒜蓉包
  • 芒果沙冰
自己一向都愛食日本菜。 不過朋友仔愛試新菜。 只好跟著她去搵食 你尖沙咀其實好多美食。 不明白朋友仔食泰國菜。 仲同我講這新泰東南餐廳的泰菜不錯。 夠熱。夠鑊氣。不會太重味精味。 有些材料專由泰國運過來。 一定要試 好奇下點了幾個菜 桶蝦 日本南瓜焗海鮮飯泰珍珠椰菜炒香菇串燒酸無骨鳳爪沙律蜜糖燒肋骨燒豬頸肉芒果燸米飯其實3個人. 都可以吃八樣美食自己都擔心吃不完.第一碟送來是桶蝦真係未見過隻蝦外層被一條條脆條包著。 不是一般脆漿粉包著。好似一隻蛹包著隻蝦.好靚 一定要即食。不要放涼。 每啖鬆脆脆條加上新鮮爽口彈牙蝦肉。 在口內不斷跳動時。 令你回味。 三人默默無語。只有口角微笑一下。 享受其中之美味。 食泰國菜。好多人都愛點 波籮炒飯 但已吃幾十年。 真係沒興趣再點 點了日本南瓜焗海鮮飯上看見其造型。超可愛。 顏色純橙色。內有是海鮮炒飯有大蝦, 魷魚等,再以大粒南瓜粒及飯面甫上濃厚芝士.將南瓜蓉及芝士醬混入飯內.每一啖飯都可以食到香滑濃香芝士南瓜味.自己更將整個南瓜肉食清.泰珍珠椰菜炒香菇不過大家不愛香菇。所以只要炒菜。泰珍珠椰菜比較特別。不是我們食開的一般椰菜.是泰國專程運來.因為屬
自己一向都愛食日本菜。

不過朋友仔愛試新菜。

只好跟著她去搵食

你尖沙咀其實好多美食。

不明白朋友仔食泰國菜。

仲同我講這新泰東南餐廳的泰菜不錯。

夠熱。夠鑊氣。不會太重味精味。

有些材料專由泰國運過來。

一定要試

酸無骨鳳爪沙律
燒豬頸肉
芒果燸米飯

其實3個人. 都可以吃八樣美食

自己都擔心吃不完.

第一碟送來是桶蝦

真係未見過隻蝦外層被一條條脆條包著。

不是一般脆漿粉包著。

好似一隻蛹包著隻蝦.好靚

一定要即食。不要放涼。

每啖鬆脆脆條加上新鮮爽口彈牙蝦肉。

在口內不斷跳動時。

令你回味。

三人默默無語。只有口角微笑一下。

享受其中之美味。

食泰國菜。好多人都愛點

波籮炒飯

但已吃幾十年。

真係沒興趣再點

點了日本南瓜焗海鮮飯

上看見其造型。超可愛。

顏色純橙色。

內有是海鮮炒飯

有大蝦, 魷魚等,再以大粒南瓜粒及

飯面甫上濃厚芝士.

將南瓜蓉及芝士醬混入飯內.

每一啖飯都可以食到香滑濃香芝士南瓜味.

自己更將整個南瓜肉食清.

泰珍珠椰菜炒香菇

不過大家不愛香菇。所以只要炒菜。

泰珍珠椰菜比較特別。

不是我們食開的一般椰菜.

是泰國專程運來.

因為屬於嫩菜,

食落沒有根口位.較為脆口,

最重要, 簡單煮法.

不用其他濃味肉類配上或味精煮.

令人可以享受菜的鮮味.

酸無骨鳳爪沙律

泰國涼拌

但味道較辣

少了酸味.

而蜜糖燒肋骨

比較有喜悅

因為一般有蜜糖的食物

面的蜜糖落了不少.

客人只會食到蜜糖.

但這款.沒有微微蜜糖味之餘

肉質嫩滑. 雖然細件,

肉量都多. 不會只有骨位.

沒有濃厚調味料味及鬆肉粉感覺

因為太多鬆肉粉只有"梅" 感

客人可以慢慢享受細膩肉質.

串燒6件 (豬同雞)

配上沙嗲醬.

如果加些黑椒仲野味.

燒豬頸肉配上醬料.

我自己比較愛吃淨食不用加任何醬料.

店舖用慢火燒, 肉質減少 "鞋" 口。

保存肉汁。令入口嫩滑及軟身。

比出面一些食店大火燒更嫩滑

加上較為大件。

真係好抵食。

其實當晚大家太開心樣樣食物食了不少。

最後連甜品都可以纖滅

芒果燸米飯。

濃杰椰醬。配上香甜芒果。

果肉較淺。但味道出奇香甜。。

糯米較"淋" 身。

食時冇甘頂胃。

當初對於朋友介紹有些微言。

但今晚過後。對泰國菜改觀不少。

下次來要坐其露天樓層

店內放置多部冷風機.

可以吸下新鮮空氣

加上森林佈置, 加強熱帶氣氛。

令食慾大增。
2017-08-08
20 分鐘 (堂食)
  • 桶蝦 日本南瓜焗海鮮飯
2017-08-13 179 瀏覽
四個女仔入場食八點。樣樣都想叫最後決定叫生蝦,炸蝦餅併魚餅,炒金邊粉、馬拉盞通菜,炸軟殻蟹咖哩麵包同芒果糯米飯樣樣野上臺都是熱辣辣,炒金邊粉我嫌佢唔夠酸,炸軟殻蟹咖哩麵包超好味,先係個軟殻蟹炸得好香脆,個咖哩汁好香滑,再配埋麵包食簡直一流!!!蝦餅好好食,魚餅好重香茅味但我唔係太鐘意陣味。每人都叫左杯野飲。椰青沙冰好香好特別!最後叫埋個芒果糯米飯。飯有白米同黑糯米。淋左好多椰汁上去,飯熱辣辣好香好軟棉棉。芒果超甜!食咁多野又叫埋野飲每人先$230都算好超值,本來想叫個四人套但原來只做午市,呢間會Keep住幫襯!
四個女仔入場食八點。樣樣都想叫
蝦餅好好食,魚餅好重香茅味但我唔係太鐘意陣味。
2017-08-12
  • 炸軟殻蟹咖哩麵包
這是意外到訪嘅一間餐廳,但意想不到的好味。如果要來,建議book位,因為都幾多人等,而且有機會安排到outdoor。雖然30幾度,但好彩多風扇,所以outdoor 食都未算太辛苦,但有得揀都係坐室內好d。生菜包肉有雞同豬肉揀,當然穩穩陣陣咁揀左豬肉。首先份量幾多,生菜起碼有十塊,豬肉碎食到最後仲有淨。餐牌上有兩隻辣椒果然係無呃你,真係好辣。見到隔離枱都辣到放棄左。肉碎好惹味,見到好多洋蔥粒,莞茜同香草,所以又香又辣,好滋味。東蔭公海鮮炒飯有一隻辣椒標誌,但唔辣嘅。 東蔭公味就唔係太重,不過味道幾香,炒得乾身。海鮮有青口,魷魚,虾,仲加左唔少香草同蘑菇。哩到嘅炒飯不俗,下次可以試埋其他。最後係鹽焗盲曹,條魚做得好出色。焗嘅時間好準,肉質仲好嫩,意想唔到焗魚都食到咁嘅肉質。點埋個辣汁好夾。另外叫左杯綠豆沙冰,好解渴又唔太甜,不錯。哩到位置優越,而且枱好大張,見到有枱係十幾人,可以約齊好多人gathering都得。另外,店員會為客人頻頻加水,值得一讚。
東蔭公海鮮炒飯
生菜包肉
鹽焗盲曹
2017-08-07 963 瀏覽
與朋友敍舊,想吃泰國菜,朋友便推介新泰。七時半左右到達,店內已爆滿,幸好朋友有訂座,所以不用等候便可入坐店內的裝飾和格調都甚有泰式風情,昏暗的環境很relax這裡的食物選擇十分多,大部分是泰菜,也有其他東南亞食物,如巴東牛肉和喇沙。價錢不貴,而且份量大,CP值很高呀是日超級想吃馬拉盞通菜,點了一碟,也點炒金邊粉。另外,點了青咖喱,當然要加個印度薄餅沾咖喱吃馬拉盞通菜($72):上枱時「新鮮滾熱辣」通菜很爽脆,而且炒得夠鑊氣,馬拉盞的鹹香味十足而那些肉碎更令我們驚喜!青咖喱雞($78):青咖喱可選雞/牛/豬/魚/蔬菜,我們選的這咖喱雞,有約6-7塊雞塊,都很嫩滑欣賞店家也放了不少瓜在祼面,很健康咖喱汁比我想像中的辣,是很過癮的辣,讓我一口接一口,沾印度薄餅食印度薄餅($30):價錢不貴,但有很多片薄餅不會有過多的油分,我很喜歡沾咖喱吃十分美味泰式蝦炒金邊粉($98):比在泰國街頭吃的華麗,有煎蛋製成的網包著弄破蛋網就有熱騰騰的炒金邊粉和爽口的蝦肉不要忘記加入花生碎!可讓金邊粉更香口温馨提示,餐廳所在的大廈只有兩部電梯,高峰時間要預留少少時間等電梯呀

店內的裝飾和格調都甚有泰式風情,昏暗的環境很relax

馬拉盞通菜

馬拉盞通菜($72):上枱時「新鮮滾熱辣」
通菜很爽脆,而且炒得夠鑊氣,馬拉盞的鹹香味十足
而那些肉碎更令我們驚喜!

青咖喱雞

欣賞店家也放了不少瓜在祼面,很健康

印度薄餅

印度薄餅($30):價錢不貴,但有很多片
薄餅不會有過多的油分,我很喜歡
沾咖喱吃十分美味

弄破蛋網就有熱騰騰的炒金邊粉和爽口的蝦肉