2022-03-21 49 瀏覽
位於長沙灣福榮街< 𝓢𝓲𝓷𝓼𝓪 𝓓𝓸𝓷𝓰 𝓑𝓪𝓽𝓱𝓻𝓸𝓸𝓶 >, 一間韓式澡堂咖啡店, 設有不少打卡位置, 裝潢彷彿置身於韓國一般。²人新沙洞ᴴⁱᵍʰᵗᵉᵃ ˢᵉᵗ $³²⁸設有兩款咸點及六款甜點, 包括三文魚撻、蛋沙律撻、草莓撻、抹茶紅豆撻、朱古力香蕉撻、馬卡龍、芒果奶凍、提拉米蘇及奶醬多牛角酥窩夫。亦可自揀兩款飲品, 選了維也納忌廉咖啡及西柚梳打特飲。麻辣芫荽炸雞 ⁽$⁸⁸/⁶件⁾以麻辣醬醃製, 面層再散上芫荽, 而炸雞外皮相當香脆。魚糕年糕湯 $⁹⁸湯底清甜, 放入大量魚糕及魷魚粒, 非常足料。新沙洞澡堂📍長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖

²人新沙洞ᴴⁱᵍʰᵗᵉᵃ ˢᵉᵗ $³²⁸

麻辣芫荽炸雞 ⁽$⁸⁸/⁶件⁾
以麻辣醬醃製, 面層再散上芫荽, 而炸雞外皮相當香脆。

魚糕年糕湯 $⁹⁸
湯底清甜, 放入大量魚糕及魷魚粒, 非常足料。

新沙洞澡堂
📍長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
2022-03-19
2022-03-21 63 瀏覽
🇰🇷新沙洞澡堂🇰🇷-餐廳以韓式浴場做主題 好多好靚嘅打卡位例如藍磚小浴場座位 圓鏡同花灑等等暫時去唔到韓國 可以嚟呢食嘢當去咗旅行😂-🇰🇷韓國醬牛肉韓式牛角酥窩夫 $68呢個窩夫係呢餐嘅亮點 中間嘅牛肉餡料好夠味 再加上啱啱出爐嘅窩夫一啖食落去 有窩夫嘅甜味 又有牛肉餡料鹹味 非常夾-🇰🇷蒜蓉醬油韓式炸雞 $58炸雞好嫩滑多汁 好脆 食落去好重蒜香味 -🇰🇷魚糕年糕湯 $98係韓國餐廳,梗係要食地道嘅韓國小食魚糕湯湯嘅味道都夠濃郁 略為有啲鹹 年糕質地有咬口-🇰🇷新沙桐特色甜品套餐 $328套餐包包括有16件鹹甜點 再加自選兩款飲品鹹點就有煙生文魚撻、蛋沙律撻同牛角包窩夫甜點就有士多啤梨撻 紅豆抹茶撻 香蕉朱古力撻 Tiramisu 馬卡龍同芒果奶凍 整體味道都唔錯 -🇰🇷西柚梳打特飲+玫瑰梳打特飲味道唔錯 外觀非常適合打卡-📍 新沙洞澡堂 (長沙灣)長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
🇰🇷新沙洞澡堂🇰🇷

一啖食落去 有窩夫嘅甜味 又有牛肉餡料鹹味 非常夾
🇰🇷蒜蓉醬油韓式炸雞 $58

炸雞好嫩滑多汁 好脆 食落去好重蒜香味
🇰🇷魚糕年糕湯 $98

係韓國餐廳,梗係要食地道嘅韓國小食魚糕湯
湯嘅味道都夠濃郁 略為有啲鹹 年糕質地有咬口
🇰🇷新沙桐特色甜品套餐 $328

套餐包包括有16件鹹甜點 再加自選兩款飲品
鹹點就有煙生文魚撻、蛋沙律撻同牛角包窩夫
🇰🇷西柚梳打特飲+玫瑰梳打特飲

味道唔錯 外觀非常適合打卡
📍 新沙洞澡堂 (長沙灣)
長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
🛀呢期IG大熱打卡新店,大量人氣KOL都有去打卡留影📸佢係韓式澡堂主題裝修,一聽已經覺得好特別!一入去就有個湖水綠色嘅浴池😍另一邊係白色簡約磁磚風仲有啲花灑,店鋪最後面就變咗黑色磁磚風連埋燒酒牆😎😎總共三大區域,度度都係打卡一流,淨係呢點已經必去👍🏻~而食物方面同樣係打卡指數爆燈,味道都係高質,食得出用心,整體體驗接近滿分🥰🛀二人新沙洞High Tea:呢度嘅名物,16件咸甜點再加兩杯飲品,成個Presentation夠晒夢幻❤️打卡一流👍🏻而且味道絕對高質,不輸酒店水準!咸甜點每日都可能有啲唔同,今次食到嘅最鍾意都係香蕉朱古力撻同士多啤梨撻🤤尤其後者粒士多啤梨好甜,果然係韓國士多啤梨(我估係)。而另一個特色當然係迷你牛窩夫,我下面有再散叫大型版本,再講🛀雪花芝士炸雞:呢間餐廳炸雞選擇都幾多,應有盡有。今次揀咗穩陣嘅雪花芝士,六件全雞槌,方便易食又入味,水準中上🤓🛀奶醬多牛窩夫:港式經典加上新派人氣牛窩夫,食落夠脆好有層次,超邪惡~下次仲想試下其他味道🥰🥰🛀炸午餐肉條:又一打卡名物,直接用韓國午餐肉個鐵罐裝住啲炸完嘅午餐肉上餐📸📸而韓國午餐肉好味就唔洗我多講,正👍🏻🛀埋單加埋一$590,

🛀埋單加埋一$590,份量係兩個人捧住個肚走,而且食物出品水準唔錯,加埋係完美打卡之選,可以話係今年必去餐廳😍😍
2022-03-20 100 瀏覽
長沙灣呢間以韓式澡堂做主題嘅cafe🛀應該係近期最具人氣嘅打咭點 Weekend放假特登去朝聖 waaa...勁旺啊!下午2點左右去到門口已經有幾組人等位 所以都等咗一陣😆建議大家如果大家想有多啲空間打咭 可以考慮平日過嚟啊其實裝修真係好靚 雖然人多影唔到仔細位比大家睇 只好記喺自己個腦💭而我想講本身以為有gimmick嘅cafe 食物相對無咁出眾 不過呢度嘅質素實在令我有驚喜❣️◽2人新沙洞High Tea Set呢個Tea Set共有7款甜點+2款醎點(各2件)🧁甜同醎都唔錯 我個人最怕會甜到膩 呢度嘅出品無呢種感覺☺️當中最鐘意香蕉朱古力撻 將香蕉切段放喺撻中 淋上朱古力醬 好可愛🍫同埋牛角酥窩夫絕對係必食 好香好鬆 仲配咗奶醬可以點嚟一齊食 好好好好味🤤如果唔係叫tea set 餐牌都會有唔同款嘅牛角酥窩夫架🧇另外留意返tea set每日都會有唔同嘅配搭 到時可以問下店員架🙋🏻‍♀️◾蒜蓉豉油炸雞炸雞分咗4件同6件 當時太餓了 所以我地兩個人都揀咗6件🙊一上枱已經聞到好香啦 外層卜卜脆 而雞件每件都好入味 蒜味愛好者必點 另外有韓式酸蘿蔔伴碟🥒解膩一流◽熔岩芝士流心炸豬扒飯呢款我見好

◽2人新沙洞High Tea Set
◾蒜蓉豉油炸雞
◽熔岩芝士流心炸豬扒飯
呢款我見好似比較少人點🤔但絕對係值得一試 熔岩芝士嘅流心程度 睇相都睇到幾吸引啦 味道亦都喜出望外 外層炸衣好鬆脆 肉質十分軟稔 最重要食落一啲油膩嘅感覺都無👏🏻出色
◾藍柑橘白桃梳打特飲
◽維也納忌廉咖啡
飲品方面 賣相吸晴之餘 亦好有水準☕平時只愛熱咖啡嘅我 對呢杯維也納忌廉咖啡都好滿意 而梳打特飲以白桃味較為突出 由紫變藍嘅漸層真係好靚啊💜

雖然當日忙到極致 但係staff嘅服務態度都係十分好🥺除咗好有禮貌之外 因為我地叫咗tea set 可以安排坐澡堂位置嘅 不過暫時full咗 到澡堂有吉位嘅時候 店員都有嚟問我哋要唔要轉返過去坐📷咁繁忙都會記得為每一枱客人做好安排 真係要讚啊
2022-03-19 58 瀏覽
啱啱同女女去咗轉韓國🇰🇷位於長沙灣嘅新沙洞澡堂真係令我身心放咗一日假😌除咗環境非常適合打卡外食物擺盤超IG-able 而且質素令人滿意😊2人新沙洞hightea set $328Tea set 跟16件咸甜點🍮及飲品2杯擺盤夢幻 絕對啱唒少女心嘅姐妹👭咸甜點種類有時會有少量變更當中咸點都不錯而窩夫🧇配貼有Tiramisu 及奶醬多食用非常好味😋當中芒果布甸及甜撻都唔會過甜絕對唔會食到好膩 飲品有多種梳打特飲 而且可以選擇少甜少冰 解渴又醒胃 另外亦有多種韓式小食不得一讚 炸韓國午餐肉條 $58有點邪惡 但質感香脆炸得剛剛好 邪惡一點又如何😌蒜蓉豉油炸雞6件 $88炸雞不油膩 外皮酥脆肉質嫩滑 食落唔停口由於炸雞真係唔錯又再點了麻辣芫荽炸雞4件 $58芫荽控絕對不能錯過辣得惹味香口 加上特製麻辣醬真係神級好味😍相信呢個口味並唔係度度有榛子🌰朱古力🍫香蕉🍌窩夫🧇 $58Croffle 喺韓國🇰🇷大流行 鬆脆中帶點煙韌牛油味🧈突香 配上朱古力雪糕及香蕉 真心點會唔好食😏😏😏韓國醬牛肉窩夫 $68估唔到醃了韓國醬後牛肉甜甜地拼窩夫又岀奇地合拍總括而言餐廳有特色 裝修有風格店員亦有禮貌 絕對會二
啱啱同女女去咗轉韓國🇰🇷

餐廳有特色 裝修有風格
店員亦有禮貌 絕對會二次到訪😊
1K
2022-03-19 43 瀏覽
裝潢以韓式澡堂為藍本,場內設有迷你藍磚小浴場座位、花灑浴室擺設、圓鏡、燒酒圍牆等,打卡一流,讓人秒飛韓國!雪花芝士炸雞4件 ($62)來到韓國cafe又怎會少得炸雞,外皮薄脆,咬入口卜卜作響,雞肉鮮嫩多汁。韓式牛肉拌飯 ($88)色彩繽紛,香氣撲鼻,將拌飯辣醬和所有食材拌勻,味道有層次又超級下飯,甜甜辣辣,讓人胃口大開。新沙洞特色甜品套餐 ($328)2人份量,有16件鹹甜點,可自選兩款飲品。甜食方面有馬卡龍、芒果奶凍、tiramisu、奶醬多韓式牛角酥窩夫等。tiramisu口感濕潤軟滑,芝士味和酒味香濃,同時又散發陣陣咖啡香味。提拉米蘇韓式牛角酥窩夫 ($58)甜品方面當然不少得韓國cafe大熱的牛角包窩夫!賣相吸引,牛角酥窩夫上加上tiramisu,層次分明,牛角酥窩夫口感酥脆,內層保留了牛角包的層層酥軟濕潤,夾雜陣陣牛油香、酒香和芝香。

雪花芝士炸雞4件 ($62)

韓式牛肉拌飯 ($88)

新沙洞特色甜品套餐 ($328)
2人份量,有16件鹹甜點,可自選兩款飲品。

提拉米蘇韓式牛角酥窩夫 ($58)
甜品方面當然不少得韓國cafe大熱的牛角包窩夫!
喺長沙灣最近新開咗一間日式澡堂餐廳, 一入門口已經有個半開放嘅位置 可以坐喺度食嘢又望下出面街嘅風景🎆 而且舖頭入面有好多好多打卡點😉 食餐飯都包你可以喺度玩幾個鐘😃 過嚟食嘢😉記得著靚靚包你好多靚相🤥🔸韓式甜辣炸雞 4件 $58炸雞好香口 ,脆卜卜, 每一啖都有好濃嘅蒜香味❣️ 食落口甜甜地少少辣, 好惹味👅好醒胃,肉質都好好嫩囗💟🔸岩芝士流心蛋豬扒飯 $128豬扒🐖好吸引,上碟係熱辣辣🌪️豬扒炸到脆卜卜,入面係芝士流心🧀豬扒偏淡囗,食個時點埋韓式甜辣醬一齊食,會好惹味🌶️🔸爆谷布朗尼 韓式牛角酥窩夫 $52靜咁睇賣相都覺得超正, 窩夫上面超多料, 有布朗尼🍫爆谷 ,仲有香蕉片🍌 一齊食起上嚟有唔同口感, 甜度啱啱好😜🔸藍柑橘白桃梳打特飲(C) $48呢款飲品好夢幻 ,打卡一流📸白桃梳打特飲相對甜口少少, 如果唔鍾意飲咁甜嘅可以叫少甜✨🔸維也納忌廉咖啡(C) $48哩杯嘢飲超級超級好飲, 就算我平時唔好咖啡都好☕ 咖啡頂上面飲落去感覺有啲係似 Terimisu 都咁樣, 入口有好多層次, 職員建議直接飲用就唔好用飲管, 唔需要攪勻, 不過呢我就試過攪勻飲用, 我自己相對鍾意攪勻飲用, 入

🔸韓式甜辣炸雞 4件 $58

🔸岩芝士流心蛋豬扒飯 $128

🔸爆谷布朗尼 韓式牛角酥窩夫 $52

🔸藍柑橘白桃梳打特飲(C) $48

🔸維也納忌廉咖啡(C) $48
哩杯嘢飲超級超級好飲, 就算我平時唔好咖啡都好☕ 咖啡頂上面飲落去感覺有啲係似 Terimisu 都咁樣, 入口有好多層次, 職員建議直接飲用就唔好用飲管, 唔需要攪勻, 不過呢我就試過攪勻飲用, 我自己相對鍾意攪勻飲用, 入口味道會均勻啲🐒

呢間cafe以韓式澡堂為主題,主打招牌 4款croffle同埋二人Tea Set🤤,環境有3大打卡區!!:-1️⃣「新沙洞特色甜品套餐🍩($328)」(👩🏻‍🍳)對於tea set嘅甜點都好驚有伏(有冇人有共鳴🤟🏻),但呢個超驚喜、好有誠意!當中鹹點煙三文魚同埋蛋沙律盒子嘅曲奇皮好香脆!而士多啤梨撻士多啤梨好鮮甜、抹茶撻都夠甘香,croffle香脆,配奶醬多、tiramisu醬,但美中不足係朱古力香蕉撻~Sinsadong hightea set 👍🏻-2️⃣「魚糕年糕湯🍢 ($98)」超多粒唔同款嘅魚糕,好chewy,而年糕咬口適中,湯底清甜~Korean fish cake soup-3️⃣「提拉米蘇牛角窩夫☕️🧇($58)」(👩🏻‍🍳)賣相超吸引🤪,食落croffle香脆,tiramisu味香濃creamy~Tiramisu croffle 👍🏻-4️⃣「韓式醬牛肉牛角窩夫🥩🧇($58)」食落燒汁牛肉好惹味!有甜甜地夠淋嘅洋蔥🧅,窩夫酥脆jeng~Korean style bulgogi croffle 👍🏻-5️⃣「維也納咖啡☕️(Tea set+$15)」(👩🏻‍🍳)超多cream!有tiramis
1️⃣「新沙洞特色甜品套餐🍩($328)」(👩🏻‍🍳)
2️⃣「魚糕年糕湯🍢 ($98)」
3️⃣「提拉米蘇牛角窩夫☕️🧇($58)」(👩🏻‍🍳)
4️⃣「韓式醬牛肉牛角窩夫🥩🧇($58)」
超多cream!有tiramisu嘅感覺,個底係咖啡,正,符合打卡同味道嘅要求~Viennese coffee 👍🏻
新沙洞特色甜品套餐
Tiramisu  croffle
韓式醬牛肉牛角窩夫
新沙洞特色甜品套餐
Tiramisu  croffle
韓式醬牛肉牛角窩夫
2022-03-18 39 瀏覽
.#豬妹食好西🐷_韓國菜#豬妹食好西_九龍 #豬妹食好西_長沙灣 《新沙洞澡堂》 @sinsadong.bathhouse.hk 食物:🐷🐷🐷🐷/5服務:🐷🐷.8/5CP 值:🐷🐷🐷 /5環境:🐷🐷🐷.5/5最近呢間澡堂都幾多人去打卡📷📸🤣不過豬妹今次就冇坐拍卡位 坐裏面少少🤣裏面嘅裝修係比較暗黑 型格路線🤣🤣今次叫咗個二人套餐 ($368)都算幾多嘢食🤩三個人食都得🤪😛韓式牛肉拌飯牛肉份量好足 甜甜鹹鹹醬汁 好惹味🤪🤤雖然佢額外有甜辣醬 但淨係靠牛肉同泡菜都好夠味🤤🤤魚糕年糕湯一般般啦 湯底比較鹹同偏味精 魚糕份量都多 年糕都幾唔錯 煙煙韌韌🤤🤤麻辣芫茜炸雞豬妹覺得成餐飯最正就係呢個😍😍😍雖然唔係好韓🤣但真係好好食🤤🤣炸皮好薄好脆 麻辣夠香夠麻夠辣 係越食越辣🤤好正🤩法式焦糖燉蛋牛角酥好可惜~好可惜~好可惜~佢同主菜一齊上 當食嘅時候已經凍曬唔脆🥲不過嗰味道係好食嘅🥰維也納忌廉咖啡厚厚嘅cream 好打卡able 📸 飲落幾滑 唔算太苦 唔鐘意飲咖啡都可以一試🥰💕#hongkong #hkfoodie #foodie #長沙灣美食 #長沙灣 #長沙灣cafe #吃貨#手機食先#caf

食物:🐷🐷🐷🐷/5

魚糕年糕湯

麻辣芫茜炸雞

法式焦糖燉蛋牛角酥

維也納忌廉咖啡

#hongkong #hkfoodie #foodie #長沙灣美食 #長沙灣 #長沙灣cafe #吃貨#手機食先#cafe#koreanfood #炸雞#韓式炸雞 #為食#魚糕#food#食好西#相機食先#豬妹食好西🐷
2022-03-16 40 瀏覽
裝修以韓國洗澡堂為主♨ 勾起去韓國cafe嘅回憶😆 入面仲有燒酒牆打卡🍶.🌟新沙洞特色甜品套餐 $328: 16件咸甜點 2杯飲品: 有croffle可自行沾Tiramisu或奶醬多😋 甜品之中推介草莓撻及芒果布甸😇 性價比高😉☕️維也納咖啡: 咖啡+Cream好滑🍊藍柑橘白桃梳打.🍗蒜蓉豉油炸雞 $88: 味道可以再濃味啲,同埋多咗少少根😿.🍚韓式牛肉拌飯 (加雞蛋)$94: 韓式牛肉調味甜甜地 幾惹味,有泡菜、芽菜、等好豐富😆 加雞蛋幾香🤗
🌟新沙洞特色甜品套餐 $328
: 16件咸甜點 2杯飲品

☕️維也納咖啡: 咖啡+Cream好滑
🍊藍柑橘白桃梳打
🍗蒜蓉豉油炸雞 $88
: 味道可以再濃味啲,同埋多咗少少根😿

🍚韓式牛肉拌飯 (加雞蛋)$94
2022-03-15 81 瀏覽
冇得夜晚堂食之後,變相每個星期六都要報復式出街抖抖氣😮‍💨。今次嚟到長沙灣嘅一間韓式Cafe試一試佢新推出嘅hightea set🍰,最初揀呢間都係因為聽到餐廳設計竟然以澡堂為靈感🛁,吸引咗我哋嚟親身睇一睇。.📍2人新沙洞hightea set($328)個set有3個鹹食,5個甜食🧁,另外包2杯飲品。鹹食有煙生文魚撻、蛋沙律撻同牛角包窩夫🧇。窩夫酥脆可以配上花生醬煉奶🥜一齊食,煙生文魚撻比較乾,味道同蛋沙律撻一樣都係普通🤭。甜品有士多啤梨撻🍓、紅豆抹茶撻🍵、朱古力香蕉撻、芒果奶凍、Tiramisu同馬卡龍。味道整體發揮正常,未算突出。.
飲品揀咗維也納忌廉咖啡☕️同香檳葡萄梳打特飲🍹。兩杯飲品賣相都好靚,梳打清爽唔會過甜,咖啡香滑味道唔錯,難怪係店內最受歡迎飲品之一。.📍雪花芝士6件($92)炸雞有4/6件選擇🍗,口味都唔少。6件嘅包3件雞翼3個雞鎚,雞翼肉質嫰滑比雞鎚好食。炸雞上灑上甜味芝士粉🧀加上醃得入味,甜甜鹹鹹味道唔錯👌🏻。炸漿食落同傳統韓式炸雞唔同,味道唔差但價錢都唔算平💸。.📍韓國醬牛肉窩夫($68)窩夫雖然比較難切,但食落酥脆唔係想像中咁硬🧇。韓醬牛肉似平日牛丼嘅牛肉,以

📍2人新沙洞hightea set($328)
個set有3個鹹食,5個甜食🧁,另外包2杯飲品。
鹹食有煙生文魚撻、蛋沙律撻同牛角包窩夫🧇。

📍雪花芝士6件($92)

📍韓國醬牛肉窩夫($68)
窩夫雖然比較難切,但食落酥脆唔係想像中咁硬🧇。韓醬牛肉似平日牛丼嘅牛肉,以醬汁煮過加上洋蔥🐃🧅,味道都幾濃郁。不過餡料同牛角包聯繫唔係咁大,加多個醬汁可能會更好味。

📍提拉米蘇($58)
窩夫配上Tiramisu🧇,可能由於加咗頂層嘅忌廉,所以就算係窩夫比較硬身加埋一齊食味道都唔錯。咖啡味幾香又唔會過苦☕️,比鹹食窩夫更出色❤️‍🔥!

2022-03-14 96 瀏覽
長沙灣Cafe 又開咗間新幾特別,叫 #新沙洞澡堂 ,就嚟試吓順便打卡😅但真心覺得失望。2人各自叫了牛肉和豬肉拌飯(因沒有湯選擇),味道不太特出😅好食過food court ,因為多料啲$88/$82。雞翼叫3隻$48,蒜茸豉油味食到蒜茸味但偏甜,沒想到3隻雞翼只係2隻雞翼加雞鎚😮以為起碼有一隻全翼,價錢偏貴咗啲。午餐時段加一收費,如果不是自助拿水感覺會好啲,最後2人結帳都沒有飲嘢,$240真心這裡選擇會多啲,試吓就可以😅。

2022-03-13 57 瀏覽
朋友約我去韓式澡堂?有少少嚇親 原來係以澡堂為主題的新cafe 🤩店面用浴室瓷磚裝飾, 中間仲起咗個大浴缸座位! 好友gimmick ! 相信不少人慕名來打卡! 食物都超有誠意! 大約$50多元有交易, 賣相仲好有心! 唔係淨係得打卡架!疫情長期困喺屋企,太耐冇出過城!難得出嚟忍唔住咩都叫啲! 食完午餐之後,直接試埋個下午茶套餐🥰 鹹甜menu 都試晒!▪️雪花芝士韓式炸雞 $92/10 pics 取名雪花芝士,因其灑上巴馬臣芝士粉的外型,像上一層白雪。帶出陣陣芝士香,炸雞不油膩,外皮脆卜卜,肉質腍滑,一咬肉汁流出!我鍾意佢有分4件或10件,可以試多幾隻味!▪️炸韓國午餐肉條 $58本身想叫薯條,但覺得呢款超特別!究竟是哪門子的邪惡主意,本身這款韓國SPAM 午餐肉已經出名肉味突出,質感香軟而不鬆散,仲要把它炸得酥脆!好味程度絕對值呢個卡路里🙈 (跑步吧)▪️韓國醬牛肉 Croffle $68近期大熱的牛角包窩夫, 比傳統窩夫更酥脆鬆軟! 普通應該配香甜的雪糕, 想試吓新配搭- 牛肉 (經常挑戰鹹甜配)牛肉煮得幾入味,加埋芥辣 、酸忌廉多重口感。值得讚嘆的是上層濕潤的配料都沒有影響餅底的酥脆
朋友約我去韓式澡堂?有少少嚇親[懵逼] 原來係以澡堂為主題的新cafe 🤩

▪️雪花芝士韓式炸雞 $92/10 pics
我鍾意佢有分4件或10件,可以試多幾隻味!

▪️炸韓國午餐肉條 $58

▪️韓國醬牛肉 Croffle $68
近期大熱的牛角包窩夫, 比傳統窩夫更酥脆鬆軟!
普通應該配香甜的雪糕, 想試吓新配搭- 牛肉 (經常挑戰鹹甜配)牛肉煮得幾入味,加埋芥辣 、酸忌廉多重口感。值得讚嘆的是上層濕潤的配料都沒有影響餅底的酥脆口感

▪️新沙洞特色甜品套餐 $328/二人份
16款鹹甜小吃+ 兩款特色飲品
唔好講笑,呢個價錢真係超實惠!飲品同食物都好有心!

▪️Drinks - Peach Soda + Grapefruit Soda
齋講賣相已經滿分,特別係藍金橘白桃梳打的顏色漸層,效果超夢幻!整體唔算太甜,飲落清爽!
我自己推介西柚梳打,食完甜品,有少少微酸balance 番口感

▪️鹹點
有三款開胃鹹點,火腿芥末雪糕筒造型吸引!酸酸地幾開胃。煙三文魚多士都幾大件。司康質地唔錯,鬆軟濕潤。俾埋兩大瓶果醬同忌廉,老實講,食完鹹點都幾飽。

▪️甜點
甜品比例較多,女仔都係鍾意食甜野!士多啤梨撻同埋炮谷撻造型都好精緻,呢兩件裏面都係裝有香濃吉士!我覺得加咗炮谷香甜脆口,口感更加特別。馬卡龍有兩款口味- 雲呢拿和咖啡,兩款都唔算太甜。芒果奶凍- 建議呢款最後先食,香甜清新,奶凍口感較輕盈 ,幾適合用作結尾。朱古力撻,雙層巧克力香濃軟綿,撻低是用雪糕筒餅底,脆脆地,整體好似食緊朱古力雪糕!
1K
2022-03-12 892 瀏覽
新沙洞澡堂以韓國澡堂為主題,有小旅行的感覺,湖水綠的韓式浴盆,搶眼可愛,非常有特色! 餐廳燈光柔和,牆上掛上花灑和浴室鏡作擺設,十分有趣。坐在舒服的位置,享受美食。新沙洞HIGH TEA SET跟兩杯飲品 (2人份) $328有兩款鹹點, 六款甜點,包括: ●煙三文魚多士、煙燻八爪魚脆筒●朱古力慕絲撻、馬卡龍、士多啤梨吉士撻、爆谷吉士撻●芒果奶凍 及 提子英式鬆餅煙三文魚滑溜,多士香脆,配上沙律醬,感覺更軟嫰可口。很喜歡士多啤梨吉士撻,草莓鮮香清新,咬開酥脆撻皮,中心填滿幼滑吉士,滋味誘惑。朱古力慕絲撻的綿軟慕絲,香醇朱古力香,甜味濃郁,嗜甜者最愛。芒果奶凍口感Q彈,奶滑香甜,和芒果肉成細緻平衡,芒果肉多汁蜜甜,配上震騰騰的質感,十分吸引。鬆餅酥脆厚實,入口咔嚓聲響,塗上綿密忌廉,帶淡淡牛油香,加上酸香草莓果醬,甜度怡人。●藍柑橘白桃梳打特飲 ●香檳葡萄梳打特飲梳打特飲漸變的天藍顏色,非常吸睛,好適合打卡。白桃梳打感覺柔和淡然,香甜而清新,十分治癒。葡萄梳打的迷人紫色,入口濃香,拌勻後酸微有致,清新解渴。韓式原味炸雞 $58/4件炸雞新鮮熱燙,雞皮酥香可口,大口咬下,雞肉嫰滑,內裡肉汁

有兩款鹹點, 六款甜點,包括:
●煙三文魚多士、煙燻八爪魚脆筒
●朱古力慕絲撻、馬卡龍、士多啤梨吉士撻、爆谷吉士撻
●芒果奶凍 及 提子英式鬆餅

●藍柑橘白桃梳打特飲
●香檳葡萄梳打特飲

韓式原味炸雞 $58/4件
炸雞新鮮熱燙,雞皮酥香可口,大口咬下,雞肉嫰滑,內裡肉汁豐沛,十分邪惡。

韓式柚子炸雞 $58/4件
香脆外皮沾滿清新的柚子醬,入口熱辣辣,配上蜜甜柚子醬,細膩吸引,吃後要舔舔嘴角的雞油,過足口癮。

韓式牛肉拌飯(加雞蛋) $94
牛肉拌飯配菜豐富: 泡菜、豆芽、菠菜等,襯熱把流心滑蛋拌勻米飯,牛肉沾上蛋汁後,更加細滑,加上甜甜洋蔥絲,簡單又惹味。
午餐
2022-03-11 70 瀏覽
呢間新開業嘅韓國澡堂,環境裝修食物都好靚😍靚到真係好掛住好掛住韓國😍急不及待要過嚟打卡😍呢到每個地方都係打卡位,影咗幾十張相先肯罷休🤣🇰🇷人蔘雞粥💰$88係韓國嘅味道😍😍😍有人蔘、杞子、紅蘿葡,好健康嘅感覺人蔘味易入口(有時陣味太勁我會頂唔順😅)原來連埋杞子食好好味又好夾,朝早食舒服晒🉐🥢雪花芝士💰$62/4pcs外脆入軟!仲有芝士粉好香又好食🉐🇰🇷新沙洞特色拼盤💰$138/8pcs係有8款自家製招牌鹹甜點,賣相夠晒靚,全部都有食用花做裝飾最鐘意macaron、朱古力甜點,、芒果奶凍,幸福的感覺🥰🉐🍴Tiramisu Croffle💰$68愛上Croffle嘅我點會錯過呢到嘅Croffle呢,要咗tiramisu味,香濃唔甜,外面酥脆,好正🉐🍹西柚梳打特飲💰$48上網望過好多嘢飲都調得好靚,今次要咗西柚味少甜☕️榛子鮮奶咖啡💰$42要提神嘅另一半就就飲latte,一樣好飲💰$446/2ppl🚩新沙洞澡堂 (長沙灣) 📍長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖

🇰🇷人蔘雞粥💰$88
係韓國嘅味道😍😍😍有人蔘、杞子、紅蘿葡,好健康嘅感覺

🥢雪花芝士💰$62/4pcs
外脆入軟!仲有芝士粉好香又好食🉐

🇰🇷新沙洞特色拼盤💰$138/8pcs
係有8款自家製招牌鹹甜點,賣相夠晒靚,全部都有食用花做裝飾
最鐘意macaron、朱古力甜點,
、芒果奶凍,幸福的感覺🥰🉐

🍴Tiramisu Croffle💰$68

🍹西柚梳打特飲💰$48
上網望過好多嘢飲都調得好靚,今次要咗西柚味少甜

☕️榛子鮮奶咖啡💰$42
要提神嘅另一半就就飲latte,一樣好飲

💰$446/2ppl
🚩新沙洞澡堂 (長沙灣)
📍長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖

2022-03-05
10 分鐘 (堂食)