2022-03-15
冇得夜晚堂食之後,變相每個星期六都要報復式出街抖抖氣😮💨。今次嚟到長沙灣嘅一間韓式Cafe試一試佢新推出嘅hightea set🍰,最初揀呢間都係因為聽到餐廳設計竟然以澡堂為靈感🛁,吸引咗我哋嚟親身睇一睇。.📍2人新沙洞hightea set($328)個set有3個鹹食,5個甜食🧁,另外包2杯飲品。鹹食有煙生文魚撻、蛋沙律撻同牛角包窩夫🧇。窩夫酥脆可以配上花生醬煉奶🥜一齊食,煙生文魚撻比較乾,味道同蛋沙律撻一樣都係普通🤭。甜品有士多啤梨撻🍓、紅豆抹茶撻🍵、朱古力香蕉撻、芒果奶凍、Tiramisu同馬卡龍。味道整體發揮正常,未算突出。.
飲品揀咗維也納忌廉咖啡☕️同香檳葡萄梳打特飲🍹。兩杯飲品賣相都好靚,梳打清爽唔會過甜,咖啡香滑味道唔錯,難怪係店內最受歡迎飲品之一。.📍雪花芝士6件($92)炸雞有4/6件選擇🍗,口味都唔少。6件嘅包3件雞翼3個雞鎚,雞翼肉質嫰滑比雞鎚好食。炸雞上灑上甜味芝士粉🧀加上醃得入味,甜甜鹹鹹味道唔錯👌🏻。炸漿食落同傳統韓式炸雞唔同,味道唔差但價錢都唔算平💸。.📍韓國醬牛肉窩夫($68)窩夫雖然比較難切,但食落酥脆唔係想像中咁硬🧇。韓醬牛肉似平日牛丼嘅牛肉,以
📍2人新沙洞hightea set($328)
個set有3個鹹食,5個甜食🧁,另外包2杯飲品。
鹹食有煙生文魚撻、蛋沙律撻同牛角包窩夫🧇。
. 飲品揀咗維也納忌廉咖啡☕️同香檳葡萄梳打特飲🍹。兩杯飲品賣相都好靚,梳打清爽唔會過甜,咖啡香滑味道唔錯,難怪係店內最受歡迎飲品之一。
📍雪花芝士6件($92)
📍韓國醬牛肉窩夫($68)
窩夫雖然比較難切,但食落酥脆唔係想像中咁硬🧇。韓醬牛肉似平日牛丼嘅牛肉,以醬汁煮過加上洋蔥🐃🧅,味道都幾濃郁。不過餡料同牛角包聯繫唔係咁大,加多個醬汁可能會更好味。
窩夫配上Tiramisu🧇,可能由於加咗頂層嘅忌廉,所以就算係窩夫比較硬身加埋一齊食味道都唔錯。咖啡味幾香又唔會過苦☕️,比鹹食窩夫更出色❤️🔥!