2022-12-23 28 瀏覽
我自從去完韓國首爾旅行之後, 返嚟香港好似經常都食韓國菜😆😆😆 今次嚟到以澡堂為主題, 寵物友善嘅Cafe試下😛 🚿韓式牛肉配秘製特濃牛乳辛辣麵🍜有驚喜, 乳白色湯底好濃厚, hangover食啱哂嘅comfort food🤣🚿炸甜薯拉絲芝士條芝士可以拉到絲🧀 配甜咖哩sauce比較少見, 不錯嘅佐酒小食~~🚿炸雞-蒜蓉豉油半份去韓國餐廳當然要食炸雞啦🍗 哩度都有幾款唔同味道嘅炸雞, 蒜蓉豉油就係比較濕身嘅醬汁~~🚿榛子朱古力香蕉Waffle 下午茶時間甜品加飲品會有套餐, 比較特惠㗎😉 窩夫即叫即整, 要等大概15分鐘, 熱辣辣出爐🧇🚿雜莓伯爵茶特飲 🚿維也納忌廉咖啡

🚿韓式牛肉配秘製特濃牛乳辛辣麵🍜

🚿炸甜薯拉絲芝士條

🚿炸雞-蒜蓉豉油半份

🚿榛子朱古力香蕉Waffle

🚿雜莓伯爵茶特飲
🚿維也納忌廉咖啡

2022-12-14
下午茶
前菜、主食、甜品好食!飲品又夠IGable!餐廳內仲有2個打卡熱點!😍 首先一入門口就有韓國澡堂打卡位,再行入啲仲有整個架櫃放滿韓國燒酒的燒酒牆打卡位,可以影兩種不同風格靚相!📸晚市套餐好豐富!!我哋order咗其中一款,晚市韓式豬肉包菜套餐,一次過有生菜包五花肉、炸雞、甜品、包埋2杯特飲,只係$448! 炸雞、牛角酥窩夫、梳打特飲仲可以自選口味!滿足!😍👩🏼‍🤝‍👨🏻🐮韓式牛肉拌飯 $98配黑豆、韓式醃蘿蔔絲、韓國辣椒醬🐖炸韓國午餐肉條 $58配韓式咖哩醬🧇法式焦糖燉蛋窩夫 $58🧇 提拉米蘇窩夫 $58🍱 晚市韓式豬肉包菜套餐 $448 🍱套餐包括:韓式豬肉包菜 + 半份炸雞 (自選口味) + 1件韓式牛角酥窩夫 (自選口味) + 2杯梳打特飲 (如轉無酒精雞尾酒 +$10)🥬 生菜包豬肉配自家製醬汁 (2人用) (單點原價 $248)🍗 炸雞 - 雪花芝士半份 (單點價 $88)配醋醃白蘿蔔🧇 士多啤梨牛乳忌廉窩夫 (單點價 $58)🍹 香檳葡萄梳打特飲 (單點價 $48)🍹 雪嶽山(mocktail) +$10 (單點價 $58)_______________新沙洞澡堂 (長

晚市套餐好豐富!!我哋order咗其中一款,晚市韓式豬肉包菜套餐,一次過有生菜包五花肉、炸雞甜品、包埋2杯特飲,只係$448! 炸雞、牛角酥窩夫、梳打特飲仲可以自選口味!滿足!😍👩🏼‍🤝‍👨🏻

🐮韓式牛肉拌飯 $98
配黑豆、韓式醃蘿蔔絲、韓國辣椒醬

🐖炸韓國午餐肉條 $58
配韓式咖哩醬

🧇法式焦糖燉蛋窩夫 $58

🧇 提拉米蘇窩夫 $58

🍱 晚市韓式豬肉包菜套餐 $448 🍱

🍗 炸雞 - 雪花芝士半份 (單點價 $88)
配醋醃白蘿蔔

🧇 士多啤梨牛乳忌廉窩夫 (單點價 $58)

🍹 香檳葡萄梳打特飲 (單點價 $48)

_______________

新沙洞澡堂 (長沙灣)

_______________
2022-12-20
2022-12-22 25 瀏覽
見到好多人介紹走去打卡,入面嘅好似係韓國澡堂咁,有幾個位置可以俾我哋打卡。晚市韓式豬肉包菜套餐炸甜薯拉絲芝士條 韓式炒粉絲雪嶽山(+10)要叫套餐先有呢個優惠白桃梳打特飲2杯真係要叫,顏值超高,又幾好飲喎,cp值高,攞嚟打卡一流啊!總括嚟講,掛住韓食可以嚟呢度試吓。

韓式炒粉絲
雪嶽山(+10)要叫套餐先有呢個優惠
白桃梳打特飲

總括嚟講,掛住韓食可以嚟呢度試吓。
2022-12-21 39 瀏覽
週末同阿媽落街食lunch,一早就留意到附近開咗一段時間的韓餐廳,今次就嚟試一試。餐品好豐富,見到都有我最鍾意嘅豬腳,但今次我哋兩個人就選擇咗兩人set套餐有一個主食、一份炸雞、一份湯、一份甜品同兩杯飲品,非常豐富。咁我哋就揀咗泡菜豬肉拌飯🍚 俾咗好多豬肉,個味道都好正。炸雞就揀咗柚子味,酸酸甜甜的柚子醬🍯加上炸的酥脆的雞肉,好創新嘅味道,不過都值得一試。只不過冇咁鍾意食甜野嘅就pass呢個啦。湯就揀咗魚糕湯🍢可以解膩,份量好足,魚糕都好好食。甜品揀咗提拉米蘇,可以同staff講後上,等食完鹹嘅再上,佢哋會幫你執好檯面,俾副新刀叉🍴食甜品🍰飲品就揀咗蘇打水,好colorful,最啱打卡!下次就想試埋個豬腳

咁我哋就揀咗泡菜豬肉拌飯🍚 俾咗好多豬肉,個味道都好正。

湯就揀咗魚糕湯🍢可以解膩,份量好足,魚糕都好好食。

飲品就揀咗蘇打水,好colorful,最啱打卡!

下次就想試埋個豬腳

♡̴ 韓式牛肉拌飯 $98韓式牛肉拌飯比想像中飽肚得多!兩個人食可以skip拌飯 唔係一定會過飽😂 拌飯入面有好多款蔬菜🥬同埋牛肉份量都唔少🥩 食之前記住加埋辣醬撈飯 會更加好食😋Korean Style Bulgogi Bibimbap served with huge portion size and the taste was appetizing too😍 Remember to add some chili sauce, and mix them probably to obtain an extra divineness😆 評分: 8.5/10🌟 ‪♡̴ 晚市韓式豬肉包菜套餐 $448ᵠ 生菜包豬肉配自家製醬汁(2人用)生菜包豬肉配搭大蒜🧄、辣椒醬🌶️、醃蘿蔔🥕等調味料非常出色✨ 而且慢煮豬腩肉好淋身唔肥膩👏🏻 包你停唔到口😎Korean Bossam Set was much more filling than I expected 🤰🏻 Bossam wrapped in napa cabbage leaves with garlic, radish and chilli s
♡̴ 韓式牛肉拌飯 $98
評分: 8.5/10🌟

‪♡̴ 晚市韓式豬肉包菜套餐 $448

ᵠ 生菜包豬肉配自家製醬汁(2人用)
Korean Bossam Set was much more filling than I expected 🤰🏻 Bossam wrapped in napa cabbage leaves with garlic, radish and chilli sauce was awesome🤩 The seasonings inside just enriched the whole flavour of slow cook pork belly🐷

ᵠ 韓式炸雞甜辣半份
韓式炸雞甜辣半份份量都唔少😳 炸雞肉質嫩滑配埋甜甜辣辣既醬汁非常滋味🔥
Picked sweet and spicy flavour for the Korean Fried Chicken🍗 Loved the soft and tender meat inside🫶🏻 There’s a hint of savouriness from the sauce, nomnom🥳

ᵠ 榛子朱古力香蕉韓式牛角窩夫
榛子朱古力香蕉韓式牛角窩夫係我最鐘意既口味之一🤞🏻 榛子朱古力濃郁得黎唔太甜🍫 加埋熱辣辣帶牛油香既牛角窩夫實在太好食🥐 同埋好欣賞香蕉既份量都算多🥰
Hazelnut Chocolate Cream and Banana
Croffle was prefect for my liking💕 Buttery and flakey croffle with the rich chocolate cream on top was heavenly good🤤 The main point was the generous portion of banana, nice nice🍌

ᵠ 雜莓伯爵茶特飲 +$18
雜莓伯爵茶特飲飲落香氣十足💖 伯爵茶都夠香濃而整體唔算太甜😻 估唔到粒士多啤梨同藍莓都幾甜啵🫐
Mixed Berries Earl Grey Tea was rich, fruity but not too sweet yet👌🏻 The strawberry inside was super sweet🍓

ᵠ 百香果水果茶特飲 +$18
百香果水果茶特飲係另一個選擇俾怕甜既朋友🙈 百香果既清香令成杯水果茶都更易入口 唔錯💛
Passion Fruit Tea is another great choice for people who don’t like sweets😛 It’s fresh and slightly sour, love it😽
評分: 8/10🌟

‪♡̴ 提拉米蘇韓式牛角窩夫 $58
提拉米蘇韓式牛角窩夫食落好重酒香同咖啡味🥃 面頭濕潤既手指餅配上鬆脆既牛角窩夫絕對會受提拉米蘇愛好者喜愛😌
Tiramisu Croffle had a strong alcohol and coffee flavour☕️ and I’m sure tiramisu lovers will love it🤎 Crunchy Croffle was nice too😚
評分: 9/10🌟
—————————————————————————————
新沙洞澡堂 (長沙灣)

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff長沙灣

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #cheungshawan #香港美食 #美食推介 #美食攝影 #牛肉拌飯 #甜辣炸雞 #生包豬肉 #長沙灣美食 #長沙灣cafe #香港好去處 #銅鑼灣好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활베지
百香果水果茶特飲
韓式炸雞甜辣半份
榛子朱古力香蕉韓式牛角窩夫
  • 生菜包豬肉配自家製醬汁
2022-12-20 38 瀏覽
Sinsadong bathhouse cafe &bar(新沙洞澡堂 Cafe &bar) 小編聽人哋講呢間位於長沙灣嘅韓國餐廳,有一個好特別嘅裝修就係模仿韓國澡堂,超級適合各位網紅靚仔靚女打卡。小編以為呢間餐廳會Focus on餐廳嘅裝修多過於食物本身,但點知小編食完之後真心將極力推薦比大家!小編同事覺得呢間會好快成為大家嘅打卡熱門景點之!生菜包豬肉配自家製醬汁每次喺電視見到都好鬼想試唔係講笑,豬肉雖然白白哋但其實已經入晒味道,相當之鹹香但帶點甜甜地。小編極力推薦大家一定要加埋佢哋嘅辣椒醬、蒜頭片、紫蘇葉、生菜!之後一啖放落去你個嘴入邊,嗰種滋味真係唔係可以用字形容好好味!韓式牛肉部隊鍋1950年代的韓國,由於戰爭造成糧食短缺,居民以美軍援助的物資,再加上韓式辛辣的烹調手法,進而發明了「部隊鍋」這道料理。小編真心非常之推薦佢哋嘅部隊鍋同小編喺韓國食嘅味道幾乎一模一樣!佢哋咁部隊鍋材料都相當之豐富有腸仔、午餐肉、年糕、公仔麵、皇帝菜、肥牛、雞蛋、芝士、蕃茄豆等等!基本上可以滿足晒你所有嘅需要認真好好食!炸甜薯拉絲芝士條好香脆,一咬口就有芝士嘅拉絲,點埋個醬極度邪惡!而且甜甜地嘅番薯

生菜包豬肉配自家製醬汁

韓式牛肉部隊鍋

炸甜薯拉絲芝士條
好香脆,一咬口就有芝士嘅拉絲,點埋個醬極度邪惡!而且甜甜地嘅番薯絕對係加分位好夾!
2022-12-20 16 瀏覽
今晚黎到長沙灣新沙洞澡堂食韓國🇰🇷菜!入面有個韓式澡堂♨️嘅打卡位超有feel,打完卡🤳🏻仲可以坐係到食野!除左澡堂打卡位,餐廳入面仲有另一個打卡位係燒酒牆🍶!由多支韓國燒酒樽砌出嚟嘅燒酒牆,又係打卡點 📸!食物方面,澡堂有set餐又可以散叫!set餐都幾抵,有韓式炒辣年糕,韓式小食併盤,仲有韓式炸雞同甜品🍮添,再叫埋個部隊鍋,同埋黎打卡食野點少得叫signature drink🍹!新沙洞澡堂真心係我推薦嘅餐廳!又有得打卡又好食👍🏻!#新沙洞澡堂 #新沙洞澡堂餐廳

食物方面,澡堂有set餐又可以散叫!set餐都幾抵,有韓式炒辣年糕,韓式小食併盤,仲有韓式炸雞甜品🍮添,再叫埋個部隊鍋,同埋黎打卡食野點少得叫signature drink🍹!

新沙洞澡堂真心係我推薦嘅餐廳!又有得打卡又好食👍🏻!

#新沙洞澡堂 #新沙洞澡堂餐廳
2022-12-17 309 瀏覽
bookmark咗呢間好耐~今次去食果然冇失望!呢度嘅裝修真係好似澡堂咁好得意😆仲有一個燒酒牆,望落幾型幾壯觀🍾😳✨新沙洞招牌炸物拼盤(細份) $98拼盤內容物包括~燒年糕腸仔串、炸紫菜粉絲卷、芝士蕃薯條、炸餃子、炸蕃薯最鍾意係燒年糕腸仔串🍢年糕面層燒到少少焦脆腸仔係紥實口感(我鍾意呢種多過雞肉腸😆加埋個燒汁係精粹所在~值得叫個拼盤試呢串嘢(*´ω`*)✨晚市韓式豬肉包菜套餐 $448呢個套餐都幾多嘢食幾抵喎😳有生菜豬肉、半份炸雞、甜品、兩杯飲品~加多兩個小食都係六百幾蚊,性價比幾高!🐷生菜包豬肉配自家製醬汁 (2人用)五花肉份量不少,肥肉分布比較多但用生菜包住,沾埋啲醬、蒜、紫蘇葉一齊食感覺邪惡但食落唔會好油膩!🐥炸雞半份(蒜蓉醬油)呢個set包埋半份炸雞~揀咗蒜蓉醬油味,超好食!!雞炸到外脆內juicy,個汁好香好好食!呢度嘅炸雞做得好不錯!!🍰提拉米蘇牛角酥窩夫呢期好似好興呢個Croffle~但我係第一次試,估唔到幾有驚喜~上面係凍冰冰嘅tiramisu下面係熱熱地帶點牛油咸香嘅牛角酥窩夫兩樣嘢味道都好好,食落就有啲違和感但其實都好好食!如果轉奶醬多/鹹口味一定好正!🥃新沙洞槍手
bookmark咗呢間好耐~
今次去食果然冇失望!
呢度嘅裝修真係好似澡堂咁好得意😆
仲有一個燒酒牆,望落幾型幾壯觀🍾😳

✨新沙洞招牌炸物拼盤(細份) $98
新沙洞招牌炸物拼盤(細份)
拼盤內容物包括~
燒年糕腸仔串、炸紫菜粉絲卷、芝士蕃薯條、炸餃子、炸蕃薯
最鍾意係燒年糕腸仔串🍢
年糕面層燒到少少焦脆
腸仔係紥實口感(我鍾意呢種多過雞肉腸😆
加埋個燒汁係精粹所在~
值得叫個拼盤試呢串嘢(*´ω`*)

✨晚市韓式豬肉包菜套餐 $448
呢個套餐都幾多嘢食幾抵喎😳
有生菜豬肉、半份炸雞甜品、兩杯飲品~
加多兩個小食都係六百幾蚊,性價比幾高!
生菜包豬肉配自家製醬汁 (2人用)
🐷生菜包豬肉配自家製醬汁 (2人用)
五花肉份量不少,肥肉分布比較多
生菜包豬肉配自家製醬汁 (2人用)
但用生菜包住,沾埋啲醬、蒜、紫蘇葉一齊食
感覺邪惡但食落唔會好油膩!

🐥炸雞半份(蒜蓉醬油)
蒜蓉醬油炸雞(半份)
呢個set包埋半份炸雞
揀咗蒜蓉醬油味,超好食!!
雞炸到外脆內juicy,個汁好香好好食!
呢度嘅炸雞做得好不錯!!

🍰提拉米蘇牛角酥窩夫
提拉米蘇牛角酥窩夫
呢期好似好興呢個Croffle~
但我係第一次試,估唔到幾有驚喜~
上面係凍冰冰嘅tiramisu
下面係熱熱地帶點牛油咸香嘅牛角酥窩夫
提拉米蘇牛角酥窩夫
兩樣嘢味道都好好,食落就有啲違和感
但其實都好好食!如果轉奶醬多/鹹口味一定好正!

🥃新沙洞槍手 +$10
薑味做主調嘅mocktails~
試咗啖都幾不錯~
幾啱冬天想凍嘢嘅你😁

🍸百香果水果茶特飲 +$18
呢杯好fresh好好飲~
餐飯食到一半我已經飲晒🤣
面頭仲有一粒好甜嘅荔枝~
一食個下好凍啊(*⁰▿⁰*)

🔹炸韓國午餐肉條 $58
炸午餐肉
韓國嘅午餐肉同港式嘅有啲唔同
食落口感會比較紮實,香味稍弱啲啲~
呢個炸完再沾醬食,都好香口,幾好味!
新沙洞招牌炸物拼盤(細份)
炸午餐肉
  • 新沙洞招牌炸物拼盤細份
  • 蒜蓉醬油炸雞
2022-12-17 20 瀏覽
長沙灣人氣澡堂為主題嘅韓國餐廳🇰🇷 新沙洞澡堂裝修真係特別 每個角落都好適合打卡🫧一大塊燒酒牆 打卡📸 一邊是以澡堂為主,配上燈光 幾有格調🌌~🥬🐷晚市韓式豬肉包菜套餐半肥瘦豬腩肉加自家製配料再夾生菜、紫蘇葉同紫沙律菜 配上配料蒜片 辣蘿蔔 完全唔怕油膩🍗甜辣炸雞(半份)雞皮炸得香脆 內裡雞肉鮮滑 甜辣醬甜味較多適合少食辣朋友~🥪奶醬多 (推薦) 套餐內誇張奶醬滿佈多士上啖啖甜到上心頭非常邪惡 ! ~ 🗻雪嶽山 (加錢)外型十足像韓國的雪嶽山厚厚的積雪舖滿山頂上下層是艷麗的海水藍色充滿乳酸梳打味~🍹玫瑰梳打特飲 淡淡的粉紅散發一陣玫瑰清香味味道香甜~🍐🧊🍲韓式水冷麵水冷麵啖啖清涼又爽甜貼心位 會附上膠剪 剪麵食完炸雞 剛好可以用嚟解熱氣~🥘辣少年糕內有有年糕、鵪鶉蛋、魚糕串年糕口感煙韌 加上韓式辣醬湯正宗香辣惹味~ 🐷炸韓國午餐肉條用韓國午餐肉罐頭🥫裝住炸午餐肉條外層炸得卜卜脆配咖哩醬出奇地味道夾------------------------------
長沙灣人氣澡堂為主題嘅韓國餐廳🇰🇷
新沙洞澡堂裝修真係特別 每個角落都好適合打卡🫧

🥬🐷晚市韓式豬肉包菜套餐
半肥瘦豬腩肉加自家製配料
再夾生菜、紫蘇葉同紫沙律菜
配上配料蒜片 辣蘿蔔 完全唔怕油膩
🍗甜辣炸雞(半份)
雞皮炸得香脆 內裡雞肉鮮滑 甜辣醬甜味較多
適合少食辣朋友

🥪奶醬多 (推薦) 套餐內
誇張奶醬滿佈多士上
啖啖甜到上心頭
非常邪惡 !

🗻雪嶽山 (加錢)
外型十足像韓國的雪嶽山

水冷麵啖啖清涼又爽甜
貼心位 會附上膠剪 剪麵
食完炸雞 剛好可以用嚟解熱氣

🥘辣少年糕
內有有年糕、鵪鶉蛋、魚糕串
年糕口感煙韌 加上韓式辣醬湯
正宗香辣惹味

🐷炸韓國午餐肉條
用韓國午餐肉罐頭🥫裝住炸午餐肉條
外層炸得卜卜脆
配咖哩醬出奇地味道夾

2022-12-16 22 瀏覽
呢間位於長沙灣嘅韓國餐廳,設計係模擬韓國澡堂,非常有特色!除左迷你澡池打卡位、花灑浴室擺設、超大型嘅燒酒牆,周圍仲有好多韓星嘅海報,有IU, 玄彬、金秀賢😍😍😍充滿住韓國嘅味道!推介👨‍🍳麻辣芫荽無骨炸雞🍗韓式炸雞食得多,麻辣芫荽味真係第一次食🤔炸雞外皮炸得酥脆,肉質嫩滑,麻辣醬配埋芫荽好惹味🤭整體: 食物方面味道一般,而且價錢偏貴🫣不過如果純粹想打下卡,去飲杯咖啡坐下、影下相都可以嘅!

推介👨‍🍳
麻辣芫荽無骨炸雞🍗

整體:
2022-10-16
二訪長沙灣新沙洞澡堂♨️韓式cafe新沙洞澡堂,一入到去就係韓國澡堂,再行入啲就係燒酒牆🤩打卡一流📸餐廳提供多款地道及特色韓國美食🇰🇷當中推介有:韓式牛肉拌飯、韓式炸雞、牛角酥窩夫等等🤩上次我就試咗Hightea Set,今次就試咗晚市部隊鍋套餐🍲套餐除咗部隊鍋外,仲會有炸雞、牛角窩夫同梳打特飲兩杯,份量都幾多🤩🍲韓式牛肉部隊鍋晚市套餐嘅部隊鍋可以揀牛肉或者豬肉🐮🐷我揀咗牛肉,卷成一朵玫瑰花形狀好靚🌹 部隊鍋相當足料,有芝士、午餐肉、年糕、腸仔、金菇、茄汁豆、泡菜、公仔麵🤩湯底濃郁,好香泡菜味🥰午餐肉超厚切🐷另外會跟埋雞蛋同辛辣粉,加埋落個鍋食更滋味😋🐔新沙洞原味炸雞套餐會有半份炸雞🍗炸雞有多款特色口味,好似蒜蓉醬油、韓式甜辣、麻辣勁爆芫茜、雪花芝士、韓式柚子等等🤩今次試咗原味,炸雞外層脆口,雞肉嫩滑啖啖肉😚咬落勁juicy💦🌶辣炒年糕除咗套餐外,另外仲叫咗個辣炒年糕🌶年糕煙煙韌韌好有咬口😛年糕亦好入味,每一件年糕都食到醬汁味😛辣得好惹味🌶入面仲會有埋鵪鶉蛋同魚膏🤩🧇韓式牛角酥窩夫有好多口味選擇🤩好似提拉米蘇、法式焦糖燉蛋、宇治抹茶紅豆、士多啤梨牛乳忌廉、奶醬多、榛子朱古力香蕉😍除咗甜之

🍲韓式牛肉部隊鍋

🐔新沙洞原味炸雞

🌶辣炒年糕

🧇韓式牛角酥窩夫
有好多口味選擇🤩好似提拉米蘇、法式焦糖燉蛋、宇治抹茶紅豆、士多啤梨牛乳忌廉、奶醬多、榛子朱古力香蕉😍除咗甜之外,仲會有咸嘅牛角酥窩夫😝今次試咗士多啤梨牛乳忌廉同奶醬多口味🥳士多啤梨牛乳忌廉香甜嘅士多啤梨味😍仲有好多士多啤梨果肉🍓奶醬多口味好特別,鋪滿花生醬同煉奶🥜🥛有埋花生粒,口感豐富🤩

飲品方面叫咗雪嶽山同熱朱古力🍫雪嶽山外型好似富士山好靚🗻上面白色係奶泡,下面藍色就係乳酸梳打🤍💙味道清新😚熱朱古力濃郁朱古力味,有靚靚拉花😍

2022-12-14 27 瀏覽
新沙洞澡堂長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖最近睇得Netflix d韓劇太多,有少少掛住韓國既味道,於是立即相約朋友去長沙灣呢間幾出名既韓國餐廳食晚飯,好彩我同朋友都來得比較早,餐廳重有位比我地坐,我地即刻揀左個開揚少少既位置,方便打卡啊嘛!不過餐枱唔大,所以提提各位點餐時唔好一次過點餐,如果唔係就唔夠位放架喇!生菜包豬肉配自家製醬汁豬肉一早就已經完成調味,師傅薄切d豬肉實在好考功夫,而且每件豬肉都肥瘦適中。包菜方面都有幾款選擇,配上香辣嘅包飯醬、蒜片同青陽辣椒,簡直係幸福既感覺啊。蒜蓉豉油炸雞 超級濃郁既蒜蓉豉油醬,食落甜甜地,好惹味。炸雞份量都唔少,有大約6-7舊而且重要去晒骨,食既時候好方便,全部啖啖肉好嫩滑。仲可以配柚子蘿蔔,所以無咁膩!炸甜薯拉絲芝士條呢個小食果然令我有驚喜,甜甜地而且入面重要有芝士,重點係有拉絲既效果,如果出面有得買,我估我應該會成日買來食。韓式牛肉拌飯大大碗,勁多牛肉同配料,冬天特別好胃口,我地都食晒成碗飯,每啖飯都撈埋d紫菜同泡菜食,口感非常豐富,牛肉亦都好淋好香。提拉米蘇韓式牛角酥窩夫超級重咖啡同埋好香酒味,配上香脆鬆軟既牛角酥窩夫,個味
新沙洞澡堂

生菜包豬肉配自家製醬汁

蒜蓉豉油炸雞

提拉米蘇韓式牛角酥窩夫
超級重咖啡同埋好香酒味,配上香脆鬆軟既牛角酥窩夫,個味道超級夾。

榛子朱古力香蕉 韓式牛角酥窩夫
看似好普通既配料估唔到會有意想不到既驚喜,爆多榛子朱古力,食到我地停唔到口!

2022-12-13 26 瀏覽
呢間以韓式澡堂為題嘅cafe,一去到就見到有勁有韓國風味嘅澡堂打卡位,仲有多個花灑同掛鏡,再入d仲有個裝滿燒酒樽嘅打卡牆呢!幾有特色,好啱打卡🤗📸💖2人新沙洞hightea set $338呢個tea set以粉紅色圓型兩層架裝住,好有少女心呀💗,用來打卡好靚🥰上層有牛角包窩夫,蛋沙律撻,煙三文魚撻 ,2款macaron,我就特別鐘意個牛角包窩夫🧇 ,好鬆脆,仲配左Tiramisu醬同奶醬多兩個醬可以點來食,2款都好夾又好味🥰而下層就有🥭芒果奶凍杯,士多啤梨撻🍓 ,抹茶紅豆撻🍵 ,🍫朱古力撻芒果奶凍杯d芒果都幾甜,奶凍嘅奶味亦好香濃又嫩滑,仲有朱古力撻味道都好香濃,上面仲撒上花生碎,更香口呀!跟tea set仲有2兩杯飲品,都可以叫🍹特飲,我哋就揀咗💙藍柑橘白桃梳打特飲,藍紫色都幾靚,酸酸甜甜,仲有片柑橘乾做點綴,另外仲叫左🍇香檳葡萄梳打特飮,味道香甜,幾重提子味,好清爽,都唔錯😝🐥炸雞-甜辣半份 $88差唔多門市食韓國菜都會叫炸雞,今次就揀咗半份甜辣嘅炸雞,炸雞都炸得好香脆,配上甜甜辣辣嘅醬汁,好惹味!🍓士多啤梨牛乳忌廉牛角包窩夫$58呢度嘅牛角包窩夫都幾人氣,雖然tea set都有

呢間以韓式澡堂為題嘅cafe,
一去到就見到有勁有韓國風味嘅澡堂打卡位,

💖2人新沙洞hightea set $338

呢個tea set以粉紅色圓型兩層架裝住,
好有少女心呀💗,用來打卡好靚🥰
上層有牛角包窩夫,蛋沙律撻,
煙三文魚撻 ,2款macaron,
我就特別鐘意個牛角包窩夫🧇 ,
好鬆脆,仲配左Tiramisu醬同
奶醬多兩個醬可以點來食,
2款都好夾又好味🥰

而下層就有🥭芒果奶凍杯,士多啤梨撻🍓 ,
抹茶紅豆撻🍵 ,🍫朱古力撻
芒果奶凍杯d芒果都幾甜,
奶凍嘅奶味亦好香濃又嫩滑,
仲有朱古力撻味道都好香濃,
上面仲撒上花生碎,更香口呀!

跟tea set仲有2兩杯飲品,
都可以叫🍹特飲,
我哋就揀咗💙藍柑橘白桃梳打特飲,
藍紫色都幾靚,酸酸甜甜,
仲有片柑橘乾做點綴,
另外仲叫左🍇香檳葡萄梳打特飮,
味道香甜,幾重提子味,好清爽,都唔錯😝

🐥炸雞-甜辣半份 $88
差唔多門市食韓國菜都會叫炸雞
今次就揀咗半份甜辣嘅炸雞
炸雞都炸得好香脆,
配上甜甜辣辣嘅醬汁,好惹味!

🍓士多啤梨牛乳忌廉牛角包窩夫$58
呢度嘅牛角包窩夫都幾人氣,
雖然tea set都有2件,
但都叫多款士多啤梨牛乳忌廉味試試,
牛角包窩夫都整得好鬆脆,
上面有滿滿嘅牛乳忌廉,
士多啤梨片同士多啤梨醬,
賣相都幾靚而且味道都幾好呀🤗

💛焗法式焦糖燉蛋 $48
呢個Cream brulee好creamy
又重蛋香,面頭有焦糖脆面,
仲有2粒士多啤梨做裝飾呢🤗

下午茶
2022-12-12 46 瀏覽
🎀 二人份晚市韓式豬肉包菜套餐(生菜包豬肉配自家製醬汁,自選炸雞半份,自選牛角酥窩夫,飲品*2)($448)✨ 生菜包豬肉配自家製醬汁肉肉量都幾多,配搭辣拌蘿蔔絲、切椒、蒜片同韓式辣醬,比較正宗嘅韓式配搭。用菜包住五花肉食落都唔會太油膩,整體份量適中。✨ 自選炸雞半份 — 韓式柚子炸雞味道甜甜酸酸好惹味,岩岩炸起上枱嘅炸雞咬落好香脆 🤭,而且都係無骨食落幾方便(懶人最愛 🤣)。半份嘅份量大概係一碟五至六件,兩個人Share唔會太漏。✨ 自選牛角酥窩夫 — 提拉米蘇牛角酥窩夫窩夫牛油味都幾重,咖啡味同酒味就比較淡,但整體味道都相當唔錯。✨ 飲品 — 熱柚子蜜✨ 飲品 — 雪嶽山(升級特飲 +$10)賣相都好吸睛 🤭,上層係奶泡而下層係乳酸飲品,味道就稍淡,店員亦表示一直在調整口味中~·終於去食Bookmark咗一段時間嘅韓國菜店 😆,以韓國澡堂為主題嘅韓國菜餐廳,雖然店舖冇想像中大,但店內有不少有趣嘅佈置比客人打卡 🤭,例如牆上有假花灑同、門口有整成大浴缸嘅座位(浴缸位係Pet-friendly的)等等,係店舖最入仲有一整面燒酒牆 😲。整體嚟講鍾意打卡系店應該都幾欣賞,而出品亦都唔錯。·

✨ 生菜包豬肉配自家製醬汁

✨ 自選炸雞半份 — 韓式柚子炸雞

✨ 自選牛角酥窩夫 — 提拉米蘇牛角酥窩夫

✨ 飲品 — 熱柚子蜜

✨ 飲品 — 雪嶽山(升級特飲 +$10)
雪嶽山

🧾 需加一服務費
💰 $504
❤️ Follow @852foodietraveller ✨
2022-12-08
提拉米蘇牛角酥窩夫
[#kwfoodie韓國菜]🍽新沙洞澡堂說起韓國當然不得不提他們的澡堂,用毛巾卷成的羊耳髻🐏是他們汗蒸幕的特色🤣二位於長沙灣的新沙洞澡堂,還原了韓國澡堂的特色,讓客人彷彿置身於韓國澡堂當中!除了有澡堂特色裝修以外,餐廳內部還有一大幅燒酒牆😍喜歡燒酒的朋友應該會為之瘋狂🤣同時也十分適合大家到來打卡📸#辣炒年糕 $148想不到這裡的辣炒年糕竟然有鵪鶉蛋🥚味道也還原了韓國當地的口味,當然不少得魚糕串和魚蛋🐟味道會偏辣一點,而且較重口味,年糕份量也頗多,跟朋友一起分享最適合不過💖味道小評分:😋😋😋😋/5#晚市韓式豬肉包菜套餐 $448晚市套餐包括了多款食物💖包括了生菜包豬肉配秘製醬汁、自選味道的炸雞半份、飲品兩杯和自選味道窩夫一份❣️這是小編點了雪花芝士🧀味道的炸雞🍗,頂部灑滿了芝士粉,炸雞是無骨炸雞,吃起來十分方便,芝士味道不算太濃,雖然不是液態的芝士,但勝在吃起來不會太膩🥰另外是主菜生菜包豬肉😍豬肉選用了五花肉,每塊豬肉也是一層肥肉一層瘦肉🤤絕對令人回味無窮,除了提供了生菜以外,還有提供紫蘇葉🌿和蒜頭🧄等配料,可以自行配搭喜歡的味道~而飲料🥤方面,小編點了藍柑橘🍊白桃🍑梳打特飲和香檳葡萄梳打
[#kwfoodie韓國菜]
🍽新沙洞澡堂
除了有澡堂特色裝修以外,餐廳內部還有一大幅燒酒牆😍
喜歡燒酒的朋友應該會為之瘋狂🤣同時也十分適合大家到來打卡📸

#辣炒年糕 $148
味道小評分:😋😋😋😋/5

#晚市韓式豬肉包菜套餐 $448

而飲料🥤方面,小編點了藍柑橘🍊白桃🍑梳打特飲和香檳葡萄梳打特飲🍇,兩款特飲也是呈漸變色😍, 十分適合大家用來打卡📸,要是兩款特飲的味道也不會太甜,吃包肉配搭梳打十分refreshing🤣

最後還有甜品🍮部份,小編點了焦糖燉蛋牛角窩夫🧇,頂部是用火槍燒過的焦糖,中間的燉蛋呈固體狀態,但是仍然有濃郁的焦糖燉蛋香味,剛烤好的牛角窩夫🧇很鬆脆,牛油🧈味配搭上焦糖燉蛋10分配合,必點之選!
味道評分:😋😋😋😋😋/5

#韓式牛肉拌飯 $98
說起韓國菜怎能不點韓國拌飯⁉️所以我們點了韓式牛肉🐮拌飯,內裏有多款配料,口感豐富~而且吃出了韓國🇰🇷當地的味道,解思鄉之情的好選擇💖
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5