2022-12-12 23 瀏覽
荔枝角這間cafe打卡一流,以澡堂為設計。室內設計有特色,還有一幅很大的燒酒牆。餐點選擇多,以自助scan qr code落單。前菜是黑豆及泡菜,比較少吃黑豆呢。韓式牛肉拌飯十分足料,是較港式口味的拌飯。小食拼盤有多款韓式味道,有粉絲餃、炸薯仔等。炸韓國午餐肉條用了午餐肉盒黎裝,別有一番味道。雪嶽山設計到好像雪山一樣,和澡堂這個主題十分配合。荔枝馬格麗米洒香醇有特色,十分有少女心。辣炒年糕套餐配新沙洞招牌炸物拼盤細份,年糕大份飽肚,還有魚糕,辣醬惹味。炸雞-蒜蓉豉油半份,醬汁濃郁,份量也不少。提拉米蘇是人氣甜品,以牛角包作為底,外脆內軟。總括而言,看見韓國的餐點就令人想起韓國的地道味道,希望遲一點可以到韓國玩啦。

荔枝角這間cafe打卡一流,以澡堂為設計。

室內設計有特色,還有一幅很大的燒酒牆。

餐點選擇多,以自助scan qr code落單。

前菜是黑豆及泡菜,比較少吃黑豆呢。

韓式牛肉拌飯十分足料,是較港式口味的拌飯。

小食拼盤有多款韓式味道,有粉絲餃、炸薯仔等。

炸韓國午餐肉條用了午餐肉盒黎裝,別有一番味道。

雪嶽山設計到好像雪山一樣,和澡堂這個主題十分配合。

荔枝馬格麗米洒香醇有特色,十分有少女心。

炸雞-蒜蓉豉油半份,醬汁濃郁,份量也不少。

提拉米蘇是人氣甜品,以牛角包作為底,外脆內軟。

2022-12-11 28 瀏覽
好少去長沙灣呢頭食野😂但其實都幾多特色餐廳,呢間以韓式澡堂為主題嘅餐廳,已經聽過好耐,今次終於去到,好岩韓飯去😂🌖韓式牛肉部隊鍋 $268有瓦斯爐咁樣一路熱著,真係岩晒冬天食,呢個湯底唔錯嘅,正常常常,同平時食嘅韓式部隊鍋差唔多,而鍋內有好多配料:肥牛、香腸、午餐肉、辛辣麵、韓式年糕、皇帝菜、金菇,非常滿足🌝韓式水冷麵 $98一熱一冷夠刺激,蕎麥麵好煙靭,好鐘意呢種口感!而牛骨湯底入面有幾片雪梨,仲有啲果香,清清甜甜好岩掛麵食🤤🌝韓式柚子炸雞 $88脆卜卜嘅外皮再加上酸酸甜甜嘅柚子醬,幾解膩🌝TIRAMISU Croffle $58🌝MATCHA Croffle $58呢度嘅croffle好有牛油香,再加上有唔同口味嘅toppings,口感非常豐富,尤其窩夫焗得好脆口,所以就算飽到傻都忍唔住叫咗兩個黎歎

好少去長沙灣呢頭食野😂
但其實都幾多特色餐廳,
呢間以韓式澡堂為主題嘅餐廳,已經聽過好耐,
今次終於去到,好岩韓飯去😂

🌖韓式牛肉部隊鍋 $268
有瓦斯爐咁樣一路熱著,真係岩晒冬天食,
呢個湯底唔錯嘅,正常常常,同平時食嘅韓式部隊鍋差唔多,
非常滿足

🌝韓式水冷麵 $98
一熱一冷夠刺激,
蕎麥麵好煙靭,好鐘意呢種口感!
而牛骨湯底入面有幾片雪梨,仲有啲果香,
清清甜甜好岩掛麵食🤤

🌝韓式柚子炸雞 $88
脆卜卜嘅外皮再加上酸酸甜甜嘅柚子醬,
幾解膩

🌝TIRAMISU Croffle $58
🌝MATCHA Croffle $58
呢度嘅croffle好有牛油香,
再加上有唔同口味嘅toppings,
口感非常豐富,
尤其窩夫焗得好脆口,
所以就算飽到傻都忍唔住叫咗兩個黎歎

2022-12-11 10 瀏覽
📍新沙洞澡堂呢間餐廳係以韓式澡堂為設計既cafe,店入面有好多打卡位,除左韓國澡堂既裝飾外,行到最入仲有燒酒牆,每個角落都好用心去設計。而食物都好有水準,值得推介。👅雪花芝士炸雞 $88炸雞係新鮮炸,所以仲好香脆同埋好夠熱,面頭加左大量芝士粉,一咬入口d芝士粉就跌曬落黎,好似落雪咁,雞肉亦都好嫩滑,鐘意芝士既朋友千奇唔好錯過🤤👅韓式牛肉拌飯 $88份量好多,兩個人食都得,入面有牛肉、菠菜、芽菜、泡菜、紫菜,要加埋韓式辣醬撈埋一齊食,味道同口感都好豐富。👅生菜包豬肉配自家製醬汁 $248五花腩份量好多,厚度適中,用醬汁去煮好入味而且肉質都幾軟腍,連埋大蒜同青辣椒加埋自家製既醬夾住生菜一齊食,醬汁比起一般韓式辣醬更惹味。👅奶醬多 $58牛角酥窩夫口感鬆脆,面頭落左好多奶醬,兩樣都好夾,唔會太甜。👅提拉米蘇 $58呢個絕對係人氣甜品,牛角酥窩夫都係咁鬆脆,食到tiramisu果種咖啡味,而中間既cream亦都好多,所以食落都唔會有陣苦味。👅麻糬 Oreo味 $58麻糬好煙煙韌韌,蘸左我最鐘意既oreo一齊食就更吸引。愈食愈停唔到口,好好咬🤤👅藍柑橘白桃梳打特飲 $48賣相都好特別,以藍紫色漸
📍新沙洞澡堂

👅雪花芝士炸雞 $88

👅韓式牛肉拌飯 $88

👅生菜包豬肉配自家製醬汁 $248

👅奶醬多 $58

👅提拉米蘇 $58

👅麻糬 Oreo味 $58

👅藍柑橘白桃梳打特飲 $48
賣相都好特別,以藍紫色漸變色為主調,飲入口白桃味較較出,整體都唔錯。

👅雪嶽山 $48
賣相好靚,以藍白色為主調,飲落去似係忌廉溝鮮奶,兩杯都好適合打卡。
2022-12-11 20 瀏覽
Bookmark 左呢間人氣韓式澡堂主題餐廳一段時間終於黎到一試啦😆環境佈置真係好似去左澡堂咁一入門口就見到浸浴嘅水池🛀🏻牆壁都係澡堂磚 掛上鏡同花灑🤫韓式餐廳黎講有好多選擇今次order左一份辣炒年糕套餐 勝在咩都有😍包括辣炒年糕、新沙洞招牌炸物拼盤細份、士多啤梨牛乳忌廉牛角包窩夫、香檳葡萄梳打特飲、雪嶽山🤍另外再叫左韓式柚子炸雞半份、韓式水冷麵、法式焦糖燉蛋牛角包窩夫、炸甜薯拉絲芝士條🍟全部都好靚,同班朋友去打卡一流🤩🌶️辣炒年糕軟糯之餘又煙煙韌韌 入面仲有鵪鶉蛋同魚糕辣度剛好 🤤🔥新沙洞招牌炸物拼盤有5款炸物,蜜糖腸年糕串、甜薯芝士條、炸甜薯、韓式紫菜粉絲卷同韓式餃子,每樣都炸得香口好好食🍤💛韓式柚子炸雞外脆內軟,保留到肉汁,配上柚子蜜,外甜內咸🧀炸甜薯拉絲芝士條超好食又甜又香😍😍💦韓式水冷麵食完咁多炸野,食番碗水冷麵真係好舒服🍓士多啤梨牛乳忌廉牛角包窩夫即叫即整 勁甜勁好食 咬落去又甜又香牛角包窩夫整得香脆🙈
Bookmark 左呢間人氣韓式澡堂主題餐廳一段時間
終於黎到一試啦😆
環境佈置真係好似去左澡堂咁
一入門口就見到浸浴嘅水池🛀🏻
牆壁都係澡堂磚 掛上鏡同花灑🤫

韓式餐廳黎講有好多選擇
今次order左一份辣炒年糕套餐 勝在咩都有😍
包括辣炒年糕、新沙洞招牌炸物拼盤細份
、士多啤梨牛乳忌廉牛角包窩夫、香檳葡萄梳打特飲、雪嶽山🤍

🌶️辣炒年糕
軟糯之餘又煙煙韌韌 入面仲有鵪鶉蛋同魚糕
辣度剛好 🤤

🔥新沙洞招牌炸物拼盤

💛韓式柚子炸雞
外脆內軟,保留到肉汁,配上柚子蜜,外甜內咸

🧀炸甜薯拉絲芝士條
超好食又甜又香😍😍

💦韓式水冷麵
食完咁多炸野,食番碗水冷麵真係好舒服

🍓士多啤梨牛乳忌廉牛角包窩夫
即叫即整 勁甜勁好食 咬落去又甜又香
牛角包窩夫整得香脆🙈
2022-12-09 25 瀏覽
新沙洞澡堂終於成功去打卡,當去咗韓國!晚市韓式豬肉包菜套餐HK$ 466超級豐富~生菜包豬肉配自家製醬汁 (2人用)有三款不同的菜,包括生菜、沙律菜、紫蘇,紫蘇葉相當罕見。另外豬肉肥瘦適中,好鍾意佢個皮具有彈性!仲有四款不同的配料包括漬物、辣椒、特色醬汁、蒜蓉片等,可按個人口味添加,我覺得加晒都好好食,口感豐富。炸雞-甜辣半份果然冇叫錯,裏面有五大件,裏面保持質感軟嫩,表面甜辣,味道豐富。提拉米蘇甜品非常打卡,不是一般的款式,有鬆軟的部份,也有香脆的部份。雜莓伯爵茶特飲+HK$18檸檬柚子梳打兩款飲品影相都好靚, 伯爵茶嗰款特別多雜莓,甜甜地感覺清新。辣炒年糕HK$ 148炒年糕除咗年糕夠香辣煙韌口感之外,還有魚膏、鵪鶉蛋等等,非常滿足。韓式牛肉拌飯HK$ 98如果鍾意食飯,呢款係不二之選,有辣醬,可以自由添加,裏面本身已經有多款配料包括紫菜、菠菜、芽菜、泡菜、香蔥,當然唔少得就係中間非常入味嘅牛肉,口感味道一樣豐富。環境
新沙洞澡堂終於成功去打卡,當去咗韓國!

晚市韓式豬肉包菜套餐HK$ 466超級豐富~

雜莓伯爵茶特飲+HK$18
檸檬柚子梳打

辣炒年糕HK$ 148

韓式牛肉拌飯HK$ 98

2022-12-08 170 瀏覽
見到好多人介紹,環境好得意, 即刻約朋友去探店。一入面門就見到呢個咁有特色的打卡浴缸。當然要不遺餘力影影影。 如果可以係度進餐就正啦 另一邊既進餐區其實都相呼應, 浴室牆加花灑頭, 感覺好趣緻。 再入d仲有另一個風格不同的進餐區, 成排燒酒牆,又係一個打卡位。 估唔到呢d 主題cafe竟然有餐, 仲幾抵食韓式豬肉包菜套餐 $458套餐包括一個韓式豬肉包菜, 炸雞 2杯飲品同一個甜品。 韓式豬肉薄片加上大量配菜同特式韓國辣醬, 非常美味 豬肉雖然半肥瘦 但因為薄片,又加上配料,一d都唔膩, 2個女仔全KO哂套餐既炸雞有多種口味可以揀添雪花芝士炸雞(半份)炸雞外脆內滑, 雪花芝士帶有少少咸香, 好惹味飲品好igable, 好夢幻既藍藍柑橘蜜桃梳打特飲, 好清甜,不過枝飲管改短d 好d 雪嶽山 ,真係好似雪山,靚到唔捨得飲除左套餐外,叫多左個小食 炸甜薯拉絲芝士條,炸得香口唔油,甜甜地呢個柚子蘿蔔, 超級大愛估唔到蘿蔔加左柚子醬係咁好味,甜甜地, 不但去左蘿蔔既辛辣味 令到蘿蔔本身既甜味升級咁大碗只係20蚊,一定要點呀,會一試愛上跟餐有一個甜品,點左士多啤梨牛乳忌廉雖然望落好邪惡,但其實唔太
見到好多人介紹,環境好得意, 即刻約朋友去探店。

估唔到呢d 主題cafe竟然有餐, 仲幾抵食
韓式豬肉包菜套餐 $458
套餐包括一個韓式豬肉包菜, 炸雞 2杯飲品同一個甜品
韓式豬肉包菜套餐

韓式豬肉薄片加上大量配菜同特式韓國辣醬, 非常美味

套餐既炸雞有多種口味可以揀添
雪花芝士炸雞(半份)
炸雞外脆內滑, 雪花芝士帶有少少咸香, 好惹味

雪花芝士炸雞

飲品好igable, 好夢幻既藍
藍柑橘蜜桃梳打特飲, 好清甜,不過枝飲管改短d 好d

雪嶽山 ,真係好似雪山,靚到唔捨得飲

除左套餐外,叫多左個小食
炸甜薯拉絲芝士條,炸得香口唔油,甜甜地

炸甜薯拉絲芝士條

呢個柚子蘿蔔, 超級大愛

咁大碗只係20蚊,一定要點呀,會一試愛上

柚子蘿蔔

跟餐有一個甜品,點左
士多啤梨牛乳忌廉
雖然望落好邪惡,但其實唔太甜, 忌廉配埋個窩夫餅底食, 完全唔膩。
士多啤梨牛乳忌廉

另外order 一個提拉米蘇
外型好精緻,好高級,仲幾大份, 只係58蚊
甜度適中, 食到有少少酒香味, 值得再encore
提拉米蘇

雖然係主題打卡cafe, 但食物質素超意外的好

90分鐘用餐時間,但食物上枱都好快, 一陣就上哂啦。

2022-12-06
300 分鐘 (堂食)
內部裝修好有驚喜,影相打card IG的好地方,食嘢有韓國部隊鍋,韓國小食,伴飯同埋牛角包窩夫等等😍韓式生菜包豬肉,韓國生菜包水煮五花肉韓劇裡的五花肉,除了燒烤之外,也常常出現更健康的水煮方式,喜歡淡淡的豬肉味道☺️再用生菜包著吃,簡單,清新又美味🥰雪花芝士炸雞,芝士炸雞不用多説,係完美嘅組合,雞肉食落口好Juice,啖啖都係cheese味😝小的炸物拼盤🤪有我最鍾意食嘅炸紫菜粉絲😝食到韓國既味道呀😊 炸午餐肉條,愈邪惡就愈好食😋午餐肉經過輕炸之後,肉香即刻出哂黎,每一口都香味十足,食到停唔到口呀😍韓式牛肉拌飯♥️牛肉份量豐富,好juicy☺️配料有芽菜、菠菜、蘿蔔等拌料,口感層次豐富,味道夠惹味😜水冷麵好清涼,麵條好彈牙,柚子味好出,仲有蛋同蘿蔔😝甜品選擇好多,呢款真係必食推介,真係燒到好脆卜卜,牛角包窩夫都保持到微脆嘅狀態,認真推介😍😍飲品兩杯都好精緻😝😝睇得又飲得😍

水冷麵好清涼,麵條好彈牙,柚子味好出,仲有蛋同蘿蔔😝

飲品兩杯都好精緻😝😝睇得又飲得😍

2022-12-07 32 瀏覽
打卡韓國菜cafe🚿1. Spicy fried rice cake set $398- 辣炒年糕:好大兜 年糕好煙韌 好有咬口 個汁偏辣 都幾惹味 除左年糕仲有魚糕 同鵪鶉蛋 魚糕都好大塊 肉多 好掛汁 蛋都幾香 第一次食呢個配搭 幾特別- 炸物拼盤 炸蕃薯:好甜 又有起沙嘅口感 正芝士蕃薯條:幾特別嘅配搭 芝士好拉絲 咸咸香香紫菜粉絲卷:香脆惹味餃子:皮都幾香脆 餡都多燒年糕腸仔串:燒汁幾特別 甜甜咸咸 中和左啲年糕嘅辣- Nutella banana croffle Nutella個醬同香蕉嘅配搭係絕配 個底又烘到幾脆 不過趁熱食會開心啲- 兩杯飲品一杯係藍柑橘白桃梳打特飲 好靚嘅賣相 酸酸甜甜 幾清新 一杯係熱柚子蜜 冬天可以保暖2. Fried lunch meat $58好igable 嘅賣相 午餐肉味香濃又香脆 作為小食唔錯…………………🌝打卡一流 有澡堂嘅佈景 香港真係冇咩咁嘅餐廳有 嘢食都ok🌚位於長沙灣未必就腳…………………
打卡韓國菜cafe🚿

…………………
🌚位於長沙灣未必就腳
…………………
2022-12-06 20 瀏覽
除咗日本嘢,最鍾意就係食韓國嘢🇰🇷位於長沙灣嘅新沙洞澡堂,絕對係一個好唔錯嘅選擇,除咗係一間出色嘅食店,仲係好受歡迎嘅打卡熱點📸一入去就見到以韓式澡堂為概念嘅設計,確係特別👍🏻最近佢哋又推出咗新嘅餐單 更加多選擇😋我哋兩個韓式定食午市套餐🥢韓式牛肉配秘製特濃牛乳辛辣麵 配韓式炸餃子🥟呢個就係其中一個新款,勁好食🤤湯底入口好順滑,充滿奶香,滲出微微辛辣味,食唔停口,麵嘅份量都唔少,應該有至少一個半麵底🍜而牛肉同洋蔥預先炒過,更加香同入味。兩隻餃子脆卜卜,足料飽滿。另一set係泡菜豬肉拌飯配原味炸雞,份量十足,配料有齊泡菜,芽菜同紫菜等等,充滿韓味🇰🇷豬肉都夠軟嫩。炸雞會另外配埋甜辣醬,夠晒惹味😋仲叫咗其中一款招牌🍗雪花芝士炸雞半份,同平時嘅芝士粉好唔同,味道無咁醎,好易入口。而且平時食調味粉,最怕係嗆入喉嚨搞到咳,呢度嘅芝士粉好幼細🧀而且雞件炸到好脆,半份都有6-7件,好抵食👍🏻就算好飽都要食甜點品🥐奶醬多牛角酥窩夫,croffle香濃酥脆,同奶醬勁夾,又唔會好甜,推介‼️呢度嘅飲品都做得好靚好啱打咭,維也納忌廉咖啡好香滑,西柚梳打特飲又靚又清新🍹

我哋兩個韓式定食午市套餐🥢
2022-12-05 33 瀏覽
📸新沙洞澡堂為食妹差唔多3年無去過韓國以前閒閒地一年都起碼去一次🥲🥲呢排見朋友去咗韓國心癢癢都想食吓韓國菜男朋友話呢間餐廳幾特色 價錢又公道話要帶我回味吓鄉下既味道🍴辣炒年糕套餐 $398💛8/10套餐包辣炒年糕|招牌炸物拼盤(細)自選Croffle|兩杯飲品▫️辣炒年糕份量足 而且煮得啱啱好軟糯之餘又煙煙韌韌🥹仲有鵪鶉蛋同魚糕辣度適中 唔會太辣 麻油味略嫌比較重手▫️炸物拼盤款式多有腸仔年糕串 餃子炸紫菜粉絲卷 同蕃薯天婦羅▫️焦糖布甸Croffle重雲尼拿香 而不太甜膩焦糖即燒 上枱依然香脆▫️雪嶽山 +$10波子汽水味梳打加上忌廉▫️藍柑橘白桃梳打白桃味濃 可選少冰少甜🍴部隊鍋 $268💛8/10可選牛/豬肉 配生雞蛋🥚一隻部隊鍋湯底偏芝士味另附辛辣麵調味粉 可按個人口味加入👉🏻餐廳係Pet Friendly架唯一美中不足係位置唔近地鐵站長沙灣站行6分鐘/荔枝角站行7分鐘🙈🙈📍 長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
📸新沙洞澡堂

男朋友話呢間餐廳幾特色 價錢又公道
話要帶我回味吓鄉下既味道

🍴辣炒年糕套餐 $398
💛8/10
套餐包辣炒年糕|招牌炸物拼盤(細)
自選Croffle|兩杯飲品

唯一美中不足係位置唔近地鐵站
長沙灣站行6分鐘/荔枝角站行7分鐘🙈🙈
📍 長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
2022-12-01
5 分鐘 (堂食)
  • 辣炒年糕
  • 雪嶽山
  • 新沙洞招牌炸物拼盤細份
  • 法式焦糖燉蛋牛角酥窩夫
  • 藍柑橘白桃梳打特飲
  • 韓式豬肉部隊鍋(含芝士)
2022-12-04 52 瀏覽
外賣咗一個晚市二人套餐,回家後發現套餐🉐️一盒飯(一人份量), 後來返回店舖詢問,店員話個餐係只得一盒飯( 一人份量)🙄乜二人套餐不應該是🈶️2⃣️碗飯㗎咩🤔另外,如果堂食呢個餐成208蚊(未計加一),呢個餐真係唔第食。就算外賣自取都$184, 唔知食出乜。不建議光顧

乜二人套餐不應該是🈶️2⃣️碗飯㗎咩🤔

2022-12-03 40 瀏覽
今天去了好朋友介绍的新沙洞澡堂餐廳。環境:以澡堂做主題的餐廳,其中一面是以白色為主調,白色磚底,牆上有三面浴室室鏡子和花灑,感覺好像置身在賣浴室用品的店子🤣另一面則以黑色為主調,牆架上放滿了燒酒,坐得都舒服。食物:1 韓式牛肉拌飯$88👍👍有黑豆小吃做前菜,好開胃2 雪花芝士炸雞半份$88他的炸雞皮漿薄而鬆脆,內裏的肉很結實有肉汁,出色。3 泡菜豆腐年糕湯$78韓式泡菜味道,少許甜甜辣辣,但不過龍,食落也很清淡。4 提拉米蘇 $58👍👍👍有三層, 最底那層是暖的窩夫, 甜度適中,上面的cream十分香滑 ,是我最喜💕。5 百香果水果茶特飲🍹$586 藍柑橘白桃梳打特飲🍸$487 熱朱古力☕$48下次會再去😍
今天去了好朋友介绍的新沙洞澡堂餐廳。
食物:
1 韓式牛肉拌飯$88👍👍
有黑豆小吃做前菜,好開胃
2 雪花芝士炸雞半份$88
他的炸雞皮漿薄而鬆脆,內裏的肉很結實有肉汁,出色。
3 泡菜豆腐年糕湯$78
韓式泡菜味道,少許甜甜辣辣,但不過龍,食落也很清淡。
4 提拉米蘇 $58👍👍👍
5 百香果水果茶特飲🍹$58
6 藍柑橘白桃梳打特飲🍸$48
7 熱朱古力☕$48
下次會再去😍
2022-12-02 45 瀏覽
呢間韓式Cafe已經唔係第一次食啦😆今次因為朋友強烈要求好想食 我就再陪佢黎啦餐廳分兩個區 一個係成個燒酒打卡牆 用了暗黑風格另一個係韓式浴場咁 有一個位置仲係pet friendly架🐈‍⬛.🔸生菜包豬肉配自家製醬汁(2人用)$248有2款生菜&紫蘇葉 用來夾豬肉食 豬肉肥肥的但不會油膩因為佢切到一塊塊 可以夾哂所有配菜食成日睇韓劇見人食紫蘇葉 原來食落有D似薄荷葉 感覺幾清新自家製醬汁好特別 令到成個口感更豐富.🔸新沙洞招牌炸物拼盤細份 $98細份都唔細架 個串燒年糕又係成日見到韓劇食係要年糕同腸仔一啖食 好惹味 年糕好煙un仲有其他炸物都唔會炸到好油 不錯的.🔸韓式牛肉拌飯 $98會有韓式辣醬撈埋食就最夾而且份量好大 牛肉又多仲有好多芽菜蔬菜切絲 啖啖都好足料.🔸韓式炒粉絲 $98好喜歡韓式炒粉絲既煙un感呢間配料多過粉絲既 炒到好香口又開左個胃了.🔸法式焦糖燉蛋窩夫 $58encore系列 🍮法式焦糖燉蛋真係冇得輸窩夫係可以揀叫先上菜的保持脆脆的.🔸雜莓伯爵茶特飲 $48呢個幾特別 估唔到雜莓+伯爵茶 都幾夾.🔸香檳葡萄梳打特飮 $48酸酸甜甜地開胃 清新 解油膩~.📍新沙洞澡
呢間韓式Cafe已經唔係第一次食啦😆
保持脆脆的
🔸雜莓伯爵茶特飲 $48
呢個幾特別 估唔到雜莓+伯爵茶 都幾夾
🔸香檳葡萄梳打特飮 $48
酸酸甜甜地開胃 清新 解油膩~
📍新沙洞澡堂
📌長沙灣福榮街506-510號榮發閣地下A1號舖
2022-12-01 30 瀏覽
長沙灣、深水埗區嘅Cafe遍地開花 ,當中不乏有創意,主題有特別嘅Cafe。今次介紹嘅「新沙洞澡堂」就係其中之一! 澡堂設計富美感,仲有模仿淋浴區既area !行入少少,仲見到一版燒酒牆,真係充滿韓風,好有心思!澡堂區🧼係動物友善區域,見到有食客攜帶狗狗~雖然係打卡餐廳,今次有啲食物都發揮唔錯~ 食物質素!比我想像中要好得多呢🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍃芫荽炸雞半份 👍🏻$88估唔到餐廳破格推出芫荽炸雞!味道有啲似中式嘅雞煲 芫荽味道突出皮脆肉嫩 個皮炸到脆卜卜微辣更為醒胃!真心唔錯🍃 辣炒年糕👍🏻148必食!年糕煙韌,夠軟容易咬開,用了韓式的辣醬 辣度適中除了年糕,亦有一串串嘅鵪鶉蛋同魚糕一次過食三款 韓國街頭美食好飽肚 同埋豐富!🍃韓式水冷麵👍🏻$98食完咁多辣嘢,一定要叫水冷麵降降溫真係冇叫錯!而且充滿驚喜好多舖頭處理冷麵 冷麵根本咬唔開,但係呢一間處理唔錯,麵夠爽口 易咬湯底清甜,仲加咗蘋果片🍎,好fresh🍃生菜包豬肉配自家製醬汁 (2人用) $248呢個都算係餐廳嘅熱門菜式有3款菜 ,4款配料!好豐富生菜、芝麻葉、紫蘇葉任君選擇加埋肉都可以按照喜好包生蒜、酸辣蘿蔔、甜辣

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🍃芫荽炸雞半份 👍🏻$88
估唔到餐廳破格推出芫荽炸雞
味道有啲似中式嘅雞煲 芫荽味道突出
皮脆肉嫩 個皮炸到脆卜卜
微辣更為醒胃!真心唔錯

🍃 辣炒年糕👍🏻148
必食!年糕煙韌,夠軟容易咬開,
用了韓式的辣醬 辣度適中
除了年糕,亦有一串串嘅鵪鶉蛋同魚糕
一次過食三款 韓國街頭美食
好飽肚 同埋豐富!

🍃韓式水冷麵👍🏻$98
食完咁多辣嘢,一定要叫水冷麵降降溫
真係冇叫錯!而且充滿驚喜
好多舖頭處理冷麵 冷麵根本咬唔開,
但係呢一間處理唔錯,麵夠爽口 易咬
湯底清甜,仲加咗蘋果片🍎,好fresh

🍃生菜包豬肉配自家製醬汁 (2人用) $248
呢個都算係餐廳嘅熱門菜式
有3款菜 ,4款配料!好豐富
生菜、芝麻葉、紫蘇葉任君選擇
加埋肉都可以按照喜好包
生蒜、酸辣蘿蔔、甜辣醬等等
充滿韓國嘅味道

🍃法式焦糖燉蛋窩夫 👍🏻$58
🍃提拉米蘇牛角酥窩夫$58
即叫即整!前者滑溜,蛋香濃郁;
後者賣相超打卡,有幼滑咖啡cream。
兩款相對之下,我更喜歡焦糖味。
上面係焦糖燉蛋,下面窩夫🧇!
好有驚喜嘅組合

🍃西柚梳打特飲$48
咁夢幻嘅顏色相信係少女都會鍾意!
甜度不錯,西柚都好清新

新沙洞澡堂(Cheung Sha Wan)哩間以澡堂為主題嘅韓國餐廳🇰🇷 裝修夠特別 仲有一大塊燒酒牆 打卡啱曬📸 其實已經係小編第二次嚟食🤫 今次見晚市出埋套餐 又約咗個大胃朋友 一次過試下上次未試過嘅新嘢先🤗🤗⌖ 晚市韓式豬肉包菜套餐 🐷🐔🧇🍹💰$ 448 + $10 + $10韓式豬肉包菜🐷🥬 半肥瘦嘅豬腩肉加埋四款自家製配料包住菜食 完全唔怕油膩😌甜辣炸雞半份🐔 有足足五大件 甜辣味濃郁 好入味 雞質都幾嫩😋 隔離仲有酸蘿蔔解膩~甜品係提拉米蘇韓式牛角酥窩夫🧇 賣相好唔錯 中間夾有沾滿咖啡嘅手指餅☕️ 牛角酥窩夫煙韌 整體都幾夾😚😚 不妨一試呀!跟餐嘅兩款飲品都加錢揀左mocktail🍹 哩款「雪嶽山」賣相好似富士山咁🗻 其實屬於乳酸飲品 酸酸maymay咁~😗 另一款飲品揀左「新沙洞槍手」 個名好特別 其實係薑味梳打😂😂 好解渴💦⌖ 新沙洞招牌炸物拼盤細份 🍢💰$98炸物有五款 蜜糖腸拼年糕、蜜糖芝士條、兩塊甜薯🍠、韓式粉絲卷同埋韓式餃子🥟 配埋隔離個醬汁有少少似千島醬都幾特別🤔⌖ 韓式水冷麵 🧊🍜💰$98冰涼之選🧊 原來係好大一碗 隔離會有黃芥末同埋酸醋 加落麵係輕微酸酸嘅感
新沙洞澡堂(Cheung Sha Wan)

⌖ 晚市韓式豬肉包菜套餐 🐷🐔🧇🍹
💰$ 448 + $10 + $10

⌖ 新沙洞招牌炸物拼盤細份 🍢
💰$98

⌖ 韓式水冷麵 🧊🍜
💰$98
冰涼之選🧊 原來係好大一碗 隔離會有黃芥末同埋酸醋 加落麵係輕微酸酸嘅感覺🤓 完全可以做到成餐飯解膩嘅效果 係小編可以一路食嘅最大功臣🤣🤣

⌖ 法式焦糖燉蛋韓式牛角酥窩夫 🍯🥚🧇
💰$58
焦糖脆面🍯 配入滿滿嘅吉士醬 蛋味都幾香👃窩夫同樣幾煙韌😛😛

☻ 回頭指數:8/ 10

❝ #Amiの九龍覓食記
#Fatshit_ami #Dinnertime #長沙灣美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #打卡餐廳推介 #新沙洞澡堂 #韓國菜 #韓國美食 #長沙灣韓國菜 #辣炒年糕 #韓式豬肉包菜 #韓式招牌炸物拼盤 #韓式水冷麵 #牛角酥窩夫 #韓式牛角酥窩夫 #長沙灣打卡餐廳 #韓式美食
  • 提拉米蘇牛角酥窩夫
  • 法式焦糖燉蛋韓式牛角酥窩夫
  • 甜辣炸雞(半份)