有朋友由加拿大來到香港探我,所以我決定帶這班朋友去食餐在加拿大食不到的中西fusion私房菜。 新橋location 不錯,佐敦地鐵站走不用十分鐘就到。餐廳是以私房菜形式運作,$500一個人六道菜另加糖水飯後果。餐牌的菜色是固定的,所以每道菜的品質都得到嚴格的控制,而餐牌則兩至三個月換一次。第一道菜是柚子醋拆鮮蟹肉沙律,蟹肉的鮮味被酸甜的醋帶了出來,新鮮的生菜再以炸蓮藕點綴, 這道沙律好吃之餘又十分開胃。第二道菜是松茸菌燉合桃海參 ,作為主菜前的湯,這碗中式湯藥用價值當然高,但味道亦十分好。松茸香味濃郁而清新,給人有一種滋潤的感覺。第三道菜是主菜鮮胡椒汁五頭虎蝦。虎蝦肉質爽而彈口,經油炸後再配上用新鮮的黑胡椒調配的汁,用一個字來形容, 正!接著下來是金榜醬汁北海道元貝,金榜汁是一種喇沙醬,味道又香又濃,非常配半生熟的帶子。半生熟熟的帶子比起全熟的帶子更加鮮嫩,如果將那麼上乘的帶子煮至全熟, 那就真是十分浪費了。可見廚師對食材十分熟悉。濃雞湯泡鮮露荀,露荀十分嫩口清甜,廚師在挑選露荀十分用心。清甜露荀泡在香濃雞湯,再配以香菇及黑松露,味道十分新鮮。龍蝦汁稻庭麵,好濃味的龍蝦汁,麵彈牙,加

龍蝦汁稻庭麵,好濃味的龍蝦汁,麵彈牙,加入蔥絲,味道更出。
最後美景雙輝,紅豆沙湯圓同水果;完美的一餐!
2017-02-10
2017-02-15 211 瀏覽
分了花紅,一齊去食餐好:私房菜。這個私密的用餐空間位於好兆年行3樓,只在晚上開放。在桌上有張餐牌,一共8道菜,主廚決定我們的每一道菜,我們不用煩惱點菜,他又可以全心全意做好每一味。1. 柚子醋折鮮蟹肉沙律,大大條鮮蟹肉,吃出啖啖鮮美,配上沙律及柚子醋,是開胃前菜之好選擇。2. 松茸菌燉合桃海參,松茸菌營養豐富,高藥用食療,配上海參及補腦的合桃,味道鮮味,飲入口嘗到松茸菌的香氣,好滋潤養生。3. 鮮胡椒汁五頭虎蝦,巨大五頭虎蝦,鮮甜肥美又厚實的肉,蝦燒到脆香,豐腴的蝦膏,配上香濃微辣的胡椒汁,更增加味道,吃了超滿足4. 金榜醬汁北海道元貝,金榜醬味道似喇沙,濃郁的汁,微辣,元貝用了大大拉,半生熟,香腍軟嫩。5. 濃雞湯泡鮮露筍,雞味濃郁,湯配上菌,及新鮮露筍,好鮮甜,湯飲到清。6. 龍蝦湯撈稻庭麵,又一度Fusion 好菜,西式龍蝦湯配上日本麵,龍蝦味非常濃郁,鮮甜,一定用了好多龍蝦熬出來,麵勁道十足,麵上撒上生蔥,令碗麵更特出。因應新年,糖水係湯圓紅豆沙,紅豆沙綿滑,加上我最愛芝麻湯圓,真係甜在心。最後還送上水果,上碟有心思。餐廳的菜式精緻,把食材的精髓完全完美發揮,令人全情投入視覺和
分了花紅,一齊去食餐好:私房菜。
這個私密的用餐空間位於好兆年行3樓,只在晚上開放。
最後還送上水果,上碟有心思。
餐廳的菜式精緻,把食材的精髓完全完美發揮,令人全情投入視覺和味覺的盛宴。
2017-02-06
2017-02-12 152 瀏覽
想了很久去食私房菜,終於有機會第一次試食私房菜,經朋友介紹揀選左新橋世民私房菜來嘗試,效果很滿意。所有菜式都係店主悉心安排。頭盤有柚子醋涼拌北海道帶子。螺頭烏雞赤肉燉湯。湯用料十足,清甜好飲。濃蝦湯太子餃,湯好有蝦味,餃子皮薄好味。再來煙燻太爺雞,肉質非常之幼嫩入味。濃湯浸時蔬最後有黑松露稻庭麵。今餐食得非常之滿足。

所有菜式都係店主悉心安排。

頭盤有柚子醋涼拌北海道帶子。
螺頭烏雞赤肉燉湯。
湯用料十足,清甜好飲。
濃蝦湯太子餃,湯好有蝦味,餃子皮薄好味。
再來煙燻太爺雞,肉質非常之幼嫩入味。
濃湯浸時蔬
最後有黑松露稻庭麵。
今餐食得非常之滿足。

2017-01-29 1413 瀏覽
尖沙咀除了那些酒店,想食好嘢要去那裡?朋友介紹的真實食物餐廳,根據朋友所講,我們平日食的快餐,或者是處理過的加出食品,或者經微波爐加熱等,都沒有太大的營養。所以我們久不久要吃一些真實食物,即用新鮮食材的料理新鮮煮出來享用。朋友介紹的私房菜需要預先訂位,一早已經傾好菜單的了。 首先的前菜是柚子碳燒舌拿魚。舌拿魚刺身,以火炙外圍魚身,做成外熟內生的狀態,再加上柚子和香醋,令吞拿魚的鮮嫩滑溜全部出嗮來。上面的是燒乾身了薑絲,還有一片開始轉紅的樹葉伴碟,這前菜真是吸引人的。 第二味是松茸菌乾鮑燉赤肉湯,松茸菌夠香,小乾鮑燉了很爽身,赤肉即是廋肉是新鮮豬肉粒,吃上去也很有肉味。 沒味精的老火湯真是甘甘的好好飲。 第三味是野菌黑松露五頭老虎蝦球。賣相靚就不在講,黑松露的味道完全溶入飯內。老虎蝦仁爽口甜美,實在是很惹味,除了黑松露,還有些菇和蜆肉混在飯入面。 私房菜最注重特色和廚師的手藝,兩樣都很不錯! 第4道的是金榜醬汁西紅柿餃。金榜醬汁是星加坡的香濃啦唦汁,加上西紅柿餃子一大隻,像是天下第一餃,上碟幾有氣勢。 跟著是星州醬北海道元貝。上面蓋著兩片燒蓮藕,下面的北海道元貝大大隻。外

沒味精的老火湯真是甘甘的好好飲。

私房菜最注重特色和廚師的手藝,兩樣都很不錯!

跟著是星州醬北海道元貝。上面蓋著兩片燒蓮藕,下面的北海道元貝大大隻。外面用火燒炙到半金黃色,加上惹味星州醬,甜中有海鮮味。
接著是外表沒有特別的濃湯日本稻庭麵,那濃湯卻是真材實料,煲了很久的精製老火湯,很好味道!
我和朋友二人都將湯全部飲完,麵也全部吃光。

最後的甜品糖水是棗皇雪梨茶,金黃色的外觀,清甜的內容,給我們這晚的私房菜劃上句號。給我們滿足的一餐!
他們的食物真是有水準,不錯不錯。坐下進食的環境也幾好,有個很大的戶外平台,還有一間VIP房,可以開2圍左右。
2017-01-19
  • 星州醬北海道元貝
  • 濃湯日本稻庭麵
  • 棗皇雪梨茶
2017-01-13 1131 瀏覽
是優質食材遇上廚師神來之手的作品,無論視覺、味覺都令我太嘩然了!多謝好朋友介紹我認識這家私房菜,最重要就係請我食,真係出心出錢又出時間了!小美人我愛你喔!「柚子醋碳燒吞拿魚」賣想已令我垂涎三尺,入口甘香吞拿魚配合柚子醋汁帶微薑汁味妙絕,未算啊!食完二片吞拿魚底層有二條已滲入所有汁之秋葵,帶我去到另一個食物層次「松茸菌乾鮑燉赤肉湯」材料豐富一碗湯內有鮑魚、准山、紅棗、松茸、瘦肉,服務員放上檯面已聞到陣陣香氣,熱騰騰非常香甜滋潤夠哂火喉,真係間中補一補唔使幫襯藥材舖「星州醬北海道元貝」酸酸辣辣似泰國酸甜醬,脆炸蓮藕片味道似薯片,個人認為此片會比薯片低卡,進入主角刀切北海道大元貝,廚師巧手令元貝之鮮、嫩、滑控制得淋漓盡致,這道滋味獨特的菜式可算是結合了中西日烹調心思!「野菌黑松露五頭老虎蝦球」單是賣相已叫我吸睛,老虎蝦的肉質爽脆彈牙,底層是盡吸入蝦汁之糯米飯,甜不再講咬落去糯香軟滑纏綿口感十分過癮,如果份量多少少就更加滿足!「金榜醬汁西紅柿餃」喇沙汁加師傅秘制醬汁味道係加強喇沙中之沙嗲味,餃子帶有小肥豬肉配西紅柿做餡料味道啖口,恰好與湯汁配合得天衣無縫,我就連湯汁都全掃清「濃湯日本稻庭麵」彈
「柚子醋碳燒吞拿魚」
賣想已令我垂涎三尺,入口甘香吞拿魚配合
「松茸菌乾鮑燉赤肉湯」
「星州醬北海道元貝」
「野菌黑松露五頭老虎蝦球」
「金榜醬汁西紅柿餃」
「濃湯日本稻庭麵」
彈牙稻庭麵配上用雞同蝦煮成之濃湯,令麵條之質感,與濃湯配合得恰當,最後一道湯麵都吃得我不亦樂乎!
「棗皇雪梨茶」
窩心紅棗煲雪梨,甜甜蜜蜜滿載幸福感覺
這裡有三個區域,有私人大房可供十六人包房,最好玩係仲有K 唱,另外有室內區及戶外區、戶外可BBQ 更可方便一眾煙民,自由度極高。
  • 柚子醋碳燒吞拿魚
  • 野菌黑松露五頭老虎蝦球
  • 星州醬北海道元貝
2017-01-12 710 瀏覽
今晚和客戶兼朋友到尖沙咀品嘗新穎的私房菜, 地方空間感十足,適合聊天、朋友聚餐,特別今日係我請客,千祈咪失禮🤣。我是提前一個星期打電話到餐廳落Booking,餐廳員工先向我了解,有什麼餸菜不喜歡吃的,回覆:因年尾將至,這些雞、鵝、鴨、肉類盡量減少唔該! 其他由餐廳發板,餐廳特別為我們編制一份貼身的菜單。柚子酸醋碳燒吞拿魚柚子酸醋披在厚厚的吞拿魚上,可能是第一道菜,酸酸味道極為醒胃,碳燒吞拿魚更是香口緻滑。松茸菌乾鮑燉赤肉湯比較清淡,味道不濃,可保持松茸菇菌的鮮味,我們更把所有湯渣全都吃掉😘。野菌黑松露五頭老虎蝦球香軟粘口糯米飯,加上惹味的黑松露,配搭得天衣無縫,還有爽肉彈牙的老虎蝦球,朋友都讚不絕口!👏🏻金榜醬汁西紅柿餃鬼馬喇沙醬汁伴西紅柿餃,一吃停不了口,我把這醬汁全都吃光了😊。星州醬北海道元貝酸辣醬汁醃著大大粒北海道元貝,鮮香滑嫩,酸辣醬汁搭配元貝在口腔內慢慢融化,一時間真的捨不得吞下😂😂。濃湯日本稻庭麵主食是日本稻庭麵,浸上了鮮蝦味濃湯,混入黑松露醬,味道更濃郁和特別!棗皇雪梨茶清潤養顏雪梨茶,多粒紅棗、南北杏燉制而成,味道恰當,不會太甜!我覺得最終沒有介紹錯,食得開心,朋友和客
柚子酸醋碳燒吞拿魚
松茸菌乾鮑燉赤肉湯
野菌黑松露五頭老虎蝦球
金榜醬汁西紅柿餃
星州醬北海道元貝
濃湯日本稻庭麵
棗皇雪梨茶
我覺得最終沒有介紹錯,食得開心,朋友和客戶都非常滿意,廚師用心烹調,色香味俱全👍🏻!我打算下一次會介家人品嚐這餐廳。
2017-01-12 1024 瀏覽
朋友知道我鍾意食私房菜,今日佢帶左我去一間位於佐敦既好兆年行,見到係商業大廈,心諗有無去錯地方點知上到去真係有喎呢間私房菜實左太隱蔽啦,無人帶真係唔知呢度有野食呢度仲有個open area, 店主話可供包場燒烤因為係私房菜,所以有特製既menu坐左無幾耐,第一道菜就出場喇「碳燒吞拿魚」吞拿魚微微的燒過,配合埋柚子醋,不過我食落又無醋味,反而有醬油味,唔知係唔係落錯左呢!因為有點咸!不過吞拿魚口感唔錯,幾soft「松茸菌乾鮑燉湯」飲第一啖已經停不了,好濃既松茸味,而且好清甜又唔油膩隻乾鮑又有咬口但一d都韌推介推介「黑松露老虎蝦球」黎到既時我以為係意大利飯,點知原來係糯米飯黎,但食落一d都唔會好痴,而且糯米味配埋黑松露一齊食真係好正呀!另外隻老虎蝦夠大隻,又好爽真係lam lam 脷「金榜醬餃子」金榜醬類似喇沙既味道,而且都辣辣地,呢個金榜醬味道唔錯,隻餃子好大隻,不過個皮唔係好夠薄,餡料亦太多肉,蕃茄唔係好夠多,不過金榜醬真係好好味「星州醬元貝」星州醬其實類似甜酸醬咁,幾開胃,隻元貝都好有份量同平時食開既元貝好唔同,平時食開既元貝有一種我接受唔到既味道ga, 但呢個北海道元貝完全無,而且
點知上到去真係有喎
呢間私房菜實左太隱蔽啦,無人帶真係唔知呢度有野食
呢度仲有個open area, 店主話可供包場燒烤
因為係私房菜,所以有特製既menu
坐左無幾耐,第一道菜就出場喇
「松茸菌乾鮑燉湯」
飲第一啖已經停不了,好濃既松茸味,而且好清甜又唔油膩
隻乾鮑又有咬口但一d都韌
推介推介
真係lam lam 脷
同平時食開既元貝好唔同,平時食開既元貝有一種我接受唔到既味道ga, 但呢個北海道元貝完全無,而且個質感有d彈性ga
所以我清哂
「稻庭烏冬」個湯係用雞煲左幾個鐘再隔渣而成,飲得出完全無味精
加上我至愛既稻庭烏冬
無得頂,不過份量就少左d, 夾2下就無哂,唔夠喉呀
面頭仲有埋黑松露
「燉雪梨湯水」岩哂而家呢個天氣食,要潤返下先得,味道唔會太甜
雪梨剝哂皮ga
另外亦設有廂房,仲可以唱k 添
岩哂搞個小party
2017-01-11
尖沙咀韓國街應該唔會陌生啦,但再行落下一條街就是柯士甸路,原來都不乏美食,今次就係上左去樓上私房菜,有咩特別呢?就是混合了中西式的烹調方式。🍚🆚🍽餐廳位置商業樓宇內,門面裝潢簡單平實,入到內有一位置是酒吧桌,另一邊就用膳區域,牆身畫上一幅外國風景橋的大油畫,最特別是有戶外露天位置,適合不同形式的晚宴。店員表示,還有VIP房間可以增加私隱及可供唱K。另外,每款套餐是以人頭計算,不會以12人為一圍計算,非常適合三五數位,但又唔夠12人的朋友們。👥🎤🍚我地兩個人就點選了$420/位的套餐,包括:「柚子醋伴北海道生熟帶子」、「松茸螺頭燉豬𦟌」、「黑松露什菌糯米五頭虎蝦」、「金榜醬西紅柿餃」、「蛋白菇濃湯泡菜苗」、「青藏棗皇雪梨茶」。🍤🍖🍅🍲☕️「柚子醋伴北海道生熟帶子」賣相吸引,頗大隻的帶子,以微煎的方式令到外面熟,內裡是生的,配以柚子醋伴食,味道酸甜開胃,帶子口感偏軟身。😋「松茸螺頭燉豬𦟌」有松茸、螺頭、豬𦟌、紅棗等湯料,飲落清甜,味道剛剛好,好滋補的感覺。🍖🍲「黑松露什菌糯米五頭虎蝦」上菜一刻已經聞到好香的黑松露味道,中間亦夾雜了蒜蓉味道。虎蝦好大隻厚身,食落爽口新鮮,配上糯米飯食,口感豐富
柚子醋伴北海道生熟帶子
松茸螺頭燉豬𦟌
黑松露什菌糯米五頭虎蝦
「黑松露什菌糯米五頭虎蝦」上菜一刻已經聞到好香的黑松露味道,中間亦夾雜了蒜蓉味道。虎蝦好大隻厚身,食落爽口新鮮,配上糯米飯食,口感豐富,十分惹味。🍤🍚
金榜醬西紅柿餃
「金榜醬西紅柿餃」湯底用上金榜醬,其實就是喇沙湯底,有少少微辣;餃子外形大件,外皮不算太厚,內裡有不少的蕃茄粒及豬肉製成,配上醬汁十分惹味。🍅
蛋白菇濃湯泡菜苗
「蛋白菇濃湯泡菜苗」好清新的蔬菜湯,有蛋白菇、蕃茄、菜苗等,可以中和油膩,很健康的菜式。🌱🍲
青藏棗皇雪梨茶
「青藏棗皇雪梨茶」好滋潤的雪梨茶,半件的雪梨配上紅棗及龍眼肉,飲落不會太甜,但飲得出雪梨的清甜味,乾燥冬天時飲用,好滋潤肌膚,又可以潤喉解燥。🍐🍵

「餐牌」我已經影左上載至openrice既「餐牌」入面啦,方便大家查閱相關菜式。📋
2016-12-28
柚子醋伴北海道生熟帶子
松茸螺頭燉豬𦟌
黑松露什菌糯米五頭虎蝦
青藏棗皇雪梨茶
  • 金榜醬西紅柿餃
家人每次帶我去食晚餐都有驚喜,今次都不例外,今晚帶我來到「新橋世民私房菜」,地點好方便,交通四通八達,佐敦地鐵站出口,幾分鐘巳經到達,用餐輕鬆暢快的好地方,非常適合一家人來進食,亦適合一班人來包場,建立一個獨一無二的私人派對。 新橋的總廚以往曾在高級酒店做過廚師,可預先訂座,私房菜的路線,店中沒有餐牌,由師傅親自安排餐單,來到坐下便可以享受晚餐,侍應服務很細心,每道菜都會主動向客人簡單介紹,令客人有賓至如歸的感覺。 進入新橋十分寛敞,店內佈置新簇優雅,擺設都十分美觀,環境很雅緻,整間店用餐的空間感更舒適,最特別的地方是3D畫,視覺效果十足,充滿日式風情的藝術格調,另設有室外位置,可以作BBQ場地。 柚子醋涼拌秋士北海道生熟帶子 第一次食好特別的北海道生熟帶子,這道菜帶出日本的特色風味,生熟帶子好大隻,帶子肉質很爽滑,黏性剛好,鮮嫩剔透,加入了柚子粒,一口咬下去,口感細膩,鋪了一層芝麻很香,再配上醬汁,混合起來的味道挺夾,味道可口。 遼參鮮鮑燉松茸 打開湯碗蓋香氣四溢,單單看樣子已經令人唾涎,湯加入遼參鮮鮑松茸來燉,味道入味清香,鮮鮑彈牙爽口,咬開感到軟滑,不會太淋身,非常滋味。

柚子醋涼拌秋士北海道生熟帶子

遼參鮮鮑燉松茸

黑松露糯米五頭虎蝦球

我都是第一次食好有驚喜,食材質素很好,虎蝦球大隻新鮮,肉身通透,配黑松露醬,吃後很香黑松露味,下層是糯米,彈牙有嚼勁,令食慾大增,食得好滿足。

濃魚湯藥膳清班球

清班球肉保持新鮮,十分嫩滑,吃起來增加口感,配濃魚湯藥膳,我連湯都飲埋,滿口藥膳魚香味,口腔中的香味久久不散,令人食指大動,大力推介。

金榜醬西紅柿湯餃

湯餃控制得宜,最完美的熟度,非常嫩滑,紮實彈牙,咬下去肉汁四濺,肉汁豐盈,配上金榜醬,帶出香濃的味道,十分惹味,配搭天衣無縫,齒頰留香。

濃湯泡時蔬

蔬菜新鮮清爽,帶清甜有咬口,滿載的味道清新的蔬菜,面層放上濃湯,別有一番風味,女孩子多吃也不怕肥,可以中和之前的食物。

黑松露撈麵

黑松露撈麵平時經常都會食,但這裡同一般的很不同,麵很幼身,彈牙爽口,配上濕潤度剛好的汁,令口感昇華,特別美味,我們都很鐘意。

清藏棗皇雪梨茶

期待的雪梨茶,熱騰騰的出場,雪梨茶有一陣香味撲出來,外層是雪梨,入面是棗皇,味道適中,甜甜地,食起來熱度非常令味道提升,潤一潤口,同時可以養顏,水與材料的比例恰度好處,秋冬天好適合的糖水

新橋世民私房菜

地址:尖沙咀柯士甸路22-26號好兆年行3樓310,317-318號舖
2016-12-22
2016-12-17 497 瀏覽
臨近聖誕忙到食飯都無時間,諗起之前同老公去食私房菜,非常回味呢間私房菜係朋友介紹, 要先打電話去預訂的菜單一於跟番朋友介紹的地方很闊落, 坐得舒服, 仲有電視睇可以追埋套劇, 感覺好似喺屋企食飯咁前菜 ~柚子醋涼拌秋葵~ 新鮮嘅番茄同埋秋葵,加埋啲柚子醋,食落酸酸甜甜,很開胃,很 Frensh螺頭豬展燉湯個湯燉得很香濃, 有豬外,仲有烏雞加埋螺肉,非常足料,入口鮮甜,完全冇味精濃蝦湯黑松露太子餃, 呢個係我最鍾意嘅菜式,黑松露同帶子都係我嘅最愛所以我一定會點呢個菜 個湯底充滿蝦嘅鮮味隻太子餃裏面嘅充滿大大粒既帶子, 同個黑松露嘅味道好夾, 非常鮮味星洲老虎蝦,大大隻老虎蝦,肉質好彈牙,好爽甜,煎得好香口,個汁少少微辣,很惹味拍薑炒芥蘭,芥蘭去咗啲根,有心思,口感好似食緊露筍咁滑身, 賣相都好似 ,炒得好香口, 很有鑊氣臘味糯米飯,炒得夠香口, 糯米飯又夠身,唔會咁un胃最後飲埋呢個燉雪梨茶, 味道清甜,係冬天飲呢個糖水,覺得好滋潤, 好舒服😍

呢間私房菜係朋友介紹, 要先打電話去預訂的
菜單一於跟番朋友介紹的
螺頭豬展燉湯
個湯燉得很香濃, 有豬外,仲有烏雞加埋螺肉,非常足料
,入口鮮甜,完全冇味精
個湯底充滿蝦嘅鮮味
,炒得好香口, 很有鑊氣
臘味糯米飯,炒得夠香口, 糯米飯又夠身,唔會咁un胃
  • 濃蝦湯太子餃
早在幾個月前, 已來過這楝大廈的酒吧同朋友過開party呢間餐廳都是經常在這頭游走的朋友介紹的, 要不然真的不知道有這舖的存在就算lift門一開, 睇埋水牌, 都唔知餐廳的位置因為舖名沒出現在水牌內, 原來這刻意打造隱蔽的私房菜格局 (最後總廚對我們說, 間中會有明星來幫襯的, that's why!!!)出了電梯後, 轉右的走廊直入到尾, 便是新橋餐廳, 途中有個小指示, 感覺得點神秘最盡頭的, 很大隻餐廳名字當晚人不多, 送來寧靜環境, 可以同honey撐檯腳有大圓檯, 但背後的3D畫, 很有中西合併fusion唔知食物係咪都fusion呢?! 也有室外位置, 可以比客人出來"呼吸"抖抖氣新橋的總廚原來以前曾在高級酒店當過廚師的相信其食物出來不會差得去邊, 這裡是沒餐牌, 走私房菜路線, 客人可隨自己喜好又或者由廚師定下的食物編制餐單, 每位價錢由$388起好吧, 食完再講由於訂咗位, 餐單由師傅安排, 不用等太久便送上頭盤來名字有點忘, 只記得食材是吞拿魚刺身, 配上酸甜的醋味及芝麻味, 很鮮味冰凍無筋的吞拿魚, 混入開胃醬汁, 為這頓晚餐開動了胃口吃畢頭盤後, 侍應便送上: 黑
早在幾個月前, 已來過這楝大廈的酒吧同朋友過開party

就算lift門一開, 睇埋水牌, 都唔知餐廳的位置

因為舖名沒出現在水牌內, 原來這刻意打造隱蔽的私房菜格局

最盡頭的, 很大隻餐廳名字
當晚人不多, 送來寧靜環境, 可以同honey撐檯腳
有大圓檯, 但背後的3D畫, 很有中西合併fusion

唔知食物係咪都fusion呢?!
也有室外位置, 可以比客人出來"呼吸"抖抖氣
新橋的總廚原來以前曾在高級酒店當過廚師

相信其食物出來不會差得去邊,

好吧, 食完再講

由於訂咗位, 餐單由師傅安排, 不用等太久便送上頭盤來

冰凍無筋的吞拿魚, 混入開胃醬汁, 為這頓晚餐開動了胃口
頭盤:醋汁吞拿魚
吃畢頭盤後, 侍應便送上:

20度天氣, 送上合時的燉湯, 感覺很溫暖窩心
黑松露螺頭赤肉燉湯
湯料非常豐富, 燉過的湯水非常清甜, 一點肥油肥膩都沒有
黑松露螺頭赤肉燉湯
平日唔多飲湯既honey, 成碗飲哂, 叻仔!

燉湯中的黑松露,是不會像平日的西餐般刨碎放在面頭,而是切片燉

所以一打開湯碗蓋,很香的味道跑出來

唔好話honey都飲哂,我連湯料,包括紅棗都吃埋,很甜呢!
黑松露螺頭赤肉燉湯
這裡的服務很好, 侍應會在遠處間中望下人客完成食物後, 才上下一道菜, 不作騷擾得來又不會cool

因為本人很不喜歡經常行到檯邊, 急著收拾的作風, 很像在催促似的

新橋侍應在上每道菜時, 也會主動向人客作出介紹, 談話中也適可而止, 不會太長氣

接下來, 便端上

甚麼是金榜醬呢?! 侍應沒有放下講完菜名就走人

金榜醬經總廚的改良, 味道像星洲叻沙, 微辣且香味撲鼻

將原隻微煎過表面的北海道帶子皇浸在金榜醬當中, 這個配搭是第一次吃呢
金榜醬北海道帶子皇
超大隻的北海道帶子皇, 很需要用刀叉切開才慢慢品嚐
金榜醬北海道帶子皇
金黃色微煎過的表面帶香脆, 半熟的內涵肥美新鮮, 食落口啖啖肉, 食前蘸點金榜醬很特別

沒想過日本刺身是可配上如此惹味的星洲辣汁

如果覺得金榜醬有點辣, 可夾著墊底的大蕃茄片, 唔好睇少呢位配角, 師傅連配角都造得很用心

蕃茄片竟是去了皮, 真的一絲不苟, 非常細心窩心, 超讚!!
金榜醬北海道帶子皇
吞了大大隻的帶子皇後, 又來一隻巨型海鮮:
星洲大虎蝦

呢度既菜式, 食得又睇得, 賣相令人眼前一亮

熟了捲曲後的蝦身, 有我手掌的2/3 size
星洲大虎蝦
我喜歡吃海鮮, 相對其他肉類來得健康, 又無咁肥膩

醬汁就像在泰國買回來的魷魚仔, 甜中帶點辣, 杰身的醬汁, 想連黏到的蝦殼也吃埋
星洲大虎蝦
殼肉易分離, 蝦肉爽口多肉, 不霉不淋
星洲大虎蝦
吃畢兩款海上鮮後, 要來點蔬菜平均一下

秀珍菇泡娃娃菜, 先呷一口湯, 也很清甜, 原來湯底由雞同蝦餚成的, 原汁原味, 沒加任何味精等調味

亦是我同honey最欣賞的地方, 因為我對味精有點敏感, 食完很快感到身體會不適

是否吹水我便很快知道, 身體是不會說謊的, 飲了半碗湯, 吃過嫩口的娃娃菜,

身體都沒反應出來, 證明他們沒說謊呢!
秀珍菇泡菜
雖然說很飽, 但這樣每一道菜都很精心炮製, 看著我又不想浪費

黑松露龍蝦湯稻庭麵, 賣相普遍, 但又是原汁原味的湯底, 也都忍不住要喝幾羹
黑松露龍蝦湯稻庭麵
稻庭麵比烏冬幼身, 也比它滑, 很易不知不覺地"sir"了很多入口
黑松露龍蝦湯稻庭麵
最後最後, 當然要糖水為這餐畫上完美句號
總廚精心製作的
冰糖燉原隻雪梨, 挖走雪梨的心臟, 放入紅棗桂圓肉
冰糖燉原隻雪梨
清滋的雪梨水, 是秋冬的最佳潤喉滋補糖水

口味不酸又不太甜!
感謝朋友推介此私房菜給我倆, 是晚肚仔脹脹很滿足!
冰糖燉原隻雪梨,
其實餐廳的另一邊, 隱藏著一間給一眾朋友吃喝玩樂的私隱度高的獨立房間
房內設有卡拉OK, 大圓檯後面是一排梳化, 容納人數都頗多, 打後有幾個節日, 有需要就盡快預約啦~因為房就只得一間, 另外一提, 上來的人客, 經訂位後, 餐單可以隨著客人的口味更改, 當然也可照跟總廚的安排, 這就是私房菜的獨有好處!
今晚吃的幾道精心菜式, 每位都是$388+10%, 其實我覺得很抵很滿足!

多謝總廚既用心製作!!
2016-12-06
頭盤:醋汁吞拿魚
秀珍菇泡菜
冰糖燉原隻雪梨
冰糖燉原隻雪梨,
2016-12-06 152 瀏覽
呢間係好兆年行的隱世私房菜,被我發現了!食下高貴食材,成晚飄飄然人地話養身食秋葵,我第一次食,冷食用酸酸味的柚子醋涼拌,秋葵的味道顯得幾特別,爽口有鮮味,還有多汁鮮甜的蕃茄,小朋友也很like!涷盤完來個熱湯,這盅椰子雪梨燉豬𦟌好溫暖,椰子味好濃郁,入口椰子爽而甜,雪梨燉軟了還很鮮甜,豬𦟌肉好林好juicy, 入口仍然有味!湯味新鮮又豐富,大讚到下碟是金榜醬拌北海道帶子,帶子又厚肉,煮得仍然保持嫩滑,拌邊的金榜醬,有點好細的蝦米仔,好惹味主菜還有半隻古法鹽焗雞,雞應該剛熟,肉質好滑,可能是浸煮的,雖然骨有少少紅,不過雞肉就沒有血水,令雞肉火喉很好。沒有什麼醬汁,清清的鹽焗煮法,更突出雞的鮮味最後來的濃湯白菇蕃茄浸蔬菜,娃娃菜放湯,濃湯好濃郁,有海鮮的味道,仲有切細細的白菇,好滑,和湯一起吃,十分惹昧再來一口黑松露稻庭烏冬,烏冬不知是否手打,入口好滑口,浸了有黑松露味的湯,好入味,食得高貴過人
呢間係好兆年行的隱世私房菜,被我發現了!

食下高貴食材,成晚飄飄然

2016-12-05 112 瀏覽
以前成日覺得私房菜好似d俱樂部咁, members only,好高級私人會所咁唔歡迎外人,有好野o既話我地普通人係唔會有機會食到原來好簡單,預早book位就有...LOL有晒menu一早比你知會食乜,仲要人到先煮,保證新鮮入你個口~柚子醋涼拌北海道帶子超靚,擺盤好高貴,華麗,香煎到半熟的帶子外香脆內軟滑淋上酸甜柚子醋,和蕃茄碎,仲有少少芝麻,配色好靚。上面有幾條炸彊絲,平衡返味道同口感。濃湯菜第一眼以為似上海高湯津白,其實都幾似,但湯就用o左蝦熬出黎o既濃湯有少少菇用蕃茄,令顏色豐富,平衡返白菜o既部份用左好鮮嫩o既內層,除去外層o既老葉原棵煮作為一個湯精,鐘意飲濃湯的人,呢間絕對係天堂。所有湯都好用心去煮。要睇一間戲廳有無用心好簡單,簡單菜都可以好考功夫無心o既做得唔耐,就算有心都要好堅持先做得住黑松露稻庭麵無諗過一個簡單又週圍買到,可以自己煮的稻庭麵可以咁好食都係一樣重點:用心湯唔杰,但味極濃!煮到偏林o既稻庭麵浸住超濃湯,加上少少黑松露認真,我食十碗都得!

唔歡迎外人,有好野o既話我地普通人係唔會有機會食到

原來好簡單,預早book位就有...LOL

柚子醋涼拌北海道帶子
超靚,擺盤好高貴,華麗,香煎到半熟的帶子外香脆內軟滑

濃湯菜

有少少菇用蕃茄,令顏色豐富,平衡返

白菜o既部份用左好鮮嫩o既內層,除去外層o既老葉原棵煮

作為一個湯精,鐘意飲濃湯的人,呢間絕對係天堂。

所有湯都好用心去煮。

要睇一間戲廳有無用心好簡單,簡單菜都可以好考功夫

無心o既做得唔耐,就算有心都要好堅持先做得住

黑松露稻庭麵
無諗過一個簡單又週圍買到,可以自己煮的稻庭麵可以咁好食

都係一樣重點:用心

湯唔杰,但味極濃!

煮到偏林o既稻庭麵浸住超濃湯,加上少少黑松露

認真,我食十碗都得!
2016-12-01 100 瀏覽
Hubby 安排的生日飯局,地點是一間樓上私房菜。因要同時照顧兩隻細細,餐廳的環境我特別看重,只要有地方給他們安全走動一下,就算食品差少少都無乜所謂。碰巧餐廳有一個小露台,已感滿意!柚子醋涼伴生熟帶子 - 味道鮮甜爽嫩好好味!松茸菌燉湯 - B女最愛飲湯,基本上都俾佢飲哂,可見味道有番咁上下喇!金榜醬老虎大蝦 - 大虎蝦口感結實,醬汁富叻沙風味,惹味可口。濃湯帶子餃 - 最好味的是以鮮蝦肴煮的濃湯,餃子味道亦充滿黑松露及帶子的鮮香,唔錯!薑汁芥蘭 - 因吃得太多會胃痛,所以不敢食太多。芥蘭顏色翠綠,口感爽嫩。臘味糯米飯 - 香口溫熱,冬日之選。滿意 Hubby 安排的飯局,大大小小也吃得開心!
Hubby 安排的生日飯局

柚子醋涼伴生熟帶子 - 味道鮮甜爽嫩好好味
柚子醋涼伴生熟帶子
松茸菌燉湯 - B女最愛飲湯,基本上都俾佢飲哂
,可見味道有番咁上下喇
松茸菌燉湯
金榜醬老虎大蝦
濃湯帶子餃 - 最好味的是以鮮蝦肴煮的濃湯
,餃子味道亦充滿黑松露及帶子的鮮香,唔錯
濃湯帶子餃
薑汁芥蘭 - 因吃得太多會胃痛,所以不敢食太多
。芥蘭顏色翠綠,口感爽嫩。
薑汁芥蘭
臘味糯米飯 - 香口溫熱,冬日之選

滿意 Hubby 安排的飯局,大大小小也吃得開心
臘味糯米飯
2016-11-09
柚子醋涼伴生熟帶子
松茸菌燉湯
金榜醬老虎大蝦
濃湯帶子餃
臘味糯米飯
2016-12-01 121 瀏覽
係柯士甸道有私房菜食,一於醫下肚裝修如餐廳名稱,有好多英國橋做背景,有如身在康橋,份外relax首道菜為柚子醋涼拌秋葵,酸酸的柚子醋突出了秋葵和蕃茄的鮮味,秋葵涼涼的,食落爽口,蕃茄多汁,又林又甜開胃菜後,飲返碗熱騰騰的椰子雪梨燉豬𦟌湯,有椰子味濃厚,雪梨已燉到軟林,豬𦟌已燉到林林的,仍保持到肉鮮,加上圓肉,成碗湯原汁原味,好鮮甜之後來的是金榜醬拌北海道元貝,金榜醬味道像xo醬,少少辣但好惹味,元貝勁厚身,軟而帶嚼口,鮮味並没有被醬汁蓋過,索埋醬汁更好味再上的古法鹽焗雞,雞肉好鮮味,肉質嫩滑,肉剛好熟,入口帶淡淡的鹽香,味道不錯,皮下脂肪不多,骨細肉多,幾正食完肉,平衡返的一道菜,是濃湯秀珍菇西紅杮浸時蔬。湯底好濃郁,把湯味浸入了菇和菜內,好入味,健康之選另外的稻亭烏冬,加了黑松露更添高貴,湯底有點龍蝦鮮味,松露好香好鮮,如把松露直放入口就比較咸,和湯撈埋令烏冬也吸了松露香,烏冬好滑,不糊口
係柯士甸道有私房菜食,一於醫下肚