2017-09-24 136 瀏覽
中秋前既小團圓飯,可惜始終唔齊人,希望下次可以齊腳地點:mtr行一分中就到非常方便環境: 乾淨光猛都坐得幾舒服服務: 有禮幫忙,唔錯食物: 雞煲之後再打邊爐, 雞煲可以任食,但我不太喜歡,因為食完好漏同飽,邊爐就食唔到甘多, 先黎送每位是日精選刺身一款,今日甜蝦,跟一般放題一樣,湯底簡左花甲蟹鍋,湯底清甜足料,海鮮拼盤有7款,算多款,尚算新鮮,牛肉鮮嫩,餃同丸類正常, 推介墨汁墨魚丸, 彈牙有墨魚粒, 粟米超甜, 最後食埋送既甜品,奶凍,唔甜同香奶味我中意。總結: 第一次食感覺都唔錯,食物有質素,聚會都係個選擇,起馬無限時,唔使成日食到就住就住,未食完右趕你走,最唔中意,始終一分錢一分貨,辛苦搵黎食就更係要慢慢享受,趕時間就出食快餐算吧
中秋前既小團圓飯,可惜始終唔齊人,希望下次可以齊腳

地點:mtr行一分中就到非常方便

環境: 乾淨光猛都坐得幾舒服

服務: 有禮幫忙,唔錯

2017-09-24
2017-09-24 102 瀏覽
今次我哋四個人,有其中一個朋友生日,朋友話好想食「蒸氣鍋」,我哋就Book咗附近有一間叫做《旺角新南苑私房菜火鍋雞煲》,有蒸鍋套餐$338一位仲要有得送龍蝦半隻,不過我哋星期五去,所以每位加多$10,好彩我哋有訂枱,先可以食到「蒸氣鍋」,就算想Walk in食都冇得食蒸氣鍋架,因為餐廳要預備最新鮮嘅海鮮食材,D海鮮係同普通打邊爐唔同,所以記得要一早book枱啦。上到去餐廳環境非常大,佔全層,仲有房間坐添,我地四個人就被安排坐一張圓枱電視前面,一邊食蒸氣鍋一邊睇電視一邊傾計,幾寫意。我哋首先揀咗「招牌雞煲」,雞煲有一隻雞嘅份量,足夠我哋四個人食,我哋叫咗小辣,每一件雞嘅雞肉都好滑嫩,而且好入味,唔需要點任何醬汁都好夠味道。餐廳職員照顧周到,除咗餐牌上寫明每一款海鮮需要幾多時間去蒸之外,仲有店員可以親自幫我地蒸海鮮。係蒸海鮮之前先將水、粥米、南瓜粒同埋豬肉等等放入鍋嘅最底下,之後就開始蒸海鮮。首先就係蒸「龍蝦」半隻,大約幾分鐘之後就食得,估唔到入面有好多龍蝦肉,而且時間蒸得啱啱好,龍蝦肉質爽口彈牙,唔會蒸到太老,而且好鮮甜。接着有海鮮分別係「新鮮肉蟹」、「大連鮮鮑魚」、「太子象拔蚌」、「日

接着有海鮮分別係「新鮮肉蟹」、「大連鮮鮑魚」、「太子象拔蚌」、「日本大元貝」、「紐西蘭大蟶子」等等。
我最欣賞就係「新鮮肉蟹」,真係有兩大隻,而且蟹腳都好大大隻,肉質鮮甜多肉,再點小小辣椒豉油,非常滋味。
除此之外,「紐西蘭大蟶子」都好大隻好長,蒸嘅時間啱啱好,咬落去非常爽口,正。

最後將原汁原味嘅新鮮海鮮汁精華,滲落去鍋嘅最底部份,形成好鮮甜嘅粥底。

不過除咗海鮮精華之外,仲有「手切牛頸脊」,蒸嘅時候牛肉汁滴入粥底,牛肉非常鮮味,有好濃郁嘅牛肉味道,用蒸嘅烹調方法,好處就係食到海鮮同埋肉嘅鮮味。

最後打開蒸氣鍋最底部,果然鮮味十足,本身係一個好清嘅粥底,轉眼間就變成啖啖鮮味嘅粥,果然海鮮味十足,但係由於太飽了,每人只可以食到一碗。

除咗海鮮之外,仲可以揀一樣素菜,我哋揀咗欖菜肉鬆蒸豆腐,蒸左幾分鐘就食得了,豆腐好滑,再配以欖菜肉鬆一齊食,已經好夠味。

套餐仲包括甜品同埋汽水涼茶任飲,我哋就另外叫咗啲啤酒,四個人埋單最後都只係$1700左右,價錢合理,而且食物質素高,值得再試。

2017-09-23 162 瀏覽
收工難得同媽咪出街食餐好,知媽咪中意食海鮮,所以就帶佢去食蒸氣海鮮六點鬆d到步,已經有幾枱客人,成個場都幾大,而且坐位好寬闊,坐得幾舒服我地就叫左呢個蒸氣火鍋套餐,都幾多海鮮食,而且樣樣都係我地中意食,食海鮮呢個價錢黎講算係合理飲品自助形式,都幾多款,仲要任飲,正呀!仲送左一人一隻青口,鮮甜得黎,又厚肉,爽口彈牙食蒸氣海鮮之前,先上一個雞煲,上枱已經聞到好香,仲有一籃油炸鬼等煮到差唔多俾我地落落個雞度,雞肉好嫩滑,而且好入味,油炸鬼索哂d汁,好惹味食完雞煲就到重頭戲啦,店員會serve我地,幫我地計時蒸海鮮同幫我地份埋,今次仲唔係懶人餐😂海鮮方面,個人最最最中意係個蟹同大元貝 蟹肉同元貝超級鮮甜,蟹膏既甜味簡直難以形容,勁多肉汁,好juicy。而元貝非常爽口,正呀手切牛頭脊,牛味好重,食落好新鮮金蒜黑豚肉蒸茄子,健康得黎又香口,茄子好多汁,而且蒜味好香南瓜排骨粥,海鮮嘅精華全部喺晒呢度,我哋將個蟹蓋連粥一齊熬,非常鮮味最後當然唔少得飯後甜品啦, 3.6牛乳布甸,牛奶味超香濃,口感好滑, 10分完美。

飲品自助形式,都幾多款,仲要任飲,正呀!

仲送左一人一隻青口,鮮甜得黎,又厚肉,爽口彈牙

手切牛頭脊,牛味好重,食落好新鮮

金蒜黑豚肉蒸茄子,健康得黎又香口,茄子好多汁,而且蒜味好香

2017-09-22 95 瀏覽
今日係我超級期待已久既一餐,因為早排姊姊已經同我講預約左間蒸氣火鍋同爸媽一齊去食~終於到左哩日啦~一入到去坐左個唔錯既位置,電視下面一點完菜就有小食上枱~冰震青口~好食~蒸氣火鍋既前菜係雞煲/剌身,今次因為帶住2位老人家,就唔選擇生野啦雞煲上坐!!!D雞一點點雪藏味都無~好食~絕對唔會因為係前菜就好敷衍食完個前菜就緊係要去出面睇下有咩好野食/飲啦~飲品任飲~配菜任添~不過食唔到咁多就記得唔好浪費當日我一次都無夾過D菜,好彩姊姊叫我睇定D先先放一個粥係鍋底~再加入排骨、南瓜、蟹殼~超甜!!以上海鮮好味到我簡直無話可說,鮮味多肉,根本唔會有醬料吧既出場機會!!!而且最重要既事係我終於明白點解佢地店既蒸氣海鮮鍋需要提前預訂因為真的好服務到嚇死我了!雞煲食完立即幫我地換新既碗筷,怕雞煲汁會影響海鮮既味道以為咁就係好服務?少年你太年輕了全程無需自己蒸,有專人服侍,由煮到分食物你一DD都唔洗落手最囂張絕對係每食一道海鮮換一次碗碟,也太好服務了吧!?_粥底最後仲有配料可以選擇,也太太太周到了吧甜點係牛奶燉蛋白~為整餐畫上完美。提醒大家~如果想食到一餐咁豐富而又唔想自己郁手去蒸的話~~~~~記得要事前
終於到左哩日啦~

一入到去坐左個唔錯既位置,電視下面

一點完菜就有小食上枱~冰震青口~好食~
雞煲上坐!!!

D雞一點點雪藏味都無~好食~絕對唔會因為係前菜就好敷衍

食完個前菜就緊係要去出面睇下有咩好野食/飲啦~
飲品任飲~配菜任添~不過食唔到咁多就記得唔好浪費
當日我一次都無夾過D菜,好彩姊姊叫我睇定D先

先放一個粥係鍋底~再加入排骨、南瓜、蟹殼~超甜!!

因為真的好服務到嚇死我了!
雞煲食完立即幫我地換新既碗筷,怕雞煲汁會影響海鮮既味道
以為咁就係好服務?少年你太年輕了

全程無需自己蒸,有專人服侍,由煮到分食物你一DD都唔洗落手
最囂張絕對係每食一道海鮮換一次碗碟,也太好服務了吧!?
_

粥底最後仲有配料可以選擇,也太太太周到了吧
甜點係牛奶燉蛋白~為整餐畫上完美。

記得要事前打電話去預訂,因為一晚店入面只有幾枱限制
另外想傾計舒服D唔好咁嘈的話亦可以預訂房間~人頭+$20 ONLY~
(P.S.價錢最好打電話去問時作實)
難得約到班朋友下午去效遊 晚餐之事,計劃了一下,同事推介新南苑食海鮮蒸 仲特登提我旺角才有海鮮蒸,記得一定要打去Book位,仲要講明食海鮮蒸鍋 後來才知道,因為位置有限,不早一點book會無台 海鮮都是最新鮮,人客到場才劏,餐廳都要預時間、人數去準備 不能即興去食 蒸鍋餐每人338元 詳細看餐牌 有好多不同海鮮 另外雞煲還是任食,又有額外2個蒸小菜 雞煲點了個小辣 最正是後面再加了入油炸鬼 雞件切得大小得宜 每件都骨肉均衡,夠惹味 小辣來說 .. 是有點辣,但可接受 油炸鬼脆脆又香口,索了辣汁非常入味 餐廳今天另外有送客人每人一隻大青口 凍食 非常大隻,厚肉 味微咸、有鮮味 海鮮蒸的粥底是南瓜排骨粥 倒米、倒排骨、倒南瓜 我們另外把海鮮料中的蟹蓋加入一起熬 務求粥底會更美味 其他海鮮有二大盤 除了肉蟹之外,還有象蚌、大元貝、大聖子、鮑魚、生蠔 另外餐廳送的每人半隻大龍蝦 呵呵~ 我最喜歡大龍蝦了 半隻都頗大一隻 一筷子起了龍蝦肉 肉質很爽甜,又彈牙 即時覺得頂瓜瓜,同事果然好介紹 龍蝦的大鉗也很大隻 餐廳已經幫忙敲碎了 裡面的蝦肉很輕易就可以挖出來 非常
難得約到班朋友下午去效遊
晚餐之事,計劃了一下,同事推介新南苑食海鮮蒸

後來才知道,因為位置有限,不早一點book會無台
海鮮都是最新鮮,人客到場才劏,餐廳都要預時間、人數去準備
不能即興去食

蒸鍋餐每人338元
詳細看餐牌
有好多不同海鮮
另外雞煲還是任食,又有額外2個蒸小菜

雞煲點了個小辣
最正是後面再加了入油炸鬼
雞件切得大小得宜
每件都骨肉均衡,夠惹味
小辣來說 .. 是有點辣,但可接受
油炸鬼脆脆又香口,索了辣汁非常入味

餐廳今天另外有送客人每人一隻大青口
凍食
非常大隻,厚肉
味微咸、有鮮味

海鮮蒸的粥底是南瓜排骨粥

倒米、倒排骨、倒南瓜
我們另外把海鮮料中的蟹蓋加入一起熬
務求粥底會更美味

其他海鮮有二大盤
除了肉蟹之外,還有象蚌、大元貝、大聖子、鮑魚、生蠔
另外餐廳送的每人半隻大龍蝦

呵呵~ 我最喜歡大龍蝦了
半隻都頗大一隻
一筷子起了龍蝦肉
肉質很爽甜,又彈牙
即時覺得頂瓜瓜,同事果然好介紹

龍蝦的大鉗也很大隻
餐廳已經幫忙敲碎了
裡面的蝦肉很輕易就可以挖出來
非常清甜

第二味的肉蟹想不到還真多膏
又香又鮮
吃蟹比較花時間,肉質沒有龍蝦的彈牙爽口但更有甜味
不過這款蟹的肉很厚,反而蟹殼更易拆
太子象拔蚌
我最喜歡吃大隻的貝殼類
因為最鮮味
果然也沒有令我失望
又彈牙有點咸味,沒有多餘的醬汁
好好味
紐西蘭大聖子
加了點蒜,蒸後很清
只是一點蒜,令一向比較清淡的聖子變得惹味
日本大元貝
厚身厚肉,簡簡單單的味道
清清口感,再添點蔥蒜
已經非常鮮

手切牛頭脊
很有咬口,肉比軟厚,但不會咬不動
有牛香牛味

梅菜肉鬆蒸豆腐
豆腐本身很滑,而梅菜很有味,而不過咸
二者配合天衣無縫!
多吃也沒有負擔,很健康的一道菜

蒸蒸吃吃,不經不覺2小時
我們的南瓜排骨(蟹蓋)粥也煲了2個小時
加上之前邊蒸海鮮邊把汁液倒進鍋中
粥已煲得非常綿,排骨也很淋,而南瓜已經完全溶入粥中
吃一口,不稠味道清甜,有海鮮的香味
一鍋夠我們6人 encore 2-3次
吃得大家都很飽~很滿足~
2017-09-20 120 瀏覽
朋友生日,我們一直都知道她很喜歡吃雞和海鮮,我們尋找數間餐廳,終於俾我們找到呢間又有得食雞煲和蒸海鮮嘅餐廳!😀為了好好準備,我們預早幾日已打去book定位。好彩一早訂定,原來有蒸氣鍋爐的枱唔多,而且餐廳話要準備新鮮嘅海鮮,同平時普通打邊爐的海鮮不同,因為主要是清蒸,所以要預先一早訂位,walk-in 的話就食唔到海鮮蒸氣鍋了。首先第一味是雞煲!我們叫了中辣好惹味!😋我們吃完一煲又一煲,我諗如果餸飯應該好好味!😝💕之後重要主角,海鮮登場!果然好大盤,我見到它們會有些動!而且好大隻!好新鮮!😀侍應幫我們將海鮮逐一煮/蒸~首先是蟹粥:之後是一隻隻大大不同的海鮮:好大隻!今餐海鮮宴好豐富,生日的朋友也食得好開心!下次媽媽生日都可以考慮去這裡食😁

首先第一味是雞煲!我們叫了中辣好惹味!😋
我們吃完一煲又一煲,我諗如果餸飯應該好好味!😝💕

之後重要主角,海鮮登場!

果然好大盤,我見到它們會有些動!而且好大隻!好新鮮!😀

侍應幫我們將海鮮逐一煮/蒸~
首先是蟹粥:

之後是一隻隻大大不同的海鮮:

好大隻!
海鮮蒸氣鍋

今餐海鮮宴好豐富,生日的朋友也食得好開心!
下次媽媽生日都可以考慮去這裡食😁

海鮮蒸氣鍋  雞煲
海鮮蒸氣鍋
海鮮蒸氣鍋  雞煲
  • 海鮮拼盤
  • 雞煲
2017-09-15 102 瀏覽
早前朋友們話想食海鮮蒸氣鍋, 於是大家就約左周末係就腳嘅旺角食. 好彩朋友預早幾日前已經訂左位先, 原來有蒸氣鍋爐嘅枱係得幾張咋, 再加埋餐廳話時令嘅新鮮海鮮要預先準備, 因為係同普通打邊爐嘅海鮮唔同, 所以真係要提前訂位先得. 如果walk-in的話, 就真係食唔到咁正嘅蒸氣鍋嚕… 餐前小菜三碟醫下肚先 再黎個冷盤:灼青口,肉厚鮮味 係食蒸氣鍋前, 我地就先黎左個 “招牌雞煲” 打下底. 原本叫左 “小辣” , 但過程中都會越食越辣,非常刺激.雖則未必係用新鮮雞, 但雞肉肉質都幾嫩滑同彈牙,醬汁唔麻辣, 只係香辣, 但都一樣非常惹味. 而且雞煲仲係可以無限encore! 食完個雞煲,終於到戲肉啦,蒸!氣!鍋! 粥底係南瓜排骨,識食的當然會將啲裝住蟹膏的蟹蓋放埋入去一齊煲個粥底啦。。。 兩個巨大的海鮮併盤,有大肉蟹, 太子象拔蚌, 日本大元貝, 沙井鮮甜生蠔, 大連鮮鮑魚, 龍蝦 同埋 紐西蘭大聖子 肉蟹雖則未到爆膏的狀態,但軟棉棉的蟹膏都唔少,入口甘香。蟹肉一梳梳咁,肉質爽口彈牙非常之鮮甜,果然係材料新鮮! 剛放上架的龍蝦,啲腳仲係係到抽搐緊><" 果然夠新

餐前小菜三碟醫下肚先

再黎個冷盤:灼青口,肉厚鮮味

食完個雞煲,終於到戲肉啦,蒸!氣!鍋!

剛放上架的龍蝦,啲腳仲係係到抽搐緊><" 果然夠新鮮=="(有啲殘忍)

超大舊的龍蝦肉,入口啖啖肉,鮮甜爽口又彈牙!YUMMY~~
龍蝦鉗啲肉都唔少咖,大大舊一樣咁鮮甜~

象拔蚌,聖子,大元貝都處理得好乾淨
 象拔蚌雖然唔算大隻,但都係一樣咁爽口鮮甜。

聖子 同 元貝 可以選擇清蒸 或者 加蒜蓉蒸。而喜歡味濃的我哋就揀左後者啦。果然鮮味彈牙得黎又多左份惹味~ 正!

生蠔大大隻,甜味又CREAMY~~

除左海鮮外,仲有"手切牛頭脊肉"同另外兩款蒸餸。而我哋就揀左 “梅菜肉鬆蒸豆腐” & “金蒜黑豚肉蒸茄子”.

手切的牛脊肉, 肉質鮮嫩,入口有非常香的牛味,

蒸豆腐,初頭以為會好清淡, 點知原來都好惹味。梅菜肉鬆應該事先爆香過再淋係豆腐上面,所以蒸出黎的豆腐又香又滑。

豬肉碎粒用蒜蓉抄香後再淋係去皮茄子上面,蒸出黎的茄子非常軟腍而且吸哂啲肉汁蒜香汁,真係諗唔到會咁惹味!

所有野食都蒸完食完的同時, 啲生米都已經煲到變軟綿綿嘅粥啦, 而且連D排骨都係超軟腍. 所有海鮮蒸出黎的精華亦都流哂入去個粥底到, 可想而知個粥係有幾咁鮮甜. 個個都忍唔住食左兩碗~

最後仲有牛奶凍做甜品

飲品任拎任飲
  • 海鮮蒸氣鍋
呢間餐廳素來蒸氣火鍋都好出名,之前walk in先知要book位先得,所以今次特登預早book定枱先。開頭我地揀咗刺身唔要雞煲,所有刺身一d都唔醒,尤其是三文魚同希靈魚都食到鮮甜嘅味道。重點就係咁多款海鮮,有象拔蚌,大元貝,聖子,飽魚,生蠔同肉蟹等,仲有每人都會送半隻大龍蝦!我最欣賞嘅就係個龍蝦,肉多而且彈牙,完全唔洗配其他醬料,一咬落去就食到佢嘅鮮味😋😋象拔蚌蒸完之後都好大隻,另外肉蟹鮮甜多膏,一個大讚!聖子同元貝用蒜蓉蒸出黎味道剛剛好,另外我欣賞嘅地方就係蒸完唔會縮水😍鍋底個蟹粥一流,個蟹蓋喺入面煲咗好耐,所以個粥超入味😋😋😋😋環境衛生都非常好,值得一提嘅係餐廳嘅服務質素,職員好有禮貌,仲會落手落腳幫我地蒸,仲會計埋時每道菜蒸幾耐,所以今餐好滿意

象拔蚌蒸完之後都好大隻,另外肉蟹鮮甜多膏,一個大讚!

2017-09-13 698 瀏覽
今日朋友仔同我慶祝生日,跟住就諗住試吓去呢間咁多好平嘅食肆,我最鍾意嘅打邊邊!首先個環境有啲似茶餐廳,衛生就一般啦!聽講主打話啲嘢新鮮,同埋半自助火鍋!但係本人就覺得價錢方面唔算係特別抵食囉!因為大部份嘅食評都主要係講蒸氣鍋,相對地打邊爐係好少人提及,但係講真如果打邊爐其實我覺得真係好普通可以有更多選擇牛肉係冇任食嘅,每一台都會送一碟,我哋八個人就送兩碟,兩個湯底,雞煲,一盤海鮮,一個前菜,一個甜品,一於睇吓~冬瓜蜆湯底冇乜特別,但個底度啲蜆好多沙豬骨湯底同樣地冇乜特別會送個雞煲但係味道絕對唔係出色反而佢嗰啲油炸鬼好食奉送嘅冰鎮青口食得出呢個係新鮮青口唔係雪藏貨,唔錯按人頭份量嘅海鮮聖子:鮮甜貴妃妦:普通鮑魚:唔肯定係唔係新鮮不過嚟到嘅時候已經係唔郁嘅,因為我平時去打邊爐送嘅海鮮盤大部份鮑魚都係生猛嘅花竹蝦:呢個真係冇得頂好正基圍蝦:一般貨色,平時去開個間上的嘅時候仲係生,呢度已經唔郁平貝:麻麻哋鮮魚片:無人食按份量嘅牛肉好小,如果要食就$30.1碟,正常打邊爐點會唔食牛肉啊?兩碟加埋都係一人一件,所以基本上一定要俾錢囉!味道還好,牛味就唔算重一開始會放低一啲雜丸完全冇興趣,現成貨冇誠
首先個環境有啲似茶餐廳,衛生就一般啦!

冬瓜蜆湯底
冇乜特別,但個底度啲蜆好多沙

豬骨湯底
同樣地冇乜特別

會送個雞煲
但係味道絕對唔係出色反而佢嗰啲油炸鬼好食

奉送嘅冰鎮青口
食得出呢個係新鮮青口唔係雪藏貨,唔錯

按人頭份量嘅海鮮
聖子:鮮甜
貴妃妦:普通
花竹蝦:呢個真係冇得頂好正
平貝:麻麻哋
鮮魚片:無人食

一開始會放低一啲雜丸
完全冇興趣,現成貨冇誠意

炸魚皮
好硬,唔好食

炸響鈴
正常算唔錯

其餘都係啲普通嘅下欄嘢,菜係自助夾嘅,但係見到個格局唔係好想食

總括來講如果呢個價錢我覺得係唔抵食嘅,但係絕對唔係話呢間野好差,只不過唔係啲人標榜到嘅咁新鮮咁好味咁抵食,蒸氣鍋我唔敢講,但係打邊爐搵唔到一個位係可以翻啅,因為本身充滿期待,點知反而有少少失望

冬瓜蜆湯底
海鮮拼盤
海鮮拼盤
  • 花竹蝦
2017-09-12 143 瀏覽
好友終於完結兩年歐洲的遊學生活從外地回來,而且還在香港找到一份好工作,好消息一個接一個,當然要約食飯慶祝一下,朋友說好掛住香港既雞煲,於是一早打電話預訂了我們最愛的新南苑好好慶祝一下既然一行六人,人才鼎盛,當時是馬上預訂了新南苑的私人房,私人房空間感十足,六人坐一點都不迫,而且空調夠還有大電視,加二十蚊有如此享受,真的十分划算先上前菜再黎雞煲,呢次雖然叫左小辣,但仍然十分夠味,而且雞肉嫩滑,最愛新南苑雞煲內加油炸鬼,索晒啲雞煲汁,滋味無窮呢次送既係冰鎮青口,鮮甜美味食左兩轉雞煲之後,就點左個湯底打邊爐,湯底係花甲花蟹湯,十分鮮甜,湯底內真材實料放了整整一隻蟹,而且超大隻蟹肉超新鮮海鮮船到了!一貫新鮮美味,呢次仲有king size虎蝦,食完大滿足!

先上前菜

呢次送既係冰鎮青口,鮮甜美味

2017-09-12
想試蒸氣鍋很久,這天終於有機會相約朋友到這間「新南苑私房菜」一嚐所願😁✌🏻 之前看見朋友在社交網站發放這間蒸氣鍋的照片,覺得非常吸引,因此就來試一試,但這間必須一早訂枱,因為蒸氣鍋的枱只有幾張,所以要預留!我們一坐下已經發現它的餐前小食與眾不同,有香脆的花生、開胃的小蕃茄及惹味的雞爪,還有贈送的鮮甜青口刺身,成功引起我們的胃口👍🏻🤤我們四人點的是雞煲和蒸氣海鮮鍋二合一的套餐,首先來的微辣雞煲已有驚喜,因為通常雞煲是越香辣越好吃,但我的朋友們不能吃太辣,因此只點了微辣,所以本身期望不高,但這個雞煲即使不辣也非常香濃夠味👍🏻😋 雞肉也很嫩滑,值得一讚! 然後重頭戲的海鮮拼盤一上來,我們都不禁讚嘆一下,非常豐盛鮮美,終於明白為何這裡要一早訂枱,因為他們預備的是最新鮮的海鮮食材,這些海鮮是與普通打邊爐的不同😍👍🏻👍🏻但在我們開始擔心如何蒸海鮮時,就有服務員上來替我們逐一蒸煮,服務非常周到! 👍🏻☺ 他還教我們最合適的嚐味先後次序:首先吃的是龍蝦,大大隻龍蝦非常鮮味多汁,令人食指大動🤤 然後是肥厚肉蟹,啖啖肉,又蟹味濃香,非常過癮🤤之後是大連鮮鮑魚,細細隻但彈牙味美,一啖一隻,若不是胃口有限⋯一

首先吃的是龍蝦,大大隻龍蝦非常鮮味多汁,令人食指大動🤤

然後是肥厚肉蟹,啖啖肉,又蟹味濃香,非常過癮🤤

之後是大連鮮鮑魚,細細隻但彈牙味美,一啖一隻,若不是胃口有限⋯一定呢多幾隻🙈

再之後是象拔蚌、大元貝和大蟶子等貝殼類,全部都鮮甜多汁,爽口美味👍🏻🤤😋

然後還有我最愛的生蠔及牛頸脊肉,生蠔肥美鮮甜,手切的牛頭脊肉薄薄的,彈牙又牛味重,兩個都令人回味無窮😌🤤

臨尾再來個梅菜肉鬆蒸豆腐,鍋內淡淡的海鮮味令豆腐更加香甜美味,豆腐也非常嫩滑,就算飽飽地都仲想食多兩塊🙈😜

最後鍋底的南瓜排骨粥,完全吸收了所有海鮮的精華,十分香甜綿滑,而當中的排骨不但不「老」,還非常有肉香,為這頓海鮮大餐畫上完美的句號!🤗😊😋

2017-09-09 244 瀏覽
三天前已預定好海鮮蒸鍋,每位338(兩位起),同親友先打完四圈,馬上出發,一去到就有得食。先來個雞煲,有少少麻辣,吊起嫩滑雞鮮味。食完雞煲,服務員馬上幇忙換上蒸鍋,南瓜排骨放係底,上面蒸海鮮,服務員全程幫忙蒸海鮮。 可以放心一路食一路閒聊,仲有掛牆大電視睇。端出一大盤海鮮拼盤有多種新鮮海產,由於今日冇象拔蚌,所以改左龍躉班塊、另外有開邊龍蝦、大大隻日本元貝、紐西蘭大蟶子、大連鮮活鮑魚、沙井生蠔、新鮮肉蟹⋯⋯手切牛肉全部都很新鮮,龍蝦肉質爽夾鮮甜接下來的龍躉都很爽滑、元貝及蒜蓉蟶子鮮甜鮑魚仲好郁緊、好新鮮、食慾大增談到鮮甜度,肉蟹肯定無得頂、大大只生蠔、爽脆滋味十足,由於食材新鮮,每款海鮮都令人滿意。食完豐盛海鮮餐,係時侯食蔬菜一解油脂,其中最欣賞係蒜蓉茄子,茄子全去皮完全冇嚡口感覺。最後的精神- 南瓜排骨粥,滲入鮮甜海鮮汁,超正套餐包各式非酒精飲料、多款飲料任飲、內部裝修座位佈置亦舒適合理。服務員特地提醒食客,因要確保海鮮蒸鍋食材新鮮,所以須預早一日預訂哦!
雞煲

食完雞煲服務員馬上幇忙換上蒸鍋,南瓜排骨放係底,上面蒸海鮮,服務員全程幫忙蒸海鮮。 可以放心一路食一路閒聊,仲有掛牆大電視睇。

端出一大盤海鮮拼盤

海鮮併盤

手切牛肉
生切牛肉

全部都很新鮮,龍蝦肉質爽夾鮮甜
龍虾

接下來的龍躉都很爽滑、元貝及蒜蓉蟶子鮮甜
聖子

鮑魚仲好郁緊、好新鮮、食慾大增

大連鮑魚

肉蟹

蒜蓉茄子

最後的精神- 南瓜排骨粥,滲入鮮甜海鮮汁,超正

南瓜排骨粥底

肉蟹
蒜蓉茄子
南瓜排骨粥底
  • 海鮮拼盤
同朋友次次黎親旺角都係食放題咁今次就轉下口味 朋友親自介紹呢間食蒸鍋海鮮高質服務一流 今次去食真係名不虛傳所以今日特登寫黎推薦呢間...新南苑!首先就黎左個雞煲先雞煲黎講份量真的好多有接近半煲的份量🤤兩人有點擔心食唔曬跟住d雞食得出入面的鮮嫩絕對比其他雞煲店高質得多呢間鋪其中一個特色😍😍😍有好多碎粒既油炸鬼係雞煲半熟既時候加落去🤤配埋雞真係絕配 好好食🤤🤤🤤食完雞煲等待蒸鍋之際佢黎左盤刺身帶子呢個絕對係值得推薦既!唔好以為呢間主打蒸鍋刺身就會差佢呢個帶子唔單無冰味 入口仲有非常鮮甜的感覺 我會比呢碟前菜十分!😍😍😍食到咁上下雞煲就開始蒸鍋!留意翻每張枱都有專人幫你地蒸同開蓋嫁🤤首先第一碟就係蟹肉成隻蟹蒸完依然好有海鮮味d肉都比較鮮甜同香口同埋份量都比較多第二輪係帶子同鮑魚一齊上記得帶子要叫佢放多d蒜蒸出黎會夠曬入味🤤🤤大元貝好大舊好鮮🤤鮑魚更不用説食落去就知原汁原味食完胃口大增☺️☺️☺️☺️聖子同象拔蚌真係非常爽口食落去無沙的感覺同埋有彈牙的口感跟住就係魚肉上菜個係咁問我地落唔落蒜粒結果落左後味道依然鮮味而且仲好香口🤤🤤🤤魚肉好嫩滑 一食就知係高質然後就係手切牛肉每塊都切得好薄蒸唔洗五分鐘就
同朋友次次黎親旺角都係食放題
咁今次就轉下口味 朋友親自介紹呢間食蒸鍋
海鮮高質服務一流 今次去食真係名不虛傳
所以今日特登寫黎推薦呢間...新南苑!

首先就黎左個雞煲

有好多碎粒既油炸鬼
雞煲半熟既時候加落去🤤
配埋雞真係絕配 好好食🤤🤤🤤

食完雞煲等待蒸鍋之際佢黎左盤刺身帶子
呢個絕對係值得推薦既!
唔好以為呢間主打蒸鍋刺身就會差

食到咁上下雞煲就開始蒸鍋!
留意翻每張枱都有專人幫你地蒸同開蓋嫁🤤

即使切得較薄也好彈牙

我地再額外點左個肉碎茄子
呢個真係全場最推薦
第一次食到蒸得黎咁香口既野
肉碎同茄子配搭簡直一流!
食左d海鮮可以試翻呢個調劑下🤤🤤🤤

最後順便講下野飲都係任拎
有多款不同的選擇
我個人會推薦食海鮮唔好飲咁濃味既🤤🤤
2017-09-08 124 瀏覽
慶生朋友請食飯烚烚下當然係首選今次簡左呢間新南苑位於太子,位置都算方便星期四晚眼見都爆曬場5人同行叫左個微辣雞煲半放題包以下食物時令海鮮拼盤一份🦐🐟🦀(即係當時佢有咩海鮮就俾咩,唔一定次次一樣)手切牛頸脊一碟🐮火鍋配料任點🍥🍆🌽雞煲無限任添🥘飲品任飲🥃🍹🍻甜品(軟雪糕)前菜(每人兩份)當日送泰式生蝦侍應都幾跟得幾足留意住雞煲時間,會提醒食得未見你食完會問你添唔添唔添就轉火鍋湯底雞煲味道唔錯,可能因為太肚餓Encore左一次之後因爲太飽,食左一轉火鍋料都冇再加單當日任飲竟然有椰青水保守估計都飲左7-8支,抵到爛👍🏻👍🏻(但聽朋友講好似已經冇再做椰青水,轉左自家涼茶)最後食埋軟雪糕🍦雪糕質感軟滑,奶味香濃,甜筒亦夠新鮮脆身,值得一讀👍🏻埋單每位~$300,正常價錢可以有下次
慶生朋友請食飯
烚烚下當然係首選
今次簡左呢間新南苑
位於太子,位置都算方便
星期四晚眼見都爆曬場

5人同行叫左個微辣雞煲
放題包以下食物
時令海鮮拼盤一份🦐🐟🦀
(即係當時佢有咩海鮮就俾咩,唔一定次次一樣)
手切牛頸脊一碟🐮
火鍋配料任點🍥🍆🌽
雞煲無限任添🥘
飲品任飲🥃🍹🍻
甜品(軟雪糕)
前菜(每人兩份)當日送泰式生蝦

侍應都幾跟得幾足
留意住雞煲時間,會提醒食得未
見你食完會問你添唔添
唔添就轉火鍋湯底

雞煲味道唔錯,可能因為太肚餓
Encore左一次
之後因爲太飽,食左一轉火鍋料都冇再加單

當日任飲竟然有椰青水
保守估計都飲左7-8支,抵到爛👍🏻👍🏻
(但聽朋友講好似已經冇再做椰青水,轉左自家涼茶)

最後食埋軟雪糕🍦
雪糕質感軟滑,奶味香濃,甜筒亦夠新鮮脆身,值得一讀👍🏻

埋單每位~$300,正常價錢
可以有下次
2017-07-27
慶祝紀念
生日
2017-09-06 95 瀏覽
今晚約左個好朋友食飯,因為大家都生活忙碌,已經隔左半年冇見,甚是掛念。想搵間餐廳食晚飯,可以一路食一路傾,又要冇限時,火鍋就最啱我地。我推介新南苑,因為食過幾次,火鍋料都好新鮮。一於打電話訂位,服務員問我食蒸鍋定火鍋,乜有做蒸鍋架咩? 我次次都係食火鍋。有新野,咁試吓蒸鍋都好,感覺更原汁原味,原來蒸鍋一定要訂枱,店方要預先訂貨先有靚海鮮喎,同埋大廳只有三張枱有蒸鍋爐,而VIP房亦只有兩間房有蒸鍋爐,正所謂Early Bird,早起的鳥兒有蟲吃,早訂先可以搶到蒸鍋枱。旺角港鐵站D1出口,向右行一分鐘就到,好方便。蒸氣鍋套餐338一位,只要兩位起就叫得,刺身拼盤或雞煲、大海鮮盤、一款健康菜式、飲品任飲、甜品樣樣齊。撞正今日打風,出面風大雨大,客人都唔少,不過地方算寬敞光猛,食起嚟都舒服啲~前菜每份$20,酸酸辣辣,開胃一流~自家製五花茶,唔會過甜,仲熱,真係每日煲架,打邊爐下吓火啱晒。贈送特別食品 - 巨型青口,由於擺咗喺一堆冰上面,我地以為要蒸嚟食,之後店員提醒原來係即食。一攤開,形狀好似蝴蝶咁,青口食落又冰涼又鮮甜,好好肉地。雞煲可以揀辣度,我哋唔食得辣,就揀左BB辣。要煮六分鐘,每兩

前菜每份$20,酸酸辣辣,開胃一流~

一攤開,形狀好似蝴蝶咁,青口食落又冰涼又鮮甜,好好肉地。
雞煲可以揀辣度,我哋唔食得辣,就揀左BB辣。要煮六分鐘,每兩分鐘要攪一次,全程有店員幫我地攪!攪!攪!,唔駛煩~

一打開蓋香辣味就撲鼻而來,雞肉好嫩滑,食落亦非常香口,份量亦算多,兩個人就有半隻雞,好滿足。
食完雞煲就落料煲粥,有南瓜同排骨。
加埋蟹殼一齊煲,更添鮮味。
海鮮有波士頓龍蝦 、太子象拔蚌、日本大元貝、大連鮑魚、紐西蘭大聖子、沙井鮮甜生蠔、新鮮肉蟹,樣樣都好新鮮又大件,好大堆頭,好震撼~ 咦,比起火鍋啲海鮮料又真係正好多喎,好唔同!
波士頓龍蝦 - 呢度只係半隻,但已經好多肉,兩個人係一隻。蒸之前已經拆好,方便進食。龍蝦肉雪白嫩滑,非常爽彈鮮甜,食得出係極之新鮮。
新鮮肉蟹 - 打開蒸蓋就一陣香濃蟹味,精華已經去晒底下個粥。
蟹肉非常鮮甜,真係蒸出嚟先咁有鮮味,蟹羔亦都唔少,讚!!!
日本大元貝 - 食得出嘅鮮味,又有口感,真係好大隻,咁鬼厚,日本出品真係與眾不同。
太子象拔蚌 - 大大隻,味道爽甜,同象拔蚌刺身不分高下,但食落啖啖肉更爽。
手切牛頸脊 - 肥瘦適中不過牛肉味唔夠濃郁。兩個人分一碟,爽呀!

健康菜式之一 - 自選菜籃,揀呢個係貪佢真係健康,調節一下腸胃。用蒸籠上,感覺好似啱啱喺田園摘落嚟咁,好有原始感覺。食得出真係好新鮮,粟米超甜。秀珍菇蒸完出嚟都諗唔到仲好有菇味。

南瓜排骨粥,金黃色,粥底好綿,有海鮮味,連南瓜都煲到差唔多溶化。排骨亦好軟腍。成個粥都好大份,我地2個都食唔晒。
可加入芫茜,木耳,香蔥伴粥,食落更加香口。
甜品-牛乳布丁,食完熱呼呼嘅蒸鍋食下涼浸浸嘅牛乳布丁更感透心涼。食落滑嘟嘟,一啖一啖滑入喉嚨,一流~

食蒸海鮮,好講究蒸嘅時間,最擔心時間過長影響肉質同味道。喺呢度食就唔驚,因為全餐都有店員幫手蒸餸同分碟,爭在未有餵入口,如果唔係真係殘廢餐咁。而且店員全程都好親切,換碟派濕紙巾,亦唔會因為我地經常要"相機食先"而不耐煩,仲提醒我地小心燙手,服務真係100分。全餐都係海鮮、蔬菜、粥,食落好健康,唔會覺得油膩,仲可以保持原汁原味,蒸出個精髓來,下次都要揀返蒸鍋。