2016-04-15 1056 瀏覽
講開車仔麵,文記真係數一數二咁出名,因為佢係全天侯24小時,黎親見到有條人龍喺門口排隊,幾時都咁受歡迎,相反隔離果啲就靜蠅蠅呢度大致上係點乜有乜,出名有玻璃尤魚,鳳爪,自制韮菜餃等等,今次小妹等左一陣就有得入去叫送都算好彩幼麵多爽口,唔會有鹼水味,配個鴨腎好入味,咬落唔chi牙仲好稔下,上上之作,另外叫左個惹味細嘅,有豬紅,蘿白,大腸同韮菜,28蚊大大碗,豬紅就遜色咗小小,一夾落去有啲散,食落唔太實,大腸蘿白夠晒入味,蘿白更有半分鮮甜味不得不提呢度嘅秘制醬汁,辣醬同沙爹醬,辣醬辣得夠過癮,提升左車仔麵嘅水平,沙爹醬香得黎有小小辣,係幾過癮,不過食唔致辣都唔使失望,阿姐姐上麵前一定會有腩汁提供
2016-02-27 1086 瀏覽
文記車仔麵係深水埗既"老字號",每次經過店外總會見到出面有條龍,因為師傅係即刻跟客人要既餸黎執而牛腩,牛筋,牛肚等值得一試,因為好味既地方唔係單單在於材料本身,而係佢既湯底,第一眼見到湯底既深色已經覺得好吸引,而佢的確有好濃郁的牛肉味,但又唔會太咸,好耐無係車仔麵檔食到咁高質素既湯底了呢到既牛做得出色既地方所於炆得夠林,唔會難咬,特別係牛筋除左牛外,同朋友仲分別試左魷魚,韭菜餃,魷魚非常爽口同彈牙,師傅亦剪細舊左,方便客人進食而韭菜餃係自家做既,餡既比例都頗多,對於唔食牛既人黎講,呢兩樣餸可以一試!
文記車仔麵係深水埗既"老字號",
好耐無係車仔麵檔食到咁高質素既湯底了
呢到既牛做得出色既地方所於炆得夠林,唔會難咬,特別係牛筋
除左牛外,同朋友仲分別試左魷魚,韭菜餃,
魷魚非常爽口同彈牙,師傅亦剪細舊左,方便客人進食
而韭菜餃係自家做既,餡既比例都頗多,
對於唔食牛既人黎講,呢兩樣餸可以一試!
2016-02-15
2016-02-19 937 瀏覽
諗住上嘉頓山影日落.. 點知 太陽都冇個, 6點幾拿拿林落山食返個車仔面。 諗住早冇咩人la, 點知都係排長龍!!好彩d 姐姐快手,等左大約15分鐘到就可以叫野食同入座叫左瑞士雞翼, 牛根, 豬手, 豬大腸 油面瑞士雞翼出晒名,好入味...超好食. d牛根 夠哂粗,夠淋 ,啖啖骨膠元食落肚 豬手 5洗多講,夠淋 ,啖啖骨膠元, 而且超入味最后,豬大腸 食5到平時個陣味 所以我先鐘意食 最後加多左支紫貝天葵..

好彩d 姐姐快手,等左大約15分鐘到就可以叫野食同入座

叫左瑞士雞翼, 牛根, 豬手, 豬大腸 油面

瑞士雞翼出晒名,好入味...超好食.

d牛根 夠哂粗,夠淋 ,啖啖骨膠元食落肚
豬手 5洗多講,夠淋 ,啖啖骨膠元, 而且超入味

最后,豬大腸 食5到平時個陣
味 所以我先鐘意食

最後加多左支紫貝天葵..

2016-02-12
  • 牛根
  • 豬手
2016-01-15 964 瀏覽
當初係想去深水埗街邊檔車仔麵一試,點知見隔黎間文記好多人排隊d野食望落又吸引d,就改變主意食文記,從此文記就變成我同男友經常會食嘅車仔麵店。今日我如常叫左瑞士雞翼丶豬大腸丶齋麵根、麻辣笋絲加河粉。<瑞士雞翼>睇落去脹卜卜,已經好想食,唔會好似外面有d雞翼煮耐左好扁好乾,食落去都好嫩滑唔乾,味道都幾好。<豬大腸>唔係大大圈外皮皺皺比較厚個種豬大腸,而係外皮簿簿地有少少嚼口,裡面有d肥膏。我最鐘意食豬大腸嘅黎個部位,當然覺得好好食。<齋麵根>同<麻辣笋絲>不過不失,係我自己鐘意食嘅配餸。<河粉>我鐘意食簿身嘅河粉,所以我唔係到到都食可粉,因為好多地方嘅河粉都唔夠簿身,但去文記每次都要叫河粉食!後最一定要講下佢地嘅<祕製辣醬>,係我常食文記原因之一,每次都要加多辣,雖然我試過清湯底,都唔會淡夠哂味,但加左辣醬成碗麵更惹味。
瑞士雞翼丶豬腸丶齋麵根、麻辣笋絲加河粉。
今日我如常叫左瑞士雞翼丶豬大腸丶齋麵根、麻辣笋絲加河粉。

<齋麵根>同<麻辣笋絲>不過不失,係我自己鐘意食嘅配餸。

題外話/補充資料: 男友好推介佢地嘅韮菜餃~
2016-01-14
5 分鐘 (堂食)
瑞士雞翼丶豬腸丶齋麵根、麻辣笋絲加河粉。
  • 豬大腸
2016-01-12 848 瀏覽
看完電影好友帶我去深水埗覓食,說有家文記的瑞士雞翼很好吃,來到發現原來文記吃的是車仔麵哈哈!晚上9點鐘前面排了10個人,好吃的麵店果然人多(笑)。小店是先排隊order你想吃的麵類和配料,再找座位的。裡面裝修是經典的地道香港麵店,一張張圓桌子和圓凳和別人拼臺坐。在香港想吃地道好吃的美食就不要介意環境哦! 我點了好友大力推薦的瑞士雞翼,自製韭菜餃,菜心和牛筋。雞翼很入味,但不是那種雞肉煮到很淋的,雞肉還很滑很好吃,味道屬於偏甜不是鹹的,我最愛!餃子皮薄餡多,咬一口裡面超多韭菜哈哈。牛筋燜得很淋,很入味但又不會太鹹。一定要加份菜心才吃得比較安心(笑),菜心有點老,嚼起來有點硬,不過還是接受的了。總體來說這家傳統麵店賣的就是平靚正,非常地道好味的港式車仔麵!

2016-01-10
宵夜
2015-10-04 1482 瀏覽
「關於味道 . 良心好評」搬來深水埗一個月了,每天不重複的吃,依然沒有吃完每一家偶然有一天路過,看到和旺角旦王一模一樣的酸辣粉廣告,必吃之!味道真的好贊,除了辣度上不及旺角旦王,但其他幾乎可以以假亂真今天號召公寓里的朋友一起去吃,大家都說好我點了「牛百葉」、「牛肚」、「蘿蔔」,蘿蔔是必點,超好吃,但,量不太多「關於服務 . 史無前例的差評」我通常發食評都是好評,因為不喜歡的通常都不會再推送今天把第一次差評給「文記」,因為服務員實在是素質太差我點完餐,跟服務員說想要加一點蔥花和辣椒,但她都沒理我直接把我的碗端到桌子上,於是我看旁邊有一個一次性的紙杯蓋子,就順手加了點蔥花放上去,員工立馬制止我說不可以這樣加,拿一個勺子勺了蔥花給我,我就這樣回到了位置上,事情發展到這裡我都沒覺得有什麼排在我後面的朋友聽到她返回去後就開始說,"這裡不是大陸,不可以亂搞的,你們大陸人就是喜歡亂來"無法接受...我來香港唸書一年了,現在又留在香港工作,遇到很多友善的或者不友善的餐廳服務員那些不友善的最多也就是臉色差一點而已第一次,遇到當面講得這麼難聽、這麼露骨的話的服務員為什麼要帶著有色眼鏡看我們,為什麼不能給一
「關於味道 . 良心好評」

搬來深水埗一個月了,每天不重複的吃,依然沒有吃完每一家
今天號召公寓里的朋友一起去吃,大家都說好

「關於服務 . 史無前例的差評」

我通常發食評都是好評,因為不喜歡的通常都不會再推送
今天把第一次差評給「文記」,因為服務員實在是素質太差
無法接受...
那些不友善的最多也就是臉色差一點而已
第一次,遇到當面講得這麼難聽、這麼露骨的話的服務員
為什麼要帶著有色眼鏡看我們,為什麼不能給一些善意的提醒?
自己立的招牌,跪著也要砸完?
2015-10-04
20 分鐘 (堂食)
2015-10-01 1073 瀏覽
每次行過福榮街 一定會見到文記大排長龍今次決定黎到文記探過究竟是次叫左碗牛腩蘿蔔幼麵加腩汁配文記自製辣醬幼麵質素雖平庸 烈過其他材料頗為出色牛腩有啲碎 但正正因為碎 所以入味 而且非常柔軟蘿蔔充分吸入腩汁 完全無渣 咀嚼不費吹灰次力 上品車仔麵要做得出類拔萃 除左要有好材料 仲要有自創元素 高低之分在於其自製辣醬文記嘅辣醬呈膏狀 「香、咸、辣」食用時辣度唔會立即湧現 反而係慢慢增強本人建議以點嘅方式食用 溶於湯中則失其特色三字總結「平、靚、正」
每次行過福榮街 一定會見到文記大排長龍
蘿蔔充分吸入腩汁 完全無渣 咀嚼不費吹灰次力 上品
蘿蔔
本人建議以點嘅方式食用 溶於湯中則失其特色
文記自製辣醬
三字總結「平、靚、正」
2015-10-01
牛腩蘿蔔幼麵
文記自製辣醬
2015-09-23 777 瀏覽
嚟到深水埗買平野,順便嚟食吓間排長龍嘅車仔麵。今日食左大腸,豬紅,蘿蔔,雞翼尖,油麵再加少少辣。份量都幾大碗,大腸都洗得乾淨,炆得夠入味又大件,豬紅都幾滑,難怪咁多人叫,蘿蔔就一般,食落有啲渣,雞翼尖好夠滷水味,好淋身。麵底一般,煮耐啲可能會更好食。價錢一般嚟講呢道值得再去,但各位唔食得咁辣就落少少好喇,個辣油都幾勁~
2015-09-23
5 分鐘 (堂食)
  • 雞翼尖同豬紅都好食!
2015-07-22 936 瀏覽
朋友介紹說這裡的車仔麵很好吃, 上星期便來吃吃看.....點了淨餸, 有瑞士雞翼, 韮菜餃, 豬大腸, 豬紅, 水尤魚, 結果.......... 1) 餸太少, 食完好似冇食過野2) 瑞士雞翼, 發育不良, 超細隻3) 韮菜餃, 皮厚, 未食過咁難食既韮菜餃4) 豬大腸, 又細又薄, 量很少5) 水尤魚, 完全冇味.....湯底顏色比外面吃的車仔麵店深色而且味很濃, 才發現他們的湯底原來是浸完瑞士雞翼的汁再加水而成的5餸收我四十幾蚊, 又食唔飽, 唔會再去!! 呢區都收咁貴, 仲唔係搵人笨
朋友介紹說這裡的車仔麵很好吃, 上星期便來吃吃看.....
1) 餸太少, 食完好似冇食過野
2) 瑞士雞翼, 發育不良, 超細隻
3) 韮菜餃, 皮厚, 未食過咁難食既韮菜餃
4) 豬大腸, 又細又薄, 量很少
5) 水尤魚, 完全冇味.....
午餐
2015-07-11 1046 瀏覽
經開深水埗..就試下呢間多d人排既車仔麵試佐呢個韮菜餃蘿蔔魷魚白菜米線..但唔知係咪人多手腳亂掉亂佐我同fd個菜..佢要通菜既韮菜餃 - 好味.推介蘿蔔 - 開頭食佐幾舊都正常..之後怪味就出現了.比個fd試佢都覺魷魚 - 見佢未落d米線度明明好多汁好入味咁.落佐去之後就變普通水魷.完全無味..下次唔會再叫白菜 - 正常味道整體黎講碗米線都好味.下次再試下其他餸.佢個辣汁真係堅好味
經開深水埗..
就試下呢間多d人排既車仔麵
韮菜餃蘿蔔魷魚白菜米線

試佐呢個韮菜餃蘿蔔魷魚白菜米線..
但唔知係咪人多手腳亂
掉亂佐我同fd個菜..佢要通菜既

韮菜餃 - 好味.推介
白菜 - 正常味道

整體黎講碗米線都好味.下次再試下其他餸.佢個辣汁真係堅好味
韮菜餃蘿蔔魷魚白菜米線
2015-07-11 775 瀏覽
文記就永遠都多人過則邊個間, 但無計, 真係好味D。講真, 去文記如果你唔食辣, 就不如唔好食喇, 深水埗區咁多好野食, 何苦呢?因為唔食辣就真係哂左成間鋪最正個樣野今次又食油面, 因為油面好食之外, 感覺上多過 幼面D 面餅同埋又索湯D, 入味D。大腸唔洗諗啦, 必叫, 8蚊, 但份量多, 有咬口, 又入哂味蘿蔔又係, 清甜, 大件, 又勁索湯, 又係無得唔叫。之後就係我個人口味, 豬紅, 對我黎講, 食車仔面一定叫, 我都唔知點解但呢道豬紅一定有幾粒, 又夠味, 我個人黎講都好推介。不過我就唔識夾佢睇下實唔實正喇, 因為我用調羹食既 最後咁梗係要辣啦, 其實呢度D 辣都算勁, 第一次唔好叫咁多, 唔夠再問佢拎但我要就要多辣, 因為最鐘意食到流哂汗, 咁先正, 當然要叫埋可樂, 唔係點頂呀排完隊叫埋野食, 收完錢, 自己搵個位, 阿姐就會拎埋黎比你雖然間起呢區黎講, 就野點都唔叫平GA 喇, 不過食慣左, 其他地方真係冇幾可有車仔面令我成日返食
文記就永遠都多人過則邊個間, 但無計, 真係好味D。

因為唔食辣就真係哂左成間鋪最正個樣野

蘿蔔又係, 清甜, 大件, 又勁索湯, 又係無得唔叫。

2015-07-11
2015-07-10 654 瀏覽
食得文記, 先唔好要求 依樣野只要唔太受氣就OK畢竟操粗音既姐姐 就係甘性情出前一丁 8蚊, of course揀 出前一丁必點雞翼, 大腸同牛腩雞翼明明係好一般家庭會出現既豉油雞翼但唔知佢點做到入味, 但唔骨肉分離, 個表面仲好滑大腸唔係完全煮到淋, 佢係彈牙有咬口既而且洗得好乾淨, 無肥膏同屎個牛腩今次就唔掂好老好UN好乾味係好, 但質地唔得早知要多份雞翼好過
食得文記, 先唔好要求[服務] 依樣野
只要唔太受氣就OK
畢竟操粗音既姐姐 就係甘[真]性情

出前一丁 8蚊, of course揀 出前一丁
必點雞翼, 大腸同牛腩

雞翼明明係好一般家庭會出現既豉油雞翼
但唔知佢點做到入味, 但唔骨肉分離, 個表面仲好滑
大腸唔係完全煮到淋, 佢係彈牙有咬口既
而且洗得好乾淨, 無肥膏同屎

個牛腩今次就唔掂
好老好UN好乾
味係好, 但質地唔得
早知要多份雞翼好過

2015-06-19 683 瀏覽
睇完小儀金剛介紹就即刻跑黎食,已經食咗十幾廿次。 通常會揀出前一丁,無計啦! 普通粉麵7蚊,出前一丁8蚊,點計都係出前一丁花算D,至少唔會因為阿姐手鬆手緊而食唔飽。大腸、雞翼、豬紅同炸蝦餅! 大腸好正,唔會好淋,仲有小小咬口,同唔會好多肥膏;雞翼真係佢既必食,好似好普通平凡,但完全唔平凡,好入味好滑,唔會一夾就骨肉分離;豬血學食神話齋,亦唔會一夾就散,如果可浸耐小小,俾佢入多D味就仲好;蝦餅就一般般啦! 記得最後要加佢個秘製辣汁,我通常加沙嗲味,好惹味!
睇完小儀金剛介紹就即刻跑黎食,
大腸好正,唔會好淋,仲有小小咬口,同唔會好多肥膏;
外賣自取
見食評好多人話排隊好好食,老實講,我去福榮街十次有約九次或以上都唔見有人排隊。星期六中午12:45左右到都係唔洗等位。叫咗豬腸、魚旦、魷魚、唔記得蟹定蝦卷粗面加凍檸茶少甜。個卷就只有一條剪開少咗啲,其他餸份量都好夠又夠入味。好多時去茶餐廳叫少甜都超甜,呢到少甜檸茶絕不失望堅少甜。請阿姐比少少沙爹汁試吓,阿姐好豪比咗一大,但超辣,可能我唔太食到辣椒油嘅辣啦。4餸面加大杯凍飲$42算係唔貴啦,因為面底份量比其他車仔面檔嘅大。如果唔洗點排隊都值得試吓,因為我最憎要排隊等位
2015-06-06
2014-11-17 1423 瀏覽
成日都見到大排長龍(2間車仔麵平排)。好多時只有佢排隊。又跟人一齊排下試下先。地方乾淨程度仲可以接受。亞姐服務態度都好好。有好多選擇材料同粉...見到柚皮真係少可(因為煮都吾易)今次叫左個$46車仔麵:柚皮,通菜,豬腸,牛腩,蕃薯粉,冬菇,沙爹湯底柚皮吸晒汁好入味有口感(吾淋),冬菇細粒但入左蠔油味好好,豬腸吾肥但吾難咬成碗都好好味。但沙爹味吾多同比較咸。明白為何咁多人排隊而都肯等

2014-11-17