成日都會心絲絲好想食文記,高質素嘅食物,自然受歡迎。我個人呀就比較念舊鍾情,每一次嚟都係點一模一樣嘅餸。今次試一啲未點過嘅嘅車仔餸。最鍾意呢度嘅循環再用點菜版,用白板筆畫。日本糖心蛋、瑞士汁雞翼、瘦豬大腸(可以揀肥定瘦嘅),加辣汁。日本糖心蛋真係好好食呀,食到日本清酒味,用上盛嘅日本豉油,同埋日本雞蛋,個蛋黃係紅橙色嘅。瑞士汁雞翼係脹卜卜好飽滿嘅,醃得非常之入味,但係唔鹹,掌握得很好。瘦豬大腸洗得好乾淨,滷水汁醃得好夠味。再加上餐廳供應嘅辣蘿蔔,好味保持食物水準的文記,我會繼續再來
成日都會心絲絲好想食文記,高質素嘅食物,自然受歡迎。

最鍾意呢度嘅循環再用點菜版,用白板筆畫。

瘦豬大腸洗得好乾淨,滷水汁醃得好夠味。
再加上餐廳供應嘅辣蘿蔔,好味

保持食物水準的文記,我會繼續再來
2021-04-09
2021-05-02 296 瀏覽
我最最最鍾意食就係車仔面,從來覺得文記係非常好,我首選,又開得夠夜,lunch或宵夜都第一時間諗起佢從來車仔面就係好濃味,我都係好喜歡濃味嘅人,多葱多蒜多菜譜,加個大辣,我最愛最愛佢嘅豬手,雞翼,羅白,瘦腸,韭菜餃,酸齋。。。全部都好吃,都岀色其實任何車仔面嘅餸我都好鍾意除咗牛(個人現在不吃牛)不過疫情後,開始覺得佢個湯應味精越來越勁,唔只係咸,唔係太濃味嗰種,係好勁味精。。。食兩淡就好口渴就飲好多飲品可能我對味精敏感,食太多會頭暈同之後瞓唔到狂飲水,覺得好辛苦,唔知係正常味精反應定真係我敏感總之以前食冇呢個問題,最近幾次食都係咁,食完好辛苦還我好食唔勁味精嘅車仔面唔好咁重味精啦!

其實任何車仔面嘅餸我都好鍾意
除咗牛(個人現在不吃牛)

總之以前食冇呢個問題,最近幾次食都係咁,食完好辛苦

還我好食唔勁味精嘅車仔面
唔好咁重味精啦!

2021-05-01 164 瀏覽
韮菜餃、酸齋、牛腩銀針粉(腩汁小辣) $48同一條街開到第4間分店星期六等位大概都係等咗半個鐘到牛腩入味夠腍、韮菜餃飽滿大隻但係腩汁湯底偏甜 酸齋偏薄 冇一開始啱啱攞米芝連時候咁好食🥲

韮菜餃、酸齋、牛腩銀針粉(腩汁小辣) $48

同一條街開到第4間分店
星期六等位大概都係等咗半個鐘到
牛腩入味夠腍、韮菜餃飽滿大隻
我叫左豬皮,豬紅,豬大腸,油麵,仲有另外一碗:蘿蔔,牛腩,春捲,通菜讚:豬大腸:洗得超乾淨,夠味,有口感ok:蘿蔔:過得去,唔甜唔苦,勝左冇渣春捲:不過不失,係交嚟嘅,冇咩特別, 都ok,味道唔差嘅彈:豬皮:唔彈,一咬即散,好似大菜糕咁豬紅:滑,但咬落唔順,都會散牛腩:夠味,但硬通菜:老到阿媽都唔認得,變左實心😅湯底:略嫌濃左少少,同油多得滯油麵:太lum,我叫左湯另上,所以唔關外賣自取事同餐廳啱啱攞米芝蓮嘅時候所有嘅質素太大落差,所以今次食得有d失望😞
我叫左豬皮,豬紅,豬大腸,油麵,
仲有另外一碗:蘿蔔,牛腩,春捲,通菜

讚:
豬大腸:洗得超乾淨,夠味,有口感

ok:
蘿蔔:過得去,唔甜唔苦,勝左冇渣
春捲:不過不失,係交嚟嘅,冇咩特別,
都ok,味道唔差嘅

彈:
豬皮:唔彈,一咬即散,好似大菜糕咁
豬紅:滑,但咬落唔順,都會散
牛腩:夠味,但硬
通菜:老到阿媽都唔認得,變左實心😅
湯底:略嫌濃左少少,同油多得滯
油麵:太lum,我叫左湯另上,所以唔關外賣自取事

2021-04-23
外賣自取
2021-04-15 266 瀏覽
🍜一樣好有香港特色,樣樣餸都睇落好簡單,但拼拼湊湊煮埋一碗又可以有無限個配搭,要煮得好食更加係唔容易。🥟必試自家製韮菜餃店舖入面牆身大大個水牌寫住十大必食推介,樣樣都係我至愛。先揀左新鮮自家包製嘅韮菜餃,皮薄得黎餡新鮮,韮菜味都幾重添。撈埋豬肉嘅餡都十分足料隻隻都包到脹卜卜,咬落唔會乾身仲保持到肉汁。🦑玻璃辣魷魚食車仔麵其中一樣常嗌嘅餸就係魷魚,先講佢嘅魷魚係勁爽口同易咬。個辣汁算係容易接受唔會勁辣但又同個麵勁夾,份量黎講亦都算幾多。🍗瑞士雞中翼瑞士汁真係入哂味,食得岀唔係求祈放落去個汁度浸兩浸。好少可食車仔麵會叫雞翼,但我覺得佢地嘅瑞士雞翼值得大家一試。.📍文記車仔麵 深水埗福榮街121號

🥟必試自家製韮菜餃

🦑玻璃辣魷魚

🍗瑞士雞中翼
📍文記車仔麵
深水埗福榮街121號
15 分鐘 (堂食)
  • 車仔麵
  • 韮菜餃
2021-04-08 252 瀏覽
🔺 文記車仔面(深水埗)見多人排隊去食下,懷疑佢啲糖係唔使錢,湯底勁甜、齋勁甜、連餃子都勁甜🤒 豆漿又係勁甜。最後我係不停食佢個菜普送面,得個菜譜好食。食完勁頸渴已經order 佢十大推介美食,個河粉質感就OK彈牙幾好食!服務態度麻麻地。 食車仔麵就係為咗快,都等咗半個鐘,不要再吃!人均消費:40地址:文記車仔麵 (福榮街121號) (深水埗)深水埗福榮街121號地下Lam 脷指數:6/10服務:6/10.
🔺 文記車仔面(深水埗)
人均消費:40
地址:文記車仔麵 (福榮街121號) (深水埗)
深水埗福榮街121號地下
Lam 脷指數:6/10
服務:6/10
2021-04-01 162 瀏覽
落開深水埗,都係買下電子嘢同埋搵下friend。幾次經過都因為太多人排隊,所以冇試到。可能今日早左,唔算多人排。叫咗雞翼、蘿蔔、花膠、豬腸、油麵多蔥。係個雞翼同豬腸幾好味,其他都係一般。
2021-03-30
7 分鐘 (堂食)
2021-03-27 3162 瀏覽
雖然我經常在附近出沒,也常到附近用餐,但這間在福榮街同一路段上連續開了數間店舖,而且店外總是排著長長人龍的人氣車仔麵店,正因為我不喜歡排隊,始終不曾一試。直到這一天,在附近覓食的我,因為還沒到中午十二時便來到,見這店門外等候的人不多,才終於決定試它一試。沒吃粉麵,只是點餸。點了六款車仔麵餸,當中大部分都是這店的十大必食推介。「新鮮本地南乳豬手」($14)共有兩件,一大一小,都十分入味,不但豬皮軟滑,骨膠原滿分,而且豬肉也軟熟可口,確是水準之作。三隻「自製韭菜餃」($12)隻隻大隻飽滿,餡料豐富,味道也不錯。「美味酸齋」($11)酸味適中,開胃夠味而不過酸,質素不比素菜館的遜色。「清甜蘿蔔」($10)確是清甜,而且甜味並不人工,多汁無渣,有水準。唯一一款並非店中必食推介的「通菜」($9)也不錯,嫩綠爽口,是我這車仔午餐的綠色健康之選。被埋藏在底下,沒有被我拍到它的模樣的「瑞士雞中翼」($14)共有兩隻,瑞士汁完全滲進兩隻雞翼之中,香甜好味。皮滑肉嫩的雞翼,好吃。這次光顧,我只是試了這店十大必食推介車仔餸的一半,另外五款「上湯花膠」、「玻璃辣魷魚」、「鹵水豬大腸」、「蠔皇小花菇」和「手打魚

這次光顧,我只是試了這店十大必食推介車仔餸的一半,另外五款「上湯花膠」、「玻璃辣魷魚」、「鹵水豬大腸」、「蠔皇小花菇」和「手打魚肉」,下次再來,我一定會試試。
相比起同一條街上,就在斜對面不遠處,同樣地佔有著數個舖位的老牌名店,招牌豬膶麵水準似有下降的「維記」,我更喜歡這間後起之秀「文記」呢!
5 分鐘 (堂食)
午餐
  • 新鮮本地南乳豬手
  • 瑞士雞中翼
2021-03-27 149 瀏覽
次次去都要排队,不过都好快,这次叫了比较出名的瑞士鸡翼、猪大肠和牛柏叶,番薯粉加秘制小辣,个汤底好饮,瑞士鸡翼必点,猪大肠也没有臭臭的味道,反而好吃,我喜欢滑滑的番薯粉,不过始终唔够油面入味,还有牛柏叶也不够入味,总体值得一试
2021-03-23 246 瀏覽
今日放工,突然之間好想食車仔麵,深水埗最出名既車仔麵一定係文記,夜晚6、7點門外總有長隊係度買外賣。排左20幾分鐘,終於買到啦,睇下我地嗌咗咩啦。一碗嗌咗兩個餸,係公仔麵底,另外一玩嗌咗三個餸;係河粉麵底。兩碗都係腩汁湯底,好好味,我地係會飲曬既🥰。必點瑞士雞中翼,勁入味,肉質嫩,厚肉😍;另外,牛腩燉得好淋,入口就融化,好正啊;仲有豬大腸都唔錯,份量頗多;車仔麵點少得蔬菜,西洋菜好新鮮,吸收湯底既味,😍推薦。

2021-03-20 234 瀏覽
每次去文記都大排長龍,今日一開門就入去食唔使排隊。 幾年冇去過文記,質素差咗,有啲失望。玻璃辣魷魚$42好淋好辣但唔熱瑞士雞中翼5隻$35瑞士汁好入味,好食牛腩辣汁螺肉河粉$38河粉唔夠滑,好”鞋”牛腩同螺肉唔夠味腩汁湯底好夠味,中辣好辣豬大腸牛肚墨丸出前一丁$47牛肚唔夠淋豬大腸墨丸一般總結:鍾意文記係因為佢個湯底同辣汁,其他配料我覺得好普通,如果要我排隊等好耐,我就唔會食,以這個價錢,深水埗仲有好多選擇。

玻璃辣魷魚$42
好淋好辣但唔熱

瑞士雞中翼5隻$35
瑞士汁好入味,好食

牛腩辣汁螺肉河粉$38
河粉唔夠滑,好”鞋”
牛腩同螺肉唔夠味
腩汁湯底好夠味,中辣好辣

豬大腸牛肚墨丸出前一丁$47
牛肚唔夠淋
豬大腸墨丸一般

2021-03-19 165 瀏覽
🍜我要比呢碗車仔麵100粒星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️因為實在太好食~ 以下係我嘅配搭🤤#瑞士雞中翼 #自製韮菜餃 #牛柏葉 再配河粉 沙嗲汁小辣 瑞士汁湯底‼️‼️‼️‼️想講第一啖飲佢個湯底已經好感動 瑞士汁甜中帶辣 沙嗲小辣對我黎講岩岩好 唔會比辣味太搶 再食佢嘅雞翼 瑞士汁已滲哂入佢d皮同肉入面 肉質係非常嫰滑 自製韮菜餃非常飽滿多餡 牛柏葉又完美咁吸哂湯汁😭😭😭😭-再後加個 #招牌玻璃辣魷魚 對唔係食得好辣嘅朋友要留意 呢個魷魚比我想像中辣 而且好麻 要有心理準備係偏辣 但都係個句 辣得黎好食啵又🤤-⭐️溫馨提示:呢間鋪出左名要排隊架啦 我星日下晝3點食都要等30mins 就算你可能要等多過30分鐘 我鼓勵你要堅持呀 因為一定唔會後悔 而且係米芝連級數🤤========================#文記車仔麵📍深水埗福榮街121號地下 (深水埗站D2出口直行轉右就係啦~)-#沒有一秒是餓的 #mageatallday
🍜
========================
#文記車仔麵
#沒有一秒是餓的 #mageatallday
2021-03-15 138 瀏覽
每次經過文記門口一定排長龍, 一條街已經有幾間分店,今日得我一個人,所以比較易有位試左雞翼,蘿蔔清甜冇渣,花菇,韮菜餃,魚蛋彈牙,帶點陳皮味,沙嗲汁店鋪秘製辣醬,麵配辣醬不算辣得驚人雖然文記並唔平但分量都對得住價錢。

店鋪秘製辣醬,麵配辣醬不算辣得驚人

雖然文記並唔平但分量都對得住價錢。
深水埗美食雲集,能在同一條街佔據4個店位,自然非同少可,但仍然是每天大排長龍店面不大,疫情關係坐得梳落,在門口選好餸和麵後便可坐低,會有店員把麵送上玻璃辣魷魚$14 + 蠔皇小花菇$13 + 美味酸齋$11 + 米粉$10辣魷魚用上秘製辣汁,又香又辣,咬落非常爽口,雖然我不是特別愛魷魚,但我每次都會點小花菇細細粒且有很多粒,每粒都是香濃的冬菇味,過足口癮酸齋是我個人的喜好,味道相當不錯,但不算是這裡特別的餸菜瑞士汁雞翼$35/5隻因為太愛雞翼的關係另上,瑞士汁偏甜,雞翼不會過老,肉質依然鮮嫩,而且全部都大大隻,我還會將部分瑞士汁倒進車仔麵湯一起吃文記絕對是我喜愛的車仔頭3大,作為食客當然希望別大排長龍,但又希望它生意好,食材便可保持新鮮

小花菇細細粒且有很多粒,每粒都是香濃的冬菇味,過足口癮

酸齋是我個人的喜好,味道相當不錯,但不算是這裡特別的餸菜

瑞士汁雞翼$35/5隻

2021-03-03 204 瀏覽
香港人集體回憶美食,點可以無車仔麵。車仔麵可算是香港草根美食,但係依家嘅價錢一啲都唔草根🤣文記車仔麵係深水埗都好多年,十幾年前係附近返工成日經過,至於味道就係食慣車仔麵味道。十幾年前覺得無乜特別,十幾年後就覺得回味無窮。一場黎到,唔知幾時再有下次,食開三個餸嘅我,今次點四個餸。蘿蔔豬紅豬腸係車仔麵靈魂,唔點唔得,辣味魷魚望落吸引,一大盆拌著濃濃醬汁,姐姐夾餸都算重手,餸料分量夠多。蘿蔔夠甜,如果皮再刨深啲會好啲,因為入口有少少渣。豬紅夠入味,豬腸唔痴牙,好食。辣味魷魚好正,細心位係剪得夠細,一啖一條,食得方便。而且好惹味。值得一讚係,點餸方式傳統,可以望住一盆盆餸,睇到邊樣吸引嗌邊樣。最怕圈紙仔,碗麵出到黎先知中伏😆四餸麵$58 係貴咗啲,不過呢種古早味,遲啲會買少見少啦!
香港人集體回憶美食,點可以無車仔麵。
車仔麵可算是香港草根美食,但係依家嘅價錢一啲都唔草根🤣
辣味魷魚

一場黎到,唔知幾時再有下次,食開三個餸嘅我,今次點四個餸。
四餸麵$58 係貴咗啲,不過呢種古早味,遲啲會買少見少啦!
2020-12-21
10 分鐘 (堂食)
辣味魷魚