2019-01-08 759 瀏覽
今午行開德福廣場要醫醫肚仔,見到依間人山人海。初時以為等緊(出爐面包),但原來食晏一樣要等;最終係兩條人龍攪埋一齊啫唸住膽粗粗行入去試試喇,兩人位要等十分鐘左右有位。入內被安排坐一個四人座位靠走道嘅同一邊,對面有一對長者夫婦。其實係俾門口大大個promotion board嘅標題"黯然消魂飯"所吸引嘅果然見有唔少檯食客都係食緊"叉燒煎蛋飯"對面亞伯就話依度最出名就係叉燒喎聽佢講叫咗黯然消魂飯餐同埋餐肉煎蛋飯餐,兩者相差$14。餐肉嘅用料都唔錯,厚厚嘅;飯底都OK好食。不過唔算有特別過人之處。黯然消魂飯就真係唔同喇,正如亞伯所講佢哋嘅自家叉燒有大大舊嘅四舊。屬於梅頭果隻,好腍好夠豉味。顏色外表相當吸引,唔會死乾身死橙紅色咁樣入口之後除咗肉香仲有豉味,蜜糖味,油脂。雙蛋煎得啱啱好,唔乾身。蛋亦屬於靚蛋,蛋汁好夠蛋香整體水準好高。餐卓都有少少新意餐茶試咗咖啡同奶茶。個人口味覺得咖啡比較濃厚帶一點點苦味,not my cup of coffee ☕比較喜歡奶香,所以佢嘅奶茶交到貨。熱騰騰,同樣茶味濃過快餐店好多。怪不得門口人龍打晒蛇餅,有廿幾人等位喇。希望下次嚟食,少啲啲人等位喇

唸住膽粗粗行入去試試喇,兩人位要等十分鐘左右有位。

果然見有唔少檯食客都係食緊"叉燒煎蛋飯"
對面亞伯就話依度最出名就係叉燒喎
聽佢講叫咗黯然消魂飯餐同埋餐肉煎蛋飯餐,兩者相差$14。

顏色外表相當吸引,唔會死乾身死橙紅色咁樣
入口之後除咗肉香仲有豉味,蜜糖味,油脂。
雙蛋煎得啱啱好,唔乾身。蛋亦屬於靚蛋,蛋汁好夠蛋香
整體水準好高。

餐卓都有少少新意

希望下次嚟食,少啲啲人等位喇
2019-01-08
2018-12-31 608 瀏覽
今早约左同事係九龍湾傾些工作事情,見到麥記無乜人,於是入去揾張枱坐下,因已食了早餐,所以大家祇買了杯咖啡。我們不經不覺傾左好一會,同事要先走返公司。當我行出商場,見到己到午飯時間,刚啱行到文華冰室,雖然是中午十二點,但己有十幾人排隊。因我一個人,祇排幾分鐘就有一位入座。黯然銷魂飯(义燒蛋飯) 三件厚切义燒,肉質好軟滑,肥瘦適中,好有咬口,三件义燒份量十足。這三件义燒肯定比一般燒臘店正好多,加上厚切,食落更豐滿。荷包蛋半熟,食落好流心。大家中意食义燒一定耍去試下。

2018-12-06 1012 瀏覽
星期六早左返工 見到文華冇咩人排隊 即刻去食下個早餐先 話說平時見到文華都肯定大排長龍早餐時間都要起碼等20分鐘先入到去今日見到冇乜人 就決定入去試下坐低左 都係叫個沙爹牛麵跟多士炒蛋個麵唔使2分鐘就已經到咗 一啖咬落去就知出事 個面好硬 好似未整熟咁樣 個沙嗲牛肉亦都食到有少少粉漿嘅感覺沙嗲味都算出 有濃濃嘅花生味但整體來講唔好食之後等左成15分鐘個炒蛋同多士先上雖然個麵唔好食 但個炒蛋真係非常之滑同有蛋香味 多士焗得啱啱好 外脆內軟整體感覺都係中規中矩 但唔值得排成十幾20分鐘入嚟食 如果有時間 我寧願食翠華算
星期六早左返工 見到文華冇咩人排隊 即刻去食下個早餐先

整體感覺都係中規中矩
但唔值得排成十幾20分鐘入嚟食
如果有時間 我寧願食翠華算
2018-12-01
$40 (早餐)
炒蛋多士
2018-12-06 699 瀏覽
朋友最近需要搵人傾訴所以約左我去食早餐..但其實約成11:30都應該冇早餐食友人話想試文華~一於就陪下佢啦11:00去到經已排哂隊..心諗係咪真係咁好食啊等緊期間, 一盤熱辣辣嘅菠蘿包新鮮出爐老實說~係幾香嘅令我突然有啲期待叫左個A2同A3常餐我要叉燒湯意粉..個湯底看似好濃..但飲唔出有咩味道..亦唔覺得啲叉燒特別好食朋友話佢個沙嗲牛都係一般雙腸炒蛋厚多士說好的雙腸呢?問左職員原來番唔到貨..個蛋係炒得好滑嘅杯奶茶..朋友話茶味唔濃又唔夠滑..其實呢個價錢有好多選擇..如果唔係朋友話想試..真心唔會想去尤其係要排隊的話
朋友最近需要搵人傾訴
所以約左我去食早餐..但其實約成11:30都應該冇早餐食
友人話想試文華~一於就陪下佢啦
11:00去到經已排哂隊..心諗係咪真係咁好食啊
等緊期間, 一盤熱辣辣嘅菠蘿包新鮮出爐
老實說~係幾香嘅
令我突然有啲期待
叫左個A2同A3常餐
我要叉燒湯意粉..個湯底看似好濃..
但飲唔出有咩味道..
亦唔覺得啲叉燒特別好食
朋友話佢個沙嗲牛都係一般
雙腸炒蛋厚多士
說好的雙腸呢?問左職員原來番唔到貨..
個蛋係炒得好滑嘅

杯奶茶..朋友話茶味唔濃又唔夠滑..

2018-12-01
2018-12-03 513 瀏覽
呢間冰室初初開嘅時候長期排隊,仲要係好多同胞拖住喼慕名而黎,應該係內地blogger推介! 好彩而家耐咗算少啲人,平日晚飯時間黎都算快有位!兩個人黎,搭枱是常識吧?! 對比平時食開果啲茶記,餐牌上唔算多選擇,雖然佢地推介黯然銷魂飯(即叉燒煎蛋飯), 但我地都係叫咗茶記常見嘅野食,分別係厚切餐肉煎蛋飯同埋沙嗲牛肉麵拼雙腸炒蛋牛油厚多士。兩個都係有得跟飲品嘅餐!沙嗲牛肉麵個麵底幾好,雖然唔係一丁,但係都夠彈牙煙韌,唔似平價劣質貨!牛肉份量都算合理,而且都夠味,亦唔會話太鹹。至於餐蛋飯係合格嘅,好難唔好味,但就唔可以話抵食囉。。。 佢地標榜係厚切嘅午餐肉,但如果同hungrypig之前食過嘅某連鎖茶記就有啲比下去喇。。。 但整體上係
好彩而家耐咗算少啲人,平日晚飯時間黎都算快有位!

沙嗲牛肉麵個麵底幾好,雖然唔係一丁,但係都夠彈牙煙韌

2018-11-30
2018-11-24 581 瀏覽
早餐都有不少於七款選擇 但係每一個餐入面嘅食物都係指定左冇得改 只可以選擇要咩粉麵我最鍾意食文華嘅沙嗲牛肉同熱奶茶都好味,比起其他茶餐廳或冰廳嘅好 牛肉唔似比梳打粉那到淋晒 又唔會好un好鞋 奶茶茶味夠不過個煎蛋真係唔係好得 因為太燶 我之後都試過叫太陽蛋 希望唔洗食咁燶 可惜都係燶🙄雖然煎蛋係好普通嘅野食 但去茶記就係食普通嘅野 我有同侍應講太燶想換過碟 侍應嘅態度唔多好 好似覺得我玩野咁 佢係有換俾我 但大大力咁放落枱 再加多句哩隻燶唔燶呀 轉身就走 我明白係廚房嘅問題
雖然煎蛋係好普通嘅野食 但去茶記就係食普通嘅野
2018-11-24
次次經過德福都總會見到一大堆人係到排排排到底香港人係咪真係咁鍾意排隊?真係百思不得其解..而咁岩有一晚夜晚8點果陣經過出面條隊終!於!係!空!既!!!!我就決定要入去試下佢到底有咩魅力令到長期有人排隊食!入到去坐低 常餐都差不多$50起跳呢個價真係不太平民未試過就當然要試下d佢既推薦嘢行入座前我而加突登望下附近d人會叫咩餐食咁我見好多人都叫豬潤米咁我就決定要試呢個$58既豬潤米常餐!一開波就上左厚多士同埋炒蛋炒蛋係出色既 好香滑 !!!而厚多士都唔錯 切到咁厚好有咬口 又夠軟熟!跟住就試下朋友杯熱奶茶我地冇落糖 都唔會覺得好澀 幾香滑 唔錯既接下黎我既豬潤牛米都來啦米粉唔會煮到好碎爛 仍然係有咬口既而豬潤份量都好多 味幾濃下不過牛既份量好少 好似得2-3塊入面會有埋薑塊 但我發現佢有d薑係冇去皮的我覺得係唔錯既 但未去到驚為天人朋友叫既沙茶牛麵個人認為呢個口味比較岩我沙茶既味好濃郁麵都煮得岩岩好 仲好彈牙但我食完之後都係唔明點解會咁多人排隊去食..係算出色既常餐但要我排隊食? 不了.
次次經過德福
都總會見到一大堆人係到排排排
到底香港人係咪真係咁鍾意排隊?
真係百思不得其解..
而咁岩有一晚夜晚8點果陣經過
出面條隊終!於!係!空!既!!!!
我就決定要入去試下佢到底有咩魅力令到長期有人排隊食!
入到去坐低 常餐都差不多$50起跳
呢個價真係不太平民
未試過就當然要試下d佢既推薦嘢
行入座前我而加突登望下附近d人會叫咩餐食
咁我見好多人都叫豬潤米
咁我就決定要試呢個$58既豬潤米常餐!
一開波就上左厚多士同埋炒蛋
炒蛋係出色既 好香滑 !!!
而厚多士都唔錯 切到咁厚好有咬口 又夠軟熟!
跟住就試下朋友杯熱奶茶
個人認為呢個口味比較岩我
沙茶既味好濃郁
麵都煮得岩岩好 仲好彈牙
但我食完之後
都係唔明點解會咁多人排隊去食..
係算出色既常餐
但要我排隊食? 不了.
「文華冰廳」早係2016年已經結業,但隨後又再重開,不過完全改頭換面,昔日既舊冰室設計變成以紅藍色作主調既新派裝修,原來為左等一班FANS可以再見到「文華冰廳」,舊老闆現移左民生活,但就同連鎖大集團「太興」合作重開店鋪,無緣嚐試舊店,究竟全新既「文華冰廳」會係點?環境本身好驚要排隊,因為次次經過都排長龍,好彩係18:00前來,仲有位,但其實都FULL哂咁制。有一樣野好特別,佢會有廣播同埋電視話你知下一次菠蘿包出爐時間同埋出左爐未,幾得意,唔知舊果間係咪又係咁?食物選擇模仿返舊式茶餐廳,要你係枱面自己睇餐牌。脆皮叉燒包拼自家製菠蘿包 $13/2個 脆皮叉燒包好細隻一個,原來係酒樓既雪山叉燒包,個皮烘得唔夠脆,叉燒料都算多既,但就好普通,冇「添XX 」令人食落口果種驚喜。而我期待已久既菠蘿包都令我失望,我中意食脹卜卜大大個既包,次次經過「文華冰廳」門口既麵包總係吸引我既目光,尤其是大大個既菠蘿包,所以我一定要黎試下,點知,外層唔夠香唔夠脆,咬落去空氣感強,原來又係酵母粉作怪,有啲失望,不過$13有2個都可以接受啦~凍奶茶 $19本身唔諗住飲野,但同行既同事係奶茶迷,佢叫左一杯熱奶茶試,然後

食物選擇

模仿返舊式茶餐廳,要你係枱面自己睇餐牌。

脆皮叉燒包拼自家製菠蘿包 $13/2個
脆皮叉燒包拼自家製菠蘿包
脆皮叉燒包拼自家製菠蘿包

凍奶茶 $19
凍奶茶

本身唔諗住飲野,但同行既同事係奶茶迷,佢叫左一杯熱奶茶試,然後讚不絕口,於是我即刻加單要一杯凍奶茶,我唔算成日飲奶茶,但呢杯奶茶就真係驚艷到我,好幼滑,奶既比例稍微比茶多少少,但入口唔會有一方搶左味道,可說是一杯高質凍奶茶!

我就靜係試左佢啲包,麵包就正正常常冇乜太大驚喜,但係凍奶茶確可以值得一試,我會覺得係一間普普通通打住「懷舊冰廳」四隻字做Gimmick,但係說穿了,其實都只係一間普通既大型連鎖集團旗下既茶餐廳,借用左「文華冰廳」昔日既名氣為自己打響頭炮,雖然我未食過真正既「文華冰廳」,但我相信一班真正既「文華冰廳」fans黎食一定失望,但若果純粹當佢係「太興」旗下既一間茶記,你會覺得正正常常,可以上班中午黎食個Lunch。
2018-11-07
凍奶茶
1K
2018-11-06 433 瀏覽
在九龍灣德福廣場食肆非常多,但想不到很多餐廳都需要排隊,好似“文華冰廳”都唔例外,lunch 同dinner時段都大排長龍。今晚差不多9點多,幸好排隊的人潮以退,很輕易咁能入餐廳就坐。香港茶餐廳不論早晚,他們的常餐都是一樣吸引,今次就點沙茶牛肉通,點知9點已sold out ,唯有食五香肉丁通粉,配煎蛋腸仔多士熱奶茶。通粉是優質彈牙的,口感似快熟通心粉;五香肉丁腍鬆,大大舊的; 腸仔蛋多士正常;奶茶是滑口香濃,茶溫適中,沖得很好是我喜歡的奶茶。 價錢方面,就貴了一點,常餐連熱飲由50蚊起,性格比就比較一般,不算抵食。

2018-11-05 478 瀏覽
呢間冰廳開咗咁耐 一直都冇試過 但今日放假 諗住食返個早餐 就排下啦 雖然都等咗十幾分鐘 兩個人都ok呀 讚嘅係個 帶位嗰個 好有笑容問我哋幾多位 感覺幾好👍🏻 入咗去坐低一陣 就有位侍應自動 過嚟問我哋食乜嘢 落單時好有禮貌 好親切 等咗唔夠五分鐘 嘢食就嚟啦 個沙茶牛肉麵🍲好似細個食嘅茶餐廳嘅味道 滑蛋炒得好滑好juicy 我覺得最好味係塊厚多士🍞 面頭夠脆 入面好 鬆軟 杯奶茶呢☕ 夠濃滑 好香😋 但係出面 真係有好多人排隊 侍應嚟收嘢嘅時候 都會 講聲( hello小姐呢個仲要唔要㗎 ) 呢個 值得一 唔會好似出面其他餐廳感覺好似趕你走咁雖然我平時返工好忙好少食早餐但係我有時間一定會再嚟食
呢個 值得一
唔會好似出面其他餐廳感覺好似趕你走咁

雖然我平時返工好忙好少食早餐
但係我有時間一定會再嚟食
2018-11-05
$40 (早餐)
2018-11-03 384 瀏覽
#double_九龍灣-【排長龍冰室】#🍋👧🏻成日經過德福廣場都見到呢間冰室有一條長長嘅人龍 相信佢一定有佢吸引嘅地方 今日就試吓先-🔹早餐($35)沙茶牛肉公仔麵拼炒蛋牛油厚多士 配茶走沙茶牛肉甜甜地🥩有少少嚡 不韌👍🏻公仔麵彈牙 🍜炒蛋好滑有蛋香🥚多士配Anchor牛油 多士切開一半加上炒蛋仲可以變成蛋治😆⭐️評分:7/10-🔹茶走茶走同煉奶分開上 煉奶用淨仲可以整奶油多⭐️評分:7/10---------
#double_九龍灣
【排長龍冰室】

🔹早餐($35)

沙茶牛肉公仔麵拼炒蛋牛油厚多士 配茶走

茶走同煉奶分開上 煉奶用淨仲可以整奶油多
⭐️評分:7/10
---------
2018-11-02 295 瀏覽
星期日約左朋友到九龍灣购物見到無也人排隊,于是就選定他開午餐,因為平時排長龍等位,見到就走啦。今日好幸運,5分鐘就有位啦,甘多人排隊水凖一定有返咁上下的,店內裝修幾有特色新淨,座位算是寬鬆舒服,睇睇餐牌,款式都几多選擇,我點左店長推介的文華黯然銷魂飯(叉燒煎蛋)一杯豆漿,出餐速度好快、一碟香噴噴义燒飯就來了,份量適中,义燒肥瘦適中,好入味,師傅燒得好有水準外脆內軟的,還保留鮮甜的肉汁,這里的义燒是自秘制的,蛋亦煎得好靚,蛋黃是半流心的,加上秘制的醬汁好夾美味,再飲杯熱豆漿满足曬!
2018-11-01 205 瀏覽
为什么这一次來服务员态度不太好;两个月有多啦;我刚由台湾回来、怀念文华冰厅的叉烧芺蓉蛋饭;今晚和太太一齐来食饭……唉!服务员有些不同面孔; 那就点餐吧;叫了一名的女服务员过来帮忙点餐、叫啦一个芺蓉蛋饭,太太还犹豫着;我说;你快点,服务员等着;接着、女服务员跟着说:对啊;你想好啦吗?我们很忙……不如我先跟你下了芺蓉蛋饭先、你们想清楚再叫我们、越说语气越大声……连其他人都望我们,我望一望她的名字,我太太即時叫了豬润牛肉麵你们知道吗?????两个月前有一天我和朋友来吃下午茶的時候;我跟朋友说;手机沒有电啦;,你有没有充电宝;我朋友说充电宝有、但沒有我手机的接线,…顿时帮我们下单的女服务员,说:你手机'是什么型號,如果是萍果,我有原装接线借给你用!我愣住啦,好难得到的贴心服务,我说好,女服务员立刻去拿來借给我用,还大方地连充电宝也拿过来,说:如果需要用充电宝也有……,今晚上;可能服务员心情不好吧~希望不要扑灭了在我心中你們曾经很好的服务(卬象借用充电接线的女服务员像小丸子……好像也是四眼)

2018-11-01
  • 叉烧芺蓉蛋饭
2018-10-31 332 瀏覽
今日約左朋友去九龍灣睇戲,朋友有事先走,我晚上去左文華冰室食飯,18:55左右去到要排隊,大約等了5分鐘就入得。今日叫左個常餐55元,不用加一。叉燒個人覺得比較「孩」 ,意粉稍為硬左D,湯較淡味,反而多士新鮮整起好好味,炒蛋吾錯,但腸仔唔太好食,杏仁霜就好香滑。

2018-10-16
2018-10-28 173 瀏覽
我同朋友兩個買外賣,等了45分鐘以上,我們號碼以後的都領取了,但我們依然未能領取到食物,嘗試問清情況,但只得到一個冷淡的回應,經多次詢問後,才有櫃枱職員幫助我,價錢亦算高,不建議去光顧
2018-10-28
60 分鐘 (外賣自取)
生日
  • 垃圾服務