2022-12-29 206 瀏覽
🇯🇵掌壽司🦀貝柱蟹膏沙律超級多料 每啖都食到貝柱同蟹膏😍 鮮味十足一啲都唔開腥 推薦推薦🤞🏿🍊🐠柚香鱈白子creamy唔腥 亦冇內臟嗰種滑潺潺感覺😙 略為柚子醬甜度蓋過白子本身獨有味道🐚碎蔥吞拿魚茸海膽最中餅聽個名都夠哂特別 外型就好似蚌中珍珠咁架勢😂 有齊吞拿魚海膽魚籽 味道濃厚得嚟又好夾🍥🐟刺身盛款款都食啲 滿足多個願望☺️ 最有感覺喺牡丹蝦🦐火炙劍魚🎣 前者夠晒新鮮爽口彈牙 後者魚油澎湃齒頰留香🧀🐡芝士鰻魚卷同時滿足視覺享受亦不缺味道澎湃 芝士嘅鹹香配鰻魚嘅肥美 簡直係一絕😍 重口味朋友必選🎣🍣火灸左口魚邊壽司左口魚火炙後嘅油脂爆發力無 得 輸😌 已經唔需要理會任何kcal了海膽軍艦海膽好新鮮 鮮甜濃郁好creamy 絕對係encore之選🥹三文魚籽軍艦三文魚籽大大粒 食落去卜卜聲 帶有咸香又有口感😋🐓🍗燒鳥盛款式不少 有軟骨串 大蔥雞肉串 雞皮 雞腎等等 雞肉都有預先醃製過味道偏甜
🇯🇵掌壽司

三文魚籽軍艦
三文魚籽大大粒 食落去卜卜聲 帶有咸香又有口感😋

🐓🍗燒鳥盛
2022-12-28 136 瀏覽
最近天氣都凍,食日本野除咗食刺身和壽司,有時都好想食下熱食所以就叫左壽喜燒鍋,所以兩樣都點左黎食😋油甘魚刺身((2片)切得很大片嘅油甘魚刺身,新鮮可口赤海蝦刺身(2隻)點左最喜愛嘅赤蝦刺身,夠晒大隻又新鮮😋日本活赤貝(1隻)即叫即開既活赤貝,新鮮可口又爽口,美味可口火灸左口魚邊壽司輕輕地火灸過魚味更出👍🏻帆立貝壽司新鮮大大粒既帆立貝,鮮味十足甜蝦壽司好大隻又新鮮,很鮮甜美味安觫魚肝(兩件)切得很厚身,食一舊已感到魚油在口中溶化,十分美味可口壽喜燒鍋食咗咁多冷物,想點番個鍋食下,湯底調得很好唔會太甜,而家好多配料相當足料,還有跟牛和豚肉片好新鮮,輕輕滾一滾已經好好味😋海鹽柚子梳打鹹鹹地又帶點柚子味道,十分清新好飲👍🏻綠茶啫喱配紅豆綠茶味很濃郁,配紅豆好夾,十分滋味滿足!
最近天氣都凍,食日本野除咗食刺身壽司,有時都好想食下熱食所以就叫左壽喜燒鍋,所以兩樣都點左黎食😋

油甘魚刺身((2片)
切得很大片嘅油甘魚刺身,新鮮可口

赤海蝦刺身(2隻)
點左最喜愛嘅赤蝦刺身,夠晒大隻又新鮮😋

日本活赤貝(1隻)
即叫即開既活赤貝,新鮮可口又爽口,美味可口

火灸左口魚邊壽司
輕輕地火灸過魚味更出👍🏻

帆立貝壽司
新鮮大大粒既帆立貝,鮮味十足

甜蝦壽司
好大隻又新鮮,很鮮甜美味

安觫魚肝(兩件)
切得很厚身,食一舊已感到魚油在口中溶化,十分美味可口

壽喜燒鍋

海鹽柚子梳打
鹹鹹地又帶點柚子味道,十分清新好飲👍🏻

綠茶啫喱配紅豆
綠茶味很濃郁,配紅豆好夾,十分滋味滿足!
2022-12-28 241 瀏覽
放工約左同事去食晚餐,想食日本野就去左駱駝漆大廈搵野食,好耐之前去過幾好👍🏻咁就去左食啦~餐廳環境風格很日式風味,睇睇餐牌好多款式睇吓食咩先貝柱蟹膏沙律沙律用料新鮮可口,貝柱配蟹膏好夾,靚攪伴一齊食更加美味😋香酥櫻花蝦餅(三件)好香脆可口,炸得剛剛好,很有蝦的味道👍🏻壽喜燒鍋天氣凍凍地想食下打邊爐🍲所以點左個壽喜燒呢食,有安格斯牛肉和豚肉片好新鮮又好味😋滾一滾就食得啦~咸甘吉梳打食得有點油膩,飲番杯鹹柑桔梳打,即時感到清新怡人豆腐雪糕好鍾意食豆腐,一入口啖啖豆腐嘅香味,好似食緊豆腐咁相當滿足🥰

貝柱蟹膏沙律
沙律用料新鮮可口,貝柱配蟹膏好夾,靚攪伴一齊食更加美味😋

香酥櫻花蝦餅(三件)
好香脆可口,炸得剛剛好,很有蝦的味道👍🏻

壽喜燒鍋

咸甘吉梳打
食得有點油膩,飲番杯鹹柑桔梳打,即時感到清新怡人

豆腐雪糕
2022-12-21
2022-12-28 126 瀏覽
貝柱蟹膏沙律雖然只係前菜,但用料都唔馬虎,貝柱同蟹膏份量都不少,而且有鮮味,開胃了🤭碎蒽吞拿魚茸海膽最中餅好特別,好似食緊三文治咁!入面既餡都好豐富,有吞拿魚茸、海膽、魚籽,味道濃郁,各樣食材亦無互相搶味👍🏻刺身盛款式好多,包括日本生蠔、油甘魚、牡丹蝦、活赤貝、火炙劍魚、鏗魚、鮑魚,職員提醒先食淡味既刺身,比較印象深刻係火炙劍魚、鏗魚、鮑魚!柚香鱈白子之前未試過食白子,感覺好creamy,同埋有啲柚子伴住味道無咁腥~芝士鰻魚卷呢個鰻魚卷都幾impressed! 卷物上面係鰻魚同埋好多芝士,入面有蛋同青瓜絲,本身芝士同鰻魚都係比較重口味同飽肚既野,不過整體balance又做得好,食一件都好滿足👍🏻火灸左口魚邊壽司左口魚燒得剛好,而且好多魚既油脂👍🏻👍🏻海膽軍艦海膽好新鮮,而且份量不少,味道好濃郁!三文魚籽軍艦三文魚籽粒粒分明,帶有少少咸味又有口感~燒鳥盛包括雞肉軟骨串、大蔥雞肉串、阿波尾雞皮、阿波尾雞腎 、腸,不過個人就覺得壽司同刺身比燒鳥出色~甜品濃濃既豆腐味雪糕😋

貝柱蟹膏沙律

碎蒽吞拿魚茸海膽最中餅

刺身

柚香鱈白子

芝士鰻魚卷

火灸左口魚邊壽司
左口魚燒得剛好,而且好多魚既油脂👍🏻👍🏻

海膽軍艦
海膽好新鮮,而且份量不少,味道好濃郁!

三文魚籽軍艦
三文魚籽粒粒分明,帶有少少咸味又有口感~

燒鳥盛
包括雞肉軟骨串、大蔥雞肉串、阿波尾雞皮、阿波尾雞腎 、腸,不過個人就覺得壽司刺身比燒鳥出色~

甜品
濃濃既豆腐味雪糕😋
2022-12-21 129 瀏覽
收工在觀塘食埋飯才回家,去咗平時都經常食嘅#掌壽司,貪佢食物質素高,價錢又親民,地點方便。首先油甘魚刺身,望落有光澤很肥美,新鮮油脂又豐厚,十分之滋味。再黎活赤背,鮮甜爽口又新鮮,味道極之鮮美。黃金蟹膏軍艦,碎蔥吞拿魚軍艦,餡料滿滿食落唔腥,口感好好👍極之美味。🔥火焰左口魚邊壽司,🔥燒得剛剛好,有焦香且入口即溶🥰。最愛的海苔鰻魚壽司,咸香壽司很好食,很滋味😊。🍢申燒有大蔥雞肉串,🍢燒豚腩肉同埋鹽燒白鱔,外脆內軟,肉質柔軟,味道調得很好。最後要多個🥘壽喜燒,一半 M9牛一半北海道豚肉,肉味鮮甜又多肉汁,將雞蛋🥚撈埋食,就更加可口。

🔥火焰左口魚邊壽司,🔥燒得剛剛好,有焦香且入口即溶🥰。
最愛的海苔鰻魚壽司,咸香壽司很好食,很滋味😊。

2022-12-16 103 瀏覽
今日放假同媽媽到觀塘行街,夜晚就到駱駝漆工廈5樓嘅「掌壽司」食返個日式晚餐。餐廳用多款清酒樽身作擺設,而且環境寬敞企理,坐得好舒服,亦係同朋友傾計談心嘅好地方😌 整體食物質素、服務都唔錯,值得一試油甘魚刺身 $48/二切每件刺身厚切大大件,口感十足😏 魚肉細緻,入口甘香鮮甜赤海蝦刺身 $48/二尾赤海蝦大大隻,肉身晶瑩,爽口鮮甜,食落啖啖肉,唔錯👍芝士鰻魚卷 $88/2件好邪惡🙈 每件卷物幾大件,而且餡料豐富,鰻魚上有層濃厚芝士,再喺上面加入燒汁同鋪滿三文魚籽,香味同層次都match得好好,我地食得好滿足😋碎葱吞拿魚茸海膽最中餅 $78我地未食過最中餅, 所以決定一試。整體配搭都有驚喜,酥脆嘅最中餅夾住吞拿魚茸、海膽、紫蘇葉及三文魚籽,味道甘香濃郁,口感層次豐富,風味十足火炙左口魚邊壽司 $38大愛呢款壽司😍 左口魚邊被炙燒過後魚油就更濃郁帶點焦香,入口即融,食落滿口魚油香,我地食到停唔到口黃金蟹膏軍艦 $32蟹膏份量多,食落唔腥兼入口順滑,配埋酥脆紫菜、同埋用三文魚籽作點綴,好睇又好食日本活赤貝 $58外表呈橙紅色,肉質爽厚,鮮味十足大葱雞肉串 $28嫩滑嘅雞肉配搭住爽脆嘅大葱,咬落

油甘魚刺身 $48/二切
每件刺身厚切大大件,口感十足😏 魚肉細緻,入口甘香鮮甜

赤海蝦刺身 $48/二尾
赤海蝦大大隻,肉身晶瑩,爽口鮮甜,食落啖啖肉,唔錯👍

芝士鰻魚卷 $88/2件

碎葱吞拿魚茸海膽最中餅 $78

火炙左口魚邊壽司 $38

黃金蟹膏軍艦 $32

日本活赤貝 $58
外表呈橙紅色,肉質爽厚,鮮味十足

大葱雞肉串 $28
嫩滑嘅雞肉配搭住爽脆嘅大葱,咬落香脆多汁,十分香口惹味

燒牛舌 $69
牛舌既厚身又肉香十足,咬落外脆內軟唔乾身,而且充滿肉汁,口感爽脆彈牙且牛肉味濃,必食!

壽喜燒鍋(二人前) $398
非常足料豐盛,包括澳洲和牛、北海道、豚肉、獅子狗、南瓜、粉絲、冬菇、金菇菜、娃娃菜、豆卜等。肉類質素都唔錯,牛肉油花均勻,牛味濃郁,再沾上日本生蛋液一齊食,肉香軟嫩,入口即融👍 豚肉肉質嫩滑,配埋生蛋液一齊食更綿道😎 蔬菜亦吸盡了濃郁嘅壽喜燒湯,可以品嚐到同蔬菜融合嘅香甜味道,好好味😋
2022-12-15 556 瀏覽
▫️碎蔥吞拿魚茸海膽最中餅呢個最中餅真係幾有創意、特色,從來無諗過刺身可以咁樣配搭,用個花型既脆脆餅夾住,唔洗食重澱粉質既壽司飯之餘,又可以令海膽同吞拿魚茸提供到另一種口感,入面仲加左少少三文魚籽同埋紫蘇葉,提升左整個味道。▫️芝士鰻魚卷一啖擺入口,好濃郁既芝士味,幸好中間夾左絲絲青瓜,剛好可以中和芝士既油膩感▫️油甘魚刺身& 日本活赤貝一款林身既刺身加埋一款爽口既刺身,係夾既,食落又有鮮味,並唔係d雪左好耐既刺身▫️燒帆立貝 &燒牛舌大大隻連殼裝住d醬汁一齊上,牛舌好厚身又一d都唔難咬,咬入去仲有d汁滲出黎,總括d燒物唔會燒到太乾身呀▫️大蔥雞肉串大蔥成為左亮點,佢一層層都沾了醬汁,食落去成粒都好juicy▫️滑蛋吉列豬柳飯唔好諗住係好普通既滑蛋飯,廚師好有花思處理個sauce,又有少少酸酸地既味道彈出黎,令到你唔會飽飽滯滯咁,旁邊灑上脆脆片,去到最後一道菜,仲可以提起番個食慾真係唔容易,我地竟然仲可以清哂成碟飯,平凡之中帶點不平凡。最後仲有芝麻雪糕同埋薑汁豆腐雪糕,兩隻味道都好濃郁,但我好鍾意薑汁豆腐呀,少見d,有記憶點。
▫️碎蔥吞拿魚茸海膽最中餅

▫️芝士鰻魚卷

▫️油甘魚刺身& 日本活赤貝

▫️燒帆立貝 &燒牛舌

▫️大蔥雞肉串

▫️滑蛋吉列豬柳飯

2022-12-15 527 瀏覽
#20221203 🤍📍 掌壽司 @tenohirasushi 觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座5樓U室———————————————————————#刺身定食 $178 🫧 #三文魚 #油甘魚 #劍魚腩 #帆立貝 #赤海蝦 #時令海膽💭原先🐷係一心打算去食限量既 #海膽吞拿魚丼 ,可惜店員姐姐話前一晚用晒,當日未返貨📦下次去要問清楚先喇😅不過食刺身定食都唔失望,款款刺身都厚切,新鮮肥美無得輸😋係唯獨個時令海膽有少少咁多苦,整體尼講都高質,會跟個白飯都幾大碗,唔使驚唔夠飽.#壽司定食 #蟹籽蟹膏飯 $148 🫧 #三文魚壽司 #鯛魚壽司 #油甘魚壽司 #魷魚壽司 #帆立貝壽司 #赤海老壽司💭壽司一樣新鮮高質,手握壽司上枱果陣仲keep住魚生凍飯暖既反差感,食落口好舒服,最推薦係個蟹子蟹膏飯🦀一絲絲蟹肉搭啲卜卜爆既蟹子,再夾埋個甘香既蟹膏,好正👍🏼好想佢會有得散叫,6舊壽司仲加一碗飯真係有啲多,🐷都要比啲對面位先清得晒😅.#定食 #附🥢 #前菜 #胡麻醬沙律🥢 #茶碗蒸 🥢 #蜆肉味增湯 🥢 #甜品 #CocoBerry雪糕💭沙律就不過不失啦,無咩驚喜;茶碗蒸表面蒸得有啲老,再撒左啲蝦子
#20221203 🤍
🥢 #前菜 #胡麻醬沙律
🥢 #茶碗蒸
🥢 #蜆肉味增湯
🥢 #甜品 #CocoBerry雪糕
💭沙律就不過不失啦,無咩驚喜;茶碗蒸表面蒸得有啲老,再撒左啲蝦子 (應該係) 係上面,味道夾既,不過略嫌食落唔夠順喉,料都好足;麵豉湯蜆肉都有4-5粒,超乎想像既多;最後有個雪糕做ending,真係飽到捧住個肚仔走😋
#觀塘美食 #🐷_食
2022-12-06 127 瀏覽
▫️油甘魚刺身& 日本活赤貝油甘魚入口溶化,果種油香味係我最愛。赤貝好鮮味爽口,微微嘅咸味更帶出鮮甜▫️碎蔥吞拿魚茸海膽最中餅出奇地好味!花型脆餅夾住刺身,有創意得黎又夾到。打破壽司嘅規限,又提升到海膽同吞拿魚嘅口感。配埋紫蘇葉同三文魚籽,味道豐富▫️芝士鰻魚卷好濃郁既芝士味,中間夾住青瓜絲,平衡芝士既油膩感▫️大蔥雞肉串嘩,好大舊大蔥呀,好juicy 好甜,為呢個雞肉串加左好多分▫️燒帆立貝 & 燒牛舌厚燒牛舌一向係我的最愛,厚得黎唔韌,燒汁甜甜地,好滋味。帆立貝保留好多肉汁,燒到啱啱好,唔過火▫️滑蛋吉列豬柳飯同平時餵開嘅滑蛋豬唔同。吉豬皮脆,加埋秘制汁,酸酸地,咸咸地,食極都唔膩。飯又粒粒分明,有少少咬口,食晒成碗都唔覺甜品食埋雪糕就好完滿喇!芝麻雪糕同埋薑汁豆腐雪糕
▫️油甘魚刺身& 日本活赤貝

▫️碎蔥吞拿魚茸海膽最中餅

▫️芝士鰻魚卷
好濃郁既芝士味,中間夾住青瓜絲,平衡芝士既油膩感

▫️大蔥雞肉串

▫️燒帆立貝 & 燒牛舌

▫️滑蛋吉列豬柳飯

甜品食埋雪糕就好完滿喇!芝麻雪糕同埋薑汁豆腐雪糕

2022-11-27 125 瀏覽
星期六一行三人,一大兩细,食中午餐。日式餃子好好食,沙律的菜好新藓。和牛壽喜燒也不錯,刺身及壽司也美味。環境清潔,服務態度好。甜品焦糖雪糕,不會太甜。唯一可惜無日式咖啡。
星期六一行三人,一大兩细,食中午餐。日式餃子好好食,沙律的菜好新藓。和牛壽喜燒也不錯,刺身壽司也美味。環境清潔,服務態度好。甜品焦糖雪糕,不會太甜。唯一可惜無日式咖啡。
2022-11-26
2022-11-19 152 瀏覽
觀塘工廈一向都好多好既餐廳,今日就朋友去咗駱駝漆大廈行街食好野,我地去咗間叫掌壽司既日式餐廳首先當然叫兩杯飲品先,海鹽柚子梳打,咸柑橘梳打,兩杯梳打都好有特色,好飲 跟住當然係食刺身,叫咗個刺身盛嚟食,有成六款刺身,包括鮑魚、油甘魚、蝦、鰹魚、帶子同埋日本兵庫縣既生蠔,好鮮甜,夠哂新鮮,抵讚壽司就叫咗火炙左口魚邊壽司,一向都好鍾意食左口魚邊,夠哂肥美,正! 黃金蟹膏軍艦碎蔥吞拿魚軍艦😋海苔鰻魚卷串燒都好有水準,燒得夠哂香,又唔會燒過火燒帆立貝大蔥雞肉串燒牛舌鹽燒白鱔 燒豚腩肉 雞肉軟骨串

黃金蟹膏軍艦
碎蔥吞拿魚軍艦😋

海苔鰻魚卷

串燒都好有水準,燒得夠哂香,又唔會燒過火

燒帆立貝

大蔥雞肉串
燒牛舌
鹽燒白鱔
燒豚腩肉
雞肉軟骨串
2022-11-17 90 瀏覽
呢間位於觀塘駱駝漆大廈 身為壽喜燒愛好者行過見到呢間lunch set唔貴就入左去試下 點知好有驚喜♪(´ε` )M9和牛壽喜燒set 💰168牛肉油脂分佈幾靚 湯底甜甜地撈埋隻生蛋食真係好夾🤤 湯底仲有啲菜同腐皮 吸晒啲味更加清甜😋另外個set係燒鹿兒島牛胸腹 💰178牛肉油香好重 入口即化☺️ 吱小小檸檬就冇咁膩🍋Lunch set仲包左杯香港製既雪糕🍦真係好抵😙 下次去開觀塘都會繼續食呢間 試埋其他野食先😆

M9和牛壽喜燒set 💰168

另外個set係燒鹿兒島牛胸腹 💰178
牛肉油香好重 入口即化☺️ 吱小小檸檬就冇咁膩🍋

Lunch set仲包左杯香港製既雪糕🍦
真係好抵😙 下次去開觀塘都會繼續食呢間 試埋其他野食先😆
2022-11-16 136 瀏覽
Lunch間中都食好d啦!好一段時間冇食過日本野,同事就帶我黎左呢間掌壽司午市時間有套餐供應!我就揀左個壽司定食同埋燒鹿兒島薩摩牛定食!定食都包括左前菜、茶碗蒸、蜆肉味噌湯及甜品!前菜係沙律,沙律配上麻醬酸酸甜甜幾開胃茶碗蒸餡料都幾多而且蒸得好滑!蜆肉味噌湯裡面有粒粒蜆肉同海苔,味道都幾濃,最重要係都好夠熱壽司定食有6款壽司,包括三文魚、油甘魚、蝦、帆立貝等等,全部都好新鮮,刺身都大大件除左壽司之外仲可以配一款迷你丼或者烏冬,我就揀左碎蔥吞拿魚茸飯,估唔到份量都幾多,吞拿魚茸都入口即溶燒鹿兒島薩摩牛定食有一座小牛肉山,燒得都幾香,牛脂味香,配埋白飯同小小飯素真係幾正最後仲會有雪糕做甜品呀!

定食都包括左前菜、茶碗蒸、蜆肉味噌湯及甜品

前菜係沙律,沙律配上麻醬酸酸甜甜幾開胃

茶碗蒸餡料都幾多而且蒸得好滑!

最後仲會有雪糕做甜品呀!
2022-11-14 64 瀏覽
經過觀塘想試試日本食物,見到佢有多種卷物就非常吸引我入內光顧。我點咗佢多種壽司,卷物同燒物。壽司嘅水產10分新鮮,卷物有新意同好食而燒物10分焦香吸引。很值得推介的一間日本餐廳。
2022-11-11 86 瀏覽
朋友生日book位食壽司,掌壽司🍣都係在Openrice 搵到 睇食評都讚高質所以特意來試試💕舖店簡潔清新,壽司師傅非常用心為客人預備食材刺身盛新鮮生蠔出色,牡丹蝦 肉質彈牙單骨雞翼脆口,送酒一流雞泡魚干朋友食到停唔到口非一般手握壽司🍣👍👍💕💕食得出壽司師傅心機和誠意🐟外皮焦香,肉質鮮嫩朋友們生日飯非常滿意要特別要讚🦸🏻‍♂️ 男服務員態度友善、有耐性❤️主動有禮介紹餐牌上,各種食物給食客

舖店簡潔清新,壽司師傅非常用心為客人預備食材

刺身
新鮮生蠔出色,牡丹蝦 肉質彈牙

單骨雞翼脆口,送酒一流
雞泡魚干
朋友食到停唔到口
非一般手握壽司🍣👍👍💕💕食得出壽司師傅心機和誠意
🐟外皮焦香,肉質鮮嫩
朋友們生日飯非常滿意

要特別要讚