這間拉麵店在銅鑼灣的分店有米芝蓮的推介,今曰路經圓方,發現他們設有分店。今曰就一於試試看。餐廳是半開放式設計,裝修簡潔企理,但座位數量唔多,分別設有吧座及枱座既然是拉麵Jo, 主食主打各款拉麵、沾麵,除此以外,還有丼飯、小食同日系料理,價錢由$58-$130。而拉麵的湯底分幾款,有豚骨、味噌、辛味、麵豉同蝦味。特製博多豚骨拉麵$128這拉麵的湯味道唔係最濃郁,有陣陣豚骨的味道,感覺比較輕盈不油膩,味道細膩而不膩口。軟滑的麵條,掛湯力不錯,但稍欠煙韌口感。配料有叉燒三片、半只半熟旦、醃菜、木耳和迷你春蛋。叉燒是薄切半肥瘦,肉質軟腍,加埋半流心半熟旦同爽口木耳,雖然味道不至驚為天人的,但味道直接又樸實,平易近人又討好。配迷你叉燒飯+$15這叉燒飯味道唔錯。叉燒是日式方丁切法,表面微微焦香,口感爽彈又帶點油份,入口甘香,配上白飯又幾好口。今晚晚餐有麵又有飯,味道唔錯,十分稱心又滿足。

特製博多豚骨拉麵$128

配迷你叉燒飯+$15

今晚晚餐有麵又有飯,味道唔錯,十分稱心又滿足。

2018-07-19
$157.3 (晚餐)
2018-05-28 360 瀏覽
本人喜歡吃沾麵,難得九龍站有一家沾麵/拉麵店。店子小小,都算多位。鹿兒島拉麵都算辣,一直有飲辣油的感覺。有豬肉碎和豬腩肉,味道香香的。招牌沾麵沾汁濃郁,不算太油,味道很好。麵條都沒有太粗,適中,只是不算太掛汁。餃子皮薄有汁。
本人喜歡吃沾麵,難得九龍站有一家沾麵/拉麵店。

店子小小,都算多位。

鹿兒島拉麵
都算辣,一直有飲辣油的感覺。有豬肉碎和豬腩肉,味道香香的。

招牌沾麵

餃子皮薄有汁。
2018-05-27
  • 沾麵
2018-05-24 325 瀏覽
每次到訪 Elements 的目的都是~看電影,因為泊車方便、裡面嘅戲院又大又舒適、真係不二之選,不過係呢到搵食就。。。大都又貴又普通。。。今次係第二次試呢到嘅 拉麵 Jo 。。。~滑蛋豬扒丼套餐定食加餃子 ~ 滑蛋夠滑、黑豚豚扒炸得剛好唔會太乾、合格、驚喜嘅係碗麵豉湯、熱辣辣夠哂味。餃子係冷藏貨式~ 無驚喜。。。~特製博多豚骨拉麵套餐加炸雞2 件湯底合格、配料比預期多、五花腩部份嘅义燒有3 片、加上半隻嘅流心蛋交足功課無嘢㗕。炸雞係冷藏貨式~ 又係無驚喜。。。要挑剔嘅話就係有一個貌似經理嘅服務員可能當日心情不佳,目無表情、叫聲”唔該加茶” 、望住我無聲無氣、過咗幾分鐘之後攞住個茶壼回來斟完茶就行咗去,成個過程一句聲都無。。。真係”耐人尋味”。而且每人平均 港幣$150 嘅價錢以呢個出品嘅品質,真心講係有D貴。。。相信大部分都用咗係舖租和人工。。。

今次係第二次試呢到嘅 拉麵 Jo 。。。

~滑蛋豬扒丼套餐定食加餃子 ~
餃子係冷藏貨式~ 無驚喜。。。

~特製博多豚骨拉麵套餐加炸雞2 件
炸雞係冷藏貨式~ 又係無驚喜。。。

滑蛋豬扒丼套餐定食
餃子
特製博多豚骨拉麵套餐
炸雞
2018-05-22
2 分鐘 (堂食)
滑蛋豬扒丼套餐定食
特製博多豚骨拉麵套餐
2018-05-23 181 瀏覽
I ordered a special tsukemen at around 2.45pm on a Wednesday, and it was so salty I couldn’t taste anything but the saltiness. Extremely disappointed. Too pricy for what it offers as well. Would not recommend it at all, if you want some good tsukemen, go somewhere else.
2018-04-23 253 瀏覽
有時食拉麵,為求一刻想像自己去咗日本一趟,不過今次完全無呢個感覺。有時行elements都會經過呢度,想試見到「期間限定」,就決定叫呢個,唔駛諗,又應該好食嘅。朋友叫呢個,麵好一般,湯亦普通,唔係好掛到麵,呢個價錢係有啲多。溏心蛋還好,豚肉有點過肥,無乜肉味。沾麵都唔係好沾到咁,麵普通,唔算好食。肉得一片,成件事都幾貴同唔係值呢個價錢。無咩評論,係幾失望,完全無去日本嘅感覺。

有時行elements都會經過呢度,想試

見到「期間限定」,就決定叫呢個,唔駛諗,又應該好食嘅。

無咩評論,係幾失望,完全無去日本嘅感覺。
2018-04-22 161 瀏覽
可能對拉麵既期望一向比較大,所以覺得這間拉麵店比較普通,沒什麼特別。小炒比拉麵更為出色叫左個麵豉拉麵,豚肉過肥過林,一夾就散,我個人比較喜歡有口感的肉類,所以對此有點失落。湯底正常,麵的份量比想像中多,如果只是想吃飽肚,這店也是一個選擇。另外叫左一碟炒菇,感覺上比較中式,但係炒得幾好味,火喉夠,夠熱,味道適中,青菜夠爽口,總無煮過火所以在香港食拉麵還是要走進大街小巷,商場的拉麵店還是比較集團式經營,失去了拉麵店之特式。

2018-04-14
15 分鐘 (堂食)
午餐
2018-04-17 173 瀏覽
只有一個胃,但每次食拉面都面對一個難題: 到底食沾面好定湯拉面好???午市等咗一陣位,見好多人食沾面(可能只係咁啱我則邊全都係沾面) 就要沾面吧!午市有set, 但有2種,特制沾面同沾面....到底點特制???落單位職員話特制多隻蛋哦咁....但貴$20...最後都係食普通(無蛋) 辣沾面。等等等...等咗差不多20分鐘先到我食 如果要返工,lunch hour 真係唔好試....明明見吧枱前面位哥哥無停過手咁起勢煮面,同整嘢,何解遲遲未見我碗面?終終等到,面條係粗少少偏身,但沾面最釔就係面條唔會浸到發脹晒,食到尾都保持口感係煙韌 個人好鍾意呢種口感,有咬口唔會太淋。沾面濃湯亦好香,夠辣亦有少量配菜。而且濃湯上菜時夠熱,唔怕沾完個啖面都涷埋。同沾面食非常配合,好食!叉燒(豬肉) 片份量亦唔少,好淋身入口即溶。唔沾湯亦夠味。 午市仲有餃子跟餐,餃子即起,好熱好熱,唔錯!整體感覺唔錯,只係lunch hour 迫咗少少....仲要無位放手袋...但食物係一讚
只有一個胃,但每次食拉面都面對一個難題:
到底食沾面好定湯拉面好???

) 就要沾面吧!

等等等...等咗差不多20分鐘先到我食
如果要返工,lunch hour 真係唔好試....

個人好鍾意呢種口感,有咬口唔會太淋。
叉燒(豬肉) 片份量亦唔少,好淋身入口即溶。唔沾湯亦夠味。

午市仲有餃子跟餐,餃子即起,好熱好熱,唔錯!

但食物係一讚
2018-04-13 137 瀏覽
拉麵JO唔知可能以為只係食拉麵,其實餐廳分開了兩部份。有一半為和食主題區。是日晚餐叫上一個燒肉定食+生啤一杯以$250的價錢,再看看燒魚的size老實說有小許失望。下次如果再來還是食拉麵比較保障。
燒魚定食
以$250的價錢,再看看燒魚的size老實說有小許失望。
下次如果再來還是食拉麵比較保障。
2018-04-11
We saw Ramen Jo at Elements in Kowloon and thought it would be the same as the one at Causeway Bay. We were so very wrong... The menu is different, the taste was different and overall a disappointment in comparison to the CWB store.The noodles we over cooked, too soft and extremely cold. The charsiu was dry and flavour-less. The tsukemen soup was served in a normal soup bowl, rather than a stone pot/bowl - meaning it was luke-warm making the whole experience of eating tsukemen very unenjoyable.

The noodles we over cooked, too soft and extremely cold. The charsiu was dry and flavour-less. The tsukemen soup was served in a normal soup bowl, rather than a stone pot/bowl - meaning it was luke-warm making the whole experience of eating tsukemen very unenjoyable. Then soup was also very watery, meaning that the noodles could not be dipped and coated with the soup like at other tsukemen establishments. 👎👎

Hoping the CWB store has not dropped to this level too...
2018-03-31
5 分鐘 (堂食)
2018-02-06 1924 瀏覽
這間以沾麵菜式見稱的日本拉麵店「拉麵Jo」,「拉麵Jo」尖沙咀的分店選址其實跟我預期是有點出入的。因為尖沙咀「拉麵Jo」店舖所處的「圓方」商場,位處跟尖沙咀距離頗遠的港鐵「九龍站」。就算途人想不經過港鐵前往「九龍站」,從油麻地、佐敦出發,沿着「柯士甸道」,前往位於「九龍站」的「圓方」,途中也要經過層層歷練,踏過崎嶇不平的工程地盤,最後才能成功進入「圓方」商場。就算進入到「圓方」商場,食客也要在「圓方」沒有商場地圖指示之下,盲摸摸地「盲人摸象」摸索前進,最後我才成功尖沙咀分店的「拉麵Jo」。「九龍站」分店的「拉麵Jo」,店舖面積尚可,但是店舖被強行劃分成為兩個用餐區域,有一邊區域的座位明明還有很多座位,但是因為座位遠離廚房,所以實際願坐下那邊用膳的食客不多,包括我在內。但是「拉麵Jo」剩餘的座位又不多,於是食客被迫在「拉麵Jo」店外排隊苦苦等候,直至有空位多出為止。我看着「拉麵Jo」店內食客眾多,而且中外食客什麼國籍都有。我再審視一下「拉麵Jo」,我終於知道為什麼尖沙咀「拉麵Jo」會這麽多中外食客幫襯試食了。原因就是「拉麵Jo」「沾麵」價錢偏貴之餘,偏偏又能投其所好,看中港鐵「九龍站」附

原因就是「拉麵Jo」「沾麵」價錢偏貴之餘,偏偏又能投其所好,看中港鐵「九龍站」附近多中產居民,更多消費能力比較高尚的食客,開拓到中產階級的日本拉麵市場。

但是「拉麵Jo」照顧到附近中產階層食客需要,卻顧此失彼,反而令我吃不到自己想食的拉麵和沾麵。因為「拉麵Jo」的餐牌大多是平日午市的餐牌,「拉麵Jo」午市餐套餐又有拉麵又有炸雞、煎餃和飲品跟餐,午餐價錢最多都只是一百幾十元左右,雖然價錢是偏貴,但勉強都算抵食。

但是對當時的我來而言,我只想吃碗七十,八十多元價錢一碗的拉麵,尖沙咀「拉麵Jo」的餐牌不是做不到,只是想食餐廳的一般套餐,是很難做得到的事。

當我再望向「拉麵Jo」另一款份量其實也不算很多,只是口感比較厚實的博多風格的豚骨拉麵,價錢足足需要港幣一百零六元,我心裡立刻只有一個想法,就是儘快叫一碗價錢較便宜的拉麵,吃完儘快離開「圓方」就算。

後來我準備找自助點餐紙但時候,我才忽然發現,「拉麵Jo」原來也是沒有供食客填寫的自助點餐紙,沒有免費「大盛」份量可以選,甚至麵條湯底的粗幼濃淡度,食客或許還有足夠財力,但是我就沒有權利決定拉麵款式。

結果,我只是小點了「拉麵Jo」餐牌裡面的招牌「沾麵」,就這樣淨食一客「拉麵Jo」的招牌沾麵,又不能選擇「替玉」,沾麵價錢連加一服務費,就這樣收了我港幣一百零一元了。

我本來很想追加一客「拉麵Jo」的小食「炸雞」,可惜「炸雞」價錢不便宜,加入到「沾麵」賬單裡面的話,我這餐「拉麵Jo」沾麵晚餐價錢,可能會昂貴得我不能善罷。

在點餐後丈約十幾分鐘後,「拉麵Jo」的招牌「沾麵」就順利完成和送到和的檯面。估不到「拉麵Jo」不單止拉麵價錢不便宜,沾麵沒有「替玉」沒有雞湯可以注入,不計加一竟然都已經要港幣九十二元。

加上「拉麵Jo」沒有免費份量「替玉」,想添食就要架錢,所以看見「拉麵Jo」的實際沾麵製成品,我已經開始思量,食完「拉麵Jo」沾麵之後,應該再食什麼東西才好。

「拉麵Jo」最令我感到可惜之處,只是「拉麵Jo」的套餐只適合於平日的午市裡面,反而一到了晚上,或者是星期日及公眾假期,那些拉麵沾麵跟餐優惠,就立刻變得無用武之地。

正正因為「拉麵Jo」沾麵沒有免費「替玉」的關係,所以我儘量要讓每一條沾麵麵條,吸引多一點沾麵湯的湯汁,以免浪費數目有限的「拉麵Jo」沾麵麵條。

反而今次「拉麵Jo」沾麵湯汁,豚肉湯底的味道竟然沒有我之前想像那麽鹹,甚至可以大膽講句,就算「拉麵Jo」最後沒有雞湯湯底可以追加注入,但是湯底味道不鹹之餘就算不加入雞湯,我應該也可以把沾麵湯底一飲而盡。
沾麵

如果「拉麵Jo」在星期日也能提供炸雞餃子跟餐優惠,對我來說應該會是很美好的事。現在不幸遇上無可奈何的事,我唯有小食多滋味,淺嘗一客食店招牌沾麵,將來計劃留到將來再說好了。

雖然「拉麵Jo」的拉麵沾麵價錢不算便宜。但是「拉麵Jo」其實都不是一無是處,至少它們招牌的沾麵湯底,味道是我暫時少有吃到,鹹度最恰到好處的一道沾麵湯底。

由於「拉麵Jo」的沾麵湯底味道不會太鹹,所以「沾麵」提供出乎意料地,麵底份量竟然不足夠我享用。豬骨湯底的沾麵沾汁,表頭好像被灑上了一片,有點像胡椒粉,實情不知是什麼東西的材料。

至於「拉麵Jo」的沾麵麵條,麵條質地十分之粗,掛湯的能力也算是不俗。可惜「拉麵Jo」提供的麵條數目實在很有限,所以我的「沾麵」癮吃到意猶未盡便被迫停止。

雖然「拉麵Jo」的「沾麵」沾汁底,食店沒有像銅鑼灣「富士X55(拉麵沾麵專門店)」一樣,刻意提供任何可以為「沾汁底」加熱的爐具。

食店沒有為「沾麵」提供加熱爐具象徵的啟示,就是所以「沾麵」沾汁和麵條都不能久留,要食就要趁早食,趁沾汁底尚未冷凍前,儘快吃光享受完所有麵條。

幸好「沾麵」沾汁底溫度仍暖之餘,裡面還加入了適量的椰菜調味,令沾汁味道偏向有少許甜味,就算我最後吃完「沾麵」,喝完最後一口沾汁湯底,我仍然感受到沾汁的椰菜甜味,是「拉麵Jo」「沾麵」味道的成功之處。

我吃「拉麵Jo」「沾麵」吃到最後,把所有麵條都吃完後,沾汁實在太多剩下太多,還有一塊我本來不太喜歡食的一大塊豬肉叉燒,叉燒瘦肉肥肉比例偏向六比四左右,這樣的叉燒的好處,就是肉質不會太乾太瘦,口感不算韌。

但是肥瘦肉佔六四比例的豬肉叉燒,食用的話始終還是量力而為,不要食太多好了,所以「拉麵Jo」雖然只提供一塊叉燒左右,但是少食多滋味,吃一塊我感覺已經足夠了。

始終「拉麵Jo」沾麵最值得我欣賞的是,是沾汁底裡面的椰菜。椰菜真的成功令沾汁汁底味道變得甜而不鹹,而且最後可以把所有剩下湯底喝光。「拉麵Jo」「沾麵」沒有讓我感覺到湯底味道有太鹹的感覺,是「拉麵Jo」拉麵沾麵,味道方面值得加分的重要原因。

但是「拉麵Jo」也不是沒有問題,食店位置偏遠不就腳固然是一大主要原因,更重要的是拉麵沾麵價錢太昂貴。定食價錢優惠又只適用於平日午市,對我來說價錢不太實惠。

希望我下次再幫襯「拉麵Jo」,還有機會的話,我能真正試食一次,午市拉麵沾麵定食套餐吧。
2018-01-14
14 分鐘 (堂食)
沾麵
2018-02-02 220 瀏覽
自從大阪返黎,一直對沾麵念念不忘,所以四出打聽香港邊度有好食嘅沾麵。響朋友介紹下,去左尖沙嘴呢間。本身打算食好出名嘅海膽沾麵的,點知夜左冇曬,咁唯有點左客龍蝦沾麵啦。老實講...塊叉燒係唔差嘅,不過麵同湯就一般啦。
老實講...塊叉燒係唔差嘅,不過麵同湯就一般啦。
龍蝦沾麵
2018-01-04 706 瀏覽
是日外勤,路經圓方,便走去試米🐷蓮拉麵。見有期間限定 - 特製博多豚肉拉麵$106,即試。單外觀,跟圖好似有點亂。食物份量與圖乎合圖。味也不錯,湯底吾會油淋淋, 配上大量芝麻,份外香口,2片豚肉,厚度適中。 這裏不像其他的拉麵店,沒有任何選項 (面嘅軟硬度, 配料多寡,等)。 整體來說,衹是一般。正當我慢慢品嚐的時候, 店內突然停電, 但其他商店電力正常。。 tough luck。。 食完碗拉麵後,出了一身汗😓。好彩我碗麵已上,否則一係要等15分鐘,一係要取消order。 連埋單也只能收現金!

2018-01-04
2017-12-26 562 瀏覽
今晚特意同女友黎圓方食飯,只因呢度既食肆質素好似有保證啲,奈何好多間既價錢都比較貴,正當思考緊好唔好搭車去第二區搵野食之際,有一間拉麵店引起左我地注意喎點解會特別留意到拉麵Jo係因為佢喺銅鑼灣有分店,而且都多人排隊入去食,咁就不如趁今次機會試下啦,反正呢度條龍無咁長,女友亦都同意左haha先講下女友叫既沾麵。最吸晴既當然係隻果半隻半熟流心蛋啦🤩蛋黃真係好滑溜丫!另外,由於呢個係特製沾麵既關係,份量上比較多,分別有三塊叉燒同三塊紫菜;麵條粗身有咬口,而粗幼度係無得簡既;豬骨湯底好濃厚又夠哂熱,飲落唔油膩,配上蔥花同野菜相當之夾而我就叫左黑豚豬扒飯,滑蛋真係煮得岩岩好,半固體既狀態下用黎拌飯認真惹味,豬扒同飯既份量好多,岩哂餓左好耐既我😍呢餐飯咁豐富咁好味,埋單都係每人百三蚊,喺圓方黎講真係算抵架喇~

特製沾麵

滑蛋鹿兒島縣產黑豚豬扒丼

2017-11-18
15 分鐘 (堂食)
特製沾麵
滑蛋鹿兒島縣產黑豚豬扒丼
2017-11-17 698 瀏覽
上次星期六晏就黎圓方見呢間餐廳都幾多人排隊,感覺應該唔錯。weekdays夜晚過黎食飯,身為拉麵控🍜嘅我,見當時冇人排隊之餘仲有空位,是以就決定好要食呢間😼。 我叫左一碗味噌拉麵,未講味道之前,先講講presentation,一般拉麵店都會用黑色嘅碗黎載住啲麵,但呢間卻用白色嘅碗,拉麵一上檯我已經對佢嘅印象分打曬折扣😥。喺味道方面,比起過往食過嘅拉麵,我覺得真係幾一般,難聽啲係唔好食😰...一般到我唔知點形容好。湯底就好似平時屋企煮即食拉麵嗰隻味,唔係難食嘅,但即食拉麵一碗先幾蚊,呢到賣$8x-9x,性比價低左啲wor🤔 食完之後我有啲跌眼鏡👓,上次見咁多人排隊仲以為會好好食,原來麻麻地㗎咋,唔會有take 2😪🙇🏻
味噌拉麵
2017-10-15 662 瀏覽
琴日同男朋友去elements睇戲,諗住去到食個晚餐,就岩岩好入場睇戲,行黎行去,elements入面無咩野食,去到水區既food village, 見到有間拉麵店,有d人係門口排隊,加上我諗住係elements開得,質素都有返咁上下啦,就一於試下!呢度可能比有錢人食野,最普通既豚肉拉麵都要78蚊一碗,得2樣配料加2塊肉,粟米都無粒,算啦,個湯底飲落去,淡過水咁,d麵煮得難食過我煮既公仔麵,得返豚肉好少少有d肉味,真係唔想嘥野先夾硬食哂去! 以後都唔會再食!

以後都唔會再食!