2016-02-19 622 瀏覽
拉麵天王是我其中一間最喜愛的拉麵店,原因是他經常有不同的限定拉麵,而且每一款都很特別,更重要的是好味道吧。而且每一之吃完這裡的拉麵都不怕會口乾,所以每逢得知道他有新的限定時,總要來吃一餐。這次試了這個番茄天王,麵上鋪滿了蟹肉,賣相就已經十分吸引。老闆建議要先大口大口的把蟹肉吃光才好拌勻,要不然就錯過了可以大口吃蟹肉的機會了。但吃蟹肉也不是那麼簡單的,一口蟹肉一口湯,更可以吃到蟹肉的鮮甜,又嘗到豬骨湯底的豬骨甜。把番茄拌勻後,湯底又是另一番味道,更鮮更甜,又多了一種番茄的酸,更是開胃。蛋同樣也是保持著水準,在熱辣辣既湯上面放上一段時間,也不怕會變老變熟了,依然滑溜,一下子不小心就整顆滑進口裡,想分開小小的吃也不行。叉燒很淋,略帶一點的爽,不怕會硬。餃子。這麼的餃子烤得皮脆,不像平時吃得那樣,只有底部才脆,而是整個都脆脆的。而且烤得很熱,非常惹味,中間菜肉比例也很好,很鮮。
2016-02-16
2016-02-07 711 瀏覽
這次與很久沒見面的朋友相聚,來到紅磡的拉麵天王吃吃麵,談談天。餐廳選用的木桌子和黑木筷子,加添日本風味。餐單有四個天王可以選,以天王為名,實在有霸氣!可以選擇口味和香油是淡還是普通,麵的軟硬度等,能調配出合適自己的拉麵,非常貼心。因為個人太愛芝士了,看見這次的限定天王-胡椒天王有芝士,毫不猶豫便點了。 看見拉麵上灑滿芝士粒十分興奮,芝士溶了後,與拉麵一起吃十分滋味,特別是芝士可以拉出絲來的時候,加添口感。而拉麵也滲入胡椒湯底,有濃郁的胡椒味,值得一提的是我選的麵是普通軟硬度,弄出來十分適合我!麵真的很爽口彈牙!我後來才理會蛋黃叉燒,蛋黃是8-9成熟?與拉麵吃是十分配合的!叉燒肥瘦均勻,挺好的。這是朋友點的白天王,嘗了湯底,豬骨湯真的挺濃郁。餃子真的必點!烤得很脆很香,內裡的白菜肉餡足夠,達到外脆內軟的效果。芝士迷的我怎會錯過芝士年糕,一咬一口,芝士會開始慢慢流出來!年糕亦挺煙韌。瓶裝的可口可樂果然有多點氣,好喝點!
餐廳選用的木桌子和黑木筷子,加添日本風味。
胡椒天王
這是朋友點的白天王,嘗了湯底,豬骨湯真的挺濃郁。
芝士年糕
瓶裝的可口可樂果然有多點氣,好喝點!
2016-02-04
2016-02-06 618 瀏覽
太多年無黎黃埔,一直對佢既印象只係有架好大既船。而家大個黎番呢度,都有架好大既船,而且仲有位拉麵天王係度...  面門好似日本既拉麵館,好,我地就決定入埸館挑戰呢位天王 好雅致既地方。由於好肚餓既關係,快快影完一張panorama就睇餐牌點野食!原本想點佢既波子汽水試下(有香蕉味架),唔知係咪缺貨呢.. 唯有點支裝汽水啦。1. 限定天王 - 胡椒天王 ($89)有請埸館第一位迎戰既胡椒天王 攻擊力果然唔細,胡椒既香味噗鼻,加上巨量既芝士,未放落口已經令挑戰者流哂口水 半溶既芝士加埋硬身彈牙既拉麵,令拉麵味道都口感都係一流;胡椒湯底係香多於辣,所以都適合怕辣既朋友一試 2. 黑天王 ($79)湯底係大家熟悉既豬骨湯,加上黑蒜油製成的。湯既顏色無想像中咁黑,而黑蒜味亦無想像大咁濃(可能我太重口味)不過都已經做到香口既效果。半肥瘦既日式叉燒同溏心蛋作為配料,煮得好到位,食落唔覺滯,令人回味3. 烤餃子 ($28)餃子烤既時間掌握得唔錯,令餃子皮脆得黎,唔會搶哂所有肉汁。然而可能我地太專注食拉麵,令到餃子食落口凍左d。提醒大家唔好學我地咁,只顧住挑戰「天王」而忘記佢既其他戰友!4.
太多年無黎黃埔,
一直對佢既印象只係有架好大既船。
而家大個黎番呢度,
都有架好大既船,
而且仲有位拉麵天王係度...
面門好似日本既拉麵館,
好,我地就決定入埸館挑戰呢位天王
好雅致既地方。
由於好肚餓既關係,
快快影完一張panorama就睇餐牌點野食!
原本想點佢既波子汽水試下(有香蕉味架),
唔知係咪缺貨呢.. 唯有點支裝汽水啦。
1. 限定天王 - 胡椒天王 ($89)
有請埸館第一位迎戰既胡椒天王

攻擊力果然唔細,
胡椒既香味噗鼻,
加上巨量既芝士
未放落口已經令挑戰者流哂口水

半溶既芝士加埋硬身彈牙既拉麵,
令拉麵味道都口感都係一流;
胡椒湯底係香多於辣
所以都適合怕辣既朋友一試

2. 黑天王 ($79)
湯底係大家熟悉既豬骨湯
加上黑蒜油製成的。
湯既顏色無想像中咁黑,
而黑蒜味亦無想像大咁濃(可能我太重口味

不過都已經做到香口既效果。
半肥瘦既日式叉燒溏心蛋作為配料,
煮得好到位,食落唔覺滯,
令人回味

3. 烤餃子 ($28)
烤餃子
餃子烤既時間掌握得唔錯,
令餃子皮脆得黎,
唔會搶哂所有肉汁。
然而可能我地太專注食拉麵,
令到餃子食落口凍左d。
提醒大家唔好學我地咁,
只顧住挑戰「天王」而忘記佢既其他戰友!

4. 豚角煮 ($25)
豚角煮
我覺得呢份豚角煮更適合做頭盤,
因為佢左邊既肉粒係凍肉黎,
會吊起人既食意。
而右面既豚角加左甜豉油蔥花做調味,好惹味;
然而有點overcooked,
令肉質有點硬同韌,
可以再做好d
場館挑戰完,
結果我地都被天王既味道攻擊得體無完膚。
交上$215作為是次「踢館費」。
睇住黎!I will be back!

2016-02-03
10 分鐘 (堂食)
2016-02-06 420 瀏覽
前兩個星期是香港五十多年來最冷的幾天, 超級不想出去但早就約好了朋友見面, 剛好有點事要到紅磡, 又想吃點可以暖身的東西, 就到了拉麵天王吃晚飯紅磡我沒有很熟, 但德民街這條小巷蠻難找的, 記得要看地圖店面是典型日本拉麵店風格, 好像很正宗, 讓我對食物也很期待拉麵有四款, 分別是白天王 (豬骨湯底)、赤天王 (辣味豬骨湯底)、黑天王 (黑蒜豬骨湯底) 和不定時轉換的限定天王, 全都以豬骨湯作基底, 很欣賞店家的專注, 亦使豬骨湯底成了最重要的一環第一次來就先試試基本步白天王, 朋友選了限定的胡椒天王; 湯底濃度和麵質硬度都選了普通, 試試店家的正常水準白天王 ($69) 湯底油份足但不夠濃稠, 味道略嫌單薄, 沒有濃得黏咀, 豬骨湯來說可以再濃一點; 以椰菜作配菜亦較少見, 有點怪怪的麵條較幼, 硬度剛好, 煮得不會過熟, 可惜湯不夠稠所以未能掛上太多湯汁叉燒調味不夠, 不是特別鬆化, 屬普通水準溏心蛋半個蛋黃都熟了, 幸好還有些少蛋黃流出, 時間控制可以更好胡椒天王 ($89) 一樣是豬骨湯底, 但加入了胡椒油, 胡椒粒和芝士, 味道刺激和更有層次; 朋友也覺得芝士和拉麵配搭不錯,

紅磡我沒有很熟, 但德民街這條小巷蠻難找的, 記得要看地圖

叉燒調味不夠, 不是特別鬆化, 屬普通水準
胡椒天王 ($89) 一樣是豬骨湯底, 但加入了胡椒油, 胡椒粒和芝士, 味道刺激和更有層次; 朋友也覺得芝士和拉麵配搭不錯, 比白天王有驚喜
豚角煮 ($25) 腩肉一看便知很入味, 充滿醬汁, 肉質軟稔; 旁邊的豚肉粒則較淡味; 個人較喜歡腩肉塊
烤餃子 ($28) 烤得焦焦的, 少了煎餃子的脆口但沒那麼油膩, 豬肉餡鮮甜, 配上醬汁吃不錯
整體水準平平, 現在感覺是每樣差一點, 未能讓人留下深刻印象, 如果可以多注意細節的話應該會更好

• 胡椒天王
2016-01-31 388 瀏覽
聞說紅磡有一家拉麵店,口啤不錯,今天來到附近,當然要拜會一下餐廳位於窄街,不用心是找不到的店內位置不多,但空間感比一般拉麵店大,感覺良好裝修比一般拉麵店更有時代感餐廳新推出的2種拉麵,熱烈推介我選擇了蕃茄蝦拉麵蕃茄比想像中淡味,沒有搶去拉麵湯底的味道湯底味道想對其他拉麵店較淡,但跟拉麵配合下味道還是足夠拉麵麵底雖然不算太煙韌,但口感尚算不錯,主要是湯底和拉麵真的相當配合,一點諱和感也沒有蝦肉也是新鮮,咬口不錯總結,每樣不是頂級的東西,配合起來竟然比想像中出色,值得一讚用心的餐廳,我一定會再光顧

餐廳位於窄街,不用心是找不到的
店內位置不多,但空間感比一般拉麵店大,感覺良好
裝修比一般拉麵店更有時代感
餐廳新推出的2種拉麵,熱烈推介
我選擇了蕃茄蝦拉麵

蕃茄比想像中淡味,沒有搶去拉麵湯底的味道

湯底味道想對其他拉麵店較淡,但跟拉麵配合下味道還是足夠

蝦肉也是新鮮,咬口不錯

用心的餐廳,我一定會再光顧

2016-01-29 426 瀏覽
平日夜晚去食,舖頭有d 偏,係內街位置,所以搵左一排先搵到。去到門口,因為內街,同埋日式麵店既門面裝修,俾一種去左日本既感覺。去到入面會見到日本常見既拉麵吧,望住師父為你準備拿手拉麵,特別期待。胡椒豬骨湯拉麵(限定拉麵): 限定拉麵會定期轉換拉麵款式,今期呢個就係呢款拉麵。一黎就見到面頭有一大ja cheese,對於酷愛cheese 既我極為興奮cheese 落入湯底後慢慢溶化,變成半溶既cheese,加埋幼條拉麵 同 微辣既胡淑湯底,食落別有一番風味。胡淑湯底有少少辣,不過唔食得辣既人都幾可以食到。拉麵仲有d 叉燒,唔算好硬,同埋有少少肥,食落好易入口。最後飲埋個湯就大滿足喇。豚角:拉麵set 小食,有d 似東坡肉。油脂比較多,但亦因為咁而非常香口。加埋d 甜豉油,食落好好味。另外一碗d 肉都係豚角,不過就冇醬油,乾身d,一樣係淋淋地,算係另一種食法喇。最後當然要叫番支汽水,為呢個短暫既"日本之旅"作結。如果有波子汽水就更好喇...(咁啱冇哂呀!!)全部野加埋都係人均100 左右,有日本麵店既環境,都算唔錯喇。
題外話/補充資料: 差d 以為去左日本 如果有波子汽水就更好喇...
  • 胡椒豬骨湯拉麵(限定拉麵)
  • 豚角
2016-01-28 368 瀏覽
天氣凍冰冰最好就係食碗熱辣辣嘅湯麵暖肚難得唔駛加班幾個同事放工去食碗麵門口比我嘅感覺好似大阪嘅拉麵店拉麵天王差不多每隔兩三個月我就會幫襯一次因為有一個神秘的限定天王每次都見到廚師用心制作充滿神秘感的限定天王今次係我鍾意嘅番茄濃湯即係蕃茄天王已幫襯過幾次不斷都有新菜式每次都有驚喜酸酸甜甜番茄味濃郁每一口湯都有蕃茄肉嘅香味仲要有一大堆雪場蟹腳肉好似成座山咁雪白鮮甜嘅蟹腳肉好味到不得了我最愛嘅豬骨濃湯底濃厚醇滑而味蛋更加係超水準之作感覺係我最鍾意食嘅溫泉蛋一樣好糖心~湯底香濃夠厚湯汁掛麵麵質幾彈牙好鍾意佢哋服務貼心仲有源源不絕嘅冰水供應叉燒今次肥美適中好濃郁嘅肉香味超級正我食拉麵一定要配香脆烤餃子因為是烤的關係一啲都唔會油膩而且餃子皮烤得香脆餃子餡料擠得滿滿的菜同肉的比例剛剛好肉汁也鎖住了完美ending with 冰凍汽水
天氣凍冰冰
餃子餡料擠得滿滿的
菜同肉的比例剛剛好
肉汁也鎖住了
完美ending with 冰凍汽水
5 分鐘 (堂食)
  • 香脆烤餃子
2016-01-28 363 瀏覽
今曰約左朋友去紅磡行街,買定新年禮品,係舊街依邊行左成粒鐘,見依個餐廳名拉麵天王,好似好勁甘!咪同朋友入去試下,1入到去裝修係日係懷舊為主,我同朋友就坐正係拉麵師父前!有4種拉麵比我揀,但我覺得太小選擇了,我點了白天皇拉麵,姐係豬骨湯底!豬骨湯底味比較清易入口,不太濃,而溫泉蛋入口溶化,但無乜蛋味,而件叉燒就欠左d,又細又薄,味道同出面其它日式餐廳差不多,口感1般,因可能係太薄,而拉麵食落彈牙,再加豬骨清湯底,配合得幾好!
2016-01-25 368 瀏覽
紅磡一帶美食多,在紅磡區工作自然大飽口福。這天下午茶午飯時間,想起公司的不遠處有間拉麵店,一時慶起就走去試。拉麵店裡面有個開放式廚房,在旁邊吃可以見到暖暖的蒸氣和師傅製作拉麵的過程。 湯底也有不少選擇,除了經典的豬骨湯底外,還有特別加入了黑蒜油的「黑天王」或者加入辣椒的「赤天王」豬骨湯,限定的湯底更推出了蕃茄湯底,感覺清新健康。點餐的是張簡單的限紙張,可是卻有不少選擇,包括湯底、麵的軟硬度、配料包括蛋、芝士年糕、叉燒、烤餃子、黑木耳、紫菜等,而飲品主要是汽水。餐桌上面有餃子醋、芝麻、七味粉,可作調味。這裡的汽水是使用傳統的玻璃可樂樽,感覺更有特色。先來了我點的赤天王,湯底帶有少許的辣味,卻沒有蓋過本來豬骨湯的味道。叉燒帶點肥肉,卻不會吃得滿口油。沒想過每碗會附上半隻蛋,半流心狀的蛋黃,混點湯更加美味。拉麵麵質彈牙,軟硬度剛剛好。至於另一碗黑天王,加了黑蒜油的湯底,濃郁豬骨湯帶有香濃的黑蒜油味,使整個拉麵湯底的味道更突出。
餐桌上面有餃子醋、芝麻、七味粉,可作調味。
這裡的汽水是使用傳統的玻璃可樂樽,感覺更有特色。
2016-01-21 520 瀏覽
再次到訪拉麵天王 上次食完已經念念不忘見到限定天王加入左蕃茄天王!上面重有雪場蟹!決定再黎!我當然試新野!我揀既係蕃茄天王 一黎已經聞到大大陣蕃茄香味原來有大大堆蕃茄係中間湯底就係豬骨湯 上面重有一大堆蟹肉,可以用蟹肉山黎形容,簡直吸引到不得了蕃茄配蟹肉再配拉麵,呢個組合真係第一次食 原來係咁特別,咁合拍!蕃茄加入湯底中,令每條拉麵都可以沾上蕃茄香味今次揀左"硬"度拉麵,相比起"普通","硬"度較爽口彈牙,比普通更好,下次都會揀反"硬"!朋友未食過呢到既拉麵,所以聽我講揀左上次我一致好評既胡椒天王 胡椒天王同樣係限定天王一大堆芝士鋪滿係拉麵上面用筷子一夾起既係芝士,而唔係拉麵! 芝士可以拉到好高!胡椒湯底唔會辣,反而好惹味加埋芝士,係邪惡既組合不得不提既係溏心蛋 半熟狀態做得非常好,咬開可以清楚見到半熟,好後悔冇再追加!小食見到有芝士年糕!點會錯過! 芝士年糕炸得剛剛好,唔會燶。芝士多,咬落鬆軟,大愛一路食拉麵一路想飲野汽水原來係樽裝! 好耐冇飲過樽裝汽水啦!😍硬係覺得樽裝係最好的!😌懷舊,熟悉既味道能夠睇得出拉麵店
再次到訪拉麵天王

上次食完已經念念不忘

見到限定天王加入左蕃茄天王!

上面重有雪場蟹!

決定再黎!

我當然試新野!

我揀既係蕃茄天王

一黎已經聞到大大陣蕃茄香味

原來有大大堆蕃茄係中間

湯底就係豬骨湯

上面重有一大堆蟹肉,可以用蟹肉山黎形容,簡直吸引到不得了

蕃茄加入湯底中,令每條拉麵都可以沾上蕃茄香味

胡椒天王同樣係限定天王

一大堆芝士鋪滿係拉麵上面

用筷子一夾起既係芝士,而唔係拉麵!
胡椒天王

芝士可以拉到好高!

胡椒湯底唔會辣,反而好惹味

加埋芝士,係邪惡既組合

不得不提既係溏心蛋
溏心蛋

半熟狀態做得非常好,咬開可以清楚見到半熟,好後悔冇再追加!

小食見到有芝士年糕!點會錯過!
芝士年糕
芝士年糕炸得剛剛好,唔會燶。

芝士多,咬落鬆軟,大愛

一路食拉麵一路想飲野

汽水原來係樽裝!
汽水

好耐冇飲過樽裝汽水啦!😍

硬係覺得樽裝係最好的!😌

懷舊,熟悉既味道

能夠睇得出拉麵店既一絲不苟,樣樣做足

下次仍然會再黎,期待下次既限定天王😎

2016-01-14
午餐
  • 限定天王-胡椒天王
2016-01-20 581 瀏覽
日本拉麵,湯底是精華。一個好湯底,決定了整碗拉麵的味道。香港令我迷戀的拉麵店不多,紅磡的拉麵天王是我的拉麵食堂。拉麵癮起,今日中午特意走到紅磡,就是為了一碗拉麵。 自選拉麵質感、各款配料,吃一碗最適合自己的拉麵。 每月都有的限定天王。 蕃茄天王。濃濃的蕃茄肉蓉、松葉蟹肉。蕃蓉味道濃郁突出,味道不會太酸,吃出蕃茄鮮甜味道。蕃茄配蔥油,加上日日新鮮熬煮的豬骨湯底,入口濃香鮮甜,不加任何味精,吃到最新鮮豬骨湯。👍🏻鮮拆蟹肉 味道非常鮮甜,份量也不少。叉燒入口軟腍,保持爽口彈牙的口感。 胡椒天王。這款拉麵加入胡椒,鋪上大量芝士,味道濃郁惹味。芝士溶掉後拉出芝士絲,吃出芝士咸香味。胡椒味道輕輕,不會太嗆口。 豚角煮。豬腩肉燒得軟腍,焦香的豬肉油香滿滿,入口卻全不膩口。 烤餃子。烤製的餃子,沒有絲毫油膩感。外層香脆香口,內裡餡料滿滿,菜和肉比例剛剛好👍🏻價錢實惠合理,吃出師傅的功力,吃出餐廳的認真。
自選拉麵質感、各款配料,吃一碗最適合自己的拉麵。
每月都有的限定天王。
蕃茄天王。

濃濃的蕃茄肉蓉、松葉蟹肉。

胡椒天王。

豚角煮。

豬腩肉燒得軟腍,焦香的豬肉油香滿滿,入口卻全不膩口。
烤餃子。

價錢實惠合理,吃出師傅的功力,吃出餐廳的認真。
  • 烤餃子
  • 豚角煮
  • 限定天王-胡椒天王
 下著雨的紅磡,感覺特別冷。所以午餐決定要食熱辣辣的東西!誤打誤撞,行到充滿日本特色的德民街,於是就走進了這間日本拉麵店。 對我而言,頗喜歡拉麵天王的裝潢,簡約整潔的門面,而且富有日本特色,可說是還原了日本拉麵店的模樣! 雖然說不用等位,但是不用一陣子,小店便滿座了,真是手快有手慢無! 餐牌簡而精,長駐的天王們分別有:白天王、赤天王、黑天王。友人喜歡食辣,所以二話不說就點了赤天王。 當然還有期間限定的限定天王:蕃茄天王、胡椒天王。我不太好辛辣的食物,所以點了蕃茄天王。 一坐下來,服務員隨即遞上點餐紙,並為我們介紹新設的限定天王,十分細心! 這店用的餐具是木筷子,非常有特色! 桌上有各式各樣的配料及調味料給客人自由配搭。分別有好食的辣芽菜、醋、芝麻、七味粉。 波子汽水正巧售罄,那只好喝汽水吧。 這是友人點的赤天王,他說豬骨湯味道很濃,辣而不嗆鼻,十分過癮! 這是友人點的芝士年糕,他說外皮很酥脆,內裡卻帶有很濃厚的芝心味道,口感就像麻糬波,值得一讚! 這是我點的蕃茄天王,首先賣相十分討好。材料分別有:蟹肉、蕃茄蓉、三片叉燒、溏心蛋、椰菜、紫菜。相當豐富呢!先喝喝熱辣辣的湯底,香濃的豬骨湯配
 下著雨的紅磡,感覺特別冷。所以午餐決定要食熱辣辣的東西!
 餐牌簡而精,長駐的天王們分別有:白天王、赤天王、黑天王。
友人喜歡食辣,所以二話不說就點了赤天王。
 當然還有期間限定的限定天王:蕃茄天王、胡椒天王。
我不太好辛辣的食物,所以點了蕃茄天王。
 這店用的餐具是木筷子,非常有特色!
可樂
 波子汽水正巧售罄,那只好喝汽水吧
赤天王
蕃茄天王
先喝喝熱辣辣的湯底,香濃的豬骨湯配上新鮮的蕃茄,鮮味十足。再加上特製的葱油,令整碗拉麵的香味更加突出。
 來自北海道的松葉嫩蟹肉,就是這頓午餐的亮點!不僅口感嫩滑而彈牙,帶一點點海水的鹹味,感覺更是十分矜貴!
 而且這小店的溏心蛋能夠保持每隻溏心蛋都呈流黃狀態,又香又滑。
叉燒
 大食的我,還點了一個另加選項,就是叉燒。
個人很欣賞這裡的叉燒,一點也不肥,每一口都是肉,很有滿足感!
叉燒肉爽而不膩,18元的另加選項,值得加!

整體而言,以拉麵店來說,價位與質素都不俗!
2016-01-17
  • 蕃茄天王
見到咁多好評, 一於同老公去食下呢間咁多好評既拉麪店先. 晚上8:30去到, 不用等位, 店內有1/3食客, 第一次食, 和老公一樣, 都係選白天王, 口味, 香油, 麪質都選普通, 加$25 要左一客豚角煮. 等左大約8分鐘, 兩碗麪就到, 先飲一啖湯, 再食麪, 不約而同望下大家, 嘩, 個湯底咁咸架, 麪質選普通, 但食落好硬囉, 完全係難食, 好耐都冇食過咁難食既拉麪, 碗麪食到一半, 豚角煮來到, 同麪一樣都係唔好食. 唉, 唔明點解會有咁多好評, 真係冇下次.
見到咁多好評, 一於同老公去食下呢間咁多好評既拉麪店先.

唉, 唔明點解會有咁多好評, 真係冇下次.

2016-01-17
2016-01-15 686 瀏覽
紅勘不嬲都出名多野食無黎一排真係會覺得多咗好多餐廳台式飲品店 韓國餐廳 新式甜品都越開越多見呢排天氣轉涼 就搵間拉麵黎食然後搵到呢間係小巷入面嘅拉麵天王一入到黎 鋪面裝修都好有日本feel而且比起好多市區嘅拉麵店比起都寬敞好多麵類得四款可以揀分別係 白天王 赤天王 黑天王 限定天王亦都影咗餐牌比大家參考下而限定天王就係每個月都會轉嘅定時提供新鮮感俾大家白天王 $69白天王拉麵係用番豬骨湯底亦都可以話係原味版本嘅拉麵呢個價錢都算得係好抵 應有嘅料都算落得幾足首先可以見到溫泉蛋真係整得幾好湯底方面味道岩岩好 唔會太咸亦都唔會太濃叉燒肉肥瘦均勻 而且肉質都比較軟林 黑天王 $79黑天王拉麵基本上好多野都同白天王一樣除左個湯底 係用黑蒜油制成嘅湯底並唔係好似個名咁樣真係完全黑晒只不過係比起白天王湯底再深嘅啡色味道方面比白天王多咗份蒜油香而同時又不失豬骨湯嘅味道日式煎餃 $28日式煎餃反而有好大嘅驚喜餃子皮係偏薄但係煎得好酥脆真係可以用酥脆黎形容呢個煎餃入面啲肉餡都帶有陣陣香味豚角煮 $25豚角煮一開始都唔知係咩黎問過店員之後先知原來係五花腩肉咁就決定嗌個黎試下點知個五花腩肉又醃得幾好味啲醬汁偏
紅勘不嬲都出名多野食
更加帶出啲少少嘅燶味香

2016-01-14
日式煎餃
2016-01-14 494 瀏覽
第一次吃拉麵天王是友人在元朗吃過後極力推介給我, 而且佢搵到紅磡有分店, 便立即車我去吃. 當時友人雙眼發光地說著點解這兒的拉麵好吃, 但我正值剛接到同屋友人要搬走的通知, 心情惡劣, 豬骨湯雖然濃厚, 還是吃不到味道. 今天在跟喜歡吃拉麵的友人來到, 要專心地一試. 店子是用木條把全部給包圍住了, 好像我們去札幌時地下拉麵街的小店, 坐一坐都覺得溫暖. 餐紙上寫有白天王、赤天王、黑天王和限定天王. 限定天王每期也會轉一下口味, 不過我上次來都是一樣胡椒天王. 胡椒天王, $89濃香的黑胡椒油混合了的豬骨湯底, 每一啖的黑椒香都直攻上鼻子. 配上大量幼條芝士碎, 一直吃, 芝士灌穿在拉麵中, 拉成一絲絲拌著, 味道複雜又夠邪惡. 另一碗是白天王, $69如果兩個人到拉麵店, 都喜歡其中一個點原味試試. 湯底是濃而不算太鹹, 我和友人都很喜歡這湯底, 所以才一吃再吃. 麵質雖是我不太喜愛的幼身麵, 但也夠硬度, 而且麵身都可輕易沾上湯汁. 仲有免費的那半隻流心蛋, 流心量極高, 又紅又起沙, 而且水準穩定, 好肯定我下次來都可一直吃到咁靚嘅流心蛋. 對比兩款, 我認為原味更好吃. 豚角煮
胡椒天王, $89
另一碗是白天王, $69
豚角煮, $25
炙燒過的豬腩肉, 表面微焦, 肉質是軟身而不是中式煮法般爽口的, 不鞋, 有少少酒香, 味道都唔錯. 反而旁邊毫不起眼的一個小杯豬肉切粒成了主角, 一口一粒, 而且煙煙韌韌, 送麵一流. 而且價格不貴, 值得一吃.
烤餃子, $28
一份有5隻, 餃子皮好脆, 不算爆汁但豬肉餡都濕潤和熱辣辣.
2016-01-07
2 分鐘 (堂食)
  • 溏心蛋