2023-06-26 9 瀏覽
📍我愛慢煮 (灣仔)灣仔軒尼詩道314-324號W Square4樓成日都係灣仔食野,食到真係有d悶。 經朋友介紹依間野,咁就約埋試試水溫,睇下係咪真係咁正。 唔講得笑,依間野環境都值回票價啦。🐷慢煮完條豬肋骨(半份)$108可以分到有6塊,都有肉唔會得骨,煮得好入味好淋,醬汁唔會好鹹,岩曬有儀態女仔嘅女仔食啦。仲有粟米薯條同埋青椒做配菜🦀忌廉蟹黃蟹肉盤通粉 $168超級多嘅蟹肉,每啖保證食到蟹肉,最緊要係無蟹殼,令到小編放心食用😂食完都幾飽+$32upgrade配蒜蓉包,餐湯及飲品🍟炸薯條松露他他醬$48大大份,即叫即炸,好脆口🍹飲品蜜桃水果茶$32熱情果水果茶$32配返個環境再加埋天氣,so so chill 🍰甜品雜莓荔枝慕絲蛋糕$38草莓芭菲$88總結:地點超級放便,食物質素唔錯,最緊要服務有禮。放工吹水好地方,環境勁正。地點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為最高分)
📍我愛慢煮 (灣仔)
灣仔軒尼詩道314-324號W Square4樓

唔講得笑,依間野環境都值回票價啦。

🐷慢煮完條豬肋骨(半份)$108

🦀忌廉蟹黃蟹肉盤通粉 $168
+$32upgrade
配蒜蓉包,餐湯及飲品

🍟炸薯條松露他他醬$48
大大份,即叫即炸,好脆口

🍹飲品
蜜桃水果茶$32
熱情果水果茶$32

配返個環境再加埋天氣,so so chill

🍰甜品
雜莓荔枝慕絲蛋糕$38
草莓芭菲$88

地點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為最高分)
2023-06-26 11 瀏覽
面積好大,4樓全層,有户外位置,室內設計以露營風為主題,最吸引係私隱度高嘅帳篷卡位!可以涼住冷氣,嘆住美食咁”camping”,絕對係享受!選擇困難症的我,都係揀左二人餐,$598有哂前菜、餐湯同牛角包、主食、小食、甜品同飲品,抵!👉🏻慢煮溫泉蛋牛油果沙律好大份,溫泉蛋同牛油果嘅柔軟口感相得益彰,最驚喜係個堅果沙律醬,完全提升哂成個沙律風味!👉🏻忌廉粟米湯、羅宋湯、牛角包湯嘅質地濃稠,濃郁而豐富,搭配大小適中嘅牛角包,外層酥脆,內層柔軟!👉🏻澳洲穀飼安格斯西冷足8安士,肉質粉嫩,有肉汁,配菜有粟米、薯條仲有三色椒,都好入味!👉🏻燒春雞大件,調味唔錯,有焦香!👉🏻味噌豚肉串燒共兩串,厚肉鮮味,唔會成口油!👉🏻炸魷魚鬚炸得金黃,口感鬆脆,同時又好爽滑!👉🏻是日甜品今日有榛子朱古力慕絲蛋糕同手工哈密瓜果撻,賣相靚,打卡一流,不會太甜,粒粒哈密瓜好清新!👉🏻榛子咖啡味道濃郁,好提神!👉🏻白桃雲尼拿雪糕梳打 (+$18)微甜清爽,食埋個雪糕,夏日必選!

👉🏻慢煮溫泉蛋牛油果沙律

👉🏻忌廉粟米湯、羅宋湯、牛角包

👉🏻澳洲穀飼安格斯西冷

👉🏻燒春雞
大件,調味唔錯,有焦香!

👉🏻味噌豚肉串燒
共兩串,厚肉鮮味,唔會成口油!

👉🏻炸魷魚鬚
炸得金黃,口感鬆脆,同時又好爽滑!

👉🏻是日甜品

👉🏻榛子咖啡
味道濃郁,好提神!

👉🏻白桃雲尼拿雪糕梳打 (+$18)
微甜清爽,食埋個雪糕,夏日必選!
2023-06-26 6 瀏覽
今日收工同朋友再訪我愛慢煮,之前食開尖沙咀分店,今日試吓灣仔分店先。餐廳採用露營風格,燈光比較暗,成個環境好chill、好舒服。慢煮原條豬肋骨(一份)$188一份豬肋骨超大份,有成兩條豬肋骨,建議細食嘅大家可以叫半分。豬肋骨好多肉,肥瘦分佈適中。醬汁好惹味,甜甜地,應該係燒烤醬。另外,配菜有粟米、蘿蔔、薯蓉等等。好滑身,好creamy!蕃茄芝士漢堡意粉 $98意粉賣相好靚,面頭有熱熔芝士,然後有厚厚嘅漢堡扒,最底就係蕃茄意大利粉。芝士味道濃郁,仲可以拉絲。漢堡扒好大塊,充滿肉汁。意大利粉酸酸甜甜,而且用返茄醬同洋蔥炒過,食落特別香。日式燒封門柳意大利飯 $148呢個risotto 表面有粒蛋黃,牛肉份量多。牛肉生生地,食落唔會柴,牛肉味香濃。意大利飯有濃濃嘅忌廉味,飯粒質地做得好好。其實我哋仲加配左兩個套餐,分別係$32配餐湯、蒜蓉包及飲品,同埋$45 加配小牛角包、飲品及是日甜品,只要嗌慢煮系列同主煮食就可以加錢升上套餐。我特別鍾意佢個粟米湯,味道好清甜。另外,牛角包都好酥脆,蒜蓉包好有牛油香。今日提供層蛋糕作為是日甜品,蛋糕雲呢拿味,皮薄多cream。飲品我哋分別嗌咗蜜桃水果茶同熱

慢煮原條豬肋骨(一份)$188

蕃茄芝士漢堡意粉 $98

日式燒封門柳意大利飯 $148

其實我哋仲加配左兩個套餐,分別係$32配餐湯、蒜蓉包及飲品,同埋$45 加配小牛角包、飲品及是日甜品,只要嗌慢煮系列同主煮食就可以加錢升上套餐。我特別鍾意佢個粟米湯,味道好清甜。另外,牛角包都好酥脆,蒜蓉包好有牛油香。今日提供層蛋糕作為是日甜品,蛋糕雲呢拿味,皮薄多cream。飲品我哋分別嗌咗蜜桃水果茶同熱情果水果茶,兩款茶都好fresh。

炸薯條(松露他他醬)$48
我哋仲叫咗個小食,薯條炸到金黃色,外脆內軟,非常香脆。松露他他醬有好多,松露味香噴噴。
2023-06-24 35 瀏覽
⭐️ 今日同朋友去灣仔試一間露營主題餐廳,踏入門口已經覺得‘’嘩’‘好靚,行咗一個圈參觀,見到有唔同特色陣營選擇,睇得出每張枱每個位置店主都花盡心思。======= ======= ======= =======我哋order咗一個「慢煮系列」慢煮原條豬肋條$108:擺盤賣相好得,先講豬仔骨,肉質非常軟腍而且味道濃香多汁好juicy;伴碟仲有外脆內軟鬆脆炸薯條、超甜粟米、香口三色椒、酸酸甜甜新鮮蕃茄仔。「慢煮系列」+$45:鬆軟牛角包✅cappuccino✅芒果熱情果mousse 😋 超級鐘意呢個,酸酸甜甜有芒果又有熱情果味🥭🥭🥭慢煮溫泉蛋牛油果沙律$78賣相一流,新鮮沙律菜、日式溫泉蛋配搭嫩綠色牛油果🥑混合沙律醬,清新開胃清熱氣😆======= ======= ======= =======⭐️餐廳背景有輕鬆音樂,一個放鬆嘅環境,我哋傾吓偈篤下電話聽吓音樂,每人只係$150左右,下次一定會再嚟呀。

我哋order咗一個「慢煮系列」

慢煮原條豬肋條$108:

「慢煮系列」+$45:
鬆軟牛角包✅
cappuccino✅

慢煮溫泉蛋牛油果沙律$78

2023-06-24 39 瀏覽
森林系佈置餐廳,有帳幕,寬闊,好有寫意悠閒既氣氛😌兩個人點咗 -🥗日式燒牛肉他他沙律燒牛肉中間呈粉紅色,好靚,一啲都唔硬,燒得剛剛好沙律,配有雞蛋,酸味味好開胃🍗慢煮原條豬肋骨因為係慢煮,所以真係做到肉質軟腍,輕輕一撕已有骨同肉分離既效果~入口柔軟、咬落彈牙,而醃料同燒烤醬加起來就令到本身平平無奇嘅豬肋骨好香🍗🍱小食拼盤好豐富,有香腸、炸南瓜芝士、炸蠔、雞肉串燒、豬肉串燒,兩個人食真係好滿足,仲要打包拎走tim 其中炸芝士最好味✌🏼另外主食可以轉套餐有嘢飲有湯,叫左一杯凍嘅特濃朱古力 & 粟米湯配蒜蓉包另外再嗌多一支1664 👍#tgif #hkfood #hkfoodie #灣仔美食
森林系佈置餐廳,有帳幕,寬闊,好有寫意悠閒既氣氛😌

兩個人點咗 -
🥗日式燒牛肉他他沙律
燒牛肉中間呈粉紅色,好靚,
一啲都唔硬,燒得剛剛好
沙律,配有雞蛋,酸味味好開胃

🍗慢煮原條豬肋骨

🍱小食拼盤

另外再嗌多一支1664 👍

#tgif #hkfood #hkfoodie #灣仔美食
2023-06-21 367 瀏覽
W  Square  位於灣仔商業區, 設於四樓的 [我愛慢煮]  係放工閒聊食飯好地方.  步出電梯, 像到了一個新天地.  我愛慢煮 The  Hang Out Corner, 入口像園林, 燈光暗暗, 好有 feel !餐廳地方大, 裝修設計見心思.  時尚的一方,  配帆布遮, 閃燈.  推門可以行出露天平台, 吹吹風, 係市中心內的樂園.另一方,  有大自然風味, 樹木, 矮檯座位, 花草樹木,  還有多個大營帳篷.夠新意, 打卡景點多.  再看有小營幕,  好浪漫, 適合拍拖.    用餐有長方桌,  聚餐或一家人開  party  也不錯.其中一個角落,  有大梳化椅,  茶几, 尤如大客廳.  用餐座位選擇不少, 各適其適. 坐下先看餐牌.   有 沙律,  主菜:  有牛, 羊, 雞, 豬, 海鮮,  意粉, 飯.  Pizza,   小食,  拼盤,  甜品.......  二人餐  Tasting menu, 原價 $830, 推廣價 $598  看來真吸引.  包兩杯飲品, 我們點了檸檬茶, 檸檬水.  接著 沙律, 湯, 牛角包也送到.   前菜沙律,  慢煮
夠新意, 打卡景點多.
其中一個角落,  有大梳化椅,  茶几, 尤如大客廳.
用餐座位選擇不少, 各適其適.
Pizza,   小食,  拼盤,  甜品.......
前菜沙律,  慢煮溫泉蛋牛油果,
心形沙律盤滿載爽脆的沙律菜, 健康牛油果及爽甜多汁的 車厘茄, 份量十足.
慢煮溫泉蛋牛油果
慢煮流心溫泉蛋口感非常好,  和芝麻醬拌勻後夾雜沙津菜一起吃, 開胃又滋味.
是日餐湯  ~ 忌廉粟米湯
湯夠熱, 質感幼滑, 粟米鮮甜黏口, 配上酥香牛角包, 這個配搭冇得輸.
忌廉粟米湯 , 酥香牛角包,
另一客 羅宋雜菜湯, 湯濃郁香甜, 口感豐富, 味道突出.
小食兩款送到:
炸魷魚鬚 ~ 酥脆香口, 沾些沙律醬,  好食得吾停口.
炸魷魚鬚
味噌豚肉串燒 ~   豚肉串, 啖啖肉燒得香口,  甜甜的味噌醬, 有點日式風味.
今晚主角 澳洲穀飼安格斯西冷 8安士
Slow cook meat  慢煮肉.  餐廳用慢煮低溫方式製作,   西冷牛扒厚片, 伴有三色烤椒, 粟米, 香草, 炸脆薯條.
澳洲穀飼安格斯西冷 8安士
安格斯西冷牛扒品質高,   經慢煮烹調, 牛味濃郁.
入口軟綿肉質嫰滑, 煮得入味, 咬落口感佳, 牛味濃,  食得好滿意.
原隻春雞燒,   帶點炭燒味,  好香啊 !!   有些去露營 BBQ 的感覺.
原隻春雞燒
燒得原汁原味, 把肉汁鎖住, 雞肉嫩滑皮脆香口, 回味無窮!
濃厚露營氣氛下, 總要邊食邊講,  自行添加兩款燒物:   鹽麴雞肉 ,  日式紫蘇豚肉腸.  食得開心更滋味.
餐後甜品,  Strawberry Parfait 芭菲, 用玻璃香檳高腳杯,  擺設不錯.   雪糕, 襯著士多啤梨, 蜜瓜, 好靚. 入口順滑爽, 又含著酒香.
在市中心的營地, 無拘無束享受慢煮美食,  真係一試難忘.
慢煮溫泉蛋牛油果
忌廉粟米湯 , 酥香牛角包,
炸魷魚鬚
澳洲穀飼安格斯西冷 8安士
原隻春雞燒
2023-06-20 72 瀏覽
得悉前陣子到訪尖沙咀的露營主題餐廳剛於灣仔開了新店,難得不用過海,下班後立刻前往裝修極具特色,有露營椅桌及植物裝飾來營造戶外露營環境不用千里迢迢,坐在市區也能享受被帳篷環繞的野營感不定時會有駐場歌手演唱,讓音樂熱情洋溢於悠閒的餐廳裡可選擇高身椅子或原木帳篷中用餐,空間寛敞,適合多人聚餐慢煮或主食系列加$32可配餐湯、蒜蓉包及飲品!美式咖啡提神又清爽羅宋湯有滿滿的番茄酸香,加上香料與洋蔥濃郁味美即焗的蒜蓉包外脆內軟,香口惹味,沾湯汁食一流主食忌廉蟹黃蟹肉粗管通粉稠度剛好,蟹味出色12安士七日熟成安格斯西冷幼嫩中帶咬口,牛味香濃小食系列清酒煮甲殼生物有扇貝、青口、蝦及蜆!鮮香清甜,滲着淡淡酒香
裝修極具特色,有露營椅桌及植物裝飾來營造戶外露營環境
不用千里迢迢,坐在市區也能享受被帳篷環繞的野營感
不定時會有駐場歌手演唱,讓音樂熱情洋溢於悠閒的餐廳裡
可選擇高身椅子或原木帳篷中用餐,空間寛敞,適合多人聚餐
美式咖啡
餐湯
羅宋湯有滿滿的番茄酸香,加上香料與洋蔥濃郁味美
蒜蓉包
即焗的蒜蓉包外脆內軟,香口惹味,沾湯汁食一流
忌廉蟹黃蟹肉粗管通粉
主食忌廉蟹黃蟹肉粗管通粉稠度剛好,蟹味出色
七日熟成安格斯西冷
忌廉蟹黃蟹肉粗管通粉
七日熟成安格斯西冷
清酒煮甲殼生物
2023-06-15 122 瀏覽
露營Camping🏕作主題嘅餐廳,空間感大,設有露營椅子及特色帳篷🪑有露台可以喺戶外chill吓🏕 最正嘅喺有Busking聽啊🎤可以一路享受晚餐一路享受音樂🎼Dinner Set for 2 $598🍲牛尾羅宋湯 好足料嘅牛尾羅宋湯,牛尾味濃郁!🥐迷你牛角酥 估唔到餐包喺牛角酥😛🥗馒煮溫泉蛋牛油果沙律溫泉蛋水汪汪咁,同沙律撈勻一齊食夠哂fresh🍢味噌豚肉串燒2串豚肉串超彈牙,入口軟腍夠哂味道👍🏻👍🏻將條串串吉落粟米度食真喺好爽🤩🍖澳洲穀飼安格斯西冷8安士西冷經慢煮烹調,牛味濃郁,配搭薯條🍟烤野菜同烤粟米🌽🍕經典辣肉碎薄餅薄餅喺用法包嚟,外底層帶有脆脆口感,中間放滿芝士辣肉碎,即時拉開嘅話有拉絲效果😜味道唔會太辣,喺好惹味嘅肉醬pizza咁甜品拼盤估唔到呢個甜品拼盤又幾靚,放上🍰藍莓芝士蛋糕🧁水果撻🍓紅桑子馬卡龍,咖啡馬卡龍凍熱Cappuccino

Dinner Set for 2 $598
🍲牛尾羅宋湯 好足料嘅牛尾羅宋湯,牛尾味濃郁!
牛尾羅宋湯

🥐迷你牛角酥 估唔到餐包喺牛角酥😛

🥗馒煮溫泉蛋牛油果沙律
溫泉蛋水汪汪咁,同沙律撈勻一齊食夠哂fresh

🍢味噌豚肉串燒2串
豚肉串超彈牙,入口軟腍夠哂味道👍🏻👍🏻
將條串串吉落粟米度食真喺好爽🤩

🍖澳洲穀飼安格斯西冷8安士
西冷經慢煮烹調,牛味濃郁,配搭薯條🍟烤野菜同烤粟米🌽

🍕經典辣肉碎薄餅

甜品拼盤

凍熱Cappuccino
Cappuccino

牛尾羅宋湯
Cappuccino
2023-06-15 117 瀏覽
集成隔離嘅W square,入面嘅餐廳一向都唔錯~今次見到我愛慢煮HOHO.Patio 新開,當然要試一試啦😆🥗慢煮溫泉蛋牛油果沙律份量都幾大,足夠二至三人share😳沙律菜新鮮~而且沙律醬落得好足!另外牛油果都好軟滑香味十足✨是日餐湯及牛角包是日餐湯係🌽粟米湯,口感幼滑,🌽粟米味極濃😋牛角包水準超乎預期😳好香🧄蒜蓉🧈牛油嘅味道,而且質地鬆脆,必定要試試😍🐮澳洲殻飼安格斯西冷8安士牛扒兩面都煎香咗,脂肪集中咗係一邊,另外一邊就啖啖肉😍,肉味濃郁🐮🐮 配菜方面有香脆薯條,三色椒同烤🌽粟米,烤粟米尤其出色,好香甜😚🐥燒春雞以慢煮手法烹調,雞肉更加嫩滑,尤其雞脾位置🥰另外加咗🌿香草醃製~令到香味再昇華😂🐷味噌豚肉串燒2串豚肉質感好滑😙應該係慢煮完再加味噌醬燒香👍🏼是日甜品估唔到係一個甜品拼盤😳🍰芝士蛋糕芝士味濃郁,始終係重芝士所以幾飽肚😆Macaroon最鐘意咖啡味,咖啡味特濃~ 另外兩款🫐🍓雜莓tarts 係我最推介嘅,餐廳將兩個tarts 雪到好凍,炎炎夏日食到咁清爽🧊冰涼嘅甜品,十分滿足🥰🍹果茶叫咗走甜,少冰~茶底濃厚,再配上蘋果、橙等水果,都幾清新😌但就建議少甜,唔建議走甜啦😂☕️熱咖

🥗慢煮溫泉蛋牛油果沙律

豚肉質感好滑😙應該係慢煮完再加味噌醬燒香👍🏼

是日甜品

🍹果茶

☕️熱咖啡
咖啡香濃,甘味突出,一上已經落咗奶,走奶可以事先同店員講😊

環境:4/5
裝修佈置好有特色,係以🏕露營做主題,都幾有氣氛☺️

服務:4/5
店員親切有禮,有咩要求都盡力完成

食物:4/5
套餐份量好足,性價比幾高~

Revisit: Yes

2023-06-15 142 瀏覽
位於灣仔餐廳-我愛慢煮新店開張,這裡環境設計以露營為主題🏕️,好像去了玩露營一樣。無論餐具、抱枕、露營椅等都很精美。餐單:今次我們選了二人餐。飲品:水果茶:茶味突出,水果粒新鮮,冰凍清爽解膩。是日餐湯、牛角包:羅宋湯用餐前喝酸酸的很開胃,用料十足,差點就喝飽了 🤭。慢煮溫泉蛋牛油果沙律:把溫泉蛋與沙律攪拌均勻吃更美味。牛油果粒不少,最重要沒有爛的牛油果肉👍。經典辣肉薄餅:辣度不過份,薄餅焗得脆脆,內餡軟熟,怖滿咸香拉絲芝士,美味可口。味噌豚肉串燒2串:豚肉串加入了玫瑰露,吃起來有點像叉燒。烤過很有BBQ風味。主菜:四支骨羊架:羊架用慢煮方式烹調,保留到食物的原汁原味。記得要吃配菜-粟米,超甜的,沒有渣滓。甜品:蛋糕 配馬卡龍、迷你水果撻。芝士蛋糕甜度適中,口感幼滑軟綿豐富,十分有滿足感。

餐單:
今次我們選了二人餐。

飲品:
水果茶:
茶味突出,水果粒新鮮,冰凍清爽解膩。

是日餐湯、牛角包:
羅宋湯用餐前喝酸酸的很開胃,用料十足,差點就喝飽了 🤭。

慢煮溫泉蛋牛油果沙律:

經典辣肉薄餅:

味噌豚肉串燒2串:
豚肉串加入了玫瑰露,吃起來有點像叉燒。烤過很有BBQ風味。

主菜:
四支骨羊架:
羊架用慢煮方式烹調,保留到食物的原汁原味。
記得要吃配菜-粟米,超甜的,沒有渣滓。

甜品
蛋糕 配馬卡龍、迷你水果撻。
芝士蛋糕甜度適中,口感幼滑軟綿豐富,十分有滿足感。

2023-06-04
2023-06-15 77 瀏覽
大學時代好鍾意食呢間‼️ 朋友慶生之選 食過都話正(๑´ㅂ`๑) 而家呢間分店新開 仲要裝修得好靚 一定要支持🇭🇰💕依家咁熱🔥 真camping真係不了 但可以喺camping氛圍下食飯 仲要有live Band 就非常好🫶🏻🎉✨二人餐 $598✨原價係$830 係新開期間有優惠😍 要快啲去食下🥳-前菜-❣️慢煮溫泉蛋牛油果沙律❣️是日餐湯及牛角包粟米忌廉湯好有童年回憶🌽 配上好好食超有牛油香同鬆脆嘅牛角包🥐 沙律新鮮 Caesar sauce 同流心蛋黃配搭酸酸地又creamy 開胃🥗 牛油果完美地熟🥑碟係💕型好靚-主菜-❣️澳洲穀飼安格斯西冷8安士牛扒唔使加錢仲有埋配菜好抵食😛🥩 牛扒慢煮完再輕輕煎過 裏面仲係粉嫩😍原條粟米甜好多 仲有煎到冇晒苦味嘅甜椒🫑同唔會太多薯條🍟❣️燒春雞春雞有驚喜‼️herbs嘅味道恰到好處✨隻雞後生唔肥又嫩滑🐓 切開仲有好多汁🤭燒得啱啱好 金黃焦香好誘人-小食-❣️味噌豚肉串燒2串有啲似叉燒🤣 肥瘦均勻一啲都唔鞋 好入味🐖-甜品-幾有誠意 一碟有齊Macaron tart 同藍莓芝士蛋糕😛 鍾意個芝士蛋糕唔太甜又比較 light🫐🍰-飲品-有水果茶揀都唔錯 好足料偏
而家呢間分店新開 仲要裝修得好靚 一定要支持🇭🇰💕

-甜品-

-飲品-
有水果茶揀都唔錯 好足料偏茶濃🍐🍑🍓🍎🍊
  • 二人餐
最近好Hit的 camping 🏕️ cafe, 好啱我呢啲怕蚊蟲嘅人,可以感受camping的氛圍,輕鬆自在,又唔受天氣嘅影響。最近發掘到灣仔有一間正嘢 ~我愛慢煮 ~以露營為主題的餐廳不多,而且更加有現場歌唱 busking ,本人很感興趣,去試試!室內空間寬敞,户外座位開陽,露營作主題當然唔少得帳蓬,現場有點像營火 🔥camp fire 唱歌表演,氣氛很好。Set for Two 二人餐 $598我們選了二人套餐,包括了餐湯、前菜、小食、主菜、甜品和兩杯飲品,真的不錯。Appetizer 前菜Slow-cooked Onsen Egg Avocado Salad慢煮溫泉蛋牛油果沙律沙律心形擺盤非常漂亮,沙律菜新鮮爽脆,加上健康美味的牛油果🥑 混合温泉蛋汁,牛油果沙律多了一點點蛋香,口感更順滑豐富。Soup of the Day & Croissant是日餐湯及牛角包🥐鮮紅色的羅宋雜菜湯,新鮮甜美的蔬菜,味道清甜突出。熱辣辣香噴噴的牛角包🥐 入口千層酥脆,咬落鬆軟,還有牛油香味,好吃!Main Course 主菜Australian Grain-fed Angus Sirloin
Set for Two 二人餐 $598
Appetizer 前菜
慢煮溫泉蛋牛油果沙律
Soup of the Day & Croissant
是日餐湯及牛角包🥐

Main Course 主菜
Australian Grain-fed Angus Sirloin Steak 8oz
澳洲穀飼安格斯西冷8 安士
親身品嘗澳洲穀飼安格斯西冷,一吃愛上。優質的肉質和口感,肉質鮮嫩多汁,良好的脂肪分布和豐富的牛味。
喜歡慢煮,牛肉肉質較嫩,澳洲穀飼安格斯西冷柔嫩又彈性,配菜燒粟米、三色椒香甜,炸粗薯條可口,有驚喜。
Classic Spicy Minced Heat Pizza
經典辣肉碎薄餅
經典辣肉碎薄餅上枱散發著令人垂涎欲滴的香氣,口中濃郁的肉香,配合著微辣的味道,肉碎質感柔軟多汁,與薄餅皮的脆度完美融合,一種絕妙的口感。薄餅豐富有層次感,每一口都充滿濃郁味道,辣而不過分,欲罷不能,想要一口接一口地品味。
Snack 小食
Miso Pork Skewers
味噌豚肉串燒2串
味噌味道香濃,豚肉串燒肉汁豐富,肉質腍滑,香氣四溢,帶來美味的享受。
Dessert of the Day
是日甜品🍮
女生無法抗拒的美食選擇,打卡一流的甜品拼盤,無論是單獨享用,還是與朋友分享,青檸芝士蛋糕、水果撻、馬卡龍,色彩繽紛。三款甜品都愛不釋手!
青檸芝士蛋糕結合了清新的青檸和濃郁的芝士口味,絲滑細膩的芝士餡料,柔軟濕潤的口感融化在口中,帶來滋味十足的享受。底部酥脆的餅乾酥皮,為蛋糕增添了一層額外的質感,青檸風味更加豐富。水果撻酸甜平衡,馬卡龍清新明亮的風味,天氣熱吃起來更加清爽。
飲品兩杯
最後來一杯冰凍咖啡和水果茶,露營風真係冇得輸。
慶祝紀念
生日
  • 澳洲穀飼安格斯西冷8 安士
  • 經典辣肉碎薄餅
  • 是日甜品
2023-06-12 51 瀏覽
之前試過我愛慢煮的其他分店,環境及食物質素都高質。知道灣仔開新店就決定一試,這裏以露營為主題,環境佈置舒適,當晚更有live music,令大家有一種置身戶外露營的感覺,令人非常輕鬆自在。當晚點的二人餐食物豐富,由前餐湯前菜,主菜,小食到甜品都有質素。❤️慢煮溫泉蛋牛油果沙律溫泉蛋蛋味濃郁,配上新鮮生菜、車厘茄及牛油果,再混上沙律醬,味道清新又香濃,作為開胃前菜非常適合。❤️羅宋湯配牛角包羅宋湯用料十足,裏面的蘿蔔及雜菜比例多,每一啖都有滿足感,味道酸酸甜甜亦很開胃。另外牛角包有驚喜,麵包鬆軟,牛油及蒜蓉味重非常香口,令人食指大動。❤️澳洲穀飼安格斯西冷(8安士)西冷牛排約七成熟,肉質偏結實而裏面有肉汁,牛味濃郁,配上少許海鹽及黑椒就已經很好食。當中伴碟的薯菜質素亦很不錯,尤其是燒粟米以及燒青椒,味道香甜,不比牛扒遜色。❤️經典辣肉碎薄餅非常足料及惹味的薄餅,薄底類似用上蒜蓉包,而上面的辣肉醬 十分足料,加上融化了的芝士碎,鹹香味道興肉醬的香辣味非常匹配,剛上枱的時候熱騰騰就更加好食。❤️味噌豚肉串燒2串豚肉肉質結實爽口,味道不會過濃, 串燒燒得香口,但同時又保留肉汁,不會過於乾身鞋口。嘗用各款

❤️慢煮溫泉蛋牛油果沙律

❤️羅宋湯配牛角包

❤️澳洲穀飼安格斯西冷(8安士)

❤️經典辣肉碎薄餅

❤️味噌豚肉串燒2串

嘗用各款前菜主菜後,店員就送上甜品拼盤,當中非常豐富,有馬卡龍、雜果撻及藍莓芝士蛋糕,配上水蜜桃水果茶,再一邊欣賞現場音樂,實在令人身心舒暢,度過一個愉快的晚上。

2023-06-04
2023-06-11 64 瀏覽
朋友聽說有一間位於港島灣仔區,以露營為主題的餐廳,還有現場歌唱表演,很想去試試。令我也感興趣,便結伴前去。空間寬敞,還有户外位置。以露營作主題,帳篷內是雅座,還有現場歌唱表演,氣氛真的不錯。二人套餐,包含前菜、二份主菜、小食、甜品和兩杯飲品。✨️ 前菜慢煮温泉蛋牛油果沙律:擺盤漂亮 沙律新鮮爽脆,牛油果健康味美。混合温泉蛋,為牛油果沙律帶來蛋香,口感更豐富及幼滑。粟米忌廉湯:新鮮甜美粟米味道突出。牛角包:牛角包入口鬆軟,仍是暖暖的。還有香蒜味道,很好吃呢。✨️ 主菜澳洲穀飼安格斯西冷8安士:安格斯西冷肉質柔嫩帶彈性,牛肉味道香濃,肉汁豐富。伴菜的粟米和三色椒非常香甜,帶來驚喜。燒春雞:皮薄肉厚的燒春雞,香氣飄飄。雞肉入味,一點肥膩感也沒有。✨️ 小食味噌豚肉串燒2串:豚肉串燒肉質腍滑,肉汁豐盈不乾柴,味噌為豚肉串燒添加風味。✨️ 甜品很美的甜品,賞心悅目 三款的甜品:藍莓芝士蛋糕、水果撻和馬卡龍。藍莓芝士蛋糕口感幼滑軟綿,水果撻的水果新鮮可口,馬卡龍鬆脆。三款甜品各有特色,重點在於不甜膩,我很喜歡呢。✨️ 飲品凍Cappuccino :朋友說他的咖啡味道濃郁。凍水果茶:百香果水果茶清爽不甜腻,很
二人套餐,包含前菜、二份主菜、小食、甜品和兩杯飲品。

✨️ 前菜
慢煮温泉蛋牛油果沙律:擺盤漂亮

慢煮温泉蛋牛油果沙律
粟米忌廉湯:新鮮甜美粟米味道突出。
粟米忌廉湯
牛角包
✨️ 主菜
澳洲穀飼安格斯西冷8安士
伴菜的粟米和三色椒非常香甜,帶來驚喜。
燒春雞
✨️ 小食
✨️ 甜品
很美的甜品,賞心悅目

甜品
三款甜品各有特色,重點在於不甜膩,我很喜歡呢。

✨️ 飲品
凍Cappuccino :朋友說他的咖啡味道濃郁。
凍Cappuccino
凍水果茶:百香果水果茶清爽不甜腻,很適合今天有點悶熱的天氣。
凍水果茶
慢煮温泉蛋牛油果沙律
粟米忌廉湯
牛角包
燒春雞
凍Cappuccino
凍水果茶
2023-06-11 22 瀏覽
今日是朋友的生日,來到了這間有現場歌手演唱的食店,好好地慶祝.餐廳環境是利用露營的感覺,好讓大家更加置身於大自然。當中食店還有一個平台開party也是最佳之選了,帳篷之間私隱度也十分之高,令用餐的體驗更理想!特色的水果茶正好為炎熱的夏天降一降溫.這一個二人餐十分之豐富包括有餐湯牛角包及沙律,兩個主菜,一個小食,再加一個甜品!粟米湯十分之香濃,配上香脆的牛角包,為這一餐作出一個完美的開頭.心形碟的沙律配上溫泉蛋,無論賣相食材十分之高質羊架的賣相也十分之吸引,並沒有膻味,加上廚師控制火候得宜,令所有肉汁也鎖在羊架的身上,即炸的薯條也十分之香脆.這個辣肉碎pizza利法包作為餅底,又香脆比坊間的Pizza更加之好味道.味噌豚肉串燒的醃料十分之入味,還有少少焦香的感覺.甜品分別有芝士蛋糕,馬卡龍為這一餐作出一個完美的句號!

特色的水果茶正好為炎熱的夏天降一降溫.

心形碟的沙律配上溫泉蛋,無論賣相食材十分之高質

味噌豚肉串燒的醃料十分之入味,還有少少焦香的感覺.

甜品分別有芝士蛋糕,馬卡龍為這一餐作出一個完美的句號!