2019-11-26 130 瀏覽
收工約左朋友食飯🙃原本想食米線但見到姐姐力推椰子文昌雞煲二人餐就試一試🙃反正天氣凍有氣氛❣️$399無加1👍🏻套餐包左半隻雞➕安格斯牛小排➕手打丸雙拼➕什菜籃➕薯粉➕飲品‼2個女仔食都啱啱好❣️入正題❣️🔺椰子文昌雞煲🔻滾起飲啖湯便知龍與鳳🤤有驚喜真係成盤都係椰子水無溝過水❣️好清甜👍🏻👍🏻👍🏻無諗過一間舖仔都咁足料👏🏻有幾嚿椰子🥥肉好新鮮😊雞肉好滑又有口感👍🏻唔錯🤤🔺安格斯牛小排🔻啲雪花好靚呀😍仲要色澤分明❣️鮮紅色見到都流口水🤤份量大概有廿幾塊🙃滾幾秒夠啦❣️好嫩口❣️🔺手打丸雙拼🔻即係牛丸同墨魚🦑丸❣️食得出好彈牙爽口🤤如果多幾粒會更開心🙃🔺什菜籃🔻有唐生菜🥬娃娃菜同金菇👍🏻啲菜無爛無沙證明有處理過😂唔求其🙃整體嚟講唔錯不過大食少少嘅朋友就可能要額外加餸啦❣️

整體嚟講唔錯不過大食少少嘅朋友就可能要額外加餸啦❣️

椰子文昌雞煲
安格斯牛小排
2019-11-26
椰子文昌雞煲
安格斯牛小排
2019-11-22 126 瀏覽
今日相約朋友一起去鵝頸橋拿禮物,逛街及吃東西,結果,因天氣涼涼的,都還是吃火鍋的好🤣🤣🤣到店前,已看到客人滿滿的,好幸運地有一枱客人走了😈😈我的肚子不用再叫餓了🤣🤣🤣首先說雞煲,雞煲內的雞都是走過油炸過,超好吃😍😍而汁料也是非常濃及惹味,一吃便停不了下來,叫半隻雞的雞煲都嫌太少不夠吃了🤣🤣還點了出前一丁,娃娃菜及蘿蔔~娃娃菜及蘿蔔很甲,而出前一丁就沾滿了雞煲的醬汁,超好吃😋😋😋酸辣魚的酸菜甜甜的,很正💪魚很滑很大條,煎香了單邊再上爐的,很香口😍😍😍很正

首先說雞煲雞煲內的雞都是走過油炸過,超好吃😍😍而汁料也是非常濃及惹味,一吃便停不了下來,叫半隻雞的雞煲都嫌太少不夠吃了🤣🤣還點了出前一丁,娃娃菜及蘿蔔~娃娃菜及蘿蔔很甲,而出前一丁就沾滿了雞煲的醬汁,超好吃😋😋😋

2019-10-17 301 瀏覽
今日放工時間緊迫, 在灣仔小巷當中找到了這間專吃成都米線的餐廳。可能是小巷的關係所以人流極少, 大約黃昏六點 鋪內只有三個人客。米線配料和湯底種類和外面的米線店相約, 我比較在意這間舖頭的名字, 既然自稱是成都應該辣味有番不錯的功夫。之後我點了麻辣椒排腩肉米線, 我點的辣度是中辣, 個人認為辣度可接受。蛋湯底整體感覺像胡椒湯, 麻味欠逢, 而招牌腩肉只得三塊, 性價比尋低。 不過老實說招牌腩肉味道非常普通。整體來說 ,在灣仔這間店的價錢算公道。
整體來說 ,在灣仔這間店的價錢算公道。
2019-10-16
2019-09-19 449 瀏覽
成都小巷💞Environment: ★★★★★Service: ★★★★★Taste: ★★★★★最近到過灣仔成都小巷用餐,今天和大家談談這次的用餐經驗吧。招牌麻辣雞煲($158):雞煲的份量頗多,有半隻雞。雞肉嫩滑,調味方面十分合適,不會太過辣。雞肉亦煮得入味,整體來說味道不錯。口水雞($28):口水雞的份量不少,賣相吸引。調味方面不會太辣,味道方面亦不錯。孜然雞中翼($23):有三隻雞中翼,雞中翼的雞皮頗脆。麻醬酸辣紅薯粉和其他配料($60):紅薯粉份量很多,配料方面要另外加錢,麻醬湯底頗特別。清湯米線($26):米線份量很多,煮得頗彈牙。總結:麻辣雞煲的味道不錯,不會太過辣,份量亦不少。🔛🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️灣仔巴路士街5號地舖#hkfoodie #hkfoodblogger #foodporn #followforfollow #hkfood #hongkongfoodie #hkfoodlover #hkig #香港美食 #hkgirl #igfoodie #hkblogger #hungry #foodphotography #holiday #foodstagram #ho
成都小巷💞
Environment: ★★★★★
Service: ★★★★★
Taste: ★★★★★
最近到過灣仔成都小巷用餐,今天和大家談談這次的用餐經驗吧。

招牌麻辣雞煲($158):

口水雞($28):

孜然雞中翼($23):
有三隻雞中翼,雞中翼的雞皮頗脆。

麻醬酸辣紅薯粉和其他配料($60):
紅薯粉份量很多,配料方面要另外加錢,麻醬湯底頗特別。

清湯米線($26):
米線份量很多,煮得頗彈牙。

總結:
麻辣雞煲的味道不錯,不會太過辣,份量亦不少。
🔛🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️灣仔巴路士街5號地舖
#hkfoodie #hkfoodblogger #foodporn #followforfollow #hkfood #hongkongfoodie #hkfoodlover #hkig #香港美食 #hkgirl #igfoodie #hkblogger #hungry #foodphotography #holiday #foodstagram #hongkongfoodie  #hongkongfood #hongkong
2019-09-16
2019-09-15 413 瀏覽
喺灣仔想搵間平平哋嘅鋪頭食晏,就比我發現左呢間隱世嘅小店,喺門外一睇餐牌就嚇一跳,估唔到仲有$30內嘅麵食🤭毫不猶豫入去食晏🤤米線湯底有好多唔同選擇,最後怕太辣揀咗清湯米線,有幾多餸可以揀,類似車仔麵嘅感覺🤩最後揀咗豬軟骨,雞翼,木耳同埋生菜做餸,第一眼望落去感覺好足料🤩山菜吸收左湯底嘅精華變得好入味,而且仍然保留爽脆嘅感覺,唔會煮得過老🤔湯底味道ok,唔會太鹹,吸收左滷水雞翼同豬軟骨嘅汁同精華幾有鮮味🤤滷水雞翼煮得啱啱好,咬落去juicy,肉質都尚算嫩滑~豬軟骨冇想像中咁諗,偏向爽脆,但勝在炆得夠入味~米線內嘅配料都幾多,有木耳,腐竹同埋芽菜,每一啖食落去都有唔同嘅質感,層次夠豐富~最後揀咗好耐冇飲過嘅馬蹄爽,冰涼嘅感覺最適合炎炎夏日,清甜嘅椰子味夠解渴🤤
滷水雞翼煮得啱啱好,咬落去juicy,肉質都尚算嫩滑~

豬軟骨冇想像中咁諗,偏向爽脆,但勝在炆得夠入味~

馬蹄爽
2019-09-14
馬蹄爽
2019-09-14 290 瀏覽
今日紅假,女女不用返興趣班,瞓晏啲,之後起身去咗灣仔 的成都小巷 ,吃個午飯。因為尚早,人不多。叫了一碗清湯紅薯粉和女女分享,再加幾個小食。紅薯粉幾彈牙,碗內有很多配料,有肉碎,韭菜,芽菜,腐皮,我還點了冬菇,蘿蔔,豬大腸及雞翼,好似車仔麵咁豐富。小食方面,叫了蒜泥白肉,煎韭菜餃和手撕雞,好惹味,餸麵吃一流。店員好好人,見到囡囡食嘢整污糟件衫,就即刻遞紙巾給她,又免費送了一些豬頭皮肉及鹵水蛋給囡囡試,好親切。這裏價錢大眾化,份量多,好經濟,吃得超飽。

這裏價錢大眾化,份量多,好經濟,吃得超飽。
2019-09-12 232 瀏覽
去灣仔探朋友, 本來打算隨便食啲嘢就上佢屋企坐下, 聞到好香雞煲味, 原來小小嘅米線店內有乾坤😍竟然有雞煲賣! 二人餐$399好似都幾抵食, 於是同朋友膽粗粗試下事頭婆好用心, 每次有客人order都即刻整, 我哋見隔嚟枱食所以order, 人哋見我哋食又order, 搞到佢要分幾次炒雞都唔係幾好意思😅鋪頭仔人手唔多, 但好用心整, 必須要加分♥️我哋叫咗小辣, 味道好香, 落咗好多洋蔥芫茜, 而且辣得剛剛好😋二人套餐有一碟安格斯牛, 手打丸, 薯粉, 蔬菜籃同兩罐飲品, 牛嘅質素好高, 估唔到小小米線鋪嘅雞煲配菜都準備得咁用心😋

• 雞煲
2019-09-12 172 瀏覽
今日同女朋友去完灣仔行街突然口痕想食麻辣野(我諗好多食得辣既人都會試過xd)咁就上網睇下附近邊度有啦最近就係依間「成都小巷」鋪頭細細,坐既位唔多但鋪外面已經見到價錢好平民睇黎如果咁岩放飯時間去既話隨時要等位添不過外面有紙有筆比你寫你要既野可以自行選擇外賣定等堂食啦麻辣口水雞麻辣味好突出,愛食麻辣既我梗係拍爛手掌食落又唔會太咸,雞就好彩比左雞脾位置,又香又嫩又滑。我食過好多口水雞都缺少左依一樣野,就係炸花生同莞茜,依兩樣野同口水雞相輔相成,缺一不可!蒜泥白肉白肉太厚會咬到好攰,太薄就好似食空氣咁,就如圖中所見,白肉切得厚薄適中,蒜泥夠多,麻辣油同口水雞味道差唔多。麻辣米線+芝心丸無錯,一碗米線靈魂在於湯底,雖然我食過更好食既,不過依間做到平民價錢,仍然不過不失,唔會食到你口渴,應該無乜咪精,得閒口痕過黎止下都幾好。酸辣米線配蘿蔔冬菇肥牛蘿蔔夠甜夠爽,雖然唔會好入味,但食得出處理功夫幾好,肥牛對於我黎講,食米線不可或缺既材料,所以我好鍾意食,配料都幾足架,又有花生,莞茜,酸菜,肉碎。。。我覺得依碗比麻辣好食!我覺得成餐飯比我既感覺係好有家庭feel,雖然唔係話特別好食,但係食唔到咪精既味道
今日同女朋友去完灣仔行街
突然口痕想食麻辣野
(我諗好多食得辣既人都會試過xd)
咁就上網睇下附近邊度有啦
最近就係依間「成都小巷」

鋪頭細細,坐既位唔多
但鋪外面已經見到價錢好平民
睇黎如果咁岩放飯時間去既話
隨時要等位添

不過外面有紙有筆比你寫你要既野
可以自行選擇外賣定等堂食啦

麻辣口水雞
麻辣味好突出,愛食麻辣既我梗係拍爛手掌

蒜泥白肉

麻辣米線+芝心丸

酸辣米線配蘿蔔冬菇肥牛

我覺得成餐飯比我既感覺係好有家庭feel,雖然唔係話特別好食,但係食唔到咪精既味道,份量唔會話好多但岩岩夠,加上價錢又夠哂平民,係灣仔黎講我覺得直頭叫抵食!
所以我先上黎打個食評讚一讚,hehe
2019-09-09
2019-09-10 184 瀏覽
都好耐冇食過辣嘢,為左過下口癮同男友去左間細鋪仔食下米線估唔到麻辣米線同埋酸辣米線都唔差,食得都過癮,咁就自然打下食評添啦🤣👉🏻口水雞 $28呢到口水雞夠滑,個辣油除左有埋芫荽味外,辣度中帶有麻麻地感覺,如果再凍d又會更好味,系質素尼講已經系唔錯👉🏻蒜泥白肉 $28原本有諗好冇叫手拍青瓜,後來都系揀左蒜泥白肉,點知呢到蒜泥白肉已有青瓜墊底,有驚喜系夠抵食,d白肉夠薄又多蒜泥,就咁白肉只要夠薄身配合蒜味,味道同肉味都會好出,配麵食一流👉🏻麻辣米線中辣+芝士丸 $32「肉碎、芽菜、酸菜、腐皮、韮菜」呢個麻辣就似系出面叫嘅胡麻個種麻味,所謂胡麻系入口舒服而帶麻味得尼唔會吉到個嘴都紅晒,今次叫左中辣味道都覺得恰恰好,唔會過辣,個人尼講幾欣賞湯底,湯底ok,基本上米線上都唔會有咩大問題,我最中意系佢加左酸菜落去,唔系咁多麵食店會系麻辣米線會放,即時胃口明顯大增👉🏻重慶酸辣米線中辣+鮮冬菇+蘿蔔+肥牛$46男友就中意濃味d同多d配料嘅酸辣米線,menu上佢寫嘅配料系最多「炸菜肉碎、芽菜、酸菜、花生、芝麻、芫荽」味道方面,酸度配合得唔錯,令到米線開胃同更加入口,覺得最讚真系啖芫荽味夠晒香飲品方面叫左
都好耐冇食過辣嘢,為左過下口癮同男友去左間細鋪仔食下米線

口水雞

👉🏻口水雞 $28
蒜泥白肉

👉🏻蒜泥白肉 $28
麻辣米線中辣+芝士丸

👉🏻麻辣米線中辣+芝士丸 $32
「肉碎、芽菜、酸菜、腐皮、韮菜」
重慶酸辣米線中辣+鮮冬菇+蘿蔔+肥牛

👉🏻重慶酸辣米線中辣+鮮冬菇+蘿蔔+肥牛$46
「炸菜肉碎、芽菜、酸菜、花生、芝麻、芫荽」

飲品方面叫左凍奶茶同甘庶汁,一樣就有奶嘅一樣就偏甜嘅庶汁,各顯解辣嘅功效,所以食辣食得幾👉🏻爽👈🏻

✍🏻總括而言,我覺得質素系唔錯嘅,去到亦見唔少客人系到用餐,餐廳上都做得幾靚,同埋有寫清楚晒每款麵有咩配料,方面客人走晒自己唔中意嘅配料,而我自己對麵食方面又冇偏食習慣,多配料就自己味道更出眾,見佢夜晚系雞煲menu多,但我地見日光日白就叫左麵食,雞煲就要留番下次再尼

我系會中意支持呢類小店多過連鎖式食店,希望佢地繼續保持水準🙌🏻

🙋🏻‍♀️俾多啲機會唔同食店,只要樂意比機會,通常進步空間可以好大,時日有加會愈做愈好,香港人太健忘急速,對一般評價或要等既食店都唔會返轉頭,相信大家可抱著支持本地食店想法,成長對每間餐廳都十分重要,請一齊多一分抱容之心❤️。👍🏻
2019-09-09
麻辣米線中辣+芝士丸
重慶酸辣米線中辣+鮮冬菇+蘿蔔+肥牛
2019-09-05 167 瀏覽
灣仔lunch茶記都60-70蚊, 見佢一個米線只係20-30蚊, 三個窮鬼抱住慳家心態試下呢間。雖然餐廳應該辣野出名, 但唔食得辣ge我地, 揀左酸辣無辣豬軟骨米線, 同事叫左清湯米線。豬軟骨好好食! 又入味又夠淋! 而湯底好香, 就算係清湯 都唔係清雞湯咁dry😂夠晒味! 另一個同事叫豬頸肉炒飯, 豬頸肉大大粒, 炒飯夠乾身, 唔錯! 不過個人就覺得都係米線正d! 😋有個小插曲, 就係姐姐忙得濟, 畀漏左個餸, 不過同佢講完, 兩秒後即有! 算佢la~ 總結, 呢個價錢食到好味嘅野, 仲要係灣仔. 呢間窮人恩物, 真係十分有驚喜同超值! 記住黎到豬軟骨係必食!

• 豬軟骨
2019-09-01 148 瀏覽
香港而家好小有的良心小店,普通的裝修,地方不算太大,但座位亦算舒適,看見一個勤勞又用心做食物的一位中年婦人,她的熱誠和她帶著一臉慈祥的面容,用心做著食物給客人,而且食物味道和品質都是用料靚,店員不多,就只有她一人和一個伙記,默默地耕耘著去用心做好食物👍👍👍👍👍二人套餐:椰子文昌雞🐔煲香噴噴的滑溜溜的椰香..........🤗安格斯牛小排——用料靚,愛吃牛的人士有口福了😊爽口彈牙魚🐟丸和墨魚🦑丸薯🍠粉—-爽滑煙韌又滑溜食完再飲反罐涼茶,消滯又清熱。良心小店,食物同出品都無偷工減料,須然人不多,但一樣好好服務,支持👍👍👍👍👍👍
二人套餐:
椰子文昌雞🐔煲
香噴噴的滑溜溜的椰香..........🤗
安格斯牛小排——用料靚,愛吃牛的人士有口福了😊
爽口彈牙魚🐟丸和墨魚🦑丸
薯🍠粉—-爽滑煙韌又滑溜

食完再飲反罐涼茶,消滯又清熱。

灣仔上班族挨貴飯是常識吧,但竟然轉角發現到呢間價格親民嘅小店,位唔多,但放飯時間嚟食都唔算要等好耐。餐廳主要係食米線做主打,但都有午市套餐嘅選擇,最大賣點絕對係優惠價格,午餐都係$39,仲包餐湯同飲品,凍飲仲唔使加錢!!!驚喜嘅係米線餐嘅豬軟骨,燜得好入味,而且件件都大大舊,絕對實惠!
2019-08-30
2019-08-30 122 瀏覽
一到Lunch 都愛周圍行,眼見灣仔巴路士街又開了一間成都小巷米線。成都小巷米線更貼上了OpenRice外賣自取及戶戶送,外賣服務。香港人真的很愛吃米線,一入內已坐滿不少食客,食得津津有味。店內有午市特價套餐供應,只是$39(還送冷熱飲品)。當然唔少得佢地既米線啦,雲南酸辣小鍋米線、麻醬酸辣等等...還有不少小食都只是$15-38不等,經濟又實惠。更有下午茶時間套餐。店中更有不少必食推介...文昌椰子雞、麻辣雞煲、酸菜烤魚等等...口水雞 - $28口水雞滑嫩可口,而且雞件充滿著陣陣濃烈的味道,未食已經流哂口水。雲南酸辣小鍋米線 + 豬大腸 - $28 + $10湯底味道酸酸辣辣,湯底香濃,還有芽菜、花生、莞茜、大頭菜!而豬大腸味道鮮美,口感煙韌,齒頰留香,最重要是夠乾淨!孜然烤雞中翼 - $23孜然烤雞中翼調味粉非常多,雞中翼入味,而又唔覺得太鹹的感覺。

香港人真的很愛吃米線,一入內已坐滿不少食客,食得津津有味。

店內有午市特價套餐供應,只是$39(還送冷熱飲品)。

還有不少小食都只是$15-38不等,經濟又實惠。

更有下午茶時間套餐。

口水雞 - $28

雲南酸辣小鍋米線 + 豬大腸 - $28 + $10
湯底味道酸酸辣辣,湯底香濃,還有芽菜、花生、莞茜、大頭菜!
而豬大腸味道鮮美,口感煙韌,齒頰留香,最重要是夠乾淨!

孜然烤雞中翼 - $23
2019-08-27
2019-08-30 88 瀏覽
特登搵間細細舖頭靜靜地同朋友吹下水滷水鵝腸 幾爽口,滷汁都ok麻辣雞煲,因為同朋友唔算好食得辣就叫咗BB辣,非常惹味,即叫即整,入面有好多紫洋蔥、洋蔥,而且啲嘅嘢本身炒過個皮少少脆脆地,有啲似炸過嘅口感,乾身啲,一隻雞好大隻份量好多,四個人食!重慶酸辣米線叫咗大腸同腩肉,米線湯底入邊有好多肉碎,酸菜。酸酸辣辣越食越開胃,米線同餸既份量多,起碼有6/7塊腩肉同大腸。涼拌土豆絲,對我來講有啲辣,因為佢用咗青辣椒仔,食落比較麻,十足四川口味。價錢相當公道,值得一試!
特登搵間細細舖頭靜靜地同朋友吹下水

滷水鵝腸 幾爽口,滷汁都ok

川菜小店,辣得出色又抵食!Lunch 來講,其實我本人唔係好鍾意去啲大集團旗下嘅餐廳,所以今日我同靚仔同事去咗啲充滿人情味嘅小店,就係位於近灣仔英皇附近巴路士街嘅成都小巷!蔥油豬扒飯:呢個飯餐其實超值, $39飯連嘢飲,而呢個豬扒非常香脆孜然雞翼:平時喺大陸食嘅孜然串燒,來來去去都係得一個未,勁咸!但呢度嘅孜然雞翼,個調味粉相當特別,入味得來就係唔會覺得太鹹;青椒皮蛋:我每次食親川菜都一定會食皮蛋,呢個皮蛋嘅質地非常好,充滿彈性,加上個醬汁偏辣,非常惹味;蒜泥白肉:呢個白肉可以話係我人生食呢味菜之中最辣嘅一次,但對於我個同事來講就啱啱好!溫馨提示,呢度間鋪唔算大,加上咁鬼抵食,所以好熱鬧,想食就要早少少嚟!
川菜小店,辣得出色又抵食!