2011-08-16 155 瀏覽
六點幾去到都無乜人食, 唔駛等位三文魚刺身 + 帶子刺身 + 刺身拼盤 (肥美的厚切, 幾鮮味)炒牛粒, 海鮮烏冬, 炸物, 串燒, 煙肉年糕, 鰻魚飯 (熟食都正路幾好食)壽司小卷, 花之戀,手卷 (壽司類都唔錯, 手卷紫菜仲有少少脆)
2010-01-31
2011-03-08 73 瀏覽
惠比壽之前都去過一次,都是Lunch time。上次食熟食,感覺很港式,唯份量ok,起碼食得飽。今次叫左個Lunch Set的魚生飯 $75,有赤身,三文魚,帆立貝,八爪魚,魷魚,北寄貝,甜蝦,三文魚籽,蟹柳,玉子,粉紅色的魚鬆。魚材都算豐富,普遍新鮮度都ok既,wasabi好辣,三文魚籽同甜蝦最好食,三文魚雖係厚切但唔新鮮,帆立貝無咩味。醋飯不是太好,太黏,甜味不自然,唔識形容,唔係難食但係差囉。家人叫既定食跟餐三文魚壽司都試左件,睇黎壽司真係呢間店既弱弱弱項。跟餐有味噌湯同水果(橙)。如果純粹過下魚生飯既口癮都ok,要求高既就免喇。服務都ok,侍應有禮貌,星期六中午,客人都好少。
惠比壽之前都去過一次,都是Lunch time。
上次食熟食,感覺很港式,唯份量ok,起碼食得飽。
今次叫左個Lunch Set的魚生飯 $75,
魚材都算豐富,普遍新鮮度都ok既,wasabi好辣,
三文魚籽同甜蝦最好食,
三文魚雖係厚切但唔新鮮,帆立貝無咩味。
家人叫既定食跟餐三文魚壽司都試左件,
睇黎壽司真係呢間店既弱弱弱項。

跟餐有味噌湯同水果(橙)。
如果純粹過下魚生飯既口癮都ok,要求高既就免喇。
服務都ok,侍應有禮貌,星期六中午,客人都好少。
魚材豐富,OK
魚唔新鮮醋飯差,唔係比腩位就得架
2011-03-05
2010-09-01 21 瀏覽
I hv ordered a roasted japanese style beef rib . I hv wait for over 30 mins and finally what i was given was a dish of "black" stuff--- a super over -cooked charcoal like beef rib. The taste is awful and hard like plastic.The saurce is so salty that i cant stop drinking water.The enviroment is not ok either which u can see small fly flying around The waiter 's attitude is horrible that they keep on chating in the cashier but seems dont even notice their customer keep on yelling for order.I hv a
I hv asked whether they hv changed the chef~ what i was told is their new chef just learn to roast food for not long time that they give me such dish~
OMG~ I was charged $130 for this crab dish~
Absolutely ridiculous that i wont come back again!
No wonder why there are so few ppl inside the restaurant during the peak dinner time.
2010-09-01
2010-04-29 26 瀏覽
今日 raining 所以去左惠比壽食 lunch .... 同樣 order 左海鮮烏冬set ,點知啲刺身唔同左樣 賣相 立方體嘅 look 有三文魚 x2 , 唔知咩魚 x 4 (賣相唔掂, 味道都 ok )海鮮烏冬賣相都幾ok, but 烏冬一次比一次 lam.....no good

同樣 order 左海鮮烏冬set ,
點知啲刺身唔同左樣
賣相 立方體嘅 look

2010-04-29
2010-04-29 31 瀏覽
今日一行四人, 晚上到Manhattan Hill 的惠比壽居食屋一試:叫左個二人餐, 分別有:味增湯:好咸呀!四色刺身:海膽好新鮮, 好好味花之戀壽司:一般幾好咁啦!海鮮什錦烏冬:一般幾好咁啦!燒牛柳:好香,味道吸引!咖喱餅併雞翼:一般幾好咁啦!吉列蠔:好好味呀!果物:橙一個另外ORDER左:虫虫壽司:幾得意又吸引,上面有牛油果,裡面有鰻魚,好味!雜菌拉麵:一般幾好咁啦!不過, 落單果位哥哥仔就論盡左D, 錯漏百出, 等了很久, 味增湯差不多最後才送到!

叫左個二人餐, 分別有:
味增湯:好咸呀!

四色刺身:海膽好新鮮, 好好味

花之戀壽司:一般幾好咁啦!

海鮮什錦烏冬:一般幾好咁啦!

燒牛柳:好香,味道吸引!

咖喱餅併雞翼:一般幾好咁啦!

吉列蠔:好好味呀!

果物:橙一個

另外ORDER左:
虫虫壽司:幾得意又吸引,上面有牛油果,裡面有鰻魚,好味!

雜菌拉麵:一般幾好咁啦!

虫虫壽司
四色刺身
花之戀
燒牛柳
2010-04-12 12 瀏覽
Lunch set 五六十有3色刺身 - 三文魚 , 北寄貝 , 甜蝦 (各2件) 夠肥美...掂 掂 掂海鮮烏冬鍋 - 海鮮有尤魚,蟹柳,蝦,青口仲有幾條菜, 海鮮唔會有咩期望喇...烏冬好滑好滑...個海鮮湯底又估佢唔到咁ok   (我之前試過清湯湯底 -.- 真係清到無味)仲有人不停加水, 不過佢哋人手唔多...忙起上嚟就要等耐啲喇

Lunch set 五六十

(我之前試過清湯湯底 -.- 真係清到無味)

2010-04-12
  • 烏冬
  • 刺身
2010-04-03 17 瀏覽
筆者並非首次光顧這食店,一直覺得它雖位於人來人往(從美孚通往荔枝角)的曼坊內,但因為不在主要通道旁,環境尚算清靜,食物(尤其是魚生)新鮮,菜式選擇也不少。本人最喜愛魚生冷麵(小),價錢合理(HKD$58.00),魚生不是做壽司刺身剩下的小粒,麵條夠凍又夠彈牙爽口,配上酸甜冷麵汁,開胃可口。可是短期內不會再去了,令筆者卻步的原因是店內人手嚴重不足,如果不在午餐晚飯時間去還好,一踏入六時半就出現Diner Dash場面,加點一個燒豬頸肉,等足35分鐘,催促三次都起唔到貨,直到筆者決定結賬離開時,才「突然」出現在面前,無奈筆者已飽了(氣的),只好打包取走。經營餐廳,食物和服務,缺一不可啊!否則請去做堂食自取的快餐店!
2010-03-21
$114.00 (晚餐)
  • 魚生冷麵(細)
2010-02-21 11 瀏覽
今晚為慶祝老友榮升老闆,食餐好d,原打算食上海嘢,但d女人怕肥,所以選左對面間日本嘢,,間嘢裝修唔係好豪華,但有d心思,夠簡約,今晚老友點菜,叫左牡丹蝦4隻,海膽1板,日本魚生拼盆,魚生算新鮮,毛蟲卷賣相有趣,三文魚手卷1人1枝(手卷第2枝半價),燒日本池魚,燒牛脷,燒西京豚肉等等.........多款串燒,味道ok,最後再追加店員推介魚湯手打烏冬鍋,呢個魚湯好味唔腥我女人超鍾意,值得一叫,埋單$960,論質素不能與五星級或正宗日本人經營比,但價錢同食物質素都唔錯,令我有小小驚喜,唯一要彈就係d侍應,比較生疏,招呼一般,掛住傾計,間嘢响美孚呢講,算ok啦!
日本魚征拼盆
2010-02-21
日本魚征拼盆
2009-12-29 6 瀏覽
平安夜和聖誕玩得太瘋了, Boxing Day只想靜靜地和男朋友溫馨一下, 溫馨不一定是晚餐, 午餐也可很溫馨, 只見你身邊的是誰因為有點累, 就到家附近午餐吧, 日本料理自是(香)港女(孩)的至愛, 在惠比壽門口的餐牌看了一回, 很是吸引, 價錢也不貴, 就試試吧!我倆各點了天婦羅鍋仔烏冬和特上魚生飯, 等待的當兒看看四周的裝潢, 似模似樣的, 還有開揚的刺身櫃呢, 四周人不太多, 是人們因為昨夜玩得太夜還在呼呼大睡嗎?先上台的是烏冬, 賣相清清淡淡的, 天婦羅也只有這幾件, 夠我們食嗎? 幸好烏冬入口滑滑的, 份量也不少, 只是湯底是淡淡的, 要不停加七味粉調味, 天婦羅熱辣辣還很脆口, 茄子真的不錯, 蝦是爽的, 可惜沒有味....接著魚生飯也到了, 這個魚生飯單是賣相已經很吸引我了, 豐富不單止, 魚生很是新鮮, 七十多元直頭超值, 我最愛帶子鮮味十足, 三文魚也十分肥美, 令我越食越多, 越食越開胃~~~吃罷了這一餐, 我倆捧著肚子又要將羅其他節目了~

吃罷了這一餐, 我倆捧著肚子又要將羅其他節目了~

清清淡淡
茄子比較好味