2010-09-08 297 瀏覽
打電話去訂位, o個個酒樓知客真係好好禮貌, 問乜答乜, 好和藹, 值得一讚先!Book 左7:30, 但我地差唔多成 8:00先到, 幾驚冇位呀! 始終呢個屋村得佢呢間酒樓, 又係晚飯時間喎!一入到去話我訂左位, 伯伯待應生帶左個近電視既靚位比我地, 張檯上面仲放住訂檯人既牌呀! (實在太細心喇!)一座低緊係點野食啦!嘩~! 原來火鍋之餘仲可以任點精美小食:貴妃雞, 油雞, 燒腩仔, 燒鵝椒鹽九肚魚, 咕嚕骨, 金銀蛋浸小白菜, 仲有幾款唔記得左喇!叫左個:1. 油雞 - d肉好鬼滑…正呀! 2.燒腩仔 - d皮卜卜趣…3.椒鹽九肚魚…d炸粉厚左少少, 但佢真係即做嫁!點呀點...點呀點...肥牛 - 顏色鮮嫩, 十左好耐都唔韌!鮮蝦 - 一檯只有一碟, 少食多滋味, 新鮮!滑雞 - 真係好滑, 不過就多油左少少啦! 牛骨髓 - 唔係間間都有嫁! 牛骨髓本身都冇乜味既, 十佢耐d就會入味d囉!火腿丸, 貢丸, 魚旦 - 爽口彈牙!牛柏葉 - 一d都唔梅, 好乾淨添!蟹柳 - 唔係我鍾意食o個種, 都ok啦!炸魚皮 - 有少少林, 唔太好呀! 大豆牙菜 - 個賣相真係痳痳地, 但

Book 左7:30, 但我地差唔多成 8:00先到,
幾驚冇位呀! 始終呢個屋村得佢呢間酒樓, 又係晚飯時間喎!

一座低緊係點野食啦!
嘩~! 原來火鍋之餘仲可以任點精美小食:
貴妃雞, 油雞, 燒腩仔, 燒鵝

點呀點...點呀點...
肥牛 - 顏色鮮嫩, 十左好耐都唔韌!
鮮蝦 - 一檯只有一碟, 少食多滋味, 新鮮!
滑雞 - 真係好滑, 不過就多油左少少啦!
火腿丸, 貢丸, 魚旦 - 爽口彈牙!
牛柏葉 - 一d都唔梅, 好乾淨添!
蟹柳 - 唔係我鍾意食o個種, 都ok啦!
炸魚皮 - 有少少林, 唔太好呀!

大豆牙菜 - 個賣相真係痳痳地, 但食落去都爽嫁!
***********************************************************************************************

整體黎講, HK$98 蚊貨仔, 任飲任食唔收茶錢同唔收加一你仲可以要求D乜嘢丫?
呢d可以叫做街坊生意!
油雞, 燒腩仔, 九肚魚
2010-08-30
油雞, 燒腩仔, 九肚魚
  • 油雞
  • 燒腩仔
2009-01-17 63 瀏覽
09.01.13友人稱呼這火鍋酒家為「誠實酒家」,很好笑,不過的確當之無愧!三人吃火鍋,一般不能多試不同款式,但由於這裡是98元(正)任點,而且每次份量比較少,可以吃到不同的東西。此外,這98元還包括飲品、甜湯、小吃、闊落的地方和殷勤的服務,物有所值!飲品有啤酒、汽水和涼茶;甜湯有紅豆沙、綠豆沙和南瓜芋頭西米露(我嚐了最後一款,推介!);小吃其實份量不少,味道也很不錯,有:燒腩仔、金銀蛋浸小白菜、九肚魚、XX蝦等。所有侍應和經理都很友善,會主動幫忙添水、收拾、推介菜式等,而且98塊不多收一元,真的很誠實、有誠意!
09.01.13

飲品有啤酒、汽水和涼茶;

2008-12-11 48 瀏覽
光顧日期:06/12/2008人數:23人形式:火鍋味道:整體食物味道不俗。唯一的批評是肥牛雪得太硬了。環境:較一般火鍋酒家寬敞,環境亦夠光猛。服務:侍應會自動自覺為火鍋加水;反應夠快;了解顧客需求;有笑容;整體服務不俗。衛生:與一段平民酒家無異,衛生情況可以接受,但有改善空間。抵食:$98 任飲任食唔收茶錢唔收加一,多款火鍋醬料自混,更不時有熟食免費供應,相比起銅鑼灣、尖沙咀等多間火鍋店鋪,這裡絕對抵食。
光顧日期:06/12/2008
人數:23人
形式:火鍋

味道:
整體食物味道不俗。唯一的批評是肥牛雪得太硬了。

環境:
較一般火鍋酒家寬敞,環境亦夠光猛。

服務:

衛生:
與一段平民酒家無異,衛生情況可以接受,但有改善空間。

抵食:
$98 (其他)
2008-10-30 28 瀏覽
今日朋友約去西灣河行街, 想打邊, 所以上 openrice 搵下, 見到呢間五個讚, 就試下啦.係地鐵行過來都唔遠, 但要搭好多電梯, 上到興東村商場頂樓...典型既屋村酒樓. 估唔到 d 質素都幾唔錯. 我地食任食火鍋, 配料都係普通料, 冇乜特別野食, 不過樣樣都唔差, 幾新鮮, d 菜呀, 蝦呀, 肉都好新鮮, 湯底叫左豬骨, 有兩大舊豬骨, 比起銅鑼灣好多間話就話豬骨湯底但一舊骨都冇既好得多! 飲品都係果 d 啦, 汽水啤酒橙汁自己拎, 最正係 d 醬料都係自己拎, 仲有好多款, 沙嗲醬, 沙茶醬, 蔥呀蒜呀椒呀都有, 唔駛另加錢, 很好!招呼都好好, 我地 8:55 來到, 佢 9 點後平十蚊, 我地本來諗住等到九點先入去, 但佢地話照計我地九點後囉, 幾好, 不過就都幾早 close, 食到十點幾已經冇哂人 (可能地點關係) 但都冇人趕, 仲同我地加水呀咁, 又叫我地慢慢食.有架糖水車可以自己筆糖水, 佢十點倒就收喇, 但收之前都突登黎叫我地筆左先. 有南瓜西米露同紅豆沙, 南瓜西米露勁好食呀! 又香又唔太甜, 最衰收左, 唔係我實食多兩碗!埋單 $176, 一人 $88

埋單 $176, 一人 $88, 冇加一冇茶介, 好抵!! 總括黎講呢間野好好, 平靚正, d 野食唔算特別, 又唔算勁好味, 但勝左新鮮同埋平, 好過銅鑼灣果 d 囉我覺得, 試過好多間一人都百幾蚊但 d 野又唔好食咁.... 最衰唔就腳...
2008-10-05 40 瀏覽
因為老公住附近既關係,周不時都會去食...講飲茶既話,真係一般到爆...因為D點心一時好一時差...係個金牌四寶飯同干炒牛河正~仲有炒米粉...平靚正~試過食過1次晚飯...28蚊半隻豉油雞抵到你...唔知48定58半隻燒鴨都正姐~同老公最常食既係外賣叉油雞飯...叉燒真係好味,油雞最好味...佢D燒味真係拍得上灣仔再興...而且都係$17一盒咋~同老公最鍾意食佢D蔥油...正!!今晚先買黎做dinner不過佢D service呢...都係同佢d點心一樣,一時時咁...茶市就預左1定冇咁好...晚市好似當係神咁供奉咁...哈哈
因為老公住附近既關係,周不時都會去食...

講飲茶既話,真係一般到爆...

同老公最常食既係外賣叉油雞飯...
同老公最鍾意食佢D蔥油...正!!
今晚先買黎做dinner

茶市就預左1定冇咁好...晚市好似當係神咁供奉咁...哈哈
$17 (其他)
  • 燒味
2008-04-25 5 瀏覽
因為住附近..所以係常容..中午同晚飯都成日去..個度d野食唔錯...當然唔可以話超正..但勝味道要濃夠濃..要淡就淡....煲仔更係我既最愛....以呢個價食到咁既野..低啦
2008-04-06 9 瀏覽
環境: 其實同普通酒樓一樣味道: 亦都係中規中矩既任食質素。夏枯草唔錯服務: 稱呼客人較粗魯,可能想親切d,我算。同埋第一轉,我地搵唔到生根,個侍應話張紙有就有冇就冇,但係最後都俾我地搵到。我覺得起碼都話會入廚房幫我地搵搵。不過加水唔駛自己叫人,遞紙黎料都幾快手。抵食: 雖然生蝦唔係任食同雞蛋要四蚊,但係有燒味/廚點,補番數有突。埋單真係唔駛茶芥加一,名碼實價。乾淨: 差少少。地下都幾多垃圾,d碗唔抺唔得,枱面盒紙巾都好污糟。不過地點係隔涉d。(未有納入評分)
環境: 其實同普通酒樓一樣

味道: 亦都係中規中矩既任食質素。夏枯草唔錯

服務: 稱呼客人較粗魯,可能想親切d,我算。
不過加水唔駛自己叫人,遞紙黎料都幾快手。

埋單真係唔駛茶芥加一,名碼實價。

不過地點係隔涉d。(未有納入評分)
(非會員)
2008-02-07 5 瀏覽
曾经和家人在這打邊爐,非常之底食,$88包湯底、小菜、冷盆。昨晚再來吃團年反,我們因座在電视機下,非常之抄耳,叫幾位侍應都冇人理,只有一位帶眼鏡及小小肥的男仕將音量收細,還說唔好意思。整晚的食物及服務都很好。
2007-12-06 3 瀏覽
味道同服務都OK. 但我心愛既片皮鴨就唔係好掂, 第1, 佢哋無係客人面前片. 第2, 佢用咗大量蝦片墊底. 所以我覺得佢嗰度跟本唔係一隻完整既鴨, 加上無青瓜作伴碟, 只有鴨皮, 薄餅同醬料, 食咗2件已好濟! 補充一句, 真係好平, 唔知係咪同佢個隔涉地點有關呢?

補充一句, 真係好平, 唔知係咪同佢個隔涉地點有關呢?
2007-11-24 2 瀏覽
11月22日上網睇到都好似幾好就去食下~d熟食都幾好食都有成十幾款架..除左個唔知咩蜆(唔記得個名)超級難食!至於火鍋的野都ok架..推介有肥牛."餓"腸.滑牛!!88元已經好低食了
11月22日上網睇到都好似幾好就去食下~
2007-03-26 6 瀏覽
住係東區,時不時都會去西灣河食野. 以前都有幫襯過呢間係街市尾要上半山既悅興酒樓,不過openrice無人寫咪無留過言囉.上星期六晚同屋企人一共7個人上左去食晚飯叫左個6人歡聚餐\.個餐\有6個餸.包括蝦半斤.好似去飲有得食既乳豬拼盆.花膠海味四寶羹(好好味).鴨掌鮑片.鑊仔霸王雞.同一絛石斑仔.味道全道都唔錯.爸爸媽媽食得好開心.因為佢\地話有雞有魚哦.哈哈.最後食埋佢\地好出名既甜品,藍瓜西米露.掂!P.S.酒樓d員工個個都好勤快.值得讚賞.
(非會員)
2007-03-21 4 瀏覽
哈哈勁開心,居然俾我地係西灣河搵到正野食.平時去開文娛中心果邊都係去太安樓搵食.尋晚第一次周圍兜下啦.哈,俾我地發現係興東村街市果頭見到呢間海鮮酒家.見到佢唔加一.免茶免介甘抵咪上去試下囉..嘩.打邊爐好多野食啊..每枱仲送大硯一碟.好大好大隻啊,女友超鐘意!仲有佢地居然攪dGimmick野,有18種醬料俾客任"攪",我地好似去食刷羊肉甘,咩都落d,超過引.鮮橙汁同啤酒氣水都係任飲.抵到爛!!!推介美國肥牛.鮮肉丸同炸魚皮.另外,仲有廿種熟食包埋.我地食左5種.都幾好味架.特別係碟"椒鹽腰果豆腐角"勁滑.值得一試.