2021-09-28
作為三級歷史建築,饒宗頤文化館座落於美孚,大量花草樹木營造出群山圍繞嘅清幽 🌳🌿 第二次到訪翠雅山房印象依然好放鬆,未嚟過嘅朋友不妨嚟個另類 Staycation,感受一下鬧市中的恬靜悠閒。入面除咗新開嘅打卡點 Coffeeflow,仲有間叫 @houseofjoy_hoj 悅滿軒嘅餐廳,唔好以為開喺呢度一定係傳統中菜,其實係一間法國餐廳嚟 😛 由於地點比較隔涉,本以為會無咩人,但係當日都 Full house 差啲食唔到,有時啲嘢真係唔可以睇表面 👀 慶祝生日、紀念日,想創造啲特別嘅美食回憶,帶另一半嚟非常適合(不過當日好多一家大細,係嘈咗少少 🤏🏽 食材用料上乘,侍應伯伯有咁上下年紀,但就好有禮貌好熱心,呢餐飯感受到滿滿嘅誠意 💗 🍽 菜式推薦‣ 法國泥蟹湯|$𝟕𝟖表面平平無奇味道卻濃郁鮮甜,連殼打成湯仲食到一絲絲嘅蟹肉,好味到差啲舐埋隻碟❣️重點係坊間可能嗌個雜菜湯都要呢個價 🤣‣ 烤八爪魚配辣肉腸燴意大利粉|$𝟐𝟓𝟖八爪魚外面酥脆、內裡軟嫩,廚師火侯掌握得恰到好處 🔥 瞬間令我哋諗起當年喺 Barcelona 餐餐食 Grilled Octopus 嘅回憶,意大利飯酸中帶辣,令人
🍽 菜式推薦
‣ 法國泥蟹湯|$𝟕𝟖
‣ 烤八爪魚配辣肉腸燴意大利粉|$𝟐𝟓𝟖
八爪魚外面酥脆、內裡軟嫩,廚師火侯掌握得恰到好處 🔥 瞬間令我哋諗起當年喺 Barcelona 餐餐食 Grilled Octopus 嘅回憶,意大利飯酸中帶辣,令人回味 😋
‣ 南瓜汁蟹肉意粉伴 𝐑𝐢𝐜𝐨𝐭𝐭𝐚 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞|$𝟐𝟑𝟖
自家製意粉掛汁一流,醬汁中夾雜粒粒南瓜蓉,莫名有種 Homey 嘅感覺 🏡 每一啖都食到份量十足嘅蟹肉,乳清芝士增加咗一重柔滑而富空氣感嘅層次,整體口感非常豐富,又唔會喧賓奪主,盡現廚師巧思 👏🏻
帶子牛油果沙律
南瓜汁蟹肉意粉伴 𝐑𝐢𝐜𝐨𝐭𝐭𝐚 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞