呢度專門食串燒,又有酒飲,係唔錯既宵夜選擇!呢個串燒肥牛廣島蠔又多汁又惹味!呢個蒜泥牛脷都好香同埋整得夠軟熟!係可惜差少少汁,個人認為濕蒜應該要做到個汁又濃又多。燒雞串燒,不得了!又香又脆,新鮮燒起真係好好味!呢個獅子頭好夠飽,不過味道一般不過少食獅子頭既你不妨試下價錢都算貴,不過環境同食物質素係值既!事後再去食 有個窩蛋炒面超香口超好食!
呢度專門食串燒,又有酒飲,係唔錯既宵夜選擇!

呢個串燒肥牛廣島蠔又多汁又惹味!

呢個蒜泥牛脷都好香同埋整得夠軟熟!
係可惜差少少汁,個人認為濕蒜應該要做到個汁又濃又多。

燒雞串燒,不得了!又香又脆,新鮮燒起真係好好味!

呢個獅子頭好夠飽,不過味道一般
不過少食獅子頭既你不妨試下

價錢都算貴,不過環境同食物質素係值既!
事後再去食 有個窩蛋炒面超香口超好食!
2014-10-27
$200 (宵夜)
  • 燒雞串燒
  • 窩蛋炒面
  • 串燒肥牛廣島蠔
2015-03-25 4211 瀏覽
今次慕名而來 想食串燒但唔肯定幾點去銅鑼灣 就無訂枱大約8點去到 已經人山人海 好彩都仲有位侍應好友善咁帶我同朋友坐底不過張枱就有啲窄 明嘅 生意大做好貼心嘅係 我地shopping 完拎住個大紙袋原本放係櫈後面 侍應哥哥見我地甘辛苦就話如果唔貴重可以放係收銀處先當堂闊落哂店員可能見我地傻下傻下就好有心機咁介紹下有咩推介 加分等梗果陣發現周圍擺滿佛教嘅畫投影片都不停放出唔多畫像 幾特別好啦入正題 食串燒梗係要飲啤酒 而朋友就叫左杯荔枝xx唔記得左個名 不過幾好味頭盤黎左個海膽胡麻豆腐沙律我唔食海膽 不過朋友話幾新鮮豆腐夠凍夠滑 胡麻醬滿佈沙律 酸酸地好開胃食完沙律個碟已經白哂 侍應立即幫我地換碟 讚跟住就瘋狂食串燒豚肉提子串 見到個名就覺得好得意豚肉燒得好香 一咬落去啲提子汁咇哂出黎完全無燒乾 正燒雞翼就一般 一夾起有啲散 而且有啲乾上為 炸墨魚餅 下為手打雞肉串炸墨魚餅唔錯 香脆可口 啲肉夠實配埋個source酸酸辣辣咁雞肉串配蛋黃同燒汁 口感好彈真材實料 唔係一pack買返黎果啲燒南瓜顏色好靚 食落有陣甜味但原諒我新手 仲未諗到係咩ToT燒冬菰唔惦 一來都幾乾 二來超級咸完全遮蓋咗
今次慕名而來 想食串燒

燒羊架
芝士年糕
  • 炸墨魚餅
2015-03-23 2929 瀏覽
每次到串燒店,友人們都有眼闊肚窄,亂點狂吃的習慣。這次由於食物美味,大家只顧吃也沒怎麼拍照。串燒基本上全部好吃,除了白鱔肉質稍欠彈牙。此店還供應小吃熱食。那個日式牛筋牛腩蘿白味道濃香。
每次到串燒店,友人們都有眼闊肚窄,亂點狂吃的習慣。
這次由於食物美味,大家只顧吃也沒怎麼拍照。

串燒基本上全部好吃,除了白鱔肉質稍欠彈牙。
此店還供應小吃熱食。那個日式牛筋牛腩蘿白味道濃香。

2015-03-14
  • 心燒鳳翼
  • 豚肉葡萄卷
  • 燒豆腐
  • 燒牛舌
2015-03-13 2762 瀏覽
我前日去貴店食晚飯,坐低,未睇完menu,未落單住, 可以先問你地比幾杯水飲住睇掛? 但你地收銀果位職員怒睥住我朋友,我地唔係唔叫野飲,只不過係未睇完咋。都唔緊要的…我地可以當睇唔到的。另外…因為網上話貴店啲野食又好味又好有心去煮,所以慕名試下…點知!!! 除左非串燒類食物正常點外(留意: 係正常,並唔係好味), 啲串燒都係燒到好乾,特別係啲雞翼又乾又燶燶地。(唔好問我有冇相,因為我唔奉行手機食先主義,冇相。)野食難食唔緊要,店員態度真係好差,十個差我比廿個…我地又唔係叫好少野食齋坐…我地keep住叫野食架,但係貴店職員不斷走過來,收呢樣收果樣…重點係…有啲都未食完! 我明白銅鑼灣鋪租好貴,而貴店都要成本,所以我地係有不斷叫野食,可唔可以唔好再催促我地埋單呢?之後,因為懶得去搵糖水鋪,所以係貴店直接叫埋甜品,個燒朱古力蛋糕簡直係災難…又係過左火,都唔知係因為燶左所以好苦定貴店呢個甜品係本身苦嘅?終於食完,未叫埋單,貴店員工已急不及待拎張單黎叫我地埋單…如果你問我食幾錢野的話,埋單人頭三百幾蚊一位啦。如果你問我邊到串燒好食…我可以答街邊推車仔賣串燒嘅都好食過你地好多囉。如果我有打錯字,希

終於食完,未叫埋單,貴店員工已急不及待拎張單黎叫我地埋單…

如果你問我食幾錢野的話,埋單人頭三百幾蚊一位啦。
如果我有打錯字,希望貴店高抬貴手…唔好笑我。
2015-03-06
2015-03-08 2677 瀏覽
上個月與好友 F 君慶祝生日,一行四人去了「心燒食堂」邊食邊聊天。「心燒食堂」主打是吃日本燒烤料理,有點兒似居酒屋的影子,又混有些香港本土特色,全場滿座,甚至有點兒嘈吵的感覺。冷盤先有「海膽胡麻豆腐沙律」$88 及「涼拌山葵牛利」$38,兩者都很對我的胃口。沙律主要用芝麻醬去帶動味道,配搭少許海膽的鮮味,清新;山葵牛利調味應記一功,辛口得來又沒有過火,雪凍來食配清酒最好。「心燒免治雞肉棒」$38,絕對是當晚最亮眼的食物,見到賣相是未吃先興奮,生的雞蛋汁起了滋潤的作用,令雞肉棒吃起上來沒有那麼熱氣。其餘燒物我們也點了好一大堆,越吃越傾越起勁。「心燒鹽燒雞翼」$32「芝心牛肉卷」$48,芝心下得非常多,而且經過炭火的洗禮已經燒至溶化,絕對係「只溶係口,又溶係手」。。。「燒日本南瓜」$24,燒得太硬,沒有想像中好吃。「燒日本黑豚肉」$32「燒豚肉葡萄卷」$36,一咬爆汁,有兩個層次感,不錯,吃的時候小心淥親咀仔。「燒豚肉廣島蠔」$52,蠔很腥,我自己就不喜歡 :「燒鵪鶉蛋」$20,膽固醇超晒標,我自己吃了一粒,又係燒得好硬,不推薦。香腸類有「燒墨魚腸」$24及「燒櫻花蝦芥末腸」$24,其實我

「燒日本南瓜」$24,燒得太硬,沒有想像中好吃。
「燒日本黑豚肉」$32
「燒豚肉廣島蠔」$52,蠔很腥,我自己就不喜歡 :
香腸類有「燒墨魚腸」$24及「燒櫻花蝦芥末腸」$24,其實我自己好怕食成盤腸仔,食完感覺會好飽,美國上來比較是櫻花蝦的比較香及沒有那麼滯膩。
「南蠻炸雞」$58,韓國的產物,食完熱氣到爆炸。
「汁煮蘿蔔牛筋腩」$68,出奇地有幾分廣東菜的影子,牛筋腩及蘿蔔都炆得非常入味,我撐這個喎。
「日式醬油炒雜菜」$68
最後的「黑松露蟹肉炒飯」$88,有一大 pat 黑松露醬放喺面,撈均來吃,唔香就奇。
以上價錢都是一串或一份的價錢,最後埋單連兩支吟釀及加一約 HK$1,600,整體食物水準有好有壞,就正如人生旅途一樣。在此祝壽星仔今年定下的理想可以一一達到 :-)
2015-02-16
  • 海膽胡麻豆腐沙律
  • 涼拌山葵牛利
  • 心燒免治雞肉棒
  • 汁煮蘿蔔牛筋腩
2015-03-02 3019 瀏覽
三年前日劇《深夜食堂》加速了日式串燒店在港的熱度,位於銅鑼灣的心燒食堂,食字之餘又食了個潮流,又有名人撐場,所以開張時確實有話題的。而去年佔中期間,這店又力撐黃絲帶,因此又給網民認定為「良心食店」。我對此店有些好感,但郤一直都沒有幫襯過,又一直在我想去的餐廳清單內。有時候,去唔去一間店也要講緣份和時機的。這晚原本另有飯局,但取消了,恰巧有位朋友就快生日,心想橫豎都預定了這晚出來吃飯,不如幫他慶生吧,我揸主意選了心燒食堂做慶生飯局地點,便可終於一訪這間「良心居酒屋」。一進來,發覺店內滿是多樣化的畫作和藝術品,風格不乏東洋風和Pop art作品,據說這店不時會跟不同的藝術家合作,在店內展出其作品的,又有慈善義賣,貫徹這店支持自由創作的方針。來這裡應該要飲酒的,又恐怕今夜飲不到太多,便輕輕地點了一壺細的清酒 (300ml),名叫「夢」 (純米吟釀) ($190),富清甜米香,飲的時候沒有像發夢般,依然好清醒,或許我好耐沒有發過好夢了。酒喝不多,但郤叫了很多食物,以四人來說,這個份量都咪話唔勁,真對不起嚷著「我要消脂」的壽星仔。先來點輕巧的海膽胡麻豆腐沙律 ($88),胡麻的香氣跟海膽的濃郁,

「夢」 (純米吟釀)

先來點輕巧的海膽胡麻豆腐沙律 ($88),胡麻的香氣跟海膽的濃郁,兩者夾到像一對躺在床上的戀人,纏綿得幾乎分不開,加上香滑的豆腐,有種清新和年輕的感覺,好醒胃。
海膽胡麻豆腐沙律
涼拌山葵牛脷 ($38)

牛脷未必不定要燒的,這樣涼拌的方式去煮,原來更顯得爽口,而山葵的份量也恰好,令舌頭有種微微的涼快感,但又不會過辣。
涼拌山葵牛脷
吃完前菜,便開始吃一系列的燒物。

燒鵪鶉蛋 ($20),汁液略少了點,但蛋仍算滑溜。
燒鵪鶉蛋
燒日本南瓜 ($24),燒得外層香脆,肉裡軟腍腍,非常香甜。
燒日本南瓜
芝心牛肉卷 ($48),盛上時已見到芝士源源流出了,好吸引,但要快吃,當攤了一會後,放涼了,芝士凝固了,便沒有軟腍腍的感覺,失去了想吃的慾望。
芝心牛肉卷
鹽燒雞翼 ($32/串),燒得香口,鹽味也充足,符合預期水準。
鹽燒雞翼
燒豚肉葡萄卷 ($36),用豚肉包裹著提子,燒過的豚肉看來有點燶,但入口很香,又沒有過份燶的味道,而帶有微微的提子甜味,難得提子仍保留軟綿綿的口感,仍然感覺新鮮。
燒豚肉葡萄卷
燒墨魚腸 ($24),估不到$24有咁大份,非常邪惡的香腸,想多吃又不敢多吃,叫的時候也掙扎了一會,好味的東西都不是健康的,其實這店做得不算太油膩,我忍不住吃了幾件。
燒墨魚腸
燒櫻花蝦芥末腸 ($24),相比墨魚腸,這櫻花蝦芥末腸燒得香脆,就可以多吃一些。
燒櫻花蝦芥末腸
南蠻炸雞 ($58),南蠻據說是日本人形容十六世紀入侵的葡萄牙,南蠻炸雞的特色是有酸和甜的平均調配,雖然看來太刺激而有點令人害怕,炸得香口而沒有多餘的油,酸酸的,最好學韓劇的主角般,用作配啤酒。
南蠻炸雞
日式醬油炒雜菜 ($34),吃了那麼多煎炸物,一定要吃些菜來中和番。
日式醬油炒雜菜
汁煮蘿蔔牛筋腩 ($34),相比上面的刺激物,這種清清淡淡的牛筋腩,便好像在俗氣環境中的小清新,而牛腩的軟腍度只屬中等,醬汁也偏淡,味道仍算可以的。
汁煮蘿蔔牛筋腩
店方知道我們來慶生,還送了一客Cocktails給我們,認真好客。
Cocktails
心燒食堂的價錢沒有隨名氣而特別加價,食物雖然談不上驚喜,但亦是水準之上。

這裡的店員看似說話粗魯,但坐落整晚後,發覺他們又幾真誠,只是說話沒有多餘的修飾,甚至沒有尾音那種。我們對真心的朋友也該一樣,不用太多客套的說話了,想講就講,受得住真心說話的才是真朋友!
題外話/補充資料: 消費滿$1200, 免$100的切餅費
2015-02-03
涼拌山葵牛脷
2015-02-15 2624 瀏覽
一班好朋友聚聚, 朋友提議試呢間日本串燒店, 當天中午book位, 5位食晚上7:30, 廢話不多講, 馬上寫食評:鵝肝多士, 鵝肝很香很脆配上多士吸收肝油精華, 全晚最好味的一道, 只是怕膽固醇的我淺淺嚐炸雞, 炸得香酥內軟, 還配上有芥辣味道的甜酸醬, 份外惹味牛肉餅, 配上日式炸豬扒醬, 牛肉香口, 份量也是滿足雞腎, 感覺一般普通豚肉棒, 肉質很嫩滑, 也是推介燒蠔, 有少少腥, 失分之作心燒一口蝦, 蝦肉彈又鮮, 味道不俗黑松露炒飯, 米粒分明, 松露味道不算突出, 但味道尚可燒白鱔, 外香脆內juicy, 值得推介給唔介意食慣細刺魚的朋友炒雜菌, 水準正常, 味道也是不錯的墨魚餅, 夠厚, 外面炸得很香酥, 內裡墨魚很彈牙, 強烈推薦炸脆皮芝士蛋糕, 炸的甜品, 入口很特別, 有芝士濃香炸一口心太軟, 這個比芝士蛋糕更好味, 入口先是脆, 再來的濃濃的朱古力醬溶入口中總結食物多是水準之作, 環境良好, 燈光昏暗浪漫, 侍應服務細心
鵝肝多士
炸雞; 牛肉餅

牛肉餅, 配上日式炸豬扒醬, 牛肉香口, 份量也是滿足
雞腎
雞腎, 感覺一般普通
豚肉棒
豚肉棒, 肉質很嫩滑, 也是推介
燒蠔
燒蠔, 有少少腥, 失分之作
心燒一口蝦
心燒一口蝦, 蝦肉彈又鮮, 味道不俗
黑松露炒飯
黑松露炒飯, 米粒分明, 松露味道不算突出, 但味道尚可
燒白鱔
炒雜菌
炒雜菌, 水準正常, 味道也是不錯的
墨魚餅
炸脆皮芝士蛋糕
炸脆皮芝士蛋糕, 炸的甜品, 入口很特別, 有芝士濃香
炸一口心太軟

2015-02-12
2 分鐘 (堂食)
鵝肝多士
炸一口心太軟
  • 炸雞
  • 牛肉餅
2014-12-10 4487 瀏覽
思前想後都覺得要打這次食評,雖然每次點選飯堂的串燒都是大同小異,但料理方面卻是每次大不同,所以今次主要仔細著筆於料理吧﹔先說一下餐廳座位安排,這次是感恩他們工作的認真細心,話說我當天下午才致電預約,本想和另一半和妹妹到此晚餐,但心知心燒的人氣,他們預約已滿是必然的,負責人亦告知要WALK-IN輪侯,但意想不到的是其後收到他們的來電,問仍否有意到心燒晚餐因有另一檯取消預約,我們當然是這興至極,感覺像失而復得一樣﹔可能有人會認為這不過是餐廳挽留生意,但我卻認為是他們格外細心的証明,起碼我們也不用等位…有留意的話,以往點餐紙是實物相加以菜名,但這次點餐紙更新過後,圖是顏色素描增添一份藝術氣息之外,更見心思﹔而我們必點的是燒美國牛俐芯($48/串),一如以往高質素的厚切牛俐芯,表面充滿油脂光澤感,入口十分軟淋有肉汁,百吃不厭﹔而另一款點選的是鹽燒雞腎($24/串),有麻辣和鹽燒兩種口味供選擇,每次選擇我都會怕麻辣味太濃會遮掩了雞腎味,所以唯獨只點選鹽燒,雞腎份量十足,與五元大小差不多,入口肉質爽口,帶有少許咸香味,用來下酒一流﹔而燒白鱔($58/串),是唯一令我又愛又恨的一款燒物,白鱔肉質十分

1917 瀏覽
燒美國牛俐芯
鹽燒雞腎($24/串)
而燒白鱔($58/串),是唯一令我又愛又恨的一款燒物,白鱔肉質十分肥美厚實有份量,入口新鮮彈牙之外,肉汁與魚油香相容,口感不能輕易用筆墨描寫,魚皮經烘燒後變得香脆,掃上燒汁更覺惹味,恨是恨每次肥美滋味只能淺嘗,否則會感覺膩口﹔
而煮物方面,前幾次也是吃豬三寶,今次轉一轉牛吧,汁煮蘿蔔牛筋腩($68/份),蘿蔔軟淋無渣,充滿腩汁,入口很鮮甜,妹妹更是吃得開懷,而牛筋腩方面,單看外表未免會覺得乾身、鞋口,但入口卻感覺相反地鬆軟,鮮甜入味,牛筋腩的數量也頗多,很伐算﹔
汁煮蘿蔔牛筋腩($68/份)
另一款是溫泉蛋香蔥拌飯($36/碗),我跟我妹同是好蛋之人,一看到溫泉蛋就二話不說點選,一人前的一個小湯鍋,醬汁另上,除溫泉蛋、蔥粒及表面調味料外,原來內有乾坤﹔
溫泉蛋香蔥拌飯($36/碗)
將蛋拌勻後,蛋漿包裹著每飯粒,理應味美十分,但飯內原來有不少牛油粒,飯不冷不熱,牛油還在凝固狀態,入口奇怪,感覺滿口油,可以告訴我是別有用心還是有什麼奇妙之處嗎?
幸好,我們也有點選心燒炒面($88/碟),以牛肉和墨魚做主要材料,還有加入大量的椰菜,椰菜入口爽口鮮甜,為炒面帶來不同層次口感,算是不錯﹔
心燒炒面($88/碟)
整體來說,串燒質素是一如以往的出色,反而煮物方面,可以有進主空間,另外,侍應們都快捷收碟、倒水,服務仍能保持一樣算不錯。
2014-11-09
燒美國牛俐芯
鹽燒雞腎($24/串)
2014-10-25 5483 瀏覽
因為預先BOOK位, 所以唔駛等就有得坐了.朋友食過話好味, 一心想試下又岩岩好是友人生日~WAITER們都幾好禮貌, 不過二人既座位真係好迫, D食物一次過黎哂係唔夠位放的.到達時好肚餓, 一次過點了好多食物. 之後睇住隔離枱每食1,兩樣先再點1,兩樣, 我地就覺得蠢左..所以之後去親食串燒,都係呢個攻略!因為第1,2度食完,我地已經非常之飽!!! 燒白鱔, 好好味!好多肉好肥美, 連個皮我都有食~.~海膽沙津(其實我唔係好食香港既海膽...因為多數都好苦), 不過呢個唔苦, 好味!南蠻炸雞, 冇咩特別,就係食完佢完全飽左. 不推介炒麵OK~ 炸雞+燒麵已經係完全飽哂上圖既食物黎完後本應我地仲有十多度燒物未上..極想試佢個燒象拔蚌..隔離台食得好滋味咁.. 但我地食哂..又等..再等了又等..佢都冇上! 係十幾樣燒物都未上!我地既失望又開心..因為已經鮑到撐唔落任何一樣野. 最後埋單, 噢, 真係冇落到單呢.
因為預先BOOK位, 所以唔駛等就有得坐了.
朋友食過話好味, 一心想試下又岩岩好是友人生日~
到達時好肚餓, 一次過點了好多食物.
因為第1,2度食完,我地已經非常之飽!!!

燒白鱔, 好好味!好多肉好肥美, 連個皮我都有食~.~
南蠻炸雞, 冇咩特別,就係食完佢完全飽左. 不推介
炒麵OK~ 炸雞+燒麵已經係完全飽哂

上圖既食物黎完後本應我地仲有十多度燒物未上..
極想試佢個燒象拔蚌..隔離台食得好滋味咁..
我地既失望又開心..因為已經鮑到撐唔落任何一樣野.
最後埋單, 噢, 真係冇落到單呢.

2014-08-31
  • 燒白鱔
2014-10-23 4615 瀏覽
在銅鑼灣林林總總既樓上餐廳裡面,若非良心小店的介紹,否則未必會找上這家心燒食堂。非常高的廿三樓,一開門,餐廳分上下兩層,上層店面不大,小小的桌椅,若桌椅之間多隔開一點點更好。菜單印刷精美,有齊中英日文及插圖,還用上薄牛皮紙,充滿質感。飢腸轆轆,一口氣就點了十多款:味噌豬三寶:小店推介,有豬大腸、粉腸、豬肚,佐以蘿蔔。三寶洗得乾淨沒腥味,味噌味道比一般的淡,更突出三寶的味道。蘿蔔更是入味,絕對要點的菜式。自家製手打墨魚餅:質感彈牙厚身,麵包糠薄身炸脆剛好,不會太油膩,配上甜酸醬更有中和的效果。但如果餅裡能摻一點墨魚肉,口感會更有層次。68元來說是很值得的心機菜。燒墨魚腸:臘腸的外形,墨魚的COLOR。裡面的肥膏放得有點多,吃起來像豬肉多過魚,配上沙律醬味道有點怪。燒牛仔骨、燒黑豚肉、燒牛脷芯:三款肉類用料上佳,dressing也好,牛脷芯調味和火侯恰到好處;黑豚肉淋了糖漿再燒,成功營造焦糖效果。不過我想大部份OL會比較prefer較少脂肪,用腩肉有點heavy呢。燒雞腎、燒雞軟骨、燒冬菇、燒甜蕃薯、燒菠蘿:中規中矩,雞腎可能在我處放涼了一點,有點靭,厚切的話效果應該會好點。心燒炒麵:火候
心燒炒麵:火候佳,拌上温泉蛋有滑溜感,燒汁的調味恰到好處,只是兩個人分享一碟炒面有點膩,可能大伙兒一人一口比較適合,二人行還是炒飯好。
很值得稱讚的是上菜速度很好,不像外面的店,一落柯打就一股腦兒的堆上來。後來看到單據才驚嘆食堂的細心,我真的從來沒見過:
又,加水的速度很快,人手亦足。會為它的服務和豬三寶再回來,炒飯也有興趣嘗嘗看。
牛仔骨+牛脷芯+甜蕃薯
味噌豬三寶
心形的雞腎?
自家製墨魚餅
2014-10-22
味噌豬三寶
自家製墨魚餅
2014-10-10 3949 瀏覽
位於銅鑼灣的心燒食堂 是1直收藏在口袋裡的餐廳 這次終於有機會來1嘗美食了!!因為串燒的選擇很多 所以每次去吃都會覺得很開心很爽喔!!搭電梯上去大樓後 打開電梯門之後就直接到達了餐廳的內部囉坐下來之後就立刻拿MENU點起來囉!!餐廳的佈置很有漫畫風格 也有很多畫作在不同的角落讓人在吃東西的同時還能不時的張望四周 看看到底還有那些充滿驚喜的地方因為吃的時間已經有點晚了 所以瞬間就點了1堆然後充滿期待的等著了首先上桌的是1串串的串物 分別是燒蕃薯 燒豆干和燒白鱔燒蕃薯的軟硬度剛好 因為蕃薯燒的時候會很容易變得很乾所以時間上的掌控也很重要 這邊烤得味道很好而且掃上1層蜜糖後更添蕃薯的甜度和濕度再來的是燒豆干 豆干也是1種很容易乾掉的食材 這邊的豆干有掃上燒烤汁能鎖住豆干本身的水份 也能讓燒烤的味道更突出 香噴噴的很入味然後就到燒白鱔了 超級時間的控制讓白鱔保持著嫩嫩的口感白鱔的皮卻能烤得脆脆的 超好吃!!!接著上桌的是1盤盤的烤物 有燒芝士年糕 免治雞肉棒和燒河魨干燒芝士年糕的外皮很Q很彈 咬下去之後芝士卻是流出來的哇!!2種口感很融合的在口中之後就是免治雞肉棒 雞肉棒附上的還有1顆雞蛋和醬
因為串燒的選擇很多 所以每次去吃都會覺得很開心很爽喔!!
搭電梯上去大樓後 打開電梯門之後就直接到達了餐廳的內部囉
坐下來之後就立刻拿MENU點起來囉!!
餐廳的佈置很有漫畫風格 也有很多畫作在不同的角落
首先上桌的是1串串的串物 分別是燒蕃薯 燒豆干和燒白鱔
燒蕃薯的軟硬度剛好 因為蕃薯燒的時候會很容易變得很乾
所以時間上的掌控也很重要 這邊烤得味道很好
而且掃上1層蜜糖後更添蕃薯的甜度和濕度
然後就到燒白鱔了 超級時間的控制讓白鱔保持著嫩嫩的口感
白鱔的皮卻能烤得脆脆的 超好吃!!!
燒芝士年糕的外皮很Q很彈 咬下去之後芝士卻是流出來的
哇!!2種口感很融合的在口中
之後就是免治雞肉棒 雞肉棒附上的還有1顆雞蛋和醬油
把雞蛋打碎然後和醬油攪和 吃之前把雞肉棒沾醬然後送入口中 很嫩的入口就融化掉了
最後的是燒河魨干 這款食物是每次去串燒店都會必點的
河魨就是河豚 也就是我們常常說的「雞泡魚」
燒成魚干的口味真的超級棒!!很有鮮味 再沾上美乃滋醬 完完全全是幸福的味道啊!!
來串燒點菜的時候因為抱著每款食物都小小份的所以就會1直想要點下去
點著點著 就會點滿1桌 然後每次的結果就是飽得走不動了哈哈。
2014-05-29
2014-08-15 5491 瀏覽
Never like to dine in CWB but tonight is an exception. My friend need to be there so I  randoml checked from openrice and found this place which is far from the crowd. I arrived early at 6.20pm and want to order some drinks but can only find soft drink from the menu. I want some beer with Japanese skewer so I asked for it but the staffs said they were  nealy opened and has no lisence for alcohol yet. But they let me to go down and buy beer.Food was great and price was reasonable. Talked to the b

Food was great and price was reasonable. Talked to the boss Sam and understood he had the idea of opening this restaurant after he had a very expensive street noodle in CWB. This inspired him to open a restaurant with quality food with reasonable price for people to enjoy a nice dinner after a day of hard work.

Everything was good but I highly recommend Japanese rice cake and Bacon & Lychee skewer which we had an encore. Goose liver need improvement thou Sam has given us a new one after we expressed our opinion which is slightly better.

In conclusion, a place with heart and it will becomes one of my favourite spots.
2014-08-14
  • Japanese rice cake and Bacon & Lychee skewer
2014-08-07 5026 瀏覽
一星期內黎咗兩次, 仲要係坐同一個位 大致上大部分食物好味, 但價錢貴咗少少~推介:1) 冰鎮萵荀: 爽口開胃, 好適合夏天食, 因其他地方唔常見呢度菜, 所以會為咗食冰鎮萵荀會encore呢度~2) 牛脷心: 質感好彈口, 好好味, 因為夠厚同d醬汁, 連怕食牛脷嘅我都唔覺呢個係脷~3) 牛肋骨: 調味得好好味, 牛肋骨黎講佢算好多肉~4) 酒煑花甲: 鮮甜大隻~5) 兩柸無酒精飲品, 類似叫lychee fantasy (lychee & strawberry smoothie) & summer breeze都好好味~普通:1) 一口蝦: 無乜肉, 真係一口, 得個剝字~2) 金茹牛肉, 牛肉雜茹, 牛肉餅, 芝士球: ok, 份量ok~3) 鷄翼, 鷄皮, 燒菠蘿: ok~唔ok:1) 松露海鮮炒飯: 個松露同個炒飯炒得完全唔香無味, 無乜海鮮~2) 炒油麥菜: 超鹹~ 連重口味嘅我都話鹹~3) 燒粟米: 大舊但洗唔洗咁貴?4) 甜品唔掂: 燒湯圓無味唔特別; 燒香蕉唔覺係燒個隻, 就咁半條軟淋淋加朱古力醬~
一星期內黎咗兩次, 仲要係坐同一個位

大致上大部分食物好味, 但價錢貴咗少少~

推介:
3) 牛肋骨: 調味得好好味, 牛肋骨黎講佢算好多肉~
4) 酒煑花甲: 鮮甜大隻~

普通:
1) 一口蝦: 無乜肉, 真係一口, 得個剝字~
3) 鷄翼, 鷄皮, 燒菠蘿: ok~

唔ok:
2) 炒油麥菜: 超鹹~ 連重口味嘅我都話鹹~
3) 燒粟米: 大舊但洗唔洗咁貴?
2014-06-08
  • 牛脷心
  • 牛肋骨
  • 冰鎮萵荀
2014-05-26 7319 瀏覽
約左成個月,終於約到朋友去心燒食堂,韓燒就食得多,食親都係得個咸字,食到厭。見呢間野咁出名,所以決定一戰!去到好多人等緊位,好在事前訂左台,如果唔係我諗等到佛誕先入到,哈哈!入面環境乾淨,擺設特別,同班FRIEND入黎食下野吹吹水就岩哂喇!首先嗌個辣青瓜當前菜開開胃,食落又辣又爽口,好在餐廳夠涼,先無令到我呢個肥仔周身汗,辣得過癮又開胃!!本身我就好鍾意食蜆,平時去韓燒呢啲鋪頭好少有靚蜆食,呢到既蜆簡直可以話正!蜆既種類同普通傾唔同唔再講,心燒既清酒煮到好入味、無沙,食完忍唔住再嗌多碟黎影相再食!緊係唔少得燒物啦,燒午餐肉有驚喜!燒完肉汁鎖住係入面,外皮少少脆,香口又好味。再整多個心燒炒麵,又唔太油,拎上台個陣仲好香添。如果佢可以再多啲海鮮係入面,咁就PERFECT喇!
辣青瓜
清酒煮蜆
燒午餐肉及炒麵
2014-05-24
30 分鐘 (堂食)
辣青瓜
清酒煮蜆
燒午餐肉及炒麵
2014-05-12 6257 瀏覽
是日同好朋友慶生,係OPENRICE睇左好耐,最終揀左心燒食堂黎賀一賀~~上到黎見到門口擺設幾得意,燈光昏暗,幾舒服咁,周圍仲掛左好多畫作,幾有藝術感同青春既感覺…..LIKE!不過D枱非常貼近,我地二人枱,兩邊都有人,而且好近,( 靠牆個張可能好少少)反而令我朋友想傾偈都唔敢太大聲,未能做到暢所欲言~~><另外,唔知個侍應係唔係新,我地坐低之後一直都唔比荼我地,搞到我地以為連杯茶都要錢…最後見新坐低既都有茶,我地先敢問佢拎….食飯過程完全唔會主動加水,無人收碟,但當晚其實唔算好忙,人手充足架,所以我對於呢度既服務就有小小失望LOR….食物種類都算多,而且樣樣都好吸引,我地每樣叫D,試左好多野~><雖然服務麻麻,但食物就無得頂,樣樣都堅好味,而且感覺同平時係其他地方食既串燒好唔同,非常滋味~~其中我最鐘意心燒龍串鳳、燒豚肉廣島蠔、芝心牛肉卷及甜蕃薯,推介呀!!!!!另外,如果唔飽,可以好似我地咁,叫個燒飯團同溫泉蛋拌飯,一定唔會令你失望~!!! 甜食我地點左炸芝士蛋糕,起初怕好膩又怪怪地,點知一放入口就知道自己擔心係多餘,口感好得意,出面脆,入面係軟軟既
上到黎見到門口擺設幾得意,燈光昏暗,幾舒服咁,
周圍仲掛左好多畫作,幾有藝術感同青春既感覺…..LIKE!
反而令我朋友想傾偈都唔敢太大聲,未能做到暢所欲言~~><
另外,唔知個侍應係唔係新,我地坐低之後一直都唔比荼我地,
所以我對於呢度既服務就有小小失望LOR….
雖然服務麻麻,但食物就無得頂,樣樣都堅好味,
而且感覺同平時係其他地方食既串燒好唔同,非常滋味~~
另外,如果唔飽,可以好似我地咁,叫個燒飯團同溫泉蛋拌飯,
點知一放入口就知道自己擔心係多餘,口感好得意,
出面脆,入面係軟軟既芝士蛋糕,唔嗜甜既我都覺得YUMMY YUMMY呀~
由於朋友5月生日,免費送一客海膽刺身,味道一般,
不過唔洗錢,無所謂啦~~~
2014-05-06
生日
  • 心燒龍串鳳、燒豚肉廣島蠔、芝心牛肉卷及甜蕃薯