2020-02-01 292 瀏覽
推薦指數: 🤩🤩🤩🤩 德美壽司一向都多人排 , 晚市仲要唔比BOOK 位只可以WALK IN!今日同朋友一齊黎食, 好彩我地閒日黎同食7點~尚算未係好多人。不過都有限時..入座起計90分鐘~如果想同朋友好好傾計就要諗下啦, 因為90分鐘都幾趕, 有少少打仗FEEL~但講到食物水準又真係幾唔錯嫁! 我地嗌左唔同款食的壽司、每款都好新鮮!!最正的係帶子同灸燒左右魚! 帶子又大件, 左口魚油脂油花燒過後勁香! 其他壽司水準都唔錯,每一款都幾好食!!我地仲嗌左三文魚腩刺身!抵食一客有6件,厚切肥美油脂甘香!仲有燒物同鍋物都唔錯燒牛舌、雞翼、炸雞軟骨、牛肉窩加烏冬!水準實算中上,而且價錢唔貴,難怪係咁多人排隊黎食~
推薦指數: 🤩🤩🤩🤩

燒牛舌、雞翼、炸雞軟骨、牛肉窩加烏冬!
水準實算中上,而且價錢唔貴,難怪係咁多人排隊黎食~
2020-01-31 232 瀏覽
德美壽司, 放在口袋裡的願望清單已久, 終於有機會來一試, 7點幾來到, 人不多, 但陸續多人, 雖然有疫情但也不太影響大家出外吃東西透透氣。野菜牛肉鍋見到眾人推介的第一名, $76元的確是很抵食, 用小火滾著的鍋, 冬天吃很是暖笠笠, 牛肉上來時仍未全熟, 可以自選熟度, 牛肉的份量十分多, 味道不突出但以量取勝, 雜菜的種類蠻豐富, 還有一隻半熟蛋, 感覺很日式的鍋, 攪拌它充滿蛋香。什雜天婦羅兩大隻天婦羅蝦, 還有南瓜、蕃薯、茄子、冬菇, 新鮮熱辣炸起, 連蝦頭也炸過了脆卜卜可吃, 有誠意, 蝦肉實淨新鮮, 蔬菜很甜美。牛油果軟殼蟹卷軟殼蟹是有肉的那一種, 沒太小隻, 加上牛油果及沙律醬, 蟹子, 一口吃進去, 層次豐富, 多重味, 特別的是還有炸軟殼蟹本人在旁加持。結尾贈送抹茶蕨餅, 令人感覺完滿。來吃過就知道, 德美的出品大件又抵食, 平實無華, 大眾化, 質素也不差, 在尖沙咀吃到這樣的日本料理, 的確是一個不錯的選擇。

什雜天婦羅

牛油果軟殼蟹卷

結尾贈送抹茶蕨餅, 令人感覺完滿。

2020-01-29 132 瀏覽
日本嘢應該係香港最風行嘅外國菜,三步就有一間咁滯。香港人對日本嘢嘅熱愛比起日本人可謂有過之而無不及!而香港呢幾年開始流行食啲「靚」啲嘅壽司,高價嘅舖頭都愈開越多,但一般人未必可以一次用咁嘅價錢去食一餐飯。所以一啲中價嘅日本餐廳都大有市場,例如今次食嘅「德美」位於尖沙咀呢度嘅樓上鋪,舖面唔算大,但枱同枱之間嘅距離都唔會話好逼夾。算坐得幾舒適。今次叫咗壽司盛合「美」、朴葉鰻魚飯、雞泡魚乾。兩個人食絕對夠飽,因為好多飯食🤣 壽司飯鬆緊度剛好,唔會死實實或者散到夾唔起,魚生鮮味夠,唔點豉油食都得,仲食得出更真嘅味道。鰻魚飯係用朴葉裹蒸嘅方式去烹調,有淡淡嘅清香,鰻魚都夠軟熟無乜骨,但如果多啲汁會更好;至於雞泡魚乾都幾好,唔會乾爭爭,唔點醬都夠味,鍾意飲酒嘅朋友不妨叫一客嚟送酒。Last就每位都送一個芒果醬嘅奶凍,奶味濃,有芒果醬調一調味剛剛好解哂成餐飯嘅飽膩感,頓覺清爽!

2020-01-26 112 瀏覽
現場非常熱鬧, 即使只係平日都見到唔少客人叫左清酒暢飲, 甚至請吧枱後既師傅同侍應一齊飲, 氣氛好好😚野菜牛肉鍋 ($76)個面鋪滿牛肉, 再加上一隻溫泉蛋, 底下仲有好多菜, 金菇, 同鮮冬菇!最令我驚喜既係鍋入面既主食唔係常見既烏冬, 而係非常煙韌既粗粉絲, 配埋個鮮甜既湯底, 搶哂啲牛肉既鏡, 絕對係冬天既comfort food😛😛-海膽雜錦魚生丼 ($98)有齊一般大路既選擇如三文魚, 吞拿魚, 三文魚子, 油甘魚等。海鮮新鮮自然不在話下, 而且呢度用既唔一般坊間壽司店果種泥膠質感既wasabi, 用肉眼都睇到顆粒狀既山葵蓉, 用係壽司度自然相得益璋☺️-雜錦天婦羅 ($76)有兩隻蝦, 魚, 秋葵, 南瓜, 茄子, 冬菇同蕃薯😍炸漿都算幾薄,又食到食材本身既味道!估唔到highlight 會係兩隻炸到金黃香脆又充滿蝦頭, 如果有得叫淨蝦頭天婦羅既話一定會成為我既必點之選🥰

野菜牛肉鍋 ($76)
海膽雜錦魚生丼 ($98)
雜錦天婦羅 ($76)

2020-01-24 122 瀏覽
尖沙咀lunch time位處於尖沙咀,厚福街性價比極高 不用加一服務費❤️lunch time 大排長龍☺️不過就啱啱時間遇正時間不用排隊北海道三色魚生飯刺身 均是厚切三文魚 滿滿的魚子 好大的滿足感 一塊三文魚一口是吃不完 因為夠厚😂配有沙律 ,配有有塊小醃製三文魚,很喜歡它醬汁的味道,有點微辣的味道 蒸蛋:蛋非常滑 內裏餡料十分豐富 有魚柳粒 帶子 ,好想再來一杯甜品就一口 不過已經好滿足唯一缺點就是,冬天吃太凍啦 睇住別人食凍 我食熱
尖沙咀lunch time
位處於尖沙咀,厚福街
性價比極高 不用加一服務費❤️
北海道三文魚魚生飯

北海道三色魚生飯

甜品就一口 不過已經好滿足
唯一缺點就是,冬天吃太凍啦 睇住別人食凍 我食熱
北海道三文魚魚生飯
2020-01-24 121 瀏覽
厚福街的食肆真的好多好多好多,同朋友去左哩間長期都好多人排隊的德美壽司,見到MENU,大部份食物的價錢也唔貴,另外餐廳外面也可以欣賞到尖沙咀的景色,溫泉蛋牛肉鍋,牛油果軟殻蟹好食,雜錦天婦羅溫泉蛋牛肉鍋溫泉蛋牛肉鍋真的好多好多牛肉,加上一隻唐心旦,另外也有粉絲在底,湯底唔錯,雜錦天婦羅雜錦天婦羅種類豐富,有番薯,南瓜,蝦等等,外皮炸得酥脆,由其蝦頭真的好正,牛油果軟殻蟹卷牛油果軟殻蟹卷真的好有口感,牛油果加埋軟殻蟹,真的好的組合,軟殻蟹卷內有少少蟹膏,加埋蟹籽,食完都唔夠食~~哈哈哩間德美壽司真的性價比高,味道好食。
厚福街的食肆真的好多好多好多,
同朋友去左哩間長期都好多人排隊的德美壽司

見到MENU,大部份食物的價錢也唔貴,
另外餐廳外面也可以欣賞到尖沙咀的景色,
溫泉蛋牛肉鍋,牛油果軟殻蟹好食,雜錦天婦羅

溫泉蛋牛肉鍋
溫泉蛋牛肉鍋真的好多好多牛肉,加上一隻唐心旦,

另外也有粉絲在底,湯底唔錯,

雜錦天婦羅
雜錦天婦羅種類豐富,有番薯,南瓜,蝦等等,

外皮炸得酥脆,由其蝦頭真的好正,

牛油果軟殻蟹卷
軟殻蟹卷內有少少蟹膏,加埋蟹籽,食完都唔夠食~~哈哈
哩間德美壽司真的性價比高,味道好食。
2020-01-23
  • 牛油果軟殻蟹卷
2020-01-18 123 瀏覽
今日放工同男朋友去食德美壽司.佢有幾間分店今次就去咗尖沙咀厚福街嗰間 我哋兩個人叫咗,野菜牛肉鍋 🥗.壽司定食🍣🍣.天婦羅流心蛋🥚🥚.野菜牛肉鍋好多牛肉 再加上湯底好甜 而家呢啲天氣開始凍食真係一流👍🤓.德美嘅壽司出名新鮮 的確不負所望👍👍.最令我加分嘅係佢嘅天婦羅流心蛋😮😮 我真係好好奇佢係點整架 可以外面係炸 而入面嘅蛋做到流心嘅效果🥰🥰.呢一個去一定要食 ‼️.德美一向都好full Booking 大家去都要預留返時間 😣😣.

今日放工同男朋友去食德美壽司.
佢有幾間分店今次就去咗尖沙咀厚福街嗰間 我哋兩個人叫咗,
野菜牛肉鍋 🥗.
壽司定食🍣🍣.
天婦羅流心蛋🥚🥚.
德美嘅壽司出名新鮮 的確不負所望👍👍.
呢一個去一定要食 ‼️.
2020-01-16 125 瀏覽
每次嚟到尖沙咀只要諗唔到食啲咩就會選擇過去德美到食😂😂平時都係lunch時間食 今次就返朋友放工時間嚟食晚餐今次十分幸運喺冇book位嘅情況下唔駛等位就有得入壽司盛盒,燒牛舌,牛肉炒烏冬同埋我最鍾意食嘅牛油果軟殼蟹卷😋壽司盛盒入面有 三文魚 吞拿魚 油甘魚帆立貝同熟花竹蝦等等燒牛舌係厚切 亦都十分爽口咬落去都仲有肉汁牛油果軟殼蟹卷 由我原本唔食牛油果到每次嚟到都一定會食 就知有幾好食最意想不到嘅就係個牛肉炒烏冬嘅份量都幾大份 而且好足料有好多牛肉大碟到差啲食唔晒😂兩個人食到好飽埋單都係$300左右咁嘅質素性價比真係好高😘😘

每次嚟到尖沙咀只要諗唔到食啲咩

大碟到差啲食唔晒😂

兩個人食到好飽埋單都係$300左右
咁嘅質素性價比真係好高😘😘
2020-01-03
1 分鐘 (堂食)
  • 牛油果軟殼蟹卷
2020-01-12 222 瀏覽
1三文魚拌飯拌好之後特別好味,建議一上桌就要先吃,避免溫度問題味道不同2吞拿魚拌飯咬感沒三文魚好3溫泉蛋牛肉鍋湯底偏甜,野菜要先吃免得浸得味道太濃4醬燒餃子重點推介,必吃5加洲卷當開胃菜,很好吃但量有點多6炸雞塊炸出來的皮跟雞肉分開了,不建議點
1三文魚拌飯
拌好之後特別好味,建議一上桌就要先吃,避免溫度問題味道不同
2吞拿魚拌飯
咬感沒三文魚好
3溫泉蛋牛肉鍋
湯底偏甜,野菜要先吃免得浸得味道太濃
4醬燒餃子
重點推介,必吃
5加洲卷
當開胃菜,很好吃但量有點多
6炸雞
炸出來的皮跟雞肉分開了,不建議點
醬燒餃子
三文魚拌飯,吞拿魚拌飯
2020-01-12
醬燒餃子
三文魚拌飯,吞拿魚拌飯
  • 加洲卷
2020-01-11 97 瀏覽
好耐之前食過大埔個間德美壽司 我記得個時有dinner set食 不過今次嚟尖沙咀分店就無set要散叫 呢6舊壽司其實係2 set野嚟 一個係蝦3食 另一個係海膽三文魚子同吞拿魚 魚生好新鮮 有鮮甜感覺 另外有個卷物 鵝肝卷 壽司入面捲着嘅除咗一大舊鵝肝仲有一啲青瓜絲熟食方面一個鍋燒烏冬 個烏冬份量都好足 每人食咗兩至三細碗 食得太多壽司可以係烏冬入面食下菜感覺健康啲 仲有叫咗個牛肉炒飯 佢原來係好似石頭鍋飯咁樣 一唔炒佢就會有飯焦 炒飯都炒得好香好熱不過總結來講 我覺得德美壽司嘅壽司類嘢食係比熟食即係烏冬炒飯嗰啲 做得更加好 如果下次再嚟我會主力食佢啲壽司

不過總結來講 我覺得德美壽司壽司類嘢食係比熟食即係烏冬炒飯嗰啲 做得更加好 如果下次再嚟我會主力食佢啲壽司

由於無得book,我地一行7人walk in 等左一個鐘左右。坐低後諗住用QRcode apps 落單,興高采烈地order左一大堆食物,等左15分鐘。點知服務員同我地講要人手落order😅😅之後很快地落左一堆美食壽司無乜特別,不值甘貴蟹煲雖然要$200,但好鮮甜溫泉蛋天婦羅🍤好好味😋又甜當中有一碟螢光墨魚仔刺身,朋友就很好吃,很鮮甜。但我覺得有少少腥。總結之言,如果不睇價錢,只睇食物質素,系可以再來一次的
之後很快地落左一堆美食
壽司無乜特別,不值甘貴

蟹煲雖然要$200,但好鮮甜

溫泉蛋天婦羅🍤好好味😋又甜

總結之言,如果不睇價錢,只睇食物質素,系可以再來一次的
2020-01-09
60 分鐘 (堂食)
  • 溫泉蛋天婦羅
2020-01-09 94 瀏覽
德美壽司在美食雲集的厚福街,位置非常方便,假期也有午餐選擇,價錢親民水準要又高。我是這一家餐廳的常客,假日都會來這裡吃午餐,畢竟他午餐的價格比晚上便宜得多。而我最愛的午餐,就是吞拿魚茸三文魚子飯。吞拿魚非常肥美,入口即化,配上彈牙的醋飯味道一流。加上甜美的三文魚子,一顆一顆在口裡爆開,鮮味大爆發。他的吞拿魚茸非常多,飯都吃完了,還剩下一大匙。一個套餐不到$100,還配上味噌湯、沙拉、蒸蛋、甜點,CP值非常高,是吃午餐的好地方。
而我最愛的午餐,就是吞拿魚茸三文魚子飯。
吞拿魚非常肥美,入口即化,配上彈牙的醋飯味道一流。
加上甜美的三文魚子,一顆一顆在口裡爆開,鮮味大爆發。
他的吞拿魚茸非常多,飯都吃完了,還剩下一大匙。
2019-12-29
2020-01-06 205 瀏覽
與同事收工後即興覓食,因為平時上班食慣中上環餐廳,這次想到尖沙咀尋找一些新意。我們運氣很好,來到德美之後門口大排長龍,但好似都是兩人以上組合,所以我們兩個人不用等就獲安排坐在壽司吧台位置。我們點了一些刺身(三文魚腩、劍魚等等)、香蔥吞拿魚壽司、野菜牛肉鍋和火灸池魚壽司,葛餅甜品是餐廳送的。整體來說,每道菜的質素都算中上,如果以這個價錢來算,可說是非常抵食。刺身油脂多本身是件好事,但我們二人眼闊肚窄,點得有點多,所以食到後來覺得刺身有點膩。池魚火灸後油香滿溢,非常好食! 我們發現,壽司師傅與一些熟客的互動非常熱烈,大家互相敬酒談天說地,氣氛很好。非常推介這間尖沙咀的抵食壽司店,兩個人點了4-5道菜,大約500蚊多少少,難怪每天都大排長龍。

各種刺身
香蔥吞拿魚蓉壽司
2019-12-12
1 分鐘 (堂食)
各種刺身
香蔥吞拿魚蓉壽司
  • 刺身拼盤
閨密約左今晚晚飯,飯後再直落倒數,今日想食日本菜,係OpenRice look 左好耐,最後都揀左好近我公司既德美壽司其實之前都食過lunch set 覺得唔錯,所以想再黎食晚餐。收工大概9點,叫閨密去拎定枱先,入座後起計時⌛️個半鐘要交枱,上菜速度快,唔錯,不過係座位比較迫D,隔離枱講野都會聽到哂。。我同朋友都想食刺身,所以叫左刺身盛合 .德 $518 (大拖羅,海膽,赤貝,帆立貝,油金魚,牡丹蝦)剌身好新鮮,尤其最愛大拖羅同海膽,但份量比我地想像中少另外仲order 左 :洋風鰻魚班戟($61) : 幾特別,又好味,材料仲有我鐘意食既牛油果🥑👍🏻煎鵝肝帶子卷($84)鵝肝好大件,夠肥美燒牛舌: ($42) 爽口又唔韌蟹膏壽司: 個人覺得咸左少少,但好鮮味埋單二人 $1000 有找,計食物質素係好,但如果要傾計長談就未必適合。
剌身盛合  德
洋風鰻魚班戟
煎鵝肝帶子卷
燒牛舌
閨密約左今晚晚飯,飯後再直落倒數,

,不過係座位比較迫D,隔離枱講野都會聽到哂。。

,尤其最愛大拖羅同海膽
,但份量比我地想像中少

另外仲order 左 :

煎鵝肝帶子卷($84)鵝肝好大件,夠肥美

燒牛舌: ($42) 爽口又唔韌

蟹膏壽司: 個人覺得咸左少少,但好鮮味

2019-12-31
剌身盛合  德
洋風鰻魚班戟
煎鵝肝帶子卷
燒牛舌
  • 鵝肝
2020-01-05 78 瀏覽
員工態度極差,跌野落客到連唔好意思都唔講,同經理投訴,都無再過來道歉,反而仲眼超超,太過份完全無做服務業精神不停用不友善態道對待客人,食完都唔開心,日本野周圍都有,唔會再來
完全無做服務業精神