2008-10-08 22 瀏覽
百物騰貴,這店的蛋卷也加了$1,現價$46,蛋卷食落鬆化,香脆,蛋香和牛油香味一齊進佔味蕾,好!一盒蛋卷25至26條,四個人一齊食,也很勉強才能清罐,因為食落都幾滯.
百物騰貴,這店的蛋卷也加了$1,現價$46,
蛋卷食落鬆化,香脆,蛋香和牛油香味一齊進佔味蕾,好!
2008-10-03 27 瀏覽
每次大時大節都想買德成號0既蛋卷送禮,點知次次都話要半年前訂,不過散買就可以,所以好唔忿氣買左一盒自己試食食落覺得有D失望,唔係因為佢唔好食,而係我覺得無乜必要半年前訂定貨,感覺又係吹噓效應我買原味蛋卷,都算有蛋味,但覺得唔夠香,可能因為無乜牛油吧...蛋卷本身太鬆,好多碎跌出黎,我覺得實少少會好D不過可能下次我都會提早去訂定俾人,因為佢出名要早早訂,所以人地會覺得好開心好有誠意

蛋卷本身太鬆,好多碎跌出黎,我覺得實少少會好D
2008-08-17 29 瀏覽
因為婆婆生日, 家姐和|Simon買了兩盒德成號蛋卷賀禮因為椰汁較不健康, 所以買了原味和牛油蛋卷和之前的食友說的一樣, 外面真係有小小諗, 不過內裡都幾鬆脆我自己本身好鍾意食蛋卷! 這個的蛋味幾香濃, 不過唔係話十分之濃這個真係食完一條有再吃多條的衝動! 正! 剛幹掉一盒很期待第二盒的開封! 也期待試試椰汁味!
因為婆婆生日, 家姐和|Simon買了兩盒德成號蛋卷賀禮

因為椰汁較不健康, 所以買了原味和牛油蛋卷

這個真係食完一條有再吃多條的衝動!

正! 剛幹掉一盒很期待第二盒的開封! 也期待試試椰汁味!
其他
(非會員)
2008-07-16 29 瀏覽
德成號嘅蛋卷, 允其係牛油味, 好香好脆好鬆化, 肯定係全港NO. 1, 澳門嗰啲乜記、乜香園唔該行埋一面!
$86 (其他)
  • 牛油蛋卷
2008-07-03 38 瀏覽
一位朋友行開北角, 特意帶來原味蛋卷一盒。我是一位甜牙齒, 德成號的原味蛋卷, 只夠香, 不夠甜。俾著我平時, 九秒九食曬一罐的蛋卷, 有本事責過年, 勁唔勁!一定要叫朋友儲齊一套, 試齊味再評過!呢d係咪叫犯賤?! 下面的服務分, 是給送貨上門的朋友, 與德成號無關。
一位朋友行開北角, 特意帶來原味蛋卷一盒。

我是一位甜牙齒, 德成號的原味蛋卷, 只夠香, 不夠甜。

一定要叫朋友儲齊一套, 試齊味再評過!

呢d係咪叫犯賤?!

下面的服務分, 是給送貨上門的朋友, 與德成號無關。
2008-06-30 13 瀏覽
去到見到成鋪裡面都係一條條由蛋卷罐榙到有一個人咁高既柱。買左一罐原味雞蛋卷。味道幾好﹐幾鬆化﹐亦唔係好甜。
$45 (其他)
2008-06-20 47 瀏覽
某天搭車見到"德成號"的鋪面, 心想這間定必老字號店, 有機會都來買雞蛋卷試一試; 回到家又見到有推介, 心想:真的這麼好味??終於有機會去北角, 立刻去買罐試試, 食第一條, 已覺得與一般蛋卷不同, 好鬆化, 又沒一般那麼甜和"死實實", 好好味! 連奶奶都讚不絕口呢!!

• 家郷雞蛋卷
2008-06-20 21 瀏覽
大家都知一本天書係不能讀到老, 皆因世界無時無刻都喺度轉變. 但我同你講一罐蛋卷卻能走天涯.此店的蛋卷, 小弟食過後, 就再冇興趣食其他品牌的蛋卷, 當然我並非頑固之人, 期間都有試過其他品牌的, 但質素卻有十萬九千里之差, 可以話係佢敢認第二, 冇人敢認三, 四, 五, 六, 七, 八嗰隻!其蛋卷, 甚有蛋香味, 十分鬆化, 隨時食到唔停得口, 超正的!如果食完一條而不追加第二條, 就等於你可以忍到有人請你免費去現場睇世界盃決賽連食宿, 而你卻不去咁囉! 佩服, 佩服!

佩服, 佩服!
味道係OK,但絕非好味到受氣都要死去買!!,唔試唔得law!我去過呢間舖頭三次,但每次都唔係我自己想食去買的!,而是我家人見我返工近成日叫我去幫佢訂幫佢地拿,咁我就去啦,點知,三次都一肚氣咁走,因為呢間舖頭d人服務太差,似住自己有點名氣老治號,就不可一世咁!更係啦,唔優做麻,態度咪差law,到第四次我家人再叫我去,我就同佢地講,幫你地去邊間都得,不過呢間唔洗諗!死我都唔會再去!第一次去的時候,我唔知原來要訂的,家人無講,咁個日收工去啦,去到佢話買晒,我見到仲有好多喎,佢話個d全部都係有人訂左的,咁我就問佢可以讓一盒比我嗎?個叔好唔客氣咁話,無啦,人地訂左點比你呀?你下次打來訂啦!第二次,家人又叫我去啦,咁我見第一次去話要訂,我打去訂,點知個叔話有呀,你落黎買得啦,我話: 下?你地上次話要打來訂喎,.一陣黎到無點萛,佢問我幾點來到,我話我一點收,點幾鐘應該到啦!!我話訂左好d喎,佢話你來買有架啦,點知,我去到佢竟然話買晒!!我嬲啦,話你地頭先話唔洗訂落買有,現在又話買晒???咁你比住你舖頭個D我先啦,佢話人訂左,咁萛點呀???佢話買晒無辦法!!第三次,我已經非常不願意去,但家人話今次佢地

第三次,我已經非常不願意去,但家人話今次佢地自己打去訂左,但兩個星期前的事,一直唔得閒去拿,叫我去,我都知遲左去拿都應該無啦,當順下佢地意去啦,去到我都同佢講係兩個星期前訂的,佢係到係咁揭本簿話無,我比埋個留的電話佢,佢都話無記錄,係咁問我邊日打來訂,我已經同佢講,唔係我打來的,我屋企人打來訂的,佢回去北京了,我怎知道係邊日呢,大約兩星期,比埋電話同個姓佢CHECK都話無??????又叫我唯有再訂過,,,,

我預左無,你同我講太耐啦,你要再訂過就好地地,無記錄?

無訂又話要訂, 想訂又唔比訂, 訂左又話無記錄?
結果三次我都買唔到!
(非會員)
2008-05-14 33 瀏覽
幾個月前剛轉了新工在北角上班,由同事口中得知這間老字號,心癢癢便去買了三數罐回家,因為本人十分喜愛吃蛋卷,幾乎甚麼牌子也試過,家中亦隨時有一兩罐不同品牌的standby~品嚐過後,覺得名過其實,心想傳言亦實在誇張,當然,味道和口感是不錯的;過一兩天,口痕之下再開其他品牌的蛋卷來吃(此品牌以前本人亦是常吃的比較好的一款),怎知一吃之下,便不想再吃下去,然後再拿德成的來吃,才發覺味道和口感相差實在太多.......現在,我幾乎每個月都會買三數罐來吃呢~~

現在,我幾乎每個月都會買三數罐來吃呢~~
$85 (其他)
2008-05-11 14 瀏覽
以多年吃的經醶,個人覺得它仍是非常美味,無論是色 ( 均勻金黃色 )、香 ( 蛋香,牛油香 )、味 ( 適中的甜 ),都比人高幾班。要想買到最好吃的鮮牛油雞蛋卷,穩陣是中午前去到。如果碰到那位年長老闆看舖,他會很樂意向你介紹,那部己用了四十多年的古董收銀機。吃光之後,通常仍遺留不少蛋卷碎在罐內,有人會用匙羹,甚至用手,也不想浪費它。你又知否,許多年前此店就是將此等焗製過程中產生之蛋卷碎,裝入透明膠裝,用橡筋箍口,然後放在店口售賣。小時下課後回家,偷偷地吃它三兩羹,便是一頓豐富的美食 ! 以前三幾元一大袋,十分搶手,現今社會變得較富庶,再也用不着了…

牛油雞蛋卷
$44 (其他)
牛油雞蛋卷
2008-05-07 55 瀏覽
約咗同學去北角東寶食飯。原先去德成號買蛋卷比我拍檔和同學仔試吓。所以叫同學仔先去東寶霸定位。自已就速速走去德成買蛋卷,點知去到時,嗰亞姐話啲蛋卷賣晒啦。我話地下卡板上重有好多喎,但亞姐話卡板上嘅蛋卷全都比人訂晒,我話我喺專誠來買蛋卷嘅,請佢讓兩盒比我,亞姐喺都唔肯賣,真喺比佢吹脹。於是只好死死氣哋上東寶揾番同學仔。後來朋友通知,原來德成號蛋卷喺可以用電話訂貨,遠近送到。每次送貨費用喺香港區15元,九龍區20元。

2008-04-23 47 瀏覽
呢間老字號:既食評捧到天咁高,有冇咁好食呀,自從當年西貢榮華摺埋之後,好耐都冇食過一條真正好食o既蛋卷。坐言不如起行,買盒試下。去到話袛有椰汁蛋卷? 我乜卷都o岩,冇得揀對我來講完全唔係問題。返到屋企第一時間整條,前人提及乜o野"濃烈蛋香,鬆化,入口即溶" 祗係覺得係笑話o者! d食評出o左到而家可能事隔一段時間,而家d蛋冇味啦;入口係鬆,但唔係化而係散,仲係散到碎濕濕,成地都係,都唔知算點;至於"入口即溶",哈哈,笑完算啦。我唔係搵來講,德成號o既蛋卷真真正正祗係中上而已;當然,唔好同我講如果同鉅記比又點,鉅記根本唔入流。

2008-04-14 21 瀏覽
我覺得所有對此蛋卷的好評都有點過譽了...首先,除了蛋卷顏色與罐外觀的分別外,我完全食不出雞蛋與雞蛋牛油味有什麼分別,而所謂鬆化,與其他牌子的蛋卷,亦沒有太大分別,總之連味道/口感/都同樣與其他的牌子沒啥分別,蛋卷本身亦做得薄,我覺得以80多元1罐的價錢(還只得40條,可不便宜啊),不可能只做得那麼薄身,影響口感;幫襯過這第1次,相信我不會再幫襯第2次了,很是失望...>_<
2008-03-23 46 瀏覽
識飲識食復活節(五)從家人得知這蛋卷好吃,兒時也吃過,但總想不起味道是怎樣的。吃過了街邊小吃,便來買兩罐家鄉雞旦卷,一罐孝敬父母,一罐自己回宿舍享用。吃過晚飯後,忍不住開了一罐來吃,試試味。質感較鬆化,但偏向是鬆軟而不是鬆脆,也好;外層較諗,內裡較鬆化。吃過一口而感受到濃濃的雞旦甜味,真的是很濃得甜。沒有想象中那麼厚,而且吃落也不膩。果然不出所料,是會很想拿起另一條放進口中的...怪不得有會員說就算很飽都依然能吃上幾條蛋卷了!感到身受。希望父母鍾意啦!會來Encore。
識飲識食復活節(五)

從家人得知這蛋卷好吃,兒時也吃過,但總想不起味道是怎樣的。

希望父母鍾意啦!

會來Encore。