2007-04-23 33 瀏覽
剛剛買了一罐大嘅原味試o下, 祇不過普普通通啫, 又或者是我冀望太高la, 面頭ge 蛋卷同中間ge 唔同, 面頭ge 好似淋d, 中間ge 比較鬆化, 總之試一次就夠了!
2007-04-01 36 瀏覽
農曆新年過o左o甘耐,屋企o既賀禮食品重有排清... 其實多數都係金莎﹑藍罐曲奇﹑壽桃牌... 心意或許有,但新意則欠奉surprisingly,老豆有個friend 竟然十分識貨,買o左老字號德成號o既蛋卷一打開個蓋,一陣牛油香隨即飄散出來...令人不能控制雙手咬第一口經發現蛋卷好足料,事關佢比普通o既粗,蛋味&牛油味都濃... 重極鬆化蛋卷哩樣野邊鬼個未食過,但德成號o既可謂平凡中的不平凡!

一打開個蓋,一陣牛油香隨即飄散出來...令人不能控制雙手

蛋卷哩樣野邊鬼個未食過,但德成號o既可謂平凡中的不平凡!
2007-02-19 14 瀏覽
媽咪話要排隊先買到,買了幾罐大及細,蛋卷夠鬆化,皮薄多層。
媽咪話要排隊先買到,買了幾罐大及細,蛋卷夠鬆化,皮薄多層。
2006-11-10 14 瀏覽
琴日去問, 想訂新年既貨, 幾時開始有得訂. 點知個女人答我"滿左額啦!今年8月16號就接受預訂, 滿左好耐啦!" 唉, 唯有而家買番盒返屋企嘆啦.
2006-11-08 17 瀏覽
冇得傾...有濃烈蛋香,鬆化,入口即溶...就算之前食得點飽都可以塞幾條落肚...best of the town...
冇得傾...

有濃烈蛋香,鬆化,入口即溶...

就算之前食得點飽都可以塞幾條落肚...

best of the town...
2006-10-04 34 瀏覽
這家出產的蛋卷是否好味是見人見智的, 因為這裡的蛋卷是最傳統那款, 如果你是喜歡蜂巢狀的蛋卷就會非常like it,它夠厚夠粗夠長, 好有口感; 若果你食慣時下即做即捲, 皮身薄而又鬆脆, 像澳門出產的那款, 這杯茶不合你喝了,因為你會覺得疏了氣, 淋身, 質地厚, 不過你無論是好評或劣評, 這家的出產一到這些大節送禮節日,不需靠廣告,也能賣過缺貨,又要排隊,還要一早預訂,店務員態度也很囂張,真是唔休做。細$40, 大$70
細$40, 大$70
2006-10-03 18 瀏覽
早前買左盒椰汁蛋卷, 一開盒, d蛋卷淋bare bare, 又冇椰汁味, 仲衰過超市賣果d!真係唔明, 點解d人話好食!

真係唔明, 點解d人話好食!
2006-10-03 16 瀏覽
如果你搵到一間賣蛋卷好食過呢間,唔該話我知。但so far呢間係我食過最好的。上女友屋企要帶d手信,唔想成日買生果,送合蛋卷都唔錯。蛋卷香,脆,厚度適中。好易一條一條唔經唔覺食哂。應該係牛油咪最正。

應該係牛油咪最正。
2006-09-27 27 瀏覽
I have eat thier 蛋卷many years already. They have 雞蛋, 牛油, 椰汁三隻味and i love all 3. I can finish up a big box less then a week. Because everytime i eat i can't stop. Also, i like the way they call 大棷, 大牛, 大蛋(but why they don't call 大雞la) hahaha. Anyways for me their 蛋卷is the best in the World!!!
2006-07-27 31 瀏覽
嘩...好好食呀!(係原味大罐裝喎)一咬落去,就知咩叫做鬆脆,好耐無食過呢種質感喇,平時食到既,一係就鬆但唔脆(即好似恆春d蜂巢蛋卷咁,好鬆但唔脆,一咬即散),一係就脆但唔鬆(即好似奇華d咁,好脆但唔鬆,似食炸春卷皮),但呢間d呢就...咬個陣d牙要用少少力,咬開後就好鬆化,正呀!另外佢d蛋味好真好香,唔似個d係商場,所謂民間懷舊小食攤檔即做既蛋卷,完全係用吉士粉谷蛋味,而且...可能佢火侯夠,食落仲有陣蛋既焦香味,即係如果你炒飯或者整蕃茄煮蛋前,將d蛋炒得微焦時個陣味,果然係老字號!我猛話好食時,阿媽話其實我好細個住柴灣時,曾經買過比我食,係我個陣太細唔記得左咋!
嘩...好好食呀!(係原味大罐裝喎)

2006-07-02 22 瀏覽
去開北角,知到德成號出名,就嚟買兩罐蛋卷試吓:「家鄉雞蛋卷」同「鮮牛油蛋卷」,兩樣都係一磅裝,前者$38,後者$40。兩款蛋卷都好香,咬落質感差不多,唔係好脆嗰隻,但係夠鬆化。相比之下,「鮮牛油蛋卷」係好食啲,牛油味重啲真係吸引啲。
2006-06-16 35 瀏覽
我想, 香港的蛋卷之王,非它莫屬。我從小就不大喜歡蛋卷,鳳凰卷之類的傳統家鄉食品。但, 我只會食出自鉅記的紫菜肉鬆鳳凰卷新年的時候, grandma送我家一盒蛋卷,說要早一個月訂的。我見如此的特別, 就破例吃一條。誰料, 此蛋卷香口鬆化,不像我從前食過的蛋卷, 得個脆字。它的濃濃的雞蛋牛油香, 真係令人會不停口的吃。一盒小裝的蛋卷, 可以在一小時內消失。於是,每次經過北角,都令想去買一盒回家吃。如此難忘的蛋卷,盛惠$38 (小) / $70 (大)都頗貴架!!
我想, 香港的蛋卷之王,非它莫屬。
我從小就不大喜歡蛋卷,鳳凰卷之類的傳統家鄉食品。
但, 我只會食出自鉅記的紫菜肉鬆鳳凰卷

於是,每次經過北角,都令想去買一盒回家吃。
如此難忘的蛋卷,盛惠$38 (小) / $70 (大)
都頗貴架!!
2006-04-22 25 瀏覽
從灣仔乘小巴落東區,常常會經過這兒。某天在附近開會後,跑入來買了,幫兄長買了兩罐「家鄉雞蛋卷」($38 / 一磅裝)。雖說是一磅裝,連金屬罐,仲要係兩罐,…,再拎埋我開會用的notebook,經過三十多分鐘車程,手掌酸了。留一盒比兄長,一盒交給家母以作家裡食用。某晚,小表弟妹上來睇飯,老爸老媽用來招呼那他們。四個人,一下子,便掃了大半盒!當我發現時,僅剩三條而已。可想而知,係幾咁好味!我吃著那僅存的三條蛋卷,相當珍惜。因為實在係太好味!風味程度猶如吃著「勁辣xxx掌門」的雞蛋仔的「邊」咁香脆惹味,停唔到口,零食嘛!質素高,是其他市販蛋卷行埋一邊。比「恆x」、「榮x」、「華x」香酥N 倍。
從灣仔乘小巴落東區,常常會經過這兒。
2005-11-24 11 瀏覽
我係德成超級擁躉, 凡有外地朋友來港, 例必買幾盒做手信, 因為有信心朋友會喜歡, 唔會無面. 有朋友食完仲要求我買多幾盒寄俾佢!蛋卷通街都有, 但我懷疑仍然用真雞蛋做既就好少, 一食味道就唔同, 德成係無可替代既. 唯一投訴係有時佢地話俾人訂晒(尤其過時過節), 唔肯賣俾我!!!p.s. to editor: 去買嘢啫, 環境點評分呀?

p.s. to editor: 去買嘢啫, 環境點評分呀?

2005-10-17 19 瀏覽
上星期三(12/9),同細佬行過呢度,諗起好多年無買過黎食,見唔係成日行過呢頭,所以忍唔住買番盒細0既椰汁雞蛋卷返屋企。但要成四十一蚊盒,幾貴,因為唔係好多架ja。原本想買盒大0既,但太貴啦,成八十蚊,太肉痛,所以只係買左盒細ja,返到屋企仲要唔捨得食,琴晚先食ja。佢d蛋卷幾脆,薄身d,如果厚番少少會好d。我記得佢加過幾次價,原本無咁貴架。原本想買番盒0既黎送禮俾人,但諗諗下,買左俾人,人地都估唔到原來咁貴,加上呢排好窮,所以最後都無買。奇華0個d都好好食,都唔駛咁貴啦。佢地0既態度比以前好左,好!
佢地0既態度比以前好左,好!