名字響噹噹的港產蛋卷老店「德成號」有幸食過兩三次,但每次都是家人或者朋友送贈,從未試過親自購買。一直聽聞一定要開店前最少一個小時去排隊,否則好大機會買不到。話說某天下午大約一點去開北角,順道走去碰碰運氣,果然已經沽清,但唔知點解店內仍然有幾個員工當值?! 興之所至,決定下個星期六一早起身,搭地鐵去北角排隊買蛋卷!星期六一早8:30到達,已經有30多人在排隊。排最前面的十幾人都是上了年紀的婆婆,估計全部都是代購,賺取微薄代購費,代購網站再轉售圖利;其餘排隊人士都是自用。「德成號」 上午9:30才開門,排在小編前面的嬸嬸明顯是熟客,有備而來,帶備小摺櫈。小編藉此機會攀談取經,請教購買「德成號」蛋卷攻略;綜合之後詢問店內收銀姨姨所得資料,歸納如下。小店雖然星期一至六開門營業,但只在星期四至六門市現場發售蛋卷,每日售完即止,其他日子一定冇得賣。據説唔想師傅們太辛苦,因為所有蛋卷全部人手生產。近兩年半已經相對容易購買,疫情前國內自由行蜂湧香港遊的日子,需要更早前來排隊。道聽塗說可以預訂蛋卷,原來每年只在中秋節後,開始接受電話預訂下年度農曆新年前交付客人的蛋卷,作為拜年手信;預訂額滿又會截止,真有
「德成號」 上午9:30才開門,排在小編前面的嬸嬸明顯是熟客,有備而來,帶備小摺櫈。小編藉此機會攀談取經,請教購買「德成號」蛋卷攻略;綜合之後詢問店內收銀姨姨所得資料,歸納如下。小店雖然星期一至六開門營業,但只在星期四至六門市現場發售蛋卷,每日售完即止,其他日子一定冇得賣。據説唔想師傅們太辛苦,因為所有蛋卷全部人手生產。近兩年半已經相對容易購買,疫情前國內自由行蜂湧香港遊的日子,需要更早前來排隊。道聽塗說可以預訂蛋卷,原來每年只在中秋節後,開始接受電話預訂下年度農曆新年前交付客人的蛋卷,作為拜年手信;預訂額滿又會截止,真有霸氣。還有最重要一點,由於要趕訂單,每年新曆11月中左右之後,即使繼續開店,但門市會暫停售賣現貨蛋卷。
門面左右兩邊的玻璃飾櫃充滿70年代風情;內裏展示了店舖出品,有簡單廣告標語及標明價錢。想當年這種設計絕對是摩登時尚,今日看來當然有點老土;但正是這種土氣才能展示「德成號」 的香港老舖風情。
鋪面面積細小,內裏裝修簡陋,但乾淨企理,似乎開舖以來從來沒有改變。眼見幾個員工全部上了年紀,不苟言笑;有禮貌得來帶點拘謹,令人回想起70年代的糧油雜貨鋪及辦館(編按:辦館應該已經在香港消失了?)
雖然「德成號」 名聞香港、國內及台灣,但日本及海外遊客卻不知底蘊;原因是店舖作風低調,沒有任何宣傳、沒有自家網頁、不接受訪問;品牌名字甚至被不知名人士採用在社交平台 作為登記帳戶,但老闆只簡單在店舖門面張貼說明:「本號並無在網上或社交平台發售或訂購德成號蛋卷,敬請顧客提防受騙」,竟然沒有任何法律行動。現實卻是,多個網站仍然聲稱可以代購,到底有幾多是真貨?
根據網上流傳的有限資料,「德成號」 在上世紀40年代開業,原本只是北角春秧街的一間雜貨鋪。到了第二代(約60年代初)才開始售賣自家手制蛋卷,竟然大受歡迎。發展到今天已經是間只賣蛋卷的60年歷史老店,只有三款出品:家鄉雞蛋卷鮮牛油蛋卷鮮椰汁蛋卷,每款有兩種容量,分別是400克裝及800克裝。
家鄉雞蛋卷($110 / 400 克裝)用傳統鋁罐包裝,罐面設計同樣老土,到底多年以來有沒有改變呢?但正是這個老土設計,印證了老派穩健傳統作風。
新派鋁罐裝曲奇或者蛋卷,只會採用全揭蓋式設計,以配合機器自動化生產及入罐。「德成號」就仍然採用嵌入式罐蓋,維持老派作風。
打開鋁罐,揭起牛油紙,共有三層半蛋卷。牛油紙又是傳統智慧,可隔開水氣,有防潮效果。在沒有防潮劑小包的那些年,可説是唯一選擇。
每條蛋卷表面有些氣孔、而且凹凸不平,蛋卷兩端又有少少破碎、巖巖巍巍;很明顯並非機器製作,只有人手生產及人手入罐才會如此。始終圓形罐口的直徑稍稍短過蛋捲長度,用人手入罐難免會稍稍弄碎蛋卷兩端。
蛋卷直徑約2cm,肉眼所見大約有五層。入口鬆化,並非偏硬香脆口感;係好傳統嘅港式蛋卷口味。每層皆相當薄身,尤其表層特別鬆化;內層只需輕輕一咬就碎,同時又有挺身實在口感,並非那些只有兩三層的空虛蛋卷。初初只嚐到淡淡蛋香,但細味品嘗後,蛋香餘韻悠長,真正做到齒頰留香。
鮮椰汁蛋卷($118 / 400 克裝)同樣全人手生產及入罐,分別只在於蛋漿原料加入了鮮椰汁。入口同家鄉雞蛋卷一樣高質、一樣鬆化。細味下滲出淡淡椰汁清香,但並沒有過濃,沒有掩蓋蛋香,味道很平衡。
「德成號」傳到第三代,經營手法仍然充滿老香港作風:冇開分店;有人情味、善待員工;堅持人手製作、沒有改用機器大量生產;沒有追求高利潤、賺夠就算 ⋯⋯ 很難想像這種作風仍然可以在香港生存,深信地舖一定是自家擁有業權,才可以沒有租金壓力。希望將來第四代會接手經營,並且維持現有模式,延續傳奇 ⋯⋯可以做到好似日本的百年料理老店一樣!
2022-05-07
75 分鐘 (外賣自取)
$110 (其他)
2022-07-11 277 瀏覽
【北角德成號】全香港最難買既神級蛋卷係社交平台 既蛋捲group 入面,最常被人推界最火熱既蛋捲店其中一間就係呢間為於北角既【德成號】,有被喻為係為全香港最難買既神級蛋卷,【德成號】前身其實係一間賣糧油雜貨店80幾年既老字號,之後出名時係已經轉型左獨孤一味,淨係專做手工蛋卷,每日門店前一兩個鐘就已經會有二、三百人排緊隊等佢9:30 開門買,仲要開門唔洗2個鐘就火速售罄,唔好彩買唔到又要第2朝勁早黎排隊,諗起都心累,好彩買到既就每人限買4磅,即係一係4罐細既一磅裝,或者係2罐大既二磅裝,個人建議大家都係買細既一磅裝,因為蛋捲一開就好快透風架喇,擺唔到好耐,始終都係D手工製既食品。家鄉蛋捲  $110一打開罐已經聞丁好香蛋味,食落蛋味濃郁,蛋捲非常鬆脆,只係係罐拎出黎已經會成台都係碎碎,蛋捲好薄皮,但每條都捲左大約4,5層,好有口感,唔會好似食緊空氣咁,牛油味亦好豐富,甜味適中唔會食完惹痰,食完一條會想接一條,唔怪得朝朝咁多人排隊,今次托朋友既福,終於有幸試到。
【北角德成號】
全香港最難買既神級蛋卷

係社交平台 既蛋捲group 入面,
,唔好彩買唔到又要第2朝勁早黎排隊,諗起都心累
家鄉蛋捲  $110
一打開罐已經聞丁好香蛋味,食落蛋味濃郁,蛋捲非常鬆脆
,唔怪得朝朝咁多人排隊,今次托朋友既福,終於有幸試到。
  • 家鄉蛋捲
2022-04-14 1485 瀏覽
💥要排隊買既蛋捲📍 德成號|北角📍埋單 $ ?⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️入咗蛋捲關注組先認識呢個牌子🤣同時都知道要日日勁早去排隊先至買到所以一直都冇食過🐢但係勁好彩竟然有人送左盒屋企人☺️所以都可以滔光食到😌一開第一層一如組友所講係唔滿既~呢盒係鮮椰汁蛋捲🥥咬落去有啖啖蛋香,最後有輕輕的椰汁味🙉但係最重要係佢唔夠脆🥲上面個兩層有啲潮左咁… 但跟著拎番最底個層黎食,即刻feel到唔同左🙃雖然好多人吹捧,什至出現炒價,但其實都只係蛋捲😂要排隊買就唔好預我地了🤟🏻不負責任點評✌🏻好味道🌕🌕🌕🌕🌑性價比🌕🌕🌕🌑🌑回頭率🌕🌕🌗🌑🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥要排隊買既蛋捲

回頭率🌕🌕🌗🌑🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2022-03-28 1761 瀏覽
北角最難買鮮牛油蛋捲 呢間好出名 出名到有人代購網上拎去炒 聽講高峰時期接近200人排隊 要開舖前就去排隊 如果唔係好難買到 見咁誇張 我又去試試 呢日平日0845去到 已經有接近50人排隊 好多老人家排前面 佢哋09:30開門 大概排咗一個鐘 先買到.每人限買1600克 即係最多4罐細400克裝 或者2罐大800克裝見排咗咁耐我都買咗四罐細.有三款口味⭐️原味蛋卷 細$100 大$190蛋卷口感係好鬆脆果隻 入口鬆化 重蛋香是重點近年出名嘅蛋卷都係偏向焦糖脆脆feel呢盒 一咬會成地都係碎 食唔到一層層口感係嗰種好懷舊兒時 先食到嘅蛋捲口味懷舊feel嘅蛋卷反而變咗一股清泉 咁先特別⭐️鮮牛油蛋卷 細$105 大$198再多多一層牛油香 再鬆化軟身少少⭐️鮮椰汁蛋卷 細$108 大$203呢個就多咗層 椰絲椰奶香相對牛油蛋卷脆身 但都係入口鬆化feel.整體 的確幾好食 但未必個個鐘意蛋卷呢種鬆化疫情下 無阻大量市民排隊雖然已經少咗好多人真係有啲誇張難怪 蛋卷group咁多人吹捧最後 要排咁耐隊 我應該就唔會有下次啦.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord
見排咗咁耐我都買咗四罐細
難怪 蛋卷group咁多人吹捧
最後 要排咁耐隊 我應該就唔會有下次啦
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_北角
#德成號 (北角)
地址:北角渣華道64號地下
⭐️評分:
味道:4/5
環境:-/5
服務:-/5
抵食:2.5/5
‼️想睇更多資訊
‼️ig/youtube/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #食好西 #相機食先 #香港美食 #北角美食 #蛋卷 #排隊
2022-03-21 1312 瀏覽
星期六日例牌飲早茶節目被疫情擊破,唯有諗辦法自娛 , 蛋捲有好多唔同牌子 : 龍記 、精記、悠遊爸爸等 我個人最鍾意都係德成號、第一食情懷、由細食到大,記得仲係青頭仔嗰陣睇完本蔡瀾先生本100間必去餐廳,馬上朝聖,通常買完之後都會過隔離鳳城一盅兩件第二我覺得德成號蛋捲味道剛好,仲有香港人食甜品的品質「唔會太甜」又鬆脆、味道香濃、三個味道不分上下,所以如果排隊科水的時候必須要Kinder出奇蛋上身,買晒三罐 「笑」一邊「擔返口大雪茄」一邊pairing 上環蕘陽茶行粉紅鐵罐萬年春水仙, 除咗解膩,幫助消化之外,嗰個香味持續到喺你口入邊起碼30分鐘, 一樂也

2022-03-18 1166 瀏覽
相信大家對北角呢間老字號人手捲製的雞蛋卷店都略有所聞,而且官方認證只此一家!疫情前門市常排長龍!疫情後間中亦見有人排隊,J妹之前每次經過見到要排長龍就怕怕~ 今次上司買返嚟與同事分享!開心仔!🥳家鄉雞蛋卷 (400克 $100) (800克 $190)每層都捲得好薄!輕薄輕薄口感!好鬆化!一放入口食就好易碎晒😳每條都充滿好香濃雞蛋味!食落蛋味好濃! 而且又唔太甜!😋👍🏻👩🏼‍💻 據說營業時間為星期一至六,當中有分邊日只供取貨、邊日供門市發售~ 由於現時疫情關係,詳細營業/取貨情況請向官方查詢,避免摸門釘~_______________德成號 (北角)北角渣華道64號地下_______________

家鄉雞蛋卷 (400克 $100) (800克 $190)

_______________

德成號 (北角)
北角渣華道64號地下

_______________

2022-02-17 1391 瀏覽
唔小心入左個蛋卷關注組,就被荼毒左,皆因呢間店喺北角唔近我屋企,仲要神咁早排隊,想食唯有炒價,不過都算啦只係比原價貴少少。拿拿聲即刻試返一條,一入口聞到好香嘅蛋味,甜度適中,唔會過甜,中間比較足料厚實相對上無咁鬆化,兩側比較薄所以鬆化口感會較好,蛋卷係唔錯,但未值得會去浪費時間排隊同埋神早起身

2021-12-21 4567 瀏覽
有睇蛋捲關注組都知道呢一間蛋捲出晒名,聽講中秋到農曆新年期間門市都會停售,好好彩朋友唔知係邊度搵到一罐俾我試吓,真係多謝晒佢!聽講總共有三款口味,今次我食嘅就係牛油味,一打開已經好香牛油嘅香味,蛋捲食落都幾鬆脆,自己就偏向鍾意食鬆脆嘅蛋捲而唔係脆卜卜嘅蛋捲。佢哋嘅蛋捲唔算好甜,蛋香都唔算好濃,可能係因為比牛油味蓋過咗。不過蛋捲真係唔係太襟食嘅嘢,開咗一陣唔覺唔覺已經食咗大半罐,超級邪惡嘅零食😂😂😂

2021-11-14 4714 瀏覽
德成號出哂名,遠近馳名呀😍😍😍,好多人慕名而來,不過唔少人都空手而回! 🙊🙊🙊皆因 d蛋卷日日新鮮製造,而且係全人手,無添加,全港只此一家,所以好多人買,而且每日未開店已經好多人排隊,去到中午時分好多時已賣哂!🙈🙈🙈佢有3款味(原味/牛油味/椰子味)! 我比較另類d,最鍾意椰子味🤭🤭🤭 呢度d蛋卷其實口感都係咁鬆化,仲好香蛋味,一d都唔會粗製濫造!👍👍👍

2021-11-13 4091 瀏覽
呢間蛋卷店遠的馳名... 連旅遊書都有介紹! d蛋卷全人手日日新鮮製造... 仲係標榜無添加... 食都食得安心d!👍👍👍不過全港只此一家... 冇開分店... 喺需求咁大嘅情況之下... 真係一卷難求... 每日未開店已經好多人排隊... 好多時中午時分已經出現「售罄」嘅牌... 過時過節要買來送禮都要提早好多去預訂!🙈🙈🙈今次我8點鬆啲去到排隊... 前面已經有10幾個老人家喺度排緊... 有啲自己擔凳仔... 有啲坐喺舖頭門前嘅階級... 等到將近開店已經有成條街嘅人龍!🙊🙊🙊每位限買最多2盒大 (2大/1大2小/4小)... 我買盡quota... 試哂三款🤭🤭🤭 (其實之前已試勻哂😆😆😆)... 講真原味又好... 牛油味又好... 椰子味都好... 我都鍾意... 尤其前2款! 口感鬆化... 蛋味香濃... 絕對非一般機製生產可媲美! 如果可以容易d買到就perfect喇!😍😍😍

2021-10-27 4498 瀏覽
今早途經北角德成號竟然不見人龍,況且也不見售罄的告示,二話不説便進店購買了一罐蛋卷,感覺幸運。我選的是我喜歡的小罐原味家鄉雞蛋卷。一罐一佰元的細罐雞蛋卷份量也不少。一條一條長長的雞蛋卷填滿了那鐵罐,每拿一條蛋卷來吃也要小心翼翼,為的是要保存蛋卷的原整,吃起來更有口感更滿足。這店的雞蛋卷好吃程座街知巷聞,簡單材料:雞蛋、麵粉和糖已能做出鬆化脆口原蛋味的蛋卷。標榜全無添加防腐劑是吸引力之一,再者每條蛋卷都是人手製作,已是非常難得,怪不得顧客天天也絡繹不絕。

2021-10-03 3144 瀏覽
張燈結彩 大事慶祝 🎉🎊驚喜發現 - 於北角「素」街 老字號 蛋捲世家 《德成號》今日唔使排2句鐘長龍 可以買到知名嘅美味蛋捲,仲有原味家鄉雞蛋卷,鮮牛油蛋卷 及鮮椰汁蛋卷揀!!!Let the egg roll feast begin! 🥚🍥Must be my lucky day with all the stars aligned! 💫 Strolling through North Point and stumbled upon the legendary home-made egg roll shop - 🐤 “Duck Shing Ho” with no usual 200-people long queue! Immediately maxed out my 4-tin quota 🤣Recommended dishes 必吃Original Homemade Egg Roll 原味家鄉雞蛋卷 ™️🥚Fresh Butter Egg Roll 鮮牛油蛋卷 🍳🧈Fresh Coconut Egg Roll 鮮椰汁蛋卷 🌴🥥
張燈結彩 大事慶祝 🎉🎊

Recommended dishes 必吃
2021-10-02
5 分鐘 (外賣自取)
2021-07-31 3157 瀏覽
我好鍾意食蛋卷,一向食開元朗真香,聽聞北角德成號都好好食,自由行期間一罐難求,而家易買左少少,於是就學人去買返罐!Walk-in 買就一定要9:00am去到排隊,而且設限買,大嘅一人限兩盒,細嘅就一人限四盒,想買多少少就要預訂啦!佢地嘅蛋卷有椰子味,牛油味同原味,因為未試過椰子味,就預訂左幾盒同朋友開心share,開罐時聞到淡淡椰子味,食落蛋卷鬆脆,唔會過甜,蛋卷有蛋香,夾左少少椰香味,味道對於我嚟講係新奇又討好!食開真香嘅我覺得下次可以試試唔同口味🥰
我好鍾意食蛋卷,一向食開元朗真香,
聽聞北角德成號都好好食,
自由行期間一罐難求,而家易買左少少,
於是就學人去買返罐!

Walk-in 買就一定要9:00am去到排隊,
而且設限買,大嘅一人限兩盒,
細嘅就一人限四盒,想買多少少就要預訂啦!

佢地嘅蛋卷有椰子味,牛油味同原味,
因為未試過椰子味,就預訂左幾盒同朋友開心share,

開罐時聞到淡淡椰子味,食落蛋卷鬆脆,
唔會過甜,蛋卷有蛋香,夾左少少椰香味,
味道對於我嚟講係新奇又討好!

食開真香嘅我覺得下次可以試試唔同口味🥰
2021-07-27 2566 瀏覽
好多次行過呢個舖,都見佢落咗閘,或者開住門但貼住「售罄」。經過打聽後,先知店家一星期只開三日:星期四、五、六。營業日的早上9:30開賣,賣完就無貨 亦可以提前訂貨,但只限指定日子取貨,通常每月只有1-2日可預訂。據說以前未開門已經有人龍在等開店。疫情關係,少咗遊客,所以星期六早上10:30路過,仍然買到。 有三種口味可選,原味、牛油、椰子,亦有細盒和大盒。今次買了細盒原味和細盒牛油。德成號的蛋卷真的很鬆脆,脆得來又不會太乾/硬,感覺上好似無咁熱氣 所以顏色又會比市面的其他蛋卷淡黃色一點。吃了一半後的補照。半個月後仍然鬆脆。原味蛋卷($100)較吃到蛋香味,雖然營養標簽寫的含糖量不少,但吃的時候又不覺得太甜,反而比一般的蛋卷少甜。牛油蛋卷 ($105)除了多了牛油味,吃的時候亦感覺甜得多。個人比較欣賞原味

牛油蛋卷、原味蛋卷

所以顏色又會比市面的其他蛋卷淡黃色一點。

原味蛋卷

吃了一半後的補照。半個月後仍然鬆脆。

2021-07-10
10 分鐘 (外賣自取)
$100 (早餐)
牛油蛋卷、原味蛋卷
  • 家鄉雞蛋卷
2021-07-26 2019 瀏覽
可能係香港最好食嘅蛋卷由細到大都好鍾意食蛋卷由元朗餅家恒香,榮華,奇華,美心……到後尾有人介紹德成號先知,原來人外有人,天外有天,卷外有卷我食咗德成號大概10年年資曾經推介過比唔同嘅朋友同事親朋戚友,但奇怪既係反應都幾唔同有啲人覺得好好食;有啲人就覺得普普通通。但當我同佢哋講我要特登搭車由大西北嘅屯門晨咁早搭邨巴去到中環,再轉地鐵再排兩個鐘隊。佢哋就只會覺得我痴鬼線。今時今日冇晒自由行亦都冇人炒蛋捲,好事定係唔好事,港豬真係唔知。淨係知:終於可以正常Walk in買到三個字「好興奮」總括嚟講德成號有三隻味(原味,牛油味,椰汁味)三隻我當然試過晒第一次嚟買嘅人我建議去買牛油味(細罐$105大罐$198)鬆脆得來帶有牛油嘅香味,人手做既「香」「鬆」「脆」,唔係咁易比機器取代到至於原味同埋椰汁味,其實都OK不過個香味就淡啲你試過牛油味覺得好食先再翻兜試吓啦Mcmug 綜合評分:9/10,強烈推介,肥豬最愛Mcdull 綜合評分:8/10,幾好食,幾香口
可能係香港最好食嘅蛋卷
由細到大都好鍾意食蛋卷
由元朗餅家恒香,榮華,奇華,美心……
到後尾有人介紹德成號先知,原來人外有人,天外有天,卷外有卷

我食咗德成號大概10年年資
曾經推介過比唔同嘅朋友同事親朋戚友,但奇怪既係反應都幾唔同
有啲人覺得好好食;有啲人就覺得普普通通。

淨係知:終於可以正常Walk in買到
三個字「好興奮」

第一次嚟買嘅人我建議去買牛油味(細罐$105
大罐$198)

至於原味同埋椰汁味,其實都OK
不過個香味就淡啲
你試過牛油味覺得好食先再翻兜試吓啦